Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Οι Meteor*, η επιστολή Μπλίνκεν και η «Διακήρυξη των Αθηνών»…

Τώρα που η επήρεια της “Διακήρυξης των Αθηνών” πλησιάζει στην εξάντλησή της, ο πρωθυπουργός έχει μια δύσκολη αποστολή να επιτελέσει.

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Αναστάσιος Τσιπλάκος

Η κυβέρνηση αντέδρασε, αν και με διαφορετικά σήματα είναι η αλήθεια, στο γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει πυραύλους Μeteor στην Τουρκία.

Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αποδέσμευσης του πανίσχυρου πυραύλου Meteor εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λορένς Αουέρ.
Όμως, λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν είχε «καμία τέτοια πληροφορία» και προσέθεσε ότι «μάλλον» ο κ. Δένδιας ενήργησε «προληπτικά». Κατόπιν τούτου, τι να υποθέσει ή τι να πει κανείς…

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να προσεγγίσουμε την ουσία του θέματος.

Απολύτως δικαιολογημένη η ενόχληση της Αθήνας, αλλά το κομβικό ερώτημα είναι αν στη συμφωνία για τα Rafale και τις φρεγάτες FDI υπήρχε κάποια, άτυπη ή επίσημη, γαλλική δέσμευση πως η Γαλλία δεν θα δώσει ποτέ στην Τουρκία κάποιο οπλικό σύστημα που θα εξουδετέρωνε τα πλεονεκτήματα που θα αποκτούσε η χώρα μας με τις γαλλικές προμήθειες. Θα μπορούσε να είναι ακόμη και ένα απόρρητο παράρτημα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Αν τίποτε από αυτά δεν υπάρχει, θα είναι δύσκολο να επικαλεστούμε κάποια ηθική υποχρέωση των Γάλλων, γιατί ως γνωστόν στον τομέα των εξοπλισμών η ηθική σπανίως παίζει κάποιο ρόλο. Πολύ δε περισσότερο όταν (θα έπρεπε να) είναι γνωστό ότι έξι είναι οι χώρες που μετέχουν στην κατασκευή του πυραύλου Meteor, εκ των οποίων η Γαλλία με ποσοστό μόνον 12,4%, ενώ το ποσοστό της Βρετανίας είναι τριπλάσιο και ανέρχεται σε 39,6%, με τη Γερμανία να έχει το 16%, την Ιταλία 12% και να ακολουθούν η Σουηδία και η Ισπανία με ποσοστά 10%.

Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι επίκειται γιγαντιαία αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ και ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται επίσης την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon που κατασκευάζονται από τις Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει και τους πυραύλους Meteor, θα είναι πολύ δύσκολο οι εταίροι μας στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να απορρίψουν έναν τόσο καλό πελάτη για να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες των Αθηνών.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι θα ήταν λάθος η πώληση των Μeteor στην Άγκυρα. Μόνο η δική του παρέμβαση και επιρροή θα μπορούσε ίσως να την αποτρέψει.
Πέρα, όμως, από το πρόσφατο επεισόδιο των Μeteor, αντίστοιχα ζητήματα ανακύπτουν ασφαλώς και σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έδωσε εμμέσως το πράσινο φως επί της ουσίας για να προχωρήσει η πώληση και αναβάθμιση των τουρκικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper.

Ως αντάλλαγμα έλαβε την επιστολή Μπλίνκεν η οποία περιείχε την πλέον ασαφή και «χαλαρή» διατύπωση για την πρόθεση των ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ελλάδας και την ισορροπία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έλαβε, επίσης, μια λίστα με μεταχειρισμένο πολεμικό υλικό προς πώληση/παραχώρηση. Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε να «ψωνίσει» ελάχιστα από τη συγκεκριμένη λίστα, γιατί το υλικό ήταν προβληματικό και πολύ ακριβό στην επισκευή και μεταφορά του.

Υπήρξαν, τέλος, νύξεις για την πρόθεση των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα όσον αφορά την προμήθεια αμερικανικού υλικού. Να δεσμευθούν, δηλαδή, οι ΗΠΑ ότι η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το τι αγοράζει η Τουρκία από αυτές. Με αυτό το σκεπτικό και τη «βοήθεια» του ισραηλινού λόμπι προχώρησε και το πράσινο φως για να αγοράσει η Ελλάδα F-35.

Και πάλι, όμως, όλα αυτά είναι άτυπα και εξαρτώνται κάθε φορά από τις διαθέσεις του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα πρακτικό θέμα γιατί η Ελλάδα, παρά τις εκάστοτε «εθνοπατριωτικές» κορώνες, δεν μπορεί να χρεοκοπήσει για να αγοράζει κάθε φορά και ένα πιο εξελιγμένο σύστημα σε μια ατελέσφορη κούρσα εξοπλισμών, προσπαθώντας να παρακολουθήσει το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Από τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα: ήταν σώφρον να δώσει η Ελλάδα πιστοποιητικά καλής διαγωγής στην Τουρκία, ανάμεσα σε άλλα, και με τη «Διακήρυξη των Αθηνών»;

Αν ήταν σώφρον θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση, με βάση και την εξέλιξη των γεγονότων, αν έχουν ημερομηνία λήξης τα εν λόγω πιστοποιητικά και πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει από εδώ και πέρα για διαπραγματευτικούς λόγους.

Οι Αμερικανοί έδωσαν τα F-16 και οι Γερμανοί προχώρησαν την συμπαραγωγή των τουρκικών υποβρυχίων 214 κλάσης “Reis” γιατί εδραιώθηκε ένα μορατόριουμ στο Αιγαίο, σταμάτησαν οι υπερπτήσεις και λοιπές άλλες προκλήσεις, καθώς πύκνωσαν και οι επαφές ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.

Πιο πρόσφατα δε, το 2024 εν προκειμένω, η Τουρκία έγινε δεκτή και στη γερμανική πρωτοβουλία European Sky Shield (ESSI) που ως στόχο έχει τη μεγαλύτερη αντιπυραυλική θωράκιση της Ευρώπης μέσα από την ενίσχυση και τον καλύτερο συντονισμό της κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας.

Στην εν λόγω πρωτοβουλία έχει παράλληλα ενταχθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παρουσιάζεται όμως να ενισχύει τους, παλαιόθεν ισχυρούς, δεσμούς του με την Τουρκία, ειδικά από το Brexit και έπειτα. Σημείο αναφοράς της βρετανοτουρκικής σχέσης: η συνεργασία της βρετανικής BAE Systems με την τουρκική πλευρά στο μέτωπο της ανάπτυξης του νέου 5ης γενιάς τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους (πρώην TF-X, νυν Kaan).

Επιπλέον, οι μεν Ιταλοί ετοιμάζονται να αγοράσουν από την Τουρκία κατευθυνόμενους πυραύλους Cirit (προϊόν της τουρκικής Roketsan) για να εξοπλίσουν με αυτούς σειρά από ιταλικής κατασκευής drones, οι δε Ισπανοί εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurjet (προϊόν της TAI-TUSAS) για να αντικαταστήσουν τα παλαιά Northrop SF-5M που οδεύουν προς απόσυρση, την ώρα που ετοιμάζονται να συ παράγουν κι ένα πραγματικό αεροπλανοφόρο, πέρα από το πλοίο υποστήριξης/ελικοπτεροφόρο “Anadolu”.

Αφού οι Τούρκοι «ήταν καλά παιδιά» σε σχέση με το 2020, δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί το άτυπο εμπάργκο. Μπορεί όντως η Ελλάδα να κέρδισε επαρκή χρόνο για να δρομολογήσει το νέο εξοπλιστικό της πρόγραμμα και μερικούς πόντους στη διεθνή διπλωματική σκηνή, στην ουσία τους, ωστόσο, οι τουρκικές διεκδικήσεις και απαιτήσεις δεν άλλαξαν καθόλου.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στους Meteor και όχι μόνο…

Τώρα που η επήρεια της “Διακήρυξης των Αθηνών” πλησιάζει στην εξάντλησή της, ο πρωθυπουργός έχει μια δύσκολη αποστολή να επιτελέσει.

Πέρα από την από εδώ και πέρα διαχείρισή της, πρέπει να πείσει τους συμμάχους μας, τους πραγματικούς τουλάχιστον, να διασφαλίσουν τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Πρέπει, ταυτόχρονα, να διαβάσει το νέο σκηνικό στις ΗΠΑ, τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και σε ένα νέο Κογκρέσο, χωρίς μερικά από τα στιβαρά αναχώματα του παρελθόντος…

* Σε δημοσίευμα της Milliyet στις 27 Δεκεμβρίου 2024 ο διευθυντής της εφημερίδας είχε γράψει: «Οι τελευταίες πληροφορίες από την Αγγλία δείχνουν ότι ένα ακόμη πολύ δύσκολο εμπόδιο ξεπεράστηκε. Δείχνει ότι το Λονδίνο έπεισε το Παρίσι να πωλήσει πυραύλους Meteor στην Τουρκία και ότι η τουρκο-ελληνική ισορροπία στον αέρα θα εξισωθεί ξανά».

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

Έρχεται στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί – Στο «τραπέζι» και οι METEOR

Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα), όπου και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ έρχεται να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας καθώς όπως έχει τονίσει ο ΥΕΘΑ «Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο. Και είναι δεσμοί που επισφραγίστηκαν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021, που είμαι τόσο περήφανος που φέρει την υπογραφή μου. Μια συμφωνία που υλοποιείται με κοινές ασκήσεις, με κοινές αποστολές, με αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας».

Πολεμικό Ναυτικό: Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Άλλωστε, Αθήνα και Παρίσι έχουν αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση και σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα  «Belharra» που όπως τονίζει ο ΥΕΘΑ «είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των «Belharra» κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες. Και βέβαια, δεν θέλω να παραλείψω το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας 24 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς Rafale, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 3 σύγχρονα υπερόπλα, τις γαλλικές φρεγάτες FDI τη στιγμή που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και για μία τέταρτη.

Στην ατζέντα οι «METEOR»

Σύμφωνα με πληροφορίες Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να συζητήσουν και για το θέμα των πυραύλων αέρος-αέρος «METEOR» όπως αυτή αφορά την πώλησή τους στην Τουρκία μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση να μπλοκαριστεί -όπως Βρετανία και ΗΠΑ- από την ευρωπαϊκή αμυντική «ομπρέλα».

Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», ο Σεμπαστιάν Λεκορνί έχει δηλώσει ότι «η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα σχεδιάζει να εντάξει τους προηγμένους πυραύλους στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon».

Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, έχει ήδη μεταφέρει τις αντιρρήσεις της Αθήνας στην πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, με την Τουρκία να αναφέρει πως «η Ελλάδα θέλει να μπλοκάρει τις πωλήσεις των METEOR στην Τουρκία».

«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία.Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο X ο Νίκος Δένδιας.

Τιμώμενη χώρα η Γαλλία στο πρώτο συμπόσιο καινοτομίας στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία ήταν τιμώμενη χώρα στο 1ο Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (DGA) και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (AID) της Γαλλίας, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ «Το συγκεκριμένο Συμπόσιο υπηρετεί τη δημιουργία ευρύτατων διαύλων επαφής ανάμεσα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας, ένα ώριμο οικοσύστημα, και το δημιουργούμενο οικοσύστημα καινοτομίας της πατρίδας μας».

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.

Η Επιτροπή για την “Λευκή Βίβλο” αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις συνεργασίες με τρίτες χώρες αναφέρεται η «Λευκή Βίβλος» για το εξοπλισμό της ΕΕ με ειδικές αναφορές στην Τουρκία.

Στην παράγραφο «Ενισχυμένη ασφάλεια μέσω συνεργασιών», η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες. Σε αυτές εντάσσεται και η Τουρκία, η οποία άλλωστε ρητά αναφέρεται ως εν δυνάμει εταίρος στις αμυντικές αυτές πρωτοβουλίες υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024. Εν δυνάμει εταίροι θεωρούνται και η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία καθώς και όλοι οι «ομοϊδεάτες της Ευρώπης», οι χώρες της Διεύρυνσης και οι γειτονικές χώρες.

Ειδικότερα, για την Τουρκία, αναφέρονται τα εξής:

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μακροχρόνιος εταίρος στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ίση δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά θέματα προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024.»

Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται ότι «οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν συχνά παγκόσμιες επιπτώσεις, απαιτώντας διεθνή συνεργασία», ότι «ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ευρείας κλίμακας αντίκτυπο πέρα από την Ευρώπη» και ως εκ τούτου, «η συνεργασία με τους εταίρους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών και τη μείωση των εξαρτήσεων».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας των μελών του στην Ευρώπη» και ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την ανάπτυξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ».

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία

Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την αποστολή στρατευμάτων στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, στην οποία ενδεχομένως να συμμετέχει και η χώρα μας να επισημάνουμε τα εξής, που δεν είναι ευρέως γνωστά σε ένα μέρος της κοινής γνώμης:

– Στις αποστολές των Ε.Δ. στο εξωτερικό ΔΕΝ συμμετέχουν οπλίτες θητείας παρά μόνον μόνιμα στελέχη, σε εθελοντική βάση και με μεγάλη διάθεση συμμετοχής.

Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως π.χ. Κονγκό, Ιράκ, Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ, σε αποστολές οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως π.χ. παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διατήρηση και επιβολή ειρήνης, επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, ακόμη και διεξαγωγή τακτικού αγώνα στην Κορέα, κ.λπ.

Οι Ε.Δ., πέραν της κύριας αποστολής τους, αποτελούν ένα από τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων εθνικών στόχων και του εθνικού συμφέροντος είναι δυνατόν να αναλάβουν αποστολές και στο εξωτερικό. Το εθνικό συμφέρον εκφράζεται και υλοποιείται μέσω διακρατικών σχέσεων, στρατιωτικών συμμαχιών και κοινών δράσεων. Η χρήση των Ε,Δ. και της στρατιωτικής ισχύος με τη μορφή της διακρατικής παρέμβασης αποτελεί μία βασική προέκταση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Η προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας σε περιοχές πέραν των ελληνικών συνόρων προσδίδει κύρος στις Ε.Δ. και καθιστά τη χώρα υπολογίσιμο παράγοντα στο σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει στρατιωτική παρουσία σε όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω της συμμετοχής σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Στελέχη των τουρκικών Ε.Δ. και ολόκληρες Μονάδες συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία σε περιοχές όπως π.χ. στη Συρία, Λιβύη, κ.λπ. Έχει αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές όπως στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, στο Κατάρ, το Βόρειο Ιράκ, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί προβολή στρατιωτικής ισχύος εμφανιζόμενη ως παγκόσμια περιφερειακή υπερδύναμη.

– Τι κερδίζει η χώρα μας από τη συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό όπως οι προαναφερόμενες (Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ) :

1. Σε πολιτικό επίπεδο την προβολή διεθνώς ως φάρο σταθερότητας και αρωγό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διαφύλαξη της ειρήνης.

2. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα στελέχη των Ε.Δ. :
α. Βίωσαν καταστάσεις ευρείας κλίμακας εξεγέρσεων, μέσα σε καθεστώτα κρατικής απουσίας και επικράτησης αναρχίας.

β. Ήρθαν σε επαφή με οπλισμό, οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από συμμαχικούς στρατούς και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον σύγχρονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΕΔ.

γ. Διαμόρφωσαν χαρακτήρα πολεμιστή και απέκτησαν τις απαραίτητες παραστάσεις για μελλοντικούς ηγήτορες του ελληνικού στρατού.

δ. Λειτούργησαν μέσα σε πολυεθνικά περιβάλλοντα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εθνοκαθάρσεις, βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αντιμαχομένων, και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κινδύνου στην εκτέλεση της αποστολής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή