Αναλύσεις
Η ευρωπαϊκή διαταγή επαναπατρισμού! Επιτέλους μια ΕΕ προς τη σωστή κατεύθυνση
Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του συνεχώς μεγαλύτερου όγκου λαθρομεταναστών κάθε μέρα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η παράλληλη έλλειψη συνεργασίας των πολιτών τρίτων χωρών, εντείνει τη προσπάθεια αναχαίτισης και διαχείρισης των (λαθρο)μεταναστευτικών ροών.

Γράφει ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο
Στις 11 Μαρτίου, στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Layen παρουσίασε, μαζί με τον Επίτροπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Magnus Brunner, μετά από έγκριση του Σώματος των Επιτρόπων, το κείμενο του Κανονισμού για τη διαδικασία επαναπατρισμού που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ευρωβουλή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η ‘ευρωπαϊκή διαταγή επαναπατρισμού’, λοιπόν, η επίσπευση των απελάσεων των λαθρομεταναστών, η δυνατότητα δημιουργίας «κέντρων επαναπατρισμού» σε τρίτες χώρες υπό ορισμένων προϋποθέσεων, η αυστηροποίηση των κανόνων αναφορικά με τους αναγκαστικούς επαναπατρισμούς και τα κίνητρα για τους εθελούσιους επαναπατρισμούς: είναι αυτά μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνουν τα 52 άρθρα του Κανονισμού, η θέση σε ισχύ αναμένεται προσεχώς.
Ο Κανονισμός θα αντικαταστήσει πλήρως την Οδηγία που είχε εκδοθεί το 2008 και ποτέ δεν λειτούργησε καλά: τυπικές αλλά και ουσιαστικές ατέλειες υπονόμευσαν την εφαρμογή της κιόλας εν τη γενέσει της.
Ο νέος Κανονισμός με ισχύ νόμου διαιρείται σε εννέα κεφάλαια. Ο σκοπός του είναι να εναρμονίσει τους κανόνες και να απλουστεύσει τη συνολική διαδικασία συνάμα ορίζοντας και κοινούς για όλες τις χώρες-μέλη τρόπους εφαρμογής, υπερβαίνοντας έτσι αποτελεσματικά τις διαφορετικότητες των 27 εθνικών συστημάτων επαναπατρισμού που ισχύουν σήμερα.
Η ενημέρωση των κανόνων εκ μέρους των leaders EE είχε ήδη επιτευχθεί στη συνάντηση κορυφής του περασμένου Οκτώβρη 2024.
Ένα κομβικό στοιχείο που περιέχει ο παρών Κανονισμός είναι και εκείνο που αφορά την πρόληψη κινδύνων φυγής όσων προορίζονται για επαναπατρισμό, μετά την ατυχή εμπειρία της προηγούμενης Οδηγίας όταν η δυνατότητα διαφυγής και εξαφάνισης του υπ0οψηφίου προς απέλαση ακύρωνε τις περισσότερες διαδικασίες επαναπατρισμού.
Τωόντι, μέσω αυτού του Κανονισμού γίνεται τώρα δυνατή η μεταφορά σε τρίτες χώρες εκείνων που έχουν λάβει απόφαση επαναπατρισμού, τρίτες χώρες με τις οποίες υπάρχει μια εθνικού επιπέδου συμφωνία η συνεννόηση και τρίτες χώρες στις οποίες γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και οι διεθνείς αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της αρχής της μη απόρριψης (απώθησης).
Παράλληλα εγκαθίσταται ένας ανεξάρτητος μηχανισμός για τον έλεγχο/παρακολούθηση της πραγματικής εφαρμογής της συμφωνίας/συνεννόησης.
Από τον επαναπατρισμό εξαιρούνται οι μη συνοδευόμενοι ανήλικες και οι οικογένειες με ανήλικους.
Ο Κανονισμός προβλέπει κοινούς για όλες τις 27 χώρες-μέλη κανόνες σχετικά με την έκδοση εκτελεστικών αποφάσεων επαναπατρισμού. Επίσης διατυπώνει αυστηρότερους όρους ρύθμισης για όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, και οι οποίοι μάλλον είναι και οι περισσότεροι μεταξύ των λαθρομεταναστών.
Ειδικά, όποιος αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επαναπατρισμού ή χωρίς έγκριση μετοικίζει σε άλλη χώρα-μέλος ή εντός της ημερομηνίας αναχώρησης δεν εγκαταλείπει τη χώρα-μέλος, υπόκειται σε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για 10 έτη, με δυνατότητα προσθήκης άλλων 5 ετών.
Και το πιο σημαντικό: όντας Κανονισμός, τα μέτρα που προωθεί είναι υποχρεωτικά για όλους και για όλα τα επιμέρους στοιχεία τους, και άμεσα εφαρμοστέα σε όλες τις 27 χώρες-μέλη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κειμένου, με ή χωρίς ενσωμάτωση στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών.
Είναι εμφανής, επιτέλους, ο σκοπός επιτάχυνσης των απελάσεων και περεταίρω αυστηροποίησης των μέτρων ως πιο άμεσος τρόπος παρεμπόδισης της παράνομης κυκλοφορίας ατόμων με απόφαση απέλασης από την ΕΕ όπως εκτενώς συμβαίνει στις μέρες μας..
«Πρόκειται για κανόνες απλούς καιν ευκρινείς οι οποίοι εμποδίζουν τη φυγή και διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ», κατά τα λόγια της προέδρου της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν.
Ο Κανονισμός προβλέπει μια, ισχύουσα σε όλη την Ένωση και ενιαία για όλους, διαταγή επαναπατρισμού η οποία αντικαθιστά τις ως τώρα εν ισχύ πολλές εθνικές. Στην ουσία ένας λαθρομετανάστης με διαταγή απέλασης ενός κράτους της ΕΕ θα είναι σαν να έχει διαταγή απέλασης και από όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ.
Επομένως, όπου κι αν καταφύγει, το ίδιο θα επιβληθεί εις βάρος του η διαταγή απέλασης.
Εντωμεταξύ τώρα, ανεξάρτητα από τη μελλοντική έγκριση του Κανονισμού και την προσεχή εφαρμογή του, ήδη η Γερμανία του Friedrich Merz δίνει τα πρώτα δείγματα μιας σκληρότερης γραμμής ελέγχων στα σύνορα, έστω κι αν αυτά είναι Schengen, με άμεσες επί τόπου απωθήσεις.
Μη ξεχνάμε πως την ίδια σκληρότητα συνοριακών ελέγχων χρόνια τώρα εφαρμόζουν η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Σλοβακία, και κανένας δεν έχει τίποτα να πει εναντίον, ούτε και οι αντίστοιχες δικαστικές αρχές, όπως δυστυχώς συμβαίνει στην Ιταλία όπου η «αριστερή δικαιοσύνη» επιτίθεται και αμφισβητεί ανοιχτά με αποφάσεις τις αποφάσεις της «δεξιάς κυβέρνησης», δηλαδή η «εξουσία» της δικαιοσύνης δεν αναγνωρίζει την «εκτελεστική εξουσία» – ουσιαστικά η δικαιοσύνη μπαίνει στα «χωράφια» της πολιτικής!
Όσο για την Πορτογαλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα χρησιμοποιήσει μέρος του PNRR, Plan National Recovery and Resilience, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να θέσει σε λειτουργία δύο «Κέντρα Παραμονής» για επαναπατριζόμενους λαθρομετανάστες.
Άλλωστε, είναι μέσα σε ετούτα τα πλαίσια που όλο και πιο επιτακτικά συζητιέται η δυνατότητα εφαρμογής της ιδέας των return hubs, κάτι ωστόσο πολύ διαφορετικό από το ιταλο-αλβανικό κέντρο στην Αλβανία όπου, υπό ιταλική δικαιοδοσία, απλά εξετάζονται οι αιτήσεις ασυλίας των εκεί μεταφερόμενων λαθρομεταναστών.
Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του συνεχώς μεγαλύτερου όγκου λαθρομεταναστών κάθε μέρα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η παράλληλη έλλειψη συνεργασίας των πολιτών τρίτων χωρών, εντείνει τη προσπάθεια αναχαίτισης και διαχείρισης των (λαθρο)μεταναστευτικών ροών.
Επί του ιδίου επιπέδου εξάλλου βρίσκονται και οι προβλέψεις του νέου «Συμφώνου για την μετανάστευση» που θα ισχύσει από το 2026, με την προοπτική οργάνωσης κέντρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για την φιλοξενία των λαθρομεταναστών στους οποίους δεν θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα ασύλου.
Τέλος, τον προσεχή Ιούνη 2025 θα δημοσιευτεί και ο κατάλογος των τρίτων ασφαλών χωρών υποδοχής των επαναπατρισμένων, απαραίτητο στοιχείο για την πραγματοποίηση των προβλέψεων του νέου Κανονισμού επαναπατρισμού.
………………………………………………………………………….

Αναλύσεις
Επιτέλους ξύπνησε η Αθήνα…
Η σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Ελλάδα και πώς αμφισβητεί «Γαλάζια Πατρίδα» και Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Γράφει ο Νίκος Μελέτης, Liberal
Η για πρώτη φορά δημόσια και επίσημη αποτύπωση των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ, βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο και βάσει της διεκδίκησης της χώρας μας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας, αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και σε επιπεδο ευρωπαϊκό επισήμως η Ελλάδα με τον χάρτη που εγκρίθηκε αμφισβητεί πλήρως το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Η έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, μετά από καθυστέρηση τεσσάρων ετών, υπογράφηκε χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς, καθώς κάθε άλλη καθυστέρηση θα έδινε την εικόνα αδυναμίας λόγω των απειλών που είχε εκτοξεύσει η Τουρκία, αλλά και επειδή εκκρεμεί ήδη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αθέτηση της ευρωπαϊκής υποχρέωσης.
Από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μόνο η Ελλάδα και η Κροατία δεν είχαν καταθέσει στην Κομισιόν τον ΘΧΣ.
Η έγκριση του ΘΧΣ δεν συνιστά ούτε ανακήρυξη ούτε οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά αποτυπώνει τα εξωτερικά όρια της, βάσει των δύο συμφωνιών που έχουν γίνει με την Ιταλία, της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, και τα δυνητικά όρια της στις υπόλοιπες περιοχές με βάση τη γνωστή τροπολογία Μανιάτη (2011), σύμφωνα με την οποία, μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με τις γειτονικές χώρες, για την Ελλάδα ισχύει το όριο της μέσης γραμμής.
Στον χάρτη που συνοδεύει τον ΘΧΣ αποτυπώνεται το υφιστάμενο καθεστώς των χωρικών υδάτων: στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και στα 6 ν.μ. στο Αιγαίο, με την επισήμανση για την «επιφύλαξη άσκησης του δικαιώματος επέκτασης έως τα 12 ν.μ.» βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο ,όπως επισημαίνεται, είναι εθνικό και διεθνές δίκαιο.
Η επισήμανση αυτή γίνεται για να υπογραμμιστεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της Σύμβασης, καθώς η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο ΘΧΣ είναι μια υποχρέωση από την Ε.Ε., καθώς καθορίζει τις θαλάσσιες περιοχές όπου το κράτος-μέλος ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η αλιεία, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι γεωτρήσεις, οι ζώνες προστασίας της βιοποικιλότητας, οι περιορισμοί σε περιοχές πολιτιστικών μνημείων ή αρχαίων ναυαγίων, οι ζώνες διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων, οι θαλάσσιες διαδρομές κυκλοφορίας, οι ζώνες διέλευσης ενεργειακών αγωγών, οι ζώνες προσαιγιάλωσης καλωδίων, οι ζώνες υδατοκαλλιεργειών κ.α.
Είναι προφανές ότι, όπως έγινε και το περασμένο φθινόπωρο όταν η Κομισιόν δημοσίευσε έναν χάρτη εργασίας για τον ελληνικό ΘΧΣ – όπου εκτός από τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ βάσει της μέσης γραμμής αποτυπώνονταν και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. , θα πρέπει να αναμένεται έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Η Τουρκία τότε είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τέτοιους χάρτες και είχε επαναφέρει και το θέμα των «γκρίζων ζωνών», καθώς φυσικά τόσο ο χάρτης εργασίας όσο και ο τελικός που δημοσιεύθηκε σήμερα περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.
Πάντως, το ΥΠΕΞ, σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας, επισημαίνει:
«Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας – και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία».
Πάντως, μετά την έγκριση του ΘΧΣ, είναι σαφείς και καταγεγραμμένες οι ελληνικές θέσεις για το εύρος των θαλάσσιων ζωνών της χώρας και της διεκδικούμενης ΑΟΖ, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Ο χάρτης αυτός πλέον αποτελεί και τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Η υπογραφή και έγκριση του ΘΧΣ δεν έχει άμεση σχέση με την υπόθεση του καλωδίου, οι έρευνες για την πόντιση του οποίου έχουν ανασταλεί λόγω των απειλών και αντιδράσεων της Τουρκίας. Εξάλλου, ο ΘΧΣ ορίζει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται ή απαγορεύονται, αλλά δεν σηματοδοτεί κάποια ενέργεια επί του πεδίου που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση, πέραν των ανακοινώσεων και δηλώσεων. Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία και εάν επιλέξει να αμφισβητήσει εμπράκτως τον χάρτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Άμυνα
Τους έχουμε! Δεν μας έχουν
Εκπομπή “Με το κλειδί της Ιστορίας” – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Γιάννης Θεοδωράτος: Εδώ είναι η ισχύς! Στη Θάλασσα και στον Αέρα. Με αυτά τα δεδομένα γιατί διστάζουμε; Είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο ευκολότερος τρόπος να τσακίσεις το ηθικό ενός στρατεύματος είναι, “εγώ σε εξοπλίζω και σε εκπαιδεύω, αλλά όταν έρθει η ώρα θα διστάσω”. Όπως έλεγε ο Κουντουριώτης τα πολεμικά πλοία είναι για να κινδυνεύουν. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εξοντώσουν και να εξαλείψουν οποιαδήποτε απειλή.
Εγκληματικό λάθος η δορυφοροποίηση της Ελλάδας στην Τουρκία. Αυτό που διστάζουμε να κάνουμε, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση, είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να συζητάται από χώρες που έχουν υπογράψει την UNLCOS II. Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε να υποδεχτούμε την κατάργηση του διεθνούς δικαίου με την προβολή ισχύος, στέλνοντας δηλαδή τμήματα των ενόπλων δυνάμεών τους.
Σκεφτείτε τα Rafale να απογειώνονται από την Τανάγρα και να εγκλωβίζουν οτιδήποτε πετά κάτω από την Κρήτη. Τους έχουμε δεν μας έχουν… Τους έχουμε από την ώρα που θα απογειωθούν. Και τι θα στείλουν; Τις φρεγάτες τους; Έχει ιστορία το τουρκικό πολεμικό ναυτικό; Νομίζετε δεν υπερτερεί η ναυτική παράδοση των Ελλήνων;
Εκπομπή “Με το κλειδί της Ιστορίας” – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Η εκπομπή μεταδόθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2025
Αναλύσεις
Ο Γεραπετρίτης “πλασάρει” συνυποσχετικό!
Η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ αποδεικνύει ότι η διαχείριση της πολιτικής εικόνας, η σκηνοθεσία και η διαπραγματευτική στρατηγική είναι αλληλένδετες και κρίσιμες για την επικοινωνία ενός πολιτικού προσώπου.

Σας είπα ….να πονηρευτείτε!….Και πιθανότατη προσυνενόηση με Τουρκία και προετοιμασία κοινής γνώμης με επίκληση…Συνυποσχετικού….
Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
1. Ο Σκηνοθέτης και το Μειδίαμα του Υπουργού
Η συνέντευξη ξεκινά με την παρουσία της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη, η οποία κάνει ερωτήσεις για το επίμαχο θέμα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Ωστόσο, οι σκηνές δεν ήταν τυχαίες. Ο σκηνοθέτης φρόντισε να τοποθετήσει τον Υπουργό με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αποκαλυφθεί το μειδίαμά του την ώρα που η δημοσιογράφος τον ρωτούσε: «Το είχατε συζητήσει με τον κ. Φιντάν το θέμα…;».
Από την απάντησή του και την έκφρασή του, φάνηκε ότι η ερώτηση άγγιξε ένα… «ευαίσθητο σημείο», αλλά το επιλεγμένο πλάνο – με τον Υπουργό σε μακρινό πλάνο – κατάφερε να καλύψει την αντίδρασή του, προστατεύοντας την εικόνα του. Με τον τρόπο αυτό προστατεύθηκε ο Υπουργός κάτι που προφανώς δεν είναι η δουλειά ενός δημοσιογραφικού μέσου (μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε).
2. Το Συνυποσχετικό και η Παρουσίαση του Σκοπού
Η επόμενη σκηνή εστιάζει στον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος πλασάρει το Συνυποσχετικό, παρουσιάζοντας το ως το «κλειδί» για τη συμφωνία και την επιτυχή ολοκλήρωση των χαρτών. Ο ρόλος του Υπουργού ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων φάνηκε να υπογραμμίζεται μέσω αυτής της σκηνής, με τον Γεραπετρίτη να μεταφέρει την ευθύνη για την προετοιμασία των σχετικών συμφωνιών σε έναν όρο – το Συνυποσχετικό. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική στρατηγική φαίνεται να εξισώνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με μια πράξη “τεχνικής” φύσης, προκειμένου να μειώσει το βάρος των ευθυνών και των πολιτικών επιλογών που εμπλέκονται στην εξεύρεση λύσης. Στην ουσία ο Υπουργός πλασάρει το Συνυποσχετικό ωσάν αυτό να ήταν ο σκοπός του συγχρονισμού των Χαρτών.
3. Η Δημοσιογράφος ως Φορέας Ειδήσεων: Η Στρατηγική των Ερωτήσεων
Η Σία Κοσιώνη επανέρχεται με ερωτήσεις. Ωστόσο, η δημοσιογράφος λειτουργεί όχι μόνο ως ερωτώσα, αλλά και ως φορέας των πληροφοριών που αναμένονται να “εκστομιστούν” από την πλευρά του Υπουργού. Η ίδια παρουσιάζει τις ειδήσεις και τις εξελίξεις, όχι ο Υπουργός. Οι ερωτήσεις της Κοσιώνη φαίνονται να είναι μελετημένες ώστε να ενισχύσουν το προκαθορισμένο αποτέλεσμα, την ανάδειξη της κυβέρνησης σε νικητή έναντι κάποιου… της Τουρκίας μάλλον.
Συμπεράσματα: Διαχείριση Εικόνας και Στρατηγική
Η συνέντευξη αυτή αποδεικνύει ότι η διαχείριση της πολιτικής εικόνας, η σκηνοθεσία και η διαπραγματευτική στρατηγική είναι αλληλένδετες και κρίσιμες για την επικοινωνία ενός πολιτικού προσώπου. Στην περίπτωση του ΣΚΑΙ όμως ξεπεράστηκαν γραμμές δημοσιογραφικής ηθικής κι από τη συμφωνία και σύμπλευση με τις πολιτικές απόψεις οδηγούμαστε στην προπαγάνδα υπέρ της Κυβέρνησης.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον