Πολιτική
Το ελληνικό σχολείο του Plymouth και οι κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς
Στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας δημοσιεύθηκε μια καταγγελία του ελληνικού παροικιακού σχολείου της πόλεως Plymouth της Αγγλίας κατά του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατηγορείται το Υπουργείο ότι «έχει άλλες προτεραιότητες… διότι αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς».
Η Σχολική Επιτροπή του ελληνικού σχολείου Πλύμουθ μέμφεται το κυπριακό Υπουργείο σημειώνοντας ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από δασκάλους της Κύπρου για να εργαστούν στα παροικιακά σχολεία οφείλεται (ενδεχομένως) στο γεγονός ότι το Υπουργείο ΔΕΝ προβαίνει σε κατάλληλη ενημέρωση για τα κίνητρα που υπάρχουν.
Παράλληλα, η Επιτροπή του σχολείου Πλύμουθ με επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων της Ομογένειας αμφισβητεί την πρακτική εργοδότησης ωρομίσθιων τοπικών εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί μόνιμη σταθερή λύση» και ότι θα… οδηγήσει σε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως έγινε στη Γερμανία «όπου τα ελληνικά σχολεία, επειδή αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με ωρομίσθιο προσωπικό, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».
Θεωρούμε τις κατηγορίες αυτές κατά του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και κατά της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) άδικες. Ο μηδενισμός που επιχειρείται και η απαξίωση της τεράστιας προσφοράς του κυπριακού κράτους προς την Ελληνική Παιδεία στη Βρετανία αγγίζει τα όρια της αχαριστίας. Ναι, προβλήματα υπάρχουν, πάντοτε υπήρχαν, εντάθηκαν τελευταίως λόγω του BREXIT, αλλά οι αφορισμοί ότι η Κυπριακή Πολιτεία εγκαταλείπει τα παροικιακά σχολεία «στη μοίρα τους» μόνο ως αγνωμοσύνη «κατά του ευεργέτου» μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διατηρεί Εκπαιδευτική Αποστολή στην Αγγλία αδιακόπως από το 1967, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Παιδεία των Αποδήμων. Κι όταν ακόμα, στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και των επιταγών της Τρόικα εξασκήθηκαν πιέσεις για ολοκληρωτική κατάργηση της ΚΕΑ επειδή, έλεγαν, «πρόκειται για σχολεία σε άλλο κράτος», η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπέκυψε και συνέχισε να αποστέλλει δασκάλους και εκπαιδευτικό υλικό στην Ομογένεια.
Βεβαίως, προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι – και πρέπει να είναι – η εκπαίδευση των παιδιών των Κυπρίων φορολογουμένων πολιτών. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Πολιτείας να συντηρεί στην επικράτειά της σχολεία και να ευθύνεται για την πλήρη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος.
Στη Βρετανία τα ελληνικά παροικιακά σχολεία ιδρύονται και λειτουργούν με πρωτοβουλία και ευθύνη των γονιών, των συλλόγων ή της Εκκλησίας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει την οργανωτική ευθύνη ύπαρξης αυτών των σχολείων ούτε εισπράττει δίδακτρα, αλλά έχει την εκπαιδευτική εποπτεία. Από ηθική και εθνική ευθύνη έρχεται ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των Ελλήνων γονιών (ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής), προμηθεύοντας τα σχολεία με βιβλία και συνδράμοντας οικονομικά με παροχή αποσπασμένων δασκάλων και άλλως πως, με επιμόρφωση και με πληρωμή ικανού αριθμού ωρομισθίων, τους οποίους διορίζουν και εργοδοτούν οι Σχολικές Επιτροπές. Σε ολόκληρη τη Βρετανία η ΚΕΑ πληρώνει περίπου 150 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, βοηθώντας τα παροικιακά σχολεία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που υφίστανται.
Ο θεσμός των ωρομισθίων δασκάλων της ΚΕΑ αποδείχθηκε μια πάρα πολύ καλή λύση-ανάγκης για την Ομογένεια. Στην πραγματικότητα ήταν εισήγηση δική μας, της κυπριακής παροικίας, που έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια. Ο λόγος είναι προφανής. Είναι αδύνατον το κυπριακό κράτος να καλύψει πλήρως με εκπαιδευτικούς όλα τα σχολεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (πέραν του 80%) λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο. Είναι άδικο (και σκανδαλώδες) για τον Κύπριο φορολογούμενο να αποσπώνται από την Κύπρο δάσκαλοι και να εργάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα, δηλαδή μερικές ώρες το Σάββατο. Ο αριθμός οργανικών μελών της ΚΕΑ, που σήμερα υπάρχει, θα μπορούσε λογικά να αυξηθεί στους 26, ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα η ΚΕΑ να ανταποκριθεί επαρκέστερα στο έργο της. Όπως είχαμε εισηγηθεί πέρυσι στην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, για να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, μπορεί σε αυτή την αποστολή να έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν και φιλόλογοι από τον Κατάλογο Διοριστέων. Πιο παλιά στην Κύπρο, όταν υπήρχε έλλειψη δασκάλων, διορίστηκαν στα Δημοτικά και φιλόλογοι. Αναλογικά το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την ΚΕΑ.
Φυσικά, μας λυπεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει από το 2010 να στέλνει δασκάλους και βιβλία στα παροικιακά σχολεία. Μπορεί στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων να ήταν δικαιολογημένη η αποκοπή. Σήμερα, όμως, επιβάλλεται – για πολλούς λόγους – να αποσπάσει και το ελληνικό κράτος μικρό αριθμό εκπαιδευτικών, έστω 10, για τα ομογενειακά σχολεία. Εξάλλου, η τωρινή «σύνθεση» των παροικιακών σχολείων έχει αλλάξει άρδην, αφού πάνω από το 30% των μαθητών στα παροικιακά σχολεία είναι παιδιά Ελλαδιτών.
Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι Ομογενείς στην Αγγλία (είτε κατάγονται από την Κύπρο είτε από την Ελλάδα) θα συνεχίσουν να συντηρούν και να λειτουργούν ελληνικά σχολεία με την πολύτιμη βοήθεια της πατρίδας, η οποία έχει ηθική και εθνική ευθύνη να είναι αρωγός, στο μέτρο του δυνατού, των προσπαθειών αυτών. Και πατρίδα δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Ο Ελληνισμός στη Βρετανία είναι ενιαίος και αδιαίρετος.
ΠΗΓΗ: Ελευθερία
Πολιτική
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
Με το μνημόνιο Παπανδρέου, η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο παρατεταμένης γενοκτονίας, ασύλληπτης οικονομικής καταστροφής, αλλά κυρίως της μεγαλύτερης μείωσης πληθυσμού από την σύσταση του ελληνικού κράτους.
Από το 2010 είχαν γίνει γνωστές αλλά είχαν εξαφανιστεί κυριολεκτικά οι σοβαρές ενστάσεις του Στρος Καν για το σχέδιο Παπανδρέου που εντέλει υλοποίησε ο Παπαδήμος. Τότε, ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ του έλεγε ρητά στον ολετήρα πρωθυπουργό: «Με αυτά που κάνεις, θα καταστρέψεις το έθνος σου»!
Δικαιώθηκε απόλυτα. Με το μνημόνιο Παπανδρέου, η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο παρατεταμένης γενοκτονίας, ασύλληπτης οικονομικής καταστροφής, αλλά κυρίως της μεγαλύτερης μείωσης πληθυσμού από την σύσταση του ελληνικού κράτους.
Με μία μικρή διαφορά: Σήμερα γνωρίζουμε –από το εκπληκτικό βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη για τους απόρρητους φακέλους Καραμανλή– ότι πίσω από την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν το βαθύ κράτος Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν.
Δείτε πού βρίσκεται σήμερα ο Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος στρατολογήθηκε τότε από τον Αλίεφ, με σκοπό να γκρεμίσει την κυβέρνηση Καραμανλή λόγω της πολιτικής των αγωγών. Επηρεάζοντας δυστυχώς την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δείτε ποιοι θησαυρίζουν σήμερα από την ακύρωση της πολιτικής των αγωγών, όπου η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστήσει την Ελλάδα, ενεργειακό όμηρο.
Το ότι η σημερινή κυβέρνηση αποθεώνει επισήμως τον Turk stream δείχνει το βάθος του εκμαυλισμού του ελληνικού πολιτικού συστήματος από το τουρκικό βαθύ κράτος.
Η αποκάλυψη από την ΕΣΤΙΑ της Κυριακής
Πολιτική
Τί συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Τατάρ; Νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες
Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση τους, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στα 12:30 και διήρκησε γύρω στη μια ώρα και σαρανταπέντε λεπτά και έγινε υπό την αιγίδα του Ειδικού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και «οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης είναι κρίσιμης σημασίας για να προωθηθούν οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων των δύο πλευρών, να ενδυναμώσουν τους οικονομικούς δεσμούς και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη». Αυτές οι προσπάθειες έχουν ως στόχο, αναφέρεται, «να δημιουργήσουν απτά κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα σε όλο το νησί, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και βελτιώνοντας τα βιοποριστικά μέσα, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».
Αναφέρεται ακόμα ότι με αφορμή τη σημερινή συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων, συζήτησαν επίσης και άλλες ιδέες.
«Πεπεισμένοι ότι το άνοιγμα των νέων σημείων διέλευσης θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, έδωσαν οδηγίες στον διαπραγματευτή και τον ειδικό αντιπρόσωπο να συνεχίσουν τις συναντήσεις και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες», προστίθεται.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια όσων είχαν συμφωνηθεί κατά το άτυπο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου 2024 που παραχώρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στον Πρόεδρο και τον Τ/κ ηγέτη.
Δηλώσεις από ΠτΔ
Στη δημοσιοποίηση των οκτώ σημείων που πρότεινε στην τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αν υπήρχε θετική ανταπόκριση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ωστόσο, αυτή η ανταπόκριση δεν υπήρξε αφού ο κ. Τατάρ δεν ήταν έτοιμος να αποφασίσει.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τον χώρο συνάντησης του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπων του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο και των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, με θέμα τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Τατάρ μετά τη συνάντηση, ότι είναι θετικός στο θέμα της Αθηένου και των Λυμπιών και εάν εννοούσε το Πυρόι ή τη Λουρουντζίνα, είπε ότι «υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων με οκτώ σημεία, οκτώ χαρακτηριστικά, που αφορούν οδοφράγματα και άλλες ιδέες που συζήτησα και με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και ήταν θετικός ο ΓΓ.
Ο κ. Τατάρ απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να πάρει αποφάσεις. Ήμουν έτοιμος, αν υπήρχε θετική ανταπόκριση, να προχωρούσαμε σε δημοσιοποίηση και των οκτώ σημείων του πακέτου, σημεία που σχετίζονται μεταξύ τους, δεν υπάρχει επιλογή, δηλαδή διαλέγω ένα από τα οκτώ και προχωρούμε.
Ο κ. Τατάρ ζήτησε χρόνο, δεν ήταν σε θέση σήμερα να λάβει αποφάσεις και να δημοσιοποιηθούν και θα βρεθούμε ξανά όποτε είναι έτοιμος ο κ. Τατάρ».
Ερωτηθείς αν τα οκτώ σημεία αφορούν οδοφράγματα που θα ανοίξουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναφέρθηκα σε οδοφράγματα αλλά και άλλες ιδέες, τις οποίες συζητήσαμε και στη Νέα Υόρκη με δική μου πρωτοβουλία όταν ήταν το δείπνο, ιδέες στις οποίες ο ΓΓ τοποθετήθηκε θετικά, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κ. Τατάρ».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ένα αφορούσε δίοδο εντός των τειχών για πεζούς και το άλλο μια Επιτροπή Αλήθειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω υποβάλει πέραν από τα οδοφράγματα που ήμουν έτοιμος, για μια Συμβουλευτική Επιτροπή από την κοινωνία των πολιτών που αφορά το Κυπριακό, είχα εισηγηθεί την Επιτροπή Αλήθειας, είχα εισηγηθεί την Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση . Αυτά περιλήφθηκαν σήμερα και μέσα στο πακέτο οκτώ συγκεκριμένων προτάσεων που υπέβαλα, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν ήταν σήμερα σε θέση να αποφασίσει και να υπάρξει η οποιαδήποτε δημοσιοποίηση. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τη συζήτηση και μόλις είναι έτοιμος (ο κ. Τατάρ), είμαι έτοιμος να συναντηθούμε».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι θετικός στο θέμα της Αθηένου και των Λυμπιων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, δεν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου. Αν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου θα μπορούσε να υπάρξουν και ανακοινώσεις. Ο κ. Τατάρ, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του, υπέβαλε κάποιες ιδέες στις οποίες αμέσως τοποθετήθηκα. Για το ένα, ναι, είμαστε έτοιμοι, για το άλλο, ο τρόπος που το παρουσίασε ότι είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – και που αφορούσε την περιοχή των Λυμπιών – ήταν βασικά να μεταφερθεί η συζήτηση από το συγκεκριμένο οδόφραγμα της Αθηένου.
Εμείς υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των κατοίκων της Αθηένου, του Πύργου Τηλλυρίας και των γύρω περιοχών, προτάσεις που ενδιαφέρουν και τους Τουρκοκύπριους , προτάσεις για τις οποίες υπήρξε συμφωνία και στο παρελθόν αλλά όταν ήρθε η ώρα της υλοποίησης είδαμε οπισθοχώρηση από τουρκικής πλευράς, περισσότερες ιδέες που συζητήσαμε με τον ΓΓ και ο ΓΓ ήταν θετικός, οκτώ στο σύνολο τους, ένα πακέτο το οποίο φυσικά δεν ήταν για να επιλέγονται μόνο κάποιες από αυτές, αλλά προϋποθέτει να είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Η απάντηση ήταν συγκεκριμένη, ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να αποφασίσει και να κάνουμε ανακοινώσεις και είπα όποτε είστε έτοιμος είμαι εδώ για να συναντηθούμε και πάλι».
Ερωτηθείς αν η νέα συνάντηση τους θα γίνει κατά την παρουσία της Βοηθού ΓΓ των ΗΕ κας Ρόζμαρι ντι Κάρλο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε θα είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά. Επαναλαμβάνω, είναι προτάσεις συγκεκριμένες, δικές μας, τις οποίες επεξεργαστήκαμε και πολύ συγκεκριμένα ανέφερα στη συζήτηση. Αν υπήρχε θετική ανταπόκριση σήμερα θα μπορούσε να δημοσιοποιηθούν».
Σε ερώτηση αν πέραν των γνωστών σημείων διέλευσης που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά περιλαμβάνονται εισηγήσεις και για άλλα οδοφράγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, τα συγκεκριμένα υπάρχουν όπως τα έχετε αναφέρει. Υπάρχουν κάποια άλλα οδοφράγματα που είχαν αναφερθεί από τουρκικής πλευράς για να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων.
Χωρίς να μπορεί να υπάρξει τοποθέτηση για τα συγκεκριμένα, δεν μπορούσε ο κ. Τατάρ να απαντήσει, ζήτησε χρόνο να τα μελετήσει».
Ερωτηθείς αν αυτό το πακέτο είναι «ή όλα ή τίποτα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένα πακέτο που, ναι, έχει αυτή τη διάσταση».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η επόμενη συνάντηση θα γίνει αν υπάρχει απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική. Αλλά για να προχωρήσουν τα ΗΕ να καλέσουν νέα συνάντηση – εμείς είμαστε έτοιμοι και αύριο, ακόμη και σήμερα – αν υπήρχε δυνατότητα απόφασης και εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί».
Πρόσθεσε ότι «και αρνητική να είναι η απάντηση, θεωρώ ότι θα γίνει συνάντηση για να μεταφέρει τις απαντήσεις σε αυτό το πακέτο με τα οκτώ σημεία που εισηγηθήκαμε συγκεκριμένα».
Αποδεχτείτε τη συναίνεση των cookies
Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ
Τη διάνοιξη οδοφράγματος στη Λουρουτζίνα είπε ότι πρότεινε για πρώτη φορά σήμερα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε δηλώσεις στα τούρκικα μετά τη συνάντηση των ηγετών στην οικία του κ. Στιούαρτ, ο κ. Τατάρ είπε ότι υπάρχει μια «σειρά από δυσκολίες στην περιοχή του Πυροϊού. Ανέφερα ότι επιπλέον της Μιας Μηλιάς μπορεί να ανοίξει οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα».
Για την πρόταση διόδου στα Κόκκινα ο κ. Τατάρ είπε ότι εκεί είναι στρατιωτική περιοχή και κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ανέφερε επίσης ότι θα έχουν νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και θα συζητήσουν «το θέμα της Πύλας».
Μιλώντας στα αγγλικά κι ερωτηθείς πώς ήταν η συνάντηση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι συζήτησαν εποικοδομητικά. «Νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια, επειδή υπάρχουν 8 εκατομμύρια διελεύσεις ετησίως. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός, επομένως είναι ευθύνη μας να κάνουμε τη ζωή αυτών των Τ/κ και Ε/κ πιο εύκολη, είναι μεγάλη ευθύνη. Όλα αυτά τα έχω θέσει στον φίλο μου Νίκο. Πρέπει να κάνουμε κάτι θετικό για να κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη για όλους αυτούς τους ανθρώπους».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πήγε στη συνάντηση για να συζητήσει για τις διελεύσεις και όχι διόδους τράνζιτ. Τα Κόκκινα, είπε, είναι στρατιωτική περιοχή είναι δύσκολο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική
Tο ιστορικό «αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας
Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος
Η Συρία παραμένει στο επίκεντρο της τουρκικής δημόσιας συζήτησης, με την ηγεσία της Τουρκίας να συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές για μια μεγάλη επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας από τη μία και τους αναλυτές από την άλλη να αμφισβητούν τη δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, υπογραμμίζοντας τα σύνθετα εμπόδια που δυσχεραίνουν το διπλωματικό πυροτέχνημα της Άγκυρας.
Ο Τούρκος πρέσβης ε.τ., Σελίμ Κουνεράλπ, σε άρθρο του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα serbestiyet.com φέρνει στην επιφάνεια ένα ιστορικό αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, που καθιστούν, όπως λέει, αδύνατη -προς το παρόν- τη συμφωνία. Το γεγονός ότι η Συρία δεν έχει αναγνωρίσει την Αντιόχεια ως τουρκικό έδαφος από την προσάρτησή της το 1939, δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Φαίνεται απίθανο να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια τέτοια συμφωνία χωρίς την επίλυση αυτού του ζητήματος, καθώς το σημείο που θα ξεκινούν τα εν δυνάμει σύνορα της ΑΟΖ είναι επί του παρόντος αμφισβητούμενα από τη Συρία».
Ακόμα και αν υπάρξει θέληση, ο Κουνεράλπ εμφανίζεται σκεπτικός ότι η νέα συριακή διοίκηση θα το κάνει αυτό άμεσα, διότι θα δημιουργήσει αναμφίβολα υλικό που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της στο εσωτερικό της χώρας.
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αδιόρθωτος Γεραπετρίτης! Νέες παρανοϊκές δηλώσεις – Θίχτηκε με το “μειοδότης” που είχε αναφέρει ο ίδιος για τον εαυτό του – Έπιασε στο στόμα του τον Ηλιάκη