Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Αυτά παθαίνει μια χώρα που δεν ξέρει τη σημασία της λέξης «στρατηγική»

Η Τουρκία δεν δέχεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή που έχουμε οριοθετήσει με την Αίγυπτο –συμφωνία την οποία υποτίθεται ότι υπογράψαμε με βαρύ κόστος, όπως προαναφέρθηκε–, και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πρόοδο του έργου στην περιοχή που εκτείνεται 6 ν.μ. ανατολικά της Κάσου, αν δεν αναγνωρίσει η Ελλάδα κυριαρχικά δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η Κύπρος, ένα μικρό κράτος με περιορισμένη στρατιωτική ισχύ, χωρίς μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία και υποβρύχια, άρχισε να οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τις γειτονικές χώρες χωρίς να φοβάται… πόλεμο με την Τουρκία, όπως οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών.

Μάλιστα, η Ελλάδα όχι μόνο δεν οριοθέτησε την ΑΟΖ της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά απέτρεψε τη Λευκωσία να κάνει σωστή οριοθέτηση με την Αίγυπτο που τότε το αποδεχόταν, για να μην φανούν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι δήλωσε ο Νίκος Ρολάνδης, πρώην υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», εξηγώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αθήνα αποφάσισε να κάνει μερική υποχώρηση για το Καστελόριζο:

«Συμφωνήσαμε μετά από διαπραγματεύσεις 3-4 ετών με την Αίγυπτο και πετύχαμε οριοθέτηση στη μέση γραμμή, που ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα, αν και οι Αιγύπτιοι ήθελαν τη γραμμή βορειότερα περίπου 30 χιλιόμετρα. Αυτό που μας βοήθησε ήταν η πληροφορία μας μέσω του πρέσβη μας Δρουσιώτη στην Αίγυπτο, ότι την ίδια περίοδο διαπραγματεύονταν με τη Σαουδική Αραβία που είχε επίσης μεγάλη ακτογραμμή. Έτσι θα ήταν win–win».

Για την Κύπρο, όπως είπε, εκείνη η θαλάσσια λωρίδα που εξασφάλισε με τη μέση γραμμή είναι μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια αφού εκεί είναι που γίνονται έρευνες σήμερα.

Ο κ. Ρολάνδης είπε πως τότε η Ελλάδα προσέγγισε την Ε/κ πλευρά για αλλαγή των αρχικών σημείων οριοθέτησης με την Αίγυπτο, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία για το ζήτημα του Καστελόριζου.

Στη σύσκεψη που έγινε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν παρών ο Αλέκος Μαρκίδης ως γενικός εισαγγελέας και η νομική λειτουργός κ. Σπηλιοτοπούλου, ενώ από την άλλη πλευρά ένας υποναύαρχος και πέντε Ελλαδίτες πρεσβευτές, με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Γεννηματά.

Σύμφωνα με το πρακτικό της σύσκεψης εκείνης που ανέγνωσε στην εκπομπή ο κ. Ρολάνδης, «ο κ. Γεννηματάς, για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προέτρεψε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά, να σταματήσουν 5 με 10 ναυτικά μίλια πιο μέσα από εκεί που συμφωνήθηκαν, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία). Ο λόγος που συνέστησε τα 2-3 ναυτικά μίλια είναι γιατί οι θαλάσσιες αυτές αποφάσεις είναι εύκολο να αμφισβητηθούν, γι’ αυτό είναι καλύτερα να υπάρχει αρκετή απόσταση προκειμένου να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης».

Εγώ το δέχτηκα, είπε ο Ρολάνδης, γιατί δεν ενοχλούσε αυτό την κυπριακή πλευρά που εξασφάλισε τη μέση γραμμή που επεδίωκε, όπως εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι πρωθυπουργός στην Ελλάδα ήταν ο κ. Κώστας Σημίτης και υπουργός Εξωτερικών ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και τηλεφώνησε στον κ. Ρολάνδη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η Ελλάδα στο θέμα με την Τουρκία ήταν πάντα προσεκτική. Εδώ δεν ήταν θέμα υποχώρησης, απλά μας υπέδειξε να αποφύγουμε καβγάδες εκείνη την περίοδο», είπε.

Όμως η Ιστορία είναι αμείλικτη και τιμωρεί τους δειλούς και εκείνους που δεν έχουν όραμα και στρατηγική για τη χώρα, τα συμφέροντα της οποίας υποτίθεται ότι έχουν ορκιστεί αν υπηρετούν.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα απέτρεψε τη νόμιμη με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για να μην αντιδράσει η Τουρκία, εκείνη δεν έπραξε το ίδιο, αφού τον Νοέμβριο του 2019 υπέγραψε τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ με την Λιβύη, παραβιάζοντας οριζοντίως και καθέτως το διεθνές δίκαιο και «κατοχυρώνοντας» δικαιώματα σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται 6 ναυτικά μίλια ανατολικώς της Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η παράλογη αυτή θέση της Τουρκίας, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.), την οποία ενίσχυσε με την εν λόγω παράνομη συμφωνία, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε –αφού δεν αντέδρασε– να διδάσκεται στα σχολεία της γείτονος χώρας.

Στη συνέχεια η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» να κάνει έρευνες επί τρεις ολόκληρους μήνες στην περιοχή που θεωρεί ότι «κατοχύρωσε» με το τουρκολυβικό μνημόνιο, συνοδευόμενο από 25 πολεμικά πλοία, για να μας δείξει ότι την περιοχή που η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει νομίμως μέσω της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να την διεκδικήσει διά της ισχύος των όπλων.

Τότε η Ελλάδα όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών από το «Ορούτς Ρέις» –φθάνοντας μάλιστα μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου που είναι τα 6 ν.μ.–, αλλά δήλωσε διά στόματος του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία. Και όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια» (δήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, 15/10/2020).

Έδωσε έτσι το ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να συνεχίσει να επιβουλεύεται όχι μόνο την ΑΟΖ που αρνηθήκαμε να οριοθετήσουμε νομιμότατα με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων που είναι δυνητικά ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μετά η Ελλάδα –χωρίς να έχει στρατηγικό σχέδιο υπεράσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων– έσπευσε να υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αφήνοντας τη θαλάσσια περιοχή 6 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου κυριολεκτικά στο… έλεος της Τουρκίας. Στην ίδια συμφωνία δεχτήκαμε μειωμένη επήρεια της Κρήτης (45/55), θάβοντας για δεύτερη φορά με τα ίδια μας τα χέρια την πλήρη επήρεια του συμπλέγματος Καστελόριζου.

Τότε ο κ. Δένδιας υπερασπίστηκε τη συμφωνία, λέγοντας ότι με αυτή καταργούμε το τουρκολυβικό μνημόνιο, του οποίου την υπογραφή ο ίδιος δεν είχε σπεύσει να αποτρέψει, ως όφειλε και μπορούσε.

Και τώρα ερχόμαστε στον τραγέλαφο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Η Τουρκία δεν δέχεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή που έχουμε οριοθετήσει με την Αίγυπτο –συμφωνία την οποία υποτίθεται ότι υπογράψαμε με βαρύ κόστος, όπως προαναφέρθηκε–, και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πρόοδο του έργου στην περιοχή που εκτείνεται 6 ν.μ. ανατολικά της Κάσου, αν δεν αναγνωρίσει η Ελλάδα κυριαρχικά δικαιώματα.

Αυτά παθαίνει μια χώρα που δεν ξέρει τη σημασία της λέξης «στρατηγική» και την έννοια των λέξεων «κανονικό ανεξάρτητο κράτος».

Σημείωση: Η Κοµισιόν στο πλαίσιο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που έχει ζητήσει να καταθέσουν τα κράτη-µέλη, έχει δημοσιεύσει τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ όλων των χωρών. Στην περίπτωση της Ελλάδας η Κοµισιόν αποτυπώνει την ΑΟΖ µας σε πλήρη ανάπτυξη όπως προβλέπεται από το ∆ίκαιο της Θάλασσας και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά µίλια.

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Αναλύσεις

Καλυβιώτης: Αντίσταση ή Φινλανδοποίηση

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης αναλύει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει φρένο στο φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο που δεν είναι απλώς καλώδια στη θάλασσα, αλλά πυλώνας ενεργειακής ανεξαρτησίας και στρατηγικής ισχύος για Ελλάδα και Κύπρο. Πριν λίγο καιρό, οι υπουργοί έταζαν άμεσες έρευνες και γρήγορη πρόοδο. Τώρα; Μια θολή υπόσχεση ότι «θα γίνει όταν έρθει η ώρα». Αυτή η ξαφνική στροφή δεν είναι απλή καθυστέρηση – είναι πολιτική επιλογή που μυρίζει υποχώρηση. Και η σιωπή για τους λόγους; Εκκωφαντική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα: «Θα προχωρήσουμε στον κατάλληλο χρόνο», λέει, λες και η στρατηγική περιμένει τις ιδανικές συνθήκες. Πού πήγε η βιασύνη που διατυμπάνιζαν; Τι άλλαξε; Οι ψίθυροι λένε ότι το ΚΥΣΕΑ συζήτησε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, ζυγιάζοντας αν θα προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ή οι έρευνες για το καλώδιο. Αλλά η αναβολή από μόνη της μιλάει: η κυβέρνηση διστάζει. Και το ερώτημα καίει: Μήπως η Τουρκία κρύβεται πίσω από αυτό;

Η Άγκυρα δεν κρύβεται. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας βροντοφώναξαν ότι το έργο δεν περνά χωρίς τη δική τους σφραγίδα, γιατί –λένε– αγγίζει «δικές τους» θάλασσες. Αυτή η αλαζονεία δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια, η Τουρκία ονειρεύεται Ελλάδα και Κύπρο σαν υποτελείς, πιέζοντας με απειλές και εκφοβισμό. Αν η Αθήνα λυγίσει τώρα, είναι σαν να παραδέχεται ότι η Άγκυρα κρατά το τιμόνι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν, όμως, η Ελλάδα σπρώξει το έργο μπροστά, θα στείλει μήνυμα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδειά σου».

Θα είναι νίκη για την ενεργειακή αυτονομία και την αξιοπρέπεια Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός έχει την μπάλα στα πόδια του. Θα παίξει για το εθνικό συμφέρον ή θα αφήσει την Τουρκία να σκοράρει; Η σιωπή δεν κρύβει – αποκαλύπτει. Και η ιστορία δεν συγχωρεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Αυτή είναι η κατάντια της χώρας!

Εκπομπή Geopolitics στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής” – Παρουσιάζει ο Σάββας Καλεντερίδης

Δημοσιεύτηκε

στις

Σάββας Καλεντερίδης: Λάθος μηνύματα στην Τουρκία! Δεν ξέρουν τη σημαίνει στρατηγική. Να δείτε την κατάντια αυτού του τόπου, το ντόμινο των υποχωρήσεων.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα3 λεπτά πριν

Η Ινδία στον πόλεμο των άστρων! Κατασκεύασε το πρώτο φουτουριστικό όπλο λέιζερ – Δοκιμή με κατάρριψη σμήνους drone

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και...

Απόψεις33 λεπτά πριν

Προ των πυλών η αλλαγή του νέου καθεστώτος στη Συρία

Ο γεωπολιτικος οργασμός που είδαμε στην αρχή της ανατροπής του Άσαντ γειωθηκε εξαιτίας των σφαγων αλλόθρησκων που πράττονται μέχρι σήμερα.

Διεθνή48 λεπτά πριν

Εκδόθηκε στην Ινδία ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βομβάη! Τον αποκήρυξε το Πακιστάν

Η Ινδία υποστηρίζει σταθερά ότι οι επιθέσεις στη Βομβάη του 2008 ενορχηστρώθηκαν με ενεργό υποστήριξη από τρομοκρατικές ομάδες με έδρα...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Καλυβιώτης: Αντίσταση ή Φινλανδοποίηση

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης αναλύει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Άμυνα2 ώρες πριν

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοφιλή