Η αμυντική βιομηχανία της Ινδίας επωφελείται από τη μετάβαση της χώρας από τη Ρωσία και προς τη Γαλλία για απόκτηση όπλων.
Η Ινδία και η Γαλλία έχουν συνεργαστεί σε πολλά βασικά αμυντικά έργα, όπως τα υποβρύχια κλάσης Kalvari , τα ελικόπτερα Chetak και Cheetah και η μηχανή ελικοπτέρων Shakti . Αυτά τα έργα αφορούσαν μεταφορά τεχνολογίας στην Ινδία με άδεια παραγωγής από γαλλικές εταιρείες.
Από τη δεκαετία του 1960, η Ρωσία είναι ο κύριος αμυντικός εταίρος και προμηθευτής όπλων της Ινδίας. Ωστόσο, οι εισαγωγές όπλων της Ινδίας από τη Ρωσία έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, οι αμυντικές εισαγωγές της Ινδίας από τη Ρωσία μειώθηκαν από 76 τοις εκατό κατά την περίοδο 2009–13 σε 36 τοις εκατό κατά την περίοδο 2019–23. Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 που λιγότερο από το ήμισυ των εισαγωγών όπλων της Ινδίας προέρχονταν από τη Ρωσία.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που ακολούθησαν δυτικές κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες και η αυξανόμενη συντροφικότητα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ώθησαν περαιτέρω την Ινδία να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές αμυντικές εξαγωγές. Επιπλέον, η Ινδία αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση για αρκετές παραγγελίες από τη Ρωσία, όπως το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 και τα άρματα μάχης T-90S. Όλα αυτά οδήγησαν στην Ινδία να μην δίνει νέες παραγγελίες στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Αντίθετα, αύξησε τις εισαγωγές όπλων από δυτικές χώρες, κυρίως τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία αναδείχθηκε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος αμυντικός προμηθευτής της Ινδίας κατά την περίοδο 2019–23, όταν το 33 τοις εκατό των ινδικών εισαγόμενων όπλων προέρχονταν από τη Γαλλία. (Οι ΗΠΑ παρείχαν το 13 τοις εκατό των αμυντικών εισαγωγών της Ινδίας την ίδια περίοδο.)
Τώρα που η Γαλλία έχει γίνει σημαντικός προμηθευτής όπλων, η ινδική κυβέρνηση αναζητά πιθανές ευκαιρίες για συνεργασία μαζί της σε προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες.
Η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία Safran και ο Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας διαπραγματεύονται για την κατασκευή κινητήρα για το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Ινδίας, το Advanced Medium Combat Aircraft Mk 2. συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης σχεδιασμού, της πιστοποίησης και της παραγωγής.
Το έργο περιλαμβάνει όχι μόνο τη μεταφορά τεχνολογίας για την ανάπτυξη κινητήρων αεριωθουμένων – συνήθως το πιο δύσκολο τεχνικά μέρος ενός αεροσκάφους – αλλά επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να συνεργαστούν σε προηγμένα υλικά και μεταλλουργία, τα οποία είναι σημαντικά για την κατασκευή κινητήρων αεροσκαφών.
Μια τέτοια συνεργασία θα δώσει στην Ινδία πρόσβαση σε τεχνολογίες και βιομηχανικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή των κινητήρων. Η ικανότητα κατασκευής εγχώριων κινητήρων μαχητικών μπορεί να βοηθήσει την ινδική Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίσει την ακραία έλλειψη σε μοίρες μάχης.
Ο Safran θα συνεργαστεί επίσης με την Ινδία για την ανάπτυξη ελικοπτέρων που είναι πιθανό να αποτελέσουν το βασικό στήριγμα του στόλου των στροφείων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας. Η εταιρεία υποστηρίζει την προωστική πλευρά του προγράμματος Indian Multi-Role Helicopter. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ελικοπτέρων μεσαίας ανύψωσης για να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα Mi-17 της Ινδίας. Η Safran έχει επίσης συμφωνήσει με την Hindustan Aeronautics Limited να μεταφέρει τεχνολογία σφυρηλάτησης και χύτευσης για τον κινητήρα Shakti, ο οποίος τροφοδοτεί τα ελικόπτερα Dhruv, Rudra, Light Utility και Prachand της ινδικής κρατικής εταιρείας.
Στο ναυτικό μέτωπο, η India’s Garden Reach Shipbuilders and Engineers υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με τη γαλλική Naval Group για συνεργασία σε πλοία επιφανείας. Η συνεργασία θα υποστηρίξει ένα σχέδιο πλοίου βασισμένο στην κατηγορία Gowind του Naval Group για την ινδική αγορά και τις φιλικές ξένες χώρες.
Η πολιτική αξιοπιστία και οι μακροχρόνιοι αμυντικοί δεσμοί καθιστούν τη Γαλλία έναν αξιόπιστο αμυντικό εταίρο για την Ινδία. Η ανάδειξή της ως σημαντικός προμηθευτής όπλων ωφελεί την αμυντική βιομηχανία της Ινδίας, εξοπλίζοντάς την με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία για την κατασκευή αμυντικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά.