Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Έρχεται «ιστορικό κάλεσμα» του Οτζαλάν, λέει το φιλοκουρδικό κόμμα DEM

Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος DEM της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Οτσαλάν «ετοιμάζεται για ένα ιστορικό κάλεσμα τις επόμενες ημέρες» για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και για μια δημοκρατική χώρα.

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Τουντζέρ Μπακιρχάν, ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), ανακοίνωσε στις 4 Φεβρουαρίου ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν «ετοιμάζεται (να κάνει) ένα ιστορικό κάλεσμα τις επόμενες ημέρες». Το Geopolitico.gr σας είχε ενημερώσει άλλωστε, ότι αναμένονται εξελίξεις στο ζήτημα και ότι η ημερομηνία κατά την οποία θα μιλήσει ο Κούρδος ηγέτης είναι στις 15 Φεβρουαρίου.

DW: Έρχεται μήνυμα από Οτζαλάν! Εξελίξεις στο Κουρδικό;

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Μπακιρχάν αποκάλυψε: «Ο κ. Ο Οτσαλάν προετοιμάζεται για ένα ιστορικό κάλεσμα τις επόμενες ημέρες για μια βαθιά ριζωμένη και μόνιμη λύση στο κουρδικό ζήτημα και για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής Τουρκίας».

«Θα κάνει αυτό το ιστορικό κάλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δίνουμε σημασία σε αυτό το κάλεσμα, το υποστηρίζουμε, στεκόμαστε πίσω από αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση να παίξει τον ρόλο της σύμφωνα με αυτό το ιστορικό κάλεσμα», πρόσθεσε.

Είπε επίσης, «Ο κ. Μπαχατσελί δεν είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Ο Ερντογάν, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, έχει ένα μεγάλο βήμα να κάνει. Είναι στο χέρι του τώρα. Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν τον εκδημοκρατισμό, περιμένουμε να γίνουν βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αντί να καθυστερείτε, μείνετε στην ιστορία ως γενναίος ηγέτης. Είμαστε υπέρ μιας ίσης ζωής».

Ο Σιρί Σουρεγιά Οντέρ και ηΠερβίν Μπουλντάν στη φυλακή του Ίμραλ με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν ΠΗΓΗ: Gazete Duvar

Αντιπροσωπεία του Κόμματος DEM (φώτο πάνω), αποτελούμενη από τους νομοθέτες Σιρί Σουρεγιά Οντέρ (αριστερά) και Περβίν Μπουλντάν (δεξιά), επισκέφθηκε τον Οτζαλάν στο νησί Ιμραλί δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την αιφνιδιαστική πρόταση του συμμάχου του Προέδρου Ερντογάν, αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP)Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και PKK, προτείνοντας τον Οκτώβριο ο Οτζαλάν να ανακοινώσει τον τερματισμό της εξέγερσης στο Κοινοβούλιο με αντάλλαγμα την πιθανότητα απελευθέρωσής του από το Ιμραλί.

Ο Μπακιρχάν είπε επίσης ότι η διαδικασία υποστηρίχθηκε από το κοινό και την αντιπολίτευση, επομένως «αυτή η ιστορική ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».

Μετά τη συνάντηση, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν ο Οτζαλάν θα έκανε το PKK να καταθέσει τα όπλα.

«Δεν ξέρω το περιεχόμενο. Δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι περιέχει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν παρόμοια πράγματα σε αυτό το κάλεσμα», απάντησε.

Ο Οτζαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή στο νησί Ιμραλί από τη σύλληψή του πριν από 26 χρόνια.

Η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν το PKK μια «τρομοκρατική» ομάδα. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες, οι οποίες στο παρελθόν επικεντρώνονταν στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή, αλλά τώρα επικεντρώνονται στο βόρειο Ιράκ, όπου εδρεύει το PKK.

Μια σημαντική εξέλιξη στην περιοχή ήταν η ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τη Συρία τον περασμένο μήνα. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα υπάρχει θέση για την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα βλέπει ως επέκταση του PKK, στο μέλλον της Συρίας.

ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Στην εκπομπή τις 28ης Ιανουαρίου 2025, ο στρατηγικός αναλυτής έκανε αναφορά στον Κενάν Εβρέν, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στο πραξικόπημα στην Τουρκία τη δεκαετία του 80′. Ο βοσνιακής καταγωγής Εβρέν ήταν ελεγχόμενος από τη Δύση και ηγήθηκε του πραξικοπήματος, προκειμένου να αποδεχτεί η Τουρκία την επιστροφή της Ελλάδας στο NATO, απ’το οποίο είχε αποχωρήσει μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ο Εβρέν είχε δηλώσει “Απαγορέψαμε τα κουρδικά, γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο, που θα μπορούσε να βλάψει τα θεμέλια του τουρκικού κράτους στο μέλλον”. Ο στρατηγικός αναλυτής αναφέρθηκε σε πληροφορίες, ότι ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τη δήμαρχο της πόλης Λιπιάν του Κοσσυφοπεδίου, πληθυσμού 54.000 κατοίκων, η οποία δέχτηκε ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της τα τουρκικά. Δηλαδή αν η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τα κουρδικά στην επικράτειά της, τα οποία μιλούνται από 24 εκατ.ανθρώπους, γιατί δεν υπάρχει ο ίδιος φόβος για το Κοσσυφοπέδιο;

Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος του Οτζαλάν για το Κουρζικό ζήτημα

Η Τουρκία θέλει να ελέγξει το κουρδικό μέσω της διαδικασίας σύναψης στρατηγικής συμμαχίας με τον Οτζαλάν. Πρωταγωνιστής στην ιστορία είναι ο κουρδικής καταγωγής Χακάν Φιντάν. Ο ΑΠΟ έστειλε ένα μήνυμα έξω. Από τα μηνύματα που έστειλε προκύπτει, ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί. Είπε βεβαίως να αφοπλιστούμε αν εξαλειφθούν οι αιτίες που μας οδήγησαν στα βουνά. Ποιές είναι οι αιτίες; Η γλώσσα που είπε ο Κενάν Εβρέν για παράδειγμα. Οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν ότι η έκκληση Μπαχτσελί και Ερντογάν δεν απέφεραν καρπούς. Τώρα έχουμε μια έκκληση του συμβουλίου του KCK, της Ένωσης Κουρδικών Ενοτήτων, ονόματι Μπέσε Χοζάλ, η οποία στο Media Haber Tv, ότι οι πρόσφατες συναντήσεις με τον Οτζαλάν στο Ίμραλι δημιούργησαν θετικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, η κυβέρνηση όμως δεν έκανε κανένα συγκεκριμένο βήμα, τονίζοντας, ότι πρέπει να αρθεί η απομόνωση, για να μπορεί ο Οτζαλάν να κάνει την έκκληση για αφοπλισμό. Είπε, ότι όπως ο Μαντέλα βγήκε από τη φυλακή και απηύθυνε κάλεσμα, έτσι πρέπει να γίνει και με τον Οτζαλάν. Πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες, όπως άλλαξαν με τον Μαντέλα. Άλλαξαν οι συνθήκες για τον ηγέτη των Κούρδων; Ο Τσελίκ είπε, ότι οι επισκέψεις στο Ίμραλι ολοκληρώθηκαν και ότι αυτό που απομένει είναι η έκκληση για διάλυση της οργάνωσης. Όπως καταλαβαίνετε, η Τουρκία έσκαψε τον λάκκο του Οτζαλάν και των Κούρδων και έπεσε η ίδια μέσα. Γι’αυτό ο Καλίν έσπευσε να επισκεφτεί το νέο συριακό καθεστώς στη Δαμασκό για να πιέσουν τους Κούρδους της Συρίας και να τους διαλύσουν. Η Τουρκία δεν κατάφερε να πετύχει τους δύο στόχους, Καράκοζακ και φράγμα Τισρίν και τώρα στέλνει άρματα και πυροβολικό, για να δράσει ο ίδιος ο τουρκικός στρατός, γιατί ο χρόνος τελειώνει. Γι’αυτό πήγε και ο Φιντάν στη Βαγδάτη για να στραγγαλίσουν το PKK.

Δείτε τη σχετική παρέμβαση:

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Απόψεις

Αν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο

Κεμαλιστές και Ισλαμιστές έχουν την ίδια εθνικιστική προσέγγιση. Μάλιστα η αντιπολίτευση υπερθεματίζει και ζητά από τον Ερντογάν να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να πάρει πίσω η Τουρκία τα νησιά που έχει καταλάβει η Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σε επιστολή συμπαράστασης προς τον κρατούμενο Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέφερε : «Τι τάχα αν είσαι φυλακή; Να μη λυγάς. Αυτό είνʼ όλο»

Σε δήλωση στήριξης προέβη επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ξεκίνησε με τη φράση : «Φίλε Εκρέμ, είμαστε δίπλα σου».

Αναφορικά με τις παραπάνω δηλώσεις να επισημάνουμε τα εξής:

– Ο θυμόσοφος λαός μας, λέει : «Αν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο».

– Η Τουρκία επί σειρά ετών εφαρμόζει απέναντι στη χώρα μας αδιάλειπτα και απαρέγκλιτα μια μακρόπνοη αναθεωρητική στρατηγική, ανεξάρτητα αν στην ηγεσία της Τουρκίας είναι ισλαμιστές ή κεμαλιστές.

– Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στον Ερντογάν για διάφορα θέματα αλλά όχι για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Σ΄ αυτά κεμαλιστές και Ισλαμιστές έχουν την ίδια εθνικιστική προσέγγιση. Μάλιστα η αντιπολίτευση υπερθεματίζει και ζητά από τον Ερντογάν να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να πάρει πίσω η Τουρκία τα νησιά που έχει καταλάβει η Ελλάδα.

– Ο προηγούμενος επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το οποίο προέρχεται και ο Ιμάμογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε : «Νησιά του Αιγαίου κάτω από τη μύτη μας είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού. Ναι, αγαπητοί σύντροφοι. Πολλές φορές έχω ρωτήσει τον Ερντογάν αν σε αυτά τα νησιά έχουμε δικαιώματα και δεν έχει απαντήσει… Θα έρθω στην εξουσία και θα τα πάρω, Όπως πήρε ο Ετζεβίτ την Κύπρο».

– Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και στην ιστορική εμπειρία θα διαπιστώσουμε ότι στις μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις στο τιμόνι της Τουρκίας βρέθηκαν άνθρωποι που σε σχέση με τον Ερντογάν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μετριοπαθείς.

– Το 1974 όταν έγινε η εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου πρωθυπουργός ήταν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ που προερχόταν από το ρεπουμπλικανικό κόμμα και ήταν ένας άνθρωπος «καλλιεργημένος», σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Ήταν συγγραφέας, ποιητής αλλά ταυτόχρονα και αδίστακτος εθνικιστής όπως αποδείχτηκε στην Κύπρο.

– Το 1976, στην κρίση με την έξοδο στο Αιγαίο του ερευνητικού σκάφους ΧΟΡΑ και την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πρωθυπουργός στην Τουρκία ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, φιλελεύθερος κεντροδεξιός, αλλά στην εν λόγω κρίση ο πόλεμος αποφεύχθηκε στο παρά πέντε.

– Στην επόμενη κρίση του 1987 με την έξοδο στο Αιγαίο του ερευνητικού σκάφους ΣΙΣΜΙΚ, πρωθυπουργός στην Τουρκία ήταν ο τεχνοκράτης οικονομολόγος Τουργκούτ Οζάλ ιδρυτής του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κόμμα της λαϊκής δεξιάς. Αλλά και πάλι η ένταση έφτασε στο κόκκινο και επιστρατεύτηκαν τα στρατιωτικά και διπλωματικά αντανακλαστικά της χώρας μας για να μην φτάσουμε στη στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία.

– Στην κρίση των Ιμίων το 1996, πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η μοναδική γυναίκα στην ιστορία της δηλ. η Τανσού Τσιλέρ, δυτικοτραφής, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του Γέιλ. Παρ όλα αυτά δεν δίστασε να δώσει εντολή για κατάληψη ελληνικού εδάφους και να φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.

– Συμπερασματικά : Οποιοσδήποτε και αν είναι στην ηγεσία της Τουρκίας, δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τον αναθεωρητισμό και την εθνικιστική αντίληψη που έχει το τουρκικό πολιτικό σύστημα απέναντι στη χώρα μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Όχι, δεν είναι ανέκδοτο! Η ΕΕ χρηματοδοτεί πανεπιστήμιο για να πολεμήσει την… αρρενωπότητα!

Η Ούρσουλα βρήκε τρόπο να δώσει άλλα 3.000.000 ευρώ, για να πολεμήσει την τοξική αρρενωπότητα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όχι, δεν είναι ανέκδοτο! Την ώρα που το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποτίθεται πως είναι μείον και δεν έχει χρήματα για τις συντάξεις, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση, για τον αγροτικό τομέα κ.τλ. και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει βάλει στο μάτι τις καταθέσεις των Ευρωπαίων και τα αποθεματικά των ταμείων για να χρηματοδοτήσει -δήθεν- την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ξοδεύουν αλόγιστα εκατομμύρια -από τα χρήματα που δεν υπάρχουν για την κοινωνία- για τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών της Συρίας, που σφάζουν αλαουίτες, αλλά και του γουοκισμού!

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon Europe για την έρευνα και την καινοτομία, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ εισέπραξε 3.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα του ΜΕΝ4DEM, που στοχεύει «στην ανάπτυξη τεκμηριωμένων στρατηγικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πολιτικών αρρενωπότητας, που αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Με λίγα λόγια, αντί η Ε.Ε. να επενδύει στην τεχνολογία, στην επιστήμη ή τη βιομηχανία, βρήκε τον τρόπο να ξοδέψει άλλα 3.000.000 εκατομμύρια ευρώ, ώστε μέσω πανεπιστημιακών προγραμμάτων να μπει η αρρενωπότητα στο woke απόσπασμα, με το σκεπτικό ότι υπηρετεί -όπως και η ύπαρξη μόνο των δύο φύλων- αποκλειστικά και μόνο τα στερεότυπα, τη βία και την έμφυλη ανελευθερία, με ό,τι αυτό κι αν συνεπάγεται.

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω στους τομείς της καινοτομίας απέναντι στους Αμερικάνους, Κινέζους ακόμη και Ινδούς ανταγωνιστές της, η διάθεση ενός τέτοιου ποσού, που έχει υπεξαιρεθεί από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα και χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της woke ατζέντας, είναι σκανδαλώδης. Αυτό αποδυναμώνει τους ερευνητικούς μας τομείς και υπονομεύει την αξιοπιστία τέτοιων βασικών προγραμμάτων» αναφέρει σε επιστολή της προς την ευρωπαϊκή επιτροπή, που έστειλε την Τρίτη 19 Μαρτίου, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Σελίν Ιμάρτ.

Η επιστολή-καταπέλτης της Σελίν Ιμάρτ

Η Ιμάρτ απαιτεί να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: 

  1. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε χρήματα σε ένα woke πρόγραμμα εν γνώση της.
  2. Πάνω σε ποια βάση και με ποια κριτήρια χρήματα που έπρεπε να διατεθούν για την καινοτομία και την έρευνα δίνονται για την προβολή και τη διάδοση του γουοκισμού.
  3. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δώσει τη λίστα με τα προγράμματα για τα οποία απορρίφθηκε η χρηματοδότησή τους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon Europe.

Σε ανάρτησή του στο facebook το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ΕΚΚΕ, που είναι εταίρος στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Masculinities for the Future of European Democracy», αναφέρει πως «συνενώνει ερευνητές και ερευνήτριες, οργανώσεις προώθησης της έμφυλης ισότητας και καλλιτέχνες, προκειμένου να εξετάσουν πώς οι ιδέες και οι πρακτικές της αρρενωπότητας επηρεάζουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Μέσα από μια συνεργατική προσέγγιση για τη δημιουργία γνώσης και τη διερεύνηση του οράματος για πιο συμπεριληπτικές αρρενωπότητες, το MEN4DEM επιδιώκει να ανασκευάσει τις αντιδημοκρατικές τάσεις, με στόχο την υποστήριξη της δημοκρατικής ανθεκτικότητας» αναφέρεται κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Πάντως, όποιος τολμήσει να θίξει τα κακώς κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον παραλογισμό της και να καταγγείλει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε προγράμματα στα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα, θα αποδομηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και θα κατηγορηθεί για ακροδεξιά εθνικιστική ή ομοφοβική ρητορική.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.

“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”

Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.

Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.

Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».

Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.

«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις4 ώρες πριν

Αν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο

Κεμαλιστές και Ισλαμιστές έχουν την ίδια εθνικιστική προσέγγιση. Μάλιστα η αντιπολίτευση υπερθεματίζει και ζητά από τον Ερντογάν να προβεί σε...

Πολιτική7 ώρες πριν

Όχι, δεν είναι ανέκδοτο! Η ΕΕ χρηματοδοτεί πανεπιστήμιο για να πολεμήσει την… αρρενωπότητα!

Η Ούρσουλα βρήκε τρόπο να δώσει άλλα 3.000.000 ευρώ, για να πολεμήσει την τοξική αρρενωπότητα

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!

Όταν οι Τούρκοι αντιληφθούν ότι η Ευρώπη έχει σπονδυλική στήλη, μπορεί πραγματικά να σκεφτούν τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα μέλλον χωρίς...

Διεθνή8 ώρες πριν

Factor of Power: Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης

Το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αρμενία

Διεθνή9 ώρες πριν

Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Δημοφιλή