Άμυνα
Ευρωπαϊκή ανασφάλεια και προβληματισμός Αθήνας λόγω Τραμπ και Τουρκίας
Κανείς δε ξέρει με βεβαιότητα, αν οι ΗΠΑ του Τραμπ θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα στη χώρα μας προστατεύοντάς μας απ’ την τουρκική βουλιμία

Γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου
Μπορεί στην επικαιρότητα εντός των συνόρων να είχε πρωτεύουσα θέση τις μέρες αυτές η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (την οποία υπέβαλαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, με αφορμή το προ διετίας σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών), αλλά η Ευρώπη περί άλλων τυρβάζει όπως απέδειξε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες (6/3/’25).
Σύνοδος στην οποία προσήλθαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών με ζητούμενα την ευρωπαϊκή Άμυνα, τη θέση της ΕΕ στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το μέλλον των διαπραγματεύσεων με τον Ζελένσκι (βλ. μηνύματα υποστήριξης της Ουκρανίας) και την ενίσχυση της Ευρώπης.
Την ενίσχυση της Ευρώπης σε θέματα ασφαλείας και μεγαλύτερης αμυντικής αυτονομίας από τις ΗΠΑ, μετά τα απανωτά σοκ τα οποία επέφερε στην Γηραιά Ήπειρο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του ”να καταστρέψει την ΕΕ και να τη χτίσει απ’ την αρχή στα μέτρα του” (Politico).
Προφανώς, το κλίμα στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία εξανεμίστηκε απ’ τη στιγμή της επανόδου στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. Επανόδου που αιφνιδίααε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκτός αυτής Βρετανία.
Τη Βρετανία που μπήκε στο στόχαστρο του Βλαντιμίρ Πούτιν- από την αρχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου (24/2/΄22) μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί τροφοδοτούσαν από κοινού εξοπλιστικά την Ουκρανία η οποία ανθίστατο με τη βοήθεια της ΕΕ και της Αμερικής του Τζο Μπάιντεν.
Της Αμερικής που μεταλλάχθηκε πλέον, λόγω Τραμπ, κόβοντας κάθε εξοπλιστική υποστήριξη στην Ουκρανία, όπως και την παροχή πληροφοριών προς αυτήν ”τυφλώνοντας” τα οπλικά της συστήματα (απίστευτο ”δώρο” στον Πούτιν), ενώ έβαλε στο περιθώριο την ιστορική εταίρο των ΗΠΑ Ευρώπη…
Αλλαγή πολιτικής ταυτισμένη με απαξίωση της τελευταίας, αφού την έθεσε εκτός των συζητήσεων για το Ουκρανικό ο Αμερικανός Πρόεδρος περιορίζοντας την επίλυσή του σε υπόθεση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταλήξει η Γηραιά Ήπειρος ουραγός των εξελίξεων και χαμένη από χέρι στο γεωπολιτικό παιχνίδι.
Λόγος που έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία (πάντα ετοιμοπόλεμη διπλωματικά και με αποδεδειγμένη την ικανότητα του Προέδρου της να επωφελείται των ευκαιριών και να ελίσσεται) να επαναφέρει, ως στρατηγική προτεραιότητα, την ”παγωμένη” ουσιαστικά υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να την επαναφέρει με τον ισχυρισμό ότι ”Η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη”, όπως είπε ο Πρόεδρός της, χωρίς να πάρει ωστόσο απάντηση (αν και η Τουρκία προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού, μετά από επαφές Ερντογάν-Ζελένσκι και με την προσδοκία του πρώτου να εκμαιεύσει – διά της διπλωματικής οδού – το ”πράσινο φως” από Ρωσία και ΗΠΑ).
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ήταν επικεντρωμένο στην ανάγκη των κρατών μελών-μελών να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διαφωνίες στην ΕΕ και να κοιτάξουν πώς θα εξασφαλίσουν πόρους και θα επιμερίσουν τα οικονομικά φορτία για την Άμυνά της λόγω εγκατάλειψή της απ’ την Αμερική και της αυξανόμενης ρωσικής απειλής εκ δεξιών της.
Υπό το πνεύμα αυτό, άλλωστε – πνεύμα ευρωπαϊκής συλλογικότητας και συνευθύνης – ο μεν Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε γαλλική πυρηνική ομπρέλα ασφάλειας πάνω από την Ευρώπη (πρόταση που έγινε θετικά αποδεκτή από αρκετές χώρες), ο δε Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στο ΕΛΚ τα τολμηρά μέτρα ασφάλειας χαρακτηρίζοντας ”αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης” κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών (6/3/’25).
Αυτονομία που αφήνει αδιάφορη την Τουρκία, αν κρίνουμε από τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Χακάν Φιντάν (στην από κοινού συνέντευξή του στην Άγκυρα με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες) ότι η χώρα του δεν αναπτύσσει σχέσεις με την ΕΕ ως συλλογική πολιτική οντότητα, αλλά με επιμέρους κράτη-μέλη της.
Κι αυτό είναι λογικό, γιατί η στάση της Τουρκίας (”και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”) μετεωρίζεται μεταξύ του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, συνεκδοχικά) και της Ρωσίας, χωρίς να ταυτίζεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στηρίζεται στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην ουδέτερη στάση της στο Ουκρανικό (χάρη στην οποία η Τουρκία κατήγαγε μεγάλη διπλωματική νίκη, αφού ο Ζελένσκι ζήτησε την παρουσία της Άγκυρας στις συνόδους της Ε.Ε αναγορεύοντάς την εγγυήτρια δύναμη της Ουκρανίας), τη διάθεσή της να επενδύσει στην ασφάλεια της Ευρώπης (με παράλληλη ενεργοποίηση του παλιού κεκτημένου της υπό ένταξη χώρας), την προθυμία της να στείλει ειρηνευτικό στρατό στην Ουκρανία, την προώθηση της νεο-οθωμανικής πολιτικής της ”Γαλάζιας Πατρίδας και τη σχέση αμοιβαιότητας με ΗΠΑ-Ρωσία, αν και η δεύτερη δείχνει να είναι ενοχλημένη για τη δράση των Τούρκων στη Συρία, χωρίς προσυνεννόηση Ερντογάν-Πούτιν.
Όμως αυτά δεν ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Την Ευρώπη που μοιάζει χαμένη και ανασφαλής μετά την άρση από τον Τραμπ της αρχιτεκτονικής ασφάλειας η οποία την κάλυπτε από το 1945, τέλος Β’ ΠΠ). Άρση που τορπιλίζει και τις διμερείς σχέσεις των κρατών-μελών της με τις ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά,, παρά τα βάρη που επωμίζεται η Κομισιόν (τα επόμενα χρόνια πρέπει να επιβαρυνθεί με 800 δις ευρώ για την Άμυνα με άντληση μάλλον από κοινωνικές δαπάνες [κίνδυνος υπονόμευσης κοινωνικής συνοχής, εκτός κι αν εκδώσει ευρωομόλογο]), η ΕΕ συμφώνησε ομόφωνα τη συνέχιση στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία – κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών – με εξαίρεση την Ουγγαρία του Όρμπαν, η οποία άσκησε βέτο στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, χωρίς όμως να επηρεάσει αυτό την απόφαση των 26 κρατών-μελών.
Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος χρόνου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τον μη υπολογισμό των στρατιωτικών δαπανών στα κρατικά ελλείμματα (ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες). Κάτι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας, που από καιρό το ζητούσε .
Και το ζητούσε επίμονα δια του Έλληνα πρωθυπουργού (ο οποίος ήδη προανήγγειλε ότι ετοιμάζεται στο ΥΠΑΜ εξοπλιστικό πρόγραμμα 12ετίας), για να ανοίξει ο δρόμος στην αγορά περισσότερων οπλικών συστημάτων χωρίς περικοπές από δαπάνες με κίνδυνο να μπει η χώρα μας σε δημοσιονομικές περιπέτειες, δεδομένου ότι πληρώνει το 3% του ΑΕΠ της για τα εξοπλιστικά.
Ως εκ τούτου, θα έχουμε ένα πρόβλημα λιγότερο στα θέματα Άμυνας. Όμως παρ’ όλα αυτά, σοβεί ήδη ένα μεγαλύτερο. Αυτό που αφορά την Εξωτερική πολιτική μας, την ώρα μάλιστα που υπάρχει αναβρασμός στην εσωτερική πολιτική σκηνή και την κοινωνία λόγω Τεμπών…
Πρόβλημα που κρύβεται στο ερώτημα: ”Υφίσταται η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (2022) – μετά την εκλογή νέου, αναθεωρητή πλανητάρχη, ο οποίος ανέχεται ή προωθεί την αλλαγή συνόρων με τη βία – ή είναι υπ’ ατμόν ο ρόλος της Ελλάδας ως ”στρατηγικού εταίρου” των ΗΠΑ;
Το παρήγορο είναι, βέβαια, ότι υπουργός Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ο Ρεπουμπλικανός Μάρκο Ρούμπιο, φίλος του φιλέλληνα Δημοκρατικού γερουσιαστή της Φλόριντα Μπόμπ Μενέντεζ (που εκτίει ποινή σήμερα).
Πριν τέσσερα χρόνια, μάλιστα – τότε που ο δημοκρατικός Μενέντεζ ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας – είχαν συνεργαστεί για να ”περάσουν” την έγκριση μιας νέας νομοθεσίας η οποία προέβλεπε την ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.
Ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα ισχύσει απ’ όλα αυτά, με πρώτη την ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που αναβάθμισε το αμυντικό σύμφωνο του 1990, έγινε ανανεώσιμη ανά 5ετία και φέρει την υπογραφή των ΥΠΕΞ Ελλάδας-ΗΠΑ (Δένδια-Μπλίνκεν, Στέιτ Ντιπάρτμεντ: αίθουσα Benjamin Franklin).
Κανείς δε ξέρει με βεβαιότητα, αν οι ΗΠΑ του Τραμπ θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα στη χώρα μας προστατεύοντάς μας απ’ την τουρκική βουλιμία, γιατί βλέπουμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απαξιώνει την Ευρώπη και απομακρύνει από αυτήν στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του στρέφοντας το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον του στον Ειρηνικό και την Κίνα, ενώ – ως αναθεωρητής – έχει εκφράσει ήδη την επιθυμία να μεγαλώσει τη δική του χώρα προσαρτώντας σ’ αυτήν τη δανέζικη Γροιλανδία, τον Παναμά και τον Καναδά.
Με τις κινήσεις αυτές (που ευθυγραμμίζουν τον Τραμπ της Αμερικής με τον Πούτιν της Ρωσίας και τον Ερντογάν της Τουρκίας) η Αθήνα προβληματίζεται δικαιολογημένα για το αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί ή όχι στο γκρουπ ελάχιστων ευρωπαϊκών κρατών, στις οποίες θα συνεχίσουν να επενδύουν γεωστρατηγικά οι ΗΠΑ στο μέλλον διασφαλίζοντας την ειρήνη στην περιοχή μας.
Κι αυτό γιατί – ως κράτος-μέλος της ΕΕ και μετά την κοινή απόφαση των 26 εταίρων για στήριξη της Ουκρανίας (πλην της Ουγγαρίας του Όρμπαν, που έβαλε βέτο) – η Ελλάδα δε θα πάψει να είναι ενοχλητική στην εισβολέα Ρωσία και τον φίλο του Τραμπ Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συνελόντι ειπείν, δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις μια περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοουκρανικών σχέσεων (με προσφορά περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας) στην ελληνοαμερικανική συμφωνία την οποία υπογράψαμε με τις ΗΠΑ – επί Τζο Μπάιντεν – τον Οκτώβριο του 2021.
Αν και η συμφωνία αυτή, είναι συμβατική δέσμευση. Είναι, δηλαδή, προορισμένη να ισχύει ανεξάρτητα από το ποιος είναι ένοικος στον Λευκό Οίκο. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός (με αφορμή τη συζήτηση στην Προανακριτική, 7/3/’25) διαβεβαίωσε ότι θα υπερασπιστεί την ελληνοαμερικανική συμφωνία και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν να διαμορφωθεί.
Όμως η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ είναι ”ιδιάζουσα” περίπτωση Προέδρου των ΗΠΑ και γι’ αυτό είναι άγνωστο το πώς θα αντιμετωπιστούν οι σχεδιασμοί Αθήνας και Λευκωσία από τον Αμερικανό πλανητάρχη…

Άμυνα
Έρχεται στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί – Στο «τραπέζι» και οι METEOR
Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα), όπου και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.
Η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ έρχεται να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας καθώς όπως έχει τονίσει ο ΥΕΘΑ «Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο. Και είναι δεσμοί που επισφραγίστηκαν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021, που είμαι τόσο περήφανος που φέρει την υπογραφή μου. Μια συμφωνία που υλοποιείται με κοινές ασκήσεις, με κοινές αποστολές, με αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας».
Πολεμικό Ναυτικό: Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»
Άλλωστε, Αθήνα και Παρίσι έχουν αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση και σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «Belharra» που όπως τονίζει ο ΥΕΘΑ «είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των «Belharra» κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες. Και βέβαια, δεν θέλω να παραλείψω το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας 24 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς Rafale, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 3 σύγχρονα υπερόπλα, τις γαλλικές φρεγάτες FDI τη στιγμή που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και για μία τέταρτη.
Στην ατζέντα οι «METEOR»
Σύμφωνα με πληροφορίες Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να συζητήσουν και για το θέμα των πυραύλων αέρος-αέρος «METEOR» όπως αυτή αφορά την πώλησή τους στην Τουρκία μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση να μπλοκαριστεί -όπως Βρετανία και ΗΠΑ- από την ευρωπαϊκή αμυντική «ομπρέλα».
Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», ο Σεμπαστιάν Λεκορνί έχει δηλώσει ότι «η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα σχεδιάζει να εντάξει τους προηγμένους πυραύλους στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon».
Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, έχει ήδη μεταφέρει τις αντιρρήσεις της Αθήνας στην πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, με την Τουρκία να αναφέρει πως «η Ελλάδα θέλει να μπλοκάρει τις πωλήσεις των METEOR στην Τουρκία».
«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία.Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο X ο Νίκος Δένδιας.
Τιμώμενη χώρα η Γαλλία στο πρώτο συμπόσιο καινοτομίας στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία ήταν τιμώμενη χώρα στο 1ο Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (DGA) και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (AID) της Γαλλίας, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ «Το συγκεκριμένο Συμπόσιο υπηρετεί τη δημιουργία ευρύτατων διαύλων επαφής ανάμεσα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας, ένα ώριμο οικοσύστημα, και το δημιουργούμενο οικοσύστημα καινοτομίας της πατρίδας μας».
Άμυνα
Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.
Η Επιτροπή για την “Λευκή Βίβλο” αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Στις συνεργασίες με τρίτες χώρες αναφέρεται η «Λευκή Βίβλος» για το εξοπλισμό της ΕΕ με ειδικές αναφορές στην Τουρκία.
Στην παράγραφο «Ενισχυμένη ασφάλεια μέσω συνεργασιών», η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες. Σε αυτές εντάσσεται και η Τουρκία, η οποία άλλωστε ρητά αναφέρεται ως εν δυνάμει εταίρος στις αμυντικές αυτές πρωτοβουλίες υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024. Εν δυνάμει εταίροι θεωρούνται και η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία καθώς και όλοι οι «ομοϊδεάτες της Ευρώπης», οι χώρες της Διεύρυνσης και οι γειτονικές χώρες.
Ειδικότερα, για την Τουρκία, αναφέρονται τα εξής:
«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μακροχρόνιος εταίρος στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ίση δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά θέματα προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024.»
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται ότι «οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν συχνά παγκόσμιες επιπτώσεις, απαιτώντας διεθνή συνεργασία», ότι «ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ευρείας κλίμακας αντίκτυπο πέρα από την Ευρώπη» και ως εκ τούτου, «η συνεργασία με τους εταίρους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών και τη μείωση των εξαρτήσεων».
Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας των μελών του στην Ευρώπη» και ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την ανάπτυξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ».
Άμυνα
Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία
Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης
Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την αποστολή στρατευμάτων στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, στην οποία ενδεχομένως να συμμετέχει και η χώρα μας να επισημάνουμε τα εξής, που δεν είναι ευρέως γνωστά σε ένα μέρος της κοινής γνώμης:
– Στις αποστολές των Ε.Δ. στο εξωτερικό ΔΕΝ συμμετέχουν οπλίτες θητείας παρά μόνον μόνιμα στελέχη, σε εθελοντική βάση και με μεγάλη διάθεση συμμετοχής.
– Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως π.χ. Κονγκό, Ιράκ, Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ, σε αποστολές οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως π.χ. παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διατήρηση και επιβολή ειρήνης, επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, ακόμη και διεξαγωγή τακτικού αγώνα στην Κορέα, κ.λπ.
– Οι Ε.Δ., πέραν της κύριας αποστολής τους, αποτελούν ένα από τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων εθνικών στόχων και του εθνικού συμφέροντος είναι δυνατόν να αναλάβουν αποστολές και στο εξωτερικό. Το εθνικό συμφέρον εκφράζεται και υλοποιείται μέσω διακρατικών σχέσεων, στρατιωτικών συμμαχιών και κοινών δράσεων. Η χρήση των Ε,Δ. και της στρατιωτικής ισχύος με τη μορφή της διακρατικής παρέμβασης αποτελεί μία βασική προέκταση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
– Η προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας σε περιοχές πέραν των ελληνικών συνόρων προσδίδει κύρος στις Ε.Δ. και καθιστά τη χώρα υπολογίσιμο παράγοντα στο σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
– Η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει στρατιωτική παρουσία σε όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω της συμμετοχής σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Στελέχη των τουρκικών Ε.Δ. και ολόκληρες Μονάδες συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία σε περιοχές όπως π.χ. στη Συρία, Λιβύη, κ.λπ. Έχει αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές όπως στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, στο Κατάρ, το Βόρειο Ιράκ, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί προβολή στρατιωτικής ισχύος εμφανιζόμενη ως παγκόσμια περιφερειακή υπερδύναμη.
– Τι κερδίζει η χώρα μας από τη συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό όπως οι προαναφερόμενες (Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ) :
1. Σε πολιτικό επίπεδο την προβολή διεθνώς ως φάρο σταθερότητας και αρωγό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διαφύλαξη της ειρήνης.
2. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα στελέχη των Ε.Δ. :
α. Βίωσαν καταστάσεις ευρείας κλίμακας εξεγέρσεων, μέσα σε καθεστώτα κρατικής απουσίας και επικράτησης αναρχίας.
β. Ήρθαν σε επαφή με οπλισμό, οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από συμμαχικούς στρατούς και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον σύγχρονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΕΔ.
γ. Διαμόρφωσαν χαρακτήρα πολεμιστή και απέκτησαν τις απαραίτητες παραστάσεις για μελλοντικούς ηγήτορες του ελληνικού στρατού.
δ. Λειτούργησαν μέσα σε πολυεθνικά περιβάλλοντα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εθνοκαθάρσεις, βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αντιμαχομένων, και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κινδύνου στην εκτέλεση της αποστολής.
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ