Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Κυκλοφοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων το νέο βιβλίο του Αντιπτεράρχου εα Παναγιώτη Μπαλέ: ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΑΕΤΩΝ Νο 2

Μαύρη επέτειος – 50 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου. Κανένας δεν φταίει; (Κατά παράφραση του ‘Τις πταίει;’ του Χαρ. Τρικούπη)

Δημοσιεύτηκε στις

Ένα βιβλίο γραμμένο με την δύναμη και την καθαρότητα της αληθείας. Ανυπόκριτα, αντικειμενικά και χωρίς πάθος. Με μόνο φωτεινό κανόνα, το αιώνιο «Θαρσείν τ’ αληθή λέγειν» του Σοφοκλή. Την δε αφορμή για την συγγραφή του την έδωσε το ‘ανιστόρητο’ άρθρο… Καθηγητού της Ιστορίας στο ΕΚΠΑ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 8/3/2020 με το οποίο επιχειρήθηκε η παραχάραξη της Ιστορίας σχετικά με το αναπάντητο μέχρι σήμερα ερώτημα: «Γιατί ο τότε Αρχηγός ΑΤΑ, Πτέραρχος Περ. Οικονόμου, δεν αποδέσμευσε τα ΡΗΑΝΤΟΜ του Ηρακλείου, στις 22/7/74, για την εξουδετέρωση του τουρκικού προγεφυρώματος του Αττίλα Ι, στην Κύπρο». Ως επίσης σχετικά και με τον ψευδή ισχυρισμό του ιδίου στην ΕΕτΒ (1986) ότι: «τα ΡΗΑΝΤΟΜ του Ηρακλείου δεν ήταν ετοιμοπόλεμα». Το περίεργο επίσης είναι ότι ούτος ούτε παραπέμφθηκε (γιατί;) στην Στρατιωτική Δικαιοσύνη για παράβαση της κατωτέρω στρατιωτικής εντολής που είναι καταχωρημένη στο Ημερολόγιο του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΑ και έχει ως εξής: «22/7/1974, Ώρα: 13:15΄. Δίνεται εντολή από τον κ. Αρχηγό ΓΕΑ προς 28 ΤΑΔ (νυν ATA), όπως τα 10 α/φη F-4Ε ΡΗΑΝΤΟΜ του Ηρακλείου (σ.σ.: δηλ. οι δύο 4άδες Βομβαρδιστικών ΡΗΑΝΤΟΜ οπλισμένα με βόμβες CBU/ROCKEYE και το ζεύγος F-4E ΡΗΑΝΤΟΜ Αναχαίτισης για την κάλυψη των Βομβαρδιστικών) απογειωθούν σε χρόνο ώστε να είναι άνωθεν στόχου (το τουρκικό προγεφύρωμα του Αττίλα Ι) όχι αργότερο της 16:30 (σσ: 16.30, είναι η Ώρα εφαρμογής της εκεχειρίας του ΟΗΕ)». Μήπως κάποιος παράγοντας, από τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, που είχε ‘συμφέρον’ ‒ενδεχομένως δε να ήταν και o ίδιος εμπλεκόμενος στην τραγωδία της Κύπρου‒ φρόντισε να παράσχει κάλυψη και ‘ασυλία’ στις παράνομες και ποινικές αυτές παραλείψεις του τότε (1974) Αρχηγού του ΑΤΑ, Πτεράρχου ε.α. Οικονόμου. 

Διότι, αντίθετα προς τα οψίμως ισχυριζόμενα από τον Οικονόμου στην ΕΕτΒ, το 1986, όλα τα βομβαρδιστικά ΡΗΑΝΤΟΜ του Ηρακλείου επανδρωμένα με τους αριστείς των πιλότων, της ΠΑ, που όλοι τους είχαν εκπαιδευτεί και καταστεί ετοιμοπόλεμοι στις ΗΠΑ, από την USAF και οπλισμένα με τα ειδικά όπλα CBU/ROCKEYE για την εξουδετέρωση των τεθωρακισμένων Δυνάμεων του τουρκικού προγεφυρώματος και με τους πιλότους εντός των cockpits των α/φών τούτων ‒ήταν έτοιμοι για α/γ από το α/δ του Ηρακλείου, όπου είχαν σταλεί για τον σκοπό αυτό‒ και εναγωνίως ανέμεναν ούτοι την εντολή του Αρχηγού του Α/ΤΑ, Πτεράρχου Περ. Οικονόμου, για την αποδέσμευσή τους και την εκτέλεση της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, η οποία όμως εντολή αποδέσμευσης ουδέποτε μας δόθηκε.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ακόμη, πέραν των πληροφοριών του γράφοντος που εβίωσε εκ των ένδον ‒από την σχεδίαση και ενεργά ως Αρχηγός της μιας 4άδος των Βομβαρδιστικών ΡΗΑΝΤΟΜ του Ηρακλείου‒ την επιχείρηση αυτή που δεν έγινε τελικά (τον πραγματικό λόγο δεν μας τον έχει αποκαλύψει ο τότε Αρχηγός του ΑΤΑ Πτέραρχος Περ. Οικονόμου). Περιλαμβάνει λοιπόν και μία σχετιζόμενη με τα γεγονότα της εισβολής ‘μονογραφία’ έγκυρου αναλυτή, υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Μεταπολίτευση στην Ελλάδα το 1974, made in USA» του ειδικού αναλυτή Ι. Δ. Παπακωνσταντίνου, ανηρτημένη στο Διαδίκτυο, η οποία βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του ΗΠΑ/ΥΠΕΞ (STΑΤΕ.DEPARTMENT), όπως ο ίδιος ο Συγγραφέας ταύτης ισχυρίζεται. 

Ένα κείμενο αποκαλυπτικό, ηχηρό ηθικό ‘ράπισμα’ σε ευθυνόφοβες Ηγεσίες της Αεροπορίας μας, που για να αποσείσουν δικές τους ποινικές ευθύνες για την ασύγγνωστη αδράνειά τους στην εξουδετέρωση των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων του Αττίλα Ι, στην Κύπρο το ‘74, έφθασαν να ισχυριστούν ‒ψευδώς βέβαια‒ στην ΕΕτΒ το 1986, ότι: «Τα ΡΗΑΝΤΟΜ του Ηρακλείου δεν ήταν ετοιμοπόλεμα και γι’ αυτό δεν τα αποδέσμευσε για την Κύπρο, στις 22/7/1974». Κατάπτυστο ψεύδος, από μοιραίες και ευθυνόφοβες Ηγεσίες της ΠΑ, που για αποφύγουν τις ευθύνες τους προσπαθούν να τις μετακυλήσουν στους ώμους υφισταμένων τους. 

Με τα παρατιθέμενα όμως στο ανά χείρας βιβλίο πραγματικών στοιχείων και πληροφοριών ως προς τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το ’74, ο αναγνώστης μπορεί πλέον να αξιολογήσει σωστά με τα δικά του κριτήρια και να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τον ρόλο ενός εκάστου των δημοσίων προσώπων (πολιτικών και στρατιωτικών) που ενεπλάκησαν ή χειρίστηκαν διαδικαστικά τις εξής αλληλοεπηρεαζόμενες μείζονες εθνικές μας υποθέσεις, ήτοι:

α. Ποια Ηγεσία της ΠΑ αδράνησε στην: «αποδέσμευση των Βομβαρδιστικών ΡΗΑΝΤΟΜ του Ηρακλείου για την εξουδετέρωση του τουρκικού προγεφυρώματος του Αττίλα Ι στην Κύπρο, στις 22/7/74»;

β. Ποιοι παράγοντες και πλευρές της ΕΕτΒ, το 1986-88, αγνόησαν τελείως τις διαμαρτυρίες των Αρχηγών των ΡΗΑΝΤΟΜ του Ηρακλείου, Μπαλέ & Σκρέκα, για το ‘ψευδολόγημα Οικονόμου’ ενώ εκείνοι ‘προσκάλεσαν’ ως Μάρτυρες και Συμβούλους των, ΜΟΝΟ τους υπαίτιους για την ΜΗ εξουδετέρωση του τουρκικού προγεφυρώματος του Αττίλα Ι‒ τους τότε (1974) Αρχηγούς της ΠΑ, ΑΤΑ & ΓΕΑ Πτεράρχους Περ. Οικονόμου και Αλέξ. Παπανικολάου;

γΠόσο τυχαία μπορεί να ήταν η παρουσία, τον Μάιο 1990, στο ΥΠΕΘΑ του Πτεράρχου ε.α. Περ. Οικονόμου, ως Συμβούλου στον ΥΕΘΑ, ποιος ο ρόλος ενός εκάστου τούτων στην επιλογή της νέας Ηγεσίας της Πολεμικής μας Αεροπορίας (7/5/90) και ποια σημαντικά στοιχεία απέκρυψαν ούτοι που αφορούσαν στους Διεκδικητές της θέσης του Α/ΓΕΑ τότε από την διαδικασία επιλογής και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ (και γιατί);

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Έρχεται στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί – Στο «τραπέζι» και οι METEOR

Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα), όπου και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ έρχεται να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας καθώς όπως έχει τονίσει ο ΥΕΘΑ «Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο. Και είναι δεσμοί που επισφραγίστηκαν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021, που είμαι τόσο περήφανος που φέρει την υπογραφή μου. Μια συμφωνία που υλοποιείται με κοινές ασκήσεις, με κοινές αποστολές, με αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας».

Πολεμικό Ναυτικό: Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Άλλωστε, Αθήνα και Παρίσι έχουν αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση και σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα  «Belharra» που όπως τονίζει ο ΥΕΘΑ «είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των «Belharra» κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες. Και βέβαια, δεν θέλω να παραλείψω το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας 24 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς Rafale, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 3 σύγχρονα υπερόπλα, τις γαλλικές φρεγάτες FDI τη στιγμή που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και για μία τέταρτη.

Στην ατζέντα οι «METEOR»

Σύμφωνα με πληροφορίες Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να συζητήσουν και για το θέμα των πυραύλων αέρος-αέρος «METEOR» όπως αυτή αφορά την πώλησή τους στην Τουρκία μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση να μπλοκαριστεί -όπως Βρετανία και ΗΠΑ- από την ευρωπαϊκή αμυντική «ομπρέλα».

Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», ο Σεμπαστιάν Λεκορνί έχει δηλώσει ότι «η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα σχεδιάζει να εντάξει τους προηγμένους πυραύλους στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon».

Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, έχει ήδη μεταφέρει τις αντιρρήσεις της Αθήνας στην πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, με την Τουρκία να αναφέρει πως «η Ελλάδα θέλει να μπλοκάρει τις πωλήσεις των METEOR στην Τουρκία».

«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία.Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο X ο Νίκος Δένδιας.

Τιμώμενη χώρα η Γαλλία στο πρώτο συμπόσιο καινοτομίας στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία ήταν τιμώμενη χώρα στο 1ο Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (DGA) και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (AID) της Γαλλίας, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ «Το συγκεκριμένο Συμπόσιο υπηρετεί τη δημιουργία ευρύτατων διαύλων επαφής ανάμεσα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας, ένα ώριμο οικοσύστημα, και το δημιουργούμενο οικοσύστημα καινοτομίας της πατρίδας μας».

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.

Η Επιτροπή για την “Λευκή Βίβλο” αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις συνεργασίες με τρίτες χώρες αναφέρεται η «Λευκή Βίβλος» για το εξοπλισμό της ΕΕ με ειδικές αναφορές στην Τουρκία.

Στην παράγραφο «Ενισχυμένη ασφάλεια μέσω συνεργασιών», η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες. Σε αυτές εντάσσεται και η Τουρκία, η οποία άλλωστε ρητά αναφέρεται ως εν δυνάμει εταίρος στις αμυντικές αυτές πρωτοβουλίες υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024. Εν δυνάμει εταίροι θεωρούνται και η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία καθώς και όλοι οι «ομοϊδεάτες της Ευρώπης», οι χώρες της Διεύρυνσης και οι γειτονικές χώρες.

Ειδικότερα, για την Τουρκία, αναφέρονται τα εξής:

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μακροχρόνιος εταίρος στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ίση δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά θέματα προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024.»

Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται ότι «οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν συχνά παγκόσμιες επιπτώσεις, απαιτώντας διεθνή συνεργασία», ότι «ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ευρείας κλίμακας αντίκτυπο πέρα από την Ευρώπη» και ως εκ τούτου, «η συνεργασία με τους εταίρους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών και τη μείωση των εξαρτήσεων».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας των μελών του στην Ευρώπη» και ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την ανάπτυξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ».

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία

Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την αποστολή στρατευμάτων στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, στην οποία ενδεχομένως να συμμετέχει και η χώρα μας να επισημάνουμε τα εξής, που δεν είναι ευρέως γνωστά σε ένα μέρος της κοινής γνώμης:

– Στις αποστολές των Ε.Δ. στο εξωτερικό ΔΕΝ συμμετέχουν οπλίτες θητείας παρά μόνον μόνιμα στελέχη, σε εθελοντική βάση και με μεγάλη διάθεση συμμετοχής.

Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως π.χ. Κονγκό, Ιράκ, Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ, σε αποστολές οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως π.χ. παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διατήρηση και επιβολή ειρήνης, επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, ακόμη και διεξαγωγή τακτικού αγώνα στην Κορέα, κ.λπ.

Οι Ε.Δ., πέραν της κύριας αποστολής τους, αποτελούν ένα από τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων εθνικών στόχων και του εθνικού συμφέροντος είναι δυνατόν να αναλάβουν αποστολές και στο εξωτερικό. Το εθνικό συμφέρον εκφράζεται και υλοποιείται μέσω διακρατικών σχέσεων, στρατιωτικών συμμαχιών και κοινών δράσεων. Η χρήση των Ε,Δ. και της στρατιωτικής ισχύος με τη μορφή της διακρατικής παρέμβασης αποτελεί μία βασική προέκταση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Η προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας σε περιοχές πέραν των ελληνικών συνόρων προσδίδει κύρος στις Ε.Δ. και καθιστά τη χώρα υπολογίσιμο παράγοντα στο σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει στρατιωτική παρουσία σε όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω της συμμετοχής σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Στελέχη των τουρκικών Ε.Δ. και ολόκληρες Μονάδες συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία σε περιοχές όπως π.χ. στη Συρία, Λιβύη, κ.λπ. Έχει αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές όπως στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, στο Κατάρ, το Βόρειο Ιράκ, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί προβολή στρατιωτικής ισχύος εμφανιζόμενη ως παγκόσμια περιφερειακή υπερδύναμη.

– Τι κερδίζει η χώρα μας από τη συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό όπως οι προαναφερόμενες (Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ) :

1. Σε πολιτικό επίπεδο την προβολή διεθνώς ως φάρο σταθερότητας και αρωγό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διαφύλαξη της ειρήνης.

2. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα στελέχη των Ε.Δ. :
α. Βίωσαν καταστάσεις ευρείας κλίμακας εξεγέρσεων, μέσα σε καθεστώτα κρατικής απουσίας και επικράτησης αναρχίας.

β. Ήρθαν σε επαφή με οπλισμό, οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από συμμαχικούς στρατούς και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον σύγχρονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΕΔ.

γ. Διαμόρφωσαν χαρακτήρα πολεμιστή και απέκτησαν τις απαραίτητες παραστάσεις για μελλοντικούς ηγήτορες του ελληνικού στρατού.

δ. Λειτούργησαν μέσα σε πολυεθνικά περιβάλλοντα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εθνοκαθάρσεις, βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αντιμαχομένων, και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κινδύνου στην εκτέλεση της αποστολής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή