Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και το Μέλλον του Πολέμου

Η Νέα Εποχή των Συγκρούσεων

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security

Ο πόλεμος βρίσκεται σε μία ιστορική καμπή. Από τους Μογγόλους του Τζένγκις Χαν, που επιτάχυναν τις στρατιωτικές εκστρατείες τους με τα άλογα, μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση που όπλισε τα έθνη με μηχανές πολέμου, κάθε εποχή έχει φέρει μια νέα καινοτομία που άλλαξε τον τρόπο που διεξάγονται οι συγκρούσεις. Σήμερα, ζούμε την εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα δημιουργούν τη μεγαλύτερη μετατόπιση στην πολεμική ισχύ που έχουμε δει εδώ και αιώνες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής αυτής της αλλαγής. Οι ουκρανοί πολίτες, εφευρετικοί και πρόθυμοι να προστατέψουν τη χώρα τους, έχουν μετατρέψει εμπορικά drones σε φονικά όπλα. Αυτή η “δημοκρατικοποίηση της ακρίβειας” δίνει πλέον σε μικρές, ανεξάρτητες μονάδες τη δυνατότητα να πλήττουν στρατηγικούς στόχους με χαμηλό κόστος και υψηλή φονικότητα.

Από το Εμπόλεμο Παρελθόν στην Τεχνολογική Επανάσταση

Ουκρανία: Το Πειραματικό Εργαστήριο της Νέας Πολεμικής Τεχνολογίας

Στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, έχουμε δει το πρώτο μαζικό deployment μικρών, οικονομικών drones ως όπλα ακριβείας. Οι Ουκρανοί καινοτόμησαν κατασκευάζοντας αυτοσχέδιες βόμβες μέσω 3D εκτύπωσης, με ειδικές κεφαλές που μπορούν να διαπερνούν τη θωράκιση των ρωσικών τανκς. Με drones κόστους μόλις 3.000 δολαρίων, κατάφεραν να πλήξουν στόχους που παραδοσιακά θα απαιτούσαν πυραύλους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Η Ρωσία, από την άλλη, ανέπτυξε ηλεκτρονικό πόλεμο (electronic warfare) που μπλοκάρει τα GPS και τις επικοινωνίες των αμερικανικών οπλικών συστημάτων όπως οι πύραυλοι Javelin και οι εκτοξευτές HIMARS. Ως απάντηση, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν οπτικά κατευθυνόμενα drones και οπτικές ίνες που τους επιτρέπουν να ελέγχουν drones ακόμη και σε περιβάλλοντα με πλήρη ηλεκτρονική παρεμβολή.

AI και Αυτόνομα Οπλικά Συστήματα

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο έχει ήδη ξεκινήσει. Μικρές μονάδες εξοπλισμένες με AI μπορούν να αναγνωρίζουν αυτόματα στόχους μέσω εικόνων, να εκτελούν πλήγματα με απόλυτη ακρίβεια, ακόμα και να λειτουργούν σε πλήρως αποσυνδεδεμένο περιβάλλον. Οι Ισραηλινοί, για παράδειγμα, έχουν τοποθετήσει AI-driven πυροβόλα M61 Vulcan, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν και να καταρρίψουν drones χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η τεχνολογία αυτή ελαχιστοποιεί την ανάγκη για ανθρώπινο παράγοντα στη μάχη, αλλά ταυτόχρονα εγείρει ηθικά και στρατηγικά ερωτήματα. Μπορούμε να επιτρέψουμε σε AI να αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει; Οι κυβερνήσεις που δεν έχουν αυστηρές ρυθμίσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεων, καθώς μη ελεγχόμενα συστήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστροφές.

Οι Μελλοντικές Μάχες: Αποκεντρωμένος Πόλεμος και Κυριαρχία των Drones

Το Νέο Δόγμα του Πολέμου: Ευελιξία και Οικονομική Αποδοτικότητα

Το μέλλον του πολέμου δεν ανήκει πλέον στα υπερ-ακριβά αεροπλανοφόρα και στα βαριά άρματα μάχης. Αντίθετα, ανήκει στις ευέλικτες, αποκεντρωμένες και φθηνές επιθέσεις. Γιατί να ρίξει ένας στρατός έναν πύραυλο 2 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν μπορεί να χρησιμοποιήσει δεκάδες μικρά drones των 10.000 δολαρίων για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα;

Η χρήση των “kamikaze drones” όπως τα ιρανικά Shahed-136, που οι Χούθι της Υεμένης έχουν εκμεταλλευτεί για να επιτεθούν σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής αυτής. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αναχαιτίσουν drones των 20.000 δολαρίων, κάτι που μακροπρόθεσμα είναι μη βιώσιμο.

Η Ισχύς του AI στον Κυβερνοπόλεμο

Το AI δεν χρησιμοποιείται μόνο στα drones και στις μηχανές μάχης, αλλά και στον κυβερνοπόλεμο. Ηλεκτρονικές επιθέσεις με AI μπορούν να βρουν και να εκμεταλλευτούν κενά ασφαλείας με ασύλληπτη ταχύτητα. Μια AI μπορεί να αναλύσει δισεκατομμύρια γραμμές κώδικα σε δευτερόλεπτα και να εντοπίσει αδύναμα σημεία σε κρατικές ή στρατιωτικές υποδομές, καταρρίπτοντας τα δίκτυα επικοινωνίας ή απενεργοποιώντας ενεργειακές υποδομές.

Αυτό σημαίνει ότι, ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να κερδηθεί πριν καν πέσει μια σφαίρα. Η εισβολή δεν θα ξεκινήσει με άρματα μάχης, αλλά με κυβερνοεπιθέσεις που θα καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές και θα αφήσουν τον αντίπαλο ανίκανο να αμυνθεί.

Το Μέλλον της Πολεμικής Τεχνολογίας: Τι Μπορεί να Περιμένουμε;

  • Αυτόνομα φονικά ρομπότ: Δεν είμαστε μακριά από μια εποχή όπου τα στρατεύματα θα υποστηρίζονται από ρομπότ-στρατιώτες που θα εκτελούν αποστολές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
  • AI-καθοδηγούμενοι πύραυλοι: Πύραυλοι που θα προσαρμόζουν την πορεία τους δυναμικά μέσω AI για να μεγιστοποιούν την ακρίβεια τους.
  • Διαστημικός Πόλεμος: Δορυφόροι εξοπλισμένοι με AI θα μπορούν να ανιχνεύουν και να εξουδετερώνουν στόχους σε πραγματικό χρόνο.
  • Βιολογικός και Γενετικός Πόλεμος με AI: Η AI θα μπορεί να σχεδιάσει βιολογικά όπλα προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.
  • Ψυχολογικός Πόλεμος μέσω AI: Παραπληροφόρηση και “deepfake” βίντεο που θα χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση κοινωνιών.

Συμπέρασμα: Η Νέα Εποχή του Πολέμου Είναι Ήδη Εδώ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον πόλεμο σε κάθε επίπεδο. Οι κυβερνήσεις που δεν θα προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, κινδυνεύουν να βρεθούν απροετοίμαστες μπροστά σε έναν αόρατο και πανίσχυρο εχθρό. Ο πόλεμος του μέλλοντος θα είναι ταχύτερος, ακριβέστερος και θα διεξάγεται σε πεδία μάχης που δεν έχουμε καν φανταστεί.

Ο Φιλιππος Χατζής υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό για τέσσερα χρόνια ως Specialist σε ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, συμμετείχε στις επιχειρήσεις «Ασπίδα της Ερήμου» και «Καταιγίδα της Ερήμου» στον Πόλεμο του Κόλπου. Εκεί εκπαιδεύτηκε εντατικά στη συλλογή πληροφοριών, στην αντικατασκοπεία και στις αντιτρομοκρατικές τακτικές, αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες που θα τον καθιστούσαν αργότερα πρωτοπόρο στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας. Μετά τη στρατιωτική του καριέρα, συνέχισε τις σπουδές του στο American Military University (AMU) στη Δυτική Βιρτζίνια, αποκτώντας πτυχίο στην Ασφάλεια και τις Ιδιωτικές Έρευνες. Η εξειδίκευσή του καλύπτει ευρύ φάσμα κρίσιμων τομέων, όπως: - Επιχειρηματική Πληροφόρηση (Business Intelligence) - Συλλογή και Ανάλυση Πληροφοριών (Intelligence Collection and Analysis) - Αντικατασκοπεία (Counterintelligence) - Τρομοκρατία και Αντιτρομοκρατία (Terrorism and Counter-terrorism) - Εγκληματική Πληροφόρηση (Criminal Intelligence) - Κυβερνοπόλεμος (Cyber Warfare) - Τεχνικές Ανάκρισης (Interrogation) Το 1995, ο Φίλιππος Χατζής επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε το γραφείο ιδιωτικών ερευνών International Private Investigators (I.P.I.) https://ipi-detective.com, με έδρα το Μαρούσι και τη Γλυφάδα. Το γραφείο του έγινε συνώνυμο της επαγγελματικής ακεραιότητας και της εχεμύθειας, προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες για τη διαλεύκανση ιδιωτικών και επαγγελματικών υποθέσεων. Πέρα από την πρακτική του ενασχόληση με τις ιδιωτικές έρευνες, ο Χατζής είναι επίσης ένας καινοτόμος στον χώρο της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης. Δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό σχολείο εκπαίδευσης ιδιωτικών ερευνητών, International Private Investigator Online Training School https://detective-school.teachable.com/p/home, που προσφέρει μαθήματα σε επίδοξους ερευνητές παγκοσμίως. Παράλληλα, ίδρυσε το πρώτο περιοδικό για ιδιωτικούς ερευνητές στην Ελλάδα, το www.greekinvestigator.org, το οποίο παρέχει ειδήσεις, αναλύσεις και ενημερώσεις για επαγγελματίες του χώρου. Ο Χατζής διαχειρίζεται επίσης το blog "Intelligence and Security," μια πλατφόρμα στο Patreon https://www.patreon.com/greekinvestigator?utm_campaign=creatorshare_creator, όπου προσφέρει πληροφορίες που σπάνια εμφανίζονται στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, προάγει την κατανόηση θεμάτων ασφάλειας και πληροφοριών, διαφωτίζοντας τους αναγνώστες του με μοναδικές και επίκαιρες αναλύσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η γαλάζια απάτη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Πριν ανάψουμε τα πυροτεχνήματα, ας δούμε τι ακριβώς συνέβη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Πριν ανάψουμε τα πυροτεχνήματα, ας δούμε τι ακριβώς συνέβη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Ο πραγματικός στόχος των Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη;

Βιοτρομοκρατία σε Ουγγαρία και Σλοβακία – Οι συνταγματικές προβλέψεις της Βουδαπέστης κατά των επιρροών ξένων δυνάμεων και πρακτόρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τουρκικός «πόλεμος» και Αθηναϊκό φοβικό σύνδρομο

Η ανακοίνωση για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελεί ουσιαστικά ομολογία αποτυχίας μιας πολιτικής δεκαετιών και δικαίωσης όσων για χρόνια τεκμηριώναμε την ανάγκη προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και δικαίων στο πλαίσιο της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας και του ορθολογισμού της αποτρεπτικής ισχύος.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής, ΔΗΚΟ – S&D

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτελεί υποχρέωση των κρατών της ΕΕ, να αποτυπώσουν σε Χάρτη όλες τις θαλάσσιες ζώνες τους, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων. Οι θαλάσσιες αυτές περιοχές καθορίζονται βάσει της νομοθεσίας-Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014) και της

Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (σε ισχύ από 1994), με 169 συμβαλλόμενα κράτη και την ΕΕ. Η Ελλάδα όφειλε να καταθέσει τον ΘΧΣ μέχρι τον Μάρτιο 2021 αλλά όχι μόνο καθυστέρησε φοβούμενη «τουρκικές αντιδράσεις», αλλά καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ για την καθυστέρηση (Φεβρ. 2025). Η εξέλιξη δεν αποτελεί οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά, μη έχοντας πλέον διέξοδο, αποτελεί μια ουσιαστική και θετική ενέργεια δεδομένου ότι Ελλάδα-Κύπρος εφάπτονται δυνητικά όπως στον Χάρτης ΑΟΖ της ΕΕ (Σεβίλλης 1997).

Σε ευρύτερο επίπεδο, τα γεγονότα καταδεικνύουν πικρές αλήθειες. Ο τουρκικός επεκτατισμός, τώρα με τον μανδύα του ισλαμοφασισμού, παραμένει αναλλοίωτος και επιβεβαιώνεται το πλαίσιο δράσης του: οι τουρκικές επιδρομές επιχειρούνται σε περιπτώσεις συντριπτικής υπεροπλίας έναντι ενός αδύνατου θύματος, όπως Κύπρος, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Κούρδοι … Το τουρκικό καθεστώς δεν προχωρά σε σύρραξη με την Ελλάδα, ενόσω δεν διαθέτει υπεροπλία και ενόσω μια γενική σύρραξη θα ανοίξει απρόβλεπτες επιπτώσεις εντός Τουρκίας, κυρίως από το Κουρδικό.

Εκείνο που και τώρα προηγήθηκε ήταν ένας «πόλεμος» εκβιασμών και απειλών, διά του οποίου η Τουρκία αποτρέπει την άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και έχει εμφυτεύσει ένα φοβικό σύνδρομο στην πολιτική ελίτ στην Αθήνα. Αυτή η εμμονική φοβία «έφερε» το Τουρκολιβυκό μνημόνιο στην Αν. Μεσόγειο και την Αθήνα να ενεργεί σήμερα κατόπιν εντολής του Δικαστηρίου της ΕΕ. Κι όσοι στην Αθήνα νόμιζαν ότι εγκαταλείποντας την Κύπρο θα χορτάσει το τουρκικό θηρίο και έχασαν τον ύπνο τους φοβούμενοι πόλεμο, έχουν πάλι διαψευστεί.
Πάντως, με καθυστέρηση δεκαετιών, δικαιώνεται και ο τότε Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος ο οποίος επέμενε διορατικά για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά στην Αθήνα, από τον Σημίτη τότε ως τον Μητσοτάκη σήμερα, «επένδυαν» στην πολιτική του κατευνασμού, η οποία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται εν μέσω πρωτόγνωρων ευνοϊκών εξελίξεων.

Χαρακτηριστικά, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη πρωτοστατεί για Ευρωπαϊκή απάντηση σε απειλές κατά χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ (π.χ. Ουκρανία), αλλά «ξεπλένει» την κατοχή της Κύπρου και την νεο-οθωμανική υπαρκτή απειλή κατά Ελλάδας-Κύπρου μεταθέτοντας τις τουρκικές παρανομίες στο διμερές επίπεδο κι έξω από το Ευρωτουρκικό πλαίσιο, όπως για δεκαετίες επεδίωκε η Τουρκία! Έτσι, είχαμε το Σύμφωνο Φιλίας Αθήνας-Άγκυρας και τον Δεκέμβριο 2024, με την Αθήνα πρόθυμη, τερματίστηκαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για τις παρανομίες της στην Ανατ. Μεσόγειο το 2019 κι άνοιξε πλέον ο διάλογος για διεύρυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε στρατηγικούς τομείς όπως το εμπόριο, ενέργεια και άμυνα!

Η ανακοίνωση για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελεί ουσιαστικά ομολογία αποτυχίας μιας πολιτικής δεκαετιών και δικαίωσης όσων για χρόνια τεκμηριώναμε την ανάγκη προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και δικαίων στο πλαίσιο της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας και του ορθολογισμού της αποτρεπτικής ισχύος.

Καλή Ανάσταση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τα λάθη στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Πραχαλιάς

Για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοινώθηκε μπορώ να πω πολλά, αλλά θα το αποφύγω. Σε μια φυσιολογική χώρα, η άσκηση κριτικής σε κυβερνητικούς χειρισμούς είναι δουλειά της αντιπολίτευσης. Στη χώρα μας όμως, δυστυχώς, ακόμα και η αντιπολίτευση δείχνει ανήμπορη να αντιληφθεί θεμελιώδη λάθη σε κυβερνητικούς χειρισμούς. Απομένει λοιπόν μόνο ο επιστημονικός λόγος. Και σε αυτόν θα επικεντρωθώ.

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω με όσο πιο απλό τρόπο μπορώ τα βασικά λάθη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε, αφήνοντας τους αναγνώστες να ξετυλίξουν μόνοι τους το «μίτο της Αριάδνης» και να ξεφύγουν από τα σκοτάδια του λαβυρίνθου.

Θα ξεκινήσω με τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που δεν είναι απλώς νομική και διπλωματική. Είναι πρωτίστως οικονομική, γιατί για πρώτη φορά μετά το 1821 ο ελληνικός ηπειρωτικός χώρος ενοποιείται χωροταξικά με το νησιωτικό χώρο, ειδικά τον αρχιπελαγικό, σε μία ενιαία εθνική οικονομική γεωγραφία, με τη χωροθέτηση οικονομικών δραστηριοτήτων και στη θάλασσα. Οι δύο χωροταξίες όμως, η ηπειρωτική και η θαλάσσια, πρέπει να είναι σε άμεση συνάφεια και συνέργεια μεταξύ τους. Αυτό θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, το τέλος του οικονομικού μαρασμού και της οικονομικής απομόνωσης της νησιωτικής χώρας, ειδικά της αρχιπελαγικής (δηλαδή του Αιγαίου), επιτρέποντας ξανά την οικονομική άνθιση και αειφορία των νησιών. Και αυτό θα δημιουργήσει τις δυναμικές και ακμάζουσες κοινωνίες που πάντα είχαν τα ελληνικά νησιά. Η σημασία αυτού του αποτελέσματος για τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας είναι ανυπολόγιστη, μεγαλύτερη από τη νομική και διπλωματική.

Από τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη από χθες, είναι προφανές ότι αυτή η διάσταση δεν τους έχει απασχολήσει. Γιατί το έμπειρο βλέμμα ενός γεωγράφου αντιλαμβάνεται ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός του ελληνικού θαλάσσιου χώρου που ανακοινώθηκε, ειδικά του αρχιπελαγικού, δεν έγινε με βάση την ενοποίηση της οικονομικής γεωγραφίας της εθνικής επικράτειας, την αποκατάσταση της νησιωτικότητας και την αειφορία της νησιωτικής χώρας, αλλά με βάση το διαμοιρασμό των θαλάσσιων περιοχών σε πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα προβούν σε γεωτρήσεις στις τέσσερις Χωρικές Ενότητες που διαιρέθηκαν οι δύο θαλάσσιες γεωγραφικές οντότητες της ελληνικής επικράτειας (Αρχιπέλαγος Αιγαίου και Ιόνιο Πέλαγος). Πραγματικά δεν θέλω να πω περισσότερα και αφήνω τους αναγνώστες να αντιληφθούν μόνοι τους την ερμηνεία του συνημμένου χάρτη, βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα.

Υπάρχουν όμως και δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε:

α) Το πρώτο λάθος είναι ότι κατακερματίζεται χωροταξικά ο ενιαίος γεωγραφικός χώρος του Αρχιπελάγους του Αιγαίου σε τρείς Χωρικές Ενότητες (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρητικό Πέλαγος), με ότι αυτό συνεπάγεται για τη νομική και διπλωματική διάσταση της υφιστάμενης θαλάσσιας γεωγραφικής οντότητας του Αρχιπελάγους. Το Αιγαίο δεν είναι Πέλαγος αλλά Αρχιπέλαγος και αυτό έχει τεράστια νομική και διπλωματική σημασία για τις επιδιώξεις της χώρας (όταν ο ίδιος κατακερματίζεις τον ενιαίο γεωγραφικό χώρο του Αρχιπελάγους, αδυνατίζεις μόνος σου το επιχείρημα ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου εντάσσεται στο γεωγραφικό σύμπλεγμα των Νοτίων Σποράδων, το οποίο αποτελεί αδιάσπαστο γεωγραφικό τμήμα του ευρύτερου Αρχιπελάγους και όχι τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, ενώ αφετέρου, τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των αρχιπελαγικών χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των ηπειρωτικών χωρών).

β) Το δεύτερο λάθος σχετίζεται με το προηγούμενο, γιατί ακόμα και στον χωροταξικό κατακερματισμό του Αιγαίου, η Χωρική Ενότητα 1 που περιλαμβάνει το γεωγραφικό χώρο του Βορείου Αιγαίου, δεν συμπίπτει με το γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνει διοικητικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αφήνοντας εκτός την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου (νησιά Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων-Κορσεών). Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα του ότι οι τέσσερις θαλάσσιες Χωρικές Ενότητες απεικονίζουν τη διοικητική διάρθρωση των αντίστοιχων Περιφερειών. Άρα ή πρόκειται για χονδροειδές σφάλμα στη σχεδίαση του χάρτη (δεν το είδε κανείς, ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτευση;), ή κάτι άλλο συμβαίνει. Απλώς μνημονεύω ότι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου βρίσκονται τα εγγύτερα όρια γειτονίας με την Τουρκία, ενώ στην ίδια περιοχή έχει μεταφερθεί τους τελευταίους μήνες από το Λακωνικό Κόλπο και η δραστηριότητα «μετάγγισης» του απαγορευμένου ρωσικού πετρελαίου σε παραπλέοντα τάνκερ…

Κλείνω τις λίγες αυτές επισημάνσεις με τη γνωστή ρήση που υπήρχε στο υπέρθυρο της Ακαδημίας του Πλάτωνα (και αναγράφεται σήμερα στο υπέρθυρο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού) «Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω». Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «να μην εισέλθει κάποιος άσχετος»…

*τ. Τμηματάρχης Γεωγραφικής Πολιτικής Γενικού Επιτελείου Στρατού

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις29 λεπτά πριν

Η γαλάζια απάτη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Πριν ανάψουμε τα πυροτεχνήματα, ας δούμε τι ακριβώς συνέβη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Διεθνή29 λεπτά πριν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα...

Διεθνή59 λεπτά πριν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Ο παραβάτης της Μεγάλης Παρασκευής

Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευης σκιά μικρά εδραμεν τοίχο, τοίχο , σκότος και ημίφως ακολουθών προς την πλατεία της πολίχνης...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τουρκικός «πόλεμος» και Αθηναϊκό φοβικό σύνδρομο

Η ανακοίνωση για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελεί ουσιαστικά ομολογία αποτυχίας μιας πολιτικής δεκαετιών και δικαίωσης όσων για χρόνια τεκμηριώναμε την...

Δημοφιλή