Άμυνα
GeoEurope: Οι ανεπάρκειες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συζητήσουν το σχέδιο για στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης. Θα συντάξουν μια Λευκή Βίβλο για την Άμυνα με τη στρατιωτική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα καθοδηγεί τόσο την Κομισιόν όσο και τις διπλωματικές υπηρεσίες των 27 χωρών που απαρτίζουν την Ένωση.

The Rheinmetall logo is seen above the turret of a Boxer vehicle at the 25th International Defence Industry Exhibition on 8 September, 2017. Photographer: Getty Images/NurPhoto
Ο Πρόεδρος της ΕΕ, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, απέστειλε πρόσκληση στη συνάντηση στην οποία ζητά από τα κράτη μέλη «να συνεργαστούν στενότερα σε στρατιωτικά ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [1], δηλαδή να μεταφέρουν ένα ουσιαστικό στοιχείο εθνικής κυριαρχίας στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, διότι οι 27 χώρες δεν είναι ικανές, από μόνες τους, να φτάσουν στο επίπεδο των επενδύσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.
Τα επόμενα δύο χρόνια, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα διαθέσει 1,5 δις ευρώ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της ευρωπαϊκής στρατιωτικής βιομηχανίας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες εξελίξεις που έφερε στο φως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο επανεξοπλισμός έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, διότι, ακόμη και με τα κονδύλια που διατίθενται για την άμυνα, το ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό πλέγμα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απλώς, η ΕΕ δεν είναι προετοιμασμένη για έναν μεγάλο πόλεμο.
Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα είναι δυνατή μόνο με την επανέναρξη της παραγωγής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Πρώτον, πολλά ευρωπαϊκά στρατιωτικά εργοστάσια πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ένωση διαφορετικών χωρών, δεν έχει κοινά εργαλεία για την αγορά όπλων. Κάθε χώρα έχει τον δικό της στρατό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Τέτοια εργαλεία πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή τώρα, ενισχύοντας τον ρόλο της ευρωπαϊκής στρατιωτικής βιομηχανίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει τη δημιουργία ενός είδους στρατιωτικού καταναλωτικού συνεταιρισμού. Μέχρι το 2030, στόχος είναι η από κοινού αγορά του 40% του στρατιωτικού εξοπλισμού και του 50% του γενικότερου εξοπλισμού, μέσα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στρατιωτική παραγωγή που θέλουν να αναπτύξουν οι ηγέτες των Βρυξελλών στην Ευρώπη απαιτεί μια τόσο ριζική μεταρρύθμιση, που ίσως θα ήταν ευκολότερο να χτιστεί από την αρχή.
Πρώτον, η ενιαία αγορά που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις πολύ πρόσφατα περιέλαβε την αμυντική βιομηχανία. Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες είναι ως επί το πλείστον εθνικές, με λίγες εξαιρέσεις όπως η Airbus και η MBDA (Matra BAE Dynamics Aerospatiale).
Το αεροσκάφος Eurofighter Typhoon είναι ένα σπάνιο παράδειγμα ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας. Τρία μαχητικά όμως παράγονται ταυτόχρονα: το Rafale της γαλλικής εταιρείας Dassault, το πανευρωπαϊκό Eurofighter Typhoon και το Gripen της σουηδικής εταιρείας Saab. Αντί να δημιουργήσουν ένα ενιαίο άρμα μάχης, οι ευρωπαϊκές χώρες παράγουν το γαλλικό τανκ Leclerc, το ιταλικό C1 Ariete, το πολωνικό PT-91 Twardy, το βρετανικό Challenger και το γερμανικό Leopard [2].
Πολλά από τα 27 κράτη μέλη αγοράζουν έτοιμο εξοπλισμό από προμηθευτές εκτός Ευρώπης. Ο πολωνικός στρατός αγόρασε πρόσφατα αμερικανικά τανκς Abrams και νοτιοκορεατικά K2. Οι περισσότερες στρατιωτικές αγορές στην Ευρώπη γίνονται εκτός της ηπείρου. Από το 2022, το 75% των στρατιωτικών αγορών θα προέρχεται από μη ευρωπαϊκές εταιρείες και το 68% από αμερικανικές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αυξήσει το μερίδιο των δημοσίων συμβάσεων για ευρωπαϊκά όπλα, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει την αύξηση αυτού του ποσοστού στο 60% έως το 2035.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ
Για αιώνες, το πυροβολικό ήταν ο βασιλιάς των μαχών και αυτό ισχύει και σήμερα. Στον ουκρανικό πόλεμο, τα πυρά πυροβολικού ήταν υπεύθυνα για το 80% περίπου των απωλειών και στις δύο πλευρές [3].
Αλλά στις ευρωπαϊκές χώρες, το πυροβολικό διακρίνεται για την απουσία του. Τον Μάρτιο του 2023, οι Financial Times ανέφεραν ότι τους έλειπαν εκρηκτικά και ότι είχαν περιορισμένες προμήθειες πυρίτιδας, TNT και νιτροκυτταρίνης [4]. «Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν είναι ικανή να παράγει όπλα σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Πέρυσι, η γερμανική εταιρεία όπλων Rheinmetall ξεκίνησε την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Κάτω Σαξονία για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, εκρηκτικών και εξαρτημάτων πυραύλων και αναμένεται να παράγει 200.000 βλήματα πυροβολικού ετησίως και έως 1.900 τόνους εκρηκτικών εξογόνου RDX και πιθανώς άλλα εξαρτήματα για πυρηνικά κεφαλές [5].
Επιπλέον, σχεδιάζει να δημιουργήσει κινητήρες πυραύλων και κεφαλές που θα χρειαστούν για το έργο του γερμανικού πυραυλικού πυροβολικού. Συνολικά, θέλουν να παράγουν έως και 700.000 οβίδες πυροβολικού ετησίως επειδή τα οπλοστάσια της Bundeswehr είναι άδεια [6].
Η Rheinmetall είναι η μόνη αμυντική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στοχεύει στην παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού όλων των τύπων σε μεγάλη κλίμακα. Ο χρόνος τελειώνει για τους Ευρωπαίους. Όμως η αύξηση της παραγωγής οβίδων που σχεδιάζουν οι Γερμανοί δεν θα τους επιτρέψει να πλησιάσουν τα επίπεδα της Ρωσίας ούτε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να πιέσει αμυντικά, ακόμα περισσότερο, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν του αρκεί το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν το 5% των δημοσίων προϋπολογισμών τους σε όπλα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το τελευταίο του σχέδιο είναι να χρεώσει το κόστος συντήρησης της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη, στους Ευρωπαίους.
Για να μειώσει το κόστος, ο Τραμπ θέλει να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη κατά 20%, ή 80.000 άνδρες. Ταυτόχρονα, θέλει να απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για να διατηρήσουν τα εναπομείναντα αμερικανικά στρατεύματα.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι συνομιλίες για το θέμα αυτό βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, προσπαθεί να καθορίσει το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι Βρυξέλλες.
Τα αμερικανικά στρατεύματά που βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο για να αποτρέψουν τη Ρωσία και να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ευρωπαίων, πρέπει να πληρώνονται από αυτούς. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο θα είναι ο λογαριασμός, η συζήτηση μόλις αρχίζει», ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο.
Ο Τραμπ εξορθολογίζει τις δαπάνες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και της Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ θα πρέπει να στραφεί σε νέες προτεραιότητες και να είναι περισσότερο αποδοτικός. Μέσα από αυτή την οπτική, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η οποία καλύπτει την αδυναμία ή την απροθυμία των Ευρωπαίων να αναλάβουν τα βάρη της ευρωπαϊκής άμυνας, πρέπει να πληρώνεται από τους ίδιους. Δεν θα υπάρχει πλέον το στοιχείο της αλληλεγγύης μέσα της κόλπους της Δύσης, αλλά η λογική της συναλλαγής.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] https://www.consilium.europa.eu/fr/press/press-releases/2025/01/13/invitation-letter-by-president-antonio-costa-to-the-members-of-the -european-council/
[2] https://www.bbc.com/russian/articles/ckve1el77ky
[3] https://www.cfr.org/expert-brief/weapons-war-race-between-russia-and-ukraine
[4] https://www.ft.com/content/aee0e1a1-c464-4af9-a1c8- 73fcbc46ed17
[5] https://www.tagesschau.de/wirtschaft/rheinmetall-ruestung-artillerie-munitionsfabrik-aktien-ukraine-sondervermoegen-100.html
[6] https://www.rheinmetall.com/de/media/news-watch/news/2024/02/2024-02-12-rheinmetall-baut-neue-munitionsfabrik-in-unterluess-spatenstich-mit-bundeskanzler-scholz
ΠΗΓΗ: GeoEurope.org

Άμυνα
«Ηνίοχος»: Από τις 31 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου η φετινή άσκηση στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας
Στον «Ηνίοχος 2025», η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου έως την Παρασκευή 11 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθεί η άσκηση «Ηνίοχος 2025», στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στις 7 Απριλίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η Media & η DV Day της άσκησης.
H άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση που αφορά στην προετοιμασία της άσκησης ξεκίνησε σήμερα 24 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 30 Μαρτίου. Η δεύτερη φάση που αφορά στην εκτέλεση της άσκησης θα υλοποιηθεί από 31 Μαρτίου έως και 11 Απριλίου. Τέλος, η τρίτη φάση που είναι η φάση αναδίπλωσης θα διαρκέσει από 11 έως 13 Απριλίου.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικότερα, οι αποστολές αφορούν σε:
- Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
- Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
- Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
- Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
- Αποστολές Αναγνώρισης – Reconnaissance Missions (RECCE)
- Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
- Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets (TST)
- Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)
Στον άσκηση «Ηνίοχος 2025» θα εκτελεστεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.
Στον «Ηνίοχος 2025», η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Επίσης, στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.
Επιπλέον, πρόκειται να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις κάτωθι συμμαχικές και φίλιες χώρες:
- Γαλλία με Μ-2000
- ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9
- Ινδία με SU-30
- Ισπανία με F/A-18 Hornet
- Ισραήλ με G-550
- Ιταλία με Tornado
- Κατάρ με F-15
- Μαυροβούνιο με B-412
- Πολωνία με F-16
- Σλοβενία με PC-9
Επιπρόσθετα, η Κύπρος θα συμμετάσχει με προσωπικό υποστήριξης ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν θα αποστείλουν ομάδα παρατηρητών.
Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «Ηνίοχος» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Τονίζεται, δε, ότι, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2025» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Άμυνα
Αλλαγή «σκυτάλης» στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Ξανά η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα
Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.

Πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα θα βάλει -ξανά- η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού «ΨΑΡΑ» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του ΠΝ ήταν η δεύτερη που ανέλαβε δράση στο πεδίο μάχης κατά των επιθέσεων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι, βάσει του προγραμματισμού του Ναυτικού Επιτελείου, προστατεύοντας εμπορικά πλοία.
Επιπλέον, ήταν η πρώτη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ – που παρά την «ηλικία» της- απέδειξε την επιχειρησιακή της ικανότητα συνδυαστικά με το άρτια εκπαιδευμένο πλήρωμα αλλά και του αντι-drone συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που αναπτύχθηκε από την ΕΑΒ και αναμένεται να εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες ιδίου τύπου, βαλόντας εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones / UAVs) των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν στις 4 Ιουλίου 2024.
Η στιγμή που η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αποκρούει drone των Χούθι
HS Psara heeft afgelopen nacht een drone-aanval van de Houthi’s afgewend tijdens het begeleiden van een vrachtschip door de Golf van Aden in het kader van @EUNAVFORASPIDES. https://t.co/JJ5CCX3Kc5. Karel Doorman waarschuwde voor de naderende dreiging https://t.co/28EBe7l4l5 pic.twitter.com/oNXT2SU6HU
— Koninklijke Marine (@kon_marine) July 8, 2024
Ειδικότερα, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποίησε τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής με αποτέλεσμα δύο από τα UAVs να καταρριφθούν και τα άλλα δύο να απομακρυνθούν.
Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό «ρόλο» στην επιχείρηση καθώς διαθέτει από την έναρξη της Επιχείρησης τη χερσαία Διοίκηση, με το Στρατηγείο της να βρίσκεται στη Λάρισα. Και επιχειρησιακό Διοικητή τον Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ αλλά και την εν πλω διοίκηση με τον Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη Π να βρίσκεται στο «τιμόνι».
Καμία αλλαγή μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά τον Χούθι
Με τις συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι να βρίσκονται σε εξέλιξη, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στη «Ν» ότι «Εμείς κοιτάμε τι γίνεται τριγύρω σύμφωνα με τις εξελίξεις και την αλλαγή στάσης από άλλες επιχειρήσεις. Για εμάς δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε έχει αλλάξει κάτι από τους Χούθι. Ο ρόλος μας είναι αμυντικός και όχι επιθετικός, δεν χτυπούμε στόχους μέσα στην Υεμένη και πλέουμε σε διεθνή ύδατα» και προσθέτουν πως «παροτρύνουμε την ναυτιλιακή κοινότητα να ακολουθείς τις οδηγίες και τις συμβουλές μας».
Ποια κράτη συμμετέχουν – Παρατείνεται η επιχείρηση
Σε ότι αφορά την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», συμμετέχουν 21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή την περίοδο συμμετέχουν με πλοία η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει την εντολή της επιχείρησης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026.
Επιπλέον το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή επιχειρήσεων, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες, εκτός από τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πλοίων, σχετικά με τη διακίνηση όπλων και τους σκιώδεις στόλους, με σκοπό την ανταλλαγή των πληροφοριών αυτών με τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου (EUROPOL) και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).
Υποστήριξη σε πάνω από 700 εμπορικά πλοία
Σύμφωνα με πληροφορίες από την έναρξή της η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», έχει παράσχει υποστήριξη σε περισσότερα από 700 εμπορικά πλοία, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευσή τους από περιοχές υψηλού κινδύνου.
Από αυτά, περισσότερα από 410 πλοία έλαβαν στενή προστασία, επωφελούμενα από ενεργές υπηρεσίες συνοδείας και επιτήρησης.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στενής προστασίας, τα 16 πλοία δέχθηκαν επίθεση.
Συνολικά έχουν εξουδετερωθεί 18 UAV, (Unmanned Aerial Vehicle), 2 USV (Unmanned surface vehicle) και 4 ASBM (anti-ship ballistic missile), χωρίς να προκληθούν απώλειες ανθρωπίνων ζωών στις εχθρικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας έτσι την ικανότητα της επιχείρησης επιχειρεί με ακρίβεια και υπευθυνότητα.
Οδηγίες προς τη ναυτιλιακή κοινότητα
Αναφορικά με τις ναυτιλιακές εταιρείες, όπως αυτές θέλουν να υποβάλουν αιτήματα συνοδείας και προστασίας εμπορικών πλοίων έναντι των επιθέσεων των Χούθι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα Maritime Security Center Indian Ocean (MSCIO).
Οι ενημερώσεις της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» βρίσκονται στη διεύθυνση https://mscio.eu ή μπορεί η ενδιαφερόμενη εταιρεία να επικοινωνήσει ακόμη και απευθείας με τη διεύθυνση [email protected].
Άμυνα
Σε εγρήγορση η ΕΥΠ! Έρευνες για τους Τουρκους… επενδυτές στον Έβρο – Στο μικροσκόπιο το Real Estate
Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήρθε στον δημόσιο διάλογο και έκανε αίσθηση πανελλαδικά, μετά την ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο Φόρουμ που διοργανώθηκε στην πόλη πριν λίγο καιρό, ο οποίος μίλησε για “αθόρυβο” εποικισμό στον Έβρο, από Τούρκους αλλά και Βούλγαρους που αγοράζουν ακίνητα στο νομό.

Έρευνες για το… τουρκικό real estate και την αύξηση αγορών ακινήτων από Τούρκους μετά το καλοκαίρι του 2024, κάνει η ΕΥΠ σε Έβρο και Θράκη γενικότερα αλλά και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ GEOPOLITICO: Από πέρυσι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνούν τις αυξημένες αγορές ακινήτων από Τούρκους υπηκόους στον Έβρο και άλλες στρατηγικές περιοχές, όπως η Ρόδος και η Κως. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, στο επίκεντρο βρίσκονται 20-30 Τούρκοι επενδυτές «ειδικού ενδιαφέροντος», με τις αρχές να εξετάζουν αν πίσω από αυτές τις συναλλαγές κρύβονται ύποπτες δραστηριότητες ή γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Οι έρευνες ξεκίνησαν λόγω της ανησυχίας για την ασφάλεια, δεδομένης της εγγύτητας του Έβρου στα τουρκικά σύνορα, μιας περιοχής με ιστορική ευαισθησία. Οι αγορές ακινήτων σε αυτές τις ζώνες έχουν προκαλέσει υποψίες ότι μπορεί να συνδέονται με σχέδια πέρα από απλές επενδύσεις, όπως η απόκτηση στρατηγικών θέσεων. Οι αρχές ελέγχουν τα οικονομικά στοιχεία και τις προθέσεις των επενδυτών, ενώ το θέμα έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα, αντικατοπτρίζοντας τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το άρθρο υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο την προστασία των εθνικών συμφερόντων.
@xristoskonstantinidis84 Σιωπηρός εποικισμός στον Έβρο! Τούρκοι και Βούλγαροι αγοράζουν περιουσίες σε εξευτελιστικές τιμές – Παρέμβαση από την εκπομπή @leaders.gr ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis
Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήρθε στον δημόσιο διάλογο και έκανε αίσθηση πανελλαδικά, μετά την ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο Φόρουμ που διοργανώθηκε στην πόλη πριν λίγο καιρό, ο οποίος μίλησε για “αθόρυβο” εποικισμό στον Έβρο, από Τούρκους αλλά και Βούλγαρους που αγοράζουν ακίνητα στο νομό.
Κι αυτό ιδιαίτερα στα παρατημένα από τους ντόπιους χωριά, με την αξία να έχει κατρακυλήσει και είναι εύκολη η αγορά, μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά σοβαρά προβλήματα εθνικής σημασίας. Μπορεί λοιπόν ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ να προσπάθησε με ειρωνικό και απαράδεκτο τρόπο να υποβαθμίσει τις επισημάνσεις του κ.Ζαμπούκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο Φόρουμ, έφερε στην επικαιρότητα ένα θέμα που όπως αποδεικνύεται οι κρατικές υπηρεσίες με επικεφαλής την ΕΥΠ το ψάχνουν τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα.
Όπως γράφει λοιπόν στο ρεπορτάζ του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος:
- Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ καθώς και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, είναι τουλάχιστον 20-30 Τούρκοι επενδυτές “ειδικού ενδιαφέροντος”, που προχωρούν από το προηγούμενο καλοκαίρι σε αγορές ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές. Ο λόγος αφορά κυρίως τον Έβρο αλλά και νησιά του Αιγαίου, όπως την Ρόδο, την Κω, την Λέσβο και άλλα
- Κύριο ζητούμενο των Αρχών αποτελεί αν αυτό το αιφνιδιαστικό τουρκικό ενδιαφέρον στο ελληνικό “real estate”, υποκρύπτει τυχόν… ύποπτους σκοπούς.
- Οι αγορές ακινήτων από Τούρκους κοντά σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη (Αλξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή με έμφαση στα γύρω χωριά, όπου αγοράζουν οικόπεδα και παλιά σπίτια) αλλά και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δημιουργούν πρόσθετες υπόνοιες ότι αυτές γίνονται και για ενδεχόμενους γεωπολιτικούς σκοπούς, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν κοινωνικές και πολιτιστικές ισορροπίες.
- Οι αγορές σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να είναι μαζικές, με το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως σε ακίνητα. Όμως κινήσεις αφορούν επίσης βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κ.Λαμπρόπουλου, τα κλιμάκια της ΕΥΠ στη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο έχουν ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες με περισσότερες από 100 αγορές ακινήτων-ορισμένα μεγάλης αξίας-στις προαναφερόμενες περιοχές. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20% από αυτές αφορούν τουρκικές επενδύσεις και οι υπόλοιπες-σχετικά περιορισμένου ερευνητικού ενδιαφέροντος-από χώρες της Ευρώπης.
Όπως επισημαίνουν πάντως στα “ΝΕΑ” αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί, “μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια ύποπτη κεντρική μεθόδευση πίσω από αυτή την αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα”.
Επιπλέον, η ΕΥΠ έχει ανοικτή γραμμή με την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, η οποία ερευνά την προέλευση τουρκικών κεφαλαίων αλλά και των δραστηριοτήτων τουλάχιστον 5-10 Τούρκων “επενδυτών” σε μηνιαία βάση. Ακόμη υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από την Επιτροπή για τον επονομαζόμενο “διασυνοριακό μετασχηματισμό” εταιρειών (υπό το φως της Οδηγίας 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2017). Πρόκειται για συγχωνεύσεις εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν μία ή περισσότερες κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και μία ή περισσότερες αλλοδαπές κεφαλαιουχικές εταιρείες.
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Αναλύσεις2 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!