Αναλύσεις
Τα φανάρια… τρεμοσβήνουν! Σε πρόωρες εκλογές η Γερμανία με τη βαριά βιομηχανία σε αναστεναγμό
Πως ξεκίνησε πρόωρα η προεκλογική περίοδος στην Γερμανία.
Οι πρόωρες εκλογές στην Γερμανία δεν συνηθίζονται και είναι κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της χώρας. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και το αποτέλ εσμα των εκλογών αυτών.
Γράφει ο Χρήστος Μουρτζούκος, e-enimerosi.com
Η κυβέρνηση των φαναριών το έδειχνε από την αρχή της χρονιάς, ότι τα φανάρια τρεμόσβηναν. Το θέμα ήταν πότε θα έσβηναν εντελώς. Η αρχή του τέλους ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυριακή.
Στην καγκελαρία ο επισκέπτης ήταν ο υπουργός των οικονομικών Κρίστιαν Λίτνερ, εκεί τον κάλεσε ο καγκελάριος για περαιτέρω συνομιλίες. Το ερώτημα όμως ήταν, γιατί τα κόμματα της κυβέρνησης παρουσιάζουν τα νέα τους προγράμματα πριν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό; Και αυτό διότι πέρυσι υπήρχε κυβερνητική κρίση με το λεγόμενο φρένο χρέους.
Ο λόγος είναι ξεκάθαρα η οικονομική αδυναμία της Γερμανίας. Η οικονομική παραγωγή αναμένεται να μείνει στάσιμη για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος, με τις παραγγελίες στην βιομηχανία να είναι λιγότερες την φετινή χρονιά, η βαριά βιομηχανία στην Γερμανία στενάζει και αυτό δείχνει να συνεχίζεται τουλάχιστον, και για το πρώτο εξάμηνο του ΄25. Ο Όλαφ Σολτς, είχε συνάντηση με τους βιομήχανους τις προηγούμενες εβδομάδες, υπό την απειλή της απώλειας θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, να είναι ο κύριος λόγος για την κίνησή του αυτή, με τους βιομήχανους να τονίζουν πως ο Καγκελάριος είναι μακριά από τις θέσεις τους. Ο Κρίστιαν Λίντνερ κάνει λόγο για «δομική αδυναμία στην ανάπτυξη». Με αυτήν την κατάσταση, τα κόμματα δημοσιοποιούν τις βασικές ανησυχίες τους χωρίς συμβιβασμούς στο περιεχόμενό τους και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους εταίρους τους στο συνασπισμό.
Την Δευτέρα οι σοσιαλδημοκράτες τόνισαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τον συνασπισμό με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους. Στην αντίπερα όχθη όμως ο γενικός γραμματέας των Φιλελεύθερων (FDP) Μπιγιάν Σαράι δεν απέκλειε την κατάρρευση της κυβέρνησης, απαντώντας, «θα δούμε» σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε.
Μετά την τρίωρη συνάντηση των Σολτς και Λίντνερ την Δευτέρα να μην φέρνει λύση, οι πληροφορίες που έφταναν σε εμάς και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, ήταν πως δεν θα υπάρξει καμία βεβιασμένη κίνηση από κανέναν πριν την Τετάρτη.
Την μέρα που τελικά, ο πρόεδρος Στάϊνμάιερ συναντήθηκε με τους Σολτς και Μερτς αντίστοιχα, και ήταν αυτή η συνάντηση που έδειχνε τις εξελίξεις. Εκεί που ο Λίτνερ για κάποιους ή ο Σολτς για κάποιους άλλους, έβγαλε από την πρίζα τα φανάρια. Με τον Σολτς αργότερα, να προβαίνει σε δηλώσεις από την καγκελαρία για τις πολιτικές εξελίξεις. Ένα σενάριο είναι να δρομολόγησε τις εξελίξεις ο Λίτνερ, ίσως είναι και το επικρατέστερο, βλέποντας πως το κόμμα του καταρρέει δημοσκοπικά και υπάρχει κίνδυνος για την είσοδο στην επόμενη βουλή, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αυτήν την στιγμή.
Πρώτο βήμα η ψήφος εμπιστοσύνης
Μετά την απόλυση του υπουργού οικονομικών, ο Σολτς θέλει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου. Με τον ηγέτη του CDU Φρίντριχ Μερτς να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το CDU/CSU δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πάμε σε εκλογές τον Μάρτιο, με την αντιπολίτευση επαναλαμβάνει σθεναρά τις εκκλήσεις της για προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα.
Ο Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τον Καγκελάριο να συνδυάσει την κυβερνητική του δήλωση στην βουλή την ερχόμενη Τετάρτη με την ψήφο εμπιστοσύνης, για να δρομολογηθούν γρηγορότερα οι εξελίξεις.
Η απροσδόκητη σύμμαχος του Σολτς
Η ομοσπονδιακή αξιωματικός Ruth Brand δήλωσε νωρίτερα: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παραβιαστεί ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης στην ακεραιότητα των εκλογών.
«Δεδομένου ότι η σωστή προετοιμασία και η εφαρμογή των εκλογών είναι απαραίτητη για την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις 60 ημέρες από τη διάλυση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα».
Υποψηφιότητα για την καγκελαρία από την κουζίνα για τον Χάμπεκ
Νωρίτερα ο Χάμπεκ επιστρέφοντας στο Twitter νυν Χ έξι χρόνια μετά, δήλωσε από την κουζίνα του σπιτιού του, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές. Ο ηγέτης του CDU Μερτς ειρωνεύεται την πρόθεσή του για την καγκελαρία.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε πρόωρα η προεκλογική περίοδος στην Γερμανία. Οι πρόωρες εκλογές στην Γερμανία δεν συνηθίζονται και είναι κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της χώρας. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών.
Εκτίμηση του γράφοντος, είναι πως η προεκλογική εκστρατεία θα επικεντρωθεί κυρίως σε τρεις τομείς:
- Μετανάστευση
- Οικονομία
- Ασφάλεια
Και μια πρώιμη εκτίμηση είναι να συγκυβερνήσουν, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με τους σοσιαλιστές (SPD), με την ενναλακτική για την Γερμανία (AfD) να είναι στην αντιπολίτευση και την συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ να έρχεται τέταρτο κόμμα.
Αναλύσεις
Γίναμε μάρτυρες κεραυνοβόλου πολέμου!
Με το κλειδί της Ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Μάχη κατά των ισλαμιστών! Γίναμε μάρτυρες κεραυνοβόλου πολέμου στη Συρία. Εκεί γεννήθηκε το τέρας του χαλιφάτου.
Με το κλειδί της Ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Η εκπομπή προβλήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 στο BlueSky
Αναλύσεις
Πάρις Καρβουνόπουλος: Αδιέξοδο με Τουρκία!
Περιμένουμε πότε θα μας επιτρέψουν οι Τούρκοι να κάνουμε το αυτονόητο στα σύνορά μας.
Πάρις Καρβουνόπουλος: Περιμένουμε πότε θα μας επιτρέψουν οι Τούρκοι να κάνουμε το αυτονόητο στα σύνορά μας. Τί ακριβώς συζητάμε με τα ήρεμα νερά, τα οποία δεν βλέπουμε στην πράξη; Ο Γκιουλέρ μας είπε, πως οτιδήποτε κάνουμε στο Αιγαίο πρέπει να ρωτάμε την Τουρκία. Αν είναι να εξασφαλίσουμε ηρεμία κάνουμε υποχωρήσεις δεν νομίζω ότι θα το αποδεχτεί η κοινή γνώμη. Φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή με την Τουρκία. Αυτό πως θα ξεπεραστεί είναι ένα ερώτημα.
Αναλύσεις
Σηκώσαμε τα χέρια ψηλά με την Τουρκία
Η μόνη ελπίδα που έχει η Ελλάδα είναι η νέα διοίκηση Τραμπ να έχει μια πολιτική που δεν θα ευνοεί την Τουρκία
Παντελής Σαββίδης: Η Τουρκία είναι η κύρια δύναμη που βρίσκεται πίσω από τις συγκρούσεις στη Συρία. Είναι σίγουρα στο παιχνίδι. Το ποιοι άλλοι είναι αποτελεί ερωτηματικό. Αυτή η εξέλιξη ευνοεί την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Είναι μια εξέλιξη που προσπαθεί να διώξει από την περιοχή το Ιράν. Είναι κίνηση απερισπασμού για να δημιουργήσουν τετελεσμένα για τη Ρωσία προκειμένου να έχει ανοικτά μέτωπα μετά την Ουκρανία. Υπάρχει υπόγεια άμεση ή έμμεση σχέση Τουρκίας και Ισραήλ. Εδώ υπάρχουν πολλές αγκυστρώσεις. Υπάρχουν τουρκικά δημοσιεύματα που λένε, ότι η πολιτική του Ερντογάν είναι να κάνει στροφή και να παίξει με Ισραήλ και ΗΠΑ. Το ευκταίο σενάριο για εμάς είναι να έρθει σε ρήξη με τη Ρωσία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα. Είναι σε ρευστή κατάσταση το πεδίο. Αφού φύγουν οι άμαχοι θα γίνουν σκληρές μάχες. Οι Κούρδοι έχουν μαζευτεί έξω από το Χαλέπι και δεν πρόκειται να φύγουν. Όταν φύγουν οι άμαχοι θα ξεκινησουν οι σκληρές μάχες και εσύ θα δούμε ποιός θα κερδίσει.
Εκεί που περιμένω είναι πως θα παίξει την κυβίστηση η Τουρκία και πόσο θα βγει κερδισμένη ή θα της υπενθυμίσουν τον πρότερο ρόλο της.
Στα ελληνοτουρκικά έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η μόνη ελπίδα που έχει η Ελλάδα είναι η νέα διοίκηση Τραμπ να έχει μια πολιτική που δεν θα ευνοεί την Τουρκία, για να καταλάβετε πόσο σοβαρό κράτος είμαστε. Αυτήν τη στιγμή ο υπουργός εξωτερικών, η σύμβουλος υπηρεσιών πληροφοριών και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είναι κατά της Τουρκίας.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra