Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ανοίξαμε την πόρτα στην Τουρκία

Η πατρίδα μας πρέπει να βάλει σε έναν εξορθολογισμό την εξωτερική της πολιτική, η οποία τώρα παρουσιάζει στοιχεία απόλυτου παραλογισμού.

Δημοσιεύτηκε στις

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Τούρκος πήρε το μήνυμα από τον Γεραπετρίτη! Ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας. Ενώ στην περίπτωση της Κάσου έστειλε πέντε πολεμικά πλοία και ανάγκασε το ιταλικό πλοίο να ζητήσει την έκδοση NAVTEX στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, τώρα έρχεται και λέει δεν αναγνωρίζω δικαιώματα της Ελλάδας 6 ν.μ. Βόρεια της Κρήτης. Αυτό συμβαίνει, επειδή αφήσαμε την πόρτα ορθάνοιχτη στην Τουρκία. Θα δούμε και άλλες προκλήσεις. Αυτή είναι η στρατηγική της Τουρκίας και τη γνωρίζουμε. Η πατρίδα μας πρέπει να βάλει σε έναν εξορθολογισμό την εξωτερική της πολιτική, η οποία τώρα παρουσιάζει στοιχεία απόλυτου παραλογισμού.

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Αναλύσεις

Η παγίδα που έστησε ο Τραμπ στον Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία

υκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας και επιχειρούν να την επιβάλουν στην Ρωσία.

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας και επιχειρούν να την επιβάλουν στην Ρωσία. Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα και ποια είναι η συνωμοσία των Ευρωπαίων;

Πώς κατάφεραν οι ρωσικές δυνάμεις να απελευθερώσουν το μεγαλύτερο μέρος του Κουρσκ;

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Το αίμα των ακτών! Απο τη σφαγή στη συμφωνία

Ο Τζολάνι προετοιμαζόταν για τη σφαγή τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με άλλες συμμορίες Τσετσένων, Ουιγούρων και Τουρκμενών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Βαγγέλης Μπασάρ Μούσσα

Σε μια προσπάθεια να απορροφήσουν μέρος της τοπικής και διεθνούς οργής για τη σεχταριστική σφαγή στην ακτή, όπως έγινε γνωστό, συμμορίες που συνδέονται με τον Τζολάνι κυκλοφόρησαν μια γελοία επίσημη αφήγηση ότι η αιτία της σφαγής ήταν μια «απόπειρα πραξικοπήματος» και μια «ενέδρα» στην οποία υποβλήθηκαν οι συμμορίες τους στην ακτή.

Στην άθλια προώθηση φωτογραφιών όπλων που τοποθετήθηκαν δίπλα στα πτώματα των θυμάτων, με τον ισχυρισμό ότι ανήκαν σε «απομεινάρια και νεκρούς Αλαουίτες πολίτες που βοήθησαν τους πραξικοπηματίες». Οι φατρίες μέσω της εγκληματικότητας τους έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι χιλιάδες αθώοι πολίτες που είχαν καταφύγει στην Αεροπορική Βάση #Χμεϊμίμ (βλέπε φωτογραφία) ήταν «απομεινάρια του καθεστώτος» και να χαρακτηρίζουν μερικούς από αυτούς ως «ανώτεροι αξιωματικοί από τα υπολείμματα του καθεστώτος», για να ανακαλύψουν αργότερα ότι ήταν απλοί εργάτες που εργάζονταν στο λιμάνι της Λαττάκειας και σε άλλα πολιτικά ιδρύματα!

Στην πραγματικότητα ένα πραξικόπημα, οποιοδήποτε πραξικόπημα, γίνεται στην πρωτεύουσα της χώρας και τους κεντρικούς «κυρίαρχους» θεσμούς της (Υπουργείο Άμυνας, ΓΕΣ, παλάτι, ραδιόφωνο και τηλεόραση κ.λπ.), όχι σε κοιλάδες, βουνά και δάση εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, όπου ζουν μόνο αλεπούδες.

Υπάρχει το βρετανικό έγγραφο που δημοσίευσα νωρίτερα, το οποίο καταλήγει λογικά στο συμπέρασμα ότι ο Τζολάνι προετοιμαζόταν για τη σφαγή τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με άλλες συμμορίες Τσετσένων, Ουιγούρων και Τουρκμενών.

Αν δεν υπήρχε το αίμα των ακτών και η αποκάλυψη των δραστών και των σχεδιαστών, τα δύο μέρη, ο Τζολάνι και ο Mαζλούμ Αμπντί, δεν θα είχαν βιαστεί να υπογράψουν τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο Τζολάνι θέλει να δραπετεύσει προς τα εμπρός μετά από στοιχεία για την «προσωπική» του συμμετοχή στην έκδοση εντολών για θρησκευτικές δολοφονίες με την ομάδα του, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση που τρόμαξε τον Τζολάνι και τον έκανε να τρέξει προς τις SDF.

Η Μεραρχία Σουλεϊμάν Σαχ και η Μεραρχία Χαμζά συμμετείχαν άμεσα στις σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων, ιδιαίτερα στην παράκτια πόλη Μπανίγιας. Οι δύο ομάδες λαμβάνουν άμεση υποστήριξη από την Τουρκία και λαμβάνουν εντολές από τον Τζολάνι.

Για τον Μαζλούμ Αμπντί, είναι μια ιστορική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί εις βάρος του αίματος χιλιάδων αθώων στις ακτές της Συρίας, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωριστεί το κόμμα του μετά την κατάρρευση του PKK και να φτάσει στη Μεσόγειο προκειμένου να εξάγει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ειρήνη με μελανά σημεία ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Αρμενία έχει υποκύψει σε όλες τις απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο από τη μεριά του δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν συμβιβασμό.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν

Σημαντικές εξελίξεις στον Καύκασο:

Τα Υπουργεία Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν το σχέδιο της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο κρατών.

Αυτό επετεύχθη μετά από αποδοχή εκ μέρους της Αρμενίας, των δύο τελευταίων όρων που είχε θέσει το Αζερμπαϊτζάν. Δηλαδή:
1. Την απόσυρση των προσφύγων κατά του Αζερμπαϊτζάν στο Διεθνές Δικαστήριο.
2. Την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αρμενίας με σκοπό την αφαίρεση κάθε αναφοράς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Αρμενία έχει υποκύψει σε όλες τις απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο από τη μεριά του δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν συμβιβασμό. Αυτό επετεύχθη μέσω της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν (χρήση και απειλή χρήσης βίας), καθώς και της απόφασης της αρμενικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην όσο πιο δυνατόν συντομότερη ομαλοποίηση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία ανεξαρτήτως των μονομερών παραχωρήσεων που χρειάζεται να γίνουν.

Αν δεν αλλάξει κάτι το αμέσως επόμενο διάστημα, τα δύο κράτη θα υπογράψουν την συνθήκη ειρήνης εντός του 2025.

Από τη μία, η υπογραφή μιας τέτοιας συνθήκης είναι θετική, διότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Από την άλλη, ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι για να έχουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, χρειάζονται αμοιβαίες παραχωρήσεις. Πώς μπορούμε να έχουμε ειρήνη στο Νότιο Καύκασο όταν, για παράδειγμα, το Αζερμπαϊτζάν κρατεί παρανόμως 23 Αρμενίους τους οποίους θα φυλακίσει με την διεξαγωγή δικών-παρωδιών και δεν έχει κάνει πίσω σε κανένα ζήτημα;

Ένα ακόμη μελανό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι οι Αρμένιοι πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα χάσουν για πάντα τις περιουσίες τους και το δικαίωμα της επιστροφής χωρίς να λάβουν καμία αποζημίωση. Η δε αρμενική πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά θα καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι γεωπολιτικές συνθήκες, πάντως, ευνοούν το Αζερμπαϊτζάν. Η περαιτέρω αναβάθμιση της Τουρκίας, η ανικανότητα της Ε.Ε., οι εξελίξεις γύρω από το ουκρανικό, η συμμαχία Αζερμπαϊτζάν – Ισραήλ, οι πολιτικές Τραμπ, καθώς και η συνεχιζόμενη αγορά εξοπλισμών εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, δεν δίνουν πολλά περιθώρια στην Αρμενία.

Μένει να δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η περιβόητη αυτή συνθήκη ειρήνης και αν θα εφαρμοστεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός24 λεπτά πριν

Ο Γολγοθάς του Ευαγόρα Παλληκαρίδη! Τα βασανιστήρια, οι τελευταίες του ώρες

Έσερναν κυριολεκτικά ένα δεκαοκτάχρονο παιδί, ανδρείο και πρόωρα ώριμο από στρατόπεδο σε στρατόπεδο και από θάλαμο βασανισμού σε λοιπά παραπήγματα...

Διεθνή30 λεπτά πριν

BBC: Διαπραγματεύσεις ή στρατιωτική επέμβαση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι μεγάλες δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία, εντείνουν τις διπλωματικές τους...

Ιστορία - Πολιτισμός39 λεπτά πριν

Ο εθνομάρτυρας Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Ήταν ένας άγγελος της Ελλάδος, που πλέον κατέχει επίζηλη θέση, στο περίσεπτο αέτωμα των μαρτύρων του έθνους.

Αναλύσεις44 λεπτά πριν

Η παγίδα που έστησε ο Τραμπ στον Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία

υκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας και επιχειρούν να την επιβάλουν στην Ρωσία.

Διεθνή54 λεπτά πριν

Το Ισραήλ στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα! Γκίντεον Σάαρ: Καταδικάζουμε εισβολή και κατοχή της Κύπρου από Τουρκία (BINTEO)

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Σαάρ τοποθετήθηκε για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Καταδίκασε...

Δημοφιλή