Οικονομία
Χάνεται η πίστη των επενδυτών στην αμερικανική υπεροχή
Αιμορραγία 4 τρισ. δολαρίων και μεγάλες ανατροπές στις αγορές από τους δασμούς Τραμπ

Τα τελευταία χρόνια οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αψηφώντας κάθε είδους προκλήσεις και αφήνοντας πίσω τους ανταγωνιστές τους σε όλο τον κόσμο. Τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να ανατρέψει το σκηνικό αυτό. Πολλοί περίμεναν μάλιστα ότι χάρη στην προεδρία Τραμπ το προβάδισμα των αμερικανικών μετοχών θα διευρυνθεί. Έλα όμως που υπολόγιζαν χωρίς… τον «ξενοδόχο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν υπολογίζει την όποια αιμορραγία στις αγορές ή την βραχυπρόθεσμη πίεση στην οικονομία. Προχωρά κανονικά στον εμπορικό πόλεμο, που είχε προαναγγείλει, θεωρώντας ότι μακροπρόθεσμα θα εισπράξει οφέλη. Και κάπως έτσι – για τώρα τουλάχιστον – η πίστη των επενδυτών στην αμερικανική υπεροχή χάνεται και οι ρευστοποιήσεις αρχίζουν.
Η απόφαση του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, χωρίς καμία εξαίρεση, η οποία φέρνει βεβαίως και αντίποινα, με την Ε.Ε. να κάνει την αρχή, προκαλεί ισχυρότερους τριγμούς στην αμερικανική παρά στην ευρωπαϊκή αγορά. Η τελευταία εξάλλου βρίσκει στήριγμα σε ένα ράλι στις αμυντικές μετοχές. Οι αναταράξεις στην αμερικανική αγορά μετοχών έχουν «σβήσει» 4 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών του S&P 500 από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Ο S&P 500 είναι ουσιαστικά κοντά σε φάση διόρθωσης, αφού έχει χάσει σχεδόν 10% από το υψηλό του στις 19 Φεβρουαρίου. Ο Nasdaq παρουσιάζει ήδη απώλειες άνω του 10% από το υψηλό του Δεκεμβρίου.
Πληγωμένα και τα παραδοσιακά καταφύγια
Ακόμη όμως και τα παραδοσιακά καταφύγια, στα οποία τείνουν να «τρέχουν» οι επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας, μοιάζουν λιγότερο ελκυστικά από ό,τι συνήθως. Το δολάριο έχει αποδυναμωθεί μαζί με τις μετοχές. Ο χρυσός βρίσκεται σε ένα ιστορικό ράλι τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο και για δική του διόρθωση.
Υπό πίεση παραμένουν και τα ομόλογα. Οι ανησυχίες για τον επίμονο πληθωρισμό δεν επιτρέπουν την άνοδο των τιμών και την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών τίτλων στον βαθμό που θα περίμενε κανείς να δει σε μία περίοδο αισθητής επιβράδυνσης της οικονομίας. Τα γερμανικά και ιαπωνικά κρατικά ομόλογα έχουν επίσης αποτύχει να προσφέρουν προστασία, με τις τιμές τους να βυθίζονται και τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται στα ύψη.
Πού στρέφονται οι επενδυτές
Έτσι οι επενδυτές στρέφονται στις χρηματιστηριακές αγορές εκτός Αμερικής. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης Stoxx 600 της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 12% σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με τον Economist, ενώ ο γερμανικός DAX έχει σημειώσει άνοδο 19% σε όρους δολαρίου. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχει επίσης αυξηθεί κατά 19%.
Οι μετοχές αυτές παραμένουν, φυσικά, ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, σημειώνει ο Economist. Απλώς τώρα φαίνονται πολύ πιο ελκυστικές από τις αμερικανικές. Ο δείκτης S&P 500 διαπραγματεύεται με P/E (τιμή προς εκτιμώμενα κέρδη) 21, ενώ ο αντίστοιχος πολλαπλασιαστής για τον Stoxx 600 της Ευρώπης είναι 15 και για τον Hang Seng μόλις 11. Αυτό σημαίνει ότι ευρωπαϊκές και κινεζικές μετοχές είναι πολύ πιο φθηνές, ενώ σε περίπτωση που αρχίσουν και αυτές να υποχωρούν, τα περιθώρια πτώσης θα είναι πολύ μικρότερα από ό,τι για τις αμερικανικές μετοχές.
Η αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές στηρίζεται στα σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενώ εκείνη για τις κινεζικές, στα άλματα που έχουν γίνει στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης. Να θυμίσουμε ότι στις 10 Μαρτίου, η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την αμερικανική ανάπτυξη το 2025 κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,7%. Μια εβδομάδα νωρίτερα, λίγο μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για ένα πρωτοποριακό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης, οι αναλυτές της τράπεζας αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της χώρας.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Οικονομία
Την αναβίωση του East Med φέρνουν οι Ισραηλινοί
Oι σχεδιασμοί για την ανασύσταση του έργου με τις νέες συγκυρίες και το έντονο ενδιαφέρον των Ισραηλινών

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και σε πολιτικό επίπεδο για την επαναφορά του αγωγού East Med, αφού οι εταιρίες που εμπλέκονται σε αυτό ποτέ δεν έπαψαν να εργάζονται για την προώθησή του. Ο αγωγός που σχεδιάστηκε για να διοχετεύει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που παράγεται στο Ισραήλ, ως ένα έργο, που θα άλλαζε την ενεργειακή αγορά της περιοχής και προχωρούσε με την στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, οδηγήθηκε ουσιαστικά σε ακύρωση, όταν το 2022 οι ΗΠΑ με απόφαση του τότε προέδρου Μπάιντεν το εγκατέλειψαν, με το επιχείρημα, ότι δεν εξυπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.
Πίσω από αυτή την απόφαση κρυβόταν ουσιαστικά η ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των βλέψεων της Τουρκίας και ενός πιθανού επεισοδίου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας με το Τέλ Αβίβ να βρίσκεται στη μέση διπλωματικά.
Η δραματική επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα και η αλλαγή των ισορροπιών στη Συρία με την ενίσχυση της τουρκικής επιρροής στη Δαμασκό, έχει θορυβήσει την πλευρά του Ισραήλ . Η ανατροπή της ενεργειακής πολιτικής Μπάιντεν από τον πρόεδρο Τραμπ και η σταδιακή υποχώρηση της ΕΕ από τους πράσινους στόχους που έθεσε τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούν ένα νέο έδαφος για τις ενεργειακές διασυνδέσεις. Μια ευκαιρία για το Ισραήλ να χτίσει ενεργειακές γέφυρες με την Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, που θα ανακόψουν την περιφερειακή ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και ο αγωγός East Med, προσφέρεται για να στηρίξει αυτή τη στρατηγική του Τέλ Αβίβ, προσβλέποντας στην ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τράμπ, που στην πρώτη του θητεία ήταν θερμός υποστηρικτής του έργου.
Πρωτοβουλία του Ισραήλ
Παράγοντες με γνώση των εξελίξεων, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες περί αναβίωσης του αγωγού με πρωτοβουλία του Ισραήλ, κόντρα στα σχέδια μεταφοράς μέσω της Τουρκίας αερίου από το Κατάρ. Το ζήτημα της αναβίωσης του East Med φαίνεται να αποτελεί μέρος της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Ισραήλ που υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας των δύο χωρών, κκ Θόδωρος Σκυλακάκης και Ελι Κοέν.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η συνάντηση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Παπασταύρου με τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ κ. David Amsalem. Τον ισραηλινό υπουργό συνόδευαν στην Αθήνα και παραβρέθηκαν στην υπουργική συνάντηση οι διοικήσεις των ισχυρότερων ενεργειακών εταιριών της χώρας του. Η παρουσία στην συνάντηση του κρατικού ομίλου παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, Israel Electric Corporation (IEC), της κρατικής εταιρίας Israel Natural Gas Lines Ltd. (INGL) που ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την κατασκευή και τη λειτουργία της εθνικής υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου και της κρατικής εταιρίας Europe Asia Pipeline Company (EAPC) που αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων για την ισραηλινή οικονομία ενίσχυσαν τα σενάρια για την αναβίωση του αγωγού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει μέσω της ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων μαζί με την Edison στη εταιρία «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» που έχει αναλάβει την προώθηση και υλοποίηση του East Med.
Πρώτα Κύπρος – Ισραήλ
Στην παρούσα φάση αυτό, που οι εμπλεκόμενες πλευρές φέρονται να εξετάζουν, είναι η υλοποίηση του τμήματος Ισραήλ- Κύπρος που δεν αντιμετωπίζει γεωπολιτικού τύπου δυσκολίες και σε δεύτερο χρόνο η ανάπτυξη του τμήματος Κύπρος- Ελλάδα. Εναλλακτικά εξετάζεται και το σενάριο της μεταφοράς αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα όχι μέσω αγωγού αλλά με πλοία LNG και την αξιοποίηση των ελληνικών τερματικών σταθμών LNG.
Πληροφορίες μάλιστα φέρουν την ιταλική Edison να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου του Ισραήλ, την Israel Natural Gas για την ανάπτυξη της διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου. Ρόλο στον νέο αυτό σχεδιασμό φαίνεται να αναλαμβάνει και ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron, o oποίος δραστηριοποείται στην ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου από το 2020. Εξαγόρασε την Noble Energy και προσφάτως εκδήλωσε ενδιαφέρον για την περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου .
Η Chevron είχε δείξει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για τον αγωγό East Med. H επανάκαμψη του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρίας θα παρείχε ισχυρή στήριξη στην προσπάθεια αναβίωσης, όχι μόνο από οικονομικής σκοπιάς μέσω της δέσμευσης δυναμικότητας για τη μεταφορά ποσοτήτων αλλά και πολιτικής, λόγω των καλών σχέσεων με τον πρόεδρο Tραμπ.
Οι ισραηλινές εταιρίες που συνόδεψαν τον υπουργό κ. David Amsalem στην Αθήνα, είχαν σύμφωνα με πληροφορίες σειρά επαφών χθες με το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο με αντικείμενο τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών σε διάφορα Project ενώ επισκέφτηκαν και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
Ο αγωγός
Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) είναι σήμερα το πιο ώριμο έργο για τη διασφάλιση άμεσης διασύνδεσης των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας και μέσω του Αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη παρέχοντας πρόσβαση σε λεκάνες που δεν συνδέονται σήμερα, ενισχύοντας την ασφάλεια της προμήθειας μέσω της διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών.
Ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα εκτείνεται σε 2.000 χιλιόμετρα και αρχικά θα μεταφέρει 10 bcm / έτος κατά τον υφιστάμενο σχεδιασμό του, συμπεριλαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI), τα οποία αναγνωρίζονται ως προτεραιότητα για το ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης. Ο αγωγός έχει δυνατότητα επαύξησης της χωρητικότητας του έως 20 ΔΚΜ φ.α.
Ο EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.
www.worldenergynews.gr
Οικονομία
Ξεπαγώνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου;
Η κλιμάκωση των διπλωματικών επαφών που πραγματοποιεί η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, όπως αναφέρεται, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα και εκτιμάται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο είναι προσωρινά. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενεργοποίηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κομισιόν.

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να έχουμε απτές αποδείξεις ότι αίρεται το αδιέξοδο στην υλοποίηση του έργου για της Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται να ξεπαγώσει το έργο και να επανεκκινήσουν οι έρευνες βυθού.
Η κλιμάκωση των διπλωματικών επαφών που πραγματοποιεί η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, όπως αναφέρεται, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα και εκτιμάται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο είναι προσωρινά. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενεργοποίηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες, “θα είναι στην ατζέντα του Επίτροπου Ενέργειας Νταν Γιόρκενσεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα. Εξάλλου, πρόκειται για ένα στρατηγικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης, το οποίο η Κομισιόν θα προασπιστεί”, σημειώνουν πηγές.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προώθησης του θέματος στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες. Ελληνική και κυπριακή πλευρά τόσο προς τους δημοσιογράφους όσο και μέσα στο Συμβούλιο, υπογράμμισαν τη σημασία του Great Sea Interconnector για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, καθώς και ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους με το ποσό των 657 εκατ. και πρέπει να προστατευτεί από την Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ κλιμακώνουν τις διπλωματικές κινήσεις για την εξασφάλιση ισχυρών συμμαχιών. Μέσα στον Απρίλιο προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών των τριών χωρών, των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Χριστοδουλίδη και Μπεντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, η οποία ωστόσο θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο μέτωπο των συγκρούσεων.
Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Κύκλο Ιδεών και σημείωσε: “Πραγματοποιούνται συστηματικές επαφές και συζητήσεις. Επιχειρείται να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός που να είναι σύμφωνος με το δίκαιο της θάλασσας, όχι με ενημέρωση ή άδεια αλλά σε επικοινωνία με την Τουρκία”.
Συντονισμένα δρουν Ελλάδα και Ισραήλ- Πιέζει την Κομισιόν η Κύπρος
Παράλληλα με την πίεση στην Κομισιόν, από Ελλάδα και Κύπρο, ταυτόχρονα Ελλάδα και Ισραήλ συντονίζουν τις κινήσεις τους, και με σύνθημα την εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας τους, αναζητείται η διπλωματική φόρμουλα, που θα ενισχύσει τη συμμαχία των τριών χωρών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ προωθώντας την υλοποίηση του έργου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, κ. David Amsalem κατά τη χθεσινή συνάντησή στο υπουργείο Ενέργειας με τον υπουργό Ενέργειας Στάυρο Παπασταύρου, τόνισε ότι ” αποτελεί στρατηγικό συμφέρον όλων των χωρών μας να δημιουργηθεί ένας διάδρομος διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και προς την Ευρώπη. Παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο μεγάλη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, όμως είμαι απόλυτα πεπεισμένος και πιστεύω ότι μετά τις αλλαγές και μετά την ανάληψη της κυβέρνησης Τραμπ, το Ισραήλ θα διαδραματίσει τον ρόλο του σταθεροποιητή στην περιοχή. Θεωρούμε πολύ σημαντική την ανάγκη να συνεργαζόμαστε με καλούς φίλους, με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να προωθούμε έργα στον τομέα της ενέργειας. Είναι υψίστης σημασίας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας σε όλους τους τομείς και να εδραιώσουμε αυτές τις σχέσεις”.
“Όταν θα επιστρέψω στο Ισραήλ, θεωρώ ότι είναι αποστολή μου να προωθήσω τα έργα στον τομέα της ενέργειας. Έχουμε συζητήσει και κατά τη διάρκεια άλλης συνάντησης τη χρήση οπτικών ινών και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνδυάσουμε τα πάντα, ώστε να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα».
Στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας του υπουργού, κ. Σταύρου Παπασταύρου και του Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, κ. Νίκου Τσάφου με τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, κ. David Amsalem παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, η ηλεκτρική διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όπως και η εμβάθυνση και εντατικοποίηση της συνεργασίας τους.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ ισραηλητικών εταιρειών κολοσσών του ενεργειακού τομέα, από τα λιμάνια, τις υποδομές ως το φυσικό αέριο και τα ύδατα και τονίστηκε η στρατηγική σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και της προώθησης της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας.
Σταύρος Παπασταύρου: Καθοριστικός ο ρόλος της ενέργειας
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η πρώτη αποστολή που υποδεχόμαστε με τον Υφυπουργό Ενέργειας, Νίκο Τσάφο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι από το Ισραήλ, αποτελούμενη από τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας, David Amsalem και εκπροσώπους από τις σημαντικότερες κρατικές εταιρείες του Ισραήλ.
Η ενέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο και στα δύο αυτά επίπεδα. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε από τον προκάτοχό μου, τον κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Δεκέμβριο του 2024 και περιλαμβάνει την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας, καθώς και καινοτόμα ενεργειακά έργα. Στο πλαίσιο αυτό, χαίρομαι πολύ που είχαμε σήμερα μια πρώτη συνάντηση, έτσι ώστε να διερευνήσουμε συγκεκριμένα έργα τα οποία εντάσσονται σε αυτή τη συνεργασία. Η ανάπτυξη έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, γιατί οδηγεί σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, γνωρίζετε εξάλλου ότι έχουμε πια κάτω από 9% ανεργία. Η ενέργεια παίζει πρωταρχικό ρόλο.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε, σήμερα εδώ μαζί μας, εταιρείες- κολοσσούς από τον ενεργειακό τομέα, από τα λιμάνια, τις υποδομές και είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες συναντήσεις μας θα μας οδηγήσουν σε συγκεκριμένα projects συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών του Ισραήλ και της Ελλάδας».
Μανούσος Μανουσάκης : Γίνονται πολλές προσπάθειες να συνεχιστεί το έργο
Στην προώθηση αλλά και στις δυσκολίες του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης στα πλαίσια του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά VIIΙ: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς».
Όπως είπε υπάρχει βούληση και γίνονται πολλές προσπάθειες να συνεχιστεί το έργο και πρότεινε το θέμα να μη συζητείται το θέμα στη δημόσια σφαίρα με οξύτητα καθώς είναι σημαντικό εθνικό θέμα για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για το Ισραήλ. Όπως εξήγησε το Ισραήλ έχει ενεργειακό πρόβλημα που εν μέσω κλιματικής κρίσης αντιμετωπίζει προβλήματα ενεργειακής επάρκειας.
«Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το έργο, περιμένουμε τις αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα προστατεύσει τον ΑΔΜΗΕ και ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα έχει γίνει σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της» είπε.
Όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης κάνοντας μια μίνι ιστορική αναδρομή η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα που δεν είναι συνδεδεμένη στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού και πρέπει να συνδεθεί για πολλούς λόγους: “Πέρα από το πολιτικό ανήκειν υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευημερίας” σημείωσε.
Στη συνέχεια ο CEO πρόσθεσε «Ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε την ενεργή του συμμετοχή το 2021 οπότε και έγινε τεχνικός σύμβουλος του τότε φορέα υλοποίησης και στη συνέχεια διαπραγματευόταν για την απόκτηση του 25% του έργου. Και στη συνέχεια ανέλαβε φορέας υλοποίησης του έργου από τον Οκτώβριο του 2023.
Γνωρίζαμε ότι δε θα ήταν «ένας περίπατος στον κήπο» είπε χαρακτηριστικά. «Ξέραμε πολύ καλά ότι η Τουρκία δε θα μας έδινε συγχαρητήρια για αυτή τη διασύνδεση», συμπλήρωσε. «Ο ρόλος μας είναι να λειτουργούμε τεχνικά και οικονομικά. Διασφαλίσαμε τη μεταφορά του καλωδίου 160 χιλιομέτρων από εκεί που βρισκόταν από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης σε εμάς. Έχουν ολοκληρωθεί εν πολλοίς οι έρευνες βυθού στα χωρικά ύδατα Ελλάδος και Κύπρου» συμπλήρωσε. Μάλιστα ο κ. Μανουσάκης προχώρησε σε διευκρινίσεις για τα γεγονότα της Κάσου: «Το πλοίο προχώρησε στα διεθνή ύδατα μετά από άδεια που έλαβε από τις ελληνικές αρχές. Μετέπειτα και ενώ το πλοίο για αρκετή ώρα έπλεε στα διεθνή ύδατα εκδόθηκε άδεια από τις τουρκικές αρχές και όχι το αντίθετο όπως θέλει να παρουσιάζει η Τουρκία».
«Μετά τα γεγονότα, η δική μας αρμοδιότητα δεν ήταν συνολικά η προώθηση του έργου, καθώς το ζήτημα έγινε εθνικό και προφανώς είναι ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνάντηση ΑΔΜΗΕ-ΡΑΑΕΥ-ΡΑΕΚ την Πέμπτη
Επίσημη ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει να λάβει η ΡΑΕΚ, η Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου αύριο Πέμπτη σε συνάντηση που θα έχουν, ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ και ΑΔΜΗΕ στα γραφεία της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Καθώς η ΡΑΕΚ, έχει αρμοδιότητα την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και τον προγραμματισμό των έργων που απαιτούνται για τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, έχει ζητήσει στο πλαίσιο των τυπικών αρμοδιοτήτων της και για να εξετάσει τις επιλογές της, ενημέρωση από τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, σχετικά με το αν υπάρχουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του έργου, και αν θα ανταπεξέλθει στη δέσμευσή του, το 2030 να έχει ολοκληρωθεί το έργο εξασφαλίζοντας την τροφοδοσία της Κύπρου όπως έχει συμφωνηθεί.
ΠΗΓΗ: Mononews.gr
Οικονομία
Η Ευρώπη ξεμένει από φυσικό αέριο! Εύθραυστο πήλινο δοχείο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
Η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς τώρα ξεκινά η περίοδος πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση: Εχουν πρακτικά μηδενιστεί οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από την Ασία, για αμερικανικό LNG.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών βρίσκονται τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις αρχές Μαρτίου, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της ΕΕ είχαν μόλις το 35% της χωρητικότητάς τους. Για την ακρίβεια, λίγο λιγότερο από 400 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου παραμένουν σε αποθέματα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για περίπου 282 TWh λιγότερες, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και 230 TWh κάτω από τα επίπεδα του 2023.
Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς ενέργειας εξηγούν στη «Ναυτεμπορική» ότι η Ευρώπη έχει αντλήσει περισσότερα από τα αποθέματά της: «Μεταξύ 15 Οκτωβρίου 2024 και 15 Μαρτίου 2025 αντλήθηκαν από τις αποθήκες 749,8 TWh φυσικού αερίου, έναντι 505,5 TWh την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η αύξηση της κατανάλωσης δεν υποστηρίχθηκε από εισερχόμενες ροές: Την ίδια περίοδο, μόλις 60,5 τεραβατώρες φυσικού αερίου εισήλθαν στους αποθηκευτικούς χώρους σε σύγκριση με 84,3 TWh το προηγούμενο έτος», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Πρόκειται για δύο αρνητικές παραλλαγές που έρχονται στις αρχές της άνοιξης να χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη. Είναι ένα κενό που αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με μεγάλες αγορές τους επόμενους μήνες».
Μετά από δύο σχετικά ήπιους χειμώνες, η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς τώρα ξεκινά η περίοδος πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση: Εχουν πρακτικά μηδενιστεί οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από την Ασία, για αμερικανικό LNG.
Αβεβαιότητα για την τιμή
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ΤΤF στην αγορά του Αμστερνταμ- το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη- αυξήθηκαν από 27 ευρώ τη μεγαβατώρα στα μέσα Μαρτίου 2024, σε σχεδόν 56 ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου, για να υποχωρήσουν εκ νέου σε περίπου 40 ευρώ στα μέσα Μαρτίου. Η αύξηση της τιμής ήταν σταδιακή και σταθερή και προκλήθηκε από δύο παράγοντες: τον Ασιατικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη στην προμήθεια LNG. Οι Ασιάτες πελάτες LNG ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για να εξασφαλίσουν την άφιξη δεξαμενόπλοιων με υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Από την αρχή του έτους επίσης, υπήρξε οριστική διακοπή των ροών από τον ουκρανικό αγωγό φυσικού αερίου. Τα δύο αυτά στοιχεία οδήγησαν στη διαμόρφωση υψηλών τιμών στην αγορά.
Το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν
Μετά την κορύφωση των τιμών του φυσικού αερίου, υπήρξε πάντως αποκλιμάκωση τις τελευταίες δύο ημέρες, εν αναμονή και της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία .
Στην αγορά TTF του Αμστερνταμ, η τιμή υποχώρησε 2%, καθώς η αγορά συνεχίζει να σταθμίζει την πιθανότητα επιστροφής ορισμένων ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο Πούτιν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης ορισμένων αποστολών στην ήπειρο, αν και η πιθανότητα παραμένει μακρινή προς το παρόν. «Η αγορά θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις αμερικανο-ρωσικές διασπραγματεύσεις», ανέφερε η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Auxilione.
«Εύθραυστο δοχείο» η ΕΕ
«Η Ευρώπη, έχει γίνει ένα …εύθραυστο πήλινο δοχείο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», λένε οι παράγοντες της αγοράς. «Είναι πλέον θεμιτό να αναρωτηθούμε: τι θα γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου την άνοιξη; Από τη μία πλευρά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σχεδόν 300 τεραβατώρες πρόσθετων αγορών που θα πρέπει να κάνει η ΕΕ για να αποκαταστήσει την αποθηκευτική της ικανότητα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στρατηγική που θα υιοθετηθεί.»
Υπάρχει λοιπόν στο τραπέζι ένας μεγάλος «άγνωστος»: οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το θέμα του φυσικού αερίου θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απομάκρυνε τη Μόσχα από την Ευρώπη και εξαφάνισε τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο, ανοίγοντας τις πόρτες για την εισαγωγή ακριβού, αμερικανικού LNG. Μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2024, οι εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τρίτο, καλύπτοντας σχεδόν το 40% των αναγκών της ΕΕ.
Ο πρόεδρος Τραμπ πιέζει μάλιστα την Ευρώπη να αυξήσει κι άλλο τις εισαγωγές αμερικανικού LNG και πετρελαίου και δεν φαίνεται διατεθειμένος ν` εγκαταλείψει αυτό το μερίδιο αγοράς.
Αύξηση παραγωγής στις ΗΠΑ
Το 2024, η παραγωγή LNG στις ΗΠΑ κατέγραψε ρεκόρ με 103,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Από την αρχή του έτους μάλιστα, υπήρξε νέο ρεκόρ με αύξηση της παραγωγής κατά 12%.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε ότι η ολοκλήρωση των αγωγών το 2024 οδήγησε σε αύξηση της ικανότητας εξόρυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Κάπου πρέπει να το διαθέσει αυτό το LNG ο πρόεδρος Τραμπ και φυσικά η Ευρώπη «διψάει»…
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ