Αναλύσεις
Σιωπή των ΗΠΑ για τον Ερντογάν!
Καμία ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο για την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Πέρασαν σχεδόν 48 ώρες από τη στιγμή της ανακοίνωσης της ισλαμικής Τουρκικής Προεδρίας για τη συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Όμως, δεν έχουμε ακόμα καμία ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο για την τηλεφωνική αυτή συνομιλία. Ζητήσαμε σχόλιο από την Αμερικανική Προεδρία, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να το λάβουμε μέχρι τη στιγμή, που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Χωρίς αμφιβολία η μέχρι στιγμής άρνηση έκδοσης ανακοίνωσης, είναι ένα μήνυμα στον Ερντογάν ότι βιάστηκε να μιλήσει, επιχειρώντας να θέσει τη δική του ατζέντα στον κ. Τραμπ.
Πάντως, αξιωματούχος μας δήλωσε ότι η αμερικανική θέση για το ρωσικό σύστημα S-400 και τα μαχητικά F-35, παραμένει η ίδια. Για να συζητηθεί η πιθανότητα επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 πρέπει να απαλλαγεί από τους S-400.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αναδεικνύουμε ως πρώτο θέμα κάθε ισχυρισμό των Τούρκων. Οι Αμερικανοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Τελεία και παύλα. Αν ταυτίζονται με τα δικά μας, τόσο το καλύτερο. Αν όμως ταυτίζονται με την Τουρκία, τόσο το χειρότερο…
Μεγάλη μέρα η σημερινή για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Τραμπ θα μιλήσει το πρωί (τοπική ώρα) με τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε χθες το βράδυ ότι έχουν συμφωνηθεί πολλά στοιχεία της Τελικής Συμφωνίας, αλλά πολλά απομένουν.
“Χιλιάδες νέοι στρατιώτες, και άλλοι, σκοτώνονται. Κάθε εβδομάδα έχουμε 2.500 θανάτους στρατιωτών, και από τις δύο πλευρές, και αυτό πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ. Ανυπομονώ για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν”, σημείωσε ο κ. Τραμπ.
Είναι η έναρξη του μεγάλου αμερικανορωσικού παζαριού. Θα φανεί σήμερα ποιος θα χάσει τα περισσότερα και ποιος θα κερδίσει.
Ο Πρόεδρος Τραμπ, που δεν είναι συνηθισμένος να φεύγει από μία διαπραγμάτευση με απώλειες, περιμένει θετικές απαντήσεις από τον Πούτιν για την εκεχειρία. Θα έλεγα πως δεν είναι σε φάση να συναντήσει άρνηση από τον Ρώσο πρόεδρο.
Έχει μπει βαθιά στο μυαλό του ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος. Και ότι μόνο αυτός μπορεί να το πετύχει.
Η εκπρόσωπος Κάρολιν Λεβίτ δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά, όσο είμαστε αυτή τη στιγμή. Είμαστε μόνο 10 μέτρα από τον στόχο. Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να το κάνει.
Είπε και κάτι άλλο η κ. Λεβίτ. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι «πρόθυμος» να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εάν χρειαστεί.
Απ’ εκεί και πέρα κυριαρχεί η ανησυχία μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και σε συνδυασμό με τις αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη.
Το Εβραϊκό Κράτος ενημέρωσε το Λευκό Οίκο για τις επιχειρήσεις και έλαβε το πράσινο φως, άρα εγκρίθηκαν οι επιθέσεις. Μερικοί διπλωμάτες υποψιάζονται ότι όλα έχουν σχέση μεταξύ τους και ότι ο μεγάλος στόχος θα είναι το Ιράν.
Ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε υπεύθυνο το Ιράν για τυχόν νέες επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης. Θα βρεθεί μπροστά σε «ολέθριες» συνέπειες, προειδοποίησε ο κ. Τραμπ.
Έγραψε συγκεκριμένα ότι:
«Κάθε βολή από τους Χούθι θα θεωρείται, από εδώ και στο εξής, ως βολή από τα όπλα και την ηγεσία του ΙΡΑΝ, και το ΙΡΑΝ θα θεωρηθεί υπεύθυνο και θα υποστεί τις συνέπειες, και αυτές οι συνέπειες θα είναι ολέθριες!».
Όπως σας είπα, υπάρχει αυτός ο φόβος ότι ενώ προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα ξεκινήσει ένα άλλο, που θα είναι περιφερειακός.
«Οι εκατοντάδες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τους Χούθι, τους μοχθηρούς μαφιόζους και τραμπούκους από την Υεμένη, που μισούνται από τον λαό της Υεμένης, όλες προέρχονται από το Ιράν και ενορχηστρώνονται από το Ιράν», τόνισε ο Τραμπ και πρόσθεσε:
Η Τεχεράνη υπαγορεύει κάθε «πράξη και συμπεριφορά» των Χούθι, παρέχοντάς τους «όπλα, χρήματα, εξαιρετικά εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, ακόμη και πληροφορίες».
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Αναλύσεις
Τα λάθη στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Πραχαλιάς
Για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοινώθηκε μπορώ να πω πολλά, αλλά θα το αποφύγω. Σε μια φυσιολογική χώρα, η άσκηση κριτικής σε κυβερνητικούς χειρισμούς είναι δουλειά της αντιπολίτευσης. Στη χώρα μας όμως, δυστυχώς, ακόμα και η αντιπολίτευση δείχνει ανήμπορη να αντιληφθεί θεμελιώδη λάθη σε κυβερνητικούς χειρισμούς. Απομένει λοιπόν μόνο ο επιστημονικός λόγος. Και σε αυτόν θα επικεντρωθώ.
Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω με όσο πιο απλό τρόπο μπορώ τα βασικά λάθη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε, αφήνοντας τους αναγνώστες να ξετυλίξουν μόνοι τους το «μίτο της Αριάδνης» και να ξεφύγουν από τα σκοτάδια του λαβυρίνθου.
Θα ξεκινήσω με τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που δεν είναι απλώς νομική και διπλωματική. Είναι πρωτίστως οικονομική, γιατί για πρώτη φορά μετά το 1821 ο ελληνικός ηπειρωτικός χώρος ενοποιείται χωροταξικά με το νησιωτικό χώρο, ειδικά τον αρχιπελαγικό, σε μία ενιαία εθνική οικονομική γεωγραφία, με τη χωροθέτηση οικονομικών δραστηριοτήτων και στη θάλασσα. Οι δύο χωροταξίες όμως, η ηπειρωτική και η θαλάσσια, πρέπει να είναι σε άμεση συνάφεια και συνέργεια μεταξύ τους. Αυτό θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, το τέλος του οικονομικού μαρασμού και της οικονομικής απομόνωσης της νησιωτικής χώρας, ειδικά της αρχιπελαγικής (δηλαδή του Αιγαίου), επιτρέποντας ξανά την οικονομική άνθιση και αειφορία των νησιών. Και αυτό θα δημιουργήσει τις δυναμικές και ακμάζουσες κοινωνίες που πάντα είχαν τα ελληνικά νησιά. Η σημασία αυτού του αποτελέσματος για τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας είναι ανυπολόγιστη, μεγαλύτερη από τη νομική και διπλωματική.
Από τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη από χθες, είναι προφανές ότι αυτή η διάσταση δεν τους έχει απασχολήσει. Γιατί το έμπειρο βλέμμα ενός γεωγράφου αντιλαμβάνεται ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός του ελληνικού θαλάσσιου χώρου που ανακοινώθηκε, ειδικά του αρχιπελαγικού, δεν έγινε με βάση την ενοποίηση της οικονομικής γεωγραφίας της εθνικής επικράτειας, την αποκατάσταση της νησιωτικότητας και την αειφορία της νησιωτικής χώρας, αλλά με βάση το διαμοιρασμό των θαλάσσιων περιοχών σε πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα προβούν σε γεωτρήσεις στις τέσσερις Χωρικές Ενότητες που διαιρέθηκαν οι δύο θαλάσσιες γεωγραφικές οντότητες της ελληνικής επικράτειας (Αρχιπέλαγος Αιγαίου και Ιόνιο Πέλαγος). Πραγματικά δεν θέλω να πω περισσότερα και αφήνω τους αναγνώστες να αντιληφθούν μόνοι τους την ερμηνεία του συνημμένου χάρτη, βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα.
Υπάρχουν όμως και δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε:
α) Το πρώτο λάθος είναι ότι κατακερματίζεται χωροταξικά ο ενιαίος γεωγραφικός χώρος του Αρχιπελάγους του Αιγαίου σε τρείς Χωρικές Ενότητες (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρητικό Πέλαγος), με ότι αυτό συνεπάγεται για τη νομική και διπλωματική διάσταση της υφιστάμενης θαλάσσιας γεωγραφικής οντότητας του Αρχιπελάγους. Το Αιγαίο δεν είναι Πέλαγος αλλά Αρχιπέλαγος και αυτό έχει τεράστια νομική και διπλωματική σημασία για τις επιδιώξεις της χώρας (όταν ο ίδιος κατακερματίζεις τον ενιαίο γεωγραφικό χώρο του Αρχιπελάγους, αδυνατίζεις μόνος σου το επιχείρημα ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου εντάσσεται στο γεωγραφικό σύμπλεγμα των Νοτίων Σποράδων, το οποίο αποτελεί αδιάσπαστο γεωγραφικό τμήμα του ευρύτερου Αρχιπελάγους και όχι τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, ενώ αφετέρου, τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των αρχιπελαγικών χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των ηπειρωτικών χωρών).
β) Το δεύτερο λάθος σχετίζεται με το προηγούμενο, γιατί ακόμα και στον χωροταξικό κατακερματισμό του Αιγαίου, η Χωρική Ενότητα 1 που περιλαμβάνει το γεωγραφικό χώρο του Βορείου Αιγαίου, δεν συμπίπτει με το γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνει διοικητικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αφήνοντας εκτός την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου (νησιά Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων-Κορσεών). Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα του ότι οι τέσσερις θαλάσσιες Χωρικές Ενότητες απεικονίζουν τη διοικητική διάρθρωση των αντίστοιχων Περιφερειών. Άρα ή πρόκειται για χονδροειδές σφάλμα στη σχεδίαση του χάρτη (δεν το είδε κανείς, ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτευση;), ή κάτι άλλο συμβαίνει. Απλώς μνημονεύω ότι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου βρίσκονται τα εγγύτερα όρια γειτονίας με την Τουρκία, ενώ στην ίδια περιοχή έχει μεταφερθεί τους τελευταίους μήνες από το Λακωνικό Κόλπο και η δραστηριότητα «μετάγγισης» του απαγορευμένου ρωσικού πετρελαίου σε παραπλέοντα τάνκερ…
Κλείνω τις λίγες αυτές επισημάνσεις με τη γνωστή ρήση που υπήρχε στο υπέρθυρο της Ακαδημίας του Πλάτωνα (και αναγράφεται σήμερα στο υπέρθυρο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού) «Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω». Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «να μην εισέλθει κάποιος άσχετος»…
*τ. Τμηματάρχης Γεωγραφικής Πολιτικής Γενικού Επιτελείου Στρατού
Αναλύσεις
Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την εθνική στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική απειλή.
Ο κ. Τζούμης τόνισε πως για χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να καταθέσουν θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μέσω επίσημου χάρτη, υπό το φόβο της τουρκικής αντίδρασης. «Ο χάρτης δεν κατοχυρώνει κυριαρχικά δικαιώματα», είπε, υπογραμμίζοντας πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα ασκούνται επί του πεδίου».
Καταφέρθηκε εναντίον της διαχρονικής έλλειψης πολιτικής βούλησης για χρήση στρατιωτικής ισχύος και χαρακτήρισε «ψευδαίσθηση» την πεποίθηση ότι το διεθνές δίκαιο ή οι ξένες δυνάμεις θα σώσουν την Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και έχει καταπατήσει το διεθνές δίκαιο σε Κύπρο και Συρία. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ισχύς», τόνισε με έμφαση.
Ο αντιστράτηγος έκανε λόγο για απουσία κουλτούρας ασφάλειας στην Ελλάδα και επεσήμανε πως ο εθνικός στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος: η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν θα επιβιώσουμε ως έθνος», κατέληξε, δίνοντας ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NEWSFIRE
Αναλύσεις
Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;
Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Ιωάννης Μπαλτζώης: Βλέπω να πηγαίνουμε σε Κάσο 3. Μιλάμε για κατάρρευση της αποτροπής μας. Δεν θα μας βλέπουν σοβαρά πλέον. Εγώ άσκησα κριτική στον αρχηγό, γιατί δεν κατονόμασε την απειλή. Για ποιόν λόγο εξοπλιζόμαστε; Η απειλή είναι μια για την Ελλάδα, η Τουρκία. Μας το υπενθυμίζει κάθε μέρα. Έχει δικαίωμα η Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σε τί πάσχουμε; Δεν απαντάμε σε όσα μας λένε. Και λίγα είπε ο αρχηγός, ότι σε 5 λεπτά θα φύγουν πύραυλοι, ότι έχουμε σχέδιο σε 5 λεπτά να απαντήσουμε. Ο Τραμπ είναι ελέφαντας. Θυμάται τί κάναμε μ τη στήριξη της Καμάλα Χάρις. Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου; Να βάλει μπροστά τα σχέδια με τους εμπορικούς δρόμους, καλώδιο, EastMed, IMEC. Πρότεινε στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό τη μορφή τόξου να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον