Πολιτική
Παναγιωτόπουλος: Ριζική αλλαγή φιλοσοφίας σε Ευρώπη και Ελλάδα για το μεταναστευτικό
Ο φράκτης στον Έβρο θα γίνει με ή χωρίς κονδύλια λέει ο Υπουργός Μετανάστευσης

Τη ριζική αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση και διαχείριση του Μεταναστευτικού σε Ευρώπη και Ελλάδα εξηγεί στο «Βήμα» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο την αύξηση 22% των ροών στη χώρα το 2024 σε σύγκριση με το 2023;
«Ηρθαν γύρω στις 56.000 συνολικά. Λόγω των γεωπολιτικών συγκυριών, οι ροές αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο. Η κύρια είσοδος στη χώρα είναι πλέον τα Δωδεκάνησα. Το ζήτημα παραμένουν οι οργανωμένοι διακινητές από τα τουρκικά παράλια, οι οποίοι με ταχύπλοα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, χωρίς δισταγμό, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Ειδικότερα τις αυξημένες ροές στην Κρήτη πώς θα τις διαχειριστείτε;
«Ενώ οι ροές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν μηδενιστεί, η Κρήτη, ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος, είναι ένα σημείο που προκαλεί ανησυχία. Φαίνεται ότι δημιουργήθηκε το 2024 από τη Λιβύη προς την Κρήτη, με πρώτη στάση τη Γαύδο, και εξυπηρετεί αιγύπτιους λαθρομετανάστες. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να δημιουργήσουμε έναν ειδικό χώρο φύλαξης, και όχι μια δομή, σε τοποθεσία που θα μας υποδειχθεί στην Κρήτη ώστε όσοι εισέρχονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια, με πρώτο σταθμό την Κρήτη, να φυλάσσονται εκεί από την Ελληνική Αστυνομία έως ότου μεταφερθούν στην ενδοχώρα».
«Καταπέλτης» ήταν για το Λιμενικό Σώμα το πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο το 2023.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την πρώτη καταδίκη εναντίον της Ελλάδας (7.1.25) για τη «συστηματική πρακτική» των επαναπροωθήσεων.
«Παρά τις καταγγελίες, οι λιμενικές αρχές διασώζουν, σε πολλές περιπτώσεις, αυτούς που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Ατυχήματα όμως θα γίνονται όταν ο διακινητής οδηγεί ένα ταχύπλοο με 40 μίλια σε τρικυμία. Η Πύλος ωστόσο είναι ένα σοβαρότατο δυστύχημα και προφανώς πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια και να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι. Αλλά δεν μπορούμε να δείχνουμε διαρκώς με το δάχτυλο το Λιμενικό ως υπεύθυνο. Το φως των ερευνών πρέπει να πέσει στα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.
Θα μου επιτρέψετε όμως να επανέλθω στην αύξηση των ροών. Καταλαβαίνω ότι η τάση είναι να υπολογίζουμε καθημερινά τους αριθμούς των εισερχομένων. Ομως, αυτή τη στιγμή, παρά την αύξηση των ροών, οι φιλοξενούμενοι στις δομές είναι λιγότεροι από όσοι πριν από δύο μήνες: 26.000 από 28.000».
Αυτό τι σημαίνει;
«Οτι αρκετοί, αφού λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα, διοχετεύονται σε άλλες χώρες, προς τον τελικό ευρωπαϊκό προορισμό τους. Το σύστημα υποδοχής, ταυτοποίησης, παροχής ασύλου λειτουργεί. Επίσης, γίνονται και επιστροφές. Είμαστε στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη στις επιστροφές απορριφθέντων αιτούντων άσυλο».
Την περασμένη Τρίτη είχατε 40 επιστροφές.
«Δέκα υπηκόων Γεωργίας και τριάντα Πακιστάν στις χώρες καταγωγής τους, καθώς απορρίφθηκαν τελεσίδικα τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει. Ολα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να δεχτεί επιστροφές από την Ελλάδα από το 2019, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΕΕ.
Το ζήτημα των επιστροφών αποτελεί «αγκάθι». Δεν θέλουμε να γίνονται επιστροφές μόνο προς την Ελλάδα. Αναφέρονται οι Ευρωπαίοι σε δευτερογενείς ροές. Τους εξήγησα ότι όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα θα τους ξαναβρούν σε έναν μήνα στα πόδια τους. Θα δημιουργηθούν τριτογενείς ροές. Δεν λύνεται το πρόβλημα στέλνοντας στην Ελλάδα 10.000 άτομα παραπάνω. Η αλλαγή στάσης από χώρες όπως η Γερμανία ασφαλώς περιπλέκει περαιτέρω το πρόβλημα».
Η δομή στη Βάστρια της Λέσβου δεν έχει λειτουργήσει παρά τις πιέσεις της ΕΕ. Τι συμβαίνει;
«Πρέπει να γίνουν τεχνικής φύσεως παρεμβάσεις για να λειτουργήσει μέσα στο 2025. Είναι ο λόγος της μετάβασής μου στη Λέσβο».
Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον φράχτη στον Εβρο με ευρωπαϊκά χρήματα;
«Ο φράχτης θα επεκταθεί είτε τον χρηματοδοτήσει η Ευρώπη είτε όχι. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τον επεκτείνει. Δεκαπέντε χιλιόμετρα είναι υπό διεκπεραίωση. Υπάρχει, πάντως, βάσιμη πιθανότητα τα κεφάλαια να δοθούν από την ΕΕ, αφού την αυξημένη προτεραιότητα στην ασφάλεια των συνόρων και στην εξωτερική φύλαξή τους έθεσε και η πολωνική προεδρία στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στη Βαρσοβία.
Το Μεταναστευτικό μεταβάλλεται σε πρόβλημα πρωτίστως ασφάλειας για τα ευρωπαϊκά κράτη και δευτερευόντως μεταχείρισης των ροών με όρους ανθρωπιστικούς, όπως ίσχυε πριν από μερικά χρόνια. Οι Πολωνοί, επειδή έχουν τεράστιο ζήτημα με την ασφάλεια των συνόρων τους, καταλαβαίνουν.
Οι ευρωπαϊκές χώρες πλέον συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο πρίσμα οι επιστροφές, το άσυλο και η ασφάλεια των συνόρων. Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τον περιορισμό των ροών και στο πλαίσιο του αποτρεπτικού μηνύματος που πρέπει να εκπέμψει η Ευρώπη ενωμένη».
Υπάρχουν πιέσεις από εργοδοτικούς φορείς για την κάλυψη θέσεων εργασίας από μετανάστες;
«Σύμφωνα με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και υποστήριξε το υπουργείο Μετανάστευσης προσφάτως, υπάρχουν επείγουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, των κατασκευών και του τουρισμού – περί τις 90.000 θέσεις εργασίας από αλλοδαπούς με νόμιμη άδεια εργασίας στη χώρα το 2025.
Εκτιμώ ότι θα προέλθουν από τρίτες χώρες που στο παρελθόν είχαν καλύψει ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, όπως η Αίγυπτος, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.ά. Σήμερα το υπουργείο επικεντρώνεται στη διαπραγμάτευση και την υπογραφή διμερών συμφωνιών με χώρες υψηλού ενδιαφέροντος, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, εκτός από τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, τις οποίες προσπαθούμε να βελτιώσουμε ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές ως προς τον αριθμό των ατόμων που έρχονται νόμιμα να εργαστούν στη χώρα».
Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις άδειες παραμονής – τον Δεκέμβριο ανέρχονταν στις 280.000.
«Υπάρχουν όντως μεγάλες καθυστερήσεις που οφείλονται στον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων και στις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες σε όλο το φάσμα της διοίκησης, δεδομένου ότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία – Εξωτερικών για τις θεωρήσεις, Εσωτερικών για τις άδειες διαμονής, Εργασίας για τις άδειες εργασίας, Μετανάστευσης για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων και για την έκδοση διαφόρων ειδών αδειών (φοιτητικές, για στελέχη επιχειρήσεων, για ανθρωπιστικούς λόγους κ.ο.κ.)».
Μόλις αναλάβατε το υπουργείο Μετανάστευσης, τον Ιούλιο του 2024, επιδιώξατε να λύσετε το ζήτημα των συσσωρευμένων χρεών. Εχουν ληφθεί μέτρα;
«Τα οικονομικά ήταν προτεραιότητα όταν ανέλαβα. Υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Καταφέραμε να ξεπληρώσουμε μεγάλο μέρος των χρεών του παρελθόντος, αλλά, κυρίως, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας σε όλους τους αντισυμβαλλόμενους. Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, αλλά πλέον σταδιακά εξοφλούνται.
Τον περασμένο Δεκέμβριο λύσαμε το πρόβλημα της διερμηνείας, που μπλόκαρε την Υπηρεσία Ασύλου επειδή η αρμόδια MΚO ήταν απλήρωτη επί μήνες. Ο αγώνας είναι συνεχής».

Απόψεις
Αν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο
Κεμαλιστές και Ισλαμιστές έχουν την ίδια εθνικιστική προσέγγιση. Μάλιστα η αντιπολίτευση υπερθεματίζει και ζητά από τον Ερντογάν να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να πάρει πίσω η Τουρκία τα νησιά που έχει καταλάβει η Ελλάδα.

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σε επιστολή συμπαράστασης προς τον κρατούμενο Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέφερε : «Τι τάχα αν είσαι φυλακή; Να μη λυγάς. Αυτό είνʼ όλο»
Σε δήλωση στήριξης προέβη επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ξεκίνησε με τη φράση : «Φίλε Εκρέμ, είμαστε δίπλα σου».
Αναφορικά με τις παραπάνω δηλώσεις να επισημάνουμε τα εξής:
– Ο θυμόσοφος λαός μας, λέει : «Αν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο».
– Η Τουρκία επί σειρά ετών εφαρμόζει απέναντι στη χώρα μας αδιάλειπτα και απαρέγκλιτα μια μακρόπνοη αναθεωρητική στρατηγική, ανεξάρτητα αν στην ηγεσία της Τουρκίας είναι ισλαμιστές ή κεμαλιστές.
– Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στον Ερντογάν για διάφορα θέματα αλλά όχι για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Σ΄ αυτά κεμαλιστές και Ισλαμιστές έχουν την ίδια εθνικιστική προσέγγιση. Μάλιστα η αντιπολίτευση υπερθεματίζει και ζητά από τον Ερντογάν να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να πάρει πίσω η Τουρκία τα νησιά που έχει καταλάβει η Ελλάδα.
– Ο προηγούμενος επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το οποίο προέρχεται και ο Ιμάμογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε : «Νησιά του Αιγαίου κάτω από τη μύτη μας είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού. Ναι, αγαπητοί σύντροφοι. Πολλές φορές έχω ρωτήσει τον Ερντογάν αν σε αυτά τα νησιά έχουμε δικαιώματα και δεν έχει απαντήσει… Θα έρθω στην εξουσία και θα τα πάρω, Όπως πήρε ο Ετζεβίτ την Κύπρο».
– Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και στην ιστορική εμπειρία θα διαπιστώσουμε ότι στις μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις στο τιμόνι της Τουρκίας βρέθηκαν άνθρωποι που σε σχέση με τον Ερντογάν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μετριοπαθείς.
– Το 1974 όταν έγινε η εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου πρωθυπουργός ήταν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ που προερχόταν από το ρεπουμπλικανικό κόμμα και ήταν ένας άνθρωπος «καλλιεργημένος», σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Ήταν συγγραφέας, ποιητής αλλά ταυτόχρονα και αδίστακτος εθνικιστής όπως αποδείχτηκε στην Κύπρο.
– Το 1976, στην κρίση με την έξοδο στο Αιγαίο του ερευνητικού σκάφους ΧΟΡΑ και την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πρωθυπουργός στην Τουρκία ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, φιλελεύθερος κεντροδεξιός, αλλά στην εν λόγω κρίση ο πόλεμος αποφεύχθηκε στο παρά πέντε.
– Στην επόμενη κρίση του 1987 με την έξοδο στο Αιγαίο του ερευνητικού σκάφους ΣΙΣΜΙΚ, πρωθυπουργός στην Τουρκία ήταν ο τεχνοκράτης οικονομολόγος Τουργκούτ Οζάλ ιδρυτής του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κόμμα της λαϊκής δεξιάς. Αλλά και πάλι η ένταση έφτασε στο κόκκινο και επιστρατεύτηκαν τα στρατιωτικά και διπλωματικά αντανακλαστικά της χώρας μας για να μην φτάσουμε στη στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία.
– Στην κρίση των Ιμίων το 1996, πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η μοναδική γυναίκα στην ιστορία της δηλ. η Τανσού Τσιλέρ, δυτικοτραφής, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του Γέιλ. Παρ όλα αυτά δεν δίστασε να δώσει εντολή για κατάληψη ελληνικού εδάφους και να φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.
– Συμπερασματικά : Οποιοσδήποτε και αν είναι στην ηγεσία της Τουρκίας, δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τον αναθεωρητισμό και την εθνικιστική αντίληψη που έχει το τουρκικό πολιτικό σύστημα απέναντι στη χώρα μας.
Πολιτική
Όχι, δεν είναι ανέκδοτο! Η ΕΕ χρηματοδοτεί πανεπιστήμιο για να πολεμήσει την… αρρενωπότητα!
Η Ούρσουλα βρήκε τρόπο να δώσει άλλα 3.000.000 ευρώ, για να πολεμήσει την τοξική αρρενωπότητα

Όχι, δεν είναι ανέκδοτο! Την ώρα που το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποτίθεται πως είναι μείον και δεν έχει χρήματα για τις συντάξεις, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση, για τον αγροτικό τομέα κ.τλ. και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει βάλει στο μάτι τις καταθέσεις των Ευρωπαίων και τα αποθεματικά των ταμείων για να χρηματοδοτήσει -δήθεν- την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ξοδεύουν αλόγιστα εκατομμύρια -από τα χρήματα που δεν υπάρχουν για την κοινωνία- για τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών της Συρίας, που σφάζουν αλαουίτες, αλλά και του γουοκισμού!
- Από τη Μαρία Δεναξά, εφημερίδα «δημοκρατία»
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon Europe για την έρευνα και την καινοτομία, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ εισέπραξε 3.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα του ΜΕΝ4DEM, που στοχεύει «στην ανάπτυξη τεκμηριωμένων στρατηγικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πολιτικών αρρενωπότητας, που αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!
Με λίγα λόγια, αντί η Ε.Ε. να επενδύει στην τεχνολογία, στην επιστήμη ή τη βιομηχανία, βρήκε τον τρόπο να ξοδέψει άλλα 3.000.000 εκατομμύρια ευρώ, ώστε μέσω πανεπιστημιακών προγραμμάτων να μπει η αρρενωπότητα στο woke απόσπασμα, με το σκεπτικό ότι υπηρετεί -όπως και η ύπαρξη μόνο των δύο φύλων- αποκλειστικά και μόνο τα στερεότυπα, τη βία και την έμφυλη ανελευθερία, με ό,τι αυτό κι αν συνεπάγεται.
«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω στους τομείς της καινοτομίας απέναντι στους Αμερικάνους, Κινέζους ακόμη και Ινδούς ανταγωνιστές της, η διάθεση ενός τέτοιου ποσού, που έχει υπεξαιρεθεί από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα και χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της woke ατζέντας, είναι σκανδαλώδης. Αυτό αποδυναμώνει τους ερευνητικούς μας τομείς και υπονομεύει την αξιοπιστία τέτοιων βασικών προγραμμάτων» αναφέρει σε επιστολή της προς την ευρωπαϊκή επιτροπή, που έστειλε την Τρίτη 19 Μαρτίου, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Σελίν Ιμάρτ.

Η Ιμάρτ απαιτεί να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
- Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε χρήματα σε ένα woke πρόγραμμα εν γνώση της.
- Πάνω σε ποια βάση και με ποια κριτήρια χρήματα που έπρεπε να διατεθούν για την καινοτομία και την έρευνα δίνονται για την προβολή και τη διάδοση του γουοκισμού.
- Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δώσει τη λίστα με τα προγράμματα για τα οποία απορρίφθηκε η χρηματοδότησή τους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon Europe.
Σε ανάρτησή του στο facebook το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ΕΚΚΕ, που είναι εταίρος στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Masculinities for the Future of European Democracy», αναφέρει πως «συνενώνει ερευνητές και ερευνήτριες, οργανώσεις προώθησης της έμφυλης ισότητας και καλλιτέχνες, προκειμένου να εξετάσουν πώς οι ιδέες και οι πρακτικές της αρρενωπότητας επηρεάζουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Μέσα από μια συνεργατική προσέγγιση για τη δημιουργία γνώσης και τη διερεύνηση του οράματος για πιο συμπεριληπτικές αρρενωπότητες, το MEN4DEM επιδιώκει να ανασκευάσει τις αντιδημοκρατικές τάσεις, με στόχο την υποστήριξη της δημοκρατικής ανθεκτικότητας» αναφέρεται κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
Πάντως, όποιος τολμήσει να θίξει τα κακώς κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον παραλογισμό της και να καταγγείλει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε προγράμματα στα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα, θα αποδομηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και θα κατηγορηθεί για ακροδεξιά εθνικιστική ή ομοφοβική ρητορική.
Διεθνή
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν
Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.
“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.
“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”
Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.
Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.
Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».
Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ