Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Tehran Times: Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως

Δημοσιεύτηκε στις

Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει γεωπολιτικούς στόχους στη Συρία.Εξάλλου, η Άγκυρα δεν θέλει να δει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, να αποκτούν περισσότερα εδάφη στη Συρία. Η ευρασιατική χώρα παλεύει επίσης με τον υψηλό αριθμό Σύριων προσφύγων στη χώρα. Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει τώρα να επιστρέψει τους πρόσφυγες στη Συρία για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην τουρκική οικονομία.Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο κανόνας του HTS θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της.

 ………

Του Shahrokh Saei

Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως

Ο Πρωθυπουργός της Συρίας πρόκειται να εποπτεύει τους κρατικούς φορείς μέχρι τη μετάβαση

– Η πτώση της συριακής κυβέρνησης υπογράμμισε το επισφαλές μέλλον της μεσογειακής χώρας εν μέσω του συνεχιζόμενου χάους.

Ένοπλες ομάδες, υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που έλεγχαν μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας για χρόνια, εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στις 27 Νοεμβρίου.

Κατέλαβαν μερικές μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις, όπως το Χαλέπι, η Χάμα και η Χομς και μπήκαν στην πρωτεύουσα Δαμασκό τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ένοπλοι άνδρες που εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση της Συρίας ανακοίνωσαν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Ο πρόεδρος πιστεύεται ότι έφυγε από τη χώρα για μια άγνωστη τοποθεσία.

Ο αρχηγός του HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι δήλωσε την Κυριακή ότι οι κρατικοί θεσμοί θα εποπτεύονται από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκάζι Τζαλάλι μέχρι να παραδοθούν.

Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε θέατρο για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χάος στη χώρα.

Ορισμένες περιφερειακές και δυτικές χώρες καλωσόρισαν την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης. Μερικοί άνθρωποι στη Συρία γιόρτασαν επίσης την αποπομπή του Άσαντ.Ωστόσο, οι ανησυχίες αυξάνονται εν μέσω μιας χαοτικής κατάστασης στη χώρα. Σύμφωνα με το Associated Press, οι άνθρωποι στη Δαμασκό έσπευσαν να προμηθευτούν προμήθειες. Ανέφερε ότι πολλά καταστήματα στην πρωτεύουσα έχουν κλείσει και αυτά που παραμένουν ανοιχτά έχουν ξεμείνει από βασικά είδη όπως η ζάχαρη. Τα είδη έχουν επίσης πωληθεί σε τριπλάσια τιμή από την κανονική.

Το AP είπε επίσης ότι χιλιάδες άλλοι έχουν πάει στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι λιβανέζοι συνοριακοί αξιωματούχοι έκλεισαν την κύρια συνοριακή διέλευση της Μασνάα αργά το Σάββατο.Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας σε πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν. Πρώτα απ ‘όλα, ο ρόλος των ένοπλων ομάδων στον καθορισμό του μέλλοντος της Συρίας θα πρέπει να τεθεί υπό στενό έλεγχο. Το HTS έχει τις ρίζες του στην Αλ Κάιντα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως, ο al-Jolani επιδίωξε να μεταμορφώσει τη δημόσια αντίληψη της ομάδας κόβοντας τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Υποσχέθηκε να ασπαστεί τον πλουραλισμό και τη θρησκευτική ανοχή. Οι δεσμεύσεις και οι παρατηρήσεις του Αλ Τζολάνι έχουν προκαλέσει υποψίες. Η Αλ Κάιντα και το ISIL, γνωστά και ως ISIS και Daesh, διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα στη Συρία στον απόηχο των αναταραχών στη χώρα που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη του 2011. Οι χειρονομίες του Αλ Τζολάνι φαίνεται να είναι ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από την προηγούμενη συμπεριφορά των μελών της ομάδας του.

Ο κανόνας του HTS μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση τρομοκρατών και εξτρεμιστών που προκάλεσαν όλεθρο στην περιοχή για χρόνια. Δεύτερον, το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Η απουσία μιας σταθερής κεντρικής κυβέρνησης θα μπορούσε να φέρει τους Σύρους εναντίον του άλλου, βυθίζοντας τη χώρα στο απόλυτο χάος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αιματοχυσία με περιφερειακές συνέπειες.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε το 2015 ότι το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορά του με τη Συρία για να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της Μέτωπο Νούσρα.

Τρίτον, οι ένοπλες ομάδες δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξεκινήσουν την αστραπιαία επίθεσή τους και να καταλάβουν εδάφη στη Συρία χωρίς ξένη υποστήριξη. Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει γεωπολιτικούς στόχους στη Συρία.Εξάλλου, η Άγκυρα δεν θέλει να δει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, να αποκτούν περισσότερα εδάφη στη Συρία. Η ευρασιατική χώρα παλεύει επίσης με τον υψηλό αριθμό Σύριων προσφύγων στη χώρα.

Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει τώρα να επιστρέψει τους πρόσφυγες στη Συρία για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην τουρκική οικονομία.Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο κανόνας του HTS θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της. Το Ισραήλ μαζί με ορισμένες από τις χώρες του Περσικού Κόλπου και τα δυτικά κράτη έχουν υποστηρίξει επίσης αντι-συριακές μαχητικές ομάδες όπως το HTS. Κατά συνέπεια, η Συρία μπορεί να μετατραπεί σε θέατρο για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χάος, ωστόσο ο συριακός πληθυσμός θα επιβαρυνθεί με σημαντικό κόστος τέτοιων επεμβάσεων.Τέταρτον, η δυσαρέσκεια εναντίον του Ισραήλ για τον γενοκτονικό του πόλεμο στη Γάζα έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο.

Αλλά το HTS και οι σύμμαχοί του δεν έχουν ακόμη δηλώσει δημόσια τη στάση τους σχετικά με το Ισραήλ.Οι μαχητές που κατέλαβαν τμήματα της Συρίας μετά το χάος που δημιούργησε η Αραβική Άνοιξη, δεν έριξαν ούτε μια σφαίρα προς το Ισραήλ. Το 2015, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορά του με τη Συρία για να παράσχει ιατρική περίθαλψη σε τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της Μέτωπο Νούσρα που είχαν τραυματιστεί σε μάχες. Η διάσημη αμερικανική εφημερίδα ανέφερε εκείνη την εποχή ότι το Μέτωπο Νούσρα «δεν έχει ενοχλήσει το Ισραήλ από τότε που κατέλαβε τη συνοριακή περιοχή το περασμένο καλοκαίρι» κατά μήκος των Υψωμάτων του Γκολάν.Το Μέτωπο Nusra δημιουργήθηκε το 2012 από το ISIL από το οποίο αποσχίστηκε ένα χρόνο αργότερα και δήλωσε πίστη στην Αλ Κάιντα.Διέκοψε τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ενώθηκε με άλλες φατρίες για να μετονομαστεί σε HTS το 2017.

Προς το παρόν, η απροθυμία του HTS να υιοθετήσει μια σκληρή θέση απέναντι στα ισραηλινά εγκλήματα δείχνει ότι υπάρχει τιμή μεταξύ των κλεφτών! Εάν το HTS αποφασίσει να μετατρέψει τη Συρία σε Ισραηλινό υποτελές, οι άνθρωποι δεν θα μείνουν σιωπηλοί μπροστά στο αυξανόμενο αντικαθεστωτικό αίσθημα. Επί του παρόντος, η γραφή είναι στον τοίχο για περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες που έχουν κάνει λάθος υπολογισμούς, καθώς και αυτούς που περπατούν στον αέρα ενόψει της ανατροπής του Προέδρου Άσαντ.Η αποτυχία σχηματισμού μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία θα δημιουργήσει μια πυριτιδαποθήκη, οι συνέπειες του οποίου θα επεκταθούν σε ολόκληρη την περιοχή. Τέτοιες επιπτώσεις θα επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στα συμφέροντα των περιφερειακών χωρών. Αναμφίβολα, η αναταραχή στη Δυτική Ασία θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πήρε την επιστολή ο Μητσοτάκης;

Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μπαλτζώης: Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς της Συρίας, η οποία είναι η καρδιά του αρχαιοελληνικού κόσμου. Θα γίνει πόλεμος Τουρκίας-Ισραήλ; Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σύγκρουση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι ευθύνες για τις βιβλικές φωτιές στο Λος Άντζελες

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη και τη Ζωή Βελέντζα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη και τη Ζωή Βελέντζα

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι προκλήσεις για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής! Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο.

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί σε όλη την έκταση της Μέσης Ανατολής καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή τους στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα δε από την κατάληψη της περιοχής από τους μουσουλμανικούς Αραβικούς πληθυσμούς, βρίσκονταν υπό τη σκιά και τον φόβο των διωγμών από φανατικούς Μουσουλμάνους.

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο.

Γράφει ο Γιώργος Καλάκος

Με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου 2024 από αντάρτες των Συριακών Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων και την άνοδο στην εξουσία του αρχηγού της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Ahmed al-Sharaa ή πιο ευρέως γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο Abu Mohamed al-Golani1, αυξάνονται και οι φόβοι αλλά και οι ανησυχίες για την τύχη των Χριστιανών τόσο στη Συρία, όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί σε όλη την έκταση της Μέσης Ανατολής καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή τους στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα δε από την κατάληψη της περιοχής από τους μουσουλμανικούς Αραβικούς πληθυσμούς, βρίσκονταν υπό τη σκιά και τον φόβο των διωγμών από φανατικούς Μουσουλμάνους. Αριθμητικά κιόλας, ανέκαθεν θωρούντουσαν ως μειοψηφία, γεγονός το οποίο έδινε περισσότερο δύναμη σε διάφορα καταπιεστικά καθεστώτα και οργανώσεις. Ενδεικτικά, οι μεταναστευτικές ροές των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή προς άλλες χώρες από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα το 1/3 του συνολικού Χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής να διαβιεί σε χώρες και περιοχές εκτός της Μέσης Ανατολής το 2020, ενώ το ίδιο έτος οι Χριστιανοί μετανάστες που μένουν σε διαφορετική χώρα από τη χώρα γέννησής τους, αποτελούσαν το 47% του συνολικού μεταναστευτικού κοινού για το 20202.

Οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε μετανάστευση είναι ποικίλοι, εν προκειμένω όμως οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής φεύγουν από τα πατρογονικά τους εδάφη κυρίως λόγω θρησκευτικών διακρίσεων καθώς και τρομοκρατικών καθεστώτων εναντίον τους. Πιο αναλυτικά, το 2019, το 70-80% των χωρών της Μέσης Ανατολής είχαν νόμους περί βλασφημίας και θρησκευτικής ύβρης, όπου η ποινή για την όποια τυχόν παρανομία τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και η θανατική καταδίκη· ενώ υπάρχουν και νομικά προβλήματα τόσο για τους χριστιανικούς πληθυσμούς όσο και για όσους επιλέξουν τη μετάβαση προς τον Μωαμεθανισμό3.

Ειδική μνεία χρήζει να γίνει και στις κρατικές διακρίσεις που λαμβάνουν χώρα στα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπου οι Χριστιανικοί πληθυσμοί έχουν αρκετές δυσκολίες συχνά μάλιστα νομικής φύσεως, όπως λόγου χάρη στην Αίγυπτο κυριαρχεί κατά κύριο λόγο το Ισλαμικό δίκαιο. Όμως, στη Μέση Ανατολή υπήρχε ανέκαθεν υψηλή θρησκευτική διάκριση και από το ίδιο το κράτος και από την ίδια την κοινωνία, καθότι 16 από τα 20 κράτη της περιοχής έχουν ορίσει ως επίσημη θρησκεία τους το Ισλάμ, με όλα τα ακόλουθα νομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά κοινότοπα. Επίσης, στη Μέση Ανατολή υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί σχετικά με την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, όπου το 2017, 18 από τις 20 χώρες περιόριζαν –συχνά ενεργά- τόσο τα θρησκευτικά κηρύγματα όσο και τις ίδιες τις ιεροτελεστίες των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εννοείται και των Χριστιανών· και δίχως βέβαια να αναφερθούν τα ζητήματα βίας από θρησκευτικές ομάδες ή θρησκευτικούς οργανισμούς προς τους Χριστιανούς4.

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο. Μια δυνητική πλεύση δράσης των δύο αυτών χωρών είναι η ενεργοποίηση και η ανάπτυξη της θρησκευτικής τους διπλωματίας, όπου μπορούν είτε από κοινού είτε μεμονωμένα να προωθήσουν στενότερες σχέσεις –από τις ήδη υπάρχοντες- με τα τρία μεγάλα –και αρχαιότερα- Πατριαρχεία της Αντιόχειας, Αλεξάνδρειας και Ιερουσαλήμ. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα, υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων στη Συρία, προτείνεται να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων με τα Πατριαρχεία Αντιόχειας και Ιερουσαλήμ διότι με το μεν πρώτο η θρησκευτική και πολιτισμική επιρροή θα είναι στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, με το δε δεύτερο μπορεί κάλλιστα να ενισχύσει τη σχέση συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και άρα να υπάρξουν εύνοιες εκ των Ηνωμένων Πολιτειών5.

Παράλληλα, σημαντικότατο ρόλο παίζει και η προώθηση της επιρροής, συνεργασίας και ανάδειξης της Χερσονήσου του Άθως, καθότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμικής και θρησκευτικής επιρροής όχι μόνο της Ορθοδοξίας (όπου υπάρχουν ακόμα σημαίνοντες Ορθόδοξοι πληθυσμοί στη Μέση Ανατολή) αλλά και του Χριστιανισμού εν γένει. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το Άγιο Όρος και η ορθή χρήση του στην επέκταση της επιρροής της Χριστιανοσύνης στη Μέση Ανατολή, μπορεί να ενισχύσει και τις σχέσεις Ελλάδος-Κύπρου-Ρωσίας. Άρα με αυτά τα δύο τρίγωνα με τις ισχυρότερες Μεγάλες Δυνάμεις, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παίξουν και έμμεσο ρόλο διαμεσολαβητή τόσο για τους Χριστιανικούς πληθυσμούς όσο και για την επαναφορά των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας σε τουλάχιστον ουδέτερες τάσεις και τάσεις πιθανής συνεργασίας. Σημαίνουσα όμως και στρατηγική προσοχή πρέπει να δοθεί στο ασφαλέστερο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας όπου μετά το φιάσκο της «κυβέρνησης» των Αδελφών Μουσουλμάνων και την έξοδό τους από την πολιτική σκηνή το 20136, μια σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος-Αιγύπτου στο θρησκευτικό πλαίσιο μπορεί να αποφέρει πιο εύκολα και σίγουρα μια μακροβιότερη και σημαντικότερη στρατηγική συνεργασία στην πολύπαθη αυτή περιοχή, καθώς και ένα στιβαρό ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό καθώς και στο νέο ισλαμιστικό καθεστώς της Δαμασκού όπου υπάρχουν μεγάλα ενδεχόμενα να υπάγεται υπό την επιρροή της Τουρκίας και άρα της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Με την πτώση της Συρίας, η τύχη των Χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην αυτόνομη και ανεξάρτητη Αίγυπτο, όπου μπορεί να αναδειχθεί ως ο άμεσος και σταθερός προστάτης των Χριστιανών –και άρα και των λοιπών μειονοτήτων- όλης της περιοχής του Αραβικού Κόσμου και της Γόνιμης Ημισελήνου ειδικότερα.

1 Trew B., “Christians in Aleppo are celebrating Christmas – but fear for their future”, The Independent, Sunday 22 December 2024, βλ. και: https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-assad-aleppo-christmas-christians-b2668009.html (Τελευταία πρόσβαση: 29/12/24)

2 Kramer S., Tong Y., “The Religious Composition of the World’s Migrants» καθώς και στο ίδιο, “Global migration change, 1990-2020”, Pew Research Center, https://www.pewresearch.org/religion/2024/08/19/the-religious-composition-of-the-worlds-migrants/ & https://www.pewresearch.org/religion/2024/08/19/global-migration-change-1990-2020/

3 Villa V., “Four-in-ten countries and territories worldwide had blasphemy laws in 2019”, Pew Research Center, https://www.pewresearch.org/short-reads/2022/01/25/four-in-ten-countries-and-territories-worldwide-had-blasphemy-laws-in-2019-2/

4 Pew Research Center, “A Closer Look at How Religious Restrictions Have Risen Around the World”, July 15, 2019, https://www.pewresearch.org/religion/2019/07/15/a-closer-look-at-how-religious-restrictions-have-risen-around-the-world/

5 Hellenic Ministry of Foreign Affairs (HMFA), “Religious Diplomacy”, https://www.mfa.gr/en/foreign-policy/public-diplomacy/religious-diplomacy/

6 Ι.Θ.Μάζη, «Γεωπολιτικά Ζητήματα στην Ευρυτέρα Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο», Τόμος 1, εκδ. Λειμών, 2017, σσ 769-772

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή