Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Στην πορεία επιστροφής του Ασώτου Υιού

Αυτός είναι ο δρόμος

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Παράκαιρη μνήμη του Ασώτου υιού και αφήνεις τα προσωπεία κατα μέρος. Πολλά ασωτεύσας μετράς τα χρόνια που πέρασαν και νοσταλγεις τα χρόνια που πολλοι σιγοψιθύριζαν πως ασωτεύεις. Δεν είχες πλέον την έξωθεν καλήν μαρτυρίαν και μόνος τα βράδυα στο εργενικό σου φτωχικό, τζιαμέ στον Άην Δεμέτην, γονάτιζες ευκολότερα στον Παντοκράτορά που σου δώρισε ο Μόδεστος στην Σταυρονικήτα όταν θα έφευγες μέρες της Διακαινησίμου του 1990.
Και συχνά επιστρέφεις στον πατέρα Αλεξανδρο Σμέμαν τον ανθρωπο που με τα γραπτά και τα τόσο αληθινά τόσο σύγχρονα ημερολογειακα του κείμενα σου εδειξε δρόμους συγχρονης περπατησιας του εν μετανοιά χριστιανού΄. Σημειώνει ο μεγάλος χριστιανος εμιγκρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ΄΄Ο άσωτος γιος, λέει το Ευαγγέλιο, πήγε σε μια μακρινή χώρα και κει σπατάλησε ότι είχε και δεν είχε.
Μια μακρινή χώρα! Είναι ο μοναδικός ορισμός της ανθρώπινης κατάστασης που θα πρέπει να αποδεχτούμε και να τον οικειοποιηθούμε καθώς αρχίζουμε την προσέγγιση μας στο Θεό. Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν είχε αυτή την εμπειρία, έστω και για λίγο, που ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι είναι εξόριστος από το Θεό και από την αληθινή ζωή, αυτός ποτέ δε θα καταλάβει τι ακριβώς είναι ο Χριστιανισμός. Και αυτός που νιώθει «σαν στο σπίτι του» σʹ αυτόν τον κόσμο και στη ζωή του κόσμου τούτου, που έμεινε άτρωτος από τη νοσταλγία για μια άλλη πραγματικότητα, αυτός δε θα καταλάβει τι είναι μετάνοια.’’Και πάντα αγωνιάς τα βράδυα αν θα προλάβεις να στραφεις ασσεν τζιαι στα πενήντα σου στον οίκον του Πατρός. Να πνάσει η ψυσιή που τα κεράτια τζιαι τις θητείες εις τη χοιροβοσκήν. Και επιμένει ο πατήρ Αλεξανδρος να σου θυμίζει τι έλαβες και ποια η υπομνηση της Εκκλησίας για τα οσα εγκατέλειψες και οσαεχασες ..
΄΄Έλαβα από το Θεό θαυμαστά πλούτη: πρώτα απ’ όλα τη ζωή και τη δυνατότητα να τη χαίρομαι, να την ομορφαίνω με νόημα, αγάπη και γνώση: ύστερα — με τοΒάπτισμα — έλαβα τη νέα ζωή από τον ίδιο το Χριστό, τα δώρα του Αγίου Πνεύματος, την ειρήνη και τη χαρά της ουράνιας Βασιλείας. Έλαβα τη γνώση τουΘεού και μέσα απ’ αυτή, τη δυνατότητα να γνωρίσω καθετί και τη δύναμη να είμαι «τέκνον Θεού». Και όλα αυτά τα έχασα, τα χάνω καθημερινά, όχι μόνο με τις«συγκεκριμένες αμαρτίες» και τις «παραβάσεις» αλλά με την αμαρτία όλων των αμαρτιών: την απομάκρυνση της αγάπης μου από το Θεό, προτιμώντας την«μακρινή χώρα» από το όμορφο σπίτι του Πατέρα.
Η Εκκλησία όμως είναι εδώ παρούσα για να μου θυμίζει τι έχω εγκαταλείψει, τι έχω χάσει. Και καθώς μου τα υπενθυμίζει με το Κοντάκιο της ημέρας αυτής, αναλογίζομαι ότι: «Της πατρώας δόξης σου, αποσκιρτήσας αφρόνως εν κακοίς εσκόρπισα, όν μοι παρέδωκας πλούτον όθεν σοι την του Ασώτου φωνήνκραυγάζω. Ήμαρτον ενώπιον σου Πάτερ οικτίρμον δέξαι με μετανοούντα και ποίησαν με, ως ένα των μισθίων σου».
Ήταν κάτι τζιαιροι πόξω που τον Αήν Νικόλαν της Έγκωμής που πάεννες ως άσωτος τζιαι εκαθεσούν τα δειλινά ωστη να ρτει η σειρά σου να εξομολογηθεις ταεπαναλαμβανόμενα λάθη σου τζιαι ελάλεν σου ο αεικίνητός Καντηλανάφτης κάτι πρωτινα τζιαι όμορφα για το παλλιον το καλλος για την απλήν ζωήν τζιαι ένωθεςτον πατρικά να σου μιλά σε εσεν το χωρκατούιν της Λεμεσού τζιαι της Δρούσιας πο κόψεν έναν τζιαιρόν στη Χώραν τζιαι εν ευρισκεν τις στράτες …..Εμίλαν σου ωσαν βετεράνος άσωτός, νοσταλγος των παλαιών καιρών της αληθείας, εις άσωτον νέον στο τάγμάν των πολλά ασωτευσάντων.Ενας Πατέρας μας περιμένει μα αραγέ σου ενναν η επιστροφή μας ποτζεινή που ελευθερώνει καθώς έγραψεν εγκαίρως ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης….Γράφει για μας ο πατήρ Βασίλειος’’Χωρίς την αγάπη του Θεού Πατρός και την παρουσία των Αγίων, που κάνουν αισθητή τη στοργή και το φως Του, η ζωή στη γη σκοτεινιάζει και κρυώνει σαν κόλασι. Οι πολίτες της «μακρινής χώρας» σε καταστρέφουν στέλνοντάς σε να βόσκης χοίρους, πάθη σαρκός. Και οι «δίκαιοι» -τύπου πρεσβύτερου υιού- σε καταδικάζουν δεν δέχονται τη μετάνοιά σου.Υπάρχει όμως πάντοτε ο Πατέρας που σε γέννησε, σε πονά και σε σώζει.Το σύμπαν είναι κατοικήσιμο, εφ’ όσον έχομε τον Θεό πατέρα και τον συνάνθρωπο αδελφό μας.΄
΄Και αναζητώντας τώρα ένα νέο δρόμο προσωπικο και συλλογικο ψελλιζεις τα σοφά λόγια που τα ακουσα από τον ιδιο τον συγγραφέα και φωτιστη των Ελληνων στον Κήπο της Σταυρονικήτα εκείνο το Πάσχα’’’Μπορεί να τα έχασα όλα. Μπορεί να χάθηκα και εγώ ο ίδιος -«απολωλώς ην»-, κυριολεκτικά να πέθανα -«νεκρός ην»-, αλλά κάτι υπάρχει που δεν χάνεται, δεν πεθαίνει· είναι ο Πατέρας μου και η αγάπη Του. Αυτός είναι «δυνατός εν ελέει και αγαθός εν ισχύϊ» (α’ ευχή του Εσπερινού). Το ξέρω, το ζω.
Δεν σκέφτομαι τα παιδιά του -είμαι ανάξιος για κάτι τέτοιο- σκέφτομαι τους μισθωτούς του, πώς τους φέρεται, πώς τους χορταίνει. Είμαι μισθωτός χωρίς μισθό· δούλος χωρίς ψωμί.Θα σηκωθώ και θα γυρίσω πίσω και θα πω στον πατέρα μου: Αμάρτησα στον ουρανό και σε σένα. Σε σένα που είσαι πατέρας επουράνιος. Σε σένα που έχεις τέτοια αγάπη, που γεμίζει ουρανό και γη. Σε σένα που ακόμη εδώ, στη μακρινή χώρα της στερήσεως, της ασωτείας, της κολάσεως, με παρακολουθείς, με συνοδεύεις.’’Να γυρίσουμε πίσω στον Πατέρα μας στην Εκκλησία του Χριστού ως ασωτοι ως . εσχατοι.Ο Χριστός μας περιμένει και ημας τους πεφορτισμένους.Αυτός είναι ο νέοςδρόμος που χρόνια γυρεύουμε στα σκοτεινά και τα αδιέξοδα. Ο δρόμος της επιστροφής εν μετανοία…

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Ιστορία - Πολιτισμός

Κατέρρευσε η εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Βουνό λόγω αμέλειας

Η εκκλησία είχε ανάγκη επισκευών εδώ και καιρό, όμως δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ιστορική εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Βουνό κατέρρευσε λόγω έλλειψης συντήρησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εκκλησία είχε ανάγκη επισκευών εδώ και καιρό, όμως δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η κατάρρευση σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή απώλειες. Τα συντρίμμια της εκκλησίας αναμένεται να απομακρυνθούν εντός των επόμενων ημέρων.

Ο “κοινοτάρχης” του κατεχόμενου Βουνού, Ντουρμούς Ασιαντίρ, μιλώντας στη Γενί Ντουζέν, ανέφερε ότι είχαν γίνει προσπάθειες για την επισκευή της εκκλησίας εδώ και χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Πριν από 6-7 χρόνια, Ελληνοκύπριοι επισκέφθηκαν το χωριό και την εκκλησία και είπαν ότι χρειάζεται συντήρηση. Μάλιστα, ήθελαν να αναλάβουν την επισκευή με δικά τους μέσα. Εμείς απευθυνθήκαμε στο “τμήμα αρχαιοτήτων” και είπαμε: ‘Αυτό το κτίριο θα γκρεμιστεί, ας το επισκευάσουμε με δικά μας μέσα’. Δυστυχώς, δεν δόθηκε η απαραίτητη άδεια και μας είπαν: ‘Δεν μπορείς να καρφώσεις ούτε ένα καρφί, κοινοτάρχη’», δήλωσε.

Ο Ασιαντίρ επεσήμανε ότι, αν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα, η εκκλησία δεν θα είχε καταρρεύσει και έκανε λόγο για καταστροφή ενός ιστορικού μνημείου λόγω αμέλειας.

«Σήμερα, το ‘τμήμα αρχαιοτήτων’ είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για την κατάρρευση αυτής της εκκλησίας με αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του αγώνες της ΕΟΚΑ στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης

Η ημερομηνία συνέπεσε με την ημέρα θυσίας του έφηβου ήρωα και ποιητή της Κύπρου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος εκτελέστηκε δι΄ απαγχονισμού στις 14 Μαρτίου του 1957, την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών 1955 – 1959.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης «70 χρόνια ΕΟΚΑ» στον Δήμο Παύλου Μελά, παρουσία της συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και του Γενικού Προξένου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, κυρίου Κωνσταντίνου Πολυκάρπου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα, στο κέντρο πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».

Η ημερομηνία συμπίπτει με την ημέρα θυσίας του έφηβου ήρωα και ποιητή της Κύπρου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος εκτελέστηκε δι΄ απαγχονισμού στις 14 Μαρτίου του 1957, την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών 1955 – 1959.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, τόνισε: «στεκόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση μπροστά στη μνήμη ενός μεγάλου ήρωα της Κύπρου, ενός νέου ανθρώπου που με το θάρρος και την αυτοθυσία του χάραξε ανεξίτηλα το όνομά του στην ιστορία του Ελληνισμού. Στεκόμαστε με τον ίδιο τρόπο που θα στεκόμασταν μπροστά στα «Φυλακισμένα Μνήματα» στη Λευκωσία, σε έναν τόπο ιερού προσκυνήματος, μνημείο ηρωισμού και αντίστασης κατά των δυνάμεων της βίας».

Αναφερόμενος σε όσα συνδέουν τον Δήμο Παύλου Μελά ως τόπο υποδοχής προσφύγων και εγκατάστασης του Ποντιακού Ελληνισμού συμπλήρωσε: «ως δήμος, σε μια περιοχή με βαθιές ρίζες στην ιστορική μνήμη και στους αγώνες του Ελληνισμού, τιμούμε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη όχι μόνο ως σύμβολο ελευθερίας, αλλά και ως διαχρονικό παράδειγμα ήθους, τόλμης και αυτοθυσίας. Σε μια εποχή που αναθεωρητικές δυνάμεις επιβουλεύονται την κυριαρχία εθνών και οι προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο είναι πολλές, τον αγώνα εκείνον οφείλουμε να διαφυλάττουμε όλοι. Να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή και να έχουμε την τόλμη να λέμε στον εαυτό μας και στον κόσμο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο κυπριακό, όσο στο νησί παραμένουν στρατεύματα κατοχής».

Κλείνοντας, ο κ. Ασλανίδης εξήγγειλε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει προτομή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, τιμώντας την ενότητα των αγώνων όλου του Ελληνισμού.

➡Στην ομιλία της, η πρώτη κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, ανέδειξε την συμμετοχή των μαθητών στον αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ μέσα από μια ιστορική αναδρομή στο παλαιότερο και πρόσφατο παρελθόν της Κύπρου, φώτισε πτυχές των προκλήσεων που αντιμετώπισε ο Κυπριακός Ελληνισμός επί σειρά δεκαετιών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και ακολουθήσαν απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Σταυρούπολης. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Παύλου Μελά, την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μακεδονίας & Θράκης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Χαίρει στον τάφο ο δρ Νιχάτ Ερίμ – «ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Μια «έρευνα» προσβολή προς των Ελληνισμό της Κύπρου…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή

Διαβάσαμε μια πολύ ανησυχητική είδηση στην αγγλόφωνη «Cyprus Mail» της 12ης Μαρτίου 2025. Στην οποία συνοψίζονται ξαφνικά τα αποτελέσματα μιας περίεργης το ελάχιστον, «έρευνας» του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Που ούτε λίγο ούτε πολύ αποφαίνεται (όπως προβάλει και ο τίτλος της είδησης) ότι «Οι Κύπριοι δεν είναι και τόσο Έλληνες τελικά»!

Μεγάλη σύμπτωση θα έλεγε ένας, παραμονές της περιβόητης Πενταμερούς στις 17 Μαρτίου 2025, να τίθεται σε διάλογο το πόσο «Έλληνες» είναι οι «Ελληνοκύπριοι» από την “Cyprus Mail”, με ένα χρηματοδοτούμενο project εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Κυβέρνηση!

Ακόμα πιο περίεργο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η επιχορήγηση έχει ημερομηνία ξεκινήματος την 1.10.2019 και ολοκλήρωσης την 30.9.2027. Γιατί λοιπόν, η δημοσιότητα της «έρευνας» αυτή την εβδομάδα, από τόσες άλλες πριν ή μετά;

‘CY-BIOBANK Grant agreement ID: 857122’ has a ‘Start date’ of 1 October 2019 and an ‘End date’ of 30 September 2027.

https://cordis.europa.eu/project/id/857122/results

https://www.nature.com/articles/s41598-024-78644-4

https://cyprus-mail.com/2025/03/11/cypriots-not-so-greek-after-all-new-study-shows

Είχαμε την εντύπωση ότι τέτοιου είδους «έρευνες», για τις φυλετικές (racial) και τις γενετικές καταβολές (genetic origins) ανθρώπων είχαν εγκαταλειφθεί με την ήττα του καθεστώτος του Χίτλερ στη Γερμανία.

Η «έρευνα» του Πανεπιστημίου της Κύπρου σύμφωνα με τον σύνδεσμο πιο κάτω, αναφέρεται σε πηγές χρηματοδότησής της, ως από την Κυπριακή Κυβέρνηση, από τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και της ΚΔ) μέσω του «EU Horizon project» και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

https://cordis.europa.eu/project/id/857122/results

https://biobank.cy/academic-council/

CY-Biobank

H επιχορήγηση από την ΕΕ φθάνει σχεδόν τα €15 εκ. ευρώ. ( €14.999. 976,25).

Προστίθενται και από την Κυπριακή Δημοκρατία άλλα €15 εκ. και €8 εκ. από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δηλαδή σύνολο €38 εκατομμύρια ευρώ για να μας πουν ότι …«Οι Κύπριοι δεν είναι τόσο Έλληνες τελικά»…

Αυτό που προβάλει αυτή η «έρευνα» ενσυνείδητα ή ασυνείδητα και συνοπτικά είναι ένα δώρο στην κατοχική Τουρκία και το σχέδιο δρα Νιχάτ Ερίμ Νοεμβρίου 1956 για επανάκτηση της Κύπρου.

(Ολόκληρη η έκθεση Ερίμ σε ελληνική μετάφραση από τον κ. Χρ. Ιακώβου βρίσκεται στα βιβλία Κώστα Ν. Χατζηκωστή «Επτά Προεδρικά Πορτραίτα» 2023 και «ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΚΡΙΤΕΣ σας οι ΝΕΚΡΟΙ και οι ΑΓΕΝΝΗΤΟΙ» 2025).

Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία έκφρασης είναι σεβαστές αλλά όλα έχουν τα ηθικά όριά τους. Ειδικά σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα από μια Τουρκία που από το 1956 έχει σχέδιο για επανάκτηση της Κύπρου με χίλιους δύο τρόπους εξού και οι δύο τουρκικές εισβολές του 1974. Που περιλάμβαναν και τον σκόπιμο εποικισμό με κουβαλητούς από τα βάθη της Ανατολίας.

Ο οποίος (σκόπιμος εποικισμός βάση σχεδίου Ερίμ 1956) ξεκίνησε ευθύς μετά τις δύο εισβολές και εντατικοποιήθηκε το 1975… Μεταφέροντας καραβάνια εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας μαζί με τους μουχτάρηδές τους, όπως αναλυτικά αναφέρουν βρετανικές εκθέσεις της Βρετ. Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία προς το Λονδίνο. Ακριβώς για να αυξήσουν τον αριθμό των Τούρκων της Κύπρου από το μειονοτικό του 18% που ήταν το 1960.

Σημειώνω εδώ, ότι ο ανώτερος αξιωματούχος στο Φόρεϊν Όφις Sir John Killick, στη συνεδρία στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Υπ. Εξωτερικών Dr. Henry Kissinger στις 27 Αυγούστου 1974, είχε αναφέρει ότι η Τουρκία θα ξεκινούσε ενίσχυση του τουρκικού πληθυσμού κουβαλώντας εποίκους από την Τουρκία.

(Ο Sir John Killick είχε ηγηθεί της ομάδας που εστάλη από τον Βρετ. Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας James Callaghan για να εξασφάλιζαν πρόσωπο με πρόσωπο την υποστήριξη του Kissinger στην ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ, τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ήθελαν οι Τούρκοι, που είχαν ήδη αποφασίσει στο Φόρεϊν Όφις στις 16.8.1974).

(Βιβλίο Φ.Α. «Διζωνική vs Δημοκρατία – 1955-2019»).

Γι’ αυτό τέτοιες έρευνες επηρεάζουν προς τον διαχωρισμό, την πόλωση και τις άμεσες αλλά και έμμεσες διακρίσεις που είναι ικανές να προκύψουν τονίζοντας εθνικές διαφορές. (Κοιτάξτε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Εκείνο που το Πανεπιστήμιο Κύπρου όφειλε και οφείλει είναι να διεξάγει έρευνες, με τις χορηγίες ή μη της ΕΕ, για να καταγράψει τον σκόπιμο εποικισμό και την έκτασή του πάνω στις κλεμμένες περιουσίες των Ελλήνων (όχι τον Ελληνόφωνων) της Κύπρου. Να ενισχύσει τα όσα καταγράφονται στις ετήσιες εκθέσεις του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το δουλεμπόριο που διεξάγεται εκεί, την πορνεία, την εκμετάλλευση και κακομεταχείριση γυναικών και παιδιών και πάσης φύσεως διαφθορά, καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συμβάσεων…

Τελικά, το τελευταίο βιβλίο του κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, « ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ» δεν μπορούσε να εκδοθεί σε καλύτερο χρόνο…

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Υ.Γ.: Ήδη βρήκαμε τρεις αναρτήσεις που άρχισαν να κεφαλαιοποιούν την «έρευνα» αυτή εις βάρος των ελληνικών μας συμφερόντων στην Κύπρο και της καταγωγής μας. Η πρώτη μάλιστα είναι τουρκική με έδρα το Λονδίνο, η οποία ανοικτά υποστηρίζει τον διαχωρισμό και το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα.

Η τουρκική ιστοσελίδα www.tcexist.com φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Cyprus’s Genetic Truth: Debunking the Myth of Greek Cypriot DNA» με την πρώτη παράγραφο:

«A recent genetic study published in Cyprus Mail has unveiled that Cypriot men possess, only 10% and rarely at most, 30% Greek ancestry, debunking the long-held belief that Cyprus is an inherently Greek island.»

https://www.tcexist.com/tce-articles/cypruss-genetic-truth-debunking-the-myth-of-greek-cypriot-dna

«Cypriot DNA Study Reveals Limited Greek Ancestry, Diverse Origins»

https://greekcitytimes.com/2025/03/12/cypriot-dna-study-reveals-limited-greek-ancestry-diverse-origins/

«Most Cypriots Don’t Have Greek Descent – Nor Turkish – Study Finds»

https://www.thenationalherald.com/most-cypriots-dont-have-greek-descent-nor-turkish-study-finds/

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ – Ανάρτηση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας σε ιστοσελίδα των βρετανικών βάσεων για δεκαετίες και που μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.

 

14.3. ΦΑΝΟΥΛΑ 2.png

Few countries can trace the course of their history over 10,000 years, but in approximately 8,000 BC the island of Cyprus was already inhabited and going through its Neolithic Age. Of all the momentous events that were to sweep the country through the next few thousand years, one of the most crucial was the discovery of copper – or Kuprum in Latin – the mineral which took its name from “Kypros”, the Greek name of Cyprus, and generated untold wealth.

The island’s strategic position, its copper deposits and its timber attracted the first Greeks who came to the island over 3,000 years ago at the end of the Trojan wars. They settled down, bringing in with them and establishing the Greek identity.

Over the centuries Cyprus came under the sway of various rulers including the Egyptians. Assyrians, Persians, the successors to Alexander the Great and the Romans, before Cyprus became part of the Byzantine Empire. Later came the Crusaders, the Frankish Lusignans and Venetians, Ottomans and British.

Cyprus gained its independence in 1960, for the first time in 3,500 years, but the Greek identity of language and culture has been retained.

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/http:/www.mod.uk:80/DefenceInternet/DefenceFor/ServiceCommunity/ACyprusPosting/Background/

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός13 λεπτά πριν

Κατέρρευσε η εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Βουνό λόγω αμέλειας

Η εκκλησία είχε ανάγκη επισκευών εδώ και καιρό, όμως δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Ιστορία - Πολιτισμός44 λεπτά πριν

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του αγώνες της ΕΟΚΑ στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης

Η ημερομηνία συνέπεσε με την ημέρα θυσίας του έφηβου ήρωα και ποιητή της Κύπρου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος εκτελέστηκε δι΄...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Έτσι θα σβήσει ο Τραμπ τα τραγικά λάθη της ελληνικής κυβέρνησης;

Παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Διεθνή2 ώρες πριν

Ο Τραμπ πατάει… mute στο Voice of America;

Το διάταγμα δίνει εντολή στις υπηρεσίες αυτές - συμπεριλαμβανομένων μιας που παρέχει χρηματοδότηση σε μουσεία και βιβλιοθήκες και μιας που...

Διεθνή3 ώρες πριν

Σχέδια για την ασφάλεια της Ουκρανίας από τη “συμμαχία των προθύμων”

«Θα ενισχύσουμε την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε ως συμμαχία των προθύμων,...

Δημοφιλή