Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ανησυχία στις ΗΠΑ για επιχειρήσεις κινεζικής κατασκοπείας σε Κούβα και ακαδημιακή κοινότητα

Η Κίνα έχει επενδύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομών στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που κατασκευάστηκαν από την Huawei και την Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, εταιρείες οι οποίες έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για επιτήρηση. Αποκάλυψη κινεζικής ακαδημαϊκής κατασκοπείας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

Δημοσιεύτηκε στις

Ανησυχία για την ολοένα και περισσότερη παρουσία της Κίνας στην Κούβα εκφράζουν Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Σε νέα έκθεση αναλύονται πληροφορίες από ανοιχτές πηγές (OSINT) που δημοσίευσε το FoxNews υποστηρίζει την ύπαρξη συστοιχίας κεραίων (CDAA) στη Μπεχουκάλ κοντά στην Αβάνα, η οποία θα μπορούσε να εντοπίσει ραδιοσήματα από απόσταση τριών με οχτώ χιλιάδων μιλίων, κάτι που σημαίνει, ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ ή ακόμα και η Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να τεθούν υπό παρακολούθηση.

«Η δηλητηριώδης συμμαχία του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με την Κούβα έχει θέσει σημαντικές απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο πρόεδρος των μυστικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρικ Κρόφορντ, Ρεπουμπλικάνος από το Αρκάνσας, σε αποκλειστική δήλωσή του στο Fox News Digital.

«Η φερόμενη εμπλοκή τους σε κόμβους πληροφοριών σημάτων στην Κούβα αποτελεί μια εξωτερική, απροκάλυπτη αντιφατική συμπεριφορά εναντίον των ΗΠΑ. Οι ενέργειες του ΚΚΚ γίνονται ολοένα και πιο τολμηρές και ως εκ τούτου επιζήμιες για την ασφάλεια του Δυτικού Ημισφαιρίου».

Ο πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους να εργαστούν για να ματαιώσουν την επιρροή του ΚΚΚ στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Οι συντάκτες της έκθεσης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, δήλωσαν ότι οι εργασίες για το CDAA βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι «είναι ήδη εύκολα αναγνωρίσιμο ως CDAA από το κυκλικό του σχήμα».

2025-05-06-chs-china-select-to-dhs-re-prc-activity-in-cuba-1

Μια ομάδα ηγετών της Βουλής ζήτησε ενημέρωση από την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ σχετικά με το θέμα την προηγούμενη Τρίτη 6 Μαΐου 2025.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας τοποθετείται έτσι ώστε να διαβρώνει συστηματικά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ χωρίς ποτέ να ρίξει ούτε μια σφαίρα», αναφέρει επιστολή που συνέταξαν ο Πρόεδρος της Εσωτερικής Ασφάλειας Μαρκ Γκριν, Ρεπουμπλικάνος από το Τενεσί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κίνα Τζον Μούλενααρ, Ρεπουμπλικάνος από το Μίσιγκαν, ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Μεταφορών και Ναυτιλιακής Ασφάλειας Κάρλος Χιμένες, Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, και η Βουλευτής Σέρι Μπιγκς, Ρεπουμπλικάνος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Η γεωγραφική εγγύτητα των ύποπτων εγκαταστάσεων που συνδέονται με τη ΛΔΚ στην Κούβα με ευαίσθητες αμερικανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ναυτικού Σταθμού Γκουαντάναμο στον Κόλπο, του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, της Ναυτικής Βάσης Υποβρυχίων Kings Bay και του Διαστημικού Σταθμού Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, μπορεί να επιτρέψει στη ΛΔΚ να παρακολουθεί τις αμερικανικές δυνατότητες ανίχνευσης και απόκρισης, να χαρτογραφεί ηλεκτρονικά προφίλ των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και να προετοιμάζει το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον για πιθανή μελλοντική εκμετάλλευση», έγραψαν οι νομοθέτες.

Πλατφόρμα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου η Κούβα

Οι ΗΠΑ έχουν παρελθόν στις σχέσεις του με την Κούβα, την οποία κατηγορούν, ότι στο παρελθόν επέτρεψε στους αντιπάλους τους να χρησιμοποιούν το έδαφός της για να παρακολουθούν τις επικοινωνίες. Η κρίση των πυραύλων στον κόλπο των Χοίρων, το 1962, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση λειτουργούσε μια εγκατάσταση επιτήρησης στο Συγκρότημα Πληροφοριών Σημάτων της Λούρδης (SIGINT) κοντά στην Αβάνα. Αυτή η τοποθεσία παρακολουθούσε αμερικανικούς δορυφόρους και αναχαίτιζε ευαίσθητες στρατιωτικές και εμπορικές τηλεπικοινωνίες. Μετά τη Ρωσία, η Κίνα παρενέβη – επενδύοντας 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομών στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που κατασκευάστηκαν από την Huawei και την Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, εταιρείες οι οποίες έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για επιτήρηση.

«Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι δραστηριότητες της ΛΔΚ στην Κούβα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση για ηλεκτρονικό πόλεμο, να επιτρέψουν τη συλλογή πληροφοριών και να επηρεάσουν επιχειρήσεις που υπονομεύουν άμεσα τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», συμπληρώνουν στην έκθεση οι νομοθέτες.

Η Κούβα προσφέρει στο Πεκίνο μια πλατφόρμα για να «παρακολουθεί τις κινήσεις του στρατού των ΗΠΑ, να διαταράσσει κρίσιμες επικοινωνίες σε περίπτωση κρίσης και να διαμορφώνει την πολιτική δυναμική σε όλη την περιοχή προς όφελός του».

Η Κίνα έχει αρνηθεί ότι έχει οποιουσδήποτε δεσμούς με υποδομές επιτήρησης στην Κούβα και τίποτα στον μη διαβαθμισμένο χώρο δεν δείχνει αδιαμφισβήτητους δεσμούς με την Κίνα. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την πρόσβαση της Κίνας σε εγκαταστάσεις κατασκοπείας στο νησί.

Μια προηγούμενη έκθεση του CSIS προσδιόρισε, ότι τέσσερις τοποθεσίες SIGINT, ότι «πολύ πιθανόν» να υποστηρίζουν επιχειρήσεις επιτήρησης του ΚΚΚ στις ΗΠΑ.

«Αυτές οι τοποθεσίες έχουν υποστεί αισθητές αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν η Κούβα αντιμετωπίζει ολοένα και πιο δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές που την έχουν φέρει πιο κοντά στην Κίνα», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η σιωπηλή διείσδυση του ΚΚΚ στην αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα

Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν για κινεζική κατασκοπεία μόνο μέσω της χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, αλλά και εντός του εκπαιδευστικού τους συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Μέσα από περισσότερες από δώδεκα συνεντεύξεις με καθηγητές, φοιτητές και ειδικούς στις μυστικές υπηρεσίες — οι περισσότεροι από τους οποίους επέμειναν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους — η Stanford Review αποκάλυψε εκτεταμένη ανησυχία για την κινεζική κατασκοπεία στην πανεπιστημιούπολη.

Η έρευνα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο το ΚΚΚ αξιοποιεί την ακαδημαϊκή συνεργασία για να προωθήσει τα γεωπολιτικά του συμφέροντα και να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική και κοινωνία, χρησομοποιώντας την εκπαίδευση και την έρευνα ως μέσα για την επίτευξη των στόχων του. Αναφέρεται στη δημιουργία και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών με αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία συχνά χρησιμεύουν ως πλατφόρμες για τη συλλογή πληροφοριών και την προώθηση της κινεζικής ιδεολογίας. Το Στάνφορντ, λόγω της φήμης και της επιρροής του, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους αυτής της στρατηγικής.

Αποκάλυψη κινεζικής ακαδημαϊκής κατασκοπείας στο Στάνφορντ

Όπως αναφέρεται στην έρευνα της Stanford Review, σύμφωνα με το σχέδιο «Made in China 2025» , η Κίνα στοχεύει να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από την κυρίαρχη δύναμη στις τεχνολογίες αιχμής. Ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί σημαντικές μεταφορές τεχνολογίας από τα ερευνητικά ιδρύματα της Αμερικής. Δεδομένης της κυριαρχίας του στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το Στάνφορντ είναι ο ακαδημαϊκός νούμερο ένα στόχος .

Μιλώντας σε μια εκδήλωση ονόματι China Town Hall, ο πρώην Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ για την Κίνα, Μάθιου Τέρπιν, χαρακτήρισε την απειλή της κινεζικής κατασκοπείας στο Στάνφορντ: «Το κινεζικό κράτος δίνει κίνητρα στους φοιτητές να παραβιάζουν τις συγκρούσεις δεσμεύσεων και συμφερόντων, διασφαλίζοντας ότι θα φέρουν πίσω τεχνολογία που διαφορετικά θα περιορίζεται από τους ελέγχους εξαγωγών», ανέφερε.

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, χαρακτήρισε αυτήν την κλοπή ακαδημαϊκής έρευνας ως «μία από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ανθρώπινη ιστορία».

Crowdsourcing, η στρατηγική συλλογής πληροφοριών του ΚΚΚ

Σύμφωνα με ειδικούς του Στάνφορντ σχετικά με τις κινεζικές προσπάθειες συλλογής πληροφοριών, οι οποίοι επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμοι, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει εφαρμόσει μια «προσέγγιση crowdsourcing» (πηγές από το πλήθος) για τη συλλογή πληροφοριών στο Στάνφορντ. Με την ονομασία «μη παραδοσιακή συλλογή», ​​το Κινεζικό Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) χρησιμοποιεί πολίτες που δεν συνδέονται με την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών για την απόκτηση και αναφορά ευαίσθητων πληροφοριών. Ο στόχος των μη παραδοσιακών συλλεκτών δεν είναι απαραίτητα να κλέψουν απόρρητα έγγραφα, αλλά μάλλον να εξαγάγουν αθόρυβα την τεχνογνωσία πίσω από την αμερικανική καινοτομία.

Αυτό περιλαμβάνει συμπεράσματα από ερευνητικά έργα του Στάνφορντ, μεθοδολογίες, λογισμικό, εργαστηριακές ροές εργασίας, συνεργατικές δομές, ακόμη και κανάλια επικοινωνίας. Το διδακτικό προσωπικό του Στάνφορντ, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσε ότι αυτή η μη παραδοσιακή συλλογή ευαίσθητης τεχνολογίας εφαρμόζεται εκτενώς στο Στάνφορντ, ιδιαίτερα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Ένας ειδικός σε θέματα Κίνας, εξοικειωμένος με το Στάνφορντ, ο οποίος επιθύμησε να παραμείνει ανώνυμος, επιβεβαίωσε ότι από τους περίπου 1.129 Κινέζους διεθνείς φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη, ένας επιλεγμένος αριθμός αναφέρει ενεργά στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Ο Εθνικός Νόμος περί Πληροφοριών της Κίνας του 2017 ορίζει ότι όλοι οι Κινέζοι πολίτες υποστηρίζουν και συνεργάζονται με το έργο των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, ανεξάρτητα από την τοποθεσία.

Το Άρθρο 7 αυτού του νόμου επιβάλλει τη συμμόρφωση: «Κάθε οργανισμός ή πολίτης οφείλει να υποστηρίζει, να βοηθά και να συνεργάζεται με το έργο των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τον νόμο και να μην γνωστοποιούνται στο κοινό τα μυστικά του εθνικού έργου πληροφοριών». Αυτοί οι νόμοι δεν αφήνουν στους Κινέζους φοιτητές άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν τις απαιτήσεις του ΚΚΚ. Οι φοιτητές που ασχολούνται με ευαίσθητη επιστημονική έρευνα, ειδικά σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ρομποτική, είναι αυτοί που στοχοποιούνται συχνότερα.

Ένας Κινέζος υπήκοος στο Στάνφορντ μίλησε για αυτό ακριβώς το θέμα υπό όρους ανωνυμίας: «Πολλοί Κινέζοι [υπήκοοι] έχουν χειριστές. Αυτοί [το ΚΚΚ] θέλουν να γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν στο Στάνφορντ. Αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Απλώς μεταδίδουν τις πληροφορίες που έχουν.»

Ένας άλλος φοιτητής του Στάνφορντ μοιράστηκε ένα περιστατικό που αφορούσε την συνάντηση του καθηγητή του με ύποπτο για κινεζική κατασκοπεία. Σύμφωνα με τον φοιτητή, ο καθηγητής αφηγήθηκε ότι χρειάστηκε να προγραμματίσει μια συνάντηση με έναν Κινέζο φοιτητή. Όταν ο φοιτητής αρνήθηκε, επικαλούμενος έναν μυστηριώδη λόγο, ο καθηγητής ρώτησε γιατί. Ο φοιτητής απάντησε: «Ξέρεις γιατί». Ο καθηγητής συνέχισε να ρωτάει, μόνο και μόνο για να λάβει την αινιγματική απάντηση: «Δεν μπορώ να σας το πω αυτό». Τελικά, ο καθηγητής αποκάλυψε ότι ο φοιτητής παραδέχτηκε ότι συνάντησε έναν χειριστή του ΚΚΚ.

Αυτό το ζήτημα συζητείται στο Στάνφορντ από το 2019, όπως επισημάνθηκε από ένα άρθρο της Stanford Daily που περιείχε συνεντεύξεις με ανώνυμους Κινέζους υπηκόους. Ένας Κινέζος φοιτητής σχολίασε: «Το αν υπάρχει παρακολούθηση από ομοτίμους στο Στάνφορντ είναι αμφισβητήσιμο. Η πιθανότητα είναι αυτή που κρατά τους ανθρώπους επιφυλακτικούς σχετικά με αυτά που λένε. Αν υπάρχει, δεν θα εκπλαγώ».

Ένας ειδικός σε θέματα Κίνας στο Στάνφορντ εξήγησε περαιτέρω ότι οι Κινέζοι φοιτητές συμμορφώνονται με τα αιτήματα πληροφοριών με έναν από τους τρεις τρόπους. Κάποιοι αντιστέκονται παρέχοντας μόνο το ελάχιστο ευαίσθητο ερευνητικό περιεχόμενο. Άλλοι συμμορφώνονται από την επιθυμία να διατηρήσουν τα κεφάλαια υποτροφιών του ΚΚΚ. Τέλος, κάποιοι συνεργάζονται πλήρως και ενεργούν ευκαιριακά για να μεγιστοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγουν.

Κρατικός έλεγχος μέσω υποτροφιών και επιτήρησης

Το Συμβούλιο Κινεζικών Υποτροφιών (CSC), το οποίο χρηματοδοτεί περίπου το 15% των Κινέζων φοιτητών σε αμερικανικά πανεπιστήμια, θεωρείται ως ο κύριος τρόπος συλλογής πληροφοριών. Κινέζοι εμπειρογνώμονες, μιλώντας ανώνυμα, επιβεβαίωσαν ότι απαιτεί από τους φοιτητές να υποβάλλουν τακτικά «Εκθέσεις Κατάστασης» στις κινεζικές διπλωματικές αποστολές σχετικά με την έρευνά τους. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν επίσης ότι το ΚΚΚ χρησιμοποιεί αυτές τις εκθέσεις για τον εντοπισμό και την απόκτηση ευαίσθητων τεχνολογικών πληροφοριών.

Μια πρώην φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η Alyssa Fong, ισχυρίστηκε ότι οι αποδέκτες του CSC παρακολουθούνταν από «Κινέζους χειριστές» που τους απαιτούσαν να αναφέρουν διαφωνίες σε εκδηλώσεις που κάλυπταν ευαίσθητα θέματα. Ένα ανώνυμο μέλος ΔΕΠ του Στάνφορντ πρόσθεσε: «Αν οι Κινέζοι φοιτητές έχουν χειριστές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχουν και αυτοί χειριστές στο Στάνφορντ». Ο καθηγητής του Στάνφορντ, Larry Diamond, προχώρησε περαιτέρω, αναφέροντας ανώνυμα παραδείγματα επιτήρησης από ομοτίμους όπου οι φοιτητές «λένε πράγματα ευνοϊκά για τον Δαλάι Λάμα ή επικρίνουν τη στάση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κάτι ή καταδικάζουν τον αυταρχισμό στην Κίνα» και τους λένε ότι η οικογένειά τους θα μπορούσε να μπλέξει σε μπελάδες.

Ένας φοιτητής του Στάνφορντ που διεξάγει έρευνα στην Κίνα μετέδωσε μια συζήτηση με ένα μέλος του ΚΚΚ που σπούδασε στο Στάνφορντ. Αυτός ο πρώην φοιτητής αποκάλυψε ότι το Συμβούλιο Κινεζικών Υποτροφιών (CSC) κατευθύνει τις ερευνητικές προτεραιότητες των φοιτητών ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις κρατικά χρηματοδοτούμενες ερευνητικές δραστηριότητες στο Στάνφορντ. Μια έκθεση του 2020 από το Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας (CSET) του Τζόρτζταουν το επιβεβαιώνει αυτό. Έχοντας πρόσβαση σε μεταφρασμένες συμφωνίες CSC, το CSET διαπίστωσε ότι οι φοιτητές πρέπει να τηρούν τους στόχους που ορίζονται από το κράτος κατά την υποβολή αίτησης για ερευνητικές θέσεις.

Το μέλος του ΚΚΚ, που σπούδασε στο Στάνφορντ, δήλωσε επίσης ότι οι φοιτητές επιλέγονται για επιχορηγήσεις του CSC βάσει κριτηρίων πίστης στο κόμμα. Το Radio Free Asia επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό, αναφέροντας ότι οι Κινέζοι φοιτητές που χρηματοδοτούνται από το CSC ήταν υποχρεωμένοι να υπογράψουν δεσμεύσεις πίστης στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), με τους εγγυητές (συχνά μέλη της οικογένειας) να αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις εάν οι φοιτητές παραβίαζαν αυτές τις δεσμεύσεις.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με την Review , ο Μάθιου Τέρπιν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του μέλους του ΚΚΚ: «Η κινεζική κυβέρνηση αφιερώνει πολύ χρόνο στη συλλογή δεδομένων για τους φοιτητές του εξωτερικού. Έχει αρκετά καλή κατανόηση του ποιος κάνει τι και αν κάποιος εργάζεται σε έναν τομέα ενδιαφέροντος [τεχνολογία αιχμής]. Εάν οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε πράγματα στα οποία η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει πρόσβαση, είναι σχετικά εύκολο να επικοινωνήσουν με ένα άτομο. Χρησιμοποιούν καρότα και μαστίγιο. Εάν παραδώσετε πληροφορίες, μπορεί να λάβετε μια ανταμοιβή. Εάν δεν το κάνετε, υπάρχει τιμωρία.»

Κινέζοι υπήκοοι με μέλη της οικογένειάς τους στην Κίνα εξαναγκάζονται να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με τις πιο οδυνηρές τιμωρίες για τις οικογένειές τους εάν αρνηθούν να το κάνουν. «Συχνά τους λένε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους να παρέχουν ερευνητικά δεδομένα που συνήθως δεν θα αποκαλύπτονταν». Ο Turpin περιέγραψε πώς οι κινεζικές αρχές «έφεραν γονείς και συγγενείς για συνομιλία με την αστυνομία, για να ενθαρρύνουν [τους Κινέζους υπηκόους] να παραδώσουν πληροφορίες. «Αυτά είναι τα είδη των τακτικών που έχουμε ξαναδεί», σημείωσε.

Η υπόθεση της φοιτήτριας του Στάνφορντ, Τσεν Σονγκ, καταδεικνύει ακριβώς αυτό το σημείο: το ΚΚΚ απαιτεί πλήρη συμμόρφωση και κατευθύνει τα άτομα προς ευαίσθητες πληροφορίες. Τον Ιούλιο του 2020, η Σονγκ κατηγορήθηκε ότι ψευδώς είπε πληροφορίες σχετικά με τη σχέση της με τον κινεζικό στρατό, τον παλαιότερα γνωστό ως Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA). Στα έγγραφα της κατηγορίας, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Σονγκ ότι απέκρυψε τη συμμετοχή της στον PLA για να λάβει βίζα J-1 και να διεξάγει έρευνα στο Στάνφορντ.

Έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι η Σονγκ έστειλε πολλαπλές ενημερώσεις σε μια κινεζική κυβερνητική οντότητα που περιέγραφαν λεπτομερώς τη «φύση, τα αποτελέσματα και την αξία του ερευνητικού της έργου στο Στάνφορντ». Ο Βοηθός Διευθυντής Άλαν Ε. Κόλερ Τζούνιορ της Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας του FBI δήλωσε: «Ξανά και ξανά, η κινεζική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην κλοπή της αμερικανικής έρευνας και στην εκμετάλλευση των πανεπιστημίων μας έναντι της τήρησης των διεθνών κανόνων».

Η υπόθεση του φοιτητή του Στάνφορντ, Τσεν Σονγκ, είναι το μόνο γνωστό περιστατικό κατασκοπείας που έχει δημόσια αναγνωριστεί από το Στάνφορντ. Ωστόσο, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται στο Στάνφορντ, οι υποθέσεις κατασκοπείας γνωστοποιούνται στο κοινό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι ισχυρισμοί περί φυλετικού χαρακτηρισμού έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν τις έρευνες, οδηγώντας σε ισχυρή θεσμική αντίσταση κατά της διερεύνησης αυτών των ζητημάτων. Ως εκ τούτου, είναι πολιτική του Στάνφορντ και των ερευνητικών αρχών να διατηρούν την ιδιωτικότητα, επιλέγοντας αντ’ αυτού να ακυρώνουν τις φοιτητικές βίζες χωρίς δημόσια ειδοποίηση.

Απαγόρευση σε Κινέζους να δουλεύουν σε εθνικά εργαστήρια των ΗΠΑ

Οι συγγραφείς αυτής της έρευνας δεν εκφράζουν υποψίες για όλους τους Κινέζους φοιτητές ή ακαδημαϊκούς. Πολλοί από αυτούς συμβάλλουν σημαντικά στο Στάνφορντ και στην επιστήμη γενικότερα. Υπογραμμίζουν όμως τον κίνδυνο παγίδευσης επιστημόνων από τις δραστηριότητες του ΚΚΚ στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ανοιχτά, όχι να θαφτούν κάτω από κατηγορίες ξενοφοβίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Μάρτιο του 2025 Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες παρουσίασαν πρόταση νόμου που θα απαγορεύει σε πολίτες αντίπαλων κρατών, και κυρίως της Κίνας, να εργάζονται ή να επισκέπτονται τα εθνικά εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 11 Μαρτίου από τον γερουσιαστή Τομ Κότον (R-Ark.) εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών της Ουάσιγκτον για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες που υποστηρίζονται από το Πεκίνο. Ο Κότον, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε ότι η παρουσία ξένων υπηκόων στα πιο ευαίσθητα εργαστήρια της χώρας αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την εθνική ασφάλεια και πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Ο γερουσιαστής Μάικ Λι (R-Utah), συνυποστηρικτής του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) και άλλα εχθρικά καθεστώτα έχουν συστηματικά στοχοποιήσει τα αμερικανικά εργαστήρια, προσελκύοντας κορυφαίους επιστήμονες και χρησιμοποιώντας την αμερικανική έρευνα για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους φιλοδοξίες.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Νόμος για την Προστασία της Αμερικανικής Τεχνολογίας από Εκμετάλλευση», αποσκοπεί στην απαγόρευση εισόδου ή εργασίας σε ερευνητές από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κούβα στα εθνικά εργαστήρια του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Η απαγόρευση δεν θα επηρεάζει Αμερικανούς πολίτες ή κατόχους άδειας μόνιμης διαμονής, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για εξαιρέσεις. Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, ο υπουργός Ενέργειας θα μπορεί να χορηγεί ειδικές εξαιρέσεις για ακαδημαϊκούς επισκέπτες από τις πέντε αυτές χώρες, εφόσον αποδεικνύεται ότι η παρουσία τους αποφέρει περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι εθνικούς και οικονομικούς κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) διεξάγει μια εκτεταμένη εκστρατεία κατασκοπείας με στόχο την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Πεκίνο χρησιμοποιεί μεθοδικά την κλοπή, την υποχρεωτική μεταφορά τεχνογνωσίας, τις κυβερνοεπιθέσεις και άλλες μεθόδους, προκειμένου να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

New York Times: Το μπλοφάρισμα είναι το μυστικό της ανθεκτικότητας του Τραμπ

Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που διατηρεί τον πρόεδρο βιώσιμο, και η υπόσχεση να κάνει πίσω είναι μέρος της έμμεσης προσπάθειας του Τραμπ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους – καθησυχάζοντάς τους ότι οτιδήποτε ακραίο είναι επίσης προσωρινό, ότι δοκιμάζει πάντα τα όρια (στην πολιτική, στην εξουσία) αλλά και γενικά δεν έχει πρόβλημα να υποχωρεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κρίνοντας από την αντίδρασή του στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου αυτή την εβδομάδα, στον Ντόναλντ Τραμπ δεν αρέσει όταν τον ρωτάς για το «TACO» – το ακρωνύμιο της Wall Street που αναφέρεται σε αυτόν «Trump Always Chickens Out» ( Ο Τραμπ πάντα το βάζει στα πόδια) μια υπόθεση που καθιστά ασφαλή την παραμονή στις αγορές ακόμη και όταν ο πρόεδρος απειλεί την Ευρώπη και την Κίνα με εντατικοποίηση του εμπορικού του πολέμου.

Ακόμα κι αν δεν του αρέσει η σύγκριση με τα πτηνά του αχυρώνα, το ακρωνύμιο θίγει κάτι που είναι κρίσιμο για την πολιτική ανθεκτικότητα του Τραμπ. Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που διατηρεί τον πρόεδρο βιώσιμο, και η υπόσχεση να κάνει πίσω είναι μέρος της έμμεσης προσπάθειας του Τραμπ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους – καθησυχάζοντάς τους ότι οτιδήποτε ακραίο είναι επίσης προσωρινό, ότι δοκιμάζει πάντα τα όρια (στην πολιτική, στην εξουσία) αλλά και γενικά δεν έχει πρόβλημα να υποχωρεί.

A case study : Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, έγραψα μια στήλη που περιέγραφε τη δεύτερη προεδρία Τραμπ ως οδεύουσα προς πολιτική αποτυχία, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια διόρθωση πορείας ήταν ακόμα δυνατή.

Αυτή η προειδοποίηση ήταν αμφισβητήσιμη, καθώς οι δημοσκοπήσεις για τον Τραμπ μετά την Liberation Day άρχισαν να μοιάζουν με τα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν μετά την αποτυχημένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Μόλις ο Μπάιντεν έφτασε στο χαμηλό των 40 στον μέσο όρο του RealClearPolitics, δεν έφτασε ποτέ ξανά το 45% της αποδοχής : Μερικοί πρόεδροι απλώς χάνουν την θητεία τους νωρίς και δεν την παίρνουν ποτέ πίσω.
Αλλά από τότε που δημοσιεύτηκε αυτή η στήλη, ο Τραμπ έχει απομακρυνθεί από τους πιο ακραίους δασμούς του στην Κίνα, έχει επιτύχει κάποιο είδος αποστασιοποίησης από τον Έλον Μασκ και έχει αρχίσει να παραπονιέται για τον «τρελό» Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αυτοαποκαλείται ο μεγάλος επίδοξος ειρηνοποιός της Μέσης Ανατολής. Και ιδού, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις έχουν αυξηθεί ξανά, όχι σε γνήσια δημοτικότητα αλλά σε ένα απόλυτα φυσιολογικό επίπεδο για έναν πρόεδρο σε μια πολωμένη χώρα.

Με έναν διαφορετικό Πρόεδρο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η ανάκαμψη συνέβη παρά τις διάφορες οπισθοδρομήσεις και ανατροπές του Λευκού Οίκου (συν διάφορες επιπλήξεις από τη δικαστική εξουσία). Αλλά με τον Τραμπ είναι πιο πιθανό να πούμε ότι συνέβη λόγω αυτών των πισωγυρισμάτων και των αναπροσαρμογών. Το να βλέπουν τον Τραμπ από την μία να μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του και από την άλλη να συγκρατείται και από άλλους είναι αυτό που περιμένει μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων από την προεδρία του. Τους αρέσει που ο Τραμπ πιέζει κατεστημένα και οργανισμούς που δεν εμπιστεύονται ή αντιπαθούν, από την επίσημη Ουάσινγκτον μέχρι τα ελίτ πανεπιστήμια, αλλά η έγκρισή τους εξαρτάται από μια δυναμική αλληλεπίδραση, όπου δέχεται την αντίκρουση και μπορεί να υποχωρεί.

Ρωτήστε τους πιστούς οπαδούς του Τραμπ για αυτό το μοτίβο και συχνά θα επιμένουν ότι όλα αυτά είναι απλώς μέρος του σχεδίου – ότι οι φαινομενικές αποτυχίες και οι ανατροπές του προέδρου είναι απλώς ενδείξεις μιας στρατηγικής ευελιξίας που υπήρχε από την αρχή. Έτσι, η φαινομενική ανοησία των δασμών της Liberation Day είναι στην πραγματικότητα ένας λαμπρός τρόπος για να αποδεχτούν οι αγορές ένα πιο μετριοπαθές αλλά επιβαρυντικό δασμολογικό καθεστώς. Ή το να αφήσουμε τον Μασκ να καλπάζει ξέφρενος με απίθανες υποσχέσεις για εξοικονόμηση κόστους χάριν στον DOGE είναι απλώς ένας τρόπος να ανοίξουμε το μαύρο κουτί των κρατικών υπηρεσιών και να επιτραπεί στον Πρόεδρο να καταλάβει πώς να ελέγχει τη δική του εκτελεστική εξουσία.

Αυτή η ευελιξία καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμη στην εξωτερική πολιτική. Μπορεί να έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και επίσης να απειλήσει τη Ρωσία εάν οι διαπραγματεύσεις σταματήσουν – όπως θα μπορούσε να έχει νόημα να είναι μαχητικός απέναντι σε ένα ισχυρότερο Ιράν το 2018 και διαλλακτικός απέναντι σε ένα ασθενέστερο Ιράν το 2025, και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, το να έχεις απλώς την ικανότητα να ξεκολλάς από κακές αποφάσεις είναι μια υποτιμημένη ποιότητα στους προέδρους. Ένας λόγος που τα ποσοστά του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις δεν ανέκαμψαν ποτέ από την αρχική τους λιποθυμία είναι ότι αυτός (ή η ομάδα που πραγματικά διεύθυνε τα πράγματα) δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο να αντιστρέψει την πορεία του, ειδικά στην πολιτική μετανάστευσης. Καλό πράγμα η ευελιξία.

ΠΗΓΗ: New York Times

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Σοκαριστική η χθεσινή απόφαση του Τόμας Μπάρακ, του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από το 2011, τζιχαντιστικές φατρίες έχουν καταλάβει πολλά χωριά στην ύπαιθρο της Λατάκιας & Ιντλεμπ, αφού διέπραξαν σφαγές εναντίον των κατοίκων αυτών και εκτόπισαν τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές ήταν αλλοδαποί.

Γράφει ο Ευάγγελος Μπασάρ Μούσσα
Τότε εκείνο τον χρόνο ήμουν ο πρώτος που σας ανέφερα την παρουσία ξένων και Αράβων τζιχαντιστών, εν μέσω εκτεταμένης απόρριψης και άρνησης μερικών. Σήμερα ακόμη και οι «υποκριτές» παραδέχονται ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες από αυτούς.
Αφού ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τόμας Μπα΄ρακα συμφώνησε με τον Τζολάνι, κατά κόσμον Αλ Σαράα να συμπεριλάβει ο τελευταίος ξένους τζιχαντιστές στον συριακό στρατό, ο ίδιος αποδέχτηκε αυτό το αίτημα με το σκεπτικό ότι ήταν η μόνη λύση, διαφορετικά θα επέστρεφαν στο ISIS-DAESH.
Έτσι, ο προσωρινός πρόεδρος άρχισε να πολιτογραφεί «επίσημα» χιλιάδες τζιχαντιστές ως κύρια προϋπόθεση για την ενσωμάτωση τους στο συριακό στρατό.
Μάλιστα η πολιτογράφηση είχε προηγουμένως συμπεριλάβει δεκάδες χιλιάδες, και η πυρπόληση των γραφείων δημοτολογίου ήταν ένας από τους στόχους του, για να χορηγήσει υπηκοότητα σε «άγνωστης καταγωγής».
Οι στόχοι της εφαρμογής των εντολών της Ουάσινγκτον, εκτός από τα προσωπικά οφέλη για την άρχουσα τάξη σε συντονισμό με την Τουρκία και την παραχώρηση «προσωρινής» νομιμότητας, είναι πολυάριθμοι, συμπεριλαμβανομένης, κατά την ίδια τους την παραδοχή, της καταπολέμησης των εχθρών των ΗΠΑ στη Συρία και στο εξωτερικό.
Εχθροί της Ουάσιγκτον, όχι εχθροί της Συρίας!
Είναι ξεκάθαρο ακόμα και σε όσους δεν θέλουν να δουν!
Ποιοι είναι οι εχθροί της Ουάσινγκτον;
Εκτός από τους εσωτερικούς εχθρούς, δηλαδή τους Σύρους στην καταγωγή που δεν συμφωνούν με ότι συμβαίνει, υπάρχουν και οι #Παλαιστίνιοι, Δυνάμεις Λαϊκής
Κινητοποίησης Ιράκ, Ιράν, Ρωσίας
Περιμένετε, υπάρχουν εκείνοι που είναι πιο σημαντικοί από όλους αυτούς… Οι Κινέζοι!
Ναί σωστά ακούτε και διαβάζετε!
Σύμφωνα με την παραδοχή της προσωρινής κυβέρνησης: Υπάρχουν 3.500 (ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος) ξένοι τζιχαντιστές -μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κινέζοι Ουιγούροι και από γειτονικές χώρες, οι οποίοι θα ενσωματωθούν σε μια νεοσύστατη μονάδα, την 84η Μεραρχία.
Ακόμα και στις εκφράσεις και στη γλώσσα της άρχουσας τάξης ήταν σαφείς. Κινέζοι_Ουιγούροι και Ρώσοι_Τσετσένοι.
Έτσι, ο απώτερος στόχος είναι το Πεκίνο, μετατρέποντας έτσι τη Συρία σε οχυρό για την εκπαίδευση τρομοκρατών και τη συνένωσή τους από όλες τις γωνιές του κόσμου για να πολεμήσουν τους εχθρούς της Ουάσιγκτον, όλα εις βάρος του #συριακού_λαού. Μιλάνε κατά τα άλλα για απελευθέρωση της Συρίας!!
Ο άμεσος χορηγός είναι η Οθωμανική_Αυτοκρατορία, η οποία φιλοδοξεί να σχηματίσει την Αυτοκρατορία_τουρκεστάν, λες και η Κίνα, η Ρωσία, ακόμη και η Δύση, θα παρακολουθούν με σταυρωμένα χέρια την Αυτοκρατορία του Τουρκεστάν να επεκτείνεται όλο και περισσότερο.
Ξαναλέω ότι θυσιάστηκε μια χώρας αφενός μεν για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών των εθνών και την επιστροφή των προσφύγων πίσω αφετέρου δε για την κύριξη των οικονομικών συφωνίων των δυτικών χωρών καθώς μόλις συμφώνησαν για να λάβουν χώρα στην ενέργεια της Συρίας η Shell, Total και BP και είναι μόλις η αρχή.
Υπενθυμίζω πως η Σαουδική_Αραβία και το Κατάρ πληρώνουν τους μισθούς των νέων δημοσίων υπαλλήλων της Συρίας. Η Σαουδική αραβία προσπαθεί να μειώνει την επιροή της Τουρκίας στην χώρας πράγμα που θεωρώ αδύνατο καθώς ο νέος της στρατός εκπαιδεύεται στην Τουρκία επισήμως πια.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής απο τα σύνορα μας με κρίσημες και αναπάντητες ερωτήσεις:
  • Πόσο ανέπαφη θα παραμένει ΕΕ;
  • Πόσο είναι ορθές αυτές οι πολιτικές και πότε θα μαρτυρήσει ο χρόνος για όλη τη Μέση Ανατολή;
  • Το Συριακό Κράτος των Ουιγούρων: Η Δύναμη Κρούσης του Jolani: Θα είναι η πρωτοποριακή δύναμη στον πόλεμο των HΠΑ με την Κίνα;
Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Το «Περλ Χάρμπορ» της Ρωσίας! Η Ουκρανία βομβάρδισε ρωσικά αεροδρόμια

Με μία άνευ προηγουμένου σαρωτική επιχείρηση, η Ουκρανία βομβάρδισε τα πυρηνικά αεροσκάφη της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Με μία άνευ προηγουμένου σαρωτική επιχείρηση, η Ουκρανία βομβάρδισε τα πυρηνικά αεροσκάφη της Ρωσίας

👉 Πώς έγινε το χτύπημα μέχρι και στην καρδιά της Σιβηρίας;
👉 Τα παράλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στον ρωσικό σιδηρόδρομο
👉 Η πιθανή εκδίκηση της Μόσχας – Επιστρέφει ο Ορέσνικ;

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή4 λεπτά πριν

Ρωσία: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών σε ρωσικά αεροσκάφη μετά την ουκρανική επιδρομή με drones

Η Ουκρανία έβαλε στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις σε όλη τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας 117 drones που εκτοξεύτηκαν από φορτηγά...

Οικονομία2 ώρες πριν

Υπό διπλό ασφυκτικό κλοιό η ελληνική κονσερβοποιία

Ο δασμολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας...

Οικονομία2 ώρες πριν

Οι επικίνδυνες εξαρτήσεις που απειλούν το οικονομικό μέλλον του Πακιστάν

Κρίσιμο σταυροδρόμι! Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν εξελίσσεται σε συστηματική υπονόμευση της βιομηχανικής κυριαρχίας του Ισλαμαμπάντ

Διεθνή2 ώρες πριν

Ζελένσκι: Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου προσκλήθηκε η Ουκρανία

ΟΟυκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μη συμμετοχή της χώρας του στη σύνοδο θα χάριζε «μια νίκη» στον Ρώσο πρόεδρο...

Πολιτική2 ώρες πριν

Νέα παρέμβαση Φαραντούρη στην Κομισιόν για επανεξέταση του πακέτου €4 δισ. προς την Αίγυπτο

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο Νικόλας Φαραντούρης χαρακτήρισε το πακέτο των €4 δισ. της ΕΕ προς την...

Δημοφιλή