Διεθνή
Απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη προτείνει ο Πούτιν
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο μετά τα μεσάνυχτα.

Τη διεξαγωγή «απευθείας» διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, δίχως προαπαιτούμενα, τη 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο μετά τα μεσάνυχτα.
«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη» ανέφερε ο Πούτιν, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.
Το Σάββατο, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία πρόκειται να εξετάσει την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα έχει τη δική της θέση. Η Μόσχα προειδοποίησε πάντως ότι είναι «μάταιο» να της ασκούνται πιέσεις.
«Πρέπει να το εξετάσουμε, πρόκειται για μια νέα εξέλιξη», είπε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αλλά, να προσπαθούν να μας ασκήσουν πιέσεις είναι εντελώς μάταιο», πρόσθεσε.
Επικοινωνία Ευρωπαίων – Τραμπ
Νωρίτερα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρόταση για άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και απείλησαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με «τεράστιες» νέες κυρώσεις εάν δεν την δεχτεί εντός των επόμενων ημερών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας -που πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κίεβο- είχαν επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσαν σχετικά με την υποστήριξή τους στην πρόταση των ΗΠΑ για 30ημερη εκεχειρία.
Σε δήλωσή του για το X, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε ότι η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για πλήρη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα για τουλάχιστον 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.
Ρωσία κατά Ευρωπαίων
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Πεσκόφ κατηγόρησε την Ευρώπη για αντιφατικές και επιθετικές δηλώσεις. «Ακούμε πολλές αντιφατικές ανακοινώσεις από την Ευρώπη. Είναι σε γενικές γραμμές επιθετικές στη φύση τους, αντί να έχουν ως στόχο την αναζωογόνηση των σχέσεών μας. Τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Κατά το πρακτορείο Tass, εξάλλου, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία είναι μαθημένη στις κυρώσεις και δεν τις φοβάται.
Ρόλο διαιτητή σε πιθανή εκεχειρία διεκδικεί η Τουρκία
Έτοιμη να αναλάβει την επίβλεψη μιας πιθανής εκεχειρίας ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία εμφανίζεται στο μεταξύ η Τουρκία.
Σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το Reuters, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν εξέφρασε την πρόθεση της Άγκυρας κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τη «συμμαχία των προθύμων».

Διεθνή
O Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα αποθεώνει την Τουρκία! Χώρα υπόδειγμα – Καλύτερα drones στον κόσμο τα Bayraktar
O Τομ Μπάρακ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας

Τον «μοναδικό» ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επαίνεσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Tom Barrack, τονίζοντας ότι η χώρα αξιοποιεί την παραδοσιακή της σχέση με τις δύο πλευρές για να διατηρεί «σημαντικό διάλογο» εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης.
Μιλώντας τη Δευτέρα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Barrack υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έχει παραδοσιακή συνεργασία τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, γεγονός που της επιτρέπει να οικοδομεί ουσιαστικούς διαύλους επικοινωνίας». Παρότι –όπως είπε– η Τουρκία αναγνωρίζεται ευρέως ως βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, «έχει επιδείξει ακόμη μεγαλύτερη περιφερειακή επιρροή», όπως φάνηκε τόσο στη Συρία όσο και στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσωπικές σχέσεις των ηγετών των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί στενή σχέση με τον Πρόεδρο Τραμπ», ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «η υπομονή του Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαντλείται».
«Τα τουρκικά Bayraktar TB2 είναι τα καλύτερα drones στον κόσμο και παράγονται εδώ», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος επιχείρησε παράλληλα να δικαιολογήσει την κίνηση της Τουρκίας να αποκτήσει τους ρωσικούς S-400 επικαλούμενος τα «προβλήματα» που είχε προκαλέσει το αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με το θέμα των Patriot στην Τουρκία – και το ότι η τουρκική πλευρά «δεν χρησιμοποίησε ποτέ τους S-400, ούτε καν τους έβγαλε από τη συσκευασία τους».
Πιο συγκεκριμένα, ο Τομ Μπάρακ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…To αμερικανικό Koγκρέσο προκάλεσε προβλήματα με τους πυραύλους Patriot. Τότε η Τουρκία στράφηκε στη Ρωσία για τη δική της αεράμυνα. Αυτό φυσικά προκάλεσε σύγχυση σε όλους […] αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτέ τους S-400, ούτε καν τους έβγαλε από τη συσκευασία τους. Η Τουρκία όμως τώρα λέει, εντάξει, θα έχω τη δική μου βιομηχανία αεράμυνας. Τα drones TB2 είναι τα καλύτερα drones στον κόσμο και παράγονται εδώ. Τα F-35 είναι 5ης γενιάς και η Τουρκία παρήγαγε μαχητικά Kaan […] Η σχέση που θέλει να δημιουργήσει αυτός ο πρόεδρος (σ.σ. ο Ντόναλντ Τραμπ) με την Τουρκία, με τον πρόεδρό σας, είναι μια διαφορετική σχέση […] σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο […] Εχετε ήπια ισχύ στον Κόλπο, έχετε σκληρή ισχύ εδώ, έχετε τους πιο εργατικούς ανθρώπους. Εχετε έναν υποδειγματικό συνδυασμό ήπιου Ισλάμ και κοσμικότητας. Δεν αναφέρομαι στην εσωτερική πολιτική, δεν έχουμε καμία ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική […] Εχουμε αυτούς τους δυο ηγέτες (σ.σ. Τραμπ και Ερντογάν) που ήδη συνομίλησαν τηλεφωνικά δυο φορές και λένε ας φέρουμε τις σχέσεις σε ίσο επίπεδο. Και λέμε στον τουρκικό λαό πέραν της οικονομίας, πέραν της στρατηγικής σχέσης ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνουν ισότιμοι εταίροι.»
Επανεκτίμηση της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία
Ο Barrack προχώρησε και σε ευρύτερη τοποθέτηση για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για αποτυχία των πολιτικών της Δύσης στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως είπε, η Ουάσιγκτον επανεξετάζει πλέον ριζικά την παρουσία της στη Συρία, παραδεχόμενος ότι οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.
Αναφερόμενος στις ιστορικές παρεμβάσεις των δυτικών δυνάμεων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω αν ήταν σωστό ή λάθος. Αλλά αρκεί να δούμε τη Διακήρυξη Μπάλφουρ — μία απόπειρα να δημιουργηθεί μια ελεύθερη πατρίδα για τον εβραϊκό πληθυσμό. Και αμέσως μετά, τη συμφωνία Σάικς-Πικό, όπου Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι σχεδίασαν τεχνητά σύνορα σε μια περιοχή γεμάτη φυλές και θρησκευτικές ομάδες».
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέθετε λειτουργική διοικητική δομή, αλλά «ήταν αδύνατο να οριστούν τεχνητά σύνορα εκεί που επικρατούσε τέτοια εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία — κι όμως αυτό ακριβώς έγινε».
Συνέδεσε μάλιστα τις σημερινές συγκρούσεις με τη διαχρονική προσπάθεια της Δύσης να διαμορφώσει το μέλλον της Ανατολής «με βασικό στόχο τον έλεγχο των ορυκτών πόρων».
Διεθνή
Gigachat: Το ρωσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)
Αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) της Ρωσίας, η οποία προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ρωσία σχεδιάζει να ενσωματώσει το δικής της κατασκευής μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Gigachat στα συστήματα πληροφορικής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.
Το Gigachat, αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) της Ρωσίας, η οποία προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο επικεφαλής της Roscosmos Ντίμιτρι Μπακάνοφ είπε ότι η επόμενη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, θα μεταφέρει ό,τι χρειάζεται για την λειτουργία του μοντέλου. Το Gigachat θα βοηθήσει το πλήρωμα στην επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων, αυξάνοντας τη μέγιστη ανάλυση από ένα μέτρο ανά pixel (εικονοστοιχείο) σε 0,5 μέτρα.
«Πρόκειται για άμεση βοήθεια για τους κοσμοναύτες» δήλωσε Μπακάνοφ μιλώντας σε συνέδριο τεχνολογίας στην Μόσχα.
Συμμετοχή στον ISS μέχρι το 2028
Τον Απρίλιο, ρωσικό διαστημόπλοιο μετέφερε τον Αμερικανό αστροναύτη Τζόναθαν Κιμ και τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκέι Ρίζνικοφ και Αλεξέι Ζουμπρίτσκι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η επόμενη ρωσική διαστημική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει προγραμματισθεί για τις 27 Νοέμβριου.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στον ISS μέχρι το 2028 και σχεδιάζει να εκτοξεύσει τις δύο πρώτες μονάδες του δικού της νέου διαστημικού σταθμού το 2027.
Η Sberbank επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πρακτόρων Τεχνητής Νοημοσύνης , δηλαδή δημιουργικών συστημάτων ΤΝ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται πληροφορίες, να λαμβάνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν δράσεις χωρίς άμεση και συνεχή ανθρώπινη συμβολή.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027
Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε την Τρίτη το Μπαχρέιν, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λετονία και τη Λιβερία μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διετή θητεία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2026.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης βίας.
Έχει πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα δέκα εκλέγονται, με πέντε νέα μέλη να προστίθενται κάθε χρόνο.
Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Ωστόσο, ακόμη κι όταν μια χώρα είναι υποψήφια χωρίς αντίπαλο από το γκρουπ της, απαιτείται να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης.
Το Μπαχρέιν έλαβε 186 ψήφους, η ΛΔ Κονγκό 183, η Λιβερία 181, η Κολομβία 180 και η Λετονία 178.
Χθες Δευτέρα, η πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ εξελέγη στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έπειτα από μια διαδικασία η οποία προκάλεσε έντονη κριτική εντός και εκτός Γερμανίας, τόσο σχετικά με τον τρόπο ανάδειξής της ως υποψήφιας όσο και για το εάν διαθέτει πραγματικά τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση. Η θητεία της νέας προέδρου αρχίζει τον Σεπτέμβριο και είναι διάρκειας ενός έτους.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία