Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Australlian Strategic Policy Institute: Η αμυντική βιομηχανία της Ινδίας επωφελείται από τη συνεργασία με τη Γαλλία

Δημοσιεύτηκε στις

Η αμυντική βιομηχανία της Ινδίας επωφελείται από τη μετάβαση της χώρας από τη Ρωσία και προς τη Γαλλία για απόκτηση όπλων.

Η Ινδία και η Γαλλία έχουν συνεργαστεί σε πολλά βασικά αμυντικά έργα, όπως τα υποβρύχια κλάσης Kalvari , τα ελικόπτερα Chetak και Cheetah και η μηχανή ελικοπτέρων Shakti . Αυτά τα έργα αφορούσαν μεταφορά τεχνολογίας στην Ινδία με άδεια παραγωγής από γαλλικές εταιρείες.

Από τη δεκαετία του 1960, η Ρωσία είναι ο κύριος αμυντικός εταίρος και προμηθευτής όπλων της Ινδίας. Ωστόσο, οι εισαγωγές όπλων της Ινδίας από τη Ρωσία έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, οι αμυντικές εισαγωγές της Ινδίας από τη Ρωσία μειώθηκαν από 76 τοις εκατό κατά την περίοδο 2009–13 σε 36 τοις εκατό κατά την περίοδο 2019–23. Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 που λιγότερο από το ήμισυ των εισαγωγών όπλων της Ινδίας προέρχονταν από τη Ρωσία.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που ακολούθησαν δυτικές κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες και η αυξανόμενη συντροφικότητα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ώθησαν περαιτέρω την Ινδία να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές αμυντικές εξαγωγές. Επιπλέον, η Ινδία αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση για αρκετές παραγγελίες από τη Ρωσία, όπως το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 και τα άρματα μάχης T-90S. Όλα αυτά οδήγησαν στην Ινδία να μην δίνει νέες παραγγελίες στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Αντίθετα, αύξησε τις εισαγωγές όπλων από δυτικές χώρες, κυρίως τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία αναδείχθηκε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος αμυντικός προμηθευτής της Ινδίας κατά την περίοδο 2019–23, όταν το 33 τοις εκατό των ινδικών εισαγόμενων όπλων προέρχονταν από τη Γαλλία. (Οι ΗΠΑ παρείχαν το 13 τοις εκατό των αμυντικών εισαγωγών της Ινδίας την ίδια περίοδο.)

Τώρα που η Γαλλία έχει γίνει σημαντικός προμηθευτής όπλων, η ινδική κυβέρνηση αναζητά πιθανές ευκαιρίες για συνεργασία μαζί της σε προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες.

Η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία Safran και ο Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας διαπραγματεύονται για την κατασκευή κινητήρα για το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Ινδίας, το Advanced Medium Combat Aircraft Mk 2. συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης σχεδιασμού, της πιστοποίησης και της παραγωγής.

Το έργο περιλαμβάνει όχι μόνο τη μεταφορά τεχνολογίας για την ανάπτυξη κινητήρων αεριωθουμένων – συνήθως το πιο δύσκολο τεχνικά μέρος ενός αεροσκάφους – αλλά επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να συνεργαστούν σε προηγμένα υλικά και μεταλλουργία, τα οποία είναι σημαντικά για την κατασκευή κινητήρων αεροσκαφών.

Μια τέτοια συνεργασία θα δώσει στην Ινδία πρόσβαση σε τεχνολογίες και βιομηχανικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή των κινητήρων. Η ικανότητα κατασκευής εγχώριων κινητήρων μαχητικών μπορεί να βοηθήσει την ινδική Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίσει την ακραία έλλειψη σε μοίρες μάχης.

Ο Safran θα συνεργαστεί επίσης με την Ινδία για την ανάπτυξη ελικοπτέρων που είναι πιθανό να αποτελέσουν το βασικό στήριγμα του στόλου των στροφείων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας. Η εταιρεία υποστηρίζει την προωστική πλευρά του προγράμματος Indian Multi-Role Helicopter. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ελικοπτέρων μεσαίας ανύψωσης για να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα Mi-17 της Ινδίας. Η Safran έχει επίσης συμφωνήσει με την Hindustan Aeronautics Limited να μεταφέρει τεχνολογία σφυρηλάτησης και χύτευσης για τον κινητήρα Shakti, ο οποίος τροφοδοτεί τα ελικόπτερα Dhruv, Rudra, Light Utility και Prachand της ινδικής κρατικής εταιρείας.

Στο ναυτικό μέτωπο, η India’s Garden Reach Shipbuilders and Engineers υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με τη γαλλική Naval Group για συνεργασία σε πλοία επιφανείας. Η συνεργασία θα υποστηρίξει ένα σχέδιο πλοίου βασισμένο στην κατηγορία Gowind του Naval Group για την ινδική αγορά και τις φιλικές ξένες χώρες.

Η πολιτική αξιοπιστία και οι μακροχρόνιοι αμυντικοί δεσμοί καθιστούν τη Γαλλία έναν αξιόπιστο αμυντικό εταίρο για την Ινδία. Η ανάδειξή της ως σημαντικός προμηθευτής όπλων ωφελεί την αμυντική βιομηχανία της Ινδίας, εξοπλίζοντάς την με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία για την κατασκευή αμυντικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

Ισχυρή αμυντική βιομηχανία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, Αναστάσιος Ροζολής στην εκπομπή Geopolitics με τον Σάββα Καλεντερίδη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, Αναστάσιος Ροζολής στην εκπομπή Geopolitics με τον Σάββα Καλεντερίδη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Πιο επικερδής η κατασκευή τανκς αντί αυτοκινήτων

Ο CEO της Rheinmetall, Αρμιν Πάπεργκερ είναι πλέον ο ο κορυφαίος μάνατζερ της Γερμανίας αυτή τη στιγμή. Και φυσικά, πολυεκατομμυριούχος. Οι απολαβές του ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καμία εταιρεία στη Γερμανία δεν αναπτύσσεται πιο γρήγορα από την Rheinmetall. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, η τιμή της μετοχής της αμυντικής βιομηχανίας έχει υπερδεκαπλασιαστεί και ξεπέρασε τα 1000 ευρώ. Οι πωλήσεις της  αυξήθηκαν κατά 36%, σε περίπου 9,75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024. Η παραγωγή όπλων, αρμάτων μάχης και πυρομαχικών αντιπροσωπεύει πλέον το 80%.

Ο CEO της Rheinmetall, Αρμιν Πάπεργκερ είναι πλέον ο ο κορυφαίος μάνατζερ της Γερμανίας αυτή τη στιγμή. Και φυσικά, πολυεκατομμυριούχος. Οι απολαβές του ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια ευρώ

Στις 12 Μαρτίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα: αύξηση των καθαρών κερδών κατά 61%, στα 1,5 δισ. ευρώ. «Μια εποχή επανεξοπλισμού στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει», είπε ο Πάπεργκερ. Αυτό θα φέρει στην εταιρεία «προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα».

Η Rheinmetall αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν έως και 30%. Η εταιρεία θα  προσλάβει μάλιστα περίπου 8.000 υπαλλήλους τα επόμενα δύο χρόνια, ανεβάζοντας το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της σε 40.000. Συζητά μάλιστα με την Volkswagen να αγοράσει το εργοστάσιό της στο Οζναμπρικ-ένα από τα τρία που σχεδιάζει να κλείσει η αυτοκινητοβιομηχανία-για να κατασκευάζει τανκς αντί για αυτοκίνητα.

Ο CEO της Rheinmetall, περιέγραψε το εργοστάσιο της VW στο Οζναμπρικ ως «κατάλληλο» για την παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων.

Μεγάλες παραγγελίες

Η Rheinmetall και η Volkswagen συνεργάζονται άλλωστε στην κατασκευή φορτηγών, μέσω της θυγατρικής της VW, MAN Truck & Bus.

Η μετατροπή του εργοστασίου συνεπάγεται πάντως υψηλό κόστος. Τέτοιες επενδύσεις θα γίνονται μόνο εάν υπήρχαν ασφαλείς συμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall έκανε λόγο για 10ετή συμφωνία-πλαίσιο που θα εγγυάται την αγορά συγκεκριμένου αριθμού οχημάτων.

«Είμαστε θεμελιωδώς ανοιχτοί σε τέτοια θέματα», δήλωσε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Ολιβερ Μπλούμε μιλώντας στο δίκτυο ZDF

Η Rheinmetall επωφελείται βέβαια από την κατάσταση ασφαλείας και τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η παγκόσμια αγορά όπλων έχει άλλωστε, επιταχυνθεί δραματικά. Η Ευρώπη μόνο έχει αυξήσει κατά 155% τις εισαγωγές όπλων

Νικήτρια η Αμερική

Αλλά ο πραγματικός νικητής αυτής της κούρσας εξοπλισμών έχει ένα όνομα: οι Ηνωμένες Πολιτείες , οι οποίες ελέγχουν σήμερα το 43% της παγκόσμιας αγοράς, εδραιώνοντας την υπεροχή τους ως οι κύριοι προμηθευτές όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αμερικανική πολεμική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μεταξύ 2020 και 2024, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν από το 35% σε 43% της παγκόσμιας αγοράς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν όπλα σε 107 χώρες, με σημαντική αλλαγή στην τάση: για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, το μεγαλύτερο μερίδιο των αμερικανικών στρατιωτικών εξαγωγών πήγε στην Ευρώπη (35%) , ξεπερνώντας τη Μέση Ανατολή (33%). Ωστόσο, ο καλύτερος πελάτης της Ουάσιγκτον παραμένει η Σαουδική Αραβία, η οποία από μόνη της απορροφά το 12% των αμερικανικών εξαγωγών.

Αυτή η τάση πιστοποιείται από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η οποία φωτογραφίζει με ακρίβεια τη μεταμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων στην παγκόσμια στρατιωτική βιομηχανία. Μεταξύ 2020 και 2024, η Ουκρανία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο , με εντυπωσιακή ανάπτυξη σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Η Δύση έχει διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πρωτοστατούν (45%), ακολουθούμενες από τη Γερμανία (12% και την Πολωνία (11%).

Η Ρωσία έχει υποστεί μάλιστα, κάθετη κατάρρευση στις εξαγωγές όπλων. Σήμερα η Μόσχα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο με μερίδιο 7,8%. Ο λόγος; Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους στρατιωτικούς πόρους της Ρωσίας, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό του αντί να το πουλάει. Επιπλέον, οι δυτικές κυρώσεις και η διπλωματική πίεση έχουν ωθήσει πολλές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Σκυλί του πολέμου! H Φον ντερ Λάιεν καλεί τους Ευρωπαίους για επανεξοπλισμό – Το σχέδιο “Ετοιμότητα 2030”

Σε ομιλία της στην Κοπεγχάγη, η Πρόεδρος της Επιτροπής σκιαγράφησε τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της πολυαναμενόμενης Λευκής Βίβλου για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα παρουσιάσει αύριο η Επιτροπή και την ανάγκη επανεξοπλισμού της Ευρώπης έως το 2030 – ένα σχέδιο το οποίο η Επιτροπή αποκαλεί «Ετοιμότητα 2030»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως και γρήγορα να επανεξοπλιστεί για να έχει έναν «αξιόπιστο αποτρεπτικό» μηχανισμό έως το 2030, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ομιλία της στην Κοπεγχάγη, η Πρόεδρος της Επιτροπής σκιαγράφησε τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της πολυαναμενόμενης Λευκής Βίβλου για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα παρουσιάσει αύριο η Επιτροπή και την ανάγκη επανεξοπλισμού της Ευρώπης έως το 2030 – ένα σχέδιο το οποίο η Επιτροπή αποκαλεί «Ετοιμότητα 2030» (Readiness 2030). “Μέχρι το 2030, η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική στάση. «Ετοιμότητα 2030» σημαίνει να επανεξοπλίσουμε και να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας για να έχουμε μια αξιόπιστη αποτροπή», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι 4 προτεραιότητες για την άμυνα

Η πρώτη προτεραιότητα – που είναι και η πιο σημαντική – είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών. «Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών έχουν αυξηθεί πάνω από 31% από το 2021. Αυτό είναι καλό – αλλά όχι αρκετό, καθώς είναι πολύ χαμηλότερο από τις αντίστοιχες δαπάνες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν. Η Επιτροπή παρουσίασε πριν δύο εβδομάδες ένα σχέδιο για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 800 δις ευρώ στην ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο μέσο – που ονομάζεται «SAFE» – που μπορεί γρήγορα να παράσχει στα κράτη-μέλη δάνεια, ύψους 150 δις. ευρώ για επενδύσεις στην άμυνα. Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει την ενεργοποίηση της λεγόμενης «Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής» για να δώσει στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για να ξοδεύουν περισσότερα στην άμυνα χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες που περιορίζουν το όριο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Αυτό έχει τη δυνατότητα κινητοποίησης πρόσθετων αμυντικών δαπανών έως και 1,5% του ΑΕΠ, ή περίπου 650 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Συγχρόνως η Επιτροπή εργάζεται για να αντληθεί ιδιωτική χρηματοδότηση – είτε από την ΕΤΕπ είτε από τις κεφαλαιαγορές.

Δεύτερη προτεραιότητα, είναι «να αγοράζουμε περισσότερο ευρωπαϊκά». Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, «πρέπει να κλείσουμε τα κενά των δυνατοτήτων μας με ευρωπαϊκό τρόπο», έως το 2030 και αυτό σημαίνει «μεγάλης κλίμακας, πανευρωπαϊκή συνεργασία» για την αντιμετώπιση των κενών σε τομείς προτεραιότητας, όπως η στρατιωτική κινητικότητα, οι επενδύσεις στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, σε συστήματα πυροβολικού, σε πυρομαχικά και πυραύλους, σε drones, στη χρήση στρατιωτικής τεχνητής νοημοσύνης ή κβαντικών υπολογιστών. «Το κόστος και η πολυπλοκότητα των έργων μεγάλης κλίμακας υπερβαίνουν κατά πολύ την ικανότητα κάθε κράτους μέλους», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής, γι’ αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κοινές προμήθειες.

Η τρίτη και «πιο στρατηγική» προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή άμυνα, είναι η Ουκρανία. Όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής, «πρέπει να κάνουμε την Ουκρανία αρκετά δυνατή – σαν έναν «ατσάλινο σκαντζόχοιρο» – ώστε να είναι δύσπεπτη σε έναν δυνητικό εισβολέα». Η ΕΕ έχει ήδη επενδύσει περίπου 50 δις. ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 73.000 ουκρανούς στρατιώτες, ενώ ισχυρή παραμένει η υποστήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δημιουργηθεί μια κοινή Task Force με την Ουκρανία, η οποία θα συντονίσει τη στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών.

Η τέταρτη προτεραιότητα αφορά την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών επενδύσεων πηγαίνει εκτός Ευρώπης και η τάση αυτή πρέπει να αλλάξει, ξεκινώντας με επενδύσεις στην Ευρώπη, είπε η Φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η αμυντική βιομηχανική βάση της Ευρώπης εξακολουθεί να έχει διαρθρωτικές αδυναμίες: δεν είναι ακόμη σε θέση να παράγει αμυντικά συστήματα και εξοπλισμό στις ποσότητες και την ταχύτητα που χρειάζονται τα κράτη μέλη και παραμένει υπερβολικά κατακερματισμένη με κυρίαρχους εθνικούς παράγοντες που τροφοδοτούν τις εγχώριες αγορές. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εταιρείες χρειάζονται μια σταθερή ροή πολυετών παραγγελιών για να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους. Για το σκοπό αυτό, «θα δημιουργήσουμε έναν Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Μηχανισμό Πωλήσεων», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Συνεργασία με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «δεσμευόμαστε πλήρως να συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ασφάλειά μας είναι αδιαίρετη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε για να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ασφάλεια με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους εταίρους στην Ευρώπη, στη γειτονιά μας ή εντός της G7. Από τον Καναδά έως τη Νορβηγία. Και μάλιστα τόσο μακριά όσο η Ινδία και άλλα μέρη της Ασίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία23 λεπτά πριν

Ξεπαγώνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου;

Η κλιμάκωση των διπλωματικών επαφών που πραγματοποιεί η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, όπως αναφέρεται, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα...

Απόψεις53 λεπτά πριν

Τελικά… φιλοκαλούμεν μετά μαλακίας

Ποιος ο λόγος ή ο σκοπός των δημόσιων έργων τέχνης σε μια πόλη; Τί σημειολογούν, ποια πρεσβεία εκπέμπουν, ποια η...

Οικονομία1 ώρα πριν

Η Ευρώπη ξεμένει από φυσικό αέριο! Εύθραυστο πήλινο δοχείο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς τώρα ξεκινά η περίοδος πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα,...

Απόψεις2 ώρες πριν

Από την εισβολή και τις ιεροσυλίες στα αποτελέσματα της πενταμερούς στη Γενεύη!

Η ώρα της χάραξης πανελλήνιων κόκκινων γραμμών

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Το ΝΑΤΟ μας λέει να συμφιλιωθούμε με την Τουρκία!

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοφιλή