Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Δύο χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη! Οι μεγάλες προσδοκίες και η πραγματικότητα

Απαιτούνται πολύ περισσότερα από μια διακυβέρνηση για να θεωρείται επιτυχημένη. Η Κύπρος θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα υπαρξιακά ζητήματα που έχει ενώπιον της.

Δημοσιεύτηκε στις

Όταν είχε εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης η πλειοψηφία των πολιτών πίστεψε ότι θα ήταν η απαρχή μιας νέας εποχής αξιοπιστίας, αξιοκρατίας και προόδου σε όλα τα επίπεδα. Οι προσδοκίες αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί. Εν κατακλείδι είναι προφανές ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα από μια διακυβέρνηση για να θεωρείται επιτυχημένη. Η Κύπρος θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα υπαρξιακά ζητήματα που έχει ενώπιον της. Προφανώς απαιτούνται πολλά να γίνουν.

Γράφει ο Ανδρέας Θεοφάνους

Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες. Στην πορεία του χρόνου όμως άρχισαν να δημιουργούνται αμφιβολίες καθώς διαφαίνετο ότι υπήρχε επικέντρωση στην εικόνα αντί στην ουσία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδισε τις εκλογές παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα και αντιφάσεις που παρουσιάσθηκαν. Υπογραμμίζεται ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν εμπιστεύοντο τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το ΑΚΕΛ. Εν ολίγοις ο Νίκος Χριστοδουλίδης στηρίχθηκε αφ’ ενός στους ψηφοφόρους που πίστευαν σ’ αυτόν και αφ’ ετέρου σε εκείνους που τον θεωρούσαν το λιγότερο κακό υπό τις περιστάσεις.

Ο διορισμός του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου δεν δημιούργησε ιδιαίτερο ενθουσιασμό παρά τις ορισμένες αξιόλογες εξαιρέσεις. Ούτε και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα μπορούσε εύλογα να ισχυρισθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο και ο ευρύτερος κύκλος συνεργατών του ήταν/είναι αποτέλεσμα επιλογής «των άριστων των αρίστων».

Πέραν των αλλαγών που έλαβαν μέρος καθώς και του ανασχηματισμού του Ιανουαρίου του 2024, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε μια συνεχή προεκλογική εκστρατεία. Φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει επικέντρωση στις εντυπώσεις παρά στην ουσία. Πρωταρχικός στόχος είναι η επανεκλογή το 2028. Τονίζεται ότι δεν είναι ο μόνος ηγέτης που ακολουθεί αυτή την πρακτική. Όμως, πρέπει να λεχθεί, ότι η Κύπρος αποτελεί μια ιδιαιτερότητα καθώς αντιμετωπίζει υπαρξιακές προκλήσεις.

Στο Κυπριακό η πολιτική την οποία ακολουθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν διαφέρει από αυτή των προκατόχων του. Ποιο όμως ήταν το αποτέλεσμα των ατέρμονων διακοινοτικών συνομιλιών μετά το 1974; Παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τη μετατόπιση του διαπραγματευτικού κεκτημένου προς τις θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν κατέστη δυνατή η διευθέτηση του Κυπριακού. Στη σημερινή συγκυρία εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά να διατηρεί τις θέσεις της ως είχαν όταν κατέρρευσε η διαδικασία στο Κράν Μοντανά το 2017 και την τουρκική πλευρά με την πρόταση λύσης δυο κρατών, στην καλύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι μια χαλαρή ομοσπονδία. Η υλοποίηση μιας τέτοιας έκβασης θα οδηγήσει στην επιδείνωση του status quo.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική σημειώνεται ότι έχει καταγραφεί μια ισχυρή φιλοδυτική ροπή. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία δυο χρόνια έχουν αναβαθμισθεί αισθητά οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα θεωρώ ότι η εν λόγω αναβάθμιση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη ή ακόμα και αναπόφευκτη. Η αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής εξαρτάται από το τι έδωσε και τι πήρε η Κύπρος. Μεταξύ άλλων, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον καλύπτονται οι αμυντικοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορούν οι ενισχυμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου να εγγυηθούν τουλάχιστον τo status quo και να αποτρέψουν, μεταξύ άλλων, παραβιάσεις κατά μήκος της νεκρής ζώνης και στα Βαρώσια; Έχουν επίσης τη θέληση οι ΗΠΑ να αποτρέψουν μια συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ Τουρκίας–Συρίας η οποία θα παραβιάζει τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Επιπρόσθετα, θεωρώ ότι η Κύπρος νομιμοποιείται να θέσει τις ανησυχίες αλλά και τις επιδιώξεις της ενώπιον της ΕΕ. Επί τούτου υπογραμμίζεται ότι επιβάλλεται όπως η χώρα μας αξιοποιήσει καλύτερα τους θεσμούς της Ένωσης. Πέραν τούτου, σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να υφίστανται κάποιες (τουλάχιστον) σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανεξάρτητα από την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ. Σε σχέση με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή είναι σημαντικό η Κύπρος να εξισορροπήσει τη ρεαλπολιτίκ με μια πολιτική αρχών. Δύσκολο αλλά επιβεβλημένο.

Στο θέμα της οικονομίας σημειώνεται ότι παρά τα θετικά σχόλια των διεθνών οίκων αξιολόγησης, τα προβλήματα διαιωνίζονται. Η ανισότητα εμβαθύνεται ενώ ταυτόχρονα η διάρθρωση της κυπριακής οικονομίας δεν δημιουργεί επαρκή αριθμό ικανοποιητικών θέσεων εργασίας για όλους τους πτυχιούχους. Επιπρόσθετα, για να υλοποιηθούν οι πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για προσέλκυση προσοντούχων Κυπρίων επιστημόνων του εξωτερικού απαιτούνται πολλά. Άλλωστε, με τα σημερινά δεδομένα η Κύπρος δεν μπορεί να συγκρατήσει όλους τους νέους επιστήμονες. Πολλοί αναζητούν ευκαιρίες σε ξένες χώρες. Αυτή η πραγματικότητα τείνει να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το δημογραφικό πρόβλημα. Αποτελεί επίσης θλιβερή εξέλιξη ότι ξένα κεφάλαια έχουν αγοράσει μεγάλο μέρος σημαντικών τομέων της οικονομίας π.χ. τράπεζες, νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Ούτε μπορούμε να παραγνωρίσουμε το ξεπούλημα γης σε ξένα συμφέροντα. Η εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων και τα ενοίκια. Σημειώνεται επίσης το θέμα της ακρίβειας και της ανάγκης για καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών σε διάφορους τομείς της οικονομίας – υγίεια, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση και τράπεζες. Επισημαίνεται επίσης ότι είναι καθοριστικής σημασίας να επαναξιολογηθεί το συνταξιοδοτικό και να παραμερισθούν οι πολλαπλές στρεβλώσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά τα διάφορα ζητήματα απαιτείται αλλαγή υποδείγματος. Μέσα από το υφιστάμενο νεοφιλελεύθερο μοντέλο δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα. Γι’ όλα αυτά απαιτείται η αξιοποίηση του στρατηγικού, κοινωνικού και επιδιαιτητικού ρόλου του κράτους.

Οι Κύπριοι πολίτες έχουν ψηλότερες απαιτήσεις σε πολλά θέματα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, ανησυχούν για τα φαινόμενα υψηλής παραβατικότητας και για την παράνομη μετανάστευση. Είναι επίσης διάχυτη η εντύπωση ότι τα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να αναβαθμισθούν, να είναι φιλικά προσκείμενα προς τους πολίτες και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει και σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας διοίκησης.

Στον τομέα της εκπαίδευσης υφίστανται σοβαρά προβλήματα τα οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Το ζήτημα είναι να υπάρξουν νέες προσεγγίσεις για επίλυση των προβλημάτων και για ουσιαστική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων. Μέχρι τώρα, δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε ουσιαστική αναθεώρηση πολιτικής και πρακτικών. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ο μεγάλος αριθμός πανεπιστημίων και κολεγίων, η άναρχη ανάπτυξη στο πεδίο αυτό και η μη ορθολογιστική κατανομή και αξιοποίηση πόρων. Υπάρχει επίσης και ζήτημα λογοδοσίας τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ένα επιπρόσθετο ζήτημα είναι η ποιότητα πτυχίων καθώς και η αξία τους στην αγορά εργασίας. Εν πολλοίς η παραπαιδεία είναι αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής.

Δεν μπορεί επίσης να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι επιδόσεις Κυπρίων μαθητών μέσης εκπαίδευσης στα μαθηματικά σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς είναι πολύ χαμηλές. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει ιστορική αυτογνωσία ενώ δεν ενθαρρύνεται η κριτική σκέψη. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι απολαβές των καθηγητών των κρατικών πανεπιστημίων καθώς και των εκπαιδευτικών στη μέση και δημοτική εκπαίδευση είναι σχετικά υψηλές σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στις πλείστες χώρες της ΕΕ. Εν ολίγοις, εύλογα υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε θέματα ποιότητας και απόδοσης. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι και πολυδιάστατα προβλήματα με αρνητικές επιπτώσεις.

Τέλος, είναι θλιβερό το γεγονός ότι ούτε και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αξιολόγησε σοβαρά την ανάγκη της Κύπρου να είναι παρούσα στη διεθνή αγορά διακίνησης και ανταλλαγής ιδεών. Ένα ελαφρυντικό των προηγούμενων Προέδρων είναι ότι δεν είχαν επαρκή γνώση του αντικειμένου καθώς ανήκαν σε παλαιότερες γενεές. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όμως; Προφανώς υπήρχαν προσδοκίες οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί. Θα είναι χρήσιμο να αξιολογηθεί το μέγεθος των πόρων που χορηγούνται στις δεξαμενές σκέψης στις μεγάλες χώρες. Για παράδειγμα, το 2019 στις ΗΠΑ η χορηγία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη RAND ανήλθε στα $1.409.000.000(!), στο Wilson Center $51.692.380, στο Brookings Institution $1.820.002, κλπ. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει στήριξη σε πολλούς οργανισμούς ανεξάρτητα από τη φιλοσοφία που ακολουθούν. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ που είναι μια υπερδύναμη σε όλα τα επίπεδα θεωρούν απαραίτητη τη στήριξη των δεξαμενών σκέψης οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνιστούν μια ήπια δύναμη. Εάν οι ΗΠΑ που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στη σκληρή ισχύ (hard power) θεωρούν απαραίτητη την επένδυση στην ήπια ισχύ/δύναμη (soft power), η Κύπρος η οποία έχει πενιχρή στρατιωτική δύναμη και αντιμετωπίζει υπαρξιακά ζητήματα δεν χρειάζεται την ήπια δύναμη; Ο νοών νοείτο.

Όταν είχε εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης η πλειοψηφία των πολιτών πίστεψε ότι θα ήταν η απαρχή μιας νέας εποχής αξιοπιστίας, αξιοκρατίας και προόδου σε όλα τα επίπεδα. Οι προσδοκίες αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί. Εν κατακλείδι είναι προφανές ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα από μια διακυβέρνηση για να θεωρείται επιτυχημένη. Η Κύπρος θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα υπαρξιακά ζητήματα που έχει ενώπιον της. Προφανώς απαιτούνται πολλά να γίνουν.

Γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Susquehanna University της Πολιτείας της Πενσυλβανίας με υποτροφία του προγράμματος Fulbright, αποφοιτώντας με πρώτη τιμητική διάκριση το 1983 (Valedictorian). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Pennsylvania State University, απ’ όπου έλαβε τους τίτλους Μ.Α. και Ph.D. στα Οικονομικά, το 1985 και το 1988 αντίστοιχα. Διετέλεσε Σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (1990-1993). Είναι Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι επίσης Πρόεδρος και Ιδρυτής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει επισκεφθεί αριθμό πανεπιστημίων και δεξαμενών σκέψης ως επισκέπτης καθηγητής, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης ή/και προσκεκλημένος ομιλητής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ιδρύματα: London School of Economics and Political Science, Brookings Institution, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Woodrow Wilson International Center of Scholars, Center for European Integration Studies – University of Bonn, Hebrew University of Jerusalem, Australian Institute of International Affairs και University of Tokyo. Είναι συγγραφέας και συν-επιμελητής διαφόρων βιβλίων και κειμένων πολιτικής για πολιτικά και οικονομικά θέματα καθώς και για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα βιβλία του «Η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Νέο Διεθνές Περιβάλλον, Προκλήσεις και Προοπτικές» (2000), «Η Πολιτική Οικονομία της Λύσης του Κυπριακού Προβλήματος: Η Εξέταση Τεσσάρων Σεναρίων» (2009), «Η Κύπρος Ενώπιον Διλημμάτων - Σκέψεις και Προβληματισμοί» (2011) και «Η Διακυβέρνηση και η Πολιτική Οικονομία μιας Ομοσπονδιακής Κύπρου» (2016). Υπογραμμίζονται συναφώς τα Κείμενα Πολιτικής “The Way Out of the Cyprus Economic Crisis” (Σεπτέμβριος 2013) και «Οι Διακοινοτικές Συνομιλίες μετά το 1974 - Τα Αποτελέσματα και οι Μελλοντικές Προοπτικές» (Ιούνιος 2019). Έχει επίσης δημοσιεύσει αριθμό συγγραμμάτων, οργάνωσε πολυάριθμα διεθνή συμπόσια και συνέδρια και ήταν/είναι επιστημονικός συντονιστής σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα. Το 2004 εισήγαγε τη διμηνιαία ηλεκτρονική έκδοση In Depth και στις αρχές του 2010 τη σειρά Κειμένων Πολιτικής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Από το Φθινόπωρο του 2017 είναι επίσης επιμελητής του μηνιαίου ηλεκτρονικού εντύπου Eastern Mediterranean Policy Note.

Αναλύσεις

Κατέρρευσε η αποτροπή μας

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ιωάννης Μπαλτζώης: Το Ισραήλ θέλει να προχωρήσουν τα ενεργειακά ζητήματα με την Ελλάδα. Ο Τραμπ στηρίζει τον ινδικό διάδρομο IMEC. Αυτό είναι ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά το θέμα είναι θα την αφήσει η Τουρκία; Είναι δυνατόν να ζητά την άδεια; Αυτό που έκανε την Τουρκία ήταν απολύτως παράνομο.

Δεν έχει δικαίωμα να μας προκαλέσει με την πόντιση ενός καλωδίου. Ακούμε τον Ροζάκη να λέει, ότι έστειλε φρεγάτες! Και λοιπόν; Εμείς δεν έχουμε στρατό; Ο Μοργκεντάου λέει, ότι βιώσιμο είναι το κράτος που έχει επαρκή ισχύ για να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να έχεις τη δύναμη να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο. Δεν περιμένεις αυτό να γίνει από μία πλανητική δύναμη.

Τι σημαίνει αυτό; Τί προβλέπουν οι οδηγίες; Προειδοποίηση, ότι είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Αν δεν απομακρυνθούν προειδοποιητικές βολές από δικά μας σκάφη. Στη συνέχεια μπορούν να ακολουθήσουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν τα εθνικά σου κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι δική μας ευθύνη ότι επιτρέψαμε αυτήν την κατάσταση. Ξέρετε με αυτές τις κινήσεις η Τουρκία μας τεστάρει. Δεν εφαρμόζουμε σοβαρή αποτρεπτική πολιτική. Η αποτροπή μας έχει καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει, ότι ο άλλος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και τους δίνουμε την εντύπωση, ότι δεν θα αντιδράσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πείτε μας τι έχετε στο μυαλό σας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Παρέμβαση του επικεφαλής του Militaire.gr Πάρη Καρβουνόπουλου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του επικεφαλής του Militaire.gr Πάρη Καρβουνόπουλου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Με ρωτούν αν θέλουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη!!!

Παρέμβαση του διευθυντή της “ΕΣΤΙΑΣ” στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μανώλης Κοττάκης: Σκίζουν το σύνταγμα σελίδα σελίδα! Εκεί αλλάζει όλο το έργο. Κωλοτούμπες αλά Κομανέτσι από την κυβέρνηση. Με σταματούν στον δρόμο και με ρωτούν, αν θέλουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη με τις αντιδράσεις για τα Τέμπη. Το ζήτημα είναι αυτό;

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα2 λεπτά πριν

Η Boeing προχωρά τα μαχητικά 6ης γενιάς των ΗΠΑ! Ο Τραμπ τα… βάφτισε F-47

Αυτά τα νέα, εξελιγμένα αεροσκάφη, θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά, τα F-22 που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ...

Διεθνή32 λεπτά πριν

Σημείο διαμάχης στην πολιτική του Πακιστάν!

Η πειρατεία του Jaffar Express τονίζεις τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την ασφάλεια στη μεγαλύτερη επαρχία της χώρας

Διεθνή60 λεπτά πριν

Αντιπρόεδρος της Σερβίας: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν στην καταστολή των διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία» για την τραγωδία στο Νόβισαντ. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος...

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: Ο Κωνσταντίνος Κούμας ως εμβληματικός εκπρόσωπος του Ελληνικού Διαφωτισμού με έμφαση στην έννοια και την σημασία της Παιδείας

Πώς και γιατί ο διαφωτιστικός στοχασμός του Κωνσταντίνου Κούμα περί Παιδείας εκφράζει αυθεντικώς και τις αυτονόητες «οφειλές» του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού...

Διεθνή4 ώρες πριν

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «παγώνει» την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ

Το δικαστήριο θα εξετάσει τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της απόλυσης του επικεφαλής της Σιν Μπετ, σύμφωνα με το AFP.

Δημοφιλή