Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Το 1821 και η Κύπρος μας

Οι σφαγές της 9ης Ιουλίου του 1821 και όσα ακολούθησαν στα δύσκολα εκείνα χρόνια αποτελούν την έκφραση μιας διαχρονικής αντιμετώπισης των Ρωμιών από τους Οθωμανούς δυνάστες διοικητικούς.

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Οι σφαγές της 9ης Ιουλίου του 1821 και όσα ακολούθησαν στα δύσκολα εκείνα χρόνια αποτελούν την έκφραση μιας διαχρονικής αντιμετώπισης των Ρωμιών από τους Οθωμανούς δυνάστες διοικητικούς. Ο Νεοκλής Σαρρής τα εξήγησε επαρκώς γραπτώς και προφορικώς για δεκαετίες.
Ευτυχώς τα γεγονότα και το ήθος των σφαγέων τα μετέφερε με αριστουργηματικό λόγο ελληνικό ο ποιητής μας Βασίλης Μιχαηλίδης μαζί με την ανδρεία θυσιαστικότητα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού του μάρτυρα που με τη σύνολη πορεία του μέχρι τον θάνατο παρέμεινέ ο μπροστάρης μας στο δύσκολο μας βίο και νοηματοδότησε την αγάπη του απλού Κυπριώτη για την προσωπική και συλλογική ελευθερία…
Η σφαγιαστική εμμονή εναντίον των Χριστιανών και των υποδούλων τους γενικά η παρασιτική πλούσια διαβίωση στη βάση εκμετάλλευσης των αδυνατων η ληστρική διαχείριση ξένων περιουσιών συνεχίστηκέ με ποικίλους τρόπους μέχρι τις μέρες μας.
Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.βΠολεμούν την ελευθερία και τη Δημοκρατία που εμεις αγαπούμε.
Οι κρεμμάλλες του Σεραγίου απαγχονίζαν και τον έρωτα ελευθερίας και πατρίδος του απλού Ρωμιου της Κύπρου.βΜε άλλους είδους αγχόνες μας βασανίζουν ποικιλοτρόπως απο τις 20 Ιουλίου του 1974.
Αλήθεια πικρή.Δεν την αγάπησαν ποτε την ελευθερία μας.
Απλά εμποδίζει τον παρασιτικό αδικό τους βίο.
Ο ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
ΑΝΔΡΕΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΑΝΗΡ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ
Ο Κύπρου Κυπριανος είχε προτάσεις για να σωθει.νΤο ζεμενον αμαξιν,βτα κουσουλατα στη Σκάλαν που είχαν ασυλιαν.Ηταν όμως ανηρ άλλου μεταλλου.
Όσο ήταν στο χεριν του  πασκιζει να σώσει τον λαον του από τη σφαγην.Δεν επέλεξεν το ατομικόν ούτε ο ίδιος,ούτε οι λοιπόν ιερωμενοι και λα ι κοι.Αυτη η επιλογή δεν βολευει πολλούς από τους σημερινους βολεμενους της προαποφασισμενης,ενιοτε προπληρωμενης ποικιλοτροπως ιστοριοαμπελογραφιας της αποδομησης και της αμφισβητησης των παντων πλην των κομμματων η των εμμονων της η των κρυφιων χορηγων τους.Ευτυχως έγραψε δι αυτά εγκαιρως ο σοφός δάσκαλος ημων Σαββας Παυλου.
Το πνεύμα της καταφασης της προσωπικης θυσιας όπως το διασωζει ποιητικα και ευρηματικα ο Βασίλης Μιχαηλίδης είναι όντως ηρωικον και απελευθερωτικον από τον φοβον του θάνατο.Αποτελει δε ορισμον του πεφωτισμενου ηγετου
«Δεν θέλω, Κκιόρ-ογλου, εγιώ να φύω που την Χώραν,
γιατί αν φύω, το κακόν εν’ να γινή περίτου.
Θέλω να μείνω, Κκιόρ-ογλου, τζι ας πα’ να με σκοτώσουν,
ας με σκοτώσουσιν εμέν τζι οι άλλοι να γλυτώσουν.
Δεν φεύκω, Κκιόρ-ογλου, γιατί, αν φύω, ο φευκός μου
εν’ να γενή θανατικόν εις τους Ρωμιούς του τόπου.
Να βάλω την συρτοθηλειάν εις τον λαιμόν του κόσμου;
Παρά το γαίμαν τους πολλούς εν’ κάλλιον του πισκόπου”
Ο Κυπριανος ως ποιμην καλός δεν φυγομαχει ,δεν καταβαλλεται από φοβον.Αγαπα την ελευθερία.Διακινδυνευει δια αυτην και παραμενει αποφασισμενος για την θυσιαν για μιαν πορεία εως της ακραιας οδου που την ορίζει η αγχονη.Συνοπτικα ορίζει την πορεία των γεγονοτων η Μαρία Χριστοδουλου”
Παρόλο που ο ίδιος είχε προσωπική επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, συναντήθηκε με Φιλικούς και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από το 1818 ή το 1819, μυώντας, με τη σειρά του, κι άλλους Κύπριους πρόκριτους, αποφάσισε πως δεν ήταν σοφό να λάβει η Κύπρος ενεργά μέρος στην Επανάσταση. Αντ’ αυτού περιόρισε τη συμβολή του νησιού σε υλική βοήθεια. Αυτό δεν εμπόδισε την Πύλη από το να διατάξει τον Διοικητή της Κύπρου, Κουτσιούκ Μεχμέτ να θανατώσει τον Αρχιεπίσκοπο, μαζί και τους Επισκόπους και άλλους προύχοντες του νησιού.
Την 9η Ιουλίου 1821 οι Πύλες της Λευκωσίας έκλεισαν νωρίτερα. Πρώτοι καρατομήθηκαν οι τρεις Επίσκοποι· o Πάφου Χρύσανθος, o Κιτίου Μελέτιος και ο Κυρηνείας Λαυρέντιος. Το ίδιο απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός απαγχονίστηκε σε μία συκαμινιά στο Σεράγιο, αφού πρώτα προσευχήθηκε και ευλόγησε το σχοινί που θα του έπαιρνε τη ζωή. “
Ητο ανηρ ΑΝΔΡΕΙΟΣ,ποιμην θυσιαστικος.

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Αναλύσεις

Γενεύη Αύγουστος 1974: Ο Κίσινγκερ, ο Ετσεβίτ και οι άλλοι πρωταγωνιστές

Άπταιστος συγχρονισμός στον καθορισμό της τελικής γραμμής Αττίλα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Θεόδωρος Χαραλάμπους *

Ο Κίσινγκερ, τις κρίσιμες μέρες της διάσκεψης της Γενεύης, τον Αύγουστο του 1974, βρισκόταν σε άμεση και συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ. Με τις ευλογίες του αφέθηκε η Τουρκία να υλοποιήσει, την προγραμματισμένη δεύτερη φάση, της βάρβαρης Τούρκικης επιχείρησης εναντίον της Κύπρου. Ο Ετζεβίτ, μέσω του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ενημέρωσε λεπτομερειακά τον Κίσινγκερ, για την τελική γραμμή Αττίλα

Παρουσιάζουμε στην συνέχεια, αποσπάσματα από αποχαρακτηρισμένα τηλεγραφήματα και πρακτικά συνεδριάσεων από το αρχείο του Κίσινγκερ και της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Αυτά, την κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν και αμέσως μετά το ναυάγιο της διάσκεψης της Γενεύης (βράδυ 13ης προς 14η Αυγούστου 1974).

Μέσα από τα κείμενα που παρατίθενται διαφαίνεται η σαφής πολιτική θέση του Κίσινγκερ να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Αδίσταχτα, χωρίς ίχνος πολιτικής ηθικής και ανθρώπινης ευαισθησίας.

Πρακτικά συνεδρίας στο Λευκό Οίκο, Τρίτη 13 Αυγούστου 1974, 9.00 π.μ., ώρα Ουάσιγκτον, (4.00 μ.μ. ώρα Κύπρου).

Συμμετείχαν ο Προέδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ, ο Υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο Στρατηγός Βρεντ Σκοουκροφτ. Κίσινγκερ: Το πρόβλημα στη Γενεύη είναι ότι οι Τούρκοι βλέπουν ότι όσο παρατείνεται η διαπραγμάτευση τόσο πιο δύσκολη γίνεται η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση. Οι Έλληνες καθυστερούν, θέλουν αναστολή των διαπραγματεύσεων για 36 ώρες. Οι Τούρκοι μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν την αναστολή των 36 ωρών, γιατί θα δυσκολεύονταν στην ανάληψη μονομερούς δράσης. Πρόεδρος Φόρντ: Τι θα κάνουμε αν οι Τούρκοι προχωρήσουν; Κίσινγκερ: Θα πρέπει να τους καταψηφίσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Έτσι έχουμε άλλοθι για να μην πάνε οι Έλληνες σε πόλεμο. Οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εθνικιστές. Εδώ και μερικά χρόνια, η Τουρκική τακτική είναι σωστή. Αρπάζουν ότι θέλουν και μετά διαπραγματεύονται με βάση την κατοχή. Σίγουρα δεν θέλουμε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο, αλλά αν συνέβαινε, η Τουρκία είναι πιο σημαντική για μας.

Τηλεγράφημα του Κίσινγκερ προς τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Γουίλιαμ Μακόμπερ, 15 Αυγούστου 1974, ώρα 01.50 π.μ. Ζ (Απόρρητο 178616).

Αναφέρει στο τηλεγράφημα του ο Κίσινγκερ : Θα πρέπει να δείτε τον Ετζεβίτ το συντομότερο δυνατό για να του δώσετε το ακόλουθο προφορικό μήνυμα (να μην αφήσετε τίποτα γραπτώς). Θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες έχουν ζητήσει από τη Βρετανική Κυβέρνηση να παράσχει αεροπορική κάλυψη για τη μεταφορά Ελληνικής Μεραρχίας από την Κρήτη στην Κύπρο. Αποθαρρύνουμε έντονα τους Βρετανούς να το κάνουν. Θα ενίσχυε, ωστόσο την θέση μας εάν ο Ετσεβίτ μπορούσε να μας διαβεβαιώσει ότι οι Τουρκικές δυνάμεις δεν θα κινηθούν νότια της γραμμής που ο Ετσεβίτ μας περιέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως την βασική ζώνη. Συνεχίζει και διαβεβαιώνει ο Κίσινγκερ τον Ετσεβίτ: We are trying to be helpful to the Turkish Government….. We are sympathetic to the Turkish position”.

Τηλεγράφημα από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Γουίλιαμ Μακόμπερ, προς τον Κίσινγκερ, 15 Αυγούστου 1974, ώρα 10.20 π.μ. Ζ.

Αναφέρει στο τηλεγράφημα του ο Πρέσβης: Αναφορικά με το δεύτερο σας μήνυμά ρώτησα τον Πρωθυπουργό Ετζεβίτ αν μπορούσε να δώσει διαβεβαίωσή ότι οι Τουρκικές δυνάμεις δεν θα κινηθούν νότια της γραμμής που μας περιέγραψε νωρίτερα, ως το νότιο άκρο της «βασικής ζώνης» του. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, έφερα μαζί μου τον χάρτη που μου είχε δώσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός και στον οποίο είχε χαράξει τις Τουρκικές προτεινόμενες γραμμές.

Ο Ετζεβίτ μου έδειξε την δεύτερη γραμμή. Αυτή ξεκινά από το ίδιο σημείο στη Λευκωσία και συνεχίζει σε ευθεία προς την Τύμπου, όπου υπάρχει ένα μικρό αεροδρόμιο. Ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι το έχουν ήδη καταλάβει. Η γραμμή πηγαίνει απευθείας στην Αμμόχωστο, μπαίνοντας στην Αμμόχωστο στο ίδιο σημείο όπως πριν. Η τελευταία επισήμανσή του ήταν ότι όταν η Τουρκική επιχείρηση ολοκληρωθεί η Τουρκία θα ήταν διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στους Έλληνες. Ρώτησα εάν αυτές θα περιλαμβάνουν και εδαφικές παραχωρήσεις. Είπε ναι.

Πρακτικά συνεδρίας στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Ουάσιγκτον 15 Αυγούστου 1974, 4.30 μ.μ. Ζ. Με την συμμετοχή των Χένρι Κίσινγκερ, Τζόζεφ Σίσκο και άλλων αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ακολουθεί μέρος των πρακτικών. Κίσινγκερ: Οι Έλληνες πήγαν στη Γενεύη με την ιδέα ότι θα τους στήριζε η Βρετανία και ότι θα μπορούσαν να βασιστούν στους Βρετανούς. Το να φτάσουν σε αδιέξοδο σε 48 ώρες μετά τη σύγκληση της διάσκεψης είναι ένδειξη ανικανότητας. Αν ο Κάλαχαν ενεθάρρυνε τον Κληρίδη να υποβάλει κάτι, τότε θα μπορούσε να χτίσει πάνω σε αυτό. Χάρτμαν*: Ο Κληρίδης είχε συνεννοηθεί με τον Καραμανλή ότι όταν ο Κληρίδης του έλεγε ποια είναι η ελάχιστη θέση του ο Καραμανλής θα τον υποστήριζε. Κίσινγκερ: Γιατί δεν το έκανε; Μπάφουμ*: Δεν έχει εμπειρία. Αντιμετώπιζε αυτές τις διαπραγματεύσεις σαν να ήταν συνδικαλιστική συνάντηση. Κίσινγκερ: Του τηλεφώνησα και δεν ήξερε τι επρόκειτο να προτείνει…. Ο Καραμαλής θεωρείται ότι ξεπουλά Ελληνικά συμφέροντα έναντι των Βρετανών. Αυτή την στρατηγική δεν την συζήτησε ποτέ μαζί μας…..Ο Κάλαχαν πίεζε για συνάντηση στις 8 Αυγούστου, οι Τούρκοι ήθελαν την 12η ή την 14η. Αν είχε λογική, όσο αργότερο τόσο το καλύτερο. Επικεντρώθηκε σε μικρό-παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

(*Arthur Hartman, Assistant Secretary EUR, William Buffum, Assistant Secretary IO)

Ο Κάλαχαν  γνώριζε για τις Τουρκικές προετοιμασίες για την δεύτερη εισβολή, από τις 9  Αυγούστου 1974. Τον ενημέρωσαν τα Βρετανικά επιτελεία και οι μυστικές του υπηρεσίες και με την σειρά του ενημέρωσε τον Κίσινγκερ. Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και Η.Β. στην Άγκυρα συναντώνται, ενημερώνονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες. Σημαντική η αναφορά του Γουίλιαμ Μακόμπερ προς τον Βρεττανό συνάδελφο του (όπως καταγράφετε σε απόρρητο τηλεγράφημα του προς τον Κίσινγκερ (15 Αυγούστου 1974, 08.52 π.μ.) Αναφέρει: “ I said that with the fall of Famagusta, I expected Turkish intention might now turn westward. But the purport of the Prime Minister’s (Ecevit) conversation with me was westward not southward.”

Καταλήγοντας κάνω έκκληση όπως ανατεθεί, η εξέταση του Φακέλου Κύπρου σε έγκριτους ιστορικούς (όχι σε πολιτικούς και κομματικούς).Το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίθει ιστορικών ανακριβειών, περιέχει χαλκευμένα έγγραφα, αναληθείς “μαρτυρίες” και αναφορές. Ακόμη πρέπει να μελετηθούν τα νέα στοιχεία, τα αποδεσμευμένα έγγραφα αλλά και μαρτυρίες που αγνοήθηκαν η αφέθηκαν στο περιθώριο. Το οφείλουμε στις νέες γενιές. Η ιστορική αλήθεια δεν καταγράφετε με την απλή πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή.

*Καθηγητής Πανεπιστημίου

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προβλητική ταινία τρόμου που στοχοποιεί το ορφανοτροφείο Πριγκήπου!

Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της ταινίας τρόμου που στοχοποιεί το Ρωμαίικο Ορφανοτροφείο Πριγκήπου και δαιμονοποιεί τον Σταυρό!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της ταινίας τρόμου που στοχοποιεί το Ρωμαίικο Ορφανοτροφείο Πριγκήπου και δαιμονοποιεί τον Σταυρό!

Δικαστική απόφαση δικαιώνει το Πατριαρχείο και αναστέλλει την προβολή της προσβλητικής ταινίας τρόμου, με τον τίτλο “Ορφανοτροφείο Πριγκήπου”. Το Πατριαρχείο απέδειξε και πάλι ότι δεν απεμπολεί τα δικαιώματα του.

Η ταινία προσβάλλει το σύμβολο του Σταυρού και δυσφημίζει απροκάλυπτα το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου! Οι συντελεστές της ταινίας (σκηνοθέτης Cem Kaymakçı), η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία ταινιών τρόμου, επέλεξαν τον τίτλο «RUM YETIMHANESI» (σ.σ. Ρωμαίικο Ορφανοτροφείο).

Από την εφημερίδα Ανατολή

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ GEOPOLITICO: Το Πατριαρχείο υφίσταται στην Πόλη επί δύο χιλιετίες…Από τότε που ήταν Αρχιεπισκοπή. Πέρασε από διωγμούς τρομερούς…μέσα εις τους αιώνας…Και θα αναγεννηθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Τα καλαθάκια με τα αυγά! Παραμονές Πάσχα του 1974

Ούτως ετοιμάζοντο κατά πρώτον τα περιλάλητα χρωματιστά αυγά του Εβδόμου Δημοτικού της Λεμεσού του Χαράκη όταν η Κύπρος ήτο ακόμη νήσος ελευθέρα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης

Παραμονες του Πάσχα το εβδομηντα τέσσερα εμείς οι δευτεραιοι παρακολουθουσαμε ποθαμμαζοντες και ξηστικοι τις δασκαλες μας και τις δύο φιλοτιμες καθαρίστριες να ετοιμαζουν τα καλαθακια με τα χρωματιστά αυγα δια την πολυαναμενομενην κληρωσην των πασχαλινων δωρων .

Ητο μια διαδικασία αρκουντως περιπετειωδης και συναρπαστικη δι ημας τους ψιλοκουρεμενους του Χαρακη.

Κατά πρώτον ευρεθησαν τα μυθικα άσπρα καλαθακια των φραουλων.Στο συνεργατικον τις αγοραζαν οι Εγγλεζοι και σπανιως ολιγοστοι ευποροι που εξεπεφταν εις τας αν της Λεωφορου γειτονιάς.Αφου επλενοντο κάλως οι λευκες καλαθοειδεις θηκες εστεγνωναν εις το ηλιον της ανοίξεως.

Κατόπιν τα χωρκατικα αυγα εντυνοντο με φύλλα επ αυτών .Ούτως όταν εχρωματιζοντο μυστυριωδως επαρουσιαζαν φύλλο είδη όμορφα σχήματα.Οταν τα επρωτοειδαμεν τελειωμενα να τοποθετουνται εντος των κιτιων ο θαυμασμος ητο μεγας και οι διερωτησεις πολλές.

Ούτως ετοιμάζοντο κατά πρώτον τα περιλαλητα χρωματιστά αυγα του Εβδομου Δημοτικού της Λεμεσου στους Χαρακη όταν η Κύπρος ητο ακομη νησος ελευθερα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή