Άμυνα
Defence Point: Τελευταία ευκαιρία Κυρ. Μητσοτάκη… για να διασώσει την Εθνική Άμυνα
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προβεί σε ανακοινώσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας στις 18 Μαρτίου.

Ο κύβος ερρίφθη. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προβεί σε ανακοινώσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας στις 18 Μαρτίου. Οι ανακοινώσεις συμπίπτουν με τη διακηρυγμένη βούληση της Ευρώπης να διευκολύνει τον επανεξοπλισμό των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς οι διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μερική έστω απεμπλοκή των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ασφάλεια, έχουν θορυβήσει γνήσια τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σχολιάζει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Defence Point
Υπενθυμίζεται, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρίσταναν ότι δεν καταλάβαιναν ποια ήταν η κατάσταση ασφαλείας που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω της τουρκικής απειλής. Στη σημερινή συγκυρία, όχι μόνο βρίσκονται στο σημείο να αντιμετωπίζουν παρόμοια διλήμματα, αλλά και οι διαθέσεις πολλών εξ αυτών να συνεργαστούν στα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας με την Τουρκία του Ερντογάν, με κάλυψη (βλ. “φερετζέ”) την ανάγκη συντονισμού των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών με το ΝΑΤΟ, υπόκεινται πάντα στην έγκριση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο μέτρο που είναι αποφασισμένες να εξασκήσουν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν.
Πρόκειται ασφαλώς για μια υπόθεση που συνιστά ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία για την Ελλάδα. Απειλή με οικονομικούς όρους, αφού οι επιπλέον δαπάνες θα επιβαρύνουν το χρέος. Μπορεί η ΕΕ να δίνει το πράσινο φως στην παράλειψη των εξοπλιστικών δαπανών -μέχρι κάποιο ύψος- από τον υπολογισμό του χρέους, ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας, όμως οι διεθνείς οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης (rating agencies) δεν είναι δεδομένο ότι θα λάβουν υπόψη αυτή την εξαίρεση στους δικούς τους υπολογισμούς. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού η αξιολόγηση – βαθμολογία των “οίκων”, επηρεάζει καθοριστικά τους όρους δανεισμού, άρα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για κάθε χώρα.
Με απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζυγίσει με μεγάλη προσοχή και στυγνό στρατιωτικό ορθολογισμό την κάλυψη των ανελαστικών αμυντικών αναγκών. Δηλαδή, να διασφαλίσει ότι η αμυντική ενίσχυση δεν θα εκτροχιάσει οικονομικά τη χώρα. Αυτό το δεδομένο, ασφαλώς επιβάλει περιορισμούς, διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων δεν αντιλαμβάνονται την οικονομία ως παράμετρο της εθνικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα θα πρέπει να διαπιστώσει με ακρίβεια πιο είναι το επιπλέον περιθώριο κινήσεων που δίνουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις. Θα πρέπει ασφαλώς να προηγηθεί τεχνοκρατική διευκρίνιση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Το “πορτοφόλι” θα συνεχίσει να είναι λειψό για την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, αυτό που επιβάλλεται θα είναι για μια ακόμα φορά ο αυστηρός καθορισμός προτεραιοτήτων.
Ανάγκη…
Η μεγάλη ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρα από τον γενικό καθορισμό των τομέων προτεραιότητας και των οπλικών συστημάτων που θα αναζητηθούν, είναι να αποδείξει διά των αναφορών του ότι αντιλαμβάνεται ολιστικά την εξίσωση της άμυνας. Διότι δυστυχώς, εάν κανείς μελετήσει τις δημόσιες δηλώσεις για το θέμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, αυτό δεν προκύπτει για το κυβερνητικό επίπεδο.
Ο συγκεκριμένος υπουργός, παριστάνει διαρκώς ότι βλέπει και ακούει αποκλειστικά όσα προέρχονται από τα συστημικά μίντια, με την πολιτικώς ορθή -μια στο τόσο- διατύπωση ελάχιστων κριτικής φύσεως ερωτημάτων. Είναι κατανοητό πολιτικά να βολεύεται από τις ανέξοδες αλλά εξόχως προβληματικές διακηρύξεις, όπως και το ότι αρνείται πεισματικά να απαντήσει σε οτιδήποτε αμφισβητεί το πολιτικό του αφήγημα, που έχει ως αποκλειστικό στόχο να κατασκευάσει “τον νέο σωτήρα του έθνους”.
Δυστυχώς γι’ αυτόν, τη σημερινή εποχή δεν μπορεί να λογοκρίνει τα κοινωνικά δίκτυα και τις ελεύθερες φωνές που υπερασπίζουν με βαρύ κόστος την κοινή λογική που ο ίδιος προσβάλλει με τη συνθηματολογία του. Ή, εναλλακτικά, αντιλαμβάνεται πολύ καλά την πραγματικότητα, όμως όταν δεν τον εξυπηρετεί, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν (την πραγματικότητα). Επιλέγει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Ορθολογικά βέβαια εάν δεχθούμε ως οπτική γωνία το μέλλον… όχι της χώρας, αλλά το προσωπικό του πολιτικό. Ποιος ασχολείται με τον “ιστορικό του μέλλοντος”…
Ο πρωθυπουργός πρέπει με την ομιλία του να επιβάλει στη δημόσια συζήτηση το αυτονόητο: Την πλήρη συνειδητοποίηση, ότι η προμήθεια οποιουδήποτε οπλικού συστήματος κάνει στρατιωτικά “μια τρύπα στο νερό”, εάν δεν υποστηρίζεται ομαλά σε όλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού του βίου. Θα προδίδαμε… εθνικά μυστικά εάν αποκαλύπταμε με σκανδαλιστικές λεπτομέρειες τα κρίσιμα υποσυστήματα ιδιαιτέρως γνωστών οπλικών συστημάτων που δεν υποστηρίζονται εγκαίρως, παρότι το κόστος είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ;
Είναι ψευδές ότι η πολυδιαφημισμένη προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, έχει απομυζήσει τον προϋπολογισμό του ΓΕΕΘΑ, έχοντας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή συντήρηση κομβικών για την ελληνική αποτροπή -κι αν χρειαστεί άμυνα- οπλικών συστημάτων που ήδη υπηρετούν στο οπλοστάσιο; Να αναφέρουμε μήπως τις αλχημείες που εξετάζονται ώστε να χωρέσει στο ένα δισ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50;
Σφάλματα και προτεραιότητες
Μήπως να αναγνωριστεί το δίκιο όσων επέμεναν ότι η επιλογή των 83 F-16 που αναβαθμίζονται στη διαμόρφωση “V” (Block 52+ / Block 52+ Advanced) ήταν απόλυτα λανθασμένη διότι ήταν ικανότερα επιχειρησιακά από τα ικανότερα τουρκικά και ως προτεραιότητα έπρεπε να έχουν προηγηθεί τα F-16 Block 50 που κινδυνεύουν σοβαρά να καταλήξουν “στα σκουπίδια”. Κι αυτό, σε μια εποχή ισχνών αγελάδων που όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία φθηνότερων στη χρήση τους μαχητικών ως ραχοκοκαλιά κάθε αεροπορικής δύναμης, σε συνδυασμό με υπερσύγχρονα αεροφερόμενα όπλα;
Και μόνο τα ανωτέρω επαρκούν για το συμπέρασμα – σύσταση στο Μέγαρο Μαξίμου: Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξασφάλιση της ομαλής επιχειρησιακής λειτουργίας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων (συντηρήσεις, αναβαθμίσεις), προ της προσθήκης νέων τύπων. Αυτό αφορά όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, σημασία έχει να εντοπιστούν τομείς όπου θα μπορούσε να προκύψει ιδιαίτερα στενή συνεργασία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με την ευρωπαϊκή, με στόχο οι δαπάνες για την άμυνα να δημιουργούν ανάπτυξη, η οποία μειώνει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μιας χώρας.
Ο παραμελημένος τομέας της χερσαίας ισχύος και οι ναυπηγήσεις είναι τα παραδείγματα που έρχονται πρώτα στο μυαλό. Για να προκύψει κάτι ουσιώδες όμως, πρέπει οι συνεργασίες να αφορούν σημαντικούς αριθμούς. Η υπόθεση των FDI ίσως πρέπει αν επανεξεταστεί υπό το φως των ευρωπαϊκών εξελίξεων, σε συνδυασμό με τις περιπέτειες των Constellation στις ΗΠΑ. Εάν θεωρούμε τη στοιχειώδη αποκατάσταση της μαχητικής ισχύος του πολεμικού στόλου ως κορυφαία προτεραιότητα. Όχι το 2040 και βλέπουμε…
Επίσης, ο υποβρυχιακός στόλος επίσης προσφέρεται, ενδεχομένως σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που καρκινοβατεί και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μέγιστο φιάσκο: Αυτό της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου MEKO 200HN. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει λάβει τα μαθήματα των αδιεξόδων στα οποία οδήγησαν ενέργειες προβεβλημένων στελεχών της παράταξης που προκάλεσαν σημαντική βλάβη και στην εθνική άμυνα και στο δημόσιο συμφέρον. Θα έρθει η ώρα να ανοίξουν τα θέματα αυτά, με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ.
Τέλος, μια χώρα με τον στόλο των τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας, οφείλει κάποια στιγμή να βάλει μια τάξη. Πρωτίστως αριθμητική, με εξορθολογισμό της αμυντικής διάταξης. Να διασφαλίσει επίσης, το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της συντήρησης των συστημάτων από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και τέλος, να σταματήσει να κοροϊδεύει τον εαυτό της, ότι ηλικίας 60 ετών, σχεδιασμένα για άλλο σκοπό, “ταξί του πεδίου της μάχης“, μπορούν να υποκαταστήσουν την αδήριτη ανάγκη για ένα σύγχρονο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ), σε ικανούς αριθμούς.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει ξεκάθαρη αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος πελάτης κανενός και θα πρέπει να επανεξεταστούν τα όρια της αποκαλούμενης ως εξοπλιστικής διπλωματίας. Με όρους αποτελεσματικότητας πάντα. Διπλωματικής, επιχειρησιακής και διαδικαστικής.

Άμυνα
Έρχεται στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί – Στο «τραπέζι» και οι METEOR
Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα), όπου και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.
Η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ έρχεται να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας καθώς όπως έχει τονίσει ο ΥΕΘΑ «Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο. Και είναι δεσμοί που επισφραγίστηκαν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021, που είμαι τόσο περήφανος που φέρει την υπογραφή μου. Μια συμφωνία που υλοποιείται με κοινές ασκήσεις, με κοινές αποστολές, με αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας».
Πολεμικό Ναυτικό: Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»
Άλλωστε, Αθήνα και Παρίσι έχουν αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση και σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «Belharra» που όπως τονίζει ο ΥΕΘΑ «είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των «Belharra» κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες. Και βέβαια, δεν θέλω να παραλείψω το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας 24 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς Rafale, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 3 σύγχρονα υπερόπλα, τις γαλλικές φρεγάτες FDI τη στιγμή που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και για μία τέταρτη.
Στην ατζέντα οι «METEOR»
Σύμφωνα με πληροφορίες Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να συζητήσουν και για το θέμα των πυραύλων αέρος-αέρος «METEOR» όπως αυτή αφορά την πώλησή τους στην Τουρκία μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση να μπλοκαριστεί -όπως Βρετανία και ΗΠΑ- από την ευρωπαϊκή αμυντική «ομπρέλα».
Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», ο Σεμπαστιάν Λεκορνί έχει δηλώσει ότι «η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα σχεδιάζει να εντάξει τους προηγμένους πυραύλους στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon».
Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, έχει ήδη μεταφέρει τις αντιρρήσεις της Αθήνας στην πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, με την Τουρκία να αναφέρει πως «η Ελλάδα θέλει να μπλοκάρει τις πωλήσεις των METEOR στην Τουρκία».
«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία.Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο X ο Νίκος Δένδιας.
Τιμώμενη χώρα η Γαλλία στο πρώτο συμπόσιο καινοτομίας στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία ήταν τιμώμενη χώρα στο 1ο Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (DGA) και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (AID) της Γαλλίας, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ «Το συγκεκριμένο Συμπόσιο υπηρετεί τη δημιουργία ευρύτατων διαύλων επαφής ανάμεσα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας, ένα ώριμο οικοσύστημα, και το δημιουργούμενο οικοσύστημα καινοτομίας της πατρίδας μας».
Άμυνα
Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.
Η Επιτροπή για την “Λευκή Βίβλο” αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Στις συνεργασίες με τρίτες χώρες αναφέρεται η «Λευκή Βίβλος» για το εξοπλισμό της ΕΕ με ειδικές αναφορές στην Τουρκία.
Στην παράγραφο «Ενισχυμένη ασφάλεια μέσω συνεργασιών», η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες. Σε αυτές εντάσσεται και η Τουρκία, η οποία άλλωστε ρητά αναφέρεται ως εν δυνάμει εταίρος στις αμυντικές αυτές πρωτοβουλίες υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024. Εν δυνάμει εταίροι θεωρούνται και η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία καθώς και όλοι οι «ομοϊδεάτες της Ευρώπης», οι χώρες της Διεύρυνσης και οι γειτονικές χώρες.
Ειδικότερα, για την Τουρκία, αναφέρονται τα εξής:
«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μακροχρόνιος εταίρος στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ίση δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά θέματα προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024.»
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται ότι «οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν συχνά παγκόσμιες επιπτώσεις, απαιτώντας διεθνή συνεργασία», ότι «ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ευρείας κλίμακας αντίκτυπο πέρα από την Ευρώπη» και ως εκ τούτου, «η συνεργασία με τους εταίρους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών και τη μείωση των εξαρτήσεων».
Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας των μελών του στην Ευρώπη» και ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την ανάπτυξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ».
Άμυνα
Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία
Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης
Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την αποστολή στρατευμάτων στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, στην οποία ενδεχομένως να συμμετέχει και η χώρα μας να επισημάνουμε τα εξής, που δεν είναι ευρέως γνωστά σε ένα μέρος της κοινής γνώμης:
– Στις αποστολές των Ε.Δ. στο εξωτερικό ΔΕΝ συμμετέχουν οπλίτες θητείας παρά μόνον μόνιμα στελέχη, σε εθελοντική βάση και με μεγάλη διάθεση συμμετοχής.
– Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως π.χ. Κονγκό, Ιράκ, Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ, σε αποστολές οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως π.χ. παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διατήρηση και επιβολή ειρήνης, επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, ακόμη και διεξαγωγή τακτικού αγώνα στην Κορέα, κ.λπ.
– Οι Ε.Δ., πέραν της κύριας αποστολής τους, αποτελούν ένα από τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων εθνικών στόχων και του εθνικού συμφέροντος είναι δυνατόν να αναλάβουν αποστολές και στο εξωτερικό. Το εθνικό συμφέρον εκφράζεται και υλοποιείται μέσω διακρατικών σχέσεων, στρατιωτικών συμμαχιών και κοινών δράσεων. Η χρήση των Ε,Δ. και της στρατιωτικής ισχύος με τη μορφή της διακρατικής παρέμβασης αποτελεί μία βασική προέκταση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
– Η προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας σε περιοχές πέραν των ελληνικών συνόρων προσδίδει κύρος στις Ε.Δ. και καθιστά τη χώρα υπολογίσιμο παράγοντα στο σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
– Η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει στρατιωτική παρουσία σε όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω της συμμετοχής σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Στελέχη των τουρκικών Ε.Δ. και ολόκληρες Μονάδες συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία σε περιοχές όπως π.χ. στη Συρία, Λιβύη, κ.λπ. Έχει αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές όπως στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, στο Κατάρ, το Βόρειο Ιράκ, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί προβολή στρατιωτικής ισχύος εμφανιζόμενη ως παγκόσμια περιφερειακή υπερδύναμη.
– Τι κερδίζει η χώρα μας από τη συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό όπως οι προαναφερόμενες (Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ) :
1. Σε πολιτικό επίπεδο την προβολή διεθνώς ως φάρο σταθερότητας και αρωγό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διαφύλαξη της ειρήνης.
2. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα στελέχη των Ε.Δ. :
α. Βίωσαν καταστάσεις ευρείας κλίμακας εξεγέρσεων, μέσα σε καθεστώτα κρατικής απουσίας και επικράτησης αναρχίας.
β. Ήρθαν σε επαφή με οπλισμό, οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από συμμαχικούς στρατούς και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον σύγχρονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΕΔ.
γ. Διαμόρφωσαν χαρακτήρα πολεμιστή και απέκτησαν τις απαραίτητες παραστάσεις για μελλοντικούς ηγήτορες του ελληνικού στρατού.
δ. Λειτούργησαν μέσα σε πολυεθνικά περιβάλλοντα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εθνοκαθάρσεις, βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αντιμαχομένων, και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κινδύνου στην εκτέλεση της αποστολής.
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ