Ακολουθήστε μας

Άμυνα

IDEX 2025: Επιτυχής σύνδεση της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας

Το IDEX πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του HH Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ και διοργανώνεται από την Capital Events σε συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας.

Δημοσιεύτηκε στις

Η Διεθνής Έκθεση και Διάσκεψη Άμυνας (IDEX) είναι μια κορυφαία έκθεση στον τομέα της άμυνας που χρησιμεύει ως παγκόσμια πλατφόρμα για την επίδειξη αμυντικών τεχνολογιών αιχμής και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ διεθνών αμυντικών φορέων. Η IDEX έχει απαράμιλλη εμβέλεια προσελκύοντας έναν αυξανόμενο αριθμό υπευθύνων λήψης αποφάσεων από την αμυντική βιομηχανία, κυβερνητικές υπηρεσίες, ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικό προσωπικό παγκοσμίως. Ως παγκόσμιο κορυφαίο γεγονός στον τομέα της άμυνας, το IDEX 2025 θα παρέχει πρόσβαση σε ένα εκτεταμένο δίκτυο παγκόσμιων ηγετών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και υπευθύνων λήψης αποφάσεων και μια ευκαιρία να προσεγγίσετε χιλιάδες κορυφαίους εργολάβους, OEM και διεθνείς αντιπροσωπείες. Το IDEX 2025 θα περιλαμβάνει τη Διεθνή Διάσκεψη Άμυνας (IDC), τη ζώνη εκκίνησης IDEX και NAVDEX, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου, Ταξίδι καινοτομίας και συνομιλίες IDEX. Μαζί IDEX και NAVDEX είναι βασικοί κόμβοι για τις παγκόσμιες κοινότητες άμυνας και ασφάλειας.

Διοργανωτής

Το IDEX πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του HH Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ και διοργανώνεται από την Capital Events σε συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας.

Τοποθεσία

Το IDEX πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο ADNEC Centre, το οποίο βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το όραμά σας δεν έχει εμπόδια. Ανεξάρτητα από το πώς θέλετε να προβάλλετε την καινοτόμο τεχνολογία σας, το ADNEC είναι ο ιδανικός χώρος. Η έκθεση IDEX καταλαμβάνει το 100% του υπερσύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, αξιοποιώντας 165.000 τ.μ. χώρου εκδηλώσεων.

Σχετικά με το IDEX 2025 – Διεθνής Έκθεση & Συνέδριο Άμυνας

Η Διεθνής Έκθεση & Διάσκεψη Άμυνας (IDEX) 2025 είναι η πιο στρατηγικής σημασίας αμυντική εκδήλωση τριών υπηρεσιών στον κόσμο, που παρουσιάζει τις τελευταίες καινοτομίες στην ξηρά, τη θάλασσα και την αεροπορική άμυνα. Πραγματοποιείται ανά διετία, η IDEX είναι η μόνη αμυντική έκθεση στην περιοχή της ΜΕΝΑ που επιδεικνύει τεχνολογίες αιχμής και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ενόπλων δυνάμεων και επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Το IDEX 2025, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Εκθεσιακό Κέντρο του Άμπου Ντάμπι (ADNEC), θα αξιοποιήσει πάνω από 165.000 τετραγωνικά μέτρα υπερσύγχρονου εκθεσιακού χώρου, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά γεγονότα στο αμυντικό ημερολόγιο. Διοργανώνεται από την Capital Events με την πλήρη υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Σεΐχη Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, Προέδρου των ΗΑΕ και Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ.

Τα κυριότερα σημεία της εκδήλωσης

  • Παγκόσμια Συμμετοχή : Το IDEX 2025 αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 1.350 εκθέτες από 65 χώρες και να προσελκύσει περισσότερους από 130.000 επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, στρατιωτικού προσωπικού και βασικών ηγετών του κλάδου.
  • Ολοκληρωμένο πεδίο εφαρμογής : Καλύπτοντας την ξηρά, τη θάλασσα και την αεροπορική άμυνα, η έκθεση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τεχνολογίες αιχμής, ζωντανές επιδείξεις και λανσαρίσματα προϊόντων.
  • Ευκαιρίες Δικτύωσης : Η εκδήλωση χρησιμεύει ως κρίσιμος κόμβος για δικτύωση, συνδέοντας παγκόσμιους ηγέτες άμυνας, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, OEM, κύριους εργολάβους και διεθνείς αντιπροσωπείες.
  • Καινοτόμα Προγράμματα : Δυνατότητες όπως η Διεθνής Διάσκεψη Άμυνας (IDC), οι Ομιλίες IDEX, η Ζώνη Εκκίνησης, οι Στρογγυλές Τράπεζες Υψηλού Επιπέδου και το Διαδρομή Καινοτομίας παρέχουν στους συμμετέχοντες ευκαιρίες να αποκτήσουν γνώσεις για τις αναδυόμενες τάσεις και προκλήσεις στον αμυντικό τομέα.

Γιατί να συμμετάσχω στο IDEX 2025;

  • Γνωρίστε τους κορυφαίους εκθέτες : Συνεργαστείτε με περισσότερους από 1.000 εκθέτες που παρουσιάζουν προηγμένες τεχνολογίες άμυνας και ασφάλειας.
  • Δίκτυο με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων : Δημιουργήστε σχέσεις με σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών της άμυνας και της ασφάλειας, των κυβερνητικών υπηρεσιών και των στρατιωτικών αξιωματούχων.
  • Αποκτήστε Industry Insights : Παρακολουθήστε το Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και άλλες συνεδρίες για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες άμυνας και ασφάλειας.
  • Ζωντανές επιδείξεις : Ζήστε σε πραγματικό χρόνο επιδείξεις εξοπλισμού αιχμής και καινοτόμες αμυντικές λύσεις.
  • Επεκτείνετε τις γνώσεις σας : Είτε είστε νέος στον κλάδο είτε έμπειρος επαγγελματίας, η IDEX προσφέρει απαράμιλλες ευκαιρίες μάθησης.
  • Stay Ahead of the Curve : Γίνετε μάρτυρας των αποκλειστικών λανσαρισμάτων προϊόντων και αποκτήστε έγκαιρη πρόσβαση σε πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Βασικές ημερομηνίες για το IDEX 2025

  • Ημέρες Έκθεσης : 17–21 Φεβρουαρίου 2025 (10:00 π.μ. – 18:00 μ.μ.)
  • Διεθνής Διάσκεψη Άμυνας (IDC) : 16 Φεβρουαρίου 2025

Τοποθεσία

Εθνικό Εκθεσιακό Κέντρο του Άμπου Ντάμπι (ADNEC)
Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Παρακολουθώντας το IDEX 2025, οι συμμετέχοντες τοποθετούνται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, συνδέοντας τους διεθνείς ηγέτες και ανακαλύπτοντας τις καινοτομίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της άμυνας και της ασφάλειας.

Η Εταιρεία Καλάσνικοφ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το μελλοντικό αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Lotos των 120 mm στην έκθεση IDEX 2025 στο Άμπου Ντάμπι.

«Το αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Lotos 120 mm που σχεδιάστηκε από το Central Institute of Precision Machine-Building (TsNIItochmash) θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ξένους ειδικούς στην έκθεση IDEX 2025 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 17-21 Φεβρουαρίου», ανέφερε.

Το Lotos ζυγίζει 18 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 70 km/h. Ο κινητήρας έχει χωρητικότητα 450 HP και η αυτονομία καυσίμου είναι τουλάχιστον 500 km. Το πλήρωμα αποτελείται από τέσσερα άτομα. Το βεληνεκές βολής είναι 13 χλμ. Το υπόστρωμα είναι ενοποιημένο με BMD-4M. Το όχημα είναι οπλισμένο με πυροβόλο 120 mm με αυτόματη λειτουργία.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Δόξα του 1821

 Η γεωγραφία των θαλασσών είναι αυτή που διαμορφώνει τη μοίρα των εθνών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου

 Η αναγγελία σαρκώσεως του Θεανθρώπου Χριστού από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία  και τα χρόνια της Νεότερης Ιστορίας μας με επίκεντρο τον 19ο αιώνα, έρχονται πιο κοντά τούτες της μέρες της Άνοιξης με αφορμή τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης (25η Μαρτίου 1821), η οποία αποτελεί φωτεινό μετέωρο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

  Φωτεινό μετέωρο του δεκαετούς σκληρού αγώνα απελευθέρωσης των επαναστατημένων Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό, στο διάβα των 400 χρόνων Τουρκοκρατίας (1453-1821), που έγιναν 500 για το μη απελευθερωμένο κομμάτι της πατρίδας μας (Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, νησιά).

  Του αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων οι οποίοι – στα χρόνια υποταγής τους στον Τούρκο κατακτητή –  είχαν υποστεί ταπεινώσεις σκληρής σκλαβιάς, βίαιο εξισλαμισμό, παιδομάζωμα, αρπαγές, σφαγές, βαριά φορολογία και αναγκαστική ναυτολογία.

   Παρά την μαρτυρική ζωή όμως που πέρασαν, κατόρθωσαν να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, να μην αλλαξοπιστήσουν  (πλην των θυμάτων παιδομαζώματος που δέχθηκαν  εξαναγκασμό) και να μη χάσουν τη γλώσσα τους, την ελληνική γλώσσα.

  Κατόρθωσαν να διατηρήσουν ηρωικό πνεύμα, διάθεση για αυτοθυσία και αυταπάρνηση στο όνομα της σκλαβωμένης Ελλάδας. Να διατηρήσουν, προπάντων, υψηλό φρόνημα που γεννούσε Κολοκοτρώνηδες, Παπαφλέσσες, Καραϊσκάκηδες. Μποτσαραίους και Διάκους στην ξηρά, και στη θάλασσα Μιαούληδες, Κανάρηδες και Μπουμπουλίνες, κατά τα πρότυπα των Μαραθωνομάχων (490 π Χ) και Σαλαμινομάχων /(480 π Χ), οι οποίοι κατανίκησαν τον περσικό στρατό και στόλο στους κλασικούς χρόνους (βλ. Περσικοί Πόλεμοι), αν και οι δυνάμεις του εχθρού υπερτερούσαν αριθμητικά έναντι των αρχαίων προγόνων μας.

   Οι ήρωες της ναυτοσύνης του 1821 κατόρθωσαν με τα πυρπολικά τους να αναδείξουν κάτι από τη δύναμη της αρχαίας κληρονομιάς τους, συνεχιστής της οποίας είναι σήμερα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως δύναμη υπεράσπισης της θαλάσσιας επικράτειας των συνόρων μας και γεωπολιτικός πυλώνας ισχύος με έμβλημα (στο θυρεό) τη φράση του Θουκυδίδη δια στόματος Περικλή (Θουκυδίδης: Ἱστορίαι).: “Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος” (”Μεγάλη είναι η δύναμη του κράτους που ελέγχει την θάλασσα»).

 Η γεωγραφία των θαλασσών, άλλωστε, είναι αυτή που διαμορφώνει τη μοίρα των εθνών. Πολύ περισσότερο όταν η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων για την απόκτηση ναυτικής ισχύος. Κι αυτό της δίνει το δικαίωμα να είναι συνεχιστής της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παρουσίας στις θάλασσες της Μεσογείου.

   Παρουσίας που ήταν εμφανής και στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, έστω κι αν η δυναμική των τουρκικών πλοίων ήταν χαώδης, αφού οι δικοί μας δρούσαν με πυρπολικά και μ’ αυτά τορπίλιζαν  τουρκικές ναυαρχίδες (πυρπολικά με κυβερνήτη τον Παπανικολή, τον Ψαριανό Καλαφάτη, τον Κανάρη κλπ).

  Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μαχητές-επαναστάτες  και ναύαρχοι στην ξηρά και τη θάλασσα δεν ένιωθαν φοβικά, γιατί είχαν υψηλό φρόνημα και μεγάλη πίστη. Πίστη στην κιβωτό του έθνους Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όταν ξέσπασε η εθνικοαπελευθερωτική εξέγερσή τους το 1821.

  Τροφοδότες  του φρονήματος και της πίστης τους ήταν το ελληνορθόδοξο πνεύμα που διαπερνούσε τα πάντα. Από το ”Κρυφό σχολειό” και την Εκκλησία ως τους δασκάλους του Γένους (Κοσμά Αιτωλό, Ρήγα Φερραίο Άνθιμο Γαζή, Αδαμάντιο Κοραή, Ευγένιο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κούμα, Οικονόμο τον εξ Οικονόμων κλπ). οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους τον σπόρο ελευθερίας που έσπειραν.

   Έγιναν, στην ουσία, φάροι της ακατάλυτης ψυχής των Ελλήνων και της ελληνικής αρετής διαιωνίζοντας την ένδοξη παράδοση του 1821. Τη σύζευξη αμφοτέρων είχε εγκιβωτίσει στο όραμά του το Πολεμικό Ναυτικό τα επόμενα χρόνια τόσο κατά τους Βαλκανικούς, όσο και κατά τους Παγκοσμίους Πολέμους, όπου η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδας ήταν μεγάλη.

   Ήταν μεγάλη και άνοιξε δρόμο θριαμβικά για την εποποιία του 1940-’41, το απαύγασμα της οποίας υπερίπταται ως όραμα πάνω απ’ τον σύγχρονο ελληνικό Στόλο στα χρόνια μας. Τον Στόλο που προσπαθεί να αποκαταστήσει εξοπλιστικά και επιχειρησιακά – κατά την τελευταία πενταετία – την οκτάχρονη καθήλωσή του επί μνημονίων (2010-’18) λόγω δυσμενών οικονομικών συγκυριών.

   Προσπαθεί να αποκαταστήσει την χαμένη ”ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο” λόγω της εξοπλιστικής αυτάρκειας στην οποία κατατείνει  η Τουρκία. Αυτάρκειας που της επιτρέπει να κατασκευάζει με δική της τεχνογνωσία πάνω από το 60% των εξοπλισμών της, τη στιγμή που η Ελλάδα βλέπει σαν βάρος την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εθνική μας Άμυνα, αν δεν τις απαξίωναν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις ξένες αγορές.

  Ωστόσο η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και σ’ αυτήν την περίπτωση. Το προσάναμμα της φλόγας της το άναψαν οι ελληνικές κανονιοφόροι που είναι ενταγμένες στη Διοίκηση Κανονιοφόρων η οποία συστάθηκε το 2002 και υπάγεται στο Αρχηγείο του Στόλου μας. Σηματωρός της ελπίδας αυτής είναι το ”εθνικό πλοίο”. Το φιλόδοξο όνειρο κατασκευής ενός λειτουργικού συστήματος βγαλμένου από ελληνικά χέρια και συναρμολογημένου με εγχώρια μέσα.

   Ήδη το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και κατασκευή εγχώριου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) – αξίας 1,4 εκατ. ευρώ σε χρονοδιάγραμμα 18 μηνών – το οποίο θα συνθέτει στοιχεία από τους αισθητήρες του υπό αναβάθμιση σκάφους του ΠΝ, για να ελέγχονται τα όπλα του.

   Σημειωτέον ότι, σε πρώτη φάση, θα υπάρχει συνεργασία με το υπό ανάπτυξη υποσύστημα επίλυσης προβλήματος διεύθυνσης βολής του ΠΝ με στόχο την αναβάθμιση των κανονιοφόρων κλάσης κλάσης Osprey-55 (βλ. ”Αρματολός” και ”Ναυμάχος”).

   Όπερ σημαίνει ότι – βάσει του συστήματος αυτού – θα μπορεί να επιτυγχάνεται ο ”αυτοματισμός ενεργειών και λειτουργιών εντοπισμού, αναγνώρισης και προσβολής με πυροβόλο”, ενώ θα διασφαλιστεί η διασύνδεση που απαιτείται σε κάθε αναβαθμισμένο πλοίο, ώστε να λαμβάνονται στοιχεία στόχων από αισθητήρες και να γίνεται  γνωστή η τακτική εικόνα του σκάφους, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής της με άλλες μονάδες του στόλου για επιχειρησιακούς λόγους.

   Εικόνα που θα αντικατοπτρίζει την αναβάθμιση του πλοίου σε επίπεδο εκτέλεσης επιχειρήσεων (αναγνώρισης και δικτυοκεντρικών), υποστήριξης επιχειρήσεων ξηράς, έρευνας και διάσωσης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, εμπλοκής και ελέγχου όπλων, αναγνώρισης στόχων ανεξαρτήτως συνθηκών φωτισμού.

   Θα είναι μια καλή αρχή για τη δημιουργία (μακροπρόθεσμα) ενός ελληνικού ενοποιημένου, δικτυοκεντρικού και διαλειτουργικού συστήματος (σ.σ: τα υπάρχοντα συστήματα μάχης του ΠΝ είναι ξένης προέλευσης: TACTICOS, SETIS). Συστήματος το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο κατασκευασμένου από ελληνικά χέρια πλοίου επιτρέποντας την αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων από αισθητήρες, οπλικά συστήματα και επικοινωνιακά μέσα, είτε σε τοπικό επίπεδο (μονάδα επιφανείας, φερ’ ειπείν), είτε ως κομμάτι ενός ευρύτερου ναυτικού, αλλά και διακλαδικού δικτύου.

   Προ το παρόν, ωστόσο – πέραν των διασφαλισθέντων 3 γαλλικών φρεγατών FDI Belharra, και τη δυνητική απόκτηση αριθμού ιταλικών φρεγατών FREMM κλάσης Bergamin 12ετίας που συζητάμε στη θέση των παλαιών ελληνικών “S” (αν και άμεσο ζητούμενο είναι η απόκτηση 4ης Belharra) –  ”τρέχει” ο εκσυγχρονισμός τεσσάρων υποβρυχίων ”214”  κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

 ”Τρέχει” και η απόκτηση καινούργιων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, την απόκτηση των οποίων θα ανακοινώσει στις 27 Μαρτίου από βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός, με την υπόμνηση ότι – έστω και καθυστερημένα – θα έρθουν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας – αρχές του καλοκαιριού – οι 44 τορπίλες βαρέως τύπου που είχαμε παραγγείλει και περιμέναμε.

   Ας σημειωθεί ότι υπό συζήτηση είναι η αγορά καινούργιων Μονάδων Επιφανείας για το ΠΝ, δεδομένου ότι υπάρχει οικονομικό περιθώριο γι’ αυτό λόγω της ”Λευκής Βίβλου” της ΕΕ για την άμυνα και τα εξοπλιστικά (βλ. ρήτρα διαφυγής για αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση των κρατών-μελών της).

  Περιθώριο που, στη δική μας περίπτωση, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο και αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για να μπει το Πολεμικό Ναυτικό στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, χωρίς να πάψει να παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος των φρεγατών Constellation από τις ΗΠΑ, αν και είναι πανάκριβες αυτές και προϋποθέτουν τεράστια καθυστέρηση έναντι των έτοιμων FREMM.

   Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι το καλοκαίρι του 2023 η διαχειρίστρια εταιρεία NAFS των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου είχε υπογράψει – για λογαριασμό του ΥΠΑΜ – σύμβαση (που ”τρέχει” ήδη) με τον  γερμανικό κολοσσό ThyssenKrupp Marine Systems για την αναβάθμιση των ικανοτήτων τεσσάρων ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ 200 (”Υδρα”, ”Σπέτσαι”, ”Ψαρά” και ”Σαλαμίς”).

  Σημειωτέον, ότι η θυγατρική του εν λόγω κολοσσού (η ThyssenKrupp Marine Systems, Howaldtswerke-Deutsche Werft, δηλαδή) ήταν αυτή που ανέλαβε να αναβαθμίσει τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης 214 (”Παπανικολής”, ”Πιπίνος”, ”Ματρώζος” και ”Κατσώνης”).

   Πλοίων αντάξιων όχι μόνο των θρυλικών πυρπολικών και των άλλων που  συμμετείχαν στον κατά θάλασσα αγώνα της Απελευθέρωσης του 1821 (βλ. πλοία Ύδρας, Σπετσών, Ψαρών, Σάμου), αλλά και των εμπορικών και πολεμικών τα οποία έλαβαν μέρος στον πόλεμο του 1940, όπου πρώτευσαν τα υποβρύχια γράφοντας ναυτικό έπος με τα κατορθώματά τους και συνδέοντας την ιστορία τους με την αθάνατη Δόξα του Εικοσιένα!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

«Ηνίοχος»: Από τις 31 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου η φετινή άσκηση στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας

Στον «Ηνίοχος 2025», η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου έως την Παρασκευή 11 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθεί η άσκηση «Ηνίοχος 2025», στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στις 7 Απριλίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η Media & η DV Day της άσκησης.

H άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση που αφορά στην προετοιμασία της άσκησης ξεκίνησε σήμερα 24 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 30 Μαρτίου. Η δεύτερη φάση που αφορά στην εκτέλεση της άσκησης θα υλοποιηθεί από 31 Μαρτίου έως και 11 Απριλίου. Τέλος, η τρίτη φάση που είναι η φάση αναδίπλωσης θα διαρκέσει από 11 έως 13 Απριλίου.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, οι αποστολές αφορούν σε:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
  • Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
  • Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
  • Αποστολές Αναγνώρισης – Reconnaissance Missions (RECCE)
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
  • Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets (TST)
  • Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Στον άσκηση «Ηνίοχος 2025» θα εκτελεστεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Στον «Ηνίοχος 2025», η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Επίσης, στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Επιπλέον, πρόκειται να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις κάτωθι συμμαχικές και φίλιες χώρες:

  • Γαλλία με Μ-2000
  • ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9
  • Ινδία με SU-30
  • Ισπανία με F/A-18 Hornet
  • Ισραήλ με G-550
  • Ιταλία με Tornado
  • Κατάρ με F-15
  • Μαυροβούνιο με B-412
  • Πολωνία με F-16
  • Σλοβενία με PC-9

Επιπρόσθετα, η Κύπρος θα συμμετάσχει με προσωπικό υποστήριξης ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν θα αποστείλουν ομάδα παρατηρητών.

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «Ηνίοχος» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται, δε, ότι, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2025» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Αλλαγή «σκυτάλης» στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Ξανά η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα θα βάλει -ξανά- η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού «ΨΑΡΑ» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του ΠΝ ήταν η δεύτερη που ανέλαβε δράση στο πεδίο μάχης κατά των επιθέσεων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι, βάσει του προγραμματισμού του Ναυτικού Επιτελείου, προστατεύοντας εμπορικά πλοία.

Επιπλέον, ήταν η πρώτη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ –  που παρά την «ηλικία» της- απέδειξε την επιχειρησιακή της ικανότητα συνδυαστικά με το άρτια εκπαιδευμένο πλήρωμα αλλά και του αντι-drone συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που αναπτύχθηκε από την ΕΑΒ και αναμένεται να εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες ιδίου τύπου, βαλόντας εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones / UAVs) των Χούθι  στον Κόλπο του Άντεν στις 4 Ιουλίου 2024.

 Η στιγμή που η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αποκρούει drone των Χούθι

Ειδικότερα, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποίησε τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής με αποτέλεσμα δύο από τα UAVs να καταρριφθούν και τα άλλα δύο να απομακρυνθούν.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό «ρόλο» στην επιχείρηση καθώς διαθέτει από την έναρξη της Επιχείρησης τη χερσαία Διοίκηση, με το Στρατηγείο της να βρίσκεται στη Λάρισα. Και  επιχειρησιακό Διοικητή τον Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ αλλά και την εν πλω διοίκηση με τον Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη Π να βρίσκεται στο «τιμόνι».

Καμία αλλαγή μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά τον Χούθι

Με τις συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι να βρίσκονται σε εξέλιξη, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στη «Ν» ότι «Εμείς κοιτάμε τι γίνεται τριγύρω σύμφωνα με τις εξελίξεις και την αλλαγή στάσης από άλλες επιχειρήσεις. Για εμάς δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε έχει αλλάξει κάτι από τους Χούθι. Ο ρόλος μας είναι αμυντικός και όχι επιθετικός, δεν χτυπούμε στόχους μέσα στην Υεμένη και πλέουμε σε διεθνή ύδατα» και προσθέτουν πως «παροτρύνουμε την ναυτιλιακή κοινότητα να ακολουθείς τις οδηγίες και τις συμβουλές μας».

Ποια κράτη συμμετέχουν – Παρατείνεται η επιχείρηση

Σε ότι αφορά την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», συμμετέχουν  21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή την περίοδο συμμετέχουν με πλοία η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει την εντολή της επιχείρησης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026.

Επιπλέον το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή επιχειρήσεων, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες, εκτός από τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πλοίων, σχετικά με τη διακίνηση όπλων και τους σκιώδεις στόλους, με σκοπό την ανταλλαγή των πληροφοριών αυτών με τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου (EUROPOL) και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Υποστήριξη σε πάνω από 700 εμπορικά πλοία

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έναρξή της η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»,  έχει παράσχει υποστήριξη σε περισσότερα από 700 εμπορικά πλοία, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευσή τους από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Από αυτά, περισσότερα από 410 πλοία έλαβαν στενή προστασία, επωφελούμενα από ενεργές υπηρεσίες συνοδείας και επιτήρησης.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στενής προστασίας, τα 16 πλοία δέχθηκαν επίθεση.

Συνολικά έχουν εξουδετερωθεί 18 UAV, (Unmanned Aerial Vehicle), 2 USV (Unmanned surface vehicle) και 4 ASBM (anti-ship ballistic missile),  χωρίς να προκληθούν απώλειες ανθρωπίνων ζωών στις εχθρικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας έτσι την ικανότητα της επιχείρησης επιχειρεί με ακρίβεια και υπευθυνότητα.

Οδηγίες προς τη ναυτιλιακή κοινότητα

Αναφορικά με τις ναυτιλιακές εταιρείες, όπως αυτές θέλουν να υποβάλουν αιτήματα συνοδείας και προστασίας εμπορικών πλοίων έναντι των επιθέσεων των Χούθι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα Maritime Security Center Indian Ocean (MSCIO).

Οι ενημερώσεις της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» βρίσκονται στη διεύθυνση https://mscio.eu ή μπορεί η ενδιαφερόμενη εταιρεία να επικοινωνήσει ακόμη και απευθείας με τη διεύθυνση [email protected].

Ο Διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής: Στην Ελλάδα η εν πλω διοίκηση

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Μάικλ Ρούμπιν στο 1945: Έρχεται αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία

Ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος θα αναδειχθεί ανάμεσα στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που κρατούν σήμερα οι τουρκικές φυλακές.

Διεθνή11 ώρες πριν

Σοκαρισμένος ο Χέρτσογκ! Το Ισραήλ έχει χάσει την εστίασή του στους ομήρους

Ο Πρόεδρος λέει ότι η χώρα δεν πρέπει να «χάσει οπτική επαφή» με το θέμα, καθώς ο κύκλος ειδήσεων κυριαρχείται...

Ιστορία - Πολιτισμός12 ώρες πριν

Το 1821 και η Κύπρος μας

Οι σφαγές της 9ης Ιουλίου του 1821 και όσα ακολούθησαν στα δύσκολα εκείνα χρόνια αποτελούν την έκφραση μιας διαχρονικής αντιμετώπισης...

Αναλύσεις14 ώρες πριν

Ανατρεπτική ενέργεια κατά των κατακτητών!

Αποτελεί ιστορικά παραδεκτό ότι τότε οι Έλληνες επαναστάτησαν μέσα σε δυσμενείς συσχετισμούς δυνάμεων. Οι μικροϋπολογισμοί της ηττοπάθειας δεν ίσχυσαν ποσώς...

Αναλύσεις14 ώρες πριν

Αποκάλυψη! Οι ΗΠΑ οδηγούν Ελλάδα-Τουρκία σε συμφωνία

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Δημοφιλή