Αναλύσεις
Αλοίμονό μας αν δεν πάρουμε το μήνυμα του λαού
Συνέντευξη στην εκπομπή “Ανταλλακτήριο Ιδεών” και τον Λάμπη Ταγματάρχη πραγματοποίησε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”, ο Προκόπης Παυλόπουλος

Προκόπης Παυλόπουλος: Αυτό που έγινε για τα Τέμπη δεν περιγράφεται! Ζούμε ιστορικές στιγμές, τις οποίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν άπαντες και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είναι ένα εθνικό πένθος, το οποίο στέλνει ορισμένα μηνύματα, τα οποία η Πολιτεία πρέπει να τα καταλάβει ως ευθύνη. Για να μπορεί να κυβερνάει πρέπει να έχει συναίσθηση της λειτουργίας των θεσμών. Πρέπει να έχει λαϊκή νομιμοποίηση για να τη διατηρήσει. Δεν αρκούν μόνο οι εκλογές, αλλά να διατηρεί αυτή τη λαϊκή νομιμοποίηση. Αν δεν πάρουμε το μήνυμα του λαού, αλοίμονό μας.
Συνέντευξη στην εκπομπή “Ανταλλακτήριο Ιδεών” και τον Λάμπη Ταγματάρχη πραγματοποίησε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”, ο Προκόπης Παυλόπουλος
Συστηματοποιημένα σημεία συνέντευξης για τις πλανητικές επιπτώσεις μετά την δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ
Ι. Εισαγωγικές σκέψεις για την τραγωδία των Τεμπών
Όταν «γραφόταν» αυτή η τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή, 28.2.2025, αργά το απόγευμα, μόλις είχαν τελειώσει οι μεγαλειώδεις, πραγματικά πρωτόγνωρες στα χρονικά μας, συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών. Μολονότι λοιπόν το βασικό θέμα της συνέντευξης είναι άλλο, είναι αδιανόητο να μην αναφερθούμε εισαγωγικώς στην τραγωδία που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα.
-
Οι συγκεντρώσεις αυτές συνιστούν μια ιστορική, κυριολεκτικώς, στιγμή αλλά και καμπή στον Τόπο μας. Ήταν μια αλησμόνητη μέρα εθνικού πένθους, με όλη την σημασία των λέξεων, όπου τα συγκεντρωμένα πλήθη πέραν του ανείπωτου πόνου εξέπεμψαν και ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Πριν απ’ όλα προς το σύνολο του Πολιτικού Συστήματος και, όπως είναι ευνόητο, κατ’ εξοχήν προς την Κυβέρνηση: Καθένας, ξεκινώντας από την κορυφή, οφείλει να αντιληφθεί ότι σε μια πραγματική Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίζει πολιτικό ρόλο και, κυρίως, να κυβερνά μόνον όταν έχει την ανάλογη δημοκρατική νομιμοποίηση. Χωρίς αυτή ασκεί απλώς εξουσία, απογυμνωμένη από τα απαραίτητα δημοκρατικά της στοιχεία. Ιδίως δε οφείλει να αναλαμβάνει στο ακέραιο όλες τις ευθύνες του, όποιες και αν είναι αυτές, με απόλυτη διαφάνεια και δίχως ίχνος συγκάλυψης. Και από την άλλη πλευρά πρέπει να αφήνει την Δικαιοσύνη να επιτελεί το καθήκον της και να της συμπαρίσταται ειλικρινώς όταν και όπου χρειάζεται.
-
Όσο για την Δικαιοσύνη, και αυτή έχει χρέος να αναλαμβάνει, και πάλι στο ακέραιο, τις δικές της ευθύνες. Οι λειτουργοί της πρέπει να αποφασίζουν απερίσπαστοι, με δίκαιη κρίση, όπως απαιτεί η κατά το Σύνταγμα προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία με την οποία θωρακίζονται όταν δικαιοδοτούν. Είναι αλήθεια ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης διορίζεται από την Κυβέρνηση. Και η μεν Κυβέρνηση οφείλει να επιλέγει τους καταλληλότερους για τις θέσεις αυτές. Αλλά όταν δεν το πράττει -και δυστυχώς συχνά δεν το πράττει όπως έχει φανεί στην πράξη στο παρελθόν και στο παρόν- παραβιάζει το Σύνταγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως μεγάλο βάρος πέφτει και στην ίδια την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Πριν απ’ όλα γιατί οφείλει να συναισθάνεται ότι δεν χρωστάει σε κανένα, και πρέπει να λειτουργεί σαν να μην χρωστάει σε κανένα, και ιδίως στην Κυβέρνηση. Αν δεν το πράττει δεν επιτελεί το κατά το Σύνταγμα καθήκον της. Και ας μην ξεχνάμε ότι κατά το Σύνταγμα ο Δικαστής φέρει το κύριο βάρος για την θωράκιση του Κράτους Δικαίου και την εφαρμογή της Αρχής της Νομιμότητας όταν αυτή παραβιάζεται. Ιδίως δε όταν στην αφετηρία μιας τέτοιας παραβίασης είναι η Εκτελεστική Εξουσία και η κορυφή της, δηλαδή η Κυβέρνηση.
ΙΙ. Η δεύτερη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» σε πλανητικό επίπεδο
Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι η δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ -η οποία σαφώς «αιφνιδίασε» την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ήταν μάλλον αναμενόμενη, γεγονός που δείχνει και τα μεγάλα πολιτικά ελλείμματα των ευρωπαίων ηγετών σήμερα- έχει επιφέρει συνταρακτικές γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές, και όχι μόνο, αλλαγές παγκοσμίων διαστάσεων. Αλλαγές, οι οποίες είναι ανάγκη να μελετηθούν και να αναλυθούν με ακρίβεια αλλά και με την δέουσα προβολή στο μέλλον ως προς τις εν γένει επιπτώσεις τους. Ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν βεβαίως έχει στοιχειώδη επίγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, οφείλει να εξαγάγει τα καίρια συμπεράσματα ως προς το τι πρέπει να πράξει στο άμεσο μέλλον. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο -δηλαδή τον Ελληνισμό στο σύνολό του- και με κύριο γνώμονα το πώς πρέπει να αποτρέψουμε και να εξουδετερώσουμε αποτελεσματικά την κατάδηλη και αδίστακτη τουρκική απειλή είναι, αυτονοήτως, η ώρα της πλήρους ενσυναίσθησης του Εθνικού Χρέους μας ιδίως για την υπεράσπιση της Εδαφικής Ακεραιότητάς μας και της Εθνικής Κυριαρχίας μας, με την εντεύθεν επιπλέον θωράκιση όλων των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων μας.
-
Η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» -που ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς περιέγραψε στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στις 14.2.2025 με την κυνική, έως γραφική, φράση «ήρθε νέος σερίφης στην πόλη»– οφείλεται σε αυτό το οποίο θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «δόγμα Τραμπ». Ένα «δόγμα» που συνίσταται, κατά βάση, στο ότι η πλανητική επικράτηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό αμιγώς γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς, αλλά πολύ περισσότερο υπό οικονομικούς όρους. Διότι η οικονομική «επικυριαρχία» είναι εκείνη η οποία εδραιώνει ασφαλώς την γενικότερη πλανητική υπεροχή, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις. Πρόκειται, καταφανώς, για την «αποθέωση» του σύγχρονου «οικονομισμού» παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειδικότερα:
-
Προ Τραμπ, οι ΗΠΑ ως πλανητική υπερδύναμη επιδίωκαν την πλανητική τους επικράτηση υπό όρους σχεδόν αμιγώς γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς, εντάσσοντας τις οικονομικές τους βλέψεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και συγκεκριμένα, επηρεασμένες ακόμη από τα κατάλοιπα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και του τότε διόλου αμελητέου γεωστρατηγικού «όγκου» της ΕΣΣΔ, θεωρούσαν ως κύριο αντίπαλο την Ρωσία. Γι’ αυτό, και στην βάση της από τις αρχές του 20ού αιώνα θεωρίας του John Mackinter – στην μελέτη του «The geographical pivot of history» («Ο γεωγραφικός άξονας της ιστορίας»), Geographical Journal, 1904, 23, p. 421-437 – ότι «Κυρίαρχος του Πλανήτη» είναι αυτός που ελέγχει την «Καρδιά της Γης», περίπου την έκταση της τότε ΕΣΣΔ, απέρριπταν και απέτρεπαν κάθε προσέγγιση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ ου και με αιχμή του δόρατος το ΝΑΤΟ προσέβλεπαν σε μια «λελογισμένως» ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύμμαχο εναντίον της Ρωσίας, ενώ κατά καιρούς επιχειρούσαν να αναπτύξουν καλές σχέσεις και με την Κίνα, ήδη από την εποχή των Νίξον – Κίσινγκερ.
-
Μετά την δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν πλέον την πλανητική επικράτηση όχι τόσο με γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς όρους, αλλά πολύ περισσότερο με σχεδόν αμιγώς οικονομικούς όρους. Και αυτό, διότι κατά τον Ντόναλντ Τραμπ η οικονομική «επικυριαρχία» είναι εκείνη που διασφαλίζει την πλανητική υπεροχή των ΗΠΑ. Είναι η «αποθέωση» της λογικής του σύγχρονου «οικονομισμού», μέσω της «επικυριαρχίας» του «οικονομικού» επί του «θεσμικού». Υπ’ αυτό το πρίσμα ο κύριος αντίπαλος στον δρόμο προς την πλανητική επικράτηση των ΗΠΑ δεν είναι η Ρωσία αλλά η Κίνα, ως ραγδαίως ανερχόμενη δύναμη οικονομικώς και τεχνολογικώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να υπολογίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ούτως ή άλλως είναι πια πολλαπλώς αδύναμη, και κυρίως οικονομικώς και στρατιωτικώς. Ενώ δεν θεωρεί πλέον την Ρωσία ως επικίνδυνο αντίπαλο, ιδίως λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αποδυνάμωσής της υπό συνθήκες που είναι άκρως δυσχερές να ανατραπούν. Τούτο εξηγεί περαιτέρω και το γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί ότι το «πολυέξοδο» ΝΑΤΟ, με τον νέο ευρύτερο ρόλο του, είναι χρήσιμο και κρίσιμο για τις ΗΠΑ. Παραλλήλως και αναλόγως, βιάζεται να κλείσει τα πολεμικά μέτωπα αφενός στην ευρύτερη Ευρώπη -και για την ακρίβεια στην Ουκρανία- μάλιστα δε με τρόπο που ευνοεί καταφανέστατα οικονομικώς τις ΗΠΑ. Και, αφετέρου, στην Μέση Ανατολή, αφήνοντας εκεί μεγάλο πεδίο δράσης πρωτίστως στο Ισραήλ, και εν μέρει στην Τουρκία, κρίνοντας ότι και οι δύο αυτές Χώρες τελούν πλέον και δη μακροπροθέσμως, υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ θα έχουν όλες τους τις δυνάμεις, και κατά κύριο λόγο τις οικονομικές, διαθέσιμες αποκλειστικώς εναντίον της Κίνας. Έτσι ώστε να ανακοπεί, χωρίς δυνατότητα αναστροφής, η πορεία της Κίνας προς την παγκόσμια οικονομική κορυφή, κάτι το οποίο σήμερα διαφαίνεται ως πολύ πιθανό.
-
Ας σημειωθεί, επιπροσθέτως, ότι η όλη αυτή πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ προϋποθέτει έναν «παντοδύναμο» Πρόεδρο των ΗΠΑ -άρα μια πανίσχυρη Εκτελεστική Εξουσία- ο οποίος μπορεί να ελέγχει, σε μεγάλη έκταση, την Νομοθετική Εξουσία (Κογκρέσο, ήτοι Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) και την Δικαστική Εξουσία (ήτοι κατά βάση το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ). Τούτο συνεπάγεται, οπωσδήποτε, και μιαν επικίνδυνη αποδυνάμωση των θεσμικών εγγυήσεων της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, λόγω της νομοτελειακής αντίστοιχης αποδυνάμωσης των «θεσμικών αντιβάρων» που συνιστούν την «κορωνίδα» της Αμερικανικής Δημοκρατίας από την σύστασή της, αλλά και ένα παράδειγμα προς μίμηση διεθνώς. Ας μην υποτιμούμε και το ότι τίποτε δεν είναι δυνατό να προδικάσει πως αυτή η αποδυνάμωση των «θεσμικών αντιβάρων» μπορεί να παγιωθεί και να συνεχισθεί στις ΗΠΑ μελλοντικώς και να καταστεί «ενδημικό», αρνητικό για τους δημοκρατικούς θεσμούς, φαινόμενο σε αυτή την παγκοσμίως ηγέτιδα Χώρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «εξαγωγή» της σε μονιμότερη βάση και προς άλλες χώρες της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης.
ΙΙΙ. Ο «αιφνιδιασμός» της αδύναμης Ευρωπαϊκής Ένωσης από την δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ
Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «αιφνιδιάστηκε» -και κακώς- και από την δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και από τα σχέδιά του, πιστεύοντας ότι ήταν προεκλογικές υπερβολές δίχως αξιόλογες προοπτικές εφαρμογής τους στην πράξη.
-
Όμως όπως τονίσθηκε κακώς «αιφνιδιάστηκε», και διότι ήταν προβλέψιμη η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν νομιμοποιείται, με βάση την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της, να παριστάνει τον «κριτή» των ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσει τις ελλείψεις της. Οφείλει πρωτίστως να κοιτάξει τα του οίκου της, ενθυμούμενη τα λόγια του Πάλμερστον, ως ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας, στην Βουλή των Κοινοτήτων, το 1850: Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα. Κατά συνέπεια εκείνη ευθύνεται για το ότι οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ της φέρονται υποτιμητικά. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα είναι περισσότερο «αδύναμη» από ποτέ, ήτοι αφότου δημιουργήθηκε ως ενιαία διεθνής οντότητα, το 1993, με την Συνθήκη του Μάαστριχτ και ως Ένωση των προϋφιστάμενων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
-
Τούτο οφείλεται στο ότι οι βασικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε και στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απέκτησαν τις απαιτούμενες ρίζες και δεν λειτουργούν αποτελεσματικώς, έτσι ώστε να εγγυηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον ανάλογο σεβασμό προς αυτή εκ μέρους των τρίτων. Πριν απ’ όλα ο πυλώνας της ΚΕΠΠΑ δεν οργανώθηκε ποτέ στοιχειωδώς, δοθέντος ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε συγκροτημένη Κοινή Εξωτερική Πολιτική ούτε πλήρως δομημένη Πολιτική Ασφάλειας. Επίσης, στο οικονομικό πεδίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ατελής». Διότι υπάρχει μόνο μια στοιχειώδης «Νομισματική Ένωση» διά της Ευρωζώνης, όχι όμως και μια πραγματική «Οικονομική Ένωση». Μάλλον υπάρχουν τόσες οικονομικές πολιτικές όσα και τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός το οποίο καθιστά άκρως επισφαλές και το εύρος της νομισματικής εμβέλειας του Ευρώ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οικονομίας. Και αυτό είναι καταλυτικό για το σύνολο και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έδειξε και η πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι. Με απλές λέξεις, υπό τα δεδομένα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποτελέσει πλανητική Οικονομική Δύναμη, ενώ η επενδυτική αξία του Ευρώ διεθνώς αποβαίνει εκ προοιμίου υπονομευμένη.
ΙV. Τα Εθνικά Θέματα για την Ελλάδα και την Κύπρο
Προκαταρκτικώς επισημαίνεται ότι ήταν παρακεκινδυνευμένη η σαφώς μονόπλευρη, και δη καθ’ υπερβολήν, αναφανδόν υπέρ της Ουκρανίας στάση μας, δίχως καμία σύνδεσή της με τα ευρύτερα καθ’ όλα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως βεβαίως και με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έπραξαν το ίδιο, και γι’ αυτό ωφελούνται αναλόγως σήμερα. Επισημαίνω δε ότι τούτο συνέβη στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση. Διότι στο ζήτημα της Ουκρανίας για πρώτη φορά δεν υιοθετήσαμε στην πράξη την παραδοσιακή πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική μας, η οποία σε αυτή την συγκυρία -και παραλλήλως βεβαίως προς την αυτονόητη στήριξη της Ουκρανίας έναντι της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας- προϋπέθετε αλλά και απαιτούσε και ανάλογη ρεαλιστική υπεράσπιση των νόμιμων Εθνικών μας συμφερόντων. Κυρίως απέναντι στην τουρκική απειλή, κάθε φορά που τούτο ήταν επιβεβλημένο δίχως βεβαίως να αποδυναμωθεί η ομόθυμη καταδίκη της βάρβαρης ρωσικής εισβολής.
-
Αυτή την δυστοπική κατάσταση για την Χώρα μας πρέπει να την αντιστρέψουμε αμέσως και να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση της Εξωτερικής μας Πολιτικής, με βάση τρεις προτεραιότητες: Πρώτον, επιστρέφοντας εκ νέου στην πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική και αποκαθιστώντας -οπωσδήποτε ανάλογα με την ιδιομορφία καθεμιάς σε ό,τι αφορά τις παραδοσιακές μας διεθνείς επιλογές- τις σχέσεις μας με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, και πάντως σε αρμονία με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο να αποκτήσει, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πλανητικό ρόλο», κατά τον προορισμό της και την Ιστορία της. Και, τρίτον, θωρακίζοντας την Χώρα, σε συνεργασία με την Κύπρο, ώστε να υπερασπισθούμε και μόνοι μας, εφόσον χρειασθεί, την τύχη μας και την Ιστορία μας. Ιδίως για τα Εθνικά μας Θέματα, η Ελλάδα πρέπει να θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών τους σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η οποία με βάση την έως τώρα συμπεριφορά της είναι ανερμάτιστη και αναξιόπιστη διεθνώς. Και να δείξει ότι καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει τις δικές μας αποφάσεις για την υπεράσπιση της Εδαφικής μας Ακεραιότητας, την θωράκιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας (ιδίως ως προς την Αιγιαλίτιδα Ζώνη) και την πλήρη άσκηση όλων, ανεξαιρέτως, των Κυριαρχικών μας Δικαιωμάτων (ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα), κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εδώ πρέπει να αναδειχθεί το υψηλό φρόνημα και η πληρότητα όλων των υποδομών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες αδρανοποιούν στην πράξη κάθε τουρκική επιβουλή.
-
Ειδικά για το Κυπριακό Ζήτημα, το οποίο είναι πρωτίστως Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ζήτημα, πρέπει να γίνουν σεβαστές, στο ακέραιο, όλες οι προϋποθέσεις επίλυσής του κατά το Διεθνές και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν κάνουμε πίσω σε αυτό και δεν δεχόμαστε τους εκβιασμούς της Τουρκίας, ό,τι και αν συμβεί. Για τούτο και πρέπει να προειδοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ότι θα κάνουμε και χρήση του veto για αποφάσεις που ευνοούν την Τουρκία, όταν αυτή είναι ανυποχώρητη στις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου παραβιάζοντας προκλητικώς το Διεθνές Δίκαιο. Και ιδίως στην πρόκληση της, πάνω από πενήντα χρόνια, κατοχής τουλάχιστον του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου.
-
Κοινός μας προσανατολισμός: Στις κατά το παρελθόν κρίσιμες ιστορικώς στιγμές τα καταφέραμε και μόνοι μας, και μάλιστα εξασφαλίζοντας ως προς τούτο την παγκόσμια αναγνώριση. Αυτό πρέπει να το αποδείξουμε και σήμερα προς κάθε κατεύθυνση. Μόνον έτσι θα μας σεβασθούν όλοι. Διότι εχθροί και φίλοι σέβονται μόνο τον αποφασισμένο και ισχυρό, και όχι τον «επαίτη» αδύναμο. Θα θυμίζουμε δε σε όλους πως πρέπει να σεβασθούν και το ό,τι εμείς, οι Έλληνες, βρεθήκαμε με συνέπεια και κόστος στην «σωστή πλευρά της Ιστορίας» κατά τον Πρώτο και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αντίθεση με την καιροσκοπική Τουρκία, η οποία πορεύθηκε με την κυνική λογική «τα καλά και συμφέροντα». Κατά τούτο είμαστε η μόνη δημοκρατική «σταθερά» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ουδείς μπορεί να υπολογίζει βασίμως στην Τουρκία. Και αυτόν τον σεβασμό, εφόσον απαιτηθεί, θα τον επιβάλλουμε και μόνοι μας με ομόνοια, αποφασιστικότητα και αδιάπτωτη ετοιμότητα στο να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας.

Αναλύσεις
Ζωή σαν το όνειρο μας πεταλούδας! Στο Πακιστάν τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν
Τα στατιστικά στοιχεία αυτά φέρνουν στο φως την πραγματική κατάσταση στο Πακιστάν το οποίο έχει κάνει σημαία της εξωτερικής του πολιτικής ότι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κράτος που πλέον προστατεύει άρτια τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική καθώς μιλάμε για πενιχρή υγειονομική περίθαλψη στη χώρας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Γράφει η Δήμητρα Στάικου
Στις 7 Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποιώντας μια σοβαρή έκκληση για δράση για την παγκόσμια ημέρα υγείας, έστρεψε την προσοχή όλων στους ανησυχητικούς δείκτες μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας του Πακιστάν. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι κάθε μέρα στο Πακιστάν, 27 γυναίκες πεθαίνουν λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, και 675 νεογνά χάνουν τη ζωή τους πριν φτάσουν τον ένα μήνα ζωής. Μιλάμε δηλαδή για περισσότερους από 9.800 θανάτους γυναικών, 246.300 θανάτους νεογνών και πάνω από 190.000 θνησιγένειες ετησίως. Η αρχή της τραγωδίας ξεκινά με τη συνειδητοποίηση ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους, θα μπορούσαν να προληφθούν.
Τα στατιστικά στοιχεία αυτά φέρνουν στο φως την πραγματική κατάσταση στο Πακιστάν το οποίο έχει κάνει σημαία της εξωτερικής του πολιτικής ότι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κράτος που πλέον προστατεύει άρτια τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική καθώς μιλάμε για πενιχρή υγειονομική περίθαλψη στη χώρας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.
Η έκκληση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί η παιδική θνησιμότητα στο Πακιστάν, δεν είναι απλώς μια αναφορά—είναι μια έκκληση για άμεσες, συντονισμένες και διαρκείς ενέργειες για τη σωτηρία ζωών και την προστασία του μέλλοντος των οικογενειών σε όλο το Πακιστάν. Αυτό όμως που πρέπει η δυτική κοινωνία να κάνει πριν κουνήσει το δάχτυλο στο Πακιστάν, είναι να καταλάβει τι συμβαίνει με την κοινωνική και θρησκευτική δομή της χώρας που δημιουργεί ένα σύστημα αξιών, σκληρό για τη συνέχιση της ύπαρξης και τυφλό στην ανάγκη προστασίας της αρχής της ζωής. Αν προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τις συνθήκες που μία γυναίκα μένει έγκυος και γεννά στη Δύση με αυτές που γεννά στο Πακιστάν ,είναι άτοπο.
Ειδικά στην επαρχία του Πακιστάν όπου διαμένει πάνω από το 60% του πληθυσμού., οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ανεπαρκή πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, έμφυλη ανισότητα, φτώχεια, κακή διατροφή και έλλειψη εκπαίδευσης. Με όλες αυτούς τους περιοριστικούς παράγοντες πώς είναι δυνατόν να μπορούν να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά; Ευτυχώς, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε αστικά κέντρα όπως το Καράτσι, η Λαχόρη και το Ισλαμαμπάντ τα οποία διαθέτουν προηγμένα νοσοκομεία και εκπαιδευμένους γιατρούς.
Στην επαρχία του Πακιστάν, όταν μία γυναίκα κοντεύει να γεννήσει, ξεκινά ο Γολγοθάς των επιβαρυντικών συνθηκών για ευοίωνη έκβαση της γέννας. Αρχικά στην επαρχία, μια οικογένεια συχνά κατοικεί σε απόσταση από υγειονομικές εγκαταστάσεις .Επιπλέον συνήθως έχει περιορισμένα οικονομικά μέσα και δε μπορεί να σηκώσει το κόστος του ταξιδιού για να φτάσει στην πρωτεύουσα. Έτσι η συχνά υποσιτισμένη γυναίκα γεννά στο σπίτι με τη βοήθεια μαμής ή μιας ακόμη γυναίκας της οικογένειας. Να τονιστεί ότι ειδικά στην περίπτωση γέννας στο σπίτι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών και θανάτων λόγω έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού ,φαρμάκων αλλά και πολιτισμικών επιρροών όπως για παράδειγμα την αντίληψη ότι μέχρι σήμερα τα μωρά κορίτσι δεν είναι τόσο πολύτιμα όσο τα αγόρια άρα δε χρήζουν τόσης προσοχής.
Η χειρότερη συνειδητοποίηση είναι ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μητέρων και νεογνών, θα μπορούσαν εύκολα να είχαν προληφθεί, αν η μητέρα και το μωρό είχαν διαμετακομιστεί έγκαιρα σε ιατρικό κέντρο ή αν είχαν στο σπίτι βοήθεια γιατρού. Δυστυχώς όμως , συχνά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η μητέρα ή το μωρό να πεθαίνουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που χάνονται και οι δύο. Η επίδραση αυτών των θανάτων είναι βαθιά . Τα πραγματικά περιστατικά ανέκαθεν αφηγούνταν πιο συγκινητικές ιστορίες από ότι μπορούν να αφηγηθούν οι αριθμοί και οι στατιστικές. Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο, βρίσκεται μια μητέρα που δεν επιστρέφει ποτέ στο σπίτι, ένα νεογέννητο που δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να ζήσει, μια οικογένεια που διαλύεται.
Οι άδικοι θάνατοι αντιπροσωπεύουν χαμένο δυναμικό, διαλυμένες οικογένειες και κοινότητες που πλήττονται από θλίψη και οικονομικές δυσκολίες. Μία μητέρα που πεθαίνει στη γέννα αφήνει τα επιζώντα παιδιά ευάλωτα σε κακή διατροφή, κακή υγεία και περιορισμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες .Για τα νεογνά που επιβιώνουν τον κρίσιμο πρώτο μήνα, ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών υγείας λόγω κακής πρώιμης φροντίδας παραμένει υψηλός.
Όταν μία μητέρα ,πεθάνει στη γέννα , τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που μένουν πίσω επομίζονται τεράστιο ψυχολογικό βάρος καθώς πλέον καλούνται να επιτελέσουν αυτοί το ρόλο των φροντιστών. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι επίσης σημαντικός, καθώς οι οικογένειες συχνά ξοδεύουν τις οικονομίες τους ή χρεώνονται προσπαθώντας να διαχειριστούν τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν το Πακιστάν να υποχρεούται να αναλάβει δράση. Πλέον η χώρα δεσμεύτηκε να επιτύχει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι περιλαμβάνουν το σχέδιο για τη μείωση της αναλογίας μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερες από 70 ανά 100.000 γεννήσεις και την εξάλειψη μέσω προληπτικής δράσης των θανάτων των νεογνών μέχρι το 2030.
Δυστυχώς και τα παιδιά που καταφέρνουν να επιζήσουν της γέννας δεν έχουν μπροστά τους στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα ευοίωνο μέλλον καθώς η χώρα βιώνει μια οδυνηρή αύξηση της βίας κατά των παιδιών, με 7.608 περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής το 2024 – μέσος όρος 21 περιστατικών την ημέρα – σύμφωνα με μια νέα έκθεση του οργανισμού βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης (SSDO). Τα ποσοστά καταδίκης για τις περισσότερες κατηγορίες κακοποίησης να παραμένουν κάτω από 1%.
Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα προέρχονται από την τελευταία δημοσίευση της SSDO, μελέτη χαρτογράφησης για τη βία κατά των παιδιών στο Πακιστάν 2024, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που αποκτήθηκαν από τις επαρχιακές αστυνομικές διευθύνσεις μέσω των νόμων για το δικαίωμα στην πληροφορία (RTI). Οι αναφερόμενες περιπτώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βίας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, της απαγωγής, της εμπορίας παιδιών, των παιδικών γάμων και της παιδικής εργασίας. Στο σύνολο των περιπτώσεων, 2.954 ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση, 2.437 ανέφεραν απαγωγή, 895 σχετίζονταν με παιδική εργασία, 683 ήταν περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, 586 ήταν περιστατικά εμπορίας παιδιών και 53 ήταν περιπτώσεις παιδικών γάμων.
Ενώ οι περιπτώσεις εμπορίας παιδιών και παιδικής εργασίας είχαν σχετικά υψηλότερα ποσοστά καταδίκης, 45% και 37% αντίστοιχα, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων – συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής κακοποίησης, της απαγωγής και του παιδικού γάμου – είχε αμελητέα ή καθόλου καταδίκες, με τις περιπτώσεις παιδικών γάμων να μην έχουν καμία καταδίκη σε εθνικό επίπεδο. Βέβαια ,όταν μιλάμε για το κομμάτι της εμπορίας παιδιών από το Πακιστάν, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η εμπορία συνοψίζεται μεταξύ των συνόρων της χώρας αλλά πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να αναλογιστούμε πόσοι κάτοικοι της Δύσης πράττουν παράνομη εμπορία παιδιών με ανήλικα θύματα από το Πακιστάν μέσω του dark web.
Το Πακιστάν έχει να φέρει σε πέρας ένα μεγάλο έργο μπροστά του ,αυτό της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Στο κομμάτι της υγείας , ενώ έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την κάλυψη εμβολιασμών σε νεογνά στην επαρχία, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προτρέπει την πακιστανική κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις στις υπηρεσίες μητρικής, νεογνικής και παιδικής υγείας, με έμφαση στην προσέγγιση των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε αστικά κέντρα.
Η υπερχρεωμένη κυβέρνηση του Πακιστάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση μόνη της και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει να ξοδεύει το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων της σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και όχι στην υγεία και όχι την εκπαίδευση. Η χώρα χρειάζεται ενίσχυση για να μπορέσει να εξασφαλίσει βιώσιμες συνθήκες σε γυναίκες και μωρά και αυτή η ενίσχυση μπορεί να έρθει με τη σύμπραξη διαφορετικών φορέων όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις και τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας.
Οι θρησκευτικές οργανώσεις, οι γυναικείες ομάδες και οι εθελοντές της κοινότητας μπορούν να δράσουν ως ισχυροί παράγοντες αλλαγής, διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση, καταπολεμώντας επιβλαβείς πολιτιστικές πρακτικές και ενθαρρύνοντας τις οικογένειες να αναζητούν έγκαιρη ιατρική φροντίδα.
Παρά τις προκλήσεις, το Πακιστάν έχει ευκαιρίες να αξιοποιήσει την καινοτομία για να αντιμετωπίσει την κρίση. Τελικά, η μείωση των θανάτων μητέρων και νεογνών στο Πακιστάν εξαρτάται από έναν βασικό παράγοντα: τη πολιτική βούληση. Χωρίς ισχυρή ηγεσία, και δέσμευση για απτές αλλαγές δεν πρόκειται να δοθεί μέλλον στα παιδιά . Οι ηγέτες του Πακιστάν έχουν ηθική και συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία του ύπαρξης και του μέλλοντος ,κάθε χώρας, των ονείρων των παιδιών.
Αναλύσεις
Οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή!
Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνου Γρίβα στη “Φωνή της Ελλάδας” και τον Θάνο Χούπη

Κωνσταντίνος Γρίβας: Οι Έλληνες έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Βλέποντας έναν δορυφορικό χάρτη συνειδητοποιείς κανείς, ότι δεν είναι θέμα διεθνούς δικαιού αλλά γεωγραφίας. Απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές υπάρχει μια πυκνή και αδιαίρετη αλυσίδα νησιών. Το να λέει η Τουρκία ότι έχει δικαιώματα στο Αιγαίο είναι μια παρανοϊκή ανάγνωση. Το Αιγαίο είναι μια στεριά με τα ελληνικά νησιά.
Η Τουρκία με την αγαστή συνεργασία ενός κομματιού του ελληνικού συστήματος άσκησης εξουσίας, πολιτικών, δημοσιογράφων, ερευνητικών κέντρων λέει, ότι τα ελληνικά νησιά είναι προέκταση της μικρασιατικής ακτής και πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως άδεια θάλασσα.
Δέχεται μόνο τα 6 ν.μ.και απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση. Όταν έχεις μια χώρα που σε βάζει να μπαίνεις σε συζήτηση ότι δεν έχει δικαίωμα διοικητικού ελέγχου πάνω στα νησιά σου, γιατί αυτό σημαίνει αποστρατιωτικοποίηση, τότε έχεις μεγάλο πρόβλημα. Αυτό ξεκίνησε το 1974, συνεχίστηκε με το Casus Belli το 1995 που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο αφήσαμε να αιωρείται και φτάσαμε στο τελευταίο επεισόδιο της διαρκούς καταβύθισης της Ελλάδας ως γεωπολιτική οντότητα με την Τουρκία να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και εμείς να λέμε, ότι θα το δούμε. Είναι χάσιμο πολέμου, γιατί δεν τον διεξάγουμε.
Διεξάγουμε δηλαδή έναν πόλεμο υπέρ της Τουρκίας, γιατί ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος έχει επιβάλλει αυτές τις παρανοϊκές θέσεις. Όλοι μας έχουμε ευθύνη. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έπεσαν εκεί με αλεξίπτωτα, αλλά με τη συγκατάθεση της ελληνικής κοινωνίας. Συμβαίνει ένας γεωπολιτικός ακρωτηριασμός, οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή.
Οι υποχωρήσεις οδηγούν σε πολεμική αναμέτρηση, για να κουμπώσει ο αντίπαλος τις κατακτητικές του επιδιώξεις. Είναι μια δολοφονία της Ελλάδας ως κανονικής χώρας που γίνεται με τη συγκατάθεση κομματιών της ελληνικής εξουσίας. Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνου Γρίβα στη “Φωνή της Ελλάδας” και τον Θάνο Χούπη
Αναλύσεις
Εκεί θα κριθούν όλα!
Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση “Βεργίνα”

-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”