Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Πιο επικερδής η κατασκευή τανκς αντί αυτοκινήτων

Ο CEO της Rheinmetall, Αρμιν Πάπεργκερ είναι πλέον ο ο κορυφαίος μάνατζερ της Γερμανίας αυτή τη στιγμή. Και φυσικά, πολυεκατομμυριούχος. Οι απολαβές του ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια ευρώ

Δημοσιεύτηκε στις

Καμία εταιρεία στη Γερμανία δεν αναπτύσσεται πιο γρήγορα από την Rheinmetall. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, η τιμή της μετοχής της αμυντικής βιομηχανίας έχει υπερδεκαπλασιαστεί και ξεπέρασε τα 1000 ευρώ. Οι πωλήσεις της  αυξήθηκαν κατά 36%, σε περίπου 9,75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024. Η παραγωγή όπλων, αρμάτων μάχης και πυρομαχικών αντιπροσωπεύει πλέον το 80%.

Ο CEO της Rheinmetall, Αρμιν Πάπεργκερ είναι πλέον ο ο κορυφαίος μάνατζερ της Γερμανίας αυτή τη στιγμή. Και φυσικά, πολυεκατομμυριούχος. Οι απολαβές του ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια ευρώ

Στις 12 Μαρτίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα: αύξηση των καθαρών κερδών κατά 61%, στα 1,5 δισ. ευρώ. «Μια εποχή επανεξοπλισμού στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει», είπε ο Πάπεργκερ. Αυτό θα φέρει στην εταιρεία «προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα».

Η Rheinmetall αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν έως και 30%. Η εταιρεία θα  προσλάβει μάλιστα περίπου 8.000 υπαλλήλους τα επόμενα δύο χρόνια, ανεβάζοντας το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της σε 40.000. Συζητά μάλιστα με την Volkswagen να αγοράσει το εργοστάσιό της στο Οζναμπρικ-ένα από τα τρία που σχεδιάζει να κλείσει η αυτοκινητοβιομηχανία-για να κατασκευάζει τανκς αντί για αυτοκίνητα.

Ο CEO της Rheinmetall, περιέγραψε το εργοστάσιο της VW στο Οζναμπρικ ως «κατάλληλο» για την παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων.

Μεγάλες παραγγελίες

Η Rheinmetall και η Volkswagen συνεργάζονται άλλωστε στην κατασκευή φορτηγών, μέσω της θυγατρικής της VW, MAN Truck & Bus.

Η μετατροπή του εργοστασίου συνεπάγεται πάντως υψηλό κόστος. Τέτοιες επενδύσεις θα γίνονται μόνο εάν υπήρχαν ασφαλείς συμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall έκανε λόγο για 10ετή συμφωνία-πλαίσιο που θα εγγυάται την αγορά συγκεκριμένου αριθμού οχημάτων.

«Είμαστε θεμελιωδώς ανοιχτοί σε τέτοια θέματα», δήλωσε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Ολιβερ Μπλούμε μιλώντας στο δίκτυο ZDF

Η Rheinmetall επωφελείται βέβαια από την κατάσταση ασφαλείας και τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η παγκόσμια αγορά όπλων έχει άλλωστε, επιταχυνθεί δραματικά. Η Ευρώπη μόνο έχει αυξήσει κατά 155% τις εισαγωγές όπλων

Νικήτρια η Αμερική

Αλλά ο πραγματικός νικητής αυτής της κούρσας εξοπλισμών έχει ένα όνομα: οι Ηνωμένες Πολιτείες , οι οποίες ελέγχουν σήμερα το 43% της παγκόσμιας αγοράς, εδραιώνοντας την υπεροχή τους ως οι κύριοι προμηθευτές όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αμερικανική πολεμική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μεταξύ 2020 και 2024, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν από το 35% σε 43% της παγκόσμιας αγοράς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν όπλα σε 107 χώρες, με σημαντική αλλαγή στην τάση: για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, το μεγαλύτερο μερίδιο των αμερικανικών στρατιωτικών εξαγωγών πήγε στην Ευρώπη (35%) , ξεπερνώντας τη Μέση Ανατολή (33%). Ωστόσο, ο καλύτερος πελάτης της Ουάσιγκτον παραμένει η Σαουδική Αραβία, η οποία από μόνη της απορροφά το 12% των αμερικανικών εξαγωγών.

Αυτή η τάση πιστοποιείται από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η οποία φωτογραφίζει με ακρίβεια τη μεταμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων στην παγκόσμια στρατιωτική βιομηχανία. Μεταξύ 2020 και 2024, η Ουκρανία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο , με εντυπωσιακή ανάπτυξη σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Η Δύση έχει διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πρωτοστατούν (45%), ακολουθούμενες από τη Γερμανία (12% και την Πολωνία (11%).

Η Ρωσία έχει υποστεί μάλιστα, κάθετη κατάρρευση στις εξαγωγές όπλων. Σήμερα η Μόσχα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο με μερίδιο 7,8%. Ο λόγος; Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους στρατιωτικούς πόρους της Ρωσίας, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό του αντί να το πουλάει. Επιπλέον, οι δυτικές κυρώσεις και η διπλωματική πίεση έχουν ωθήσει πολλές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

«Ασπίδα του Αχιλλέα» – Σκέψεις με αφορμή τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών για την περίοδο 2025-36

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών του νέου μακροπρόθεσμου προγραμματισμού αμυντικών εξοπλισμών, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τον σχεδιασμό στοχευμένων βημάτων και δεν είναι απότοκος συγκυριακών εξάρσεων, οι οποίες προκαλούνται από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε διάφορες κατά καιρούς απειλές, έχοντας προηγουμένως ή αδρανήσει, ή υποτιμήσει την απειλή.

Οι εξοπλισμοί είναι αναμφισβήτητα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας, το οποίο συγκεντρώνει (και θα πρέπει να συγκεντρώνει) σχεδόν πάντοτε ομοφωνία, παρά κάποιες επί μέρους αντιρρήσεις ενίων. Κανονικά, θα πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μη δημιουργούνται μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κενά. Οι σχετικές όμως επιλογές, συνεπάγονται και δυσβάσταχτες δαπάνες, οι οποίες, μοιραία, δεσμεύουν και τις επόμενες γενιές. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονισθεί ότι ένα οπλικό σύστημα είναι ιδιαίτερα δαπανηρό καθ’όλη τη διάρκεια ζωής του, κατά λόγο συχνά πολλαπλάσιο της αρχικής τιμής του. Επί πλέον, τα οπλικά συστήματα, όσο προoδεύουν τεχνολογικά, τόσο δαπανηρότερα καθίστανται. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι ο Norman Augustine, κατ’εξοχήν ειδικός σε αεροδιαστημικά θέματα, (ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας Lockheed Martin και για μια διετία Υφυπουργός Στρατού των ΗΠΑ), φέρεται ως ειπών ότι «οι τιμές των οπλικών συστημάτων θα βαίνουν αυξανόμενες συνεχώς. Κάποια στιγμή θα φθάσουν στο σημείο όπου όλος ο σχετικός προϋπολογισμός θα αρκεί για ένα αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιούν εναλλάξ ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία»! Ίσως είναι γραφικό το παράδειγμα αυτό, αλλά παρουσιάζει αδρά, mutatis mutandis, μια πραγματικότητα, την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος καλό θα είναι να είναι ενήμερος για όλα αυτά.

Στο πλαίσιο τούτο, υπενθυμίζεται πως μεταξύ των σοβαροτέρων λόγων (αν όχι ο σοβαρότερος) , που προκάλεσαν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, συγκαταλέγεται ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών με τις ΗΠΑ και ειδικότερα ο αποκαλούμενος «Πόλεμος των Άστρων». Οι δαπάνες ήταν τόσο υψηλές, που έκαναν ακόμη και μια Υπερδύναμη να «γονατίσει». Βέβαια, το παράδειγμα τούτο είναι ακραίο, διότι η Ελλάς ούτε ΕΣΣΔ είναι, ούτε θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο, έχει έναν πολύ ισχυρό γείτονα, στον οποίο θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε σε θέση να προκαλέσει, αμυνόμενη, τόσο σοβαρή βλάβη, ώστε εκείνος να μη διανοηθεί να της επιτεθεί. Αυτή είναι, εξ άλλου, και η ουσία της αποτροπής. Ως εκ τούτου, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να δαπανά τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, οι οποίοι την αφαιμάσσουν, όσο αναγκαίο και εάν κρίνεται τούτο. Για να αντιληφθούμε με ένα απλό παράδειγμα περί ποιάς τάξης μεγέθους γίνεται λόγος, ένας πύραυλος METEOR, πολυσυζητημένος πρόσφατα, κοστίζει 2 εκατομμύρια € (τιμή 2019) και το κόστος των οπλικών συστημάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε προκαλεί ίλιγγο. Περισσότερα παραδείγματα περιττεύουν, διότι κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Γνώμων της επιλογής των διαφόρων οπλικών συστημάτων με τα οποία θα εφοδιασθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, θα πρέπει να είναι οι πραγματικές αμυντικές ανάγκες της και οι ειδικότερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όσον αφορά στη γεωγραφία της και στη γειτονία της. Ως παράδειγμα μπορεί εδώ να αναφερθεί πως ένα σκάφος, το οποίο έχει σχεδιασθεί με γνώμονα την παροχή προστασίας σε αεροπλανοφόρα, δεν είναι κατ’ανάγκη ενδεδειγμένο για τη γεωγραφική διαμόρφωση της Ελλάδος.

Συμπαραγωγή οπλικού συστήματος

Βαρύνον κριτήριο θα πρέπει, επίσης, να είναι το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής και συμπαραγωγής του οπλικού συστήματος που θα επιλεγεί. Η συμπαραγωγή αποφέρει κέρδη στην ελληνική οικονομία, αλλά, επίσης, και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: τη δημιουργία δεξιοτήτων στους Έλληνες τεχνικούς οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη συμπαραγωγή των συστημάτων. Η τεχνολογία και οι δεξιότητες αυτές είναι πολυτιμότατες για τη χώρα μας, μια κατ’εξοχήν ναυτική δύναμη, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μια πλειάδα άλλων περιπτώσεων, είτε στο εμπορικό ναυτικό, είτε σε συνεργασίες με άλλες χώρες. Το αυτό ισχύει και για τον Στρατό, αλλά και για την Αεροπορία.

Ο πόλεμος έχει λάβει πλέον νέες, όλο και πιο απειλητικές μορφές. Σύγχρονα και πανάκριβα οπλικά συστήματα εξουδετερώνονται ή καταστρέφονται από μικρότερα, τα οποία κοστίζουν μικρό μόλις κλάσμα της αξίας ων πρώτων. Για τον λόγο αυτό, η χρήση τους είναι εκτεταμένη σε ασύμμετρες συρράξεις. Η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με το κατεστραμμένο ισραηλινό άρμα Merkava και τον μαχητή της Hamas να χορεύει επάνω του, κραδαίνοντας μια παλαιστινιακή σημαία, συγκλόνισε τον κόσμο. Τούτο συνέβη κατά την τρομοκρατική εισβολή της Hamas τον Οκτώβριο 2023 και τη θηριωδία που επακολούθησε. Για τους μη επαΐοντες, Merkava σημαίνει ένα από τα ισχυρότερα οπλικά συστήματα του είδους παγκοσμίως, για το οποίο οι Ισραηλινοί είναι υπερήφανοι. Επομένως, ανάλογα οδυνηρή ήταν και η εικόνα που προαναφέραμε. Όταν όπλο ολίγων δεκάδων χιλιάδων δολλαρίων, πλέον, μπορεί να κατισχύσει ενός πανίσχυρου συστήματος κόστους 3,5 – 6 εκατομμυρίων δολλαρίων (και αυτό ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών για κάθε είδους οπλικό σύστημα), θεμελιώδεις αλλαγές έχουν συμβεί, που πρέπει να συνυπολογισθούν σε οποιονδήποτε νέο προγραμματισμό.

Αφ’ης στιγμής ξεκινήσει αυτό το απαίσιο πράγμα που ονομάζεται πόλεμος, θέτει τους αντιμαχόμενους ενώπιον της πραγματικής, γυμνής πραγματικότητας και όχι της φτιασιδωμένης, εικονικής, η οποία μέχρι τότε καλλιεργείται με μεγαλαυχίες για παντός είδους σκοπιμότητες. Ο πόλεμος σημαίνει απώλεια ανθρώπινης ζωής και δεν περισσεύουν τα νιάτα. Επίσης, ο κορυφαίος θεωρητικός του πολέμου Carl von Clausewitz τον χαρακτήρισε ως «…..το βασίλειο της αβεβαιότητας. Τρία τέταρτα των παραγόντων επί των οποίων βασίζεται η πολεμική δράση, καλύπτονται από την ομίχλη μιας μεγαλύτερης ή μικρότερης αβεβαιότητας….ο πόλεμος είναι το βασίλειο της τύχης». Εν προκειμένω, δεν πρέπει να λησμονούμε την απώλεια 27 καταδρομέων και 4 αεροπόρων, όταν κατερρίφθη από φίλια πυρά μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της Π.Α. στην Κύπρο, κατά τις πρώτες ώρες της 22ας Ιουλίου 1974 κατά την επιχείρηση «ΝΙΚΗ». Αντίστοιχα, τουρκικά αεροσκάφη εβύθισαν το τουρκικό αντιτορπιλλικό Kocatepe την 21η Ιουλίου 1974, προκαλώντας την απώλεια 80 ναυτών!

Αναφέρεται εδώ μόνο μόνο η Τουρκία, η οποία ήταν, είναι και θα είναι γείτονάς μας και, δυστυχώς, εν δυνάμει και εχθρός μας, αν και θα ήταν προτιμητέο το αντίθετο (το ίδιο και από μεγάλα τμήματα των δύο λαών, όταν γνωρίζονται μεταξύ τους). Δεν είναι σκόπιμο να αναζητούμε και άλλους εχθρούς.

Πολεμική ετοιμότητα

Ο πόλεμος δεν είναι κοινωνική εκδήλωση, με συγκεκριμένο προγραμματισμό και μπορεί να δείξει το φρικτό πρόσωπό του απροσδόκητα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να διαπιστώσουμε εν τοις πράγμασι πόσα αξιόμαχα πλοία μπορούν να αποπλεύσουν από τη Σαλαμίνα σε περίπτωση ξαφνικής σύρραξης, πόσα μαχητικά αεροσκάφη κάθε τύπου μπορούν να απογειωθούν, πόσα σκάφη, εν ολίγοις πόσο ετοιμοπόλεμη είναι η χώρας υπό τις παρούσες συνθήκες. Πρέπει να είναι πάντοτε ετοιμοπόλεμη!

Si vis pacem para bellum, ήτοι εάν επιθυμείς την ειρήνη, προετοίμασε τον πόλεμο, όπως έγραφε τον 5ο μ.Χ. αιώνα ο Ρωμαίος Flavius Regetus Renatus. Στο ρητό αυτό, όμως, ας προστεθεί και το si vis pacem, para pacem, ήτοι για να έχεις ειρήνη, προετοίμασε την ειρήνη. Η εποχή μας είναι μια περίοδος αβεβαιότητας και αποδεικνύει ότι λίγοι πολιτικοί ηγέτες έχουν το βλέμμα στραμμένο και προς το μέλλον και όχι μόνο προς κοντόφθαλμες εσωτερικές σκοπιμότητες. Αλλά το μέλλον δεν ανήκει σε όλους αυτούς. Ανήκει στους νέους και ουδείς δικαιούται να το υπονομεύει. Θα είναι όμως τραγικό εάν, «προετοιμάζοντας πόλεμο για να έχουμε την ειρήνη», εν τέλει εξοντώσουμε τον λαό που φιλοδοξούμε να προστατεύσουμε μέσω αυτής! Το κοινωνικό κράτος είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το οποίο μας χωρίζει από τους αιώνες της ανθρώπινης αθλιότητας. Δεν πρέπει λοιπόν να κάνουμε βήματα επιστροφής προς τους αιώνες εκείνους.

Αν και είναι ευκταίο να είναι βέλτιστες για τον τόπο οι νέες αμυντικές επιλογές, δεν πρέπει να τεθούν με το κοινωνικό κράτος σε μια λογική διάζευξης, του τύπου «ή το ένα, ή το άλλο». Με γνώση, εντιμότητα, σύνεση, ευαισθησία, λογική και απεριόριστη αγάπη για τον τόπο και τον λαό του, ακόμη και αυτή η εξίσωση με τόσους αγνώστους μπορεί να λυθεί!

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τινάξαμε στον αέρα τον εξοπλιστικό σχεδιασμό!

Παρέμβαση του αντιναυάρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στέλιος Φενέκος: Χάρτης αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο αυτό που δημοσίευσε η Milliyet. Εμείς κακώς εκδώσαμε δικό μας χάρτη. Έπρεπε να σχεδιάσουμε πάνω στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο δικός μας δείχνει δυνητικές περιοχές και ακυρώνει τον χάρτη της ΕΕ. Πλέον κάναμε το θέμα διμερές. Αν ακυρώνουμε την ΕΕ πως είναι δυνατόν να μας υποστηρίξει όταν τη χρειαστούμε; Ο σχεδιασμός στο ΠΝ ακυρώθηκε πολλές φορές. Τον τινάξαμε στον αέρα και μετά επιστρέφουμε στον ίδιο με όρους επαχθέστερους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τους έχουμε! Δεν μας έχουν

Εκπομπή “Με το κλειδί της Ιστορίας” – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Θεοδωράτος: Εδώ είναι η ισχύς! Στη Θάλασσα και στον Αέρα. Με αυτά τα δεδομένα γιατί διστάζουμε; Είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο ευκολότερος τρόπος να τσακίσεις το ηθικό ενός στρατεύματος είναι, “εγώ σε εξοπλίζω και σε εκπαιδεύω, αλλά όταν έρθει η ώρα θα διστάσω”. Όπως έλεγε ο Κουντουριώτης τα πολεμικά πλοία είναι για να κινδυνεύουν. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εξοντώσουν και να εξαλείψουν οποιαδήποτε απειλή.

Εγκληματικό λάθος η δορυφοροποίηση της Ελλάδας στην Τουρκία. Αυτό που διστάζουμε να κάνουμε, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση, είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να συζητάται από χώρες που έχουν υπογράψει την UNLCOS II. Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε να υποδεχτούμε την κατάργηση του διεθνούς δικαίου με την προβολή ισχύος, στέλνοντας δηλαδή τμήματα των ενόπλων δυνάμεών τους.

Σκεφτείτε τα Rafale να απογειώνονται από την Τανάγρα και να εγκλωβίζουν οτιδήποτε πετά κάτω από την Κρήτη. Τους έχουμε δεν μας έχουν… Τους έχουμε από την ώρα που θα απογειωθούν. Και τι θα στείλουν; Τις φρεγάτες τους; Έχει ιστορία το τουρκικό πολεμικό ναυτικό; Νομίζετε δεν υπερτερεί η ναυτική παράδοση των Ελλήνων;

Εκπομπή “Με το κλειδί της Ιστορίας” – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Η εκπομπή μεταδόθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή5 λεπτά πριν

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών...

Διεθνή34 λεπτά πριν

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα...

Διεθνή1 ώρα πριν

Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία,...

Άμυνα2 ώρες πριν

«Ασπίδα του Αχιλλέα» – Σκέψεις με αφορμή τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών για την περίοδο 2025-36

Η παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών του νέου μακροπρόθεσμου προγραμματισμού αμυντικών...

Άμυνα2 ώρες πριν

Τινάξαμε στον αέρα τον εξοπλιστικό σχεδιασμό!

Παρέμβαση του αντιναυάρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Δημοφιλή