Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Πως η Ρωσία καταφέρνει να αποκτά αμερικάνικα τσιπάκια για τον στρατό της;

Δημοσιεύτηκε στις

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 10 Δεκεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Από τότε που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι Δυτικοί αξιωματούχοι απορούν με την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίζει να προμηθεύεται αμερικανικές τεχνολογίες για να υποστηρίξει τις πολεμικές της προσπάθειες.
Όπλα που ανακτήθηκαν από τα πεδία μάχης στην περιοχή είναι γεμάτα με εξαρτήματα από εταιρείες όπως η Intel Corp. και η Analog Devices Inc., κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια σε αξιωματούχους σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Κίεβο. Το επίμονο ερώτημα: Γιατί αποτυγχάνουν οι έλεγχοι;

Μια συλλογή εγγράφων που αποκτήθηκε από το Bloomberg αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την εκπληκτικά ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα από τη Silicon Valley μέχρι τη Μόσχα. Τα έγγραφα δείχνουν πολλά από τα βήματα που ακολουθούν οι προμηθευτές του ρωσικού στρατού για να αποκτήσουν εξαρτήματα από την Texas Instruments Inc., εν αγνοία της εταιρείας με έδρα το Ντάλας.

Αποκαλύπτουν επίσης Ρώσους διανομείς που διαχειρίζονται χιλιάδες αποστολές προς στρατιωτικούς εργολάβους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ. Αυτές οι εταιρείες παράγουν drones, κατευθυνόμενες βόμβες, συστήματα επικοινωνίας ακριβείας και πυραύλους Ισκάντερ που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να πλήξει ουκρανικές πόλεις.

Η διαδικασία αγοράς είναι εκπληκτικά απλή. Μερικοί Ρώσοι διανομείς έχουν ενσωματώσει πληροφορίες από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Texas Instruments, το TI Store, στις πλατφόρμες πωλήσεών τους, επιτρέποντας στους πελάτες να δουν τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των ημιαγωγών πριν υποβάλουν αιτήματα, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg και αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Από τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, μπορούν να αγοράσουν εξαρτήματα TI με λίγα μόνο κλικ, με παραγγελίες που εκτελούνται και παραδίδονται μέσω εταιρειών εκτός Ρωσίας.

Σε μία περίπτωση που εξετάστηκε από το Bloomberg, ένας μεγάλος Ρώσος διανομέας χειρίστηκε περισσότερες από 4.000 παραγγελίες για εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Αύγουστο. Από αυτές τις παραγγελίες, σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια προορίζονταν για ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες, ενώ τα υπόλοιπα πιθανόν να είχαν εμπορική χρήση, σύμφωνα με τα αρχεία εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα αντικείμενα διοχετεύονταν μέσω του Χονγκ Κονγκ ή άλλων χωρών πριν φτάσουν στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τις εταιρείες μικροκυκλωμάτων της χώρας ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την τεχνολογία τους να καταλήξει στα χέρια του ρωσικού στρατού. Στη διάρκεια ακροάσεων τον Σεπτέμβριο, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ δήλωσε ότι οι εταιρείες «αντικειμενικά και συνειδητά αποτυγχάνουν να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να επωφελείται από τη χρήση της τεχνολογίας τους». Μία από τις τέσσερις εταιρείες που κατέθεσαν, η Texas Instruments (TI), δέχθηκε κριτική για «χαλαρούς ελέγχους» στις διαδικτυακές της πωλήσεις, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε εκείνη την εποχή.

Αυτή η εφοδιαστική αλυσίδα με microchip δείχνει πώς μια σκοτεινή ομάδα μεσαζόντων και εταιρειών-κελυφών έχει βοηθήσει το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα να συνεχίζει να αγοράζει αμερικανική τεχνολογία, παρά τα χρόνια πολέμου και τις δυτικές κυρώσεις. Αυτά τα σχετικά απλά microchip είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκευάζει όπλα.

«Οποιαδήποτε εξαγωγή τεχνολογίας υψηλής τεχνολογίας, όπως μικροchip και μικροηλεκτρονικά, προς τη Ρωσία, είτε άμεσα είτε μέσω τρίτων, φέρει τον κίνδυνο να καταλήξει να χρησιμοποιηθεί σε οπλικά συστήματα», δήλωσε στο Bloomberg ο Τόμας Γουίδινγκτον, συνεργάτης στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ενωμένων Υπηρεσιών (RUSI) στο Λονδίνο. «Είναι επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να παρακολουθούν συνεχώς τις εξαγωγές μικροηλεκτρονικών, ιδιαίτερα προς τρίτους».

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Πήρε την επιστολή ο Μητσοτάκης;

Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μπαλτζώης: Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς της Συρίας, η οποία είναι η καρδιά του αρχαιοελληνικού κόσμου. Θα γίνει πόλεμος Τουρκίας-Ισραήλ; Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σύγκρουση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι ευθύνες για τις βιβλικές φωτιές στο Λος Άντζελες

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη και τη Ζωή Βελέντζα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη και τη Ζωή Βελέντζα

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι προκλήσεις για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής! Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο.

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί σε όλη την έκταση της Μέσης Ανατολής καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή τους στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα δε από την κατάληψη της περιοχής από τους μουσουλμανικούς Αραβικούς πληθυσμούς, βρίσκονταν υπό τη σκιά και τον φόβο των διωγμών από φανατικούς Μουσουλμάνους.

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο.

Γράφει ο Γιώργος Καλάκος

Με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου 2024 από αντάρτες των Συριακών Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων και την άνοδο στην εξουσία του αρχηγού της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Ahmed al-Sharaa ή πιο ευρέως γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο Abu Mohamed al-Golani1, αυξάνονται και οι φόβοι αλλά και οι ανησυχίες για την τύχη των Χριστιανών τόσο στη Συρία, όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί σε όλη την έκταση της Μέσης Ανατολής καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή τους στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα δε από την κατάληψη της περιοχής από τους μουσουλμανικούς Αραβικούς πληθυσμούς, βρίσκονταν υπό τη σκιά και τον φόβο των διωγμών από φανατικούς Μουσουλμάνους. Αριθμητικά κιόλας, ανέκαθεν θωρούντουσαν ως μειοψηφία, γεγονός το οποίο έδινε περισσότερο δύναμη σε διάφορα καταπιεστικά καθεστώτα και οργανώσεις. Ενδεικτικά, οι μεταναστευτικές ροές των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή προς άλλες χώρες από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα το 1/3 του συνολικού Χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής να διαβιεί σε χώρες και περιοχές εκτός της Μέσης Ανατολής το 2020, ενώ το ίδιο έτος οι Χριστιανοί μετανάστες που μένουν σε διαφορετική χώρα από τη χώρα γέννησής τους, αποτελούσαν το 47% του συνολικού μεταναστευτικού κοινού για το 20202.

Οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε μετανάστευση είναι ποικίλοι, εν προκειμένω όμως οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής φεύγουν από τα πατρογονικά τους εδάφη κυρίως λόγω θρησκευτικών διακρίσεων καθώς και τρομοκρατικών καθεστώτων εναντίον τους. Πιο αναλυτικά, το 2019, το 70-80% των χωρών της Μέσης Ανατολής είχαν νόμους περί βλασφημίας και θρησκευτικής ύβρης, όπου η ποινή για την όποια τυχόν παρανομία τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και η θανατική καταδίκη· ενώ υπάρχουν και νομικά προβλήματα τόσο για τους χριστιανικούς πληθυσμούς όσο και για όσους επιλέξουν τη μετάβαση προς τον Μωαμεθανισμό3.

Ειδική μνεία χρήζει να γίνει και στις κρατικές διακρίσεις που λαμβάνουν χώρα στα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπου οι Χριστιανικοί πληθυσμοί έχουν αρκετές δυσκολίες συχνά μάλιστα νομικής φύσεως, όπως λόγου χάρη στην Αίγυπτο κυριαρχεί κατά κύριο λόγο το Ισλαμικό δίκαιο. Όμως, στη Μέση Ανατολή υπήρχε ανέκαθεν υψηλή θρησκευτική διάκριση και από το ίδιο το κράτος και από την ίδια την κοινωνία, καθότι 16 από τα 20 κράτη της περιοχής έχουν ορίσει ως επίσημη θρησκεία τους το Ισλάμ, με όλα τα ακόλουθα νομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά κοινότοπα. Επίσης, στη Μέση Ανατολή υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί σχετικά με την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, όπου το 2017, 18 από τις 20 χώρες περιόριζαν –συχνά ενεργά- τόσο τα θρησκευτικά κηρύγματα όσο και τις ίδιες τις ιεροτελεστίες των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εννοείται και των Χριστιανών· και δίχως βέβαια να αναφερθούν τα ζητήματα βίας από θρησκευτικές ομάδες ή θρησκευτικούς οργανισμούς προς τους Χριστιανούς4.

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο. Μια δυνητική πλεύση δράσης των δύο αυτών χωρών είναι η ενεργοποίηση και η ανάπτυξη της θρησκευτικής τους διπλωματίας, όπου μπορούν είτε από κοινού είτε μεμονωμένα να προωθήσουν στενότερες σχέσεις –από τις ήδη υπάρχοντες- με τα τρία μεγάλα –και αρχαιότερα- Πατριαρχεία της Αντιόχειας, Αλεξάνδρειας και Ιερουσαλήμ. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα, υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων στη Συρία, προτείνεται να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων με τα Πατριαρχεία Αντιόχειας και Ιερουσαλήμ διότι με το μεν πρώτο η θρησκευτική και πολιτισμική επιρροή θα είναι στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, με το δε δεύτερο μπορεί κάλλιστα να ενισχύσει τη σχέση συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και άρα να υπάρξουν εύνοιες εκ των Ηνωμένων Πολιτειών5.

Παράλληλα, σημαντικότατο ρόλο παίζει και η προώθηση της επιρροής, συνεργασίας και ανάδειξης της Χερσονήσου του Άθως, καθότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμικής και θρησκευτικής επιρροής όχι μόνο της Ορθοδοξίας (όπου υπάρχουν ακόμα σημαίνοντες Ορθόδοξοι πληθυσμοί στη Μέση Ανατολή) αλλά και του Χριστιανισμού εν γένει. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το Άγιο Όρος και η ορθή χρήση του στην επέκταση της επιρροής της Χριστιανοσύνης στη Μέση Ανατολή, μπορεί να ενισχύσει και τις σχέσεις Ελλάδος-Κύπρου-Ρωσίας. Άρα με αυτά τα δύο τρίγωνα με τις ισχυρότερες Μεγάλες Δυνάμεις, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παίξουν και έμμεσο ρόλο διαμεσολαβητή τόσο για τους Χριστιανικούς πληθυσμούς όσο και για την επαναφορά των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας σε τουλάχιστον ουδέτερες τάσεις και τάσεις πιθανής συνεργασίας. Σημαίνουσα όμως και στρατηγική προσοχή πρέπει να δοθεί στο ασφαλέστερο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας όπου μετά το φιάσκο της «κυβέρνησης» των Αδελφών Μουσουλμάνων και την έξοδό τους από την πολιτική σκηνή το 20136, μια σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος-Αιγύπτου στο θρησκευτικό πλαίσιο μπορεί να αποφέρει πιο εύκολα και σίγουρα μια μακροβιότερη και σημαντικότερη στρατηγική συνεργασία στην πολύπαθη αυτή περιοχή, καθώς και ένα στιβαρό ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό καθώς και στο νέο ισλαμιστικό καθεστώς της Δαμασκού όπου υπάρχουν μεγάλα ενδεχόμενα να υπάγεται υπό την επιρροή της Τουρκίας και άρα της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Με την πτώση της Συρίας, η τύχη των Χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην αυτόνομη και ανεξάρτητη Αίγυπτο, όπου μπορεί να αναδειχθεί ως ο άμεσος και σταθερός προστάτης των Χριστιανών –και άρα και των λοιπών μειονοτήτων- όλης της περιοχής του Αραβικού Κόσμου και της Γόνιμης Ημισελήνου ειδικότερα.

1 Trew B., “Christians in Aleppo are celebrating Christmas – but fear for their future”, The Independent, Sunday 22 December 2024, βλ. και: https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-assad-aleppo-christmas-christians-b2668009.html (Τελευταία πρόσβαση: 29/12/24)

2 Kramer S., Tong Y., “The Religious Composition of the World’s Migrants» καθώς και στο ίδιο, “Global migration change, 1990-2020”, Pew Research Center, https://www.pewresearch.org/religion/2024/08/19/the-religious-composition-of-the-worlds-migrants/ & https://www.pewresearch.org/religion/2024/08/19/global-migration-change-1990-2020/

3 Villa V., “Four-in-ten countries and territories worldwide had blasphemy laws in 2019”, Pew Research Center, https://www.pewresearch.org/short-reads/2022/01/25/four-in-ten-countries-and-territories-worldwide-had-blasphemy-laws-in-2019-2/

4 Pew Research Center, “A Closer Look at How Religious Restrictions Have Risen Around the World”, July 15, 2019, https://www.pewresearch.org/religion/2019/07/15/a-closer-look-at-how-religious-restrictions-have-risen-around-the-world/

5 Hellenic Ministry of Foreign Affairs (HMFA), “Religious Diplomacy”, https://www.mfa.gr/en/foreign-policy/public-diplomacy/religious-diplomacy/

6 Ι.Θ.Μάζη, «Γεωπολιτικά Ζητήματα στην Ευρυτέρα Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο», Τόμος 1, εκδ. Λειμών, 2017, σσ 769-772

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα12 λεπτά πριν

Να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον νούμερο ένα εχθρό!

Πρέπει να διατηρούμε τις ΕΔ προστατευμένες, για να κάνουν το έργο τους

Άμυνα27 λεπτά πριν

Τούρκοι αναλυτές πήραν τη σκυτάλη απ’τον Μπαχτσελί! Ετοιμάζεται μεγάλη κίνηση για τα νησιά του Αιγαίου, όπως έκανε και στη Συρία ειπώθηκε σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο

Μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ μπορούν να φτάσουν οι Έλληνες σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι προαναγγέλουν...

Πολιτική42 λεπτά πριν

Τασούλα πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Κώστας Τασούλας έχει υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Πήρε την επιστολή ο Μητσοτάκης;

Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς της Συρίας

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Οι ευθύνες για τις βιβλικές φωτιές στο Λος Άντζελες

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη και τη Ζωή Βελέντζα

Δημοφιλή