Άμυνα
Η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει συμπαραγωγός Eurofighter

Με την Τουρκία να επιδιώκει την αγορά των μαχητικών ευρωπαϊκής συμπαραγωγής Eurofighter και των γαλλικών πυραύλων Meteor, η χώρα μας είχε στο παρελθόν μια μεγάλη ευκαιρία να ελέγξει τέτοιου είδους προμήθειες, συμμετέχοντας ενεργά στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Στα τέλη τnς δεκαετίας του 1990 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε επιδιώξει η χώρα μας να ενταχθεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των Eurofighter. Μάλιστα, είχε ζητήσει να συγκροτηθεί μια διευρυμένη επιτροπή, η οποία επεξεργάστηκε ένα σχέδιο σύμβασή σε κάθε λεπτομέρεια επί έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό εκλήθησαν χωριστά όλες οι συμπαραγωγές χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία) προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη της επιτροπής για το τι ακριβώς κατασκεύαζε η κάθε μία.
Ενδιαφέρον μόνο για συμπαραγωγή
Η κάθε αντιπροσωπεία ενδιαφερόταν να πουλήσει Eurofighter στη χώρα μας αλλά ο Σημίτης το ξέκοψε σε όλους, ότι η Ελλάδα ενδιαφερόταν μόνο για συμπαραγωγή. Οι πρώτοι που υποχώρησαν ήταν οι Γερμανοί, οι οποίοι πρότειναν σε πρώτη φάση να κατασκευάσει η Ελλάδα βοηθητικά τμήματα για όλα τα Eurofighter που φτιάχνονταν εκείνη την εποχή, που ήταν συνολικά 750. Αν εμείς συμφωνούσαμε στην αγορά 75 αεροσκαφών, τότε θα μπαίναμε στη συμπαραγωγή με ποσοστό 12%, αλλά επειδή δεν έβγαινε το ποσοστό αυτό μόνο με τα βοηθητικά μέρη, θα μπαίναμε αρχικά με 8% και μετά την αγορά των αεροσκαφών η Γερμανία θα αύξανε κι άλλο το ποσοστό μας δίνοντας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία κομμάτια της δικής της παραγωγής.
Δημοσίευμα του «Βήματος», στις 23 Ιανουάριου του 2001, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η σύμβαση για το Eurofighter, το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής στην κατασκευή του αεροσκάφους, η τιμή του, τα αντισταθμιστικά οφέλη καθώς και η πιθανότητα δημιουργίας γραμμής συναρμολόγησής του στην Ελλάδα θα αποτελέσουν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, την προσεχή Πέμπτη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη».
Τα ερωτήματα για το τίμημα
Βέβαια, υπήρξαν και προβληματισμοί, κυρίως όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. Άρθρο του «Βήματος» στις 5 Νοεμβρίου του 2000 με τίτλο «Ερωτήματα για την αγορά των αιώνων» έθετε ερωτήματα για «το τίμημα, τον χρόνο παράδοσης και την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα και την κατασκευάστρια κοινοπραξία». Συγκεκριμένα, το άρθρο ανέφερε πως οι άλλες χώρες που συμμετείχαν στην κοινοπραξία θα προμηθεύονταν τα ίδια αεροσκάφη σε τιμές κατά 20% χαμηλότερες από ό,τι η Ελλάδα.
Ο Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα παρασκήνια της εποχής, θεώρησε πολύ καλούς τους όρους της μελλοντικής συμφωνίας. Μάλιστα, προώθησε το προσχέδιο και στο ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να λάβει την έγκρισή του εκτιμώντας ότι αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Για λόγους όμως που αφορούσαν το κόστος της όλης επένδυσης και τον αντίκτυπο που θα είχε στον προϋπολογισμό, ο Σημίτης ζήτησε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Η ακύρωση της συμφωνίας
Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς διενεργήθηκαν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ακύρωσε τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, η τότε κυβέρνηση ακύρωσε την αγορά 60 Eurofighter, συνολικής αξία5 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντιθέτως, προχώρησε στην αγορά αμερικανικών F-16 Block 50, τα οποία υπάρχουν ακόμα στον στόλο και αυτή την περίοδο η χώρα μας προσπαθεί να τα εκσυγχρονίσει σε Viper. Σύμφωνα με αναλυτές, εκείνη την περίοδο η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει συμπαραγωγός χώρα των Eurofighter. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να διαπραγματεύεται την αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών και των πυραύλων Meteor χωρίς και την ελληνική συναίνεση και τουλάχιστον οι ελληνικές κυβερνήσεις θα είχαν έναν αποτελεσματικότερο μοχλό πίεσης προς τις μεγάλες κατασκευάστριες χώρες. Επιπλέον, η Τουρκία θα ήταν αναγκασμένη για όσα μέρη θα παράγονταν στη χώρα μας να κλείνει συμφωνίες με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Γαλλικά αεροσκάφη, αμερικανικός οπλισμός
Η Τουρκία, η οποία διεκδικεί την απόκτηση σαράντα Eurofighter, έχει καταστήσει σαφή τη θέση της πως εάν δεν αποκτήσει παράλληλα και τους Meteor, θα ακυρώσει τη συμφωνία, καθώς θέλει να εξοπλίσει το νέο της μαχητικό αεροσκάφος με το πλέον συμβατό οπλικό σύστημα. Ένα αντίθετο παράδειγμα στην ιστορία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί η αγορά των πολεμικών αεροσκαφών Μιράζ. Τα πρώτα Μιράζ προσγειώθηκαν στην Τανάγρα στις 5 Αυγούστου 1975, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, και πολύ σύντομα η χώρα μας είχε στη διάθεσή της σαράντα αεροσκάφη τέτοιου τύπου.
Στο μεταξύ, έπειτα από ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, τα αεροσκάφη αυτά δεν εφοδιάστηκαν ποτέ με γαλλικά όπλα, αλλά με αμερικανικούς πυραύλους. Συγκεκριμένα, η χώρα μας δεν προμηθεύτηκε ποτέ τους γαλλικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Matra Super 530F, αλλά χρησιμοποίησε τους αμερικανικούς ΑΙΜ-9Ρ για τον οπλισμό των Μιράζ. Παρότι έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές έτσι ώστε αυτός ο συνδυασμός να είναι λειτουργικός, εν τούτοις δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που παραλίγο να υπάρξουν ατυχήματα. Από την άλλη πλευρά, στα 28 χρόνια της «θητείας» τους στην Πολεμική Αεροπορία τα Μιράζ συμπλήρωσαν πάνω από 160.000 ώρες πτήσης, κυρίως αναχαιτίζοντας τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Την 1η Ιουλίου 2003 τα 40 Mirage F-1 που αγοράστηκαν από τη Γαλλία το 1975 αποσύρθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία.
Η «αγορά του αιώνα» και οι αντικαταστάσεις
Το 1985, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα θα προχωρούσε στη λεγόμενη «αγορά του αιώνα», αγοράζοντας συνολικά 80 μαχητικά αεροσκάφη, 40 F-16 και 40 Μιράζ 2000. Πλέον η Ελλάδα έχει αντικαταστήσει τα Μιράζ με 24 σύγχρονα αεροσκάφη Ραφάλ, ενώ διαθέτει και 36 πυραύλους Meteor, οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Άμυνα
Financial Times: “Το ΝΑΤΟ προέτρεψε την ΕΕ να βελτιώσεις τις σχέσεις της με την Τουρκία” – Δηλαδή να εξοπλίζονται από την Άγκυρα
Τα τελευταία έρχονται καθώς οι Βρυξέλλες διερευνούν τρόπους για να εντείνουν τη συνεργασία με την Τουρκία και άλλους γείτονες εκτός ΕΕ ως μέρος μιας τεράστιας προσπάθειας κλιμάκωσης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.

Το ΝΑΤΟ προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους καθώς η υποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης ωθεί τις πρωτεύουσες της ηπείρου για να επανεξετάσουν γρήγορα τις συμμαχίες τους, σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προέτρεψε ιδιωτικά τους ηγέτες της ΕΕ να εντείνουν τη δέσμευση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τα σχόλιά του.
Τα τελευταία έρχονται καθώς οι Βρυξέλλες διερευνούν τρόπους για να εντείνουν τη συνεργασία με την Τουρκία και άλλους γείτονες εκτός ΕΕ ως μέρος μιας τεράστιας προσπάθειας κλιμάκωσης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν παρευρέθηκε σε μια συγκέντρωση των βασικότερων στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης στο Λονδίνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν την υποστήριξη για την Ουκρανία και τα ευρύτερα αμυντικά ζητήματα.
Η παρουσία του ακολούθησε μια έκκληση του Ρούτε σε ιδιωτικό γεύμα με ηγέτες της ΕΕ νωρίτερα τον Φεβρουάριο, όπου τόνισε τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας με την Τουρκία και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν με την Άγκυρα, σύμφωνα με τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση.
Εκπρόσωπος του Ρούτε, πρώην πρωθυπουργού της Ολλανδίας, ο οποίος κατά καιρούς είχε συγκρουστεί έντονα με τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της θητείας του, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο ότι “η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας, πιστεύω, για την ασφάλεια της Ευρώπης”.
“Τα πράγματα αλλάζουν. Σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρέπει να αποφασίσετε ποιον θα θέλατε στην ομάδα σας, ανεξάρτητα από τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχετε”, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία. “Αλλά και η Τουρκία πρέπει επίσης να δώσει τέλος στην αμφίθυμη στάση της απέναντι στη Ρωσία”.
Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε στους FT ότι η Αθήνα παραμένει “περισσότερο επιφυλακτική παρά δογματική” σχετικά με την αυξημένη αμυντική συνεργασία με την Άγκυρα. “Η Τουρκία πρέπει να είναι εποικοδομητική στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με τα κράτη-μέλη”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο.
“Αυτή τη στιγμή καθορίζουμε την καλύτερη πορεία δράσης”, είπε ο Φιντάν στους FT την περασμένη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε για τον πιθανό αντίκτυπο του Τραμπ στις ρυθμίσεις ασφαλείας της Ευρώπης. “Εάν όλα αυτά καταλήξουν σε μια νέα ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε”.
Άμυνα
Η Φινλανδία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία τους, μεταξύ άλλων στους εξοπλισμούς, στην ανταλλαγή πληροφοριών μυστικών υπηρεσιών καθώς και στην παραγωγή πυρομαχικών, ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Η Φινλανδία και η Ουκρανία υπέγραψαν διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία τους, μεταξύ άλλων στους εξοπλισμούς, στην ανταλλαγή πληροφοριών μυστικών υπηρεσιών καθώς και στην παραγωγή πυρομαχικών, ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι θα χορηγήσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού, ώστε να τη βοηθήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Σουηδίας Μπέντζαμιν Ντούσα δήλωσε σήμερα ότι η Σουηδία θα δώσει τουλάχιστον 1,4 δισεκ. σουηδικές κορώνες (137,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη, καθώς και να ανταποκριθεί σε επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες.
Το πακέτο, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα μη στρατιωτικής βοήθειας της Σουηδίας που έχει χορηγηθεί ποτέ σύμφωνα με τον Ντούσα, περιλαμβάνει υποστήριξη για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών καθώς και απομάκρυνση ναρκών και την εκπαίδευση υγειονομικών.
“Η υποστήριξη για την Ουκρανία είναι ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά επίσης και ασφάλειας της Σουηδίας”, είπε ο Ντούσα σε συνέντευξη Τύπου.
“Οι τελευταίες λίγες εβδομάδες δεν ήταν εύκολες. Δεν ήταν ποτέ πιο σαφές ότι δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε δεδομένη την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την Ουκρανία”, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Sigmalive
Άμυνα
Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα καταπλεύσει στην Ελλάδα με διαμόρφωση Standard II
Η καθυστέρηση παράδοσης έγινε εκμεταλλεύσιμο προϊόν για το Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Πως τελικά θα καταπλεύσει στην χώρα μας η πρώτη ελληνική FDI; Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι νέες φρεγάτες για τον Στόλο από την αρχή θα έχουν την διαμόρφωση επινόησης του Πολεμικού Ναυτικού…
Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη του 2025 η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα καταπλεύσει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας έχοντας 32 επιχειρησιακά κελιά για τους πυραύλους Aster 30, ενώ την αντιαεροπορική- αντιβληματική ασπίδα του πλοίου θα συμπληρώνει το RAM με 21 πυραύλους.
Στην Standard II διαμόρφωση συμπληρώνουμε το πυροβόλο των 76 χιλιοστών, τους πυραύλους Exocet MM40 Block 3C, οι οποίοι έχουν βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους κι όχι μόνο στόχους, τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU-90.
Στα παραπάνω δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τις ψηφιακές «χάρες» των FDI, δηλαδή το ραντάρ AESA (σ.σ. Active Electronically Scanned Array) Sea Fire, το sonar μεταβλητού βάθους CAPTAS-4 και τον συντονισμό από το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS.
Έως τον κατάπλου μένει να φανεί το μέλλον του ολοκληρωμένου συστήματος αυτοπροστασίας του πλοίου καθώς όλες οι δοκιμές έχουν δείξει πως είναι έτοιμο, τόσο για γαλλικά, όσο και για ελληνικά πολεμικά πλοία.
Η πρώτη αποκαλυπτική εικόνα της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» ήταν κατά την διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο ERTnews καθώς το drone, μάλλον ηθελημένα, φανέρωσε τις 32 καταπακτές που φιλοξενούν τα κελιά των πυραύλων Aster 30.
Ακολούθησαν δεκάδες ρεπορτάζ για το αν τελικά η πρώτη ελληνική ψηφιακή φρεγάτα θα φτάσει στην χώρα μας έχοντας έτοιμα τα 32 κελιά ή αν κατασκευάστηκαν μόνον οι καταπακτές ώστε να υπάρχουν έτοιμες αναμονές, κ.ο.κ.
Το Πολεμικό Ναυτικό δεν πήρε επίσημα θέση ή μη θέση για την διαμόρφωση, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έκανε λόγω για εργασίες, αφήνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το πέπλο μυστηρίου να σκεπάζει προστατευτικά την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»…
Τότε η Hellasjournal είχε αποκαλύψει ότι ο αρχικός σχεδιασμός άλλαζε ρότα καθώς οι επιτελείς του ναυτικού επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που δεν έτρεχε υπέρ της ημερομηνίας παράδοσης της φρεγάτας εντός του Μαρτίου 2025…
Υπενθυμίζουμε ότι η Αθήνα «εισέβαλλε» στο γαλλικό πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών FDI, ζητώντας να παραλάβει άμεσα καράβια.
Αυτό σήμαινε ότι οι μονάδες θα ήταν 100% γαλλική διαμόρφωση, τουλάχιστον μια ως δυο φρεγάτες, δηλαδή με 16 μόλις κελιά για του αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Και περίπου το 2027- 2028, όταν η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα έκανε την πρώτη της προγραμματισμένη ακινησία για συντήρηση, τότε θα ξεκινούσαν οι αλλαγές για την αύξηση των κελιών και την προσθήκη συστημάτων αντιαεροπορικού αγώνα.
32 ASTER & RAM απ’ την αρχή για τον «ΚΙΜΩΝΑ»…
Στρατιωτικοί κύκλοι επανέρχονται σημειώνοντας ότι η μετακύληση της ημερομηνίας παράδοσης της «ΚΙΜΩΝ» μπορεί να μην είναι ευχάριστη, αλλά επιχειρείται να ομοιάσει με ευκαιρία αφού η φρεγάτα θα παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό εξ αρχής στην διαμόρφωση Standard II.
Η άσκηση πίεσης από το Ναυτικό προς το ναυπηγείο είναι ένα βασικό δεδομένο όπως μαθαίνουμε, με τους μόνιμα εγκατεστημένους αξιωματικούς να λαμβάνουν σαφείς εντολές διαχείρισης ώστε να επισπεύσουν κάτι που μελλοντικά θα το έβρισκαν μπροστά τους.
Αυτό σημαίνει ότι η «ΚΙΜΩΝ» δεν θα καταπλεύσει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας με «καπάκια αναμονής» 32 κελιών για τους Aster 30, αλλά θα έχει επιχειρησιακά έτοιμα 32 VLS για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχουν χαρακτηριστεί «one shot, one kill».
Επιπλέον οι ίδιες πηγές προσθέτουν και το αντιαεροπορικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM που έχει ζητήσει στις FDI το πολεμικό ναυτικό.
Η διαμόρφωση των FDI ως Standard II, δηλαδή με αύξηση των κανίστρων που μεταφέρουν πυραύλους Aster από 16 σε 32, το σύστημα RAM, οι Exocet, έγιναν αντικείμενο μελέτης από το ναυτικό της Γαλλίας, το οποίο κάνει πολλές σκέψεις και σχεδιασμό μήπως τελικά και οι δικές τους φρεγάτες γίνουν, οπλικά, δίδυμες με τις ελληνικές.
Από την Standard II στην Standard IIΙ….
Σε ό,τι έχει να κάνει με την προσθήκη των πυραύλων SCALP, που σημαίνει και αλλαγή κελιών από Sylver 50 σε Sylver 70, παραμένει ως τώρα μια πολιτική εξαγγελία. Η ενεργοποίηση γι’ αυτές τις αλλαγές μεταφράζεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε με την τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας, ν’ αρχίσουν οι αλλαγές και η προσθήκη των υποστρατηγικών πυραύλων των 1000+ χλμ εμβέλειας.
Το ίδιο ισχύει και για την τέταρτη φρεγάτα FDI, όπου μαζί με τους SCALP αποτελούν τμήματα της «Ατζέντας 2030» που αναφέρεται διαρκώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας.
Την ίδια στιγμή περίπου 50 στελέχη, μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» ετοιμάζονται για το ιστορικό ταξίδι στην γαλλική Βρετάνη. Είναι τα στελέχη που πρόκειται να παραλάβουν στα τέλη του έτους την πρώτη ελληνική FDI. Από το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα βρίσκονται πάνω στο πλοίο που πρόκειται να υπηρετούν, μαθαίνοντας όλα όσα οφείλουν να γνωρίζουν για την ψηφιακή φρεγάτα.
Την ίδια περίοδο αναμένεται να εκκινήσει και σχολείο στο ναυτικό οχηρό Σκαραμαγκά για τα πληρώματα των φρεγατών «ΝΕΑΡΧΟΣ» & «ΦΟΡΜΙΩΝ».
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ