Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Έργο – ορόσημο για το μέλλον χαρακτήρισε ο Γεραπετρίτης τον IMEC κατά την επίσκεψή του στην Ινδία!

Σημείωσε πως Ελλάδα και Ινδία έχουν στρατηγική σχέση υψηλής σημασίας με αμοιβαίο σεβασμό και τόνισε πως «το δόγμα των διεθνών σχέσεων θα αναδιαμορφωθεί δραματικά λόγω των νέων προκλήσεων και, ευελπιστώ, λόγω του τερματισμού των δύο πολέμων»,

Δημοσιεύτηκε στις

Ένα διάδρομο ειρήνης για τη γειτονιά μας και τον πλανήτη χαρακτήρισε τον IMEEC ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε ομιλία του στην εκδήλωση της ινδικής δεξαμενής σκέψης «Observer Research Foundation», με τίτλο «Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Ινδίας στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί.

Όπως ανέφερε, παρέχει μία εναλλακτική διαδρομή, διότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται απόλυτα σε μεμονωμένες διαδρομές. «Το παράδειγμα της Ρωσίας, η υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση».

«Ο IMEEC θα είναι έργο – ορόσημο για το μέλλον», σημείωσε. «Είναι καιρός να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε σοβαρά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα ή τον Λίβανο».

«Πρέπει να έχουμε μία πολύ ισχυρή συμμαχία ομονοούντων κρατών που να βασίζεται σε δημοκρατικές αξίες, την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, αλλά και πληροφορίας, προκειμένου να αναπτυχθεί η νέα αυτή οδός».

Σημείωσε πως Ελλάδα και Ινδία έχουν στρατηγική σχέση υψηλής σημασίας με αμοιβαίο σεβασμό και τόνισε πως «το δόγμα των διεθνών σχέσεων θα αναδιαμορφωθεί δραματικά λόγω των νέων προκλήσεων και, ευελπιστώ, λόγω του τερματισμού των δύο πολέμων»,

«Ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή», τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε προχωρήσει πολύ. Έχουμε κάποιες μάλλον ασταθείς συμφωνίες εκεχειρίας στον Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα. Υπάρχουν ακόμη τεράστιες εκκρεμότητες για να προχωρήσουμε σε ουσιαστική ειρήνη στην περιοχή. Δεν έχουμε διευθετήσει μια σημαντική προϋπόθεση για να υπάρξει βιώσιμη σταθερότητα στην περιοχή, όπως οι διευθετήσεις ασφαλείας, η διακυβέρνηση στη Γάζα την επόμενη μέρα, αλλά και η διεθνής συνεννόηση που απαιτείται για την επίτευξη βιώσιμης λύσης σε ταραγμένες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή. Όλοι συμφωνούμε εν τέλει ότι πρέπει να επιτευχθεί βιώσιμη Ειρήνη».

«Σχεδόν όλοι συμφωνούμε στο ότι πρέπει να έχουμε ένα Παλαιστινιακό κράτος, να δοθεί μια λύση δύο κρατών, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στον τρόπο που θα το πετύχουμε αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε να λύσουμε περίπλοκα ζητήματα. Το πρόβλημα, νομίζω, στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινή αντίληψη, έναν κοινό τόπο, ακόμη και σε απλές περιπτώσεις».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφερε υπήρχε ένα σχέδιο Ψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν.

Το εν λόγω Ψήφισμα αφορούσε ουσιαστικά την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν και απορρίφθηκε, όπως είπε, εξαιτίας του δικαιώματος αρνησικυρίας που διαθέτουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Επομένως, ακόμα και για απλές αποφάσεις που αφορούν κοινούς τόπους στη διεθνή σκηνή, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε. Και αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

«Πολλά κράτη θεωρούν ότι τα εθνικά συμφέροντα υπερισχύουν συνολικά έναντι κάθε είδους παγκόσμιας προσέγγισης που θα συνεπαγόταν την προστασία των μειονοτήτων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, θεωρώ ότι είναι θεμιτό να συμπεράνουμε ότι η πολυμέρεια, όπως τη γνωρίσαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται σε διακινδύνευση».

Σημείωσε δε, πως η ιδέα του ΙΜΕEC δείχνει ότι πρέπει «να εγκαταλείψουμε την ιδέα της περιορισμένης, στενής περιφερειακής ολοκλήρωσης και να προχωρήσουμε προς το ενδιάμεσο επίπεδο μιας νέας προοπτικής για την πολυμέρεια».

«Θεωρώ ότι ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης είναι ακριβώς αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε. «Όλοι εμπλεκόμαστε στις παγκόσμιες προκλήσεις. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Αν δεν παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει ούτε μία πρόκληση που να περιορίζεται μόνο σε μια περιοχή ή ακόμα και σε μια ευρύτερη γειτονιά, δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους ουσιαστικές λύσεις για το μέλλον. Δεν υπάρχει, και θα ήθελα το υπογραμμίσω αυτό, δεν υπάρχει ούτε μία πρόκληση που να μην έχει παγκόσμιο χαρακτήρα».

Για παράδειγμα, ανέφερε την πανδημία, όπου υπήρξε ένας αγώνας δρόμου για να αποκτήσουμε τα κατάλληλα φάρμακα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το πώς η πανδημία θα επηρέαζε τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως την Αφρική ή ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής ή και του Ειρηνικού.

«Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πανδημία εξακολουθούσε να υφίσταται, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά όλοι στον δυτικό, ανεπτυγμένο κόσμο είχαν πρόσβαση στην κατάλληλη προληπτική φαρμακευτική αγωγή. Διότι η κινητικότητα των ανθρώπων είναι πλέον τέτοιας έκτασης, ώστε δεν μπορεί να αποφευχθεί η ευρεία διασπορά οποιασδήποτε πανδημίας», εξήγησε.

«Αυτή είναι μια πολύ στενή προσέγγιση για τον τρόπο αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων. Μια άλλη σύγχρονη πρόκληση είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα έλεγα ότι είναι μία μικρή έκφανση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Η παραπληροφόρηση και διάχυση ψευδών ειδήσεων μπορούν να βλάψουν τη δημοκρατία».

«Οι δημοκρατίες είναι πολύ ευάλωτες σήμερα, ακριβώς επειδή υπάρχει άφθονη διάχυση της πληροφορίας, η οποία κυκλοφορεί χωρίς κανείς να μπορεί να την εξακριβώσει. Επειδή η αληθινή δημοκρατία, η λειτουργική δημοκρατία, βασίζεται πραγματικά στην πλήρη, σωστή και ακριβή πληροφόρηση. Αυτό όμως είναι πρακτικά ανέφικτο. Επειδή υπάρχουν σήμερα τόσα πολλά μέσα παραποίησης. Έτσι, η δημοκρατία κινδυνεύει πλήρως», υπογράμμισε.

«Και δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι επειδή βρίσκεστε στην Ινδία ή στην Ελλάδα, μπορείτε με κάποιο τρόπο να ισχυροποιήσετε και να προστατεύσετε τη δημοκρατία από εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν να παραπληροφορήσουν ή να πληροφορήσουν ψευδώς τους πολίτες, διότι η παραπληροφόρηση και η διάχυση ψευδών ειδήσεων μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε στον κόσμο».

Όπως επεσήμανε, χρειάστηκε μόνο μια δήλωση του Προέδρου Trump για να ανατραπεί πλήρως η ισορροπία της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και της παγκόσμιας πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Πλέον δεν υπάρχει ούτε μία πρόκληση που να μην έχει παγκόσμιο χαρακτήρα. Πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτή την προϋπόθεση κατά νου και πρέπει να οικοδομήσουμε νέα διεθνή μοντέλα συνεργασίας, διπλωματίας, προκειμένου να προσδιορίσουμε εκ νέου τα θεμελιώδη».

Όπως τόνισε, αν δεν έχουμε ορισμένες ηθικές αρχές στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να καθιερώσουμε έναν κόσμο βασισμένο σε κανόνες. Εάν δεν υπάρχει ένας κόσμος που βασίζεται σε κανόνες, τότε μπορεί να υπάρξει κάθε είδους επιθετικότητα, όχι μόνο συμβατική επιθετικότητα.

«Θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο με την πλευρά των ηθικών αρχών όταν πρόκειται για τις διεθνείς σχέσεις».

«Με βάση αυτή την ιδέα, η οποία σημαίνει εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες και αρχές σε συνδυασμό με συμμαχίες που οικοδομούνται σε διακρατικό και διαπεριφερειακό επίπεδο, νομίζω ότι η συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας είναι ένα μοντέλο, μια υποδειγματική περίπτωση για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα κράτη», υπογράμμισε.

«Με την Ινδία, μοιραζόμαστε μια τεράστια κουλτούρα. Είμαστε και οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί που ήταν βαθιά προσηλωμένοι σε αρχές, όπως η δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη δημοκρατία στον κόσμο, ενώ εμείς αποτελούμε μάλλον μία από τις μικρότερες πληθυσμιακά δημοκρατίες του κόσμου».

«Παρόλα αυτά, ισχυριζόμαστε ότι έχουμε εφεύρει την ιδέα της δημοκρατίας, οπότε έχουμε κάποια «πνευματικά δικαιώματα» στη δημοκρατία. Άρα, έχουμε κάτι κοινό».

Αλλά, πρόσθεσε, «η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Και μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί. Γιατί πρώτα απ’ όλα, η θέση της είναι σε στρατηγικό σημείο. Βρισκόμαστε ουσιαστικά στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, τεσσάρων θαλασσών. Είμαστε ισχυρά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε πλέον εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ανήκουμε στα Βαλκάνια, που είναι επίσης μια πολύ ασταθής περιοχή. Αλλά πάνω απ’ όλα, λόγω ιστορίας, καλής τύχης, δυνατοτήτων, έχουμε καταφέρει να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές όλων στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Το γεγονός και μόνο ότι στα ταξίδια μου συναντώ βασιλείς, πρωθυπουργούς, Υπουργούς Εξωτερικών που δύσκολα θα μιλούσαν και μεταξύ τους, είναι μια καλή ένδειξη, νομίζω, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το προτέρημα όταν έχεις μια εξωτερική πολιτική αρχών, ότι μπορείς να είσαι ισότιμος με όλους και κανείς δεν έχει ανησυχίες, ενστάσεις. Οπότε, ειλικρίνεια και διαφάνεια».

Χαρακτήρισε την Ινδία πολύτιμο εταίρο με τεράστιο διπλωματικό αποτύπωμα, αλλά και μια χώρα που θα μπορούσε να είναι ο κορυφαίος εταίρος ενός αναδυόμενου κόσμου, του παγκόσμιου Νότου, των BRICS, ενός νέου κόσμου που αναδύεται τώρα.

«Από τη θέση μας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα εργαστούμε πολύ σκληρά προκειμένου να απηχείται η φωνή της Ινδίας εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.

“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”

Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.

Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.

Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».

Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.

«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τα πρόσωπα του Ιανού στον Τύπο και την εκκολαπτόμενη εξουσία

Η πολιτική τυμβωρυχία έχει τόνο αντιπολιτευτικό, λόγο απολιτικό και… αγαπησιάρικο, για να παγιδεύει ευκολότερα τα θύματά της

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

 Άρχισαν να εξαντλούνται, ως φαίνεται, τα χοληφόρα πυρομαχικά εχθροπάθειας κατά της κυβέρνησης από τη φαρέτρα αντικυβερνητικών εφημερίδων της Δεξιάς, για να φτάνουν σήμερα στο σημείο κάποιες από αυτές να αποκαλύπτουν θριαμβικά τις πηγές πληροφόρησής τους, αν και δεν είναι συμβατές με την ιδεολογία τους.

   Πηγές που τους τροφοδοτούσαν με αποκαλύψεις μήνες πριν (καλοκαίρι του ’24), για ό,τι συνέβαινε στην Κάσο (σ.σ: τουρκικά πολεμικά παραβίασαν την ελληνική ΑΟΖ ανεμπόδιστα από τα παρόντα ελληνικά) και παρέπεμπαν στη ”φινλανδοποίηση” της Ελλάδας…

   Και οι πηγές έχουν ονοματεπώνυμο: ‘Χρήστος Ροζάκης” (”Ζητάμε την άδεια των Τούρκων για ό,τι κάνουμε στο Αιγαίο”, άρα απεμπολήσαμε στην Κάσο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εφαρμόζοντας στην πράξη τη ”συνεκμετάλλευση”. Την απαγορευμένη λέξη που εκστόμισε πρώτος ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος τον Φεβρουάριο του 2020)…

   Έτσι ο Χρήστος Ροζάκης έγινε πρωτοσέλιδο όχι σε ρόλο… ”οξαποδώ” (όπως συνηθιζόταν άλλοτε στον δεξιό Τύπο εξαιτίας του φιλοτουρκισμού του), αλλά σε ρόλο… έγκυρου πληροφοριοδότη που αποκάλυπτε το… έλλειμα πατριωτισμού Μητσοτάκη (βλ. πρωτοσέλιδα: ”Η Κάσος χειρότερη από τα Ίμια…” [δώρο Ροζάκη στον Κώστα Σημίτη] //”Μεταξύ εθνικής ταπεινώσεως και εθνικής τραγωδίας”// ”Η ατίμωση βήμα βήμα” // ”Διατάξατε τον Α/ΓΕΕΘΑ να μην εμπλακεί στην Κάσο, κ. πρωθυπουργέ”)!!!

   Ο αγώνας του ”σκληρού” δεξιού/ακροδεξιού Τύπου να προλειάνει το έδαφος για πραγμάτωση των σχεδίων κάποιου ή κάποιων οι οποίοι κινούν στα παρασκήνια (από έτους σχεδόν) τα νήματα συνωμοσίας (με όχημα τα αριστεροδεξιά ΜΜΕ) προς αντικατάσταση ”εν πλω” του αήττητου σε εκλογές πρωθυπουργού, είναι προφανής.

  Είναι προφανής η επιδίωξή τους να ροκανίσουν την καρέκλα του με αιχμές για μειοδοσία, ώστε να διεγείρουν το θυμικό των ”Σαμαρικών” και ”Καραμανλικών” βουλευτών, οι οποίοι δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με το πνεύμα και την πολιτική Μητσοτάκη στην  κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

   Κάτι που πάει κόντρα στα σχέδια των εθνολαϊκιστικών εφημερίδων και ιστοσελίδων που εξυφαίνουν από καιρό σχέδια αντικατάστασής του εκ των έσω στην αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία από έναν ”πατριώτη” δικό τους, αν δεν ευδοκιμήσει  η πίεση που του ασκείται ένθεν κακείθεν – μέσω ”Τεμπών” – για να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, ώστε να βγει ακόμα και αριστερός εν ανάγκη στη θέση του…

   Η υποβόσκουσα από καιρό πικρία (που εκδηλώνεται με δόσεις… επικαιροποίησης της αλήθειας στα Μέσα) του εκπαραθυρωθέντα… ευγενικά προ πενταετίας από τη θέση συμβούλου στο ΥΠΕΞ πρώην ΥΦΕΞ του Σημίτη Χρήστου Ροζάκη, θα έπρεπε λογικά να χαροποιεί τους έχοντες γνώση επί των εθνικών μας θεμάτων Έλληνες οι οποίοι απεύχονται την παρουσία εθνομηδενιστών και τουρκόφιλων της ”Σχολής” του ΕΛΙΑΜΕΠ στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής  μας, 

   Και, όντως, χαροποιεί τους ανιδιοτελείς Έλληνες η μη ανανέωση της θητείας του εν λόγω πανεπιστημιακού στο ΥΠΕΞ, όχι όμως – ως φαίνεται – τους ιδιοτελείς των εν λόγω Μέσων, οι οποίοι έβρισκαν σε αυτόν μέχρι τώρα μια αθέατη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης, για να ”χτυπήσουν”  τον… Μητσοτάκη.

   Ο Ροζάκης έμεινε, προφανώς στα… αζήτητα της εξουσίας από πενταετίας και αναζητά δημοσιότητα, με δόσεις αλήθειας, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αρνητικά προδιαγραφόμενη υστεροφημία του. Να την αποκαταστήσει  παριστάνοντας ετεροχρονισμένα τον ”πατριώτη” και, εκμεταλλευόμενος  την αρνητική συγκυρία για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, να γίνει βακτηρία εκείνων που μέμφονταν άλλοτε το έλλειμμα πατριωτισμού του.

    Βακτηρία παροχής πληροφοριών σε δόσεις, μέχρι να ξεχαστούν τα ανείπωτα που ξεστόμιζε κατά καιρούς περί ”μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας”, ”απομονωμένου Καστελόριζο, που είναι – έτσι κι αλλιώς – κοντύτερα στην Τουρκία” κλπ), αν και έχει ανανεωθεί η μαγιά που μας άφησε, δυστυχώς, με ανθρώπους που κατέχουν θέσεις κλειδιά σε γενικές γραμματείες και υφυπουργεία…

  ”Οὐδέ γρ ἐνταῦθα το κακόν ἀμιγές καί τοῦ ἀγαθοῦ  ουδέν κακόν αμιγές καλού”, έλεγε ο φιλόσοφος Πρόκλος τον 5ο αι. π Χ. Με άλλα λόγια ”ουδέν κακό αμιγές καλού”, κάτι που αποδεικνύεται χρήσιμο μέχρι και τώρα για διττούς, επαμφοτερίζοντες στόχους:

   Ο πρώτος έχει αποδέκτη την εξουσία (”καμπανάκι” για τους παροικούντες το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ ότι ”ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον” στα εθνικά μας θέματα) και ο δεύτερος τον εθνολαϊκιστικό Τύπο ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο των δύο μέτρων και δύο σταθμών, όταν πρόκειται να ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Τον πρωθυπουργό ο οποίος, αν και αντιμετωπίζει με ευγένεια, λογική επιχειρηματολογία και αυτοκυριαρχία τους εχθροπαθείς αντιπάλους του, δέχεται επί μήνες αήθεις επιθέσεις πανταχόθεν, (με πρωτοστάτες είτε δημαγωγούς και λαοπλάνους κομματάρχες είτε φερέφωνά τους στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), όπου περισσεύει η υποκρισία και η χυδαιότητα σπιθαμιαίων πολιτικών, οι οποίοι παροτρύνουν – μέσω των τρολ των κομμάτων τους, που γέρνουν επικίνδυνα προς τα άκρα – να ρίξουν τον πρωθυπουργό, για να έρθουν μετά (εξ ευωνύμων ή εκ δεξιών) να τον αντικαταστήσουν δια της κάλπης ή μη ως… σωτήρες.

    ”Σωτήρες”, αν και έχουν χρηματίσει  από επαγγελματίες εργαλειοποιητές έως πατριδοκάπηλοι τσαρλατάνοι και θεομπαίχτες… Ο ενταγμένος πολιτικά στην αριστεροδεξιά αντιπολίτευση λαός των συλλαλητηρίων, έχοντας την ομόθυμη ”συμπαράσταση” των κομματαρχών-καθοδηγητών του, δεν εξετίμησε προφανώς τη δήλωση ταπεινότητας και συντριβής του πρωθυπουργού για την τραγωδία των Τεμπών (κάτι που δεν έκανε ο Τσίπρας στο Μάτι) και γι’ αυτό συνεχίζει να καταφέρεται με τέτοια σφοδρότητα εναντίον του.

   Συνεχίζει να καταφέρεται εναντίον του –  στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα (ΜΚΔ) – με ανοίκειους χαρακτηρισμούς που ευτελίζουν τους ίδιους που τους εκφέρουν και τους δόλιους υποβολείς τους απ’ τα παρασκήνια. Αυτούς οι οποίοι – από κομματικό φανατισμό ή  εν ονόματι της Δικαιοσύνης – διασύρουν σε ευρωπαϊκό έδαφος την Ελληνική Δημοκρατία και τους θεσμούς της, ώστε να πληγεί καίρια – ηθικά και οικονομικά –  το ελληνικό κράτος.

   Το ελληνικό κράτος που παρουσιάζεται ως ανάλγηττο και άδικο στα μάτια των ξένων δια στόματος Ελλήνων ευρωβουλευτών (βλ. ΣΥΡΙΖΑ και Σία), ακτιβιστών-φιλομεταναστών και της εκπροσώπου του Συλλόγου των συγγενών των Τεμπών), με αφορμή τους 57 νεκρούς του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος προ διετίας και όχι μόνο, γιατί οι αριστεροί ευρωβουλευτές μας στην Ε.Ε πρόσθεσαν σε αυτούς τους προ διετίας μετανάστες του ναυαγίου της Πύλου, για τον πνιγμό των οποίων καταγγέλλουν τους Έλληνες λιμενικούς.

  Καταγγέλλουν άδικα με ανθελληνικό οίστρο τους άγρυπνους φρουρούς των θαλασσίων συνόρων μας, αν και είναι αποδεδειγμένο ότι το ναυάγιο του σαπιοκάραβου των λαθρεμπόρων έγινε σε διεθνή ύδατα και με κατεύθυνση την Ιταλία (Ιούνιος 2023), ενώ οι επιβάτες του είχαν αρνηθεί κάθε εκδήλωση προσφοράς βοήθειας από ελληνικής πλευράς.

   Όμως, δυστυχώς, η κομματική προκατάληψη  δεν τα λογαριάζει αυτά και κάνει τα θύματά της να σκέφτονται και να εκφράζονται μεροληπτικά,  ”χορεύοντας” μηχανικά στον ρυθμό των ποδηγετών τους, όπως… ”χορεύαμε” εμείς κάποτε – αντί για τις Αγορές – ακούγοντας το νταούλι και τον ζουρνά  του Τσίπρα (2015/’16)…

   Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο σήμα αφύπνισης το οποίο εξέπεμψε το πιο… επικοινωνιακό απ’ τα ”ορφανά” του Σημίτη,  που πλαισίωσε με θορυβώδη τρόπο συμβουλευτικά το ΥΠΕΞ κατά την πρώτη διετία διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

   Ας ξαναγυρίσουμε στον Χρήστο Ροζάκη ο οποίος έκανε τελευταία μια δήλωση τροχιοδεικτική προς αποκατάσταση της υστεροφημίας του, με στόχο να  απεκδυθεί – έστω κι αργά – τον μανδύα του φιλότουρκου και να ξιφουλκήσει – ως… μεταχρονολογημένος πατριώτης – αποκαθιστώντας τη χαμένη τιμή του Έλληνα μέσα του με μια βαριά ομολογία: αυτήν που εκστόμισε περί κατάλυσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Κάσο το καλοκαίρι του ’24.

   Έτσι άρχισε νέος κύκλος επιθετικότητας κατά του πρωθυπουργού με κυρίαρχη την κρεμασμένη στα μανταλάκια του πρωτοσέλιδου-καταγγελία Ροζάκη: ”Απεμπολήσαμε δικαιώματα στην Κάσο”, ενώ μήνες πριν ο λαλίστατος εκδότης της εφημερίδας είχε φτάσει αρθρογραφικά  σε σημείο αβάσταχτης υπερβολής, συνώνυμης με συνειδητή στρεψοδικία σε κλιμάκωση ανιούσα  (”Η Κάσος χειρότερη από τα Ίμια…”), ενώ γνώριζε και γνωρίζει  καλά ότι στην Κάσο απεμπολήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας  (βλ. αναβολή επ’ αόριστον της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ), αλλά στα Ίμια χάσαμε ελληνική κυριαρχία!!!

   Χάσαμε έδαφος της ελληνικής επικράτειας για πρώτη φορά  από τον Β’ ΠΠ, αν και δεν τόλμησε κανείς τότε (1996) του Τύπου (πολύ περισσότερο πολιτικός αντίπαλος του Κώστα Σημίτη) να εκτοξεύσει εναντίον του και εναντίον του υπουργού Εξωτερικών του (Θεόδωρου Πάγκαλου) τις βαρύτατες ύβρεις που ακούμε σήμερα κατά του πρωθυπουργού για μη εθνικό θέμα, με αφορμή τα πρόσφατα κοινωνικά και δικαιωματικά συλλαλητήρια.

   Συλλαλητήρια τα οποία ξεκίνησαν με αίτημα τη Δικαιοσύνη στην μη εκδικασθείσα ακόμα υπόθεση των Τεμπών και μετατράπηκαν ασκαρδαμυκτί σε ”αντικυβερνητικά”, ελέω αντιπολίτευσης και υφέρπουσας  προπαγάνδας. 

   Φευ! Η πολιτική τυμβωρυχία του τραγικού δυστυχήματος του ’23 έχει τόνο αντιπολιτευτικό, λόγο απολιτικό και… αγαπησιάρικο, για να παγιδεύει ευκολότερα τα θύματά της, που αδυνατούν να δουν τα πρόσωπα του Ιανού στον Τύπο και την εκκολαπτόμενη εξουσία…

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Με ρωτούν αν θέλουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη!!!

Παρέμβαση του διευθυντή της “ΕΣΤΙΑΣ” στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μανώλης Κοττάκης: Σκίζουν το σύνταγμα σελίδα σελίδα! Εκεί αλλάζει όλο το έργο. Κωλοτούμπες αλά Κομανέτσι από την κυβέρνηση. Με σταματούν στον δρόμο και με ρωτούν, αν θέλουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη με τις αντιδράσεις για τα Τέμπη. Το ζήτημα είναι αυτό;

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή24 λεπτά πριν

Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Αναλύσεις39 λεπτά πριν

Τα πρόσωπα του Ιανού στον Τύπο και την εκκολαπτόμενη εξουσία

Η πολιτική τυμβωρυχία έχει τόνο αντιπολιτευτικό, λόγο απολιτικό και... αγαπησιάρικο, για να παγιδεύει ευκολότερα τα θύματά της

Αναλύσεις54 λεπτά πριν

Τεχνητή Νοημοσύνη και το Μέλλον του Πολέμου

Η Νέα Εποχή των Συγκρούσεων

Οικονομία1 ώρα πριν

Bloomberg: Η ΕΕ ενεργοποιεί αντίμετρο κατά του εξαναγκασμού του Τραμπ

Η Γαλλία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το πιο ισχυρό...

Διεθνή2 ώρες πριν

Le Figaro : Αριστερά και Μουσουλμανική Αδελφότητα χέρι-χέρι στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού! Τα τοτέμ της ασυλίας πρέπει να τελειώσουν

Οι δήθεν αντιφασίστες απαιτούν την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ διεκδικώντας μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα»....

Δημοφιλή