Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ουκρανία, ΕΕ και Τραμπ: Και όποιον πάρει ο πιο… δυνατός Χάρος

Μια σχέση πολιτικής αγάπης(;) και πολιτικού μίσους(!)

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Κρεσέντζιο Σαντζίλιο

1. Σήμερα ο Ζελένσκι μοιάζει με άνδρα μες στη θάλασσα που παλεύει με σπασμωδικές κινήσεις να μείνει στην επιφάνεια για να μη πνιγεί.

Στην Ουκρανία τα «πράγματα» δεν πάνε καθόλου καλά.

Στο κυρίως μέτωπο η ρωσική προέλαση είναι αργή μεν, ασταμάτητη δε. Στο Κουρσκ οι Ρώσοι πήραν πίσω τα δύο τρίτα των εδαφών που οι Ουκρανοί είχαν καταλάβει μετά την εισβολή τον Αύγουστο 2024.

Στον εσωτερικό της χώρας η πλειοψηφία του πληθυσμού δείχνει πλέον να μην αντέχει, να μη θέλει πια να υπομένει ατελείωτα βάσανα όχι μόνο από καταστροφές και θανάτους στο πόλεμο, αλλά και τις επίσης ατελείωτες στερήσεις όχι μόνο βασικών ειδών διατροφής, αλλά και ελευθερίας και δικαιωμάτων.

Όλο και περισσότερο κυκλοφορεί η ιδέα πως τελείωσε πια η «εποχή Ζελένσκι», ό, τι είχε και μπορούσε να δώσει το έδωσε και δεν έχει τίποτα άλλο που να αξίζει τον κόπο, παραπαίει με προτάσεις ενίοτε άκρως επικίνδυνες για ολόκληρο τον κόσμο (ζητάει πυρηνικά όπλα!), έχοντας απολέσει όποια πολιτική ισορροπία διέθετε πριν από το 2022 (εάν διέθετε) και στις επόμενες εξελίξεις.

Η έλευση του Τραμπ έγινε για να ταρακουνήσει εκ βάθρων τη θέση του Ζελένσκι ο οποίος τώρα γνωρίζει από πρώτο χέρι πως τα σχέδια του νυν προέδρου των ΗΠΑ πάνε να πραγματοποιηθούν ακριβώς έτσι όπως είχαν διατυπωθεί την εποχή της υποψηφιότητάς του, τότε που ίσως όλοι, κακώς επηρμένοι από τα καμώματα του Μπάιντεν, μάλλον δεν είχαν πιστέψει ούτε στα λόγια του Τραμπ ούτε, ακόμη περισσότερο, στην επάνοδό του στη προεδρία. Γι’ αυτό και δεν κρατήθηκαν από το να του απευθύνουν όποιες χειρότερες κριτικές, ύβρεις και… «περιποιημένες» φραστικές κλωτσιές.

Σήμερα, όχι μόνο στις διαθέσεις των ιδίων των Ουκρανών, αλλά σχεδόν βέβαια προπαντός στη σκέψη του Αμερικανού προέδρου μπαίνει για τα καλά η ιδέα ότι ο Ζελένσκι έπαψε πλέον να είναι νομιμοποιημένος να φέρεται ως πρόεδρος, είναι παρείσακτος «πρόεδρος» που κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τον πόλεμο καμουφλάροντας το με το να κατηγορεί τους Ρώσους ότι αυτοί δεν θέλουν ειρήνη και επιμένει να κρατά σε ισχύ το δικό του διάταγμα μη προκήρυξης εκλογών εν καιρώ πολέμου και με στρατιωτικό νόμο γιατί έτσι προσωπικά του συμφέρει.

Όλα ετούτα, από μέρος των ρωσικών πολιτικών αντιουκρανικών κατηγοριών, τον τελευταίο καιρό πέρασαν στη συνείδηση των Ουκρανών πολιτών, αλλά και των Αμερικανών αξιωματούχων.

Υπάρχει στην Ουκρανία μια τάση που θεωρεί τον Ζελένσκι ως καταχραστή της εξουσίας, κάτι που, μαζί με τις προσδοκίες που εμπνέει ο Τραμπ στον ουκρανικό λαό για μια επιτέλους επίτευξη σταθερής ειρήνης, οδηγεί σαν σε μια γενική αίσθηση προεκλογικής ατμόσφαιρας, θα λέγαμε, όντας οι εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) ο μόνος τρόπος για να διασαφηνιστεί μια κατάσταση που όσο πάει γίνεται όλο και πιο ομιχλώδης και βόρβορο

Ακούστηκε για τις εκλογές μια ημερομηνία γύρω στο προσεχή Οκτώβρη. Μάλλον πρέπει να είναι κάποιο κακόγουστο χωρατό. Το πιο επιθυμητό και λογικό θα ήταν αμέσως μετά την παύση των εχθροπραξιών και ανακωχή να αρθούν όλα τα σχετικά νομικά εμπόδια και να οργανωθεί η διαδικασία προκήρυξης προεδρικών εκλογών μέσα στο επόμενο σαρανταπενταήμερο.

Η Ουκρανία έχει ανάγκη από έναν «έγκυρο» πρόεδρο που θα μεριμνήσει για τις επόμενες βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, και αυτές απαραίτητες.

Πρόεδρος λοιπόν και κυβέρνηση «νέας κοπής» ικανοί να αντιμετωπίσουν και προπαντός να περιορίσουν δραστικά (αν όχι εκριζώσουν) την εκτεταμένη διαφθορά που παντού «κυβερνά» και τα «κρούσματά» της βρίσκονται όχι μόνο σχεδόν σε όλα τα πολιτικο-οικονομικά στρ’ωματα, αλλά και σε όλες τις τάξεις της κοινωνίας.

Ο αναλυτής Konstantin Skorkov στο Carnegie Politika εκφράζει ορισμένες ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με την «υπόθεση εκλογές» που συζητιέται με αυξανόμενη επιμονή.

Κατά τη γνώμη του, στις προσεχείς εκλογές ο Ζελένσκι θα μπορεί να επανεκλεγεί μόνο εάν αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με τον Valery Zaluzhny, πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ και σήμερα «εξόριστο» μεν στο Λονδίνο ως πρέσβης Ουκρανίας, ωστόσο ακόμα με μια αξεπέραστη δημοτικότητα 80% πολιτών που του έχουν εμπιστοσύνη!

Και ο πρώην πρόεδρος Petro Poroshenko φαίνεται πως «κινείται» για μια μελλοντική προεδρική υποψηφιότητα. Κάποιοι μιλούν για συνεργασία του με τον Zaluzhny, όσο «παράξενο» κι αν δείχνει αυτό.

Στο Παρίσι πολύ πρόσφατα, σε μια διάσκεψη η πρώην premier Yulia Tymoshenko συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ Keith Kellogg. Ταυτόχρονα, στο Κίεβο ο πρώην πρόεδρος της Verkhovna Rada, Dmytro Razumkov δεν δίστασε να καταδικάσει την απόφαση του Ζελένσκι να καλέσει υπό τα όπλα τους νέους κάτω των 25 ετών για να τους στείλει να πολεμήσουν (και να πεθάνουν!).

Μια άλλη όμως απειλή για το εκλογικό (και όχι μόνο) μέλλον του Ζελένσκι φαίνεται πως αντιπροσωπεύει ο δήμαρχος Κίεβου Vitaly Klitschko, τον οποίο κιόλας από τώρα οι «ζελενσκικοί» προσπαθούν να δυσφημήσουν. Υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να εμφανιστεί και ο διευθυντής της στρατιωτικής αντικατασκοπίας Kyrylo Budanov ο οποίος σίγουρα χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από όση ο Ζελένσκι, αν όχι και από εκείνη για τον Zaluzhny.

Κατά τα άλλα, ο πρώην leader της «Πλατφόρμας για τη ζωή» Yuri Boikov παραμένει δηλωμένος φιλορώσος, αν και όχι λιγότερο επικριτές του Ζελένσκι και της κυβέρνησης του είναι ο βουλευτής Sergei Levochkin και o δήμαρχος της Οδησσού Gennady Trukhanov αντίστοιχα ο πρώτος αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούνται για να καταργηθεί η ρωσική γλώσσα και ο δεύτερος για την αλλαγή που επιχειρείται της τοπωνυμίας σε σχέση με τη Ρωσία και την ΕΣΣΔ.

Μαζί τους και οι πρώην ζελενσκικοί Artem Dmytruk, Oleksandr Dubinsky και Oleksiy Arestovych.

Το συμπέρασμα, τελικά, είναι πως η τύχη του Ζελένσκι εξαρτάται, σε τοπικό επίπεδο, από ουκ ολίγους σημαντικούς «προσωπικούς παράγοντες» οι οποίοι έχουν ισχυρές δυνατότητες να θέσουν εκτός μάχης τον έτσι κι αλλιώς απον0ομιμοποιημένο νυν «πρόεδρο».

Απ’ την άλλη, κομβική και ουσιαστικότερη είναι η θέση επιβολής του Αμερικανού προέδρου τον οποίο μπορούν αρκετά να «βοηθήσουν» επί τόπου όλοι οι «υποψήφιοι» που είδαμε παραπάνω.

2. Στο πρόσφατο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανία ειπώθηκαν μερικές αλήθειες και εκφράστηκαν ορισμένες «διευκρινίσεις» έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιττές ψευδαισθήσεις και ψεύτικες ελπίδες/προοπτικές.

Βέβαια ολόκληρο το ΝΑΤΟ «σείστηκε» όταν ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Pete Hegseth έθεσε ωμά τις αμερικανικές προτεραιότητες (που δεν συμπίπτουν με τις ευρωπαϊκές.κοινοτικές) και τις ευρωπαϊκές/κοινοτικές υποχρεώσεις, κάτι που και ο αντιπρόεδρος ΗΠΑ J. D. Vance έχει υπενθυμίσει στο Μόναχο.

Κατ’ αρχήν εκκρεμεί η λύση των δύο «προβλημάτων»: η γραμμή για την ειρήνη στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αρκετά μεγαλύτερη ανάγκη συμμετοχής στα έξοδα ΝΑΤΟ.

Για τη πρώτη, οι Κοινοτικοί ευρωπαίοι δεν συμφωνούν. Για τη δεύτερη συμφωνούν μεν επί της αρχής, διαφωνούν δε για τα ‘ποσά’!

Για τη πρώτη, η κατραπακιά της μη άμεσης συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις που αιωρείται ενοχλεί τα μάλα τις Βρυξέλλες και κάνει να παραμιλάει η Kaja Kallas. Για τη δεύτερη, η ΕΕ είναι ένας πύργος της Βαβέλ, όπου δύσκολα μπορεί να βρεθεί άκρη: 2%, 3%, 5%, ως και 8% τώρα, είναι οι «επιλογές» που «διαιρούν» όλο και περισσότερο την ήδη κατακερματισμένη Κοινότητα.

Υπ‘ αυτές τις συνθήκες το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ουσία ένα βήμα πριν από τη διάλυση, έχοντας υπόψη και τις ριζοσπαστικές απόψεις του Τραμπ για τη χρησιμότητα της «συμμαχίας» και για την «αμερικανική προστασία της Ευρώπης» και απόσυρση/κλείσιμο πολλών βάσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους τις οποίες θεωρεί «υπερβολικές» και «άχρηστες» και για τις οποίες μάλλον θα επανέλθει στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Όλα ετούτα πάντα σε συνδυασμό με την «πεποίθησή» του πως δεν μπορούν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν για τους χαραμοφάηδες Ευρωπαίους που «τη βρίσκουν» στο οι «άλλοι» να τους προστατεύουν χωρίς αυτοί να κάνουν τίποτα, ενώ πρέπει να ξοδεύουν τα ίδια τα λεφτά τους για να αυτοπροστατευτούν, αν θέλουν!

Και εδώ μπαίνει και το θέμα της Ουκρανίας, για την οποία ο Τραμπ λέει πως θα πάψει οριστικά να ξοδεύει δολάρια και θα πρέπει οι Κοινοτικοί να αναλάβουν την «συντήρησή» της.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως και πολύ απλά πως το «βάρος» της Ουκρανίας γίνεται αβάσταχτο για την Ευρώπη/ΕΕ.

Το Bloomberg υπολόγισε ότι το τελικό ποσό που οι Κοινοτικοί θα πρέπει να ξοδέψουν αγγίζει τις 3.100 δις δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια εάν επιθυμούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες/απαιτήσεις των Ουκρανών «φίλων». Μιλάμε λοιπόν για τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που σίγουρα… προκαλεί ζάλη!

Μέσα σε αυτή την οικονομική πανούκλα αποκτά επείγουσα εφαρμογή και το σχέδιο συγκρότησης ενός αυτούσιου ευρωπαϊκού, δηλαδή κοινοτικού στρατού για την ασφάλεια και αποτροπή τυχόν επικίνδυνων καταστάσεων εις βάρος της ΕΕ.

Οι «εγκέφαλοι» της ΕΕ με τα παραφουσκωμένα μυαλά τους μιλούν συνέχεια για έναν δήθεν κίνδυνο ρωσικής εισβολής πέρα της Ουκρανίας. Τους έπιασε αμόκ με τις τάχα μου ρωσικές επιθέσεις! Κατά τα φαντασιακά λεγομενά τους, είναι παράλογα παροξυσμικά σίγουρο πως όταν οι Ρώσοι θα έχουν «ξεμπερδέψει» με την Ουκρανία, αμέσως μετά θα στραφούν εναντίον άλλων κοινοτικών χωρών με πρώτες τη Πολωνία και τις βαλτικές χώρες.

Ίσως αυτή τη δήθεν μελλοντική κατάσταση ενίσχυσε πρόσφατα και η παρατήρηση του Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει πως είναι πολύ πιθανόν στο σχετικά κοντινό μέλλον η Ουκρανία να γίνει ρωσική. Βέβαια το ενδιαφέρον του Τραμπ για τις ουκρανικές σπάνιες γαίες δεν «ταιριάζει» καθόλου με την εν λόγω παρατήρησή του για ρωσωποίηση της Ουκρανίας.

Σενάρια πολλά άρχισαν να κυκλοφορούν, ειδικά σε επίπεδο κοινοτικό.

Οι Κοινοτικοί, ως πρώιμοι πιο βασιλικοί του βασιλιά και ανεδαφικά πρωτοστατούντες ενάντια μιας Ρωσίας που από το 2022 έγινε δήθεν ο «μπαμπούλας» που θα μας φάει όλους(!), ακραίοι πολεμοκάπηλοι και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εκνευρισμένοι από την ήττα τους που νόμιζαν πως θα ήταν νίκη,

αυτοί οι Κοινοτικοί λοιπόν που ανόητα ζητούν έναν «αέναο πόλεμο» με τη Ρωσία, είναι και εκείνοι οι οποίοι την Ευρώπη από ανθηρή που ήταν την κατάντησαν ζητιάνα και διεθνές περίγελο, άνοες εγκληματίες που από τα ζεστά τους γραφεία επιμένουν όπως οι χώρες τους αιματοκυλιστούν για χάρη της άλογης αντιρωσικής τους παροζάλης!!

Κάποιοι θα πρέπει να τους σταματήσουν πριν είναι πολύ αργά.

Γιατί τώρα πιο πολύ ακόμη λύσσαξαν βλέποντας τον Τραμπ να τους εγκαταλείπει, και να χάνουν την «ησυχία» τους επειδή παύει να υπάρχει πια η «αμέριστη» «ομπρέλα προστασίας» των «φίλων-συμμάχων» πέρα του Ατλαντικού, κάτω απ’ την οποία αναπαυόντουσαν αμέριμνοι ενώ τώρα πρέπει να «ξεβρακωθούν» για να κρατήσουν εν ζωή την αυτόκλητα προστατευόμενη Ουκρανία του «φίλου» Ζελένσκι.

Και πολύ τους ενοχλεί που ο Τραμπ είπε: «Εμείς έχουμε έναν ωκεανό ανάμεσά μας. Αυτοί όχι», και μάλλον θα πρέπει να αναγκαστούν να αυξήσουν τα στρατιωτικά/πολεμικά έξοδα πέρα του 5% που κιόλας τους τρομοκρατεί γιατί πρέπει να εφαρμόσουν εν καιρώ ειρήνης μια πολιτική και οικονομία πολέμου αντιβαίνοντας επιδεικτικά τη βούληση των λαών τους, ήδη κατά μεγάλη πλειοψηφία εχθρικοί και δυσανασχετούντες.

Και τρομοκράτησε τους ιεράρχες του ιερατείου των Βρυξελλών εκείνο που είπε, επιβεβαιώνοντας τον «αρχηγό»» του, ο ΥΠΑΜ Pete Hegseth στους ομόλογους του στο ΝΑΤΟ, ότι:

1) δεν είναι ρεαλιστική η σκέψη μιας Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

2) η σκέψη επανακατάληψης απ’ την Ουκρανία των εδαφών που έχασε

3) και ο μόνος τρόπος να σταθεί στα πόδια του το ΝΑΤΟ και να προστατέψει την Ουκρανία είναι οι «σύμμαχοί μας Ευρωπαίοι» να μπουν στην αρένα και να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ασφάλεια της ευρωπαϊκήε ηπείρου.

Το ότι ο Τραμπ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να εγκαταλείψει την Ευρώπη και να την αφήσει να βράζει μέσα στο ζουμί της, το ζουμί του, κατά γενική ομολογία, διεφθαρμένου και ναρκισσιστικού ιερατείου των Βρυξελλών, είναι μια προοπτική που ξετρελαίνει τους ταγούς τις περίοπτης «Κομισιόν», οι οποίοι ήδη είχαν ξετρελαθεί όταν ο Τραμπ είχε τηλεφωνήσει στον Πούτιν χωρίς να το συζητήσει προηγουμένως με αυτούς!!

Και έτσι τώρα που οι Κοινοτικοί κρατούν στα χέρια τους τη «βραστή πατάτα» της Ουκρανίας και της συνέχειας ή όχι του πολέμου, δε βρήκαν τίποτα άλλο από το να απαξιώσουν την «εγγύτητα» Τραμπ και Πούτιν ως νίκη της pax putiniana και ως δήθεν «επιβολή» του Πούτιν επί του Τραμπ υποτιμώντας αυτόν σαν να είναι ένα παιδσρέλι που τρώει κουτόχορτο!

Κάπως «εξ ιδίων τα αλλότρια»; ‘Η ο μύθος της αλεπούς και τα σταφύλια;

Τέλος, και κάτι άλλο ακόμα, σημαντικότατο.

Πάλι πολύ «πείραξε» τους Κοινοτικούς (που βλέπουν όλα τα δις ευρώ που ξόδεψαν για την Ουκρανία και η ιδέα τους για νίκη να πηγαίνουν στράφι) η προσέγγιση του Τραμπ με την Σαουδαραβία και τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Mohammad bin Salman ως προνομιούχο μέλος για τις συζητήσεις περί ειρήνης στην Ουκρανία.

Περίμεναν να είναι αυτοί στη θέση του!!

Η άμεση εμπλοκή του Ριάντ προσδίδει στην «υπόθεση Ουκρανία» μια εξαιρετική γεωπολιτική αξιακή διάσταση. Αυτό σημαίνει επίσης πως για τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή ο κεντρικός «παίχτης» είναι ο MbS και όχι ο Netanyahu!

Έτσι νέες, ισχυρότερες ισορροπίες δημιουργούνται, διόλου απίθανο βασισμένες σε χοντρά ποσά δολαρίων και με «600 δις αιτίες», όσα τα δις δολαρίων που η Σαουδαραβία επένδυσε στις ΗΠΑ!

Είπαμε: παντού και πάντα: largent fait la guerre.

Απ’ την άλλη, οι Ουκρανοί φωνάζουν: «καμία συμφωνία χωρίς εμάς», για την προσεχή διάσκεψη ειρήνης.

Μάλλον οι Ουκρανοί ως ηττημένοι θα είναι «μέσα», απλώς για να γνωρίσουν τι έχει αποφασιστεί γι’ αυτούς. Ίσως και όχι. Θα δούμε.

Το τεράστιο πρόβλημα όμως το έχουν οι Ευρωπαίοι-Κοινοτικοί. Αλήθεια, θα μπορέσουν να είναι, έστω και «παρατηρητές»; Ή μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου;

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Η «Ενωμένη» Ευρώπη μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε Τραμπ-ολίνο!!

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φυτιρής, Υποναύαρχος ε.α

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Από τις εμπορικές σχέσεις μέχρι την ασφάλεια και την ενεργειακή εξάρτηση, η Ε.Ε. βρίσκεται ξανά μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Για 70 χρόνια από το τέλος του ΒΠΠ μέχρι σήμερα παραμένει θεατής των παγκόσμιων εξελίξεων και της κυριαρχίας των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κϊνας. Μετά την εκλογή Τραμπ και τις εξαγγελίες του η Ευρώπη δείχνει να αφυπνίζεται και καταβάλλονται από τους ηγέτες της Ε.Ε προσπάθειες για να χαραχθεί το συντομότερο μια στρατηγική αυτονομίας. Μπορεί ο Τράμπ να εκστομίζει υπερβολές από τη Γροιλλανδία μέχρι την Γάζα και την Ουκρανία όμως μιλά από θέση ισχύος και πετυχαίνει αυτά που θέλει όπως έπραξε με την διώρυγα του Παναμά και ανάγκασε την κυβέρνηση του Παναμά να εκδιώξει ουσιαστικά τους Κινέζους.

Η κυριότερη επίπτωση στην Ευρώπη είναι η εξάπλωση του αισθήματος ανασφάλειας στις Ευρωπαϊκές χώρες από την πρόθεση του Τραμπ να μειώσει τις δυνάμεις και την συνεισφορά των ΗΠΑ στο σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης έναντι της απειλής από την Ρωσία. Αυτή όμως η δυσμενής εξέλιξη μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Ευρώπη για εξασφάλιση της πολυπόθητης στρατηγικής αυτονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, οικονομικής ευημερίας και στρατιωτικής ισχύος έναντι οποιασδήποτε απειλής από όπου και εάν προέρχεται. Οι δημόσιες εξαγγελίες και πράξεις του Τραμπ έφεραν ήδη μεγάλες αλλαγές και αναθεωρήσεις στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα αλλά δεν αποκλείεται όλη αυτή η αλαζονική πολιτική του Τραμπ να απομονώσει τις ΗΠΑ και να μετατραπεί σε μπούμεραγκ για τον Τραμπ και τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη προς το παρόν βρίσκεται σε αναβρασμό και σύγχυση αλλά μπορεί και έχει την ικανότητα να δράσει στους παρακάτω τομείς και να μετατρέψει προς όφελος της την κρίση λόγω Ουκρανίας και Τραμπ.

1. Οικονομική Αυτονομία και Ανθεκτικότητα

Ο Τραμπ έχει δείξει ότι επιδιώκει την εφαρμογή των πολιτικών του μέσω οικονομικών κυρώσεων, δασμών και απειλών διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελος των ΗΠΑ. Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από την κωδικοποίηση μέτρων αντίδρασης σε οποιοδήποτε εμπορικό πόλεμο και να ενισχύσει την οικονομική της ανθεκτικότητα με επιβολή ανάλογων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θέτουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Υπάρχει πεδίο δράσης για νέες εμπορικές συμμαχίες της Ευρώπης με χώρες μεγάλου πληθυσμού όπως με Ινδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Καναδά και Ασιατικές χώρες ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

2. Τομέας Ψηφιακής & Τεχνολογικής Κυριαρχίας

Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στον τομέα υψηλής τεχνολογίας όμως η Ευρώπη έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει αυτονομία με προώθηση των Ευρωπαϊκών πλατφόρμων για μείωση της εξάρτησης από τις αμερικανικές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Big Tech.) Επιβάλλεται δε να εφαρμοστούν αυστηρότεροι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί στην προστασία δεδομένων, ώστε αμερικανικές εταιρείες να μην εκμεταλλεύονται Ευρωπαίκές πληροφορίες σε διάφορους κρίσιμους τομείς.

3. Ενεργειακή Ανεξαρτησία

Μετά την απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο επιβάλλεται η επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά της Μεσογείου με ταυτόχρονη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για να μειωθεί η εξάρτηση από το αμερικανικό LNG. Παράλληλα απαιτείται και αύξηση Στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων με συμφωνίες με χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων. Σε αυτό τον τομέα η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματήσει σημαντικό ρόλο με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

4. Ευρωπαϊκή Άμυνα & Ασφάλεια

Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει την συνεισφορά στο ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν αυξήσουν το ποσοστό δαπανών τους για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και εκφράζει δε και την απαίτηση τα συμβόλαια να δίνονται σε μεγάλο ποσοστό σε αμερικανικές εταιρείες. Μια πρόσφατη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ Πρωθυπουργού της Πολωνίας είναι χαρακτηριστική και υποδηλώνει την λάθος κατεύθυνση που ακολουθεί η Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο: Ανέφερε συγκεκριμένα: « Η Ευρώπη με 500 εκατ πληθυσμό αναμένει από τις ΗΠΑ των 300 εκατ να την προστατέψει από την Ρωσία των 140 εκατ» Ήρθε λοιπόν η ώρα για Αυτονομία στην Άμυνα της Ευρώπης από την ίδια την Ευρώπη. Για να είναι αυτό εφικτό θα πρέπει στα θέματα ασφάλειας να υπάρξει ευέλικτη διαδικασία λήψης αποφάσεων Ασφάλειας και Άμυνας και δημιουργία μόνιμων Ενόπλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων με αναλογική συμμετοχή. Εάν προσθέσουμε αριθμητικά τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις των Ευρωπαϊκών κρατών μελών το μέγεθος τους είναι στις 5 πρώτες θέσεις παγκόσμια. Όμως είναι κάτω από τον Εθνικό έλεγχο των κρατών και είναι στην ευχέρεια των κρατών να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας.

Η «Ενωμένη» Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας της Ευρώπης παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά και την θεωρία. Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και τις πολιτικές του Τραμπ η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από την δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για ανάπτυξη τεχνολογιών και εξοπλιστικών προγραμμάτων για εξοπλισμό ενός κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού με κανονισμούς λειτουργίας όπως το ΝΑΤΟ. Δηλ «Η οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον Ευρωπαϊκού κράτους θα αντιμετωπίζεται από τον Ευρωπαϊκό Στρατό ο οποίος θα έχει ενιαία εκπαίδευση και θα έχει ισχυρές δυνάμεις στις κρίσιμες περιοχές κινδύνου των Ευρωπαϊκων συνόρων. Πολύ δύσκολο το εγχείρημα γιατί οι βαθιές ιστορικές καταβολές και παραδόσεις των κρατών της γηραιάς Ηπείρου είναι πολύ ισχυρές για να παραμεριστούν ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης της και αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό του εκσυγχρονισμού και της επιβίωσης της. Αντίθετα οι ΗΠΑ που αποτελούν πραγματική Ομοσπονδία με ενιαία εξωτερική πολιτική και ενιαίες Ένοπλες Δυνάμεις υπό ενιαία Διοίκηση, κυριαρχούν στην Παγκόσμια σκηνή τα τελευταία 80 χρόνια.

Μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, που θα έχει την ικανότητα να προστατεύει μόνη της, με τις δικές της Ένοπλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις τα εξωτερικά της σύνορα, θα είναι σωτήρια και για την Κυπριακή Δημοκρατία που εδώ και 50 χρόνια συνεχίζει να νιώθει την απειλή της Τουρκίας ακόμα και για τις ελεύθερες περιοχές…

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η κατάσταση στη Συρία μετά το αιματοκύλισμα και τη συμφωνία Αλ Σαράα-SDF!

Τα πέντε γεγονότα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν
Η κατάσταση στην Συρία μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης του Αλ Σαράα και των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF):
→ Η τουρκική πολεμική αεροπορία χτύπησε κουρδικούς στόχοθς στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία.
→ Η κατάσταση στην δυτική Συρία μετά τα τραγικά γεγονότα με τις σφαγές αμάχων παραμένει ήρεμη. Υπήρξαν μόνο ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις ασφαλείας του μεταβατικού καθεστώτος δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους οπαδούς του πρώην προέδρου Άσαντ. Παράλληλα, εκατοντάδες όπλα παραδόθηκαν στις αρχές.
→ Η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, κυρίως στη νότια Συρία και την Δαμασκό.
→ Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μεταβατική κυβέρνηση και οι ένοπλοι Δρούζοι στην Επαρχία Σουεϊντά προχώρησαν σε συμφωνία παρόμοια με εκείνη που η κυβέρνηση υπέγραψε με τις SDF.
→ Η σημαντικότερη είδηση όλων είναι η συνταγματική διακήρυξη που ανακοίνωσε η μεταβατική κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για ένα προσωρινό σύνταγμα το οποίο θα βρίσκεται σε ισχύ για πέντε χρόνια. Πάνω σε αυτό θα βασιστεί το νέο σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με την διακήρυξη, η συριακή νομοεθσία θα βασιστεί στο Ισλάμ. Προβλέπονται, επίσης, εγγυήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία του λόγου και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι SDF και ο πολιτικος της βραχίονας, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, απέρριψαν την συνταγματική διακήρυξη διότι αυτή δεν εγγυάται την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και την συμπερίληψη των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής μειονότητας.
Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Κούσαντας: Μέγα λάθος που η Ελλάδα φοβάται την Τουρκία

Η υποχωρητικότητά μας, με πιο πρόσφατο το πάγωμα του ευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έρχεται να προστεθεί στο ντόμινο των υποχωρήσεων και γενικά του φοβικού συνδρόμου από ελληνικής πλευράς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της χώρας που ζητούν αποφασιστική εξωτερική πολιτική στα θέματα με την Τουρκία, καθώς η υποχωρητικότητά μας, με πιο πρόσφατο το πάγωμα του ευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έρχεται να προστεθεί στο ντόμινο των υποχωρήσεων και γενικά του φοβικού συνδρόμου από ελληνικής πλευράς, επισημαίνει στον star fm και την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα», ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κων/νος Κούσαντας.

Την ίδια ώρα με τις ευλογίες του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργούνται οι συνθήκες για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, μια δυσάρεστη προοπτική για την Ελλάδα, λέει ο κ.Κούσαντας και αναλύει γιατί η Τουρκία δεν είναι υπερδύναμη χώρα, όπως λανθασμένα δημιουργείται η εικόνα από κάποιους κύκλους ακόμη και εντός της χώρας μας.

Ο κ. Κούσαντας σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΡωσοΟυκρανικό μέτωπο, κάνοντας και το απολογισμό του τριετούς καταστροφικού πολέμου, περισσότερο για την Ουκρανία και της Ευρώπη που έχουν χάσει πολλά περισσότερα από ότι η Ρωσία. Επίσης ανησυχητικές κρίνει και τις μη αναμενόμενες εξελίξεις στη Συρία, καθώς το τοπίο γίνεται περίπλοκο μετά την υπογραφή συμφωνίας του νέου καθεστώτος του Τζολάνι με τους Κούρδους της Συρίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις50 λεπτά πριν

Η «Ενωμένη» Ευρώπη μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε Τραμπ-ολίνο!!

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον...

Πολιτική2 ώρες πριν

Thraction: Έφαγαν πόρτα οι παρακρατικοί της Θράκης στην Ξάνθη

Διαμαρτυρίες του φιλοπροξενικού μηχανισμού της Θράκης

Οικονομία2 ώρες πριν

Η «εκδίκηση» του «μετάλλου του διαβόλου» – Γιατί το ασήμι είναι ο νέος χρυσός

Από τις αρχές του 2023, η τιμή του έχει εκτιναχθεί κατά σχεδόν 60%. Ένα άλλοτε περιορισμένης σημασίας περιουσιακό στοιχείο αρχίζει...

Διεθνή11 ώρες πριν

Μάρκο Ρούμπιο: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ριάλιτι

Τα πράγματά με το όνομά τους είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την...

Διεθνή12 ώρες πριν

Κάλεσμα των Δημοκρατικών στα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας! Να σχηματιστεί γρήγορα ευρύς συνασπισμός απέναντι στον Τραμπ

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα...

Δημοφιλή