Αναλύσεις
Αλλάζει ο χάρτης της Μέσης Ανατολής
Πώς αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων
Αναλύσεις
Φοβάμαι, ότι ο πόλεμος δεν τελειώνει εδώ!
Η συμφωνία που επετεύχθη συζητήθηκε και συμφωνήθηκε από τον Μάιο του 2024 και φτάσαμε τον Ιανουάριο του 2025 να υλοποιηθεί.
Ιωάννης Μπαλτζώης: Είναι ευχάριστο γεγονός, ότι έχουμε εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Δυστυχώς έχω την εντύπωση, ότι ο πόλεμος δεν τελειώνει εδώ. Η συμφωνία που επετεύχθη συζητήθηκε και συμφωνήθηκε από τον Μάιο του 2024 και φτάσαμε τον Ιανουάριο του 2025 να υλοποιηθεί. Η πίεση του προέδρου Τραμπ και οι απειλές ότι θα τα κάνει κόλαση αν δεν έρθει συμφωνία έχω την εντύπωση ότι επηρέασε τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα τους Παλαιστινίους. Αυτή η συμφωνία είναι ετεροβαρής. Για κάθε όμηρο που απελευθερώνεται από τη Χαμάς, το Ισραήλ απελευθερώνει 30 βαρυποινίτες Παλαιστίνιους. Αν ο όμηρος είναι στρατιώτης, άνδρας ή γυναίκα, τότε απελευθερώνονται 50 βαρυποινίτες. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου.
Αναλύσεις
Αεροναυτική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με το Προεδρικό Διάταγμα Μπάιντεν η Κύπρος θα έχει πρόσβαση σε σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος είναι πλεονασματικός ή μεταχειρισμένος για τις ΗΠΑ αλλά θεωρείται πολύτιμος για την Κυπριακή Εθνική Φρουρά.
Ένα σημαντικό κομμάτι τις κυπριακής αμυντικής ικανότητας, που αφορά τον αέρα και τη θάλασσα θα επιχειρήσει να καλύψει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τη συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αεροναυτική ενίσχυση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Κύπριων αξιωματούχων οι οποίοι σύντομα αναμένεται να στείλουν και σχετικά αιτήματα προς την Ουάσιγκτον.
Η αεροναυτική ενίσχυση αποτελούσε εδώ και καιρό ένα από τα ζητούμενα για την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά τα ενεργειακά ανοίγματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Ωστόσο το κόστος σε στρατιωτικό υλικό ήταν ως ένα βαθμό αποτρεπτικό.
Με το Προεδρικό Διάταγμα Μπάιντεν η Κύπρος θα έχει πρόσβαση σε σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος είναι πλεονασματικός ή μεταχειρισμένος για τις ΗΠΑ αλλά θεωρείται πολύτιμος για την Κυπριακή Εθνική Φρουρά. Και στη Λευκωσία η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη να ετοιμάζει το δικό της shopping list σε οπλικά συστήματα τα οποία σύντομα θα στείλει προς την Ουάσιγκτον.
Ο άξονας πάνω στον οποίο προτίθεται να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να κάνει και με τη γεωγραφική της θέση στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό και στις προτεραιότητες βρίσκεται η ενίσχυση του ναυτικού και της αεροπορίας, με τη κυβέρνηση της Κύπρου να λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφική θέση της νήσου. Καθώς εκτιμά πως είναι αυτή η θέση που τις προσδίδει την γεωστρατηγική σημασία και κατ’ επέκταση και το ενδιαφέρον των ξένων.
Έμμεσα συνδεδεμένες με τον πιο πάνω σχεδιασμό είναι και οι κινήσεις της Κύπρου για αναβάθμιση των βάσεων στο Μαρί (ναυτικό) και στη Πάφο (αεροπορία). Ένα οπλικό σύστημα που φαίνεται να καλοβλέπει η Λευκωσία είναι η απόκτηση αμερικανικών ελικοπτέρων. Στο στόχαστρο βρίσκονται ελικόπτερα τα οποία χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική ακτοφυλακή. Η κυπριακή κυβέρνηση θέλει παράλληλα να έχει στη διάθεσή της ελικόπτερα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για σκοπούς πυρόσβεσης.
Η Λευκωσία θα στοχεύει αρχικά σε συστήματα τα οποία μπορεί να αποκτήσει δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος. Στην κατηγορία αυτή φαίνεται να βρίσκονται και συγκεκριμένοι τύποι ελικοπτέρων.
Παράλληλα, στη λίστα μπαίνουν και πλωτά μέσα ακτοφυλακής. Ένα θέμα το οποίο απασχόλησε στο παρελθόν τις δύο κυβερνήσεις χωρίς να έχει προχωρήσει προς υλοποίηση ένεκα (προφανώς) και του περιορισμού που έθετε το αμερικανικό εμπάργκο. Οι ΗΠΑ είχαν τότε εμφανιστεί διατεθειμένες να βοηθήσουν την Κύπρο στην απόκτηση πλωτών μέσων. Με τα νέα δεδομένα αναμένεται ότι η όλη συζήτηση θα αναθερμανθεί.
Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν σωρεία άλλων οπλικών συστημάτων τα οποία είναι χρήσιμα για τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας θα γίνουν πολύ στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να ενισχυθούν αρχικώς επίλεκτες μονάδες της Εθνικής Φρουράς.
Όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές, οι όποιες αλλαγές θα γίνονται σταδιακά και στοχευμένα κατά τρόπο που να μην επηρεάζεται αρνητικά η επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Παράλληλα σημειώνουν ότι η αλλαγή σε οπλικά συστήματα δεν είναι απλή διαδικασία, αλλά χρειάζεται χρόνο και κυρίως απαιτείται να στελέχη της δύναμης να είναι σε θέση να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια είχε επισημάνει πως πρόκειται για στρατιωτικό υλικό το οποίο ο αμερικανικός στρατός επιλέγει, στη διαδικασία δικής του μετάβασης σε νέες τεχνολογίες, να παραχωρήσει σε φίλες χώρες. Σημείωσε ακόμα ότι όλο αυτό το υλικό που θα είναι διαθέσιμο «θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για μας από την άποψη ότι οι ανάγκες μας είναι τέτοιες που δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε και ούτε έχουμε τη δυνατότητα πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή είχε δηλώσει (Omega channel) πως «όλα θα αξιολογηθούν μετά από πρόταση του ΓΕΕΦ, από τον αρχηγό προς τον ΥΠΑΜ και μετά θα είναι η ανάλογη κατηγοριοποίηση των προτεραιοτήτων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του (ΡΙΚ) είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σχολιάζοντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, ο κύριος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενη, ωστόσο υπέδειξε πως είναι αβάσιμες οι όποιες ανησυχίες της Τουρκίας για το αμυντικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αλλά και του διπλωματικού αποτυπώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος
Αναλύσεις
Οι Τούρκοι έγιναν… Τούρκοι με την αναβάθμιση της Κύπρου!
Μεγάλη ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να αναβαθμίσει το πολεμικό της υλικό και τις εγκαταστάσεις της.
Λάζαρος Καμπουρίδης: Μεγάλη ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να αναβαθμίσει το πολεμικό της υλικό και τις εγκαταστάσεις της. Πλέον η Κύπρος αποκτά τη δυνατότητα με τις πλάτες των ΗΠΑ, κάτι που ενοχλεί πολύ την Τουρκία.
Η ένταξη της Κύπρου σε 3 μεγάλα αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ. Εξέλιξη η οποία “έκανε τους Τούρκους Τούρκους” από τον θυμό.
Μπορεί να αλλάξει αυτό με την ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Τράμπ;
Τί σημαίνει πολιτικά αλλά και επιχειρησιακά αυτό για την Κύπρο;
Πως επηρεάζει τον συσχετισμό δυνάμεων;
Αποτελεί προθάλαμο για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ;
Με ποιον τύπο οπλικών συστημάτων θα πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της η Κύπρος;
Παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΥΠΡΟΥ με την δημοσιογράφο Νατάσα Ιωάννου.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας