Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Γιώργος Καλάκος

Η συνταρακτική εκλογή Τράμπ σε πολιτικά ποσοστά που οι ΗΠΑ είχαν να βιώσουν χρόνια, είναι πλέον πραγματικότητα παρά τη φρενήρη αντίσταση και προπαγάνδα από την πλευρά των Δημοκρατικών, διασημοτήτων του Χόλυγουντ και το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ.

Με την επίσημη επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου 2024, επισημοποιήθηκε και η επιστροφή του Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο. Η επανεμφάνισή του στο διεθνές γίγνεσθαι επέφερε ανακατατάξεις στην παγκόσμια δομή της Ισχύος, καθ’ότι η αμερικανική πολιτική πρόκειται να αλλάξει άρδην από τις 20 Ιανουαρίου 2025, ημέρα όπου ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του για τη δεύτερη και τελευταία θητεία του. Τί σημαίνει όμως η εκλογή Τράμπ για το πλανητικό στερέωμα, καθώς και για τα ελληνικά-ευρωπαϊκά δεδομένα;

Ένα συμβάν βαρύνουσας σημασίας είναι βεβαίως, η πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος είχε εκφράσει συχνά το γεγονός πως «Θα σταματήσω τον πόλεμο εντός 24 ωρών». Βέβαια, δεν έδινε περαιτέρω πληροφορίες με ποιόν τρόπο πρόκειται να το κάνει αυτό, οδηγώντας πολλούς αναλυτές τόσο σε σκεπτικισμό όσο και σε φρενίτιδα απόψεων και ιδεών σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου. Οι επικρατούσες απόψεις είναι πως θα μειώσει την παροχή οπλισμού και υποστήριξης προς την Ουκρανία, κάτι το οποίο υποστήριζε ήδη προεκλογικώς και από τότε έχει προκαλέσει ανησυχίες στον ουκρανικό λαό και στους πολιτικούς τους. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές φωνές και υποστηρικτές που θαρρούν πως ο Τραμπ πρόκειται να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία καθώς και να αυξήσει τις παροχές των ΗΠΑ όσο και να υιοθετήσει μια σκληρότερη στρατηγική απέναντι στη Ρωσία1.

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ανακοίνωση επιβολής δασμών σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, αρχικά κατά 10% από τα προϊόντα της Ε.Ε. και έως και 60% (!) από τα προϊόντα Κίνας. Αυτή η ανακοίνωση, είναι ένας από τους βασικούς οικονομικούς και εμπορικούς πυλώνες της νέας οικονομικής και εμπορικής στρατηγικής της επερχόμενης κυβέρνησης Τράμπ και τούτο διότι όπως αναφέρει ο ίδιος: «Η Αμερική Πρώτη». Δηλαδή, δίνεται έτσι έμφαση και προστατεύεται τόσο η αμερικανική οικονομία όσο και ο Αμερικανός πολίτης από ξένες και εξωτερικές οικονομικές απορροές. Άρα, εδώ γίνεται αναφορά για πιθανός νέους «Εμπορικούς Πολέμους», με θεωρητικά «καταστροφικές» (sic!) συνέπειες για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία2.

Τελευταίο ακανθώδες θέμα που επηρεάζει άμεσα τα ελληνικά κιόλας δεδομένα, είναι το έτερο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς/Χεζμπολά. Η επιστροφή Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο υποστηρίζεται από αναλυτές πως πρόκειται να χαλαρωθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν έως τώρα στις δυνάμεις του Ισραήλ από την απερχόμενη Κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρρις, οι οποίες εικάζεται πως θα συνεχίζονταν αν η Χάρρις εκλεγόταν στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Πολλοί Ισραηλινοί και μη αναλυτές θεωρούσαν την αντιμετώπιση της κυβέρνησης Μπάιντεν ως πολύ ελαστική, ενώ πλέον με τη νίκη Τράμπ, οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως η νέα Αμερικανική κυβέρνηση θα τους βοηθήσει με τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς τους στόχους, δηλαδή την προσάρτηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης στα εδάφη του κράτους του Ισραήλ όσο και την υποστήριξη για ισραηλινά χτυπήματα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων3.

Σχετικά, τώρα, με το πώς η εκλογή Τράμπ θα επηρεάσει τα ελληνικά δεδομένα, εικάζεται πως θα συνεχιστεί η ανάμιξη της πρώτης Κυβέρνησης Τράμπ στην Ανατολική Μεσόγειο -και άρα και στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο Κυπριακό- είτε με ανανέωση είτε με ενδυνάμωση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Ειδικά στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από την Αθήνα, λόγω της σχέσης του ίδιου του επερχόμενου Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν4. Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, υπάρχουν μεν οι φωνές που θεωρούν πως θα συνεχιστεί η «καλή» σχέση μεταξύ Τράμπ-Ερντογάν, όμως ενισχύεται η άποψη πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θα παραμείνει ως έχει, με τις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στην Τουρκία να κρατώνται ακόμα ενεργές. Η δε Κύπρος χαίρει την έλευση του Τράμπ στα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών διότι αυτό σημαίνει πως λόγω της σχέσης των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η Κύπρος προβλέπει πως θα έχει μια κάποια οικονομική απολαβή από αυτή τη σχέση· προς το παρόν όμως δε θεωρεί πως το Κυπριακό βρίσκεται ή θα βρεθεί ψηλά στην Αμερικανική στρατηγική ατζέντα5.

Τί σημαίνουν όμως όλα αυτά επί της ουσίας; Πρόκειται η έλευση Τράμπ στην ηγεσία της Αμερικανικής πολιτικής να προκαλέσει την «Αποκάλυψη» όπως συχνά υποστηριζόταν και υποστηρίζεται ακόμα από ουκ ολίγες φωνές «ειδικών», τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός; Η απάντηση είναι πως όχι, δεν πρόκειται να επέλθει το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε, αλλά ούτε και θα ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος όπως πλέον αναφέρεται ολοένα και συχνότερα. Αν μη τί άλλο, η έλευση του Ντόναλντ Τράμπ ξανά στη θέση του πλανητάρχη είναι η μόνη προς το παρόν λογική, υγιής και θετική Γεωπολιτική επιλογή των ΗΠΑ. Και επειδή χρησιμοποιείται συχνά ο όρος «Γεωπολιτική», λογικό είναι να υπάρξει μια σύγχυση και ένα μπέρδεμα με τον εν λόγω όρο.

Εν προκειμένω λοιπόν χρειάζεται να οριστεί η σημασία της λέξης «Γεωπολιτική», προκειμένου να μπορέσει να γίνει περισσότερο κατανοητή η πολιτική και διεθνής πραγματικότητα, αλλά και για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να δει ποια πορεία μπορεί δυνητικώς να πάρουν τα διεθνή γεγονότα. Άρα:

«Γεωπολιτική Ανάλυση ενός γεωγραφικού συστήματος ανισορρόπου κατανομής ισχύος καλείται, η γεωγραφική εκείνη μέθοδος η οποία μελετά, περιγράφει και προβλέπει τις συμπεριφορές και τις επιπτώσεις των σχέσεων των αντιτιθέμενων και διακριτών διεθνών πολιτικών δράσεων ανακατανομής ισχύος και των ιδεολογικών μεταφυσικών που τις καλύπτουν, στο πλαίσιο των γεωγραφικών ζωνών που οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται»6.
Δηλαδή με απλά λόγια: Γεωπολιτική είναι η δυνατότητα αναλύσεως των διεθνών τεκταινομένων υπό την όψη των διαφόρων μορφών της Γεωγραφίας. Μέσω αυτής της πρακτικής κάποιος μπορεί να καταλάβει και αναλύσει καλύτερα τα διεθνή γεγονότα. Κάτι το οποίο χρειάζεται δίχως το μανδύα της τρομοκρατίας που φοράνε πλέον όλες οι ειδήσεις και αναλύσεις. Υπό την οπτική της Γεωπολιτικής λοιπόν, μπορεί κάποιος να εξηγήσει καλύτερα, λογικότερα και περισσότερο ρεαλιστικά τα γεγονότα που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

Αρχικά, σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, εν αντιθέσει με ό,τι λένε διάφοροι επιφανείς «αναλυτές» και «οργανώσεις» πως η Ρωσία του Πούτιν ετοιμάζεται για ολοκληρωτική προσάρτηση της Ουκρανίας και άρα και για γενικευμένο πόλεμο με το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τη Δύση, θα εκπλαγούν δυσάρεστα αν θυμηθούν την αναγγελία της Ρωσικής κυβέρνησης τον Μάρτιο 2022 όπου ένα μόλις μήνα μετά την εισβολή, ζήτησε την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και την ταυτόχρονη έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών· στις οποίες η ουκρανική κυβέρνηση υπό τον Βολόντυμυρ Ζελένσκυ ήταν έτοιμη να συμφωνήσει σε ποσοστό 80% των ρωσικών απαιτήσεων7, οι οποίες ήταν άμεση ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, μη περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της χώρας και επαφές με το ΝΑΤΟ, καθώς και μη συνέχιση τω πυρηνικών της αιτημάτων.

Όσον αφορά τους λόγους τώρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήταν δύο βασικοί:

1) Ως ένας από τους επίσημους λόγους -πέραν της διακοπής συνομιλιών ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για την προσχώρηση της δεύτερης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία- ήταν η προστασία των Ρωσόφωνων πληθυσμών της Ανατολικής Ουκρανίας από περαιτέρω καταπίεση μετά τα γεγονότα του Ουκρανικού Εμφυλίου του 2014-2015 και της έλευσης στην ηγεσία της χώρας, Προέδρου Ζελένσκυ, και την ταυτόχρονη προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 20148

2) Ένας στρατηγικός λόγος της εισβολής ήταν η επανέναρξη της υδάτινης ροής προς τη Χερσόνησο της Κριμαίας , η οποία είχε διακοπεί από την Ουκρανία μέσω του φράγματος Nova Kakhovka στον ποταμό Δνείπερο, μετά την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Έκτοτε, προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα ύδρευσης, άρδευσης καθώς και σημαντικά ζητήματα λειψυδρίας στους πληθυσμούς της Χερσονήσου, δημιουργώντας μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση η οποία αποσιωπόταν και αποσιωπάται ακόμα, με εκατέρωθεν καταγγελίες για την εν λόγω περιβαλλοντική και ανθρωπιστική κρίση9. Αυτός ο λόγος μάλιστα ήταν και ο πιο σημαντικός με βάση ρωσικά δημόσια και επίσημα ανακοινωθέντα.

Εν συνεχεία, σχετικά με τους δασμούς της νέας κυβέρνησης Τράμπ εναντίον της Ε.Ε., δεν πρόκειται να είναι καταστροφικοί όπως πολλοί θεωρούν, αν και το 10% των δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι τσουχτεροί στην ευρωπαϊκή οικονομία. Όμως, οι δασμοί είναι και ένα μέτρο ελέγχου τόσο της παγκόσμιας οικονομίας από πλευράς ΗΠΑ όσο και ένας ισχυρός μοχλός πίεσης τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς το Βερολίνο προκειμένου να μην αντισταθούν ξανά προς τις αμερικανικές απαιτήσεις και πιο συγκεκριμένα στις απαιτήσεις του Ντόναλτ Τράμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ. Όπως λέγεται σε διπλωματικούς ευρωπαϊκούς κύκλους: «Δε θα επαναλάβουμε την καταστροφική στάση της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Τράμπ»10 . Άρα, αυτό υποδηλώνει πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη δείχνει να είναι περισσότερο φιλικά προσκείμενη προς την επιστροφή του Αμερικανού Προέδρου στα ηνία της χώρας, όπως φάνηκε και στο δημόσιο ανακοινωθέν από την κα. Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν11 και άρα υπάρχει ήδη μια πιο πραγματιστική οπτική της Ε.Ε., κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με τους στρατηγικούς ελιγμούς των ηγετών της Ένωσης, μπορεί να δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διαπραγμάτευση.

Τελειώνοντας, η έλευση Τράμπ στα ηνία της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ξεκάθαρα ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα και αυτό γιατί, ο νέος Πρόεδρος έχει ήδη εκφράσει πως θα έχει πρόβλημα με τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν στηρίζουν ενεργά τη Συμμαχία, δηλαδή να δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους στην αμυντική παραγωγή. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Συμμαχίας που δίνει το 3%-4% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, καθιστώντας τη από τις υψηλότερες στη Συμμαχία· γεγονός που θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα το νέο Αμερικανό Πρόεδρο, μιας και που βλέπει τις διακρατικές σχέσεις από μία καθαρή συναλλαγματική και μερκαντιλιστική οπτική. Σε συνδυασμό λοιπόν με την συνέχεια της συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα F-35 και με την εν συνεχεία παραλαβή των πρώτων αυτών αεροσκαφών, ο δρόμος για τη χώρα μας διαφαίνεται ολίγον τι ξεκάθαρος.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, οφείλω να αναφέρω και το τί πιθανόν θα συμβεί σε κάθε ένα από αυτά τα ακανθώδη θέματα τόσο για τη χώρα μας όσο και για το παγκόσμιο στερέωμα. Ο πόλεμος της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη στο τέλος του, καθώς υπάρχει ακόμα 1.5 μήνας περίπου πριν την ανάληψη των Προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τράμπ. Οι τελευταίες εξελίξεις στο εν λόγω θέμα διαμηνύουν ήττα της Ουκρανίας (εφόσον πρέπει να αναφερόμαστε με τόσο επικίνδυνα απλοϊκούς όρους και σκεπτικό), νίκη της Ρωσίας καθώς και διατήρηση της Χερσονήσου της Κριμαίας12, όσο και διατήρηση των εδαφών της Ανατολικής Ουκρανίας που έχει υπό την κατοχή της. Δεν πρόκειται να απαιτήσει περαιτέρω εδάφη, με βασική προϋπόθεση να μην γίνει ουδεμία περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, καθότι αυτός παραμένει ένας από τους βασικότερους παράγοντες της ρωσικής ανησυχίας και απόγνωσης περί «στραγγαλισμού» της Ρωσίας. Βέβαια, μπορεί ο 1.5 μήνας να φαίνεται μικρό χρονικό διάστημα, όμως παραμένει επικίνδυνο μιας τελευταίας κλιμάκωσης από πλευράς των Ουκρανικών δυνάμεων υλοποιώντας μια τελευταία απεγνωσμένη αντεπίθεση προς τις Ρωσικές θέσεις. Χρειάζεται λοιπόν ηρεμία και άκρατη ρεαλιστική σκέψη, όχι ευκταίες θελήσεις και απίθανες υποθέσεις. Όμως, η Ουκρανία παράλληλα, επιθυμεί τη λήξη του πολέμου και την εγκατάσταση «ουδέτερων-κυανόκρανων» δυνάμεων στο έδαφός της, λογικά από ένοπλες δυνάμεις Ευρωπαϊκών κρατών. Μια τέτοια κίνηση σίγουρα πρόκειται να αναζωπυρώσει τις ρωσικές ανησυχίες, καθώς και να ακυρώσει τις όποιες ουκρανικές φιλοδοξίες περί επανάκτησης των κατεχόμενων ανατολικών τους εδαφών δια μέσω της διπλωματικής οδού13.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

Με υδροκεφαλισμό δεν πάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά η κυβέρνησή σας κ. Δένδια

Λίγη σοβαρότητα και σεβασμό προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , δεν βλάπτει …..

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζαζιάς

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας , σε κομματική εκδήλωση, ότι <Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την «Ατζέντα 2030». Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους Ανώτατους Αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα>,δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , είναι αναληθείς και παραπλανητικες και τέτοιοι χαρακτηρισμοί προσβάλουν το κύρος , την αξιοπρέπεια και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων .

Δεν νομίζω , δεν πιστεύω κύριε υπουργέ ότι αυτή την εικόνα του «υδροκεφαλισμού» να σας την έδωσε η Στρατιωτική μας Ηγεσία , αλλά σίγουρα σας την παρουσιασαν κάποιοι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα νεόκοποι σύμβουλοί σας.

Ομως κύριε υπουργέ , με όλο τον σεβασμό προς τον θεσμό , για υδροκεφαλισμό θα έπρεπε να ψάξετε στον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης σας; Μήπως πρέπει να δείτε τον αριθμό των βουλευτών σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας; Τον αριθμό των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων , που έχουν «γεμίσει» τα υπουργεία ; Μήπως τον υδροκεφαλισμό τον έχετε στο υπουργείο σας και στα πέριξ αυτού ;

Κύριε Υπουργέ δεν αντιληφθήκατε την υπερβολική διογκωση του διοικητικού κέντρου εις βάρος της παραγωγικής ελληνικής περιφερειας και ξαφνικά είδατε «υδροκεφαλισμό» στις Ένοπλες Δυνάμεις; .
Κύριε Υπουργέ δεν αντιληφθήκατε τις κομματικές προσλήψεις , που μετέτρεψαν τη δημόσιο πολιτεία σε υδροκέφαλη γραφειοκρατία; Και ύστερα από διακυβέρνηση έξι ετών αντιληφθήκατε υδροκεφαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Κύριε Υπουργέ η Μελλοντική Δομή Δυνάμεων ή η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων , όπως εσείς καλείται, είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση να συζητείτε σε κομματικές συνάξεις ή σε συνάξεις συλλογών που δεν έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις . Εμπιστευτείτε την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ……..και αφήστε τα μεγάλα λόγια και τους χαρακτηρισμούς για τις Ενοπλες Δυνάμεις , τους οποίους χαρακτηρισμούς δεν μπορείτε να υποστηρίξετε στην πράξη …. Ψάξτε να δείτε πόσοι Αντιστράτηγοι ήταν το 2011 και πόσοι είναι σήμερα και θα δείτε ποιος δημιούργησε τον κατ’ εσας « υδροκεφαλισμό»…….. Κύριε Υπουργε παρασύρθηκατε από τις ανακρίβειες που σας μετεφεραν οι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα παρατρεχάμενοι σας…….……

Λίγη σοβαρότητα και σεβασμό προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , δεν βλάπτει …..
Ενώ οι προσπάθειές σας κύριε υπουργέ για αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και αμυντική ενίσχυση της χώρας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις τέτοιες δηλώσεις θίγουν την αξιοπρέπεια του Στρατεύματος και σας εκθέτουν στα μάτια των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αποδυναμώνουν τις προσπάθειες τόσο τις δικές σας , όσο και της Στρατιωτικής Ηγεσίας .

Για το αναληθές των δηλώσεων σας κύριε υπουργέ , καλό να «μελετήσετε» λίγο το παρακάτω άρθρο του Ναυάρχου Στέλιου Φενεκου , Πρόεδρου Κοινωνίας Αξιών, μιας όασης μέσα στους δημοσιολογουντες σήμερα…..

«ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

1. Πρέπει να κλείσουν στρατόπεδα; ΝΑΙ
2. Πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση τόσο του μόνιμου όσο και του στρατεύσιμου προσωπικού; ΝΑΙ
3. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων; ΟΧΙ σε τόσο μεγάλο αριθμό, ξαφνικά και απροετοίμαστα, όπως προβάλλεται βιαστικά και ανεπεξέργαστα από τον κο Δένδια .

Και αυτό για τους εξής λόγους:
α) Το να δημιουργήσεις κάποιον ανώτατο αξιωματικό χρειάζονται 30 και πλέον χρόνια σπουδών, εμπειρίας και εκπαίδευσης. Και δεν τους υπολογίζεις επί τη βάσει του τι στρατό έχεις σήμερα.
Αλλά επί τη βάσει του τι στρατό θα κληθείς να παρατάξεις εάν η χώρα σου απειληθεί και κάνεις επιστράτευση.
Γιατί δεν θα μπορείς τότε να βρεις ικανούς ανώτατους για να διοικήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε μπορείς να δημιουργήσεις ικανούς (μην μου πείτε μεμονωμένες περιπτώσεις ικανών ανθρώπων κατάφεραν να ανταποκριθούν, που συνέβησαν ιστορικά, γιατί αυτές είναι σπανιότατες και για κάθε μία μπορώ να σας παραθέσω χιλιάδες άλλες που δεν τα κατάφεραν).
β) Ούτε η ανάκληση στην εφεδρεία μπορεί να καλύψει τις θέσεις πρώτης γραμμής, γιατί όσοι έχουν φύγει θα έχουν τεράστιο έλλειμμα (ανάλογα με τα χρόνια που είναι εκτός στρατεύματος – επιχειρησιακό αλλά και σωματικό) σε σχέση με τους εν ενεργεία.
Μπορούν να καλύψουν δεύτερης γραμμής και βοηθητικές θέσεις ΜΟΝΟ.
Η Ελλάδα άλλωστε έχει πληρώσει σκληρά στην πράξη την ανάκληση από εφεδρεία ανώτατων αξιωματικών για την πρώτη γραμμή.
4. Είναι πραγματικά αληθές το επιχείρημα που προβλήθηκε στα ΜΜΕ, ότι έχουμε περισσότερους στρατηγούς πτεράρχους και Ναυάρχους από ότι οι ΗΠΑ με 20πλάσιο στρατό;
ΟΧΙ είναι ψευδέστατο και παραπλανητικό για τους εξής λόγους:
α) Οι ΗΠΑ δεν έχουν 20 πλάσιο στρατό από την Ελλάδα. Έχουν μόνιμο στρατό 1,34 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει μόνιμο στρατό 145 χιλιάδων συνολικά και 220.000 εφεδρείες. ΨΕΥΔΟΣ τεράστιο συνεπώς το 20πλάσιο από τον κο Δένδια.
β) Και αλήθεια πόσους ανώτατους στρατηγούς πτεράρχους και ναυάρχους (4 αστέρων) έχουν οι ΗΠΑ στις ένοπλες Δυνάμεις;
41 τεσσάρων αστέρων- Στρατηγούς- Ναύαρχους και πτεράρχους (8 στο στρατό, 2 στους πεζοναύτες, 6 στο Ναυτικό, 9 στην Αεροπορία, 3 στις Δυνάμεις Διαστήματος, και οι υπόλοιποι σε μονάδες υποστήριξης).
Πόσους έχει η Ελλάδα; ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ.
γ) Ο συνολικός αριθμός των εν ενεργεία Αντιστράτηγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, Υποστράτηγων, Υποπτεράρχων και Υποναυάρχων στις ΗΠΑ (3, 2 αστέρων) είναι: 219 στον Στρατό, 150 για το Ναυτικό, 171 για την αεροπορία, 64 στους πεζοναύτες και 21 στις δυνάμεις διαστήματος. Και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί σε δυνάμεις υποστήριξης και δευτερεύουσες, λόγω έλλειψης ακριβών στοιχείων (που τους ανεβάζουν κατακόρυφα περίπου σε άλλους τόσους). ΓΕΝΙΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ: περίπου 471. Εκτιμώμενο σύνολο, (με τις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες -reserves κλπ), μπορεί να προσεγγίζει και να ξεπερνά τους 1000.
δ) Πόσοι ήταν μέχρι χθες στην Ελλάδα; Στρατό Ξηράς και Πεζοναύτες 53, Ναυτικό 16, Αεροπορία 25.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 94

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΑ – ΝΑΤΟ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

α) Συνεπώς αφενός ο αριθμός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι 20πλάσιος των Ελληνικών: 1.340.000/145.000=9,24 φορές μεγαλύτερος και ΟΧΙ 20 φορές μεγαλύτερος. Εάν μάλιστα σκεφθούμε ότι η Ελλάδα βασίζεται σε εφεδρείες και σε επιστράτευση για περίοδο κρίσεων και πολέμου, τότε ο σχετικός αυτός αριθμός μειώνεται δραματικά!!!
β) Ας δούμε πόσοι στρατηγοί αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι κλπ (οι αντίστοιχοι σε όλες τις μάχιμες μονάδες) αντιστοιχούν σε αυτό το προσωπικό:
(1) ΗΠΑ: 1.340.000/509= 2.632 άτομα ανά στρατηγό πρώτης γραμμής κλπ στις ΗΠΑ.
Εάν βάλουμε και αυτούς που υπηρετούν σε βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, ο αριθμός προσεγγίζει τους 1000, συνεπώς περίπου 1340 άτομα ανά στρατηγό,
(2) ΕΛΛΑΔΑ: 145.000/95= 1.526 άτομα ανά στρατηγό κλπ.
(3) ΟΜΩΣ: 145.000+220.000 εφεδρεία= 365.000/95=3.842 άτομα ανά στρατηγό. Ο αριθμός αυτός πέφτει περίπου στα αμερικανικά στατιστικά στοιχεία εάν επιστρατευθούν και στρατηγοί από εφεδρεία για βοηθητικές θέσεις. Στις μάχιμες θέσεις όμως που στελεχώνουν οι εν ενεργεία, η σχέση 2000-2500 άτομα ανά στρατηγό αντιστράτηγο, υποστράτηγο κλπ είναι η ίδια σχεδόν για όλες τις νατοϊκές χώρες.
(4) Συγκεκριμένα στατιστικά στις δομές δυνάμεων των χωρών του Δυτικού κόσμου (και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ), ανάλογα με τον βαθμό προβλέπονται (για πολεμική περίοδο συνολικά):
– Ανά Στρατηγό κλπ (4 αστέρων)100.000-300.000 άτομα
– Ανά Αντιστράτηγο κλπ (3 αστέρων): από 20.00-40.000 άτομα
– Υποστράτηγοι (2 αστέρων) : 2.000-5.000 άτομα
– Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι (1 αστέρι): 1.000-5000
ΣΗΜ: Η Ελλάδα βρίσκεται στους μέσους όρους περίπου.

ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

1. Συνολικά (active-duty) στρατιωτικό προσωπικό στις χώρες του ΝΑΤΟ : ~3.3 million.
2. Συνολικός αριθμός στρατηγών αντιστράτηγων, υποστράτηγων κλπ (στις Νατοϊκες δυνάμεις ~2,000–2,500.
Κατά μέσο όρο στο ΝΑΤΟ: 3.300.000/2500= 1320 άνδρες ανά στρατηγό κλπ (4,3,2 αστέρων).
3. ΤΟΥΡΚΙΑ (Δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ από πλευράς αριθμού προσωπικού):
α) 327 Στρατηγοί, Ναύαρχοι Πτέραρχοι κλπ (4,3,2 αστέρων) ~ για 450,000 σε ενέργεια προσωπικό.
β) Μέσος όρος ανά στρατηγό (4,3,2 αστέρων) κλπ : ~1,375 άτομα.
4. ΟΛΑΝΔΙΑ (Από τις μικρότερες αριθμητικά δυναμεις από πλευράς προσωπικού στο NATO):
α) Εκτιμώνται περίπου ~30–50 στρατηγοί, ναύαρχοι (4,3,2 αστέρων) κλπ ~42,000 ενεργό προσωπικό.
β) Μέσος όρος για κάθε Στρατηγό Ναύαρχο (4,3,2 αστέρων) κλπ: ~1200

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Κύριε Δένδια, και άλλες φορές σας έχω προτρέψει να μην παρασύρεσθε από τις ανακρίβειες που σας λένε οι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα νεόκοποι σύμβουλοί σας και μην τα λέτε βιαστικά, (πριν τα εξετάσετε διεξοδικά, με ευρεία συμμετοχή θεσμικών φορέων και όσων έχουν βαθιά γνώση από όλες τις πλευρές και απαιτήσεις), γιατί σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα με τις εισηγήσεις τους και όσα προωθούν βιαστικά και δημόσια στα ΜΜΕ.

Το χειρότερο είναι ότι ενώ οι προσπάθειές σας για αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και αμυντική ενίσχυση της χώρας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις τέτοιες πομφόλυγες σας εκθέτουν στα μάτια του κόσμου και αποδυναμώνουν την βασική σας προσπάθεια» .

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η έννοια της Πολιτοφυλακής: Δυνατότητες ένταξης στο Ελληνικό μηχανισμό Ασφάλειας

Οι διαφορές  οργανώσεις Πολιτοφυλακής αποτελούν μια κατηγορία proxy μαχητών με σαφείς και αδιαφανείς – υβριδικές αποστολές.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με αφορμή τις  συγκρούσεις στη Συρία και στο Λίβανο, πολλές φορές στα ΜΜΕ ακούγεται ο όρος <<Πολιτοφυλακή>>, είτε Συρια- κή  , είτε Κουρδική. Ο απλός πολίτης αναρωτιέται τι σημαίνει και γιατί εμπλέκεται σε πόλεμο ή επιθέσεις και εγκλήματα κατά αμάχων. Ετυμολογικά η λέξη (βλ. Lexigram. gr) περιγράφει ομάδες ένοπλες, που συμβάλλουν στην διατήρηση εσωτερικής τάξης και ασφάλειας σε περίπτωση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης. Πρακτικά σε γεωπολιτικό περιβάλλον έχει διττή λειτουργία.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ) έχει καταγράψει μορφές τέτοιες σε ΗΠΑ-Γερμανία – Ισραήλ, που λειτουργούν ενισχυτικά προς το Επίσημο Κράτος στο πλαίσιο αστυνόμευσης και με ανακριτικά καθήκοντα πολλές φορές.Υπάρχουν όμως κι άλλες κατηγορίες πολύ πιο ενδιαφέρουσες σε γεωπολιτικό πεδίο :Οι σιίτες του Ιράκ. Η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της (https://www.theguardian.com/world/2014/mar/12/iraq-battle-dead-valley-peace-syria) αναφέρει την πλήρως ελεγχόμενη από τους Ιρανούς Φρουρούς δομή των 67 οργανώσεων που στρατολογούν ντόπιους όλων των θρησκειών (ακόμα και Χριστιανούς) σε μορφή τοπικών φρουρών. Η δομή αυτή σε κάθε Ιρανική εντολή μετατρέπεται σε μονάδα παραστρατιωτικών επιχειρήσεων που απειλεί Δυτικές εγκαταστάσεις ( βλ άρθρο Capital. Gr << https://www.capital.gr/diethni/3747700/iranofiles-politofulakes-tou-irak-anakoinonoun-dieurumenes-epitheseis-se-amerikanikes-baseis/>>).

Από τα παραπάνω στοιχεία βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι διαφορές  οργανώσεις Πολιτοφυλακής αποτελούν μια κατηγορία proxy μαχητών με σαφείς και αδιαφανείς – υβριδικές αποστολές. Ο Διευθυντής του ΕΚΕΟ Θ. Λιόλιος σε έρευνα του Κέντρου μελετώντας αντίστοιχες περιπτώσεις της Δύσης πρότεινε το 2012  (βλ. <<https://www.ekeo.gr/2012/03/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%E2%80%93-neighborhood-watch/) αντίστοιχη μορφή για την Ελληνική Επικράτεια. Υπάρχει στη χώρα μια εμπειρία τέτοιων οργανώσεων επί Εμφυλίου Πολέμου, όπως η λεγόμενη ΟΠΛΑ (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΑΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ) του ΕΑΜ-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το κείμενο όμως θα εκφράσει μια εναλλακτική πρόταση πάνω στην παρουσία μιας μορφής Πολιτοφυλακής. Το ρόλο της μπορεί να επιτελέσει ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλειας μετά από τη χρήζουσα αναβάθμιση του Κλάδου της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Ελληνικής στάσης απέναντι στο ζήτημα, που δεν χαρακτηρίζεται κατάλληλο για ανάθεση τέτοιων καθηκόντων σε εθελοντές ιδιώτες, λόγω της αρνητικής διάθεσης του πληθυσμού απέναντι σε αντίστοιχες Κρατικές Υπηρεσίες, πολιτισμική παθογένεια αιώνων. Ιδιωτικοί Φύλακες, εκπαιδευμένοι κατάλληλα, μπορούν να δράσουν προληπτικά ακόμα και σε δημόσιους χώρους, ακόμα δε σε υψίστης σημασίας οικονομικές μονάδες και Κρατικά Κτήρια.

Πιο απλά, η διαίρεση συνοικιών σε φυλασσόμενες περιοχές ανά πόλη και νομό με υποχρεωτική απασχόληση Ιδιωτικής Φύλαξης σε 2 ή 3 σημεία (οπωσδήποτε Κυβερνητικά Κτήρια –Πλατφόρμες εξόρυξης- Εργοστάσια – Λιμάνια) ανά οικοδομικό τετράγωνο, με πλήρη οπλισμό και συνοδευτικά μέσα – σαφείς αρμοδιότητες και σε δημόσιο χώρο για έκτακτη ανάγκη – επίβλεψη της ΕΛΑΣ/ΛΣ/ΠΣ/Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργήσει άμεσα κατασταλτικά σε παντός είδους κρίση.

Ένα κατακλείδι η πρόταση είναι οι εξής :Οι υπάρχουσες εταιρείες παροχής ασφαλείας (ΙΕΠΥΑ) να αναβαθμίσουν το επίπεδο τους στο αντίστοιχο των μισθοφορικών του εξωτερικού (Wagner-Blackwater team). Η παγκόσμια τάση έχει ανάγει τις μισθοφορικες εταιρείες εμπλεκόμενες σε φύλαξη Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων ή στις ΗΠΑ ενίσχυσης των τοπικών αστυνομικών Δυνάμεων (βλ. https://www.newsbeast.gr/world/arthro/2564288/afti-ine-i-9-pio-gnosti-idiotiki-strati-ton-telefteon-chronon). Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν και τα αντικείμενα που διδάσκει η Ισραηλινή Ακαδημία Ασφάλειας (ISA) , που ταιριάζουν άψογα στα καθήκοντα Πολιτοφυλάκων(βλ. Isa-Israel. org).

Το ζήτημα που αναλύθηκε λοιπόν έχει μια φανερή και και αθέατη πλευρά. Είναι ένας proxy παράγοντας με αστυνομική και A priori στρατιωτική εμπλοκή.

Σίγουρα χρήσιμο εργαλείο για απλούς πολίτες, Κυβερνήσεις, Στρατούς και Αναλυτές.

 

 

(Φώτο :The philatelists)

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Για μια νέα πετυχημένη χρονιά!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια νέα χρονιά έχει ανατείλει, μια χρονιά κατά την οποία αναμένονται πολύ σημαντικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, και οι οποίες ευελπιστούμε να μην επηρεάσουν αρνητικά την Πατρίδα μας.

Αυτή η νέα χρονιά ευχόμαστε να είναι για όλους γεμάτη υγεία, χαρές και επιτυχίες, ατομικές και συλλογικές!

Ότι ευχόμαστε όμως δεν έρχεται από μόνο του, αλλά είναι αποτέλεσμα γνώσης, πίστης και αγώνα, αλλά και σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Ο σχεδιασμός στη ζωή μας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, και επιβάλλεται να είναι εξισορροπημένος, έγκαιρος και εφικτός.

Κάθε χρόνο λοιπόν, όπως άλλωστε έχουμε οι περισσότεροι μάθει και από τις εργασιακές μας σπουδές:

κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, με σκοπό αφενός να μην επαναλάβουμε τυχόν λάθη που πράξαμε και αφετέρου να βελτιώσουμε ή να επαναλάβουμε σωστές και ωφέλιμες ενέργειές μας.

σχεδιάζουμε έγκαιρα τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε και τις βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς, έτσι ώστε αφενός να τις πράξουμε με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και αφετέρου να αποτελέσουν εφαλτήριο για την μελλοντική πορεία μας.

Ο σχεδιασμός μας επιβάλλεται να είναι πάντοτε εμπροσθοβαρής, εφαρμόζοντας την λογική «μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα», ιδιαίτερα εάν υπάρχουν και ιδιαίτεροι λόγοι να το κάνουμε σήμερα.

Όλα αυτά είναι ανθρώπινες σκέψεις και ενέργειες, οι οποίες όμως για να γίνουν πράξη προς όφελός μας, επιβάλλεται να πιστοποιηθούν από τον ευεργέτη πατέρα όλων μας, τον Θεό. Για το λόγο αυτό, σχεδιάζουμε με ρεαλισμό αλλά και ταπεινότητα, αφήνοντας την τελική κρίση και το αποτέλεσμα σε Αυτόν. Να είμαστε σίγουροι ότι όταν αυτό το πράξουμε με πίστη, Αυτός θα μας ανταμείψει με την καλύτερη επιλογή!

Καλή, ευλογημένη, δημιουργική και ελεύθερη χρονιά!

Νικόλαος Ταμουρίδης Αντιστράτηγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή1 ώρα πριν

Συμφωνία για την απελευθέρωση γυναικών ομήρων, ακολουθούμενες από γυναίκες στρατιώτες, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους

The Jerusalem Post Οικογένειες ομήρων συναντήθηκαν με Νετανιάχου: Μπορεί να υπογραφεί συμφωνία «μέσα σε ώρες» Σύμφωνα με τις οικογένειες, η...

Πολιτική2 ώρες πριν

Ο Γκρίζος Λύκος αμφισβήτησε τα Δωδεκάνησα! Πρόκληση Μπαχτσελί και απάντηση από ΥΠΕΞ

«Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και η Ελλάδα, ως κυρίαρχο...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Το απαράδεκτο γκριζάρισμα του Αιγαίου Πελάγους έχει ονοματεπώνυμο! Κώστας Σημίτης

Η Ιστορία δεν θα φερθεί καλά στον Κώστα Σημίτη. Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Συμμετοχή της Κύπρου στην Περιοχή Schengen και οι ανησυχίες…

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή Διαβάσαμε τη πρόθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως δηλώθηκε δια του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Cyprus Times: Ανατροπή ή παγίδα; Ο Ερντογάν γυρίζει πλάτη στον Τατάρ

Δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής

Δημοφιλή