Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό! Ο Μητσοτάκης δεν μετουσίωσε το μήνυμα των συλλαλητηρίων – Ο δοκιμός ανασχηματισμός και οι εσωτερικές δυσαρέσκειες

Δύσκολα μπορεί να εκληφθεί ως ένα συνολικό restart της κυβέρνησης που είναι σε υποχώρηση, ενώ είναι αμφίβολο εάν ενσωματώνει το μήνυμα που έστειλαν τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

Δημοσιεύτηκε στις

Με τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναβάθμισε τον Κωστή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, δίνοντας του προβάδισμα στην μάχη της διαδοχής έναντι του Νίκου Δένδια, ενώ με τις μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών ανακάτεψε την εσωκομματική τράπουλα προκειμένου να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και να προλάβει εκφράσεις δυσαρέσκειας από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Δύσκολα μπορεί να εκληφθεί ως ένα συνολικό restart της κυβέρνησης που είναι σε υποχώρηση, ενώ είναι αμφίβολο εάν ενσωματώνει το μήνυμα που έστειλαν τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρά την άρνηση του να αναλάβει ο Υποδομών και Μεταφορών, αναβαθμίζεται στο υπουργείο Οικονομικών. Σε μια συμβολική κίνηση προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η ηγεσία Τραμπ, δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης στον, ακροδεξιών καταβολών, Μάκη Βορίδη, ενώ συμπληρωματικά τοποθετεί την Δόμνα Μιχαηλίδου -γνωστή για παλαιότερες αντιμεταναστευτικές της απόψεις- στην θέση της Σοφίας Ζαχαράκη στο Οικογένειας και Κοινωνικής Προστασίας.

Παράλληλα εμπιστεύεται σε δύο πολιτικούς της νέας γενιάς, τον Χρίστο Δήμα και τον Κώστα Κυρανάκη το επίμαχο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που θα πρέπει να φέρει σε πέρας την μεταρρύθμιση στους σιδηροδρόμους.

Πέραν της αντικατάστασης του Κωστή Χατζηδάκη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, στα βασικά υπουργεία παραμένουν τα ίδια πρόσωπα, στο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Εθνικής Αμύνης ο Νίκος Δένδιας, στο Εσωτερικών ο Θεόδωρος Λιβάνιος, στο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδη, στο Εργασίας η Νίκη Κεραμέως, στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Τσιάρας, στο Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, σε στενή συνεργασία με τον Κωστή Χατζηδάκη και με ενισχυμένες όπως λέγεται τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή Γιώργου Παπαθανάση, λόγω της διαχείρισης του αναπτυξιακού πακέτου,  αποτελεί εγγύηση για την συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Δεν θέλησε να μετουσιώσει πολιτικά το μήνυμα των συλλαλητηρίων 

Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν αντελήφθη ή δεν θέλησε να μετουσιώσει πολιτικά το μήνυμα των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, αφού διατήρησε στην κυβέρνηση τα πρόσωπα που είχαν προκαλέσει το κοινό αίσθημα με τις δηλώσεις τους: ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Γιώργος Φλωρίδης διατήρησαν τα υπουργεία τους ενώ ο Μάκης Βορίδης μετακινήθηκε στο Μετανάστευσης αν και εφέρετο να διεκδικεί παραγωγικό υπουργείο. Εκείνος που «την πλήρωσε» ήταν ο “καραμανλικός” Χρήστος Σταϊκούρας που έμεινε εκτός κυβέρνησης, προφανώς γιατί χρεώθηκε τις καθυστερήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα πρόσωπα που προέρχονται από το παλιό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους ή ενισχύθηκε η παρουσία τους. Με την παραμονή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός δείχνει ότι παραμένει στην ίδια ρότα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας που αναστέλλει εάν δεν ματαιώνει ακόμη και την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Στο υπουργείο παρέμεινε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παρά τις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε αναπτύξει με την ηγεσία Μπάιντεν.

Ο ανασχηματισμός δεν έχει δομικά χαρακτηριστικά και εξαντλείται στις μετακινήσεις των γνωστών προβεβλημένων υπουργών. Η Νίκη Κεραμέως που το όνομα της ακουγόταν για διάφορες θέσεις, παραμένει στο υπουργείο της, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας πέτυχε την μετακίνησή του από το Πολιτικής Προστασίας στο όπως επιθυμούσε.

Πρόκριμα η αναβάθμιση Χατζηδάκη

Το εάν ο Κωστής Χατζηδάκης επαναφέρει τον συντονισμό του «επιτελικού κράτους» και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος, είναι ζητούμενο. Η αναβάθμισή του όμως σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκριμα για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ανοίξει η διαδοχή που πλέον επιταχύνεται, δίνοντας τροφή για διάφορα σενάρια. Παράλληλα συνιστά παραδοχή της αναποτελεσματικότητας των μέχρι τώρα υπευθύνων του «επιτελικού κράτους», Άκη Σκέρτσου και Μάκη Βορίδη.

Παρότι ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού, στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε σε διαπραγμάτευση με τους υπουργούς του. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο πρωθυπουργός τον ήθελε στην θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για να σηματοδοτήσει την μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων. Ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε, προφανώς για να μην μπει στο κάδρο των Τεμπών. Ενώ όμως την περασμένη Τρίτη από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «όποιος δεν θέλει θα πάει σπίτι του», τελικά ο πρωθυπουργός τον αναβάθμισε στο υπουργείο Οικονομικών. Παρόμοιες αρνήσεις δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Νίκο Δένδια -θα δεχόταν να αφήσει το υπουργείο Αμύνης μόνο για το Εξωτερικών- αλλά και από άλλους υπουργούς που επίσης αρνήθηκαν “καυτά” χαρτοφυλάκια, όπως το Πολιτικής Προστασίας ενόψει ενός ακόμη δύσκολου καλοκαιριού.

Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ένας δομικός ανασχηματισμός με περιορισμό των υπουργείων και μείωση του θηριώδους σχήματος των 62 προσώπων. Η σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δοθεί η εντύπωση μίας βαθύτερης μεταρρύθμισης. Για να απορριφθεί όμως, δίχως περαιτέρω σκέψη. Ο λόγος είναι διπλός: αφενός η μείωση των υπουργείων και των προσώπων απαιτεί μακρόχρονη προετοιμασία στο πεδίο της κρατικής διοίκησης – δηλαδή ουσιαστική μεταρρύθμιση–  που στα έξι χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προωθήσει. Ο δεύτερος είναι ότι η μείωση του αριθμού των υπουργών και υφυπουργών θα αύξανε τις εσωκομματικές δυσαρέσκειες από τους βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός άφησε εκτός τον Ευριπίδη Στυλιανίδη -ίσως πλήρωσε το χειροκρότημα στον Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στην Βουλή- ενώ διατήρησε ή έδωσε θέσεις υφυπουργών σε βουλευτές κοντά στον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αποδυναμώσει εκ των προτέρων πιθανή πολιτική κίνηση του πρώην πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο – Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα

Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 16 Απριλίου 2025, την ημέρα που ανακοινώθηκε και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Στο Εθνικό Τυπογραφείο δημοσιεύθηκε μία ημέρα αργότερα.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια σημαντική στρατηγική τομή στη χωροταξική οργάνωση της χώρας, καθώς για πρώτη φορά η Πολιτεία καθορίζει και αποτυπώνει σε χάρτες τις χρήσεις και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών, ασκώντας παράλληλα τα δικαιώματά της όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Οδηγία 2014/89/ΕΕ.

Η απόφαση στηρίζεται στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το 2020, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2021. Επίσης, βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό προβλέπεται από τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982, που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα ήδη από το 1995.

Η ΑΟΖ που ανακηρύσσεται δεν περιλαμβάνει την αιγιαλίτιδα ζώνη (δηλαδή τα χωρικά ύδατα), το εύρος της οποίας έχει καθοριστεί από τον νόμο του 2021. Ωστόσο, εντός της ΑΟΖ η Ελλάδα αποκτά πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, ενεργειακών αποθεμάτων και την έρευνα.

Το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει αντίστοιχα δικαιώματα και σε άλλες περιοχές των ακτών της, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα στην άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Το Προεδρικό Διάταγμα
Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4716/2020 «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους» (Α΄ 163),η οποία τέθηκε διεθνώς σε ισχύ στις 8 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 αυτής, β) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995 «Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης» (Α΄ 136), καθώς και του άρθρου δεύτερου του ως άνω νόμου.

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

3. Το γεγονός ότι οι διατάξεις του παρόντος δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών – «Μίτος».

4. Την 46/2025 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

1. Ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

2. Η θαλάσσια περιοχή της παρ. 1 ορίζεται από γραμμές, οι οποίες συνδέουν τα εξής σημεία, όπως αυτά καθορίζονται στο Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς «WGS-84»:

3. Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακηρύσσεται με την παρ. 1 δεν περιλαμβάνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, το εύρος της οποίας καθορίστηκε με τον ν. 4767/2021 (Α΄ 9).

4. Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Ελληνικής Δημοκρατίας εντός της ανακηρυσσόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ασκούνται με βάση τα Μέρη V, VI, VII, VIII, XII και XIII της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995.

Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982.

Άρθρο 2

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εξωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και στον Υπουργό Εξωτερικών και στους λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς την εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Είναι εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να ασκήσει πολιτική προάσπισης την δικαιωμάτων της. Η αδυναμία αυτή πρέπει να καλυφθεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Η ανακοίνωση απο την κυβέρνηση των ορίων των θαλάσσιων πάρκων ήταν μια θετική ενέργεια. Ήταν αυτό που οι σχολιαστές της πολιτικής της της ζητούσαν να κάνει εδώ και καιρό και δεν το έκανε. Ο προφανής λόγος ήταν ότι ανησηχούσε για τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση αγνοούσε την ελληνική κοινή γνώμη η οποία, επίσης, την πίεζε προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορούσε, όμως, να αγνοήσει την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εδώ και καιρό απο τα κράτη μέλη να υποβάλουν τα όρια των θαλασσίων πάρκων τους. Το έκαναν όλες οι χώρες εκτός της Ελλάδος.

Και εδώ ο λόγος ήταν προφανής. Η κυβέρνηση των Αθηνών φοβόταν τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήγε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Δικαστήριο καταδίκασε την χώρα και της ζήτησε να συμμορφωθεί ως 27 Απριλίου. Αν δεν συμμορφωνόταν η Αθήνα, η Επιτροπή θα ξαναπήγαινε την Ελλάδα στο Δικαστήριο και αυτήν την φορά θα έπεφτε και πέλεκυς.

Αυτή είναι η ιστορία του θέματος για το οποίο απο χθές η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστές της πανηγυρίζουν. Γιατί; Επειδή αναγκάστηκαν απο την ΕΕ να προβούν σε μια κίνηση εθνικού συμφέροντος; Επειδή προέβησαν σε μια τέτοια κίνηση κάτω απο την πίεση της ΕΕ την οποία επίσης επικαλούνται για την ενέργειά τους προς την Τουρκία; Ουσιαστικά την ανάγκην φιλοτιμίαν εποίησαν.

Αυτά ως προς την ιστορία του θέματος.

Για τα απο εδώ και πέρα υπάρχουν τα εξής:

1.-Είναι εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να ασκήσει πολιτική προάσπισης την δικαιωμάτων της. Η αδυναμία αυτή πρέπει να καλυφθεί. Και καλύπτεται μόνο αν ισχυροποιηθεί το στράτευμα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει πόλεμος. Σημαίνει μη πόλεμος. Ο νοών νοείτω.

2.-Τα όρια των Θαλάσσιων Πάρκων είναι αυτά που θα αναμέναμε με βάση το ΔΔ και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά αυτά δεν είναι ΑΟΖ. Πρέπει να διακηρυχθούν και ως ΑΟΖ και να κληθούν οι χώρες που ενδιαφέρονται να συζητήσουν με την Ελλάδα. Επειδή θα διακηρυχθούν δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και ΑΟΖ. ΑΟΖ θα γίνουν όταν υπάρξει συμφωνία.

3.-Να διακηρυχθούν, λοιπόν, τα όρια και να κληθούν Τουρκία και Κύπρος σε συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

4.-Η θέση της κυβέρνησης για συνυποσχετικό είναι ξεπερασμένη. Στο συνυποσχετικό εκείνο που θα συζητούσαν Αθήνα και Άγκυρα ήταν αν τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

(Ουσιαστικά η Τουρκία θα έβαζε ένα σωρό άλλα πράγματα). Αυτήν την στιγμή με την ανακοίνωση των ορίων των Θαλάσσιων Πάρκων η Ελλάδα πήρε σαφή θέση στο θέμα αυτό. Αυτα τα όρια με αυτήν την θέση θα συζητήσει με την Τουρκία. Όχι αν τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τεχνικές συνομιλίες για τα όρια της ΑΟΖ θα κάνει.

Οι εξελίξεις ξεπέρασαν το συνυποσχετικό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Νεα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών από Μπαγκλαντές, Σουδάν, Σομαλία, Ερυθραία, ανοιχτά της Κρήτης!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε νέα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών συμμετείχε το Λιμενικό Σώμα στα ανοιχτά της Κρήτης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τετάρτης (16/4), μετά από σήμα για πλοιάριο στα διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Γαύδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 49 άνδρες, οι οποίοι, όπως δήλωσαν, κατάγονται από το Μπαγκλαντές, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Ερυθραία. Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

Η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε με πλωτό του Λιμενικού Σώματος απευθείας στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Για την προσωρινή τους φιλοξενία, οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στο εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς, στα Χανιά, όπου ο Δήμος έχει διαμορφώσει ειδικό χώρο, έως την αναχώρησή τους για την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα, στην παραλία Τρυπητής στη Γαύδο εντοπίστηκαν ακόμη 77 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα με πλοίο της γραμμής και από εκεί επίσης οδηγήθηκαν στα Χανιά.

Είναι γνωστό πάντως, ότι η Γαύδος έχει μετατραπεί σε κόμβο παράνομης μετανάστευσης από την Αφρική προς την Κρήτη με την Τουρκία να έχει βάλει και αυτή το χέρι της στην υπόθεση.  Τούρκοι δουλέμποροι, με τη στήριξη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, οργανώνουν αποστολές μεταναστών, εκμεταλλευόμενοι την υποτιθέμενη αδράνεια των ελληνικών αρχών. Η Γαύδος λοιπόν λειτουργεί ως «γέφυρα» για να ασκήσει η Τουρκία πίεση στην Ελλάδα, καθώς γνωρίζει, ότι η Κρήτη είναι η βάση όλων των ενεργειακών και στρατιωτικών σχεδίων με Ισραήλ και Αίγυπτο και ΗΠΑ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή