Άμυνα
Δολιοφθορά στο γερμανικό ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό καταδύεται τώρα στα βάθη του Nord Stream.
Το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση των δυτών του, ανταποκρινόμενο στην αυξημένη ανάγκη ασφάλειας λόγω των νέων απειλών στη Βαλτική Θάλασσα. Η αναδιάρθρωση αυτή επιτρέπει πλέον στους δύτες να καταδύονται σε μεγαλύτερα βάθη, φτάνοντας τα 84 μέτρα, αν και μέχρι πρόσφατα το όριο ήταν τα 54 μέτρα. Αυτή η αναβάθμιση καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα βάθη στα οποία σημειώθηκαν οι εκρήξεις των αγωγών Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο του 2022 ανέρχονται περίπου στα 80 μέτρα.
Ο Επιθεωρητής του Ναυτικού, Γιαν Κρίστιαν Κάακ, ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα για νέες, εξειδικευμένες προκλήσεις, και η αυξημένη ικανότητα των δυτών να επιχειρούν σε μεγαλύτερα βάθη είναι πλέον κρίσιμη για την προστασία των θαλάσσιων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό συνεργάστηκε με εξωτερικές ειδικές δυνάμεις για τη διερεύνηση της δολιοφθοράς των αγωγών, ενώ οι τεχνικές και τα μέσα παρακολούθησης έχουν εξελιχθεί σημαντικά.
Επιπλέον, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων έχει ενισχυθεί με τη χρήση δορυφόρων, αιολικών πάρκων, ερευνητικών ιδρυμάτων, πλοίων, σταθμών ραντάρ και υποβρύχιων αισθητήρων, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιταχύνει την ανίχνευση ασυνήθιστων κινήσεων, όπως είναι η παρουσία πλοίων «φαντασμάτων» ή σκαφών σε περιοχές που δεν αναμένονται. Αυτή η τεχνολογική εξέλιξη σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ασφάλεια των θαλάσσιων δρόμων και υποδομών της Γερμανίας.

Άμυνα
Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους πιέζουν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές
Πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στα ευρωπαϊκής κατασκευής όπλα

Για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές πιέζουν Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους.
Η επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ο αρμόδιος για την άμυνα επίτροπος προτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγικής συμμαχίας στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με κείμενο σχεδίου που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο.
Το σχέδιο για μια αποκαλούμενη λευκή βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφασίσουν να περιορίσουν τη χρήση ή ακόμα και να σταματήσουν τη διάθεση εξαρτημάτων σημαντικών για στρατιωτικές επιχειρησιακές δυνατότητες.
Ο μόνος τρόπος για να ξεπερασθούν τέτοιες εξαρτήσεις είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δυνατότητες μέσω κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο.
Κίνητρο για την πρωτοβουλία είναι σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρόσφατη εμπειρία της Ουκρανίας για το πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης τη θέση τους ως προμηθευτή όπλων.
Η κυβέρνηση Τραμπ σταμάτησε την προμήθεια όπλων και την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών στο Κίεβο αφού το τελευταίο έφερε αντιρρήσεις σε αμερικανικά αιτήματα σχετικά με ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και δεν υπέγραψε μια συμφωνία για πρώτες ύλες.
Αυτό προκάλεσε φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να περιορίσουν στο μέλλον τη χρήση οπλικών συστημάτων με τα οποία προμηθεύουν τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε περίπτωση διαφωνιών ή συγκρούσεων.
Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35A Lightning II της Lockheed Martin -35 από τα οποία παρήγγειλε η Γερμανία πριν από μόλις τρία χρόνια- δημιουργούν σοβαρή ανησυχία.
Για να επιταχυνθεί η ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης, οι Κάλας και Κουμπίλιους ασκούν πίεση για την έκδοση κατευθυντήριας οδηγίας που να δίνει προτεραιότητα στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τη δική της παραγωγική ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, σύμφωνα με το σχέδιο.
Πηγή: Sigmalive
Άμυνα
Αλλαγή ημερομηνίας στην ενημέρωση για τα εξοπλιστικά!
Η ενημέρωση αφορά «τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας».

Για τις 2 Απριλίου μετατίθεται η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς και την άμυνα της χώρας.
Η ενημέρωση αφορά «τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας».
Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου μετατίθεται μετά από σχετικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, λόγω προγραμματισμένης μετάβασής του στις ΗΠΑ (εκδηλώσεις ομογένειας για την 25η Μαρτίου).
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Τριαντόπουλου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 18 Μαρτίου, με θέμα, την εκλογή προεδρείου της.
Πηγή: Naftemporiki
Άμυνα
Θα σώσουν οι αμυντικές δαπάνες την ανάπτυξη; Η μεγάλη ευκαιρία για το Made in Europe
Το αφήγημα της αναπτυξιακής ώθησης έχει βάση. Αλλά τα οφέλη για το ΑΕΠ δεν θα είναι τόσο άμεσα όσο κάποιοι ελπίζουν, ενώ η έκτασή τους εξαρτάται από σειρά προϋποθέσεων, προειδοποιούν Capital Economics και DBRS σε ξεχωριστά reports τους.

Γράφει η Νατάσα Στασινού, Ναυτεμπορική
Με την αρχιτεκτονική ασφαλείας δεκαετιών να ανατρέπεται, τις παραδοσιακές συμμαχίες να αμφισβητούνται και τις ΗΠΑ να έχουν κηρύξει εμπορικό πόλεμο, η Ευρώπη μοιάζει κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο. Κάποιοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η νέα αυτή κρίση – η οποία χτυπάει την πόρτα μας ύστερα από μία πρωτοφανή πανδημία και ένα ενεργειακό κραχ – μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την τόνωση της δοκιμαζόμενης βιομηχανικής παραγωγής και την ανάπτυξη.
Το αφήγημα της αναπτυξιακής ώθησης έχει βάση. Αλλά τα οφέλη για το ΑΕΠ δεν θα είναι τόσο άμεσα όσο κάποιοι ελπίζουν, ενώ η έκτασή τους εξαρτάται από σειρά προϋποθέσεων, προειδοποιούν Capital Economics και DBRS σε ξεχωριστά reports τους. Οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες μπορούν πράγματι να στηρίξουν την παραγωγική ικανότητα των ευρωπαϊκών, αλλά αυτό θα συμβεί σε ορίζοντα πολλών ετών ή ακόμη και δεκαετιών.
«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές απειλές και η απόσυρση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ από τους παραδοσιακούς συμμάχους τους είναι μεταξύ των παραγόντων που ασκούν πίεση στις χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Μια λογική υπόθεση είναι ότι οι περισσότερες χώρες θα αυξήσουν τις ετήσιες αμυντικές τους δαπάνες μεταξύ 0,5% και 1,5% του ΑΕΠ», αναφέρει η CE.
4 αστερίσκοι
Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορεί να περιορίσουν το μέγεθος οποιασδήποτε ενίσχυσης στην πράξη. Οι αναλυτές της CE προσδιορίζουν τους ακόλουθους 4 ως τους πλέον σημαντικούς.
- Πρώτον, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουν στο νέο επίπεδο δαπανών.
- Δεύτερον, με τα δημόσια χρέη να είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, δεν θα χρηματοδοτηθούν όλες οι επιπλέον δαπάνες από υψηλότερο δανεισμό. Έτσι, θα υπάρξει αντιστάθμιση της ζήτησης από αυξήσεις φόρων ή άλλες περικοπές δαπανών. Και στο βαθμό που ο δανεισμός αυξάνεται, υπάρχει κίνδυνος για τις πιο υπερχρεωμένες χώρες.
- Τρίτον, μέρος του επιπλέον αμυντικού προϋπολογισμού θα δαπανηθεί για εισαγωγές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα μέχρι να αυξηθεί η εγχώρια ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι μέρος του οφέλους από τις υψηλότερες δαπάνες θα προκύψει σε άλλες χώρες.
- Τέταρτον, εάν δεν υπάρχει μεγάλη πλεονάζουσα χωρητικότητα, τότε οι υψηλότερες δαπάνες θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό, αντί για παραγωγή, και αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Ο αντίκτυπος μιας αύξησης των αμυντικών δαπανών θα ποικίλλει ανά χώρα ανάλογα με αυτούς τους παράγοντες. Αλλά μία εύλογη υπόθεση είναι ότι ο δανεισμός για την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 0,5%.
Οι δαπάνες για την άμυνα δεν κάνουν άμεσα την οικονομία πιο παραγωγική, ενώ μπορούν να εκτρέψουν τους πόρους μακριά από τομείς που ενισχύουν την παραγωγικότητα (για παράδειγμα τις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη). Από την άλλο το μεγαλύτερο κίνητρο για στρατιωτικές προμήθειες μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε έρευνα και ανάπτυξη.
«Οι χώρες είναι πιο πιθανό να δουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από τις αμυντικές δαπάνες εάν ένα σημαντικό μερίδιο των δαπανών διατεθεί για Ε&Α. Εάν οι στρατιωτικές προμήθειες επεκτείνονται σε καινοτόμες εταιρείες και εάν εκμεταλλεύονται οικονομίες κλίμακας για να δημιουργήσουν αποτελεσματικότητα στις αμυντικές δαπάνες, τότε προσφέρουν ουσιαστικό στήριγμα», σημειώνει η CE.
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες φουλάρουν τις μηχανές
Από την πλευρά της η Morningstar DBRS υπολογίζει ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο θα τεθεί και επισήμως από τα μέλη της Συμμαχίας στόχος για αύξηση των αμυντικών δαπανών πάνω από 2% του ΑΕΠ. Αν ο πήχυς τεθεί στο 3%, οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να δαπανήσουν επιπλέον 176 δισ. ευρώ ετησίως. To 2024 οι δαπάνες τους είχαν ανέλθει στα 326 δισ. ευρώ.
Ο οίκος θυμίζει πως oι ευρωπαϊκές χώρες παραδοσιακά στηρίζονται για μεγάλο μέρος του στρατιωτικού τους εξοπλισμού στις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες. Δίνεται λοιπόν τώρα μια ευκαιρία για την ανάκαμψη των δικών τους βιομηχανιών.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Institut de Relations Internationales et Stratégiques), από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έως τα μέσα του 2023, περίπου το 78% των δαπανών στρατιωτικών προμηθειών της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε εκτός ΕΕ, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν το 63% αυτού του ποσοστού.
Στο μέλλον, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανό να επικεντρώσουν τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες τους σε εξοπλισμό made in Europe. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη για την ήπειρο, αυτό περιορίζει την εξάρτηση από τις αμερικανικές άδειες εξαγωγής για τη μεταβίβαση οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε επίσης να μειώσει την εξάρτηση από το λογισμικό ή τα ανταλλακτικά που ελέγχονται από τις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες θα είναι σε ισχυρή θέση να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – γεγονότα που έχουν ήδη αυξήσει τα έσοδά τους κατά περίπου 30% την τελευταία πενταετία, όπως υπολογίζει ο καναδικός οίκος.
Στις 12 Μαρτίου, η Rheinmetall ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για το 2025, αναμένοντας αύξηση πωλήσεων μεταξύ 25% και 30%. Το 2024, η εταιρεία σημείωσε είδε τα έσοδά της να ενισχύονται κατά 36%, φτάνοντας σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ.
Ομοίως στις 11 Μαρτίου, η Leonardo δήλωσε ότι τα έσοδά της θα μπορούσαν να φτάσουν τα 19 δισ. ευρώ το 2025, έναντι λιγότερα από 18 δισ. ευρώ το 2024, με τις πωλήσεις να ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ έως το 2029.
Η BAE Systems προβλέπει ενίσχυση εσόδων 7%-9% το 2025, ενώ η Thales αναμένει ρυθμούς αύξησης 5%-6%, οδηγώντας τις πωλήσεις περίπου στα 36 δισ. ευρώ και 22 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ