Ακολουθήστε μας

Οικονομία

SOS από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας! Σε άμεσο κίνδυνο οι ιχθυοκαλλιέργειες λόγω ανταγωνισμού με Τουρκία

Η Τουρκία αυξάνει ραγδαία την παραγωγή της, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη αυστηρών ελέγχων και κρατικών ενισχύσεων, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν στάσιμες λόγω των αυστηρών κανονισμών.

Δημοσιεύτηκε στις

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία, την παραπληροφόρηση και την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, ενός κλάδου που προσφέρει ετησίως 700 εκ στο ΑΕΠ, βρίσκεται μπροστά σε μια μοιραία καμπή. Χωρίς άμεσα και δυναμικά μέτρα, η Τουρκία θα μονοπωλήσει τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αφήνοντας την Ελλάδα να μετρά απώλειες και να θρηνεί το τέλος ενός πυλώνα της οικονομίας και της εξαγωγικής μας δύναμης στον κλάδο των τροφίμων.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

  1. Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία, της επικείμενης λήξης του χωροταξικού σχεδιασμού το 2026 και μιας καλά ενορχηστρωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης από εγχώριους φορείς.

    1. Η Τουρκία αυξάνει ραγδαία την παραγωγή της, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη αυστηρών ελέγχων και κρατικών ενισχύσεων, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν στάσιμες λόγω των αυστηρών κανονισμών.

  2. Η Τουρκία χρησιμοποιεί αθέμιτες τακτικές όπως η απουσία περιβαλλοντικών ελέγχων και η ανεξέλεγκτη εξαγωγή αμφιβόλου ποιότητας ψαριών προς τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές.

    1. Οι τουρκικές εξαγωγές από 100 χιλ. τόνους το 2013 εκτοξεύθηκαν στους 310 χιλ. τόνους το 2023

    2. Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στις ακαμψίες της νομοθεσίας παραμένοντας στους 130 χιλ τόνους ετησίως

  3. Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 3.500 εργαζόμενους άμεσα και 12.000 έμμεσα, με οικονομικό αποτύπωμα που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Η απώλεια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας θα οδηγήσει σε διακοπή της εξαγωγικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

  4. Το χωροταξικό σχέδιο, που λήγει το 2026, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Χωρίς την ανανέωση ή την παράτασή του, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες θα βρεθούν χωρίς άδειες λειτουργίας και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες.

    1. Παράλληλα, η απουσία ενός σαφούς χωροταξικού πλαισίου έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επέκτασης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της εξαγωγικής δύναμης .

  5. Η παραπληροφόρηση από εγχώριους φορείς πλήττει το κύρος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις και προκαλώντας αμφιβολίες για την ποιότητα του προϊόντος, παρά τις διεθνείς πιστοποιήσεις και τη διαχρονική εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε Αμερική και Ευρώπη.

Η Πολιτεία πρέπει να αντιδράσει άμεσα, προχωρώντας σε:

  1. Αυστηροποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην Ε.Ε.

  2. Ανανέωση και παράταση του χωροταξικού σχεδιασμού.

  3. Θεσμοθέτηση ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου που να επιτραπεί την επέκταση των μονάδων.

  4. Οικονομικά κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Παρέμβαση των ΗΠΑ για να ξεμπλοκάρει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα επιδιώξει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το «χαρτί» του Τελ Αβίβ, δηλαδή η κυβέρνηση Νετανιάχου που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ, για να κρατηθεί ζωντανό το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, χωρίς φυσικά τίποτα να είναι βέβαιο και με το χρόνο να μετρά αντίστροφα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σαφή μηνύματα ότι προσβλέπει στην παρέμβαση των ΗΠΑ για να ξεμπλοκάρει το καλώδιο εξέπεμψε χθες για πρώτη φορά με σαφήνεια η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να είναι φυσικά σαφές αν αυτό θα γίνει, πότε και ποιος ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως μεσολαβητής το Ισραήλ.

Σε μια συγκυρία που η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλει, δια της απειλής βίας, μέσω της διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, τον αυτοπεριορισμό της Ελλάδας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η χθεσινή φράση Γεραπετρίτη για «επανενεργοποίηση του 3+1»  και η μετέπειτα συνάντηση Μητσοτάκη με τον ισραηλινό ΥΠΕΞ, δείχνουν μια σαφή πρόθεση να επανεναμπλακεί ο αμερικανικός παράγοντας.

Και να αξιοποιηθεί το «χαρτί» του Τελ Αβίβ, δηλαδή η κυβέρνηση Νετανιάχου που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ, για να κρατηθεί ζωντανό το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, χωρίς φυσικά τίποτα να είναι βέβαιο και με το χρόνο να μετρά αντίστροφα.

«Προσβλέπουμε στη διεύρυνση του σχήματος με την επανενεργοποίηση του «3+1» και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το θέμα αυτό είχα την ευκαιρία να το θέσω ο ίδιος στον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον, στην πρόσφατη επίσκεψή μου, από τον οποίο είχα καταρχήν θετική ανταπόκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με μια ανάγνωση, η φράση Γεραπετρίτη και η γενικότερη στρατηγική της ελληνικής πλευράς, θυμίζει το άνοιγμα προς τις ΗΠΑ που είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση ανήμερα της ορκομωσίας Τραμπ, τη Δευτέρα 20 Ιανουάριου. Οταν δηλαδή με το βλέμμα στραμμένο στο «drill baby drill» του νέου Προέδρου, ο οποίος ορκίζονταν την ίδια ημέρα, είχε σπεύσει να ανακοινώσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron για τη Ν.Πελοπόννησο.

Αν και ο υπουργός των Εξωτερικών δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, άνθρωποι με γνώση της υπόθεσης εκτιμούν ότι αναφέρονταν στο αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό ταμείο, Development Finance Corporation (DFC), το οποίο έχει εδώ και καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση ή και συμμετοχή στο καλώδιο, χωρίς έκτοτε να έχουν υπάρξει εξελίξεις λόγω και της στασιμότητας των ερευνών στη θάλασσα.

Στο μηδενικής πάντως ορατότητας σημερινό τοπίο, η φράση Γεραπετρίτη «το έργο θα γίνει και θα ολοκληρωθεί», ερμηνεύεται περισσότερο ως μια πολιτική δήλωση, παρά ότι στηρίζεται σε διαβεβαιώσεις που έχει πάρει η ελληνική πλευρά και κάποια στρατηγική να αντιστρέψει την εντελώς αρνητική τροπή που έχει πάρει το project.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σάαρ

Στη διμερή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, που μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, αναφέρθηκε από τη πλευρά του αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον ισραηλινό ΥΠΕΞ, με τον Γκιντεόν Σάαρ να αναφέρει ότι «στις σημερινές (χθεσινές) συζητήσεις ήμασταν πολύ πρακτικοί στο πώς να προχωρήσουμε προς τα εμπρός σε διάφορους τομείς».

Τα παραπάνω φυσικά δεν βρίσκονται προς το παρόν παρά στη σφαίρα των ευσεβών πόθων. Το στίγμα των δηλώσεων δείχνει απλώς το τι προσβλέπει η ελληνική πλευρά, όχι κάτι το έμπρακτο και ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξει αμερικανική παρέμβαση – με ή όχι ισραηλινή μεσολάβηση.

Σε μια συγκυρία ωστόσο που η ισχυροποίηση της Άγκυρας στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, την ενθαρρύνει όχι μόνο να επιβάλει το «γκριζάρισμα» περιοχών άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αλλά και να διεκδικεί έναν ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην Αν.Μεσόγειο, το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.

Και να θεωρήσει πιθανώς την εμπλοκή με το καλώδιο ως μια ακόμη ευκαιρία για να καταστήσει σαφές στη Τουρκία ότι δεν θα ανεχτεί το ρόλο που επιφυλάσσει η ίδια για τον εαυτό της στη περιοχή της Αν.Μεσογείου.

Το σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι

Το παιχνίδι με άλλα λόγια στη περιοχή έχει ούτως ή άλλως χοντρύνει – το καλώδιο είναι απλώς το κερασάκι στη τούρτα – με την επεκτατικότητα της Τουρκίας να προσκρούει ήδη στο μεγάλο εμπόδιο του Ισραήλ, το οποίο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί στα σύνορά του την εγκατάσταση τζιχαντιστών, έστω και υπό τον μανδύα των «κυβερνητικών» δυνάμεων της Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον πώς η Αθήνα θα εκμεταλλευθεί προς όφελος της αυτή τη κατάσταση. Οχι μόνο για τη τύχη της διασύνδεσης, αλλά συνολικότερα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι στη προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει τετελεσμένα με αναγνώριση διεκδικήσεων σε περιοχές που θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα, βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Σε αυτό το καυτό σκηνικό, ανάλογα πάντα με τις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης και εφόσον το Ισραήλ επιδείξει έμπρακτα ενδιαφέρον για τη διασύνδεση, ίσως υπάρξει μια ευκαιρία για την Αθήνα να πετύχει κάτι για ένα έργο που διατρέχει ούτως ή άλλως τον κίνδυνο να αδρανοποιηθεί, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τον αγωγό EastMed.

Αξιοποιώντας δηλαδή τη συγκυρία, να εξηγήσει στην ισραηλινή πλευρά ότι χωρίς το τμήμα «Ελλάδα- Κύπρος», δεν υπάρχει ούτε το «Κύπρος -Ισραήλ», επομένως αν πράγματι ποντάρει στο έργο πρέπει να μεσολαβήσει στην Ουάσινγκτον, που έχει το τρόπο να επηρεάσει την Τουρκία, η οποία επιχειρεί μέσω του καλωδίου να επιβάλλει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ανησυχεί, με δεδομένο ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον είναι πλέον απρόβλεπτη, ότι ακόμη και αν υπάρξει αμερικανική παρέμβαση μπορεί αυτή να «ανοίξει» θέματα στα ελληνοτουρκικά, τα οποία δεν θα είναι διαχειρίσιμα για την Αθήνα. Και να αποδειχθεί εμπράκτως ότι στην αμερικανική ζυγαριά το γεωστρατηγικό βάρος της Τουρκίας έχει μεγαλύτερη αξία απ’ ότι το ελληνικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Νέα ανοίγματα Τουρκίας στον Τραμπ

Εκείνο ωστόσο που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν είναι ότι δεν παίζουμε μόνοι μας στο γήπεδο. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα προσβλέπει σε αμερικανική παρέμβαση με ισραηλινή διαμεσολάβηση, η Τουρκία συνεχίζει να κινείται μεθοδικά, ανακοινώνοντας προχθές μια μεγάλη συμφωνία για παραχώρηση εκμετάλλευσης τουρκικών κοιτασμάτων σε αμερικανικές εταιρείες.

Τη Τετάρτη, ο τούρκος υπ. Ενέργειας Αλπαρσλαν Μπαιρακτάρ, (Türkiye inks deal with US-based producers to develop its shale fields), ανήρτησε στη πλατφόρμα «Χ» την είδηση ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, TPAO, υπέγραψε συμφωνία με τις αμερικανικές Continental Resources και TransAtlantic Petroleum για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πεδία στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ.

Επιχειρηματικά δηλαδή ανοίγματα «φιλίας» προς την κυβέρνηση Τραμπ κάνουν και οι γείτονες και μάλιστα σε μια στιγμή που το γεωστρατηγικό τους βάρος έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, μετά και την πρόθεση να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, κίνηση που καλοβλέπει η αμερικανική πλευρά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Ανησυχητική δημοσκόπηση για την τουρκική οικονομία! Χάσμα στα εισοδήματα – Κάτω από το όριο της φτώχειας εκατομμύρια οικογένειες

H οικονομία παραμένει το πιο πιεστικό ζήτημα για τους Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων SONAR.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας το 83,8 % των ερωτηθέντων αναγνωρίζει το υψηλό κόστος ζωής ως σημαντικό πρόβλημα και το 61,3 % πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Εξάλλου, η αγοραστική δύναμη συνεχίζει να μειώνεται, επηρεάζοντας βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα, ενοίκια και πληρωμές κοινής ωφέλειας και απόφοιτοι πανεπιστημίων, συνταξιούχοι και γυναίκες είναι από τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο.

Τούρκοι αναλυτές, εκτιμούν ότι η τουρκική Κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τις αρνητικές εξελίξεις μακριά από τον δημόσιο διάλογο. Ενώ η πλειονότητα του κοινού κατατάσσει τις οικονομικές δυσκολίες, την εκπαίδευση και τη φτώχεια ως τις κύριες ανησυχίες της Τουρκίας, αυτά τα ζητήματα λαμβάνουν ελάχιστη προσοχή στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, το κοινό αισθάνεται άμεσα την οικονομική κρίση, ανεξάρτητα από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, αναφέρουν αναλυτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Όπως επισημαίνουν, παρά τις επίσημες δηλώσεις για μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκιακών πολιτικών, τα μέτρα αυτά δεν έχουν αμβλύνει την οικονομική δυσπραγία. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει επιβραδυνθεί, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό, δυσκολεύοντας τους πολίτες να αντέξουν οικονομικά τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης. Οι αυξήσεις των μισθών αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική δυσπραγία.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το χάσμα στην κατανομή του εισοδήματος διευρύνεται κάθε μέρα που περνά. Σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK), το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού λαμβάνει το μισό του εθνικού εισοδήματος, με το πρώτο 10% να παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο. Το υπόλοιπο 80% του πληθυσμού μοιράζεται το άλλο μισό του εθνικού εισοδήματος. Εκατομμύρια οι οικογένειές τους αγωνίζονται καθώς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα εγείρει ανησυχίες για πιθανές κοινωνικές αναταραχές.

Περιφερειακές διενέξεις, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στη Συρία, τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και την Κύπρο, καθώς και οι στρατιωτικές συσσωρεύσεις στο Αιγαίο, δείχνουν μια αυξανόμενη εξωτερική πίεση προς την Τουρκία, υποστηρίζουν οι Τούρκοι αναλυτές. Οι ΗΠΑ έχουν περιγράψει την οικονομία της Τουρκίας ως την αχίλλειο πτέρνα της, τονίζοντας πόσο ευάλωτη είναι. Η αντιμετώπιση της οικονομικής αστάθειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εθνικής ανθεκτικότητας, υποστηρίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές που υποστηρίζουν την παραγωγή πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Κυρώσεις στον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε τρεις οντότητες που ασχολούνται με το εμπόριο ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα και κατονομάζουν τρία ναυτιλιακά πλοία ως αποκλεισμένη ιδιοκτησία για τη χρήση τους στις συναλλαγές.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις κατά του υπουργού πετρελαίου του Ιράν Μοχσέν Πακνετζάντ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στην Τεχεράνη.

«Το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους του έθνους για να προωθήσει τα στενά, ανησυχητικά συμφέροντά του σε βάρος του ιρανικού λαού», ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ ​​Μπέσεντ σε δήλωσή του.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε τρεις οντότητες που ασχολούνται με το εμπόριο ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα και κατονομάζουν τρία ναυτιλιακά πλοία ως αποκλεισμένη ιδιοκτησία για τη χρήση τους στις συναλλαγές.

«Αυτές οι οντότητες παρέχουν υπηρεσίες στα πλοία του στόλου-φάντασμα… επιτρέποντας στις προσπάθειες του Ιράν να συγκαλύψει το παράνομο εμπόριο πετρελαίου του», λέει σε δήλωση η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.

«Η σημερινή ενέργεια προωθεί την πολιτική του Προέδρου Τραμπ για μέγιστη πίεση στο ιρανικό καθεστώς», υπογραμμίζει.

Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ζήτησε μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, ενώ επαναφέρει την πολιτική κυρώσεων «μέγιστης πίεσης».

Οι τελευταίες κυρώσεις έρχονται μετά την αποστολή επιστολής από την κυβέρνηση Τραμπ στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προτρέποντας για διαπραγματεύσεις και προειδοποιώντας για πιθανή στρατιωτική δράση εάν το Ιράν αρνηθεί.

Πηγή: AFP, Times of Israel 

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή25 λεπτά πριν

ΕΕ:Ανανέωσε για άλλο ένα εξάμηνο τις κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών και οντοτήτων

Οι κυρώσεις αυτές κατά της Ρωσίας πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες ομόφωνα από τις 27 χώρες μέλη και η...

Άμυνα54 λεπτά πριν

Wall Street Journal: Προβληματισμός αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ

Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με τη Ρωσία χωρίς αμερικανική υποστήριξη;

Άμυνα1 ώρα πριν

Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους πιέζουν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές

Πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στα ευρωπαϊκής κατασκευής όπλα

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η κατάσταση στη Συρία μετά το αιματοκύλισμα και τη συμφωνία Αλ Σαράα-SDF!

Τα πέντε γεγονότα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή

Διεθνή2 ώρες πριν

Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος του Κέλογκ στο Ουκρανικό! Ανεπιθύμητος για τους Ρώσους; Τί απαντά το Κρεμλίνο;

Ανεπιθύμητος από τη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία; Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ζήτησε να απομακρυνθεί ο...

Δημοφιλή