Ιστορία - Πολιτισμός
Ένας αιώνας ζωής και ποντιακής μνήμης για το Θρυλόριο Ροδόπης!
Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργανώνει μια διαφορετική εκδήλωση

Με μια σημαντική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονική διημερίδα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του το Θρυλόριο Ροδόπης (1923-2023), το χωριό που οργάνωσε ο Αυστραλός Ύπατος Αρμοστής της Κοινωνίας των Εθνών Τζορτζ Τρελόαρ, και στο οποίο τα ποντιακά ήθη και έθιμα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.
Αδιάψευστη απόδειξη αποτελεί άλλωστε η εκδήλωση «Έτος ποντιακής Γαστρονομίας» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή σωματείων από όλη την Ελλάδα, και συμβάλλει στη διάσωση και προώθηση της ποντιακής κουζίνας και διατροφής.
Τυπικά η εκατονταετηρίδα τιμήθηκε το 2023, μαζί με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», που είναι και ο διοργανωτής της διημερίδας. Η επιστημονική συνάντηση που θα διεξαχθεί το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, ωστόσο, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η ιστορική πορεία του χωριού από την ίδρυσή του έως σήμερα, και να ενισχυθεί η συλλογική μνήμη των κατοίκων και των απογόνων τους.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα τοπογραφίας, ιστορίας, λαογραφίας και οικονομίας της κοινότητας, με έμφαση στη διαχρονική και διεπιστημονική θεώρηση αυτών των πτυχών.
Την επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν οι:
• Μανόλης Γ. Σέργης, ομότιμος καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
• Χρύσα Μαυρίδου, εκπαιδευτικός, MSc Στελεχών Εκπαίδευσης στις Επιστήμες της Αγωγής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
• Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων.
Πρόγραμμα
Σάββατο 29 Μαρτίου
07:00-09:45
Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εν Πόντω σφαγιασθέντων και αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών, στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Θρυλορίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα.
10:00-10:30
Προσέλευση συνέδρων – εγγραφές
Προεδρείο: Σοφία Μενεσελίδου
10:30-11:00
Χαιρετισμοί
11:00
Κήρυξη έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου
Πρώτη συνεδρία
11:00-11:15
Παναγιώτης Σαββίδης, «Από τον Πόντο στη Θράκη: Η πορεία των Ποντίων προσφύγων στη Ροδόπη. Η περίπτωση της οικογένειας Σαββίδη στη διαδρομή της Μνήμης και της Ελπίδας».
11:15-11:30
Παναγιώτης Διαμάντης, «Στα βήματα του George Devine Treloar: Ανακαλύπτοντας το έργο του μέσα από τις φωτογραφίες του».
11:30-11:45
Στυλιανός Νικολάου, «Εξέλιξη της Κοινοτικής ζωής του Θρυλορίου από την αυτόνομη κοινότητα του 1923 μέχρι σήμερα»
11:45-12:00
Σουμέλα Σαββίδου, «Από τη δύναμη της προσφυγιάς στη δύναμη της συνεργασίας: Η ιστορία του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Θρυλορίου».
12:00-12:15
Νίκος Λυγερός, «Στρατηγική ιστορία και ιστορία στρατηγικής του Θρυλορίου».
12:15-12:30 Συζήτηση.
12:30-12:45 Διάλειμμα για καφέ.
Δεύτερη συνεδρία
Προεδρείο: Νίκος Λυγερός, Θωμάς Σαββίδης
12:45-13:00
Παναγιώτης Κροκίδας, «До Господина Кмета с. Трилорионь (Προς τον κύριο Δήμαρχο, χωριό Θρυλόριο): Μια συμβολή στην ιστορία της περιόδου 1941-1944».
13:00-13:15
Σωτηρία Ιγγλέζου, «Αρχειακά τεκμήρια για τη μεταπολεμική ιστορία του Θρυλορίου».
13:15-13:30
Μυροφόρα Ευσταθιάδου, «Επιστρέφοντας στο Σπίτι Παιδιού του Θρυλορίου μέσα από αφηγήσεις ζωής».
13:30-13:45
Χρύσα Μαυρίδου, «Θρυλοριωτών ξενιτιά (κατά τις δεκαετίες 1950-1970). Ζώντας έναν άλλο ξεριζωμό στην Ευρώπη».
13:45-14:00
Γιάννης Νικολαΐδης, «Γλωσσικά ιδιώματα των ιδρυτών του Θρυλορίου. Ιστορική αναδρομή στην παρουσία τους στον Πόντο, τον Καύκασο και την Αμπχαζία (1760-1920) και η εξέλιξή τους μετά την άφιξη στο Θρυλόριο (1923-2025)».
14:00-14:15 Συζήτηση.
Θα ακολουθήσει γεύμα.
Τρίτη συνεδρία (απογευματινή)
Προεδρείο: Μ. Γ. Σέργης
18:30-18:45
Δέσποινα Ναβροζίδου, «Ο Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Θρυλορίου και η Ιερά του Πανήγυρις: Από το χθες στο σήμερα».
18:45-19:00
Μαρία Τσατλίδου, «Θρυλόριο: Η αρχιτεκτονική του ταυτότητα και οι ρίζες της στο χρόνο».
19:00-19:15
Σταματία Ελευθεριάδου / Ελένη Μαχαιρά, «Λαϊκή ιατρική στο Θρυλόριο (20ός αιώνας μέχρι και σήμερα). Η σύνδεσή της με τη λαϊκή ιατρική του Πόντου και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους».
19:15-19:30
Αναστάσιος Καμενίδης, «Θέματα από την αθλητική ιστορία του Θρυλορίου: Κλασικός αθλητισμός, σχολικοί και άλλοι αγώνες, ποδόσφαιρο και ποδοσφαιρικά σωματεία, “παραδοσιακά αγωνίσματα”».
19:30-19:45 Συζήτηση.
Θα ακολουθήσει δείπνο.
Κυριακή 30 Μαρτίου
Προεδρείο: Π. Σαββίδης, Χρ. Μαυρίδου
10:30-10:45
Θωμάς Σαββίδης, «Η ενσωμάτωση της προσφυγικής διατροφής της Κερασούντας και του Καρς στον εθνικό πολιτιστικό ιστό».
10:45-11:00
Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, «Η Κερασούντα και το Γαρς (1999-2010): Η ταυτότητα της τοπικής εφημερίδας του ομώνυμου Συλλόγου Θρυλορίου και η συμβολή της στην ανάδειξη της ποντιακής ταυτότητας».
11:00-11:15
Μανόλης Γ. Σέργης, «Από το μικροτοπωνυμικό του Θρυλορίου».
11:15-11:30
Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, «Η πολύσημη φωνή των έντυπων εκδόσεων του ΠΣΠΘ “Η Κερασούντα και το Γαρς” από το 2006 έως σήμερα».
11:30-11:45
Ελένη Αποστολίδου, «Παράδοση και νεωτερικότητα στη μουσική του Θρυλορίου: Η καθοριστική τριακονταετία 1950-1980».
11:45-12:00 Συζήτηση
12:00-12:15 Συμπεράσματα – Λήξη εργασιών
• Η διοργάνωση έχει τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής και της εταιρείας «Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ».

Ιστορία - Πολιτισμός
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του Βασίλειου Ρωμάνου: ΜΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΙΤΙΕΣ
Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με τους ξένους δανειστές για τη ρύθμιση των δανείων, οι οποίοι επεδίωκαν τον έλεγχο των προσόδων του κράτους, αποδείχτηκαν άκαρπες, αφού ισοδυναμούσαν με την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και καμία κυβέρνηση δεν αναλάμβανε την ευθύνη της «εσχάτης προδοσίας».

Η ιστορία του πρώτου πολέμου του ελληνικού κράτους
Η συναλλαγή που ακολούθησε τον πακτωλό των δανείων που έλαβε η Ελλάδα κατά τα έτη 1879-1893 και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με προμήθειες και διάφορα έξοδα κρυφά και φανερά, έφερε την πτώχευση του 1893.
Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με τους ξένους δανειστές για τη ρύθμιση των δανείων, οι οποίοι επεδίωκαν τον έλεγχο των προσόδων του κράτους, αποδείχτηκαν άκαρπες, αφού ισοδυναμούσαν με την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και καμία κυβέρνηση δεν αναλάμβανε την ευθύνη της «εσχάτης προδοσίας».
Τη λύση στο αδιέξοδο, τέσσερα χρόνια αργότερα, θα έδινε ο επαίσχυντος πόλεμος του 1897.
Η μη «εθνοφελής» έκβαση του πολέμου και οι συμφορές που ακολούθησαν, έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με το κυρίαρχο ιδεολογικό πρόταγμα της Μεγάλης Ιδέας. Η πολύπλευρη προπαγάνδα θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων συνετέλεσε ώστε να απωθηθεί απ’ το προσκήνιο η ατιμωτική ήττα, ο ίδιος ο πόλεμος αλλά και οι αιτίες που τον γέννησαν.
Στο έργο εκτίθενται, για πρώτη φορά με τον πλέον διεξοδικό τρόπο, όλα τα γεγονότα του πολέμου, αποδεικνύοντας τις προσχεδιασμένες ενέργειες του παλατιού, που διατηρώντας τον έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οδήγησαν στην τακτική των «αλλεπάλληλων οπισθοχωρήσεων» και στην ατιμωτική ήττα των ελληνικών όπλων.
Αποκαλύπτεται επίσης, μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής, η συντονισμένη προσπάθεια να καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες των μεγαλόσχημων και να επιρριφθούν σε μυστικές εταιρίες αλλά και στις πλάτες του «απαίδευτου λαού».
Ιστορία - Πολιτισμός
Βασίλειος Κωνσταντινίδης: Τα μεταλλεία της Αργυρούπολης του Ποντιακού Ελληνισμού – Στη μνήμη του Τάσου Τερζίδη
Ο ρόλος των μεταλλείων στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού

Η ενοριακή νεανική εστία του ιερού ναού Αγίων Πάντων Καλλιθέας, έδωσε την ευκαιρία να τιμήσουμε ένα σπάνιο άνθρωπο, το φίλο μας Τάσο Τερζίδη, διδάκτορα χημείας, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών όπως θα επιθυμούσε. Με μια ομιλία του φίλου του Βασίλη Κωνσταντινίδη, επίσης μέλους της Επιτροπής, για τα μεταλλεία της ιδιαίτερης πατρίδας του: Της Αργυρούπολης στο Πόντο. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Τα μεταλλεία της Αργυρούπολης και ο ρόλος τους στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού».
(Ο Άγιος Στέφανος Αργυρούπολης).
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Δευτέρα 31/03/2025 και ώρα 8:00 μμ στην υπόγεια αίθουσα της ενορίας. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο:
όπως μεταφορτώθηκε από το κανάλι metalipsis που διαχειρίζεται η Ενοριακή Νεανική Εστία των Αγίων Πάντων. Την λήψη, το μοντάζ και την επεξεργασία την έκανε ομάδα της Ενορίας με την ευλογία του πατέρα Ανάργυρου, ιερέα της εκκλησίας.
Ιστορία - Πολιτισμός
Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Η Vergos Auctions διοργανώνει την καθιερωμένη δημοπρασία «Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών» που περιλαμβάνει σπάνιες πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών και ιστορικών έργων, αφίσες του ΕΟΤ με υπογραφές καταξιωμένων ζωγράφων, έγγραφα και επιστολές με τις υπογραφές των Θ. Κολοκοτρώνη, Α. Μαυροκορδάτου και Ι. Καποδίστρια και πλήθος άλλων αντικειμένων που διακρίνονται για την πολιτιστική και ιστορική τους σημασία.
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Μεταξύ των 664 αντικειμένων που απαρτίζουν τον εκτενή κατάλογο, ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

– Μία ενδιαφέρουσα ενότητα 86 επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη από διάφορα μέρη του κόσμου (Αίγυπτο, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, κ.ά.) προς τη σύντροφο και φίλη του Έλλη Λαμπρίδη, κατά την περίοδο 1927-1951. Περιέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την προσωπική τους σχέση, τα πνευματικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και τη στενή συνεργασία που διατηρούσαν για τη μετάφραση των βιβλίων του, τη διεθνή κυκλοφορία των έργων του και την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του για το βραβείο Νόμπελ.

– Ένα χειρόγραφο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και παρουσίασης, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των γνωστών προσκυνηταρίων των Αγίων Τόπων και χρονολογείται μεταξύ 1745-1769. Συνοδεύεται από λαϊκότροπα καλλιτεχνικά σχεδιαγράμματα που αναπαριστούν τα κτίρια και τους προσκυνηματικούς τόπους. Γραφέας και συντάκτης ο Χατζή Αυξέντης Χριστοδούλου από τα Σέρβια Κοζάνης.

– Μία ενότητα 68 σπάνιων χαλκογραφιών από το ωραιότερο βιβλίο βοτανικής που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Ο Άγγλος καθηγητής Βοτανικής στην Οξφόρδη John Sibthorp (1758-1796) έκανε δύο ταξίδια στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, με σκοπό να καταγράψει και να ταξινομήσει όλα τα ανεξερεύνητα φυτά του ελληνικού χώρου. Καρπός του ταξιδιού του το δεκάτομο Flora græca, που αποτελείται από ζωγραφικές απεικονίσεις και επιστημονική ταξινόμηση 966 φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Η πρώτη έκδοση, σε μόλις 25 αντίτυπα ιδιαίτερα υψηλού κόστους, ολοκληρώθηκε σε διάστημα 34 ετών (Λονδίνο 1806-1840). Ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση 40 αντιτύπων το 1845, από την οποία προέρχεται η συγκεκριμένη ενότητα.

– Ένα νεανικό σημειωματάριο του αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου από την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας με αυτόγραφες σημειώσεις και μικρά κείμενα, ολοσέλιδα σχέδια με μολύβι, στίχους παραδοσιακών τραγουδιών, ποιήματα και αποσπάσματα από έργα ξένων λογοτεχνών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία με φυσική παρουσία στο Ζάππειο Μέγαρο, διαδικτυακά, καθώς και μέσω γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον