Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Κράτος “ταραξίας” και κράτος… “αφασίας”!

Αν δεν αφυπνιστούμε ΤΏΡΑ, αύριο θα είναι αργά…

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Θανάσης Κ.
Το καθεστώς Άσαντ στη Συρία ανατράπηκε!
Πολύ γρήγορα. Και εντελώς… άδοξα.
Κυριολεκτικά κατέρρευσε.
Αλλά ενώ η πενηντάχρονη κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ στη Συρία τελείωσε, η πραγματική γεωπολιτική κρίση με επίκεντρο τη Συρία τώρα μόλις ΑΡΧΙΖΕΙ!
Και δεν είναι πια μόνο εσωτερική. Ούτε μπορεί εύκολα να «συγκρατηθεί» για να μην πάρει ευρύτερες – πολύ ευρύτερες – διαστάσεις.
* Σε έναν εμφύλιο Πόλεμο υπάρχουν συνήθως δύο «στρατόπεδα»
Εδώ υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε εντελώς διαφορετικές πλευρές. Το καθεστώς Άσαντ, όσο υπήρχε τους ένωνε. Με το που έπεσε, είναι πρακτικά αδύνατο να συγκρατηθούν οι θανάσιμες έριδες μεταξύ των «νικητών», δηλαδή μεταξύ των εχθρών του Άσαντ – που πια δεν υπάρχει για να τους ενώνει…
* Επίσης σε ένα εμφύλιο Πόλεμο, οι «ξένες επιρροές» είναι συνήθως μοιρασμένες ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες «μερίδες».
Στην τωρινή περίπτωση της Συρίας, οι μεγάλες δυνάμεις και οι περιφερειακές δυνάμεις έχουν εντελώς αντικροούμενα συμφέροντα – που ανά δύο τις φέρνουν σε σύγκρουση. Κυριολεκτικά bellum omnium contra omnes («πόλεμος πάντων κατά πάντων»)…
Είναι δύσκολο να βρει κανείς, στο παρελθόν κάποια αντίστοιχη τοπική σύγκρουση με παρόμοιες σεισμικές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις πολύ πέραν των τοπικών συνόρων…
Κι ο λόγος ίσως είναι ότι αυτή τη στιγμή στη Συρία ξέσπασαν ταυτόχρονα ΟΛΕΣ οι μορφές συγκρούσεων στην περιοχή τα τελευταία… 1300 χρόνια!
Πράγματι στη Μέση Ανατολή, υπήρξαν πέντε ιστορικές συγκρούσεις.
— Η μεγάλη σύγκρουση μέσα στα πλαίσια του Ισλάμ – μεταξύ Σουνιτών και Σιϊτών.
— Η μεγάλη σύγκρουση, επίσης στο εσωτερικό του Ισλάμ – μεταξύ Αράβων και Μη Αράβων μουσουλμάνων (Περσών, Τούρκων, Μογγόλων, Μαμελούκων κλπ.)
— Η σύγκρουση με επίκεντρο το Κουρδικό, όπου 28 με 37 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν διασπασμένοι σε τέσσερα διαφορετικά γειτονικά κράτη:
12 με 17 εκατομμύρια στην Τουρκία,
6,5 με 9 εκατομμύρια στο Βόρειο Ιράκ,
2,2 με 2,5 εκατομμύρια στη Συρία,
και 7 με 9 εκατομμύρια στο βοριοδυτικό Ιράν.
Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί είναι σύμφωνα με τις «επίσημες απογραφές». Ο πραγματικός αριθμός τους είναι μάλλον μεγαλύτερος. Ίσως και πολύ μεγαλύτερος.
Το Κουρδικό λοιπόν, είναι μακράν το μεγαλύτερο αίτημα ιστορικής θεμελίωσης εθνικού κράτους που μένει ανεκπλήρωτο εδώ και ένα αιώνα περίπου. Παρά το γεγονός ότι οι Κουρδικοί πληθυσμοί στις χώρες αυτές βρίσκονται σε μόνιμη αναταραχή. Για το οποίο δεν μιλάει κανείς – ή μιλάνε ελάχιστα.
— Η σύγκρουση με επίκεντρο το Παλαιστινιακό, η οποία αφορά πολύ λιγότερους, μόλις 5 εκατομμύρια Παλαιστινίους (2,1 εκατομμύρια στη Λωρίδα της Γάζας και 2,9 εκατομμύρια στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη – πάλι κατά τις επίσημες απογραφές, που θεωρούνται αρκετά “αξιόπιστες” στην περίπτωση αυτή) και οι οποίοι είναι πολιτικά διχασμένοι: Η “Παλαιστινιακή Αρχή” στη Δυτική όχθη έχει «διεθνή αναγνώριση», αλλά πάσχει από “εσωτερική νομιμοποίηση” (δεν κάνει εκλογές εδώ και 20 χρόνια). Ενώ η Λωρίδα της Γάζας διοικείται από την οργάνωση Χαμάς η οποία διεθνώς θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» και λόγω του “ισλαμιστικού” χαρακτήρα της είναι «εκτός νόμου» στις περισσότερες αραβικές χώρες.
.
— Η σύγκρουση ανάμεσα στους Ισλαμιστές, Σαλαφιστές κλπ., δηλαδή όσους θέλουν να επιστρέψουν στην αυστηρή εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου όπως τον προβλέπει το Κοράνι (Σαρία) και τους «κοσμικούς Άραβες», οι οποίοι διατηρούν τον μουσουλμανικό χαρακτήρα των κοινωνιών τους, αλλά με διάκριση Κράτους-Θρησκείας. Και τους οποίους οι ισλαμιστές τους θεωρούν «προδότες» της Πίστης τους…
Όλες αυτές οι ιστορικές συγκρούσεις λοιπόν, ξέσπασαν ταυτόχρονα στη Συρία – και απειλούν να επεκτάθηκαν πολύ πέραν της Συρίας…
Η κρίση αυτή αιφνιδίασε (στον ένα ή στον άλλο βαθμό) τους πάντες! Εκτός βέβαια από την Τουρκία, η οποία αρχικά την υποκίνησε..
Και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους πάντες! Ακόμα και την Τουρκία…
* Όλοι γνώριζαν ότι “κάτι θα γίνει”. Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι το καθεστώς Άσαντ θα κατέρρεε μέσα σε… λίγες μέρες!
Η τωρινή κρίση ξεκίνησε με το ισλαμιστικό HTS που κατέλαβε το Χαλέπι και το SNA (Syrian National Army). Και τα δύο είναι δυνάμεις που χρησιμοποίησαν ως “ορμητήριο” περιοχές στο σύνορα Συρίας-Τουρκίας που ελέγχονται από την Τουρκία και βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της (το SNA, πολύ περισσότερο, αποτελείται από Τουρκομάνους και ελέγχεται ευθέως από την Τουρκία).
Ο αρχικός σχεδιασμός φαίνεται πως ήταν να προελάσει το ΗΤS προς Νότον, να “απασχολήσει” τις δυνάμεις του Άσαντ, ώστε, στο μεταξύ, το SNA να χτυπήσει ανατολικότερα στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι με τις δικές τους δυνάμεις (DSF – Democratic Syrian Forces).
To HTS πράγματι προέλασε προς νότον πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι. Γιατί οι δυνάμεις του Άσαντ διαλύθηκαν…
Το SNA προέλασε κι αυτό στα ανατολικά, σε βάρος των Κούρδων, αλλά εδώ υπήρξαν πολύ μικρότερα κέρδη. Τις δυνάμεις των Κούρδων τις στηρίζουν οι Αμερικανοί επί τόπου και τις βοηθούν οι Ισραηλινοί.
Η απροσδόκητη επιτυχία του ΗΤS προς νότον, το οποίο κατέλαβε τη Δαμασκό μέσα σε λίγες μέρες, δημιούργησε πολλαπλά νέα προβλήματα:
— Πρώτον, τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο οι δύο μεγάλες ναυτικές βάσεις των Ρώσων στα βορειοανατολικά παράλια της Συρίας επί της Μεσογείου (απέναντι από την Κύπρο). Αυτό εξόργισε τη Ρωσία, και ανάγκασε την Τουρκία να στείλει τους “δικούς τους”, του SNA, να προστατεύουν τις ρωσικές βάσεις από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, αποδυναμώνοντας έτσι την προέλαση του SNA σε βάρος των Κούρδων στα ανατολικά.
— Δεύτερον, το Ισραήλ, στα νότια, βλέποντας την ραγδαία προέλαση των τζιχαντιστών του HTS και την επικείμενη κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Δαμασκό, εισέβαλε στην απο-στρατιωτικοποιημένη ζώνη μέσα στο Συριακό έδαφος, προχώρησε πέρα από τα υψώματα του Γκολάν (που τα έχει κατακτήσει το Ισραήλ ήδη από το 1967) και κατέκτησε το όρος Ερμόν, προελαύνοντας στη συνέχεια μέχρι 20 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό…
— Τρίτον, οι δυνάμεις του HTS όπου επιβλήθηκαν δεν έκρυψαν τον καθαρά ισλαμιστικό χαρακτήρα τους και τις τζιχαντιστικές διαθέσεις τους. Ξέσπασαν σε Χριστιανούς και Αλεβίτες. Στη Δαμασκό κραύγαζαν: “και τώρα έχει σειρά η Ιερουσαλήμ”, δίνοντας πρόσχημα στους Ισραηλινούς να προελάσουν σε βάρος τους.
— Τα υπόλοιπα αραβικά κράτη συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος να αναβιώσει το ΙSIS, το ισλαμιστικό Χαλιφάτο, το οποίο όλα τα καθεστώτα της περιοχής το θεωρούν “θανάσιμο κίνδυνο”: Τα αραβικά κράτη γιατί οι ισλαμιστές τα υπονομεύουν από τα μέσα. Και το Ισραήλ γιατί οι τζιχαντιστές του HTS είναι “αδέλφια” της Χαμάς. Και το Ισραήλ κινδυνεύει να βρεθεί τώρα με μια πολύ μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη Χαμάς βορείως των συνόρων του…
— Τέταρτον, το ίδιο το Ιράν, οι Αλεβίτες της Συρίας (που θεωρούνται από πολλούς συγγενικό δόγμα προς τους Σιίτες), οι Σιίτες του Ιράκ (που αποτελούν και πλειοψηφία της χώρας) και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου (επίσης Σιίτες), που όλοι τους είχαν στηρίξει τις δυνάμεις του Άσαντ κι είχαν πολεμήσει το ΙSIS, θεωρούν την επιτυχία του HTS ως επίσης “θανάσιμο κίνδυνο” και ορκίζονται να πάρουν “εκδίκηση”.
Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Χαμενεί κατηγόρησε τους “συνήθεις υπόπτους”, ΗΠΑ και Ισραήλ – ότι “υποκίνησαν” την κρίση – αλλά υπέδειξε και τη συνεργασία “μιας άλλης γειτονικής χώρας”, δηλαδή της Τουρκίας…
— Οι ίδιοι οι Αμερικανοί, το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ πράγμα που ήθελαν ήταν να ξεσπάσει τέτοια χαοτική κρίση ΤΩΡΑ (στο “μεσοδιάστημα” πριν αναλάβει το νεοεκλεγείς Τράμπ κι ενώ θα υπάρχει ουσιαστικά ακυβερνησία στην Ουάσιγκτον για ένα μήνα ακόμα). Οι Αμερικανοί λοιπόν:
-στην αρχή χάρηκαν που ανατράπηκε (επιτέλους) ο Άσαντ,
-χάρηκαν επίσης που οι Ρώσοι έφαγαν ένα “χαστούκι” στη Συρία (την ώρα που προελαύνουν στην Ουκρανία),
-αλλά συνειδητοποίησαν ότι ο επόμενος στόχος των ισλαμιστών είναι οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους οι Αμερικανοί στηρίζουν – και στα εδάφη των οποίων βρίσκονται εγκατεστημένες αμερικανικές δυνάμεις…
* Η Τουρκία που υποκίνησε την εξέγερση (χωρίς να προβλέψει τη ραγδαία επιτυχία της), βρίσκεται τώρα σε μια σειρά διλημμάτων:
— Αν επιτρέψει ή πιέσει να παραμείνουν οι ρωσικές βάσεις στη παράλια της Συρίας, θα προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον.
— Αν δεχθεί ή (συνηγορήσει για) την απομάκρυνση των ρωσικών βάσεων από τη Συρία, θα εξοργίσει τη Ρωσία (την ώρα που η Ρωσία κερδίζει τον Πόλεμο στην Ουκρανία).
— Η Τουρκία που κατέχει ήδη Συριακό έδαφος άμεσα (με δικές της δυνάμεις) ή έμμεσα μέσω proxies κατηγορεί το Ισραήλ ότι… μπήκε στο Συριακό έδαφος!
Και υπάρχει πλέον ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής δυνάμεων Τουρκίας και Ισραήλ μέσα στη Συρία! Πράγμα το οποίο η Τουρκία ούτε το θέλει, ούτε το τολμάει.
— Αν η Τουρκία προχωρήσει σε πλήρη σύγκρουση με τους Κούρδους της Συρίας, θα αναγκαστεί να εμπλακεί ευθέως με τις δυνάμεις των Αμερικανών που βρίσκονται εκεί. Πράγμα που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην Ουάσιγκτον.
Και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρεθούν να πολεμάνε με τους Κούρδους εναντίον των Τούρκων, οι Αμερικανοί που βρίσκονται επί τόπου, οι Ισραηλινοί, οι Κούρδοι του Ιράκ και οι φιλοίρανοί Σιίτες του Ιράκ (που μισούν και τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς).
— Ταυτόχρονα την επιτυχία των Κούρδων θα την εύχονται και θα την στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα και η Ιορδανία (που με τίποτα δεν θέλει να δημιουργηθεί ξανά νέο Χαλιφάτο ισλαμιστών δίπλα της), ή Σαουδαραβία, τα Εμιράτα, το Ιράν και το Κατάρ που για διαφορετικούς λόγους θα εύχονται να ηττηθεί το νέο Χαλιφάτο και τα σχέδια της Τουρκίας. Αλλά και η Ρωσία πλέον…
Η Τουρκία άνοιξε, πραγματικά, όλα τα μέτωπα – σε βάρος της.
Αναδείχθηκε – στα μάτια όλων πλέον – αυτό που είναι: Ο μεγάλος “ταραχοποιός” της Μέσης Ανατολής.
— Αν το Ισραήλ πολεμάει κατά καιρούς με όλους εναντίον του, το κάνει για λόγους επιβίωσης. Αν ηττηθεί μια φορά θα… πάψει να υπάρχει! Οι αντίπαλοί του θέλουν την “εξαφάνισή του.
— Η Τουρκία ανοίγει όλα τα μέτωπα, προς όλες τις κατευθύνσεις, για λόγους …”Οθωμανικής μεγαλομανίας”! Κι αυτό πολλοί μπορούν να το ανεχθούν όταν δεν τους θίγει. Αλλά τώρα η μεγαλομανία της Τουρκίας θίγει τους πάντες! Άμεσα…
Και της έχουν πολλά μαζεμένα, ΟΛΟΙ. Έτσι κι αλλιώς…
Η Τουρκία προσπάθησε να νικήσει οριστικά τους Κούρδους της Συρίας και κατάφερε να φέρει το Κουρδικό στο προσκήνιο. Όταν 25% των εδαφών της κατοικείται από Κούρδους και 20% του πληθυσμού της (τουλάχιστον) είναι Κούρδοι. Που επί 100 χρόνια οραματίζονται την Απελευθέρωσή τους.
Να σημειωθεί ότι ως πρόβλημα το Κουρδικό είναι έξη με οκτώ φορές πιο σημαντικό από όσο το “Παλαιστινιακό” – αν συγκρίνουμε τους πληθυσμούς.
Τώρα με την κρίση στη Συρία ήλθε οριστικά στο προσκήνιο…
Πράγματι, η Τουρκία πήγε να αιφνιδιάσει τους πάντες – το πέτυχε – τελικά αιφνιδιάστηκε και η ίδια, και πυροδότησε τον χειρότερο εφιάλτη της:
Έφερε το Κουρδικό στο προσκήνιο!
* Το Συριακό πρόβλημα πλέον δεν λύνεται χωρίς τη δημιουργία Κουρδικού κράτους εκεί. Και η δημιουργία Κουρδικού κράτους θα δημιουργήσει αναπόφευκτα domino effect σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Και στην Τουρκία…
Εμείς, για την ώρα είμαστε η μόνη χώρα της περιοχή που έχουμε διακηρύξει τη… “φιλία” μας με τον “μεγάλο ταραξία” της περιοχής μας!
Με το “κράτος ταραξία”, που… εμάς απειλεί πρωτίστως!
Και κινδυνεύουμε, αν δεν αλλάξουμε μυαλά επειγόντως, να χάσει η Τουρκία στο Κουρδιστάν και να την “αποζημιώσουν” σε βάρος μας…
Τελικά η Τουρκία κινδυνεύει να πληρώσει αυτά που κάνει.
Κι εμείς κινδυνεύουμε επίσης, από την “αφασία” μας!
Πέρα από το κράτος ταραξία που, δυστυχώς, βρίσκεται δίπλα μας, υπάρχει και το… “κράτος αφασία”. Που δυστυχώς είμαστε εμείς!
Αν δεν αφυπνιστούμε ΤΏΡΑ, αύριο θα είναι αργά…

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Απόψεις

Οι Αλώσεις του Ελληνισμού!

Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως την 29η Μαΐου του έτους 1453 μ.Χ. αποτελεί αναμφισβήτητα ιδιαίτερο σταθμό στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής, καθώς και γεγονός που σημάδεψε σημαντικά την παγκόσμια ιστορία επί τέσσερις τουλάχιστον αιώνες.

Γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Ερευνώντας τα βασικά αίτια της πτώσης, αν ταξιδέψουμε στο άλλοτε κραταιό Βυζάντιο στις παραμονές της αλώσεως, διαπιστώνουμε ότι οι τελευταίοι αυτοκράτορες Παλαιολόγοι, εκτός του αγώνα εναντίον των εξωτερικών εχθρών Τούρκων, έδιναν συγχρόνως και έναν άλλο ιδιότυπο εσωτερικό αγώνα, πολύ πιο σημαντικό ίσως για την άμυνα της Πόλης. Ένα αγώνα εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», των «πρόθυμων ηλιθίων», που δούλευαν συνειδητά υπέρ του εαυτού τους και των εχθρών της αυτοκρατορίας και εναντίον της ενότητας και της ανάκτησης της ισχύος της.

Ακόμη και εκείνη την εποχή που προηγήθηκε της αλώσεως, η λατρεία της εξουσίας και του χρήματος, η ατολμία στις αποφάσεις, η λεγόμενη πολιτική του «κατευνασμού», καθώς και η λανθασμένη επιλογή συμμαχιών από ανίκανους και δουλοπρεπείς «ηγέτες», έκριναν κατά πολύ τα μετέπειτα θλιβερά γεγονότα.

Υπενθυμίζουμε βέβαια ως σημαντικό γεγονός, ότι είχε προηγηθεί η Άλωση της Πόλης το 1204 από τους Φράγκους, τους δυτικούς «σταυροφόρους», η οποία σήμανε ουσιαστικά το τέλος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής του ζωτικού αυτού κέντρου επικοινωνίας του τότε πολιτισμένου κόσμου.

Η σοβαρά «τραυματισμένη» αυτοκρατορία όμως είχε ακόμη δυνάμεις. Έτσι πέτυχε την ανακατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως το 1261, αλλά το κακό είχε ήδη συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό ήταν η καταστροφικά αμφιταλαντευόμενη πολιτική των κέντρων εξουσίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γεγονός που διαδραμάτισε κρισιμότατο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της. Από την μια πλευρά η πιεστική επιλογή της «ένωσης των εκκλησιών» και της παράδοσης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προνομίων της Αυτοκρατορίας σε «δυτικούς συμμάχους» και από την άλλη οι πιέσεις από τους ανατολίτες κατακτητές, οδήγησαν στην σταδιακή κατάρρευση, κυρίως από λανθασμένες στρατηγικές επιλογές.

Μοιραίως λοιπόν φτάσαμε στο βράδυ της αποφράδας εκείνης ημέρας, όταν ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, θυσιαζόμενος, διατράνωνε την διαχρονικά μνημειώδη και ιστορική απάντηση των υπερηφάνων Ελλήνων όταν καλούνται να παραδώσουν «γην και ύδωρ»: «Τό δέ τήν Πόλιν σοί δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστί οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινή γάρ γνώμη πᾶντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»!

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους, και η θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα αποτέλεσαν την τελική φάση μιας, επί δύο και πλέον αιώνες, καθοδικής πορείας του σπουδαιότερου ανθρώπινου πολιτισμού προς την παρακμή.

Ερχόμενοι τώρα στην σημερινή εποχή και στην σύγχρονη Ελλάδα, διαβλέπουμε καθαρά να επικρατεί ακριβώς η ίδια καταστροφική νοοτροπία. Οι ίδιες και χειρότερες πολιτικές, καθώς και ο εσωτερικός κίνδυνος. Δουλοπρεπείς, ραγιάδες πολιτικοί καταστρέφουν, κατά το πλείστον συνειδητά, τις εθνικές, πνευματικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές της πατρίδας μας και επιτρέπουν τον καταστροφικό εποικισμό της χώρας από αμέτρητους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους. Ουσιαστικά, γυαλίζουν από τη μια πλευρά τα σκαρπίνια των γραβατωμένων δανειστών της Δύσης και από την άλλη τις μπότες των πασάδων της Ανατολής.

Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Casus Belli και ελληνική κυριαρχία

Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα από τα πλέον εκρηκτικά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανήλθε στο προσκήνιο των στρατηγικών αναλύσεων του κανονισμού SAFE, με αιχμή το casus belli, την απειλή πολέμου που διατηρεί επισήμως η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας από το 1995, σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982).

Μια απειλή πολέμου εντός του ΝΑΤΟ

Η διατήρηση ενός τέτοιου δόγματος από πλευράς Άγκυρας συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Η Τουρκία, επικαλούμενη «εθνικά ζωτικά συμφέροντα», υποστηρίζει πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα την “εγκλωβίσει”, υπονομεύοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και στρατηγική της επιρροή. Πρόκειται για επιχειρήματα που δεν αντέχουν στη νομική ή γεωστρατηγική εξέταση, καθώς η Τουρκία έχει ήδη επεκτείνει τα δικά της χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, αποδεχόμενη την ίδια συνθήκη που απορρίπτει στο Αιγαίο.

Η θέση της Ελλάδας και η ευρωπαϊκή διάσταση

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκάθαρη θέση: Το casus belli είναι απαράδεκτο και αντίκειται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Μια ενδεχόμενη επέκταση στα 12 ν.μ. αποτελεί νόμιμη, κυριαρχική επιλογή, όχι πρόκληση. Το να παραμένει αυτή η απειλή ενεργή, δημιουργεί συνθήκες μόνιμης έντασης και αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να άρει το casus belli, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. αποτελεί δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους σύμφωνα με το διεθνές νομικό πλαίσιο.

SAFE Forum: Η πολιτικο-στρατηγική διάσταση του casus belli

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεδριάσεων του Strategic Analysis and Forecasting for Europe (SAFE), επισημάνθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, τόσο στρατιωτικούς όσο και διπλωματικούς αναλυτές, ότι το casus belli δεν είναι απλώς μια ρητορική απειλή, αλλά αποτελεί κεντρικό εργαλείο στρατηγικής αποτροπής της Τουρκίας, ενταγμένο στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της.

Η Άγκυρα, μέσω του δόγματος αυτού, προσπαθεί να επιβάλει ένα πλαίσιο «συνεκμετάλλευσης» και αναθεώρησης των διεθνώς κατοχυρωμένων συνόρων και δικαιωμάτων, μετατρέποντας μια κυρίαρχη πράξη της Ελλάδας σε «αιτία πολέμου». Η ρητορική αυτή συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας” και των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση: Διεθνής πίεση και στρατηγική ψυχραιμία

Στο πλαίσιο του SAFE, τονίστηκε ότι η απάντηση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Απαιτείται ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, προσεκτικός διπλωματικός σχεδιασμός, αλλά και διεθνοποίηση του ζητήματος. Το casus belli δεν είναι μόνο ελληνοτουρκική διαφορά· είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου.

Εξωτερική πολιτική σε κρίση: Η Ελλάδα “πυροβολεί τα πόδια της” έναντι της Τουρκίας

Η παγίδα της “φιλίας” και το ευρωπαϊκό άλλοθι για την Άγκυρα

Η πρόσφατη πολιτική προσέγγιση Ελλάδας–Τουρκίας, όπως αυτή επισφραγίστηκε με τις δημόσιες δηλώσεις για «ελληνοτουρκική φιλία», φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την Αθήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις εντάσεις και να ενισχύσει το προφίλ της ως δύναμη σταθερότητας, φαίνεται να έχει υποτιμήσει τις συνέπειες της εικόνας που εκπέμπει προς την Ευρώπη.

Η εντύπωση που δημιουργείται στο εξωτερικό, και ιδίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως δεν υπάρχει πλέον ουσιαστικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η ψευδής εικόνα «ομαλότητας» έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να επανέρχονται με μεγαλύτερη ζέση στην ιδέα ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, μια εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό, αν όχι ανησυχία.

Ξεχνώντας το casus belli και την Κύπρο

Η ουσία, ωστόσο, δεν αλλάζει: η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί ενεργό το casus belli κατά της Ελλάδας για τρεις δεκαετίες και συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 51 χρόνια. Αυτές οι πραγματικότητες φαίνεται να παραγνωρίζονται από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που επιλέγει την προσέγγιση της Άγκυρας στο όνομα της γεωστρατηγικής ισορροπίας, παραμερίζοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η κριτική για την ελληνική στρατηγική

Πολλοί αναλυτές μιλούν πλέον ανοιχτά για σοβαρά στρατηγικά λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας και έχουν επιτρέψει στην Άγκυρα να επανεμφανίζεται ως “συνεργάτης ασφαλείας” της Δύσης, χωρίς να έχει κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, περί του SAFE και της πιθανής ενσωμάτωσης της Τουρκίας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής άμυνας, είχε σαφώς πιο επιθετικό και αιχμηρό ύφος, υπενθυμίζοντας εμμέσως τις χρόνιες προκλήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν αρκεί να αναστρέψει την ήδη παγιωμένη εντύπωση, ιδιαίτερα όταν η ευρύτερη κυβερνητική γραμμή κινείται προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης και της σιωπηρής αποδοχής της “νέας πραγματικότητας”.

Το εσωκομματικό στοιχείο

Δεν περνά απαρατήρητο και το πολιτικό υπόβαθρο της παρέμβασης Δένδια. Πέρα από τον θεσμικό του ρόλο, η στάση του αποτυπώνει και μια διαφορετική φωνή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που φλερτάρει, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, με μια πιο ανεξάρτητη και εθνικά αιχμηρή τοποθέτηση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Το αν αυτή η στάση θα εξελιχθεί σε εσωκομματική διαφοροποίηση ή θα αποτελέσει εργαλείο πίεσης προς την κυβέρνηση, μένει να φανεί.

Συμπερασματικά

Η ελληνική διπλωματία φαίνεται να έχει υποπέσει σε ένα στρατηγικό λάθος: επένδυσε υπερβολικά στην εικόνα της “καλής γειτονίας”, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και χωρίς να επιβάλει την αναγνώριση των θεμελιωδών ζητημάτων ασφάλειας. Η «καλή εικόνα» που παρουσιάζεται προς τα έξω έχει οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Το τίμημα αυτής της πολιτικής, κατά πολλούς “αυτογκόλ”, ενδέχεται να το πληρώσει η Ελλάδα σε κρίσιμα πεδία, με πρώτο και κυριότερο το ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας, στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να εισχωρήσει χωρίς να αλλάξει στάση ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Κύπρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Με τόσο κακά Αγγλικά θα επιλύσει το Κυπριακό;

Ακατάλληλη η Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή

Γράψαμε χθές για τις απαράδεκτες δηλώσεις της κας απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία σε δηλώσεις της στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΚΔ Νίκο Χριστοδουλίδη ως «Ηγέτη της Ελληνικής Κύπρου» και στον εγκάθετο της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ ως « Εξοχότατο». Και παραθέσαμε αυτούσια τις δηλώσεις της.

Ένας αναγνώστης μάς έστειλε την εξής εύλογη απορία την οποία μεταφέρω αυτούσια:

«Απορώ πώς με τόσο κακά Αγγλικά, η κυρία θα επιλύσει ένα τέτοιο πρόβλημα!!».

Αντιλαμβάνονται τη σημασία άραγε αυτής της απορίας ή πέρασε καθόλου από το νου των κυβερνώντων στην Κυπριακή Δημοκρατία;

(Θυμίζουμε εδώ παρεμπιπτόντως ότι όταν ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του ΗΒ Τζακ Στρο επισκεπτόμενος την Κύπρο και παρόλο που είχε προειδοποιηθεί από τις κυπριακές αρχές να μην πάει, πήγε στο «προεδρικό» και συνάντησε τον Ταλάτ. Ως αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος της ΚΔ, Τ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί).

«Δεν είναι με κανένα δικαιολογητικό Γκάφα Ολγκίν! Είναι καθρέφτης!!!»

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή4 ώρες πριν

Νέα κρίση στην κυβέρνηση Νετανιάχου! Το κόμμα των υπερορθόδοξων απειλεί με αποχώρηση – Η στρατιωτική θητεία ξανά στο προσκήνιο

Μέχρι στιγμής ο Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία του Ισραήλ, τηρεί σιωπή απέναντι στην κρίση.

Διεθνή5 ώρες πριν

Κινέζοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να φέρουν στις ΗΠΑ επικίνδυνο μύκητα

Η υπόθεση έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με επίκεντρο τους δασμούς που επέβαλε η...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Νικόλαος Χατζόβουλος: Όταν οι πράκτoρες της EYΠ παρακολουθούν πoινικoύς, κάτι δεν πάει καλά

Ο σύμβουλος εσωτερικής και διεθνούς ασφάλειας, Νικόλαος Χατζόβουλος, μιλώντας στο ράδιο SDW και τον Μουρτζούκο Χρήστο, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για...

Διεθνή5 ώρες πριν

Συνεχίζεταθ η προέλαση των Ρώσων την περιφέρεια Σούμι

Ο χάρτης που παρουσιάζει ο ουκρανικός ιστότοπος Deep State δείχνει ότι ο ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν 154,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια...

Διεθνή6 ώρες πριν

Ξυπνούν τα σενάρια πυρηνικού ολέθρου! Η Ρωσία απειλεί με απάντηση στον «ιστό της αράχνης» της Ουκρανίας

Για ακόμη μία φορά η Ρωσία εμφανίζεται «σιωπηλή» και είναι αυτή η σιωπή που πάντοτε ακολουθείται από ένα σημαντικό ρωσικό...

Δημοφιλή