Αναλύσεις
European Council of Foreign Relations: Οι δραματικές προσπάθειες του Ιράκ να μην εμπλακεί στη διαμάχη Ισραήλ – Ιράν
Του Hamzeh Hadad
Ο κύκλος έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια περίοδο αναμονής καθώς οι δύο πλευρές αξιολογούν πώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα προσεγγίσει τη Μέση Ανατολή όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Αλλά ούτε αυτή η παύση ούτε η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο θα ηρεμήσουν τα νεύρα στη Βαγδάτη ότι το Ιράκ θα μπορούσε να παρασυρθεί στον διευρυνόμενο πόλεμο στην περιοχή.
Πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι η πιθανή επόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολυθεί από ιρακινές σιιτικές ένοπλες φατρίες που συμμάχησαν με το Ιράν – ένα αποτέλεσμα που θα προκαλούσε αντίποινα στο Ιράκ. Η Βαγδάτη έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράκ έχουν στοχεύσει το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσαν να δουν αυτές τις συμμαχικές με το Ιράν παραστρατιωτικές ομάδες να ξεκινήσουν μια βίαιη εκστρατεία εναντίον του Ισραήλ – ενός στενού συμμάχου των ΗΠΑ.
Με την αποτυχία να εξασφαλιστεί εκεχειρία στη Γάζα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην αποτροπή της περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης. Η κυβέρνηση του Ιράκ και οι θρησκευτικοί ηγέτες των Σιιτών υπήρξαν θεμελιώδεις στην αποτροπή ιρακινών σιιτικών ένοπλων ομάδων από το να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ και του Ισραήλ τον περασμένο χρόνο. Δεδομένων των σημαντικών πόρων που έχουν δαπανήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να σταθεροποιήσουν το Ιράκ μετά από κύματα βίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τώρα πρέπει να υποστηρίξουν την ηγεσία και τις θρησκευτικές προσωπικότητες του Ιράκ καθώς προστατεύουν τη χώρα από ανανεωμένη σύγκρουση.
Ασκήσεις ισορροπίας του Ιράκ
Το Ιράκ δεν είναι πρώτη φορά που διαδραματίζει ρόλο στην εξισορρόπηση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ του Ιράν – του μεγαλύτερου γείτονά του με τον οποίο μοιράζεται θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς – και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός συμμάχου που βοήθησε το Ιράκ να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η δυναμική έχει επιδεινωθεί από την παρουσία τόσο των παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από το Ιράν όσο και του αμερικανικού στρατού στο έδαφός του τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη 2.500 στρατιώτες σταθμευμένους στο Ιράκ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να ξεκινήσει την απόσυρσή τους το 2025 και να ολοκληρώσει τη διαδικασία έως το 2026. Οι σύμμαχοι του Ιράν στο Ιράκ θεωρούν την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων ως κορυφαία προτεραιότητα. Αυτός ήταν ένας μακροχρόνιος στόχος για αυτούς, αλλά έχει γίνει πιο επείγων λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στους πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι Ιρακινοί αξιωματούχοι που μπορεί ρεαλιστικά να δουν την παρουσία των ΗΠΑ ως μια μορφή αποτροπής κατά των ισραηλινών επιθέσεων στο ιρακινό έδαφος.
Η κυβέρνηση του Ιράκ και οι σιίτες ηγέτες έχουν πιέσει τις ένοπλες ομάδες να κρατήσουν πυρ και να αποφύγουν να μπλέξουν τη χώρα σε έναν νέο κύκλο συγκρούσεων. Μέχρι την επέκταση του ισραηλινού πολέμου στον Λίβανο πέρυσι, για παράδειγμα, η Βαγδάτη είχε πείσει επιτυχώς τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες, που αποτελούν την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στα στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ώστε να μην προκαλέσουν αντίποινα. . Αλλά από τότε που το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο, αυτές οι ομάδες έχουν ξαναρχίσει περιορισμένες επιθέσεις στο Ισραήλ και απείλησαν να στοχοποιήσουν ξανά τα αμερικανικά στρατεύματα.
Ένοπλες ομάδες που συμμαχούν με το Ιράν βρίσκονται τώρα υπό έντονη εσωτερική πίεση να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να αποφεύγουν απερίσκεπτες ενέργειες που προκαλούν περαιτέρω σύγκρουση. Αν και το ιρακινό κοινό συμπάσχει με την παλαιστινιακή υπόθεση και τα δεινά των Λιβανέζων, η κοινή γνώμη αγανακτεί όλο και περισσότερο με την ιρανική παρέμβαση στο εσωτερικό. Το κοινό δεν είναι πρόθυμο να αντέξει άλλη μια καταστροφική σύγκρουση. Με τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2025, οι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του κοινού αποστασιοποιώντας τους εαυτούς τους από το Ιράν. Οι ιρακινοί παραστρατιωτικοί, ειδικά εκείνοι με πολιτικά κόμματα, μπορεί επίσης να αξιολογούν τον λιβανέζικο δημόσιο θυμό που διοχετεύεται τώρα προς τη Χεζμπολάχ επειδή έσυρε ολόκληρη τη χώρα σε σύγκρουση με το Ισραήλ. Μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για το στρατιωτικό τίμημα που έχει πληρώσει η Χεζμπολάχ, με μια αίσθηση προαίσθησης για το τι θα μπορούσε να τους συμβεί αν προκαλέσουν το Ισραήλ.
Ο ρόλος των Σιιτών ηγετών
Πιο αξιοσημείωτος για τις μέχρι τώρα προσπάθειές του είναι ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι. Ο Σιστάνι είναι μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο Ιράκ και ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών Μουσουλμάνων παγκοσμίως. Από το 2003, έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση του Ιράκ προς τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. Σε μια συνάντηση στις 4 Νοεμβρίου με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Ιράκ, Μοχάμεντ αλ-Χασάν, ο Σιστάνι κατέστησε σαφές ότι η σιιτική θρησκευτική αρχή της χώρας δεν θα ανεχόταν την ιρανική παρέμβαση στο εσωτερικό και κάλεσε τις παραστρατιωτικές ομάδες να βρίσκονται υπό την εξουσία της Βαγδάτης, όχι της Τεχεράνης. Αυτό έγινε μια ημέρα αφότου η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δεσμεύτηκε να κλιμακώσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ.
Τα ιρακινά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των σιιτικών ισλαμιστικών κομμάτων, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για το μήνυμα του Σιστάνι. Ο Πρόεδρος Abdul Latif Rashid και ο πρωθυπουργός, Mohammed al-Sudani, μαζί με μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού στο Ιράκ -που περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα σιιτικά, σουνιτικά και κουρδικά κόμματα- υποσχέθηκαν όλοι τη δέσμευσή τους στο μήνυμα του Sistani και στο να κρατήσουν το Ιράκ μακριά από περιφερειακός πόλεμος. Ο πρώην πρωθυπουργός, Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος θεωρείται από καιρό από τη Δύση ως πιστός σύμμαχος του Ιράν, μίλησε επίσης ειλικρινά για το ότι το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιλογή μεταξύ της διατήρησης της εγχώριας σταθερότητας που έχει κερδίσει με κόπο ή της αποδοχής του ρόλου του σε μια περιφερειακή σύγκρουση.
Ηγετικές προσωπικότητες κοντά στην Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ έχουν δείξει ότι κατανοούν αυτή τη δυναμική. Ο Hussein Moines, ο επικεφαλής του Κόμματος Huquq (η πολιτική πτέρυγα μιας από τις φατρίες που απαρτίζουν την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, Kataib Hizbullah), έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η ομάδα δεν θέλει να εμπλέξει το ιρακινό κράτος σε πόλεμο. Ο Hadi al-Ameri, ο επικεφαλής της οργάνωσης Badr, μιας ομάδας που κάποτε θεωρούνταν ο παράλληλος της Χεζμπολάχ στο Ιράκ, μίλησε επίσης για την ανάγκη να αποφευχθεί η εμπλοκή του Ιράκ σε μια περιφερειακή σύγκρουση.
Τι μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι;
Τα κράτη μέλη της ΕΕ, πολλά από τα οποία έχουν παρουσία στο Ιράκ, θα πρέπει να υποστηρίξουν το Ιράκ καθώς οι ηγέτες του προσπαθούν να προστατεύσουν τη χώρα από τον πόλεμο.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Ιράκ αντιμετωπίζουν λιγότερη αντίσταση από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στη συνάντηση με τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράκ. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή την πρόσβαση για να υποστηρίξουν τους ιρακινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του σιιτικού θρησκευτικού κατεστημένου στη Νατζάφ, οι οποίοι πιέζουν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν παραστρατιωτικούς να απόσχουν να εξαπολύσουν επιθέσεις από το Ιράκ. Θα πρέπει να στείλουν αυτό το μήνυμα στην Τεχεράνη και να ασκήσουν συντονισμένη πίεση στους ηγέτες και τους περιφερειακούς συμμάχους της να μην χρησιμοποιούν το Ιράκ ως σημείο εκτόξευσης για νέες επιθέσεις.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενημερώσουν το Ισραήλ και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ότι η σχέση του Ιράκ με το Ιράν δεν είναι απλώς υποκατάστατη και ότι δεν πρέπει να εμποδίσουν το Ιράκ να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία από την Τεχεράνη. Μπορούν να το επιτύχουν καλύτερα αν δεν υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Ιράκ να επιτύχει μεγαλύτερη πολιτική ανεξαρτησία και μην το αφήσουν να υποκύψει σε μια σύγκρουση που αναπόφευκτα θα ενισχύσει τις σκληροπυρηνικές δυνάμεις με δεσμούς με το Ιράν.
Αναλύσεις
Τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης της Αραβικής Χερσονήσου
Η σημασία τους και οι σύγχρονες προκλήσεις.
Γράφει ο Σπυρίδων Θεοχαράκος, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ
Η σημασία τους και οι σύγχρονες προκλήσεις.
Τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης, με την ιδιότητά τους να περιορίζουν τη διέλευση των πλοίων, αποτελούν σημεία μείζονος στρατηγικής σημασίας. Η Αραβική Χερσόνησος διαθέτει τρία από τα σημαντικότερα θαλάσσια σημεία συμφόρησης παγκοσμίως, τα Στενά του Ορμούζ, το Μπαμπ ελ Μαντέμπ και τη Διώρυγα του Σουέζ. Ως πλούσια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, τοποθετείται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, ενώ συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό. Τα στενά της εξυπηρετούν μεγάλους όγκους διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, ενώ η παρεμπόδιση της ελεύθερης διέλευσης της ναυτιλίας ελλοχεύει κινδύνους για τη διεθνή οικονομία, το εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Αναλύσεις
Συντριπτικές οι αποκαλύψεις της «Εστίας» για τα πεπραγμένα Σημίτη
Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό.
Πως γίνεται να έχουν διαρρεύσει, μέχρι σήμερα, τόσο μα τόσο λίγα από τα όσα διαπράχθηκαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη;
Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό.
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Στην Κυριακάτικη Εστία ο κορυφαίος μας δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης προβαίνει σε ανατριχιαστικές, σε συγκλονιστικές, σε σκοτεινές αποκαλύψεις, αναφορικά με τα πρωθυπουργικά έργα και ημέρες του Κώστα Σημίτη. Αποκαλύψεις, που δεν βασίζονται σε υποθέσεις, σε φαντασιώσεις, σε εικαστικές συμπληρώσεις πληροφοριών, αλλά, φευ, σε αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα, σε επίσημα έγγραφα, σε μυστικες συμφωνίες εναντίον της χώρας, σε αποδεδειγμένες συμπεριφορές μη εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων, σε μεθοδικές αποκρύψεις από τον ελληνικό λαό, σε απολύσεις εξαιρετικών δημοσιογράφων επειδή άσκησαν κριτική εναντίον του, σε απίστευτα σκάνδαλα, όπως της Siemens και πλήθος-πλήθος άλλων.
Και διερωτάται ο μέσος Έλληνας, που είναι πατριώτης, που περνά την πατρίδα του πριν από όλες τις άλλες, αλλά και πάνω από κάθε μορφής συμφέροντα που βαίνουν εναντίον της και του λαού, πως γίνεται επί 8 χρόνια, να παραμένουν στο σκοτάδι τα όντως ανατριχιαστικά αυτά συμβάντα εναντίον της χώρας και του λαού της. Πως γίνεται να έχουν διαρρεύσει, μέχρι σήμερα, τόσο μα τόσο λίγα από τα όσα διαπράχθηκαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό. Πως γίνεται ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, και όχι αναγκαστικά οι λιγότερο μορφωμένοι, να είναι σε τέτοιο ακραίο βαθμό αποχαυνωμένοι, ναρκωμένοι, εύπιστοι, επαρμένοι.
Και, βέβαια, τα όσα καταγράφονται, μαύρο στο άσπρο, όπως λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι, (noir sur blanc), στη σημερινή Εστία, που επαναλαμβάνω ότι δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, γιατί αναφέρονται σε γεγονότα, ουδόλως αποκλείεται να συνεχίζονται, ανενόχλητα.
Φυσικά, το πρόβλημά μας, μετά τις συντριπτικές αυτές αποκαλύψεις του Μανώλη Κοττάκη στη σημερινή Εστία, δεν είναι το όποιας μορφής ανάθεμα στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος έφυγε με τιμές μεγάλου Έλληνα πατριώτη, αλλά …. τελικά, δεν δεδικαίωται. Το πρόβλημά μας, αντιθέτως, είναι πως θα σωθεί μελλοντικά η Ελλάδα, από ανάλογες καταστάσεις, με αυτές που απαθανατίστηκαν στη σημερινή Εστία.
Σίγουρα, υπάρχουν τρόποι διάσωσής μας στο μέλλον. Φτάνει να το θελήσουμε. Φτάνει να το αποφασίσουμε και το εκτελέσουμε με συνέχεια και συνέπεια. Προς τούτο, μια επιτροπή από αδέκαστους Έλληνες (εδώ, βέβαια, το ερώτημα είναι πως διασφαλίζεται το αδέκαστο), οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις συμφωνίες, διαβουλεύσεις, εντός και εκτός της επικράτειας. Και οι οποίοι θα στοχοποιούν, και θα ελέγχουν, εν τη γενέσει τους, όλες τις εμφανείς και αφανείς λεπτομέρειες συναντήσεων, συνομιλιών αρμοδίων με φίλους και εχθρούς,εξονυχιστικά. Εύκολα λέγονται, αλλά δύσκολα υλοποιούνται.
Πάντως, η προσπάθεια οφείλει να είναι, να μη βρεθούμε εμείς ή οι απόγονοί μας, ξανά, σε τόσο σκοτεινές αποκαλύψεις, εκ των υστέρων, όπως οι σημερινές στην Εστία.
Kηδεύθηκε μέ τήν ταυτότητα τοῦ Χριστιανοῦ Ὀρθοδόξου!
Θρησκευτική καί ὄχι πολιτική κηδεία ἤ καύση ἐπέλεξε ἡ οἰκογένεια τοῦ ἐκλιπόντος φιλελεύθερου Κώστα Σημίτη ὡς ἔμπρακτη αὐτοκριτική γιά τήν στάση του ἀπέναντι στήν Ἐκκλησία – «Διεγράφη» ἀπό τόν ἀπολογισμό τοῦ ἔργου του ἡ ἀπόφασίς του νά ἀφαιρέσει τό θρήσκευμα ἀπό τά δημόσια ἔγγραφα
«Αἱ χεῖρες σου ἐποίησάν με καί ἔπλασάν με· συνέτισόν με καί μαθήσομαι τάς ἐντολάς σου. Ἐλέησόν με Κύριε» (Στάσις Β΄, Ἦχος πλ. α΄).
«Ἐπλανήθην ὡς πρόβατον ἀπολωλός, ζήτησον τόν δοῦλόν σου, ὅτι τάς ἐντολάς σου οὐκ ἐπελαθόμην» (Στάσις Γ΄ Ἦχος πλαγ. δ΄).
«Τῶν Ἁγίων ὁ χορός, εὗρε πηγήν τῆς ζωῆς καί θύραν παραδείσου, εὕρω κἀγώ, τήν ὁδόν διά τῆς μετανοίας, τό ἀπολωλός πρόβατον ἐγώ εἰμι· ἀνακάλεσαί με, Σωτήρ, καί σῶσόν με» (Νεκρώσιμα Εὐλογητάρια, Ἦχος πλαγ. Α΄).
- Tοῦ Μανώλη Κοττάκη
Τά ἀνωτέρω ἀποσπάσματα τῆς Ἐξοδίου Ἀκολουθίας ἐψάλλησαν χθές στήν Μητρόπολη Ἀθηνῶν, κατά τήν διάρκεια τῆς θρησκευτικῆς κηδείας πού ἐπέλεξε γιά νά ἀποχαιρετίσει τόν ἄνθρωπό της ἡ οἰκογένεια τοῦ Κώστα Σημίτη. Γνωρίζοντας τήν μεθοδικότητα τοῦ ἀνδρός ἔχουμε τήν βεβαιότητα ὅτι τίποτε δέν συνέβη χωρίς τήν ἔγκρισή του. Προφανῶς καί ἐκεῖνος ἐπέλεξε τήν θρησκευτική κηδεία, προφανῶς ἐπέλεξε νά μήν ἐκτεθεῖ ἡ σορός του σέ λαϊκό προσκύνημα (γιατί θά τό θεωροῦσε …λαϊκισμό), προφανῶς δέν ἤθελε κιλλίβαντα καί πυροβολισμούς, ἦταν ξένο πρός τήν ἰδιοσυγκρασία του. Σέ κάθε περίπτωση τό γεγονός εἶναι ἐντυπωσιακό καί ἀξιοσημείωτο. Ὁ ἄνθρωπος πού δίχασε τόν ἑλληνικό λαό γιά νά διαγράψει τό θρήσκευμα ἀπό τίς ἀστυνομικές ταυτότητες καί συγκρούστηκε σφόδρα μέ τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἔχοντας ὡς συνέπεια τήν δραματική μείωση τῆς δημοτικότητάς του, ἐπέλεξε ὡς ὕστατο χαῖρε νά κηδευτεῖ μέ τήν ταυτότητα τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανοῦ. Οὔτε πολιτική κηδεία οὔτε πολύ περισσότερο καύση τῆς σοροῦ του ἦταν ἡ ἐπιλογή του, ἄν καί μέ τό φιλελεύθερο προφίλ πού καλλιεργοῦσε σέ κανέναν δέν θά προκαλοῦσε ἐντύπωση μία τέτοια ἀπόφαση. Στά μάτια μας αὐτό ὁμοιάζει μέ ἔμπρακτη αὐτοκριτική γιά ὅλα ὅσα συνέβησαν τό 2001. Καί σέ μεγάλο βαθμό ἡ ἐπιλογή αὐτή στέλνει στόν ἑλληνικό λαό τό μήνυμα, ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία, ἡ Ἐκκλησία, ἡ παράδοσή μας στό τέλος ἐπικρατοῦν, καί ἄς ἔχουν προηγουμένως κατασυκοφαντηθεῖ.
Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μοῦ εἶχε πεῖ ὅταν τόν ἐπισκέφθηκα τό καλοκαίρι τοῦ 2007 στό Ἀρεταίειο μαζί μέ τόν Γιῶργο Παπαθανασόπουλο ὅτι «στό τέλος ἡ Ἐκκλησία θριαμβεύει, παιδί μου.» Ἀναφερόταν στήν ἐξομολογητική συνάντηση πού εἶχε μέ τόν τότε Πρόεδρο τοῦ Συνασπισμοῦ Ἀλέκο Ἀλαβᾶνο, ὁ ὁποῖος συνοδευόμενος ἀπό τόν βουλευτή του Θανάση Λεβέντη, τόν ἐπισκέφθηκε κατ’ οὐσίαν γιά νά τόν ἀποχαιρετίσει. Δέν γνωρίζουμε ποιά ἦταν τά συναισθήματα τῶν πρώην ὑπουργῶν τοῦ ΠΑΣΟΚ πού βρέθηκαν χθές στήν Μητρόπολη στήν θέα τῆς σοροῦ τοῦ Πρωθυπουργοῦ ἐνώπιον τῶν Ἱεραρχῶν καί τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἱερωνύμου, καί οἱ ὁποῖοι, πλήν τοῦ Εὐαγγέλου Βενιζέλου, ἐπετίθεντο τότε λάβροι στό «παπαδαριό», στήν «Δεξιά τοῦ Κυρίου» καί στόν Ἀρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Τό πιθανώτερο… ἀμηχανία. Ὁ τρόπος πού ἀποχαιρετοῦμε ὅμως τούς νεκρούς μας, σύμφωνα μέ τήν θρησκευτική μας παράδοση, εἶναι ἱερός καί τελικῶς δύσκολα παρακάμπτεται. Τό νά ἐπιλέξει κανείς νά ταφεῖ ἄψαλτος, μέ πολιτική κηδεία νά ριφθεῖ στήν πυρά ἤ νά σκορπισθεῖ ἡ στάχτη του στά κύματα, καί οἱ φίλοι του νά πιοῦν πικρό καφέ ἤ κονιάκ στήν μνήμη του γύρω ἀπό μία φωτογραφία του, αὐτό δέν εἶναι ἀποχαιρετισμός. Ὁ ἀποχαιρετισμός χωρίς προσευχή, χωρίς μία λέξη γιά ἀντίο, χωρίς προορισμό, χωρίς σημεῖο «συνάντησης», δέν εἶναι ἀποχαιρετισμός. Θά ἐπαναλάβουμε αὐτά πού γράφαμε ἀπό αὐτήν ἐδῶ τήν θέση τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2023 καί χαιρόμαστε πού ὁ ἐκλιπών καί ἡ οἰκογένειά του ἀποφάσισαν νά ἀναθεωρήσουν.
«Αὐτός εἶναι ὁ νέος ἀποχαιρετισμός! Κάπου, στό πουθενά. Στό ὄνομα τῆς ἀτομικῆς ἐλευθερίας καθενός καί τοῦ κατά πῶς θέλει νά διατίθεται τό σῶμα του, καταργοῦμε παραδόσεις καί ἔθιμα πού μᾶς ἔρχονται κατ’ εὐθεῖαν ἀπό τήν ἀρχαιότητα, καί συνεχίστηκαν μέ ἄλλο τελετουργικό ἀπό τήν Ὀρθοδοξία. Ἡ Μεγάλη Κοινωνία ὑποχωρεῖ στήν ἀτομική ἐλευθερία. Δέν ζοῦμε μεταξύ ἄλλων. Ἀποφασίζουμε νά φύγουμε σά νά ζήσαμε ὅλη μας τήν ζωή μόνοι. Ἐάν κοιτάξουμε τήν ἱστορία μας καί τήν συγκρίνουμε μέ αὐτό πού ζοῦμε τώρα, θά διαπιστώσουμε ὅτι ἀντέξαμε, δέν ἀλλοιωθήκαμε καί δέν μεταλλαχθήκαμε ἐπί ὑποτέλειας, Κατοχῆς καί Τουρκοκρατίας, ἐπειδή ἤμασταν χάρις στήν πίστη μας καί τήν γλῶσσα μας ἕνα γένος ὁμοιογενές. Καί πότε διαλυόμαστε; Τώρα! Αὐτό πού καταφέραμε μέ συγκολλητική οὐσία τήν γλῶσσα, τήν θρησκεία καί τήν κοινή καταγωγή ἐπί δουλοπαροικίας, τό χάνουμε σήμερα ἐπί… ἐλευθερίας. Δέν εἶναι φοβερό;
Νά σώζεις τήν ταυτότητά σου ὡς δοῦλος καί νά τήν χάνεις ὡς ἐλεύθερος; Καί ὅμως, ἰσχύει. Τό τέλος τῶν θρησκευτικῶν γάμων καί ἡ ἀντικατάστασή τους ἀπό κάτι νομικά παλιόχαρτα πού ἔχουν ἐλάχιστη πνευματικότητα ὅπως τό σύμφωνο συμβίωσης, τό τέλος τῶν βαπτίσεων, τό “λάδι” τῶν ὁποίων ἀντικαταστάθηκε ἀπό τήν ἄνοστη “ὀνοματοδοσία” καί τήν ἐγγραφή στά ληξιαρχεῖα, ἡ κατάργηση τῆς ὀρθόδοξης κηδείας μέ τό τελετουργικό της καί ἡ ἀντικατάστασή της ἀπό τήν ὑψικάμινο, ἡ κατάργηση τῆς ἐπιλογῆς νά ἀναγράφεται τό θρήσκευμα στήν ταυτότητα, ἡ ἀντικατάσταση τοῦ θρησκευτικοῦ ἀπό τόν πολιτικό ὅρκο πού ἀπαλείφει κάθε ἀναφορά στήν Ἁγία Τριάδα, ἡ προώθηση τῆς οὐδετεροθρησκείας μέσα στά σχολεῖα καί τά πανεπιστήμια μέ τήν ἐκδίωξη κάθε τί χριστιανικοῦ, ἡ νέα μόδα νά μήν δίνεται φῦλο στούς γονεῖς γιά νά μήν θίγονται οἱ ὁμοφυλόφιλοι (γονέας Α καί γονέας Β), ἡ ἀλλοίωση παραδοσιακῶν ἐννοιῶν (τό καλάθι τοῦ “νοικοκυριοῦ”), ὁ “μοντέρνος” νόμος γιά τήν συνεπιμέλεια πού ἀμφισβητεῖ τήν πρωτοκαθεδρία τῆς μητρός στήν ἀνατροφή τοῦ τέκνου, ὅλα αὐτά τά ὡραῖα, συντείνουν στό ἑξῆς: στό νά μετατραποῦμε σέ ἕνα ἄχρωμο Ἔθνος. Ἔθνος πού δέν ὑπῆρξε ποτέ στήν ἱστορία μέ τά δικά του ἰδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ἔθνος πού δέν μπορεῖς νά τό ξεχωρίσεις ἀπό τά γειτονικά του. Δυστυχῶς, δύο εἶναι τά “Ἔθνη” τῆς νέας ἐποχῆς: ἔθνος εἶναι τό ἄτομο καί οἱ ἐπιθυμίες του χωρίς τήν παραμικρή ἔγνοια γιά τήν συλλογική μοῖρα. Ἔθνος εἶναι ἡ ὁμάδα. Ἄν ἀνήκεις στήν ὁμάδα τῶν ἀποτεφρωτῶν, τῶν δικαιωματιστῶν, τῶν ἀνθρώπων πού διακηρύσσουν ὡς ταυτότητά τους τόν διαφορετικό σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τότε νομίζεις ὅτι ἀνήκεις σέ ἕνα Ἔθνος μέ “συνιστῶσες” μέσα σέ κάθε κράτος. Ὁριζόντιο “πολύ-Ἔθνος”.
Δέν ἔχω πρόβλημα μέ τίς διαφορετικές ταυτότητες. Ζῶ μαζί τους. Πλοῦτος εἶναι. Μέ τούς μοναχικούς δρόμους μέσα στίς ὀργανωμένες κοινωνίες ἔχω πρόβλημα. Μέ τό νά μήν κοιτᾶμε ὅλοι μαζί πρός μία κοινῶς ἀποδεκτή κατεύθυνση, παρά τίς διαφορές μας. Ἄν οἱ διαφορετικές ταυτότητες ἐντάσσονται ἁρμονικά μέσα στήν Μεγάλη Κοινωνία καί δέν θέλουν νά τήν καταργήσουν, ζήτω. Ἀλλά ἐμεῖς ἐδῶ τείνουμε νά γίνουμε Ἔθνος χωρίς σπονδυλική στήλη. Ἀμφίθυμον. Ξέπνοον. Χωρίς διάθεση νά ὑπερασπιστοῦμε τήν ἐπικράτεια».
Καταληκτικῶς: Ἐάν ὁ ἄθεος Σημίτης ἔγινε στά στερνά του ἔνθεος, ἄς ἀξιοποιήσουμε τήν τελευταία ἐπιθυμία του.
Αναλύσεις
Η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με Κύπρο! Το λέει και ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2025
1. Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο
2. Ο Ερντογάν πάει για τρίτη θητεία 17:10
3. Συρία: Η Τουρκία συνεχίζει να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους στη Ροζάβα – Κίνδυνος για την Αίγυπτο – Οργάνωση στη Συρία θέλει να ανατρέψει τον Σίσι 24:40
4. Ισραήλ-Χαμάς: Νέες συνομιλίες για συμφωνία στη Ντόχα 49:30
5. ΗΠΑ: Στο προσκήνιο η αγορά της Γροιλανδίας 52:10
6. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητάει αντιαεροπορική-αντιπυραυλική ομπρέλα έναντι της Ρωσίας, για να σταματήσει ο πόλεμος 59:15
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ