Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Ο Νο 1 κίνδυνος που απειλεί τις αγορές το 2025

Δημοσιεύτηκε στις

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος αποτελεί, σύμφωνα με τους επενδυτές, τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα των αγορών το 2025, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Deutche Bank. Ο κίνδυνος αυτός αξιολογείται φέτος ως πιο σοβαρός από ποτέ, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το Market Watch, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους μεταξύ 29 επιλογών. Η κορυφαία ανησυχία για το 2025 είναι πλέον ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, ειδικά ενόψει της ανάληψης καθηκόντων του εκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η απότομη πτώση των μετοχών στον τεχνολογικό κλάδο, συνοδευόμενη από φθορά στον ενθουσιασμό γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Στην τρίτη θέση εντοπίζεται η πιθανότητα νέας αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε περίπτωση επίμονου πληθωρισμού. Και οι τρεις αυτοί κίνδυνοι είχαν υποτιμηθεί σημαντικά στην αντίστοιχη έρευνα του τέλους του 2023.

Στον αντίποδα, οι επενδυτές δείχνουν μικρότερη ανησυχία φέτος για μια απότομη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, που πέρσι ήταν η Νο 1 ανησυχία. Παρόμοια πτωτική τάση παρατηρείται και σε κινδύνους όπως η πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων, μια πιθανή κρίση ρευστότητας στα ιδιωτικά κεφάλαια και η αύξηση των πτωχεύσεων σε υψηλής απόδοσης επενδύσεις.

Η επέκταση της οικονομίας των ΗΠΑ και οι επενδυτικοί φόβοι για το 2025

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2024, κόντρα στις αρχικές ανησυχίες ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) θα οδηγούσε σε ύφεση. Ωστόσο, οι προοπτικές για το 2025 εγείρουν νέες ανησυχίες στους επενδυτές, ιδίως όσον αφορά τις εμπορικές πολιτικές και την πορεία του πληθωρισμού.

Παρά την ένταση της νομισματικής σύσφιγξης τα τελευταία χρόνια, η Fed άρχισε να χαλαρώνει την πολιτική της τον Σεπτέμβριο του 2024. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από την κορύφωσή του το 2022. Παρόλα αυτά, η επίμονη απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο δημιουργεί νέες αβεβαιότητες.

Η εμπορική πολιτική του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με επίκεντρο την επιβολή επιπλέον δασμών, επανέρχεται στο επίκεντρο, προκαλώντας φόβους για περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Ο κίνδυνος ενός νέου κύματος πληθωρισμού είναι υπαρκτός, ειδικά αν συνδυαστεί με τη γενικότερη οικονομική αστάθεια.

Μια πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank κατέγραψε τους μεγαλύτερους φόβους των επενδυτών:

  • Απροσδόκητη αύξηση επιτοκίων: Ενδέχεται να απαιτηθούν νέες αυξήσεις από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση ενός αναζωπυρούμενου πληθωρισμού.
  • Αστάθεια στις αγορές ομολόγων: Οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανή αποσταθεροποίηση των αποδόσεων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική σταθερότητα.

 

 

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι Big Tech μετοχές: Το ράλι του 2024 και οι προκλήσεις για το 2025

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο το 2024, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ο οποίος αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για τις Big Tech μετοχές. Παρά τα φετινά κέρδη, οι αγορές προετοιμάζονται για προκλήσεις το 2025, καθώς οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ώθησε τις Big Tech μετοχές σε νέα ύψη, επηρεάζοντας καταλυτικά τον S&P 500. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Nvidia, η οποία σημείωσε αύξηση 165% μέχρι στιγμής το 2024, φτάνοντας σε χρηματιστηριακή αξία περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet. Το φαινόμενο αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τομέα της τεχνολογίας.

Παρά το φετινό ράλι, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για:

  • Μείωση αποτιμήσεων: Υπάρχει κίνδυνος βουτιάς στις αξίες των τεχνολογικών μετοχών, αν ο ενθουσιασμός για την AI μειωθεί.
  • Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σταθερότητα της αγοράς, με τις εντάσεις να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Το MAGS, το αμοιβαίο κεφάλαιο που κατέχει μετοχές των Big Tech, όπως οι γνωστές Magnificent Seven, κατέγραψε άνοδο σχεδόν 73% το 2024, σύμφωνα με τα δεδομένα του FactSet. Η απόδοσή του αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

 

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Οικονομία

Οικονομικός Ταχυδρόμος για Υδρογονάνθρακες: Τον Απρίλιο οι αποφάσεις της ExxonMobil για γεώτρηση στην Κρήτη

Το mega project των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY που αφορά στην εξερεύνηση των δύο παραχωρήσεων για κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα με φυσικό αέριο, μπαίνει σε κομβικό σημείο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κληρώνει… τον Απρίλιο για τις έρευνες εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο) υπεράκτια της Κρήτης.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας, Οικονομικός Ταχυδρόμος

Το mega project των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY που αφορά στην εξερεύνηση των δύο παραχωρήσεων για κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα με φυσικό αέριο, μπαίνει, σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, σε κομβικό σημείο.

Η ExxonMobil είχε επισπεύσει την είσοδο της στη δεύτερη φάση των ερευνών, που είναι η πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων από το θαλάσσιο οικόπεδο Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Υδρογονάνθρακες: Το μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»

Ειδικότερα, ως γνωστόν τον περασμένο Οκτώβριο του 2024, η ExxonMobil αποφάσισε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στην παράκτια παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Η εκκίνηση των προβλεπόμενων εργασιών για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο και εποπτεύει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ερμηνεύτηκε από τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρη Στεφάτο ως θετικό γεγονός καθώς καταδεικνύει την απόφαση του πετρελαϊκού κολοσσού να συνεχίσει τις επενδύσεις στο upstream της χώρας μας.

Βέβαια να σημειωθεί εδώ ότι ουσιαστικά η ExxonMobil είχε επισπεύσει την είσοδο της στη δεύτερη φάση των ερευνών, που είναι η πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων από το θαλάσσιο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Στις αρχές του 2024 με ειδικά εξοπλισμένο σεισμογραφικό σκάφος εκτέλεσε τις συγκεκριμένες εργασίες.

Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πώς ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο είναι πολύ πιθανόν η ExxonMobil να λάβει επενδυτική απόφαση για την προετοιμασία της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης

Υδρογονάνθρακες: Το μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης»

Την ίδια περίοδο, όμως, που η ExxonMobil προχωρούσε στη δεύτερη φάση των ερευνών – τον περασμένο Οκτώβριο – ζητούσε και την παράταση της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος για το άλλο θαλάσσιο block που έχει μισθώσει και φέρει την ονομασία «Δυτικά της Κρήτης».

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την ΕΔΕΥΕΠ και η παράταση δόθηκε μέχρι τις 9 Απριλίου του 2025. Η ExxonMobil χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για την ερμηνεία των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που συγκέντρωσε κατά την περίοδο 2022-2023 στο συγκεκριμένο θαλάσσιο block.

Αν, αναφέρουν τα σενάρια, η αμερικανική πολυεθνική δεν προχωρήσει στην επόμενη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην παραχώρηση «Δυτικά της Κρήτης» θα πρέπει αφενός να προχωρήσει στην επιστροφή της στο ελληνικό δημόσιο

Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πώς ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο είναι πολύ πιθανόν η ExxonMobil να λάβει επενδυτική απόφαση για την προετοιμασία της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης. Και για την ακρίβεια να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το πεδίο των γεωτρητικών της εργασιών.

Τα σενάρια

Αν, αναφέρουν τα σενάρια, η αμερικανική πολυεθνική δεν προχωρήσει στην επόμενη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην παραχώρηση «Δυτικά της Κρήτης» θα πρέπει αφενός να προχωρήσει στην επιστροφή της στο ελληνικό δημόσιο.

Αν τελικά επιλέξει να συνεχίσει στην προαναφερόμενη παραχώρηση τότε σε συνδυασμό και με το block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» η ExxonMobil θα αποφασίσει και για τους συγκεκριμένους στόχους με πιθανά κοιτάσματα στα δύο θαλάσσια οικόπεδα.

Πάντως, η επιλογή της ExxonMobil να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των ερευνών της στην παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» αλλά και το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται πιο κοντά στις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες γεωλογικές δομές της νοτιοανατολικής Μεσογείου φανερώνει και το που εστιάζει η αμερικανική πολυεθνική το ενδιαφέρον της για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Πηγές του ΟΤ επιμένουν πώς ο νέος επενδυτής κινείται ως προς τη συμμετοχή του σε κάποιες από τις ενεργές παραχωρήσεις

Το ενδιαφέρον κι άλλου πετρελαϊκού ομίλου

Ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις της ExxonMobil πληροφορίες αναφέρουν στον ΟΤ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα φέρεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από άλλον διεθνή πετρελαϊκό κολοσσό.

Επισήμως δεν επιβεβαιώνεται αυτό το ενδιαφέρον. Ωστόσο πηγές του ΟΤ επιμένουν πώς ο νέος επενδυτής κινείται ως προς τη συμμετοχή του σε κάποιες από τις ενεργές παραχωρήσεις.

Εκτός από το σχήμα ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY στην Κρήτη, δραστηριοποιείται μόνη της η HELLENiQ ENERGY στα δύο θαλάσσια μπλοκ «Ιόνιο» και «10». Το τελευταίο βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος βρίσκεται επίσης στη φάση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων από το υπέδαφος των δύο παραχωρήσεων. Ωστόσο, αναζητά κι επενδυτικό εταίρο προκειμένου να προχωρήσει αν το κρίνει στη φάση των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΥΕΠ πρόσφατα έδωσε δημοσίως τις πρώτες εκτιμήσεις για τα δυνητικά κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο) στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους δείχνουν:  «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αναφέρεται σχετικώς στην ετήσια έκθεση απολογισμού της ΕΔΕΥΕΠ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με την έλευση του 2025, έρχονται και αλλαγές στο μπλε τιμολόγιο ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα σταθερά τιμολόγια κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο κυμαίνεται από 5 ευρώ τον μήνα έως 10 ευρώ το μήνα περίπου.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης μίλησε στο MEGA για τα τιμολόγια ρεύματος.

«Ήδη τις τελευταίες μέρες, με το πάγωμα της αεροδότησης φυσικού αερίου από την Ουκρανία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, έχει «τσιμπήσει» η θερμική μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας γύρω στο 25%. Αυτό θα συνεχιστεί και συνεπώς τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου θα έχουν περαιτέρω αύξηση και του ρεύματος και του φυσικού αερίου» σημείωσε.

Τι αλλάζει με τα τιμολόγια ρεύματος

-Από 17 Ιανουαρίου τα σταθερά μπλε θα είναι ΜΟΝΟ 12μηνης διάρκειας

-Από 1η Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται τα διζωνικά τιμολόγια σε αντικατάσταση των νυχτερινών τιμολογίων

Χειμώνας (Νοέμβριος – Μάρτιος):

Μεσημβρινή ζώνη: 12:00 – 15:00

Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 05:00

Καλοκαίρι (Απρίλιος – Οκτώβριος):

Μεσημβρινή ζώνη: 11:00 – 15:00

Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 04:00..

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Πολιτική εναντίον οικονομίας! Ποιος θα επικρατήσει;

Οικονομικός Αναλφαβητισμός και Λαϊκισμός

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το πρώτο επεισόδιο του AGORA με την Άρτεμις Κουγιουμτζόγλου, με τίτλο “Οικονομικός Αναλφαβητισμός και Λαϊκισμός”

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική2 λεπτά πριν

Οι πολίτες δεν θέλουν Πρόεδρο πολιτικό!

Δέν μπορεῖ νά ἀρκεῖ πλειοψηφία 50%+1 γιά νά ἐκλεγεῖ.

Άμυνα31 λεπτά πριν

Το μήνυμα της Τουρκίας με την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”

Η ελληνική στάση εκλαμβάνεται ως αδυναμία από την Τουρκία η οποία προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ο ισχυρός. 

Διεθνή1 ώρα πριν

HMPV: Ανέτοιμος ο πλανήτης για νέα πανδημία!

Ένας ανησυχητικός νέος αναπνευστικός ιός φέρεται να κατακλύζει τα νοσοκομεία στην Κίνα. Αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα ακόμη...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης της Αραβικής Χερσονήσου

Η σημασία τους και οι σύγχρονες προκλήσεις.

Άμυνα3 ώρες πριν

Δημοκρατία: «Καμπανάκι» της Ένωσης Στρατιωτικών! Ανησυχητικό κύμα φυγής στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό

«Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις»

Δημοφιλή