Οικονομία
Παρέμβαση των ΗΠΑ για να ξεμπλοκάρει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα επιδιώξει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το «χαρτί» του Τελ Αβίβ, δηλαδή η κυβέρνηση Νετανιάχου που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ, για να κρατηθεί ζωντανό το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, χωρίς φυσικά τίποτα να είναι βέβαιο και με το χρόνο να μετρά αντίστροφα.

Σαφή μηνύματα ότι προσβλέπει στην παρέμβαση των ΗΠΑ για να ξεμπλοκάρει το καλώδιο εξέπεμψε χθες για πρώτη φορά με σαφήνεια η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να είναι φυσικά σαφές αν αυτό θα γίνει, πότε και ποιος ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως μεσολαβητής το Ισραήλ.
Σε μια συγκυρία που η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλει, δια της απειλής βίας, μέσω της διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, τον αυτοπεριορισμό της Ελλάδας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η χθεσινή φράση Γεραπετρίτη για «επανενεργοποίηση του 3+1» και η μετέπειτα συνάντηση Μητσοτάκη με τον ισραηλινό ΥΠΕΞ, δείχνουν μια σαφή πρόθεση να επανεναμπλακεί ο αμερικανικός παράγοντας.
Και να αξιοποιηθεί το «χαρτί» του Τελ Αβίβ, δηλαδή η κυβέρνηση Νετανιάχου που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ, για να κρατηθεί ζωντανό το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, χωρίς φυσικά τίποτα να είναι βέβαιο και με το χρόνο να μετρά αντίστροφα.
«Προσβλέπουμε στη διεύρυνση του σχήματος με την επανενεργοποίηση του «3+1» και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το θέμα αυτό είχα την ευκαιρία να το θέσω ο ίδιος στον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον, στην πρόσφατη επίσκεψή μου, από τον οποίο είχα καταρχήν θετική ανταπόκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ στην Αθήνα.
Σύμφωνα με μια ανάγνωση, η φράση Γεραπετρίτη και η γενικότερη στρατηγική της ελληνικής πλευράς, θυμίζει το άνοιγμα προς τις ΗΠΑ που είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση ανήμερα της ορκομωσίας Τραμπ, τη Δευτέρα 20 Ιανουάριου. Οταν δηλαδή με το βλέμμα στραμμένο στο «drill baby drill» του νέου Προέδρου, ο οποίος ορκίζονταν την ίδια ημέρα, είχε σπεύσει να ανακοινώσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron για τη Ν.Πελοπόννησο.
Αν και ο υπουργός των Εξωτερικών δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, άνθρωποι με γνώση της υπόθεσης εκτιμούν ότι αναφέρονταν στο αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό ταμείο, Development Finance Corporation (DFC), το οποίο έχει εδώ και καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση ή και συμμετοχή στο καλώδιο, χωρίς έκτοτε να έχουν υπάρξει εξελίξεις λόγω και της στασιμότητας των ερευνών στη θάλασσα.
Στο μηδενικής πάντως ορατότητας σημερινό τοπίο, η φράση Γεραπετρίτη «το έργο θα γίνει και θα ολοκληρωθεί», ερμηνεύεται περισσότερο ως μια πολιτική δήλωση, παρά ότι στηρίζεται σε διαβεβαιώσεις που έχει πάρει η ελληνική πλευρά και κάποια στρατηγική να αντιστρέψει την εντελώς αρνητική τροπή που έχει πάρει το project.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σάαρ
Στη διμερή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, που μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, αναφέρθηκε από τη πλευρά του αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον ισραηλινό ΥΠΕΞ, με τον Γκιντεόν Σάαρ να αναφέρει ότι «στις σημερινές (χθεσινές) συζητήσεις ήμασταν πολύ πρακτικοί στο πώς να προχωρήσουμε προς τα εμπρός σε διάφορους τομείς».
Τα παραπάνω φυσικά δεν βρίσκονται προς το παρόν παρά στη σφαίρα των ευσεβών πόθων. Το στίγμα των δηλώσεων δείχνει απλώς το τι προσβλέπει η ελληνική πλευρά, όχι κάτι το έμπρακτο και ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξει αμερικανική παρέμβαση – με ή όχι ισραηλινή μεσολάβηση.
Σε μια συγκυρία ωστόσο που η ισχυροποίηση της Άγκυρας στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, την ενθαρρύνει όχι μόνο να επιβάλει το «γκριζάρισμα» περιοχών άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αλλά και να διεκδικεί έναν ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην Αν.Μεσόγειο, το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.
Και να θεωρήσει πιθανώς την εμπλοκή με το καλώδιο ως μια ακόμη ευκαιρία για να καταστήσει σαφές στη Τουρκία ότι δεν θα ανεχτεί το ρόλο που επιφυλάσσει η ίδια για τον εαυτό της στη περιοχή της Αν.Μεσογείου.
Το σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι
Το παιχνίδι με άλλα λόγια στη περιοχή έχει ούτως ή άλλως χοντρύνει – το καλώδιο είναι απλώς το κερασάκι στη τούρτα – με την επεκτατικότητα της Τουρκίας να προσκρούει ήδη στο μεγάλο εμπόδιο του Ισραήλ, το οποίο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί στα σύνορά του την εγκατάσταση τζιχαντιστών, έστω και υπό τον μανδύα των «κυβερνητικών» δυνάμεων της Συρίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον πώς η Αθήνα θα εκμεταλλευθεί προς όφελος της αυτή τη κατάσταση. Οχι μόνο για τη τύχη της διασύνδεσης, αλλά συνολικότερα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι στη προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει τετελεσμένα με αναγνώριση διεκδικήσεων σε περιοχές που θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα, βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου.
Σε αυτό το καυτό σκηνικό, ανάλογα πάντα με τις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης και εφόσον το Ισραήλ επιδείξει έμπρακτα ενδιαφέρον για τη διασύνδεση, ίσως υπάρξει μια ευκαιρία για την Αθήνα να πετύχει κάτι για ένα έργο που διατρέχει ούτως ή άλλως τον κίνδυνο να αδρανοποιηθεί, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τον αγωγό EastMed.
Αξιοποιώντας δηλαδή τη συγκυρία, να εξηγήσει στην ισραηλινή πλευρά ότι χωρίς το τμήμα «Ελλάδα- Κύπρος», δεν υπάρχει ούτε το «Κύπρος -Ισραήλ», επομένως αν πράγματι ποντάρει στο έργο πρέπει να μεσολαβήσει στην Ουάσινγκτον, που έχει το τρόπο να επηρεάσει την Τουρκία, η οποία επιχειρεί μέσω του καλωδίου να επιβάλλει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ανησυχεί, με δεδομένο ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον είναι πλέον απρόβλεπτη, ότι ακόμη και αν υπάρξει αμερικανική παρέμβαση μπορεί αυτή να «ανοίξει» θέματα στα ελληνοτουρκικά, τα οποία δεν θα είναι διαχειρίσιμα για την Αθήνα. Και να αποδειχθεί εμπράκτως ότι στην αμερικανική ζυγαριά το γεωστρατηγικό βάρος της Τουρκίας έχει μεγαλύτερη αξία απ’ ότι το ελληνικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Νέα ανοίγματα Τουρκίας στον Τραμπ
Εκείνο ωστόσο που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν είναι ότι δεν παίζουμε μόνοι μας στο γήπεδο. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα προσβλέπει σε αμερικανική παρέμβαση με ισραηλινή διαμεσολάβηση, η Τουρκία συνεχίζει να κινείται μεθοδικά, ανακοινώνοντας προχθές μια μεγάλη συμφωνία για παραχώρηση εκμετάλλευσης τουρκικών κοιτασμάτων σε αμερικανικές εταιρείες.
Τη Τετάρτη, ο τούρκος υπ. Ενέργειας Αλπαρσλαν Μπαιρακτάρ, (Türkiye inks deal with US-based producers to develop its shale fields), ανήρτησε στη πλατφόρμα «Χ» την είδηση ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, TPAO, υπέγραψε συμφωνία με τις αμερικανικές Continental Resources και TransAtlantic Petroleum για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πεδία στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ.
Επιχειρηματικά δηλαδή ανοίγματα «φιλίας» προς την κυβέρνηση Τραμπ κάνουν και οι γείτονες και μάλιστα σε μια στιγμή που το γεωστρατηγικό τους βάρος έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, μετά και την πρόθεση να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, κίνηση που καλοβλέπει η αμερικανική πλευρά.

Αναλύσεις
Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία.

Σε πλήρη εξέλιξη ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με στόχο τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους, επισημαίνει ο οικονομολόγος Φυσικών πόρων Γεώργιος Καρακατσάνης στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα.
Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι εξηγεί, τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία. Σε ότι αφορά της χώρα μας, δυστυχώς είναι παρατηρητής και ακόλουθος όσων κοσμογονικών αλλαγών συμβαίνουν, καταλήγει, με εξαίρεση των επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τεχνολογική επανάσταση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ΗΠΑ, ορίζονται 55 στρατηγικά κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ των οποίων και οι 17 σπάνιες γαίες. Στις σπάνιες γαίες οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Κίνα στο 95%, χωρίς εναλλακτικούς προμηθευτές.
Για αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι ΣΚΟΠΥ έχουν αμέτρητες χρήσεις, στην προηγμένη τεχνολογία, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, ανεμογεννήτριες κ.λ.π…Το υπόβαθρο είναι η Κίνα, που το 2010 απέκτησε το μονοπώλιο με την κατανομή του Διεθνούς Εμπορίου και πλέον από το 2010 χρησιμοποιεί την μονοπωλιακή της δύναμη, στο κομμάτι της εξόρυξης όπου έχει μερίδιο 70% στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σημαντική θέση στον εξευγενισμό των κρίσιμων ορυκτών στρατηγικών πόρων. Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής, έχει η Αυστραλία, που θεωρείται και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στην τεχνολογική επανάσταση, το πολιτικό σύστημα είναι ακόλουθος των εξελίξεων και παρατηρητής ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακατσάνης.
Οικονομία
Ειδική Έκδοση: Η ενέργεια αλλάζει…περιβάλλον
Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.

«Εναλλασσόμενες» πολιτικές στην αγορά ενέργειας έφερε η εκλογή Τραμπ, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση καθυστερεί μεν, αλλά δεν ακυρώνεται, με το περιβάλλον να τελεί υπό την… προστασία κυβερνήσεων και αγορών, παραμένοντας όμως μερικώς εκτεθειμένο, άγνωστο για πόσο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον δασμολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Τραμπ.
Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050. Παράλληλα, επενδύει συστηματικά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ και Κύπρο, Αίγυπτο, όπως και Γερμανία, αλλά και με όλες τις γειτονικές της χώρες.
Η χώρα καθιερώνεται, ταυτόχρονα, ως πύλη εισόδου LNG για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ήδη πρωτοπορεί στις ΑΠΕ κατέχοντας τα ηνία στα φωτοβολταϊκά, αν και οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα για την οικονομική βιωσιμότητα των σχετικών έργων.
Σε μια περίοδο που όλοι ελπίζουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα ατονήσει και οι ενεργειακές επενδύσεις όντως θα μεγαλώσουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καταναλωτής, στην… πλάτη του οποίου γίνονται όλα, δεν απολαμβάνει φθηνή ενέργεια, ελπίζει όμως ότι το περιβάλλον θα παραμείνει υπό την προστασία μιας αγοράς που έχει το «πρόσωπο» να υπόσχεται τη βιωσιμότητα.
Ξεφυλλίστε το αφιέρωμα παρακάτω:
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Οικονομία
Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες- για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη και επώδυνη εξάρτησή τους από τις εισαγωγές σπάνιων γαιών.
Πρόκειται για τις πρώτες ύλες, οι οποίες χρειάζονται κυρίως για την οικονομία του 21ου αιώνα: τα ηλεκτρονικά προϊόντα, την ηλεκτροκίνηση και την πράσινη μετάβαση. Από τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς μέχρι στρατιωτικά αεροσκάφη όπως το F-35. Για την κατασκευή ενός μαχητικού F-35 απαιτούνται 400 κιλά σπάνιων γαιών.
Το πρόβλημα είναι ότι το 60% της εξόρυξης σπάνιων γαιών στον κόσμο, αλλά και το 93% της επεξεργασίας τους, ελέγχεται από την Κίνα.
Και όμως: «Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για τον πρόεδρο Τραμπ να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τις σπάνιες γαίες που χρειάζονται, χωρίς να έχουν ανάγκη την Κίνα», γράφει το αμερικανικό Foreign Policy και εξηγεί: «Αυτή η εναλλακτική δεν είναι άλλη από την ανακύκλωση. Οι ηλεκτρονικές συσκευές που συχνά καταλήγουν σε χωματερές, περιέχουν στοιχεία σπάνιων γαιών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή καινούριων προϊόντων.»
Μόνο οι ΗΠΑ απορρίπτουν σχεδόν επτά εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων κάθε χρόνο. «Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται ραγδαία επειδή όλοι έχουμε περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που αντικαθιστούμε όλο και πιο συχνά», εξηγεί η Ελίζαμπεθ Μπράου, ερευνήτρια στο Atlantic Council.
«Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται ραγδαία επειδή όλοι έχουμε περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που αντικαθιστούμε όλο και πιο συχνά», εξηγεί η Μπράου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το 2022, ο κόσμος απέρριψε ηλεκτρονικά απόβλητα που περιείχαν 31 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μετάλλων, 17 εκατομμύρια τόνους πλαστικών και 14 εκατομμύρια τόνους ορυκτών, γυαλιού και άλλων επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ανακυκλώθηκαν μόνο 19 εκατομμύρια τόνοι, κυρίως μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο οποίος υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και έχει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης.
«Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν να ελέγξουν τις σπάνιες γαίες που βρίσκονται σε σπίτια και κάδους απορριμμάτων , θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά την εξάρτησή τους από την Κίνα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη χώρα. Επιπλέον, δεν θα χρειαζόταν να πιέζουν την Ουκρανία για συμφωνία για τις σπάνιες γαίες», τονίζει η Ελίζαμπεθ Μπράου.
Πιο εύκολη από την …Ουκρανία
Η Αμερικανίδα ερευνήτρια παραδέχεται ότι η ανακύκλωση σπάνιων γαιών είναι εξαιρετικά δύσκολη και ως εκ τούτου μη ελκυστική οικονομικά, από εμπορική άποψη, γι’ αυτό και δεν γίνεται ακόμη σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται συνήθως σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες. Ενώ ορισμένες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων χρησιμοποιούν πολλά κιλά σπάνιων γαιών, οι συνδυασμένες σπάνιες γαίες σε ένα smartphone συνήθως δεν ζυγίζουν περισσότερο από 2 γραμμάρια. Επιπλέον, ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι κάθε σπάνια γαία πρέπει να εξαχθεί χωριστά.
«Αλλά η αξιοποίηση σπάνιων γαιών από τα ηλεκτρονικά απορρίμματα δεν θα πρέπει να είναι πιο δύσκολη από την εξαγωγή τους από απομακρυσμένους, ανεξερεύνητους βράχους στην Ουκρανία», προσθέτει η Μπράου.
Τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ουκρανίας βρίσκονται άλλωστε εντός ή κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, λέει ο Ερικ Τζόνσον, ανώτερο στέλεχος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας, μιλώντας στο περιοδικό Spectrum.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα του πραγματικού μεγέθους των αποθεμάτων της Ουκρανίας. «Τα στοιχεία για τις σπάνιες γαίες στην Ουκρανία προέρχονται από σοβιετικές μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960», σημειώνει το Spectrum. Οι σπάνιες γαίες είναι εμφανώς δύσκολο να εξαχθούν επειδή εμφανίζονται σε μικρές ποσότητες μέσα σε μεγάλους βράχους, καθιστώντας την εμπορική πτυχή οποιασδήποτε συμφωνίας εξαιρετικά αμφισβητήσιμη. Το Spectrum εκτιμά μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν γνωστά κοιτάσματα σπάνιων γαιών στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με οικονομικά βιώσιμο τρόπο».
Αντίθετα, οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία στην ανακύκλωση σπάνιων γαιών. Αυτό θα τονώσει επίσης την έρευνα και ανάπτυξη, θα ενισχύσει την καινοτομία σε εγχώριο επίπεδο και θα μειωθεί η εξάρτηση από τις σπάνιες γαίες της Κίνας.
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον