Διεθνή
Ελπίδα και φόβος για τους χριστιανούς της Συρίας
Οι Σύροι Χριστιανοί με έδρα τις ΗΠΑ κοιτάζουν το νέο καθεστώς με μείγμα ελπίδας και φόβου

Ο GUARDIAN ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Οι Σύροι Χριστιανοί με έδρα τις ΗΠΑ κοιτάζουν το νέο καθεστώς με μείγμα ελπίδας και φόβου
Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης
Χριστιανοί όπως ο Moussa αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινότητας των Σύριων μεταναστών στις ΗΠΑ. Σε πολιτείες πεδίου εκλογών όπως το Μίσιγκαν, χιλιάδες Σύροι Χαλδαίοι και Άραβες Χριστιανοί ψηφοφόροι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αυτόν τον μήνα.
Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ έχει διορίσει Αραβοαμερικανούς Χριστιανούς σε εξέχουσες θέσεις στη νέα κυβέρνησή του. Ο Massad Boulos, ο νέος ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ για τις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και Λιβανέζος Χριστιανός, πρόκειται να παίξει έναν δυνητικά σημαντικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής.
Η πτώση της δικτατορίας του Άσαντ χαιρετίστηκε ευρέως, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τις προοπτικές για θρησκευτική ελευθερία
Για τον Armenag Bedrossian που εδρεύει στο Λος Άντζελες, οι πρόσφατες σεισμικές αλλαγές στη Συρία που οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ πρέπει να χαιρετιστούν προσεκτικά.
Τα τελευταία 13 χρόνια, ο Αρμένιος Καθολικός ιερέας από τη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία παρακολουθούσε τα μέλη της οικογένειας να απήχθησαν και να σκοτώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια του βάναυσου πολέμου της χώρας.
«Τις πρώτες μέρες [μετά την πτώση του Άσαντ τον περασμένο μήνα], οι Χριστιανοί στη Συρία ήταν χαρούμενοι. Αλλά τότε έγιναν πολλές λεηλασίες χριστιανικών σπιτιών και κλοπές», λέει.
«Ίσως επειδή δεν υπάρχει αστυνομία τώρα, δεν υπάρχει καν στρατός, ίσως γι’ αυτό συμβαίνει. Αλλά γιατί συμβαίνει μόνο από χριστιανικά νοικοκυριά;»
Το τέλος περισσότερων από 50 ετών διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ έχει γίνει σχεδόν ευπρόσδεκτο σε όλο τον κόσμο. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ , ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου, επέβλεψε τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011 που μετατράπηκαν σε βάναυσο πόλεμο που τροφοδότησε την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Αλλά κάποιοι είδαν το καθεστώς του Άσαντ ως προπύργιο ενάντια στον βίαιο ισλαμικό εξτρεμισμό, και σήμερα πολλοί Συροαμερικανοί Χριστιανοί από Μαρωνίτες, Χαλδαίους, Ελληνορθόδοξους και μια σειρά από άλλες εκκλησίες παρακολουθούν με ανησυχία.
Βίντεο που προέκυψε τον Δεκέμβριο με ισλαμιστές μαχητές φερόμενους από το Ουζμπεκιστάν να καίνε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Suqaylabiyah στη βορειοδυτική Συρία, πυροδότησε διαδηλώσεις εκατοντάδων Χριστιανών Σύριων στην πρωτεύουσα, Δαμασκό , και ανησυχία στις ΗΠΑ από ανθρώπους όπως ο πατέρας Bedrossian.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Συρίας, χριστιανοί πολίτες και οι ηγέτες τους έγιναν πολλές φορές στόχος αντιπάλων του καθεστώτος Άσαντ και τζιχαντιστών.
Το 2013, ο γνωστός Ιταλός ιερέας και ακτιβιστής της ειρήνης Paolo Dall’Oglio
Υπό την ηγεσία του επικεφαλής της σημερινής προσωρινής συριακής αρχής, Ahmed al-Sharaa, το Μέτωπο Nusra, πρόδρομος της Hayat Tahrir al-Sham, απήγαγε 13 μοναχές και εργαζόμενους σε ορφανοτροφεία από τη χριστιανική πλειονότητα πόλη Maaloula το 2013. Ο πατέρας Bedrossian λέει ότι εξακολουθεί να είναι χαραγμένος στις μνήμες πολλών. Οι καλόγριες αφέθηκαν ελεύθερες αλώβητες αφού κρατήθηκαν για περισσότερους από τρεις μήνες.
Ως χριστιανός υπό τον Άσαντ, ήμουν πολίτης δεύτερης κατηγορίας
Hind Kabawat
Αλλά άλλοι λένε ότι η ζωή υπό τον Άσαντ ήταν χειρότερη και ότι οι χριστιανοί κρατούνταν όμηροι από το καθεστώς. Οι πολιτοφυλακές του Άσαντ στόχευαν επίσης τακτικά χριστιανικούς χώρους λατρείας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
«Ως Χριστιανός υπό τον Άσαντ, ήμουν πολίτης δεύτερης κατηγορίας», λέει ο Hind Kabawat, ένας εξέχων Σύρος χριστιανός ακτιβιστής και διευθυντής ενός διαθρησκειακού προγράμματος οικοδόμησης της ειρήνης στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια.
«Το σύνταγμα σήμαινε ότι οι χριστιανοί δεν μπορούσαν να είναι πρόεδρος στη Συρία. Τώρα πρέπει να έχουμε ένα σύνταγμα που να περιλαμβάνει όλους».
Ο Kabawat, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στη Δαμασκό για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, λέει ότι την υποδέχτηκαν ντόπιοι φορώντας κοστούμια Άγιου Βασίλη, υποδηλώνοντας ότι τα θρησκευτικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά υπό τη νέα μεταβατική ηγεσία της χώρας.
«Τα μπαρ ήταν ανοιχτά. Πήγα στις εκκλησίες», λέει. «Όλα ήταν κανονικά. Δεν είδα κάτι που να ανησυχώ».
Επισκεπτόμενος το κατά πλειοψηφία χριστιανικό χωριό Σαφίτα που βρίσκεται δυτικά της Χομς, λέει ότι ορισμένοι ντόπιοι ανησυχούσαν για την ασφάλειά τους. «Υπάρχει κάποια ανησυχία… αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο στη Χομς. Όλα είναι εντάξει.”
Λέει ότι η πρόκληση τώρα είναι να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν θέλουμε να απαλλαγούμε από έναν δικτάτορα και να πάρουμε κάποιον που αποδεικνύεται ότι είναι δικτάτορας από την άλλη πλευρά
Γίας Μούσα
«Είμαστε σε καλή κατάσταση μέχρι στιγμής, αλλά πάντα στην περίπτωση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις, να κάνουμε σωστές εκλογές».
Για τον Ghias Moussa, έναν καρδιολόγο στο Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος μετακόμισε στις ΗΠΑ από τη Δαμασκό τη δεκαετία του 1980, «ό,τι απομακρύνει τη δικτατορία είναι καλό».
«Αλλά δεν θέλουμε να απαλλαγούμε από έναν δικτάτορα και να πάρουμε κάποιον που αποδεικνύεται δικτάτορας από την άλλη [συντηρητική ισλαμιστική] πλευρά».
Αν και ο ανιψιός του σκοτώθηκε από ισλαμιστές εξτρεμιστές κατά τη διάρκεια του πολέμου, λέει ότι δεν τρέφει άσχημα συναισθήματα για στοιχεία της πρώην συριακής αντιπολίτευσης.
«Δεν πρέπει να εφαρμοστεί δικτατορία στη Συρία τώρα που έχουμε την ευκαιρία να έχουμε ένα σύστημα που μπορεί να καλύψει τους πάντες», λέει. «Υπάρχουν εξτρεμιστές από κάθε πλευρά, αλλά υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι που προσπαθούν να βγάλουν το καλό από τους ανθρώπους και τελικά θα συμβεί».
Λέει ότι δεν έχει ταξιδέψει στη Συρία για χρόνια λόγω της σύγκρουσης, αλλά τώρα θα ήθελε να το κάνει.
Χριστιανοί όπως ο Moussa αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινότητας των Σύριων μεταναστών στις ΗΠΑ. Σε πολιτείες πεδίου εκλογών όπως το Μίσιγκαν, χιλιάδες Σύροι Χαλδαίοι και Άραβες Χριστιανοί ψηφοφόροι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αυτόν τον μήνα.
Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ έχει διορίσει Αραβοαμερικανούς Χριστιανούς σε εξέχουσες θέσεις στη νέα κυβέρνησή του. Ο Massad Boulos, ο νέος ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ για τις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και Λιβανέζος Χριστιανός, πρόκειται να παίξει έναν δυνητικά σημαντικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής.
Αλλά η νέα κυβέρνηση Τραμπ μπορεί επίσης να βρεθεί άθελά της σε περιφερειακές επιπλοκές.
Ενώ το χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο κεφάλι του Sharaa έχει αρθεί από το State Department, η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham που ηγείται παραμένει χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση.
Η Sharaa έχει μέχρι στιγμής καθησυχάσει τις θρησκευτικές μειονότητες και τους κοσμικούς Σύρους ότι οι κοινωνικές και θρησκευτικές ελευθερίες τους θα γίνουν σεβαστές. Στις 31 Δεκεμβρίου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών στη Δαμασκό, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν.
Ο πατέρας Bedrossian λέει ότι πολλοί Σύροι Χριστιανοί, ωστόσο, δεν εντυπωσιάζονται από την προφανή μεταμόρφωση του νέου Σύρου ηγέτη, ο οποίος έχει δει να φορά γιλέκο και γραβάτα και καπέλα και ρολόγια τύπου Τσε Γκεβάρα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
«Έχω οικογένεια στη Χασάκα, στο Καμισλί, στο Χαλέπι. Φοβάμαι πολύ», λέει.
«Πώς μπορείς να φέρεις κάποιον που ήταν μέλος της Αλ Κάιντα;»

Διεθνή
Factor of Power: Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης
Το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αρμενία

Για να επιτεθεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα των εξωτερικών δυνάμεων κατά του Ιράν, προκειμένου να καταστρέψει αυτή τη χώρα. Αυτό στην εκπομπή «Factor of Power» δήλωσε ο αναλυτής σε πολιτικά θέματα Αργκίστι Κιβιριάν.
Ο ίδιος διευκρί νισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να προσπαθήσει να αποκόψει το Ιράν από τον έξω κόσμο κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία.
Ο ειδικός εξήγησε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης, καθώς σήμερα λειτουργεί μόνο ο παράγοντας της ισχύος και όχι των εγγράφων.
Κατά την εκτίμησή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ –
«Στο Αζερμπαϊτζάν, οι πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα. Πρώτον, την τύχη της περιοχής στο σύνολό της. Τελικά, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δεν αποφασίζεται μόνο το ζήτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη Γιάλτα-2 και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει ανακατανομή των ρόλων σε διάφορες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη, οπότε πρέπει να προσελκύσουν τις χώρες που περιβάλλουν το Ιράν στο στρατόπεδό τους», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Διεθνή
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν
Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.
“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.
“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”
Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.
Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.
Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».
Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.
Διεθνή
Le Figaro : Αριστερά και Μουσουλμανική Αδελφότητα χέρι-χέρι στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού! Τα τοτέμ της ασυλίας πρέπει να τελειώσουν
Οι δήθεν αντιφασίστες απαιτούν την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ διεκδικώντας μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα». Εν ολίγοις επιδιώκουν την εθνοκάθαρση.

Η πρόσκληση του Jordan Bardella και της Marion Maréchal για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο στην Ιερουσαλήμ στις 27 Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κόσμου όπου ο αντισημιτισμός έχει πλέον περάσει στην Αριστερά.
Απεχθές λεκτικό παραλήρημα κατά του Ισραήλ
Το κόμμα του Ισλαμισμού
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ