Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Νέο κεφάλαιο στο σύγχρονο δόγμα πολέμου η επιχείρηση “Sindoor” της Ινδίας

Το Νέο Δελχί αντέδρασε με μετριοπαθή στρατιωτική δράση, σηματοδοτώντας μια σημαντική απόκλιση από την ιστορικά προσεκτική προσέγγισή της.

Δημοσιεύτηκε στις

Ως «μια αποφασιστική νίκη στον σύγχρονο πόλεμο» χαρακτήρισε την τετραήμερη επιχείρηση “Sindoor” της Ινδίας ο στρατιωτικός ακαδημαϊκός των ΗΠΑ και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικού Πολέμου και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Understanding Urban Warfare” Τζον Σπένσερ.

Ο Σπένσερ αποκάλεσε την επιχείρηση «ένα μοντέλο περιορισμένου πολέμου με σαφώς καθορισμένους σκοπούς», υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη αντιδρούν στην κρατικά χρηματοδοτούμενη τρομοκρατία στην πυρηνική εποχή.

Η επιχείρηση Sindoor ξεκίνησε από την Ινδία στις 7 Μαΐου 2025, σε απάντηση σε μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην τουριστική πόλη Παχαλγκάμ, στο Τζαμού και Κασμίρ, στις 22 Απριλίου. Η σφαγή, η οποία σκότωσε 26 Ινδούς πολίτες, κυρίως Ινδουιστές προσκυνητές, ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή από το Μέτωπο Αντίστασης (TRF), μια ομάδα που αναγνωρίζεται ευρέως ως πληρεξούσιος της Λασκάρ-ε-Τάιμπα (LeT) με έδρα το Πακιστάν και υποστηρίζεται από την ισχυρή Υπηρεσία Πληροφοριών (ISI) του Πακιστάν.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ινδικές αντιδράσεις, αυτή τη φορά δεν υπήρξε διπλωματική αναμονή. Η Ινδία αντέδρασε με μετριοπαθή στρατιωτική δράση, σηματοδοτώντας μια σημαντική απόκλιση από την ιστορικά προσεκτική προσέγγισή της.

«Δεν ήταν απλώς μια συμβολική χειρονομία», έγραψε ο Σπένσερ. «Ήταν αποφασιστική δύναμη, σαφώς εφαρμοζόμενη».

Ενα νέο Δόγμα αποκαλύπτεται

Αυτό που καθιστά την Επιχείρηση Sindoor μοναδική, υποστήριξε ο Spencer, είναι το στρατηγικό δόγμα που την υποστήριξε. Ενώ η Ινδία δεν έχει κηρύξει επίσημα το τέλος της επιχείρησης, η στρατιωτική δραστηριότητα έχει σταματήσει σε αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «παύση των πυρών» – μια προσεκτική σημασιολογική επιλογή που αποφεύγει τον όρο «εκεχειρία» και υπογραμμίζει την επιθυμία της Ινδίας να διατηρήσει την πρωτοβουλία και τον έλεγχο.

«Η διακοπή των επιχειρήσεων δεν είναι το τέλος», τόνισε ο Σπένσερ. «Είναι μια παύση. Η Ινδία έχει την πρωτοβουλία. Αν προκληθεί ξανά, θα χτυπήσει ξανά».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Spencer, η Ινδία πέτυχε τέσσερις βασικούς στρατηγικούς στόχους:

Καταστροφή υποδομών τρομοκρατίας : Επιθέσεις ακριβείας στόχευσαν βασικούς κόμβους τρομοκρατών στο Μπαχαβαλπούρ, το Μουζαφαραμπάντ και το Μουρίντκε—πολύ πέρα ​​από τη Γραμμή Ελέγχου.

Επίδειξη Στρατιωτικής Ανωτερότητας : Η ικανότητα της Ινδίας να εξαπολύει και να αμύνεται έναντι αντιποίνων -συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου σμήνους πακιστανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών- ανέδειξε την αυξανόμενη ισχύ των εγχώρια ανεπτυγμένων και διεθνώς υποστηριζόμενων συστημάτων αεράμυνας.

Αποκατάσταση της αποτροπής : Απαντώντας δυναμικά αλλά περιορίζοντας την κλιμάκωση, η Ινδία έστειλε μήνυμα τόσο στους αντιπάλους όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν θα έμεναν πλέον αναπάντητες.

Διεκδίκηση Στρατηγικής Ανεξαρτησίας : Η Ινδία ενήργησε χωρίς να ζητήσει τη δυτική μεσολάβηση ή την παρέμβαση του ΟΗΕ, μια κίνηση που σηματοδότησε την ετοιμότητά της να θέσει και να επιβάλει τις δικές της κόκκινες γραμμές.

Τέσσερις Μέρες που Άλλαξαν την Περιοχή

Το χρονοδιάγραμμα της Επιχείρησης Sindoor ήταν γρήγορο και σκόπιμο:

  • 7 Μαΐου : Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε εννέα επιδρομές υψηλής ακρίβειας βαθιά μέσα στο πακιστανικό έδαφος.
  • 8 Μαΐου : Το Πακιστάν ανταπέδωσε με μια μαζική επίθεση με σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία αναχαιτίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ινδική αεράμυνα.
  • 9 Μαΐου : Η Ινδία κλιμακώνει την ένταση με επιθέσεις σε έξι πακιστανικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και κόμβους συντονισμού UAV.
  • 10 Μαΐου : Η Ινδία κήρυξε αναστολή των δραστηριοτήτων της, διατηρώντας τη δυνατότητα επανέναρξης ανά πάσα στιγμή.

Αυτή η ακολουθία, σημειώνει ο Σπένσερ, ήταν μια τυπική εκτέλεση περιορισμένου πολέμου – μια εκστρατεία σχεδιασμένη να επιτύχει πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους χωρίς να οδηγηθεί σε σύγκρουση αορίστου χρόνου.

«Δεν επρόκειτο απλώς για τακτική επιτυχία», έγραψε. «Ήταν δογματική εκτέλεση υπό πραγματικά πυρά».

Δόγμα Μόντι: «Τέλος ο πυρηνικός εκβιασμός»

Η τόλμη της αντίδρασης της Ινδίας έγκειται επίσης στο δημόσιο μήνυμά της. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σηματοδότησαν μια απότομη στροφή σε σχέση με το παρελθόν.

«Η Ινδία δεν θα ανεχθεί κανέναν πυρηνικό εκβιασμό», δήλωσε ο Μόντι. «Η Ινδία θα χτυπήσει με ακρίβεια και αποφασιστικότητα τα κρησφύγετα των τρομοκρατών που αναπτύσσονται υπό το πρόσχημα του πυρηνικού εκβιασμού».

Ο Σπένσερ ερμηνεύει αυτό ως την καθιέρωση ενός νέου στρατηγικού δόγματος από την Ινδία – ενός δόγματος που διαχωρίζει την πυρηνική αποτροπή από την τρομοκρατία δι’ αντιπροσώπων και δεν επιτρέπει πλέον στην απειλή της πυρηνικής κλιμάκωσης να παραλύσει τις αντιτρομοκρατικές της αντιδράσεις.

Οι επικριτές της επιχείρησης -τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι- έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση ή αποσταθεροποίηση. Ωστόσο, ο Σπένσερ αντιτείνει ότι αυτές οι επικρίσεις παραβλέπουν την σκόπιμη αυτοσυγκράτηση που επέδειξε η Ινδία.

«Η Ινδία ανταπέδωσε δυναμικά, αλλά σταμάτησε πριν από τον πλήρη πόλεμο», έγραψε. «Αυτό δεν είναι απερισκεψία – αυτό είναι έλεγχος. Είναι το θεμέλιο της σύγχρονης αποτροπής».

Ένα μοντέλο για περιορισμένο πόλεμο;

Ο έπαινος του Σπένσερ είναι σημαντικός όχι μόνο για το περιεχόμενό του αλλά και για την πηγή του. Ως κορυφαίος ειδικός στον αστικό πόλεμο και το στρατιωτικό δόγμα, τα λόγια του πιθανότατα θα μελετηθούν σε στρατιωτικές ακαδημίες παγκοσμίως.

«Σε μια εποχή που ορίζεται από «αέναους πολέμους» και κύκλους βίας χωρίς στρατηγική κατεύθυνση, το Sindoor ξεχωρίζει», έγραψε ο Spencer. «Προσφέρει ένα μοντέλο περιορισμένου πολέμου με σαφώς καθορισμένους σκοπούς, ταιριαστούς τρόπους και μέσα και ένα κράτος που δεν εγκατέλειψε ποτέ την πρωτοβουλία».

Αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια στρατηγική καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Εάν η διεθνής κοινότητα αποδεχτεί το προηγούμενο της Ινδίας -ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που προέρχονται από ένα γειτονικό κράτος θα αντιμετωπίζονται ως πράξεις πολέμου- αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σεισμική μετατόπιση στους κανόνες εμπλοκής για την πολιτική δεξιοτεχνία υπό την πυρηνική ομπρέλα.

Η Επόμενη Φάση

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει αβέβαιο. Η Ινδία δεν έχει αποστρατεύσει τις δυνάμεις της και διατηρεί κατάσταση υψηλής επιφυλακής σε όλο το δυτικό μέτωπό της. Η δημόσια αντίδραση του Πακιστάν έχει μετριαστεί, πιθανώς λόγω της κλίμακας των εσωτερικών ζημιών του και της έλλειψης διεθνούς υποστήριξης. Και οι δύο χώρες έχουν αποφύγει να περάσουν τις πυρηνικές κόκκινες γραμμές, αλλά η απειλή περαιτέρω σύγκρουσης παραμένει.

Ο Σπένσερ τελειώνει το δοκίμιό του με μια έντονη προειδοποίηση—και μια έκκληση για την προσοχή άλλων δημοκρατιών που αντιμετωπίζουν κρατικά χρηματοδοτούμενη τρομοκρατία:

«Η Ινδία δεν απάντησε απλώς σε μια επίθεση. Άλλαξε τη στρατηγική εξίσωση».

Η επιχείρηση Sindoor, υποστηρίζει, δεν θα διαμορφώσει μόνο την πολιτική εθνικής ασφάλειας της Ινδίας – μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει την παγκόσμια στρατηγική σκέψη σχετικά με τον περιορισμένο πόλεμο, την αποτροπή και τον ρόλο της συμβατικής δύναμης σε έναν πυρηνικό κόσμο.

Για την Ινδία, είναι μια δήλωση ότι η εποχή της παθητικής απορρόφησης έχει τελειώσει. Για τον κόσμο, είναι μια δοκιμασία στο σύγχρονο δόγμα του πολέμου. Και για το Πακιστάν, είναι μια υπενθύμιση ότι το παλιό εγχειρίδιο μπορεί να μην προσφέρει πλέον προστασία.

Αυτή δεν είναι μόνο η νίκη της Ινδίας, καταλήγει ο Σπένσερ. «Αυτή είναι η αποκατάσταση της αποτροπής. Αυτό είναι ένα δόγμα που αποκαλύφθηκε. Και θα πρέπει να μελετηθεί από όλα τα έθνη που αντιμετωπίζουν τη μάστιγα της κρατικά χρηματοδοτούμενης τρομοκρατίας».

ΠΗΓΗ: The Milli Chronicle

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά

Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.

Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».

Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.

Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αυτή είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Η φοίτηση, οι συνθήκες, αλλά και τις προοπτικές των αυριανών μας Αξιωματικών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτελεί το φυτώριο για τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα. Είναι εδώ, όπου οι νέοι και οι νέες μόλις τελειώσουν το σχολείο και εφόσον περάσουν στη σχολή, θα αποκτήσουν τις γνώσεις, πνευματικές και σωματικές, για να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο.

Την επισκεφτήκαμε, μαζί με σχολεία λυκείου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μια Ημέρα Εύελπις», και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση κι όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να γίνουν οι αυριανοί μας αξιωματικοί…

Δείτε το ρεπορτάζ:

Επισκεφτήκαμε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση των φοιτητών

Με αποστολή τη μετάδοση της γνώσης της Στρατιωτικής Επιστήμης και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, οι Ευέλπιδες με τη φοίτησή τους αναπτύσσουν επίσης τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή, έτσι ώστε να εξελιχθούν στους ηγέτες του αύριο, σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπηρεσία.

Η ιστορία της, συνυφασμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού είναι το αρχαιότερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας και λειτουργεί ήδη από το 1828 -ήταν από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος όρκισε ο ίδιος και τους πέντε πρώτους Ευέλπιδες. Έκτοτε, από αυτή τη σχολή αποφίτησαν οι αξιωματικοί που καθοδήγησαν τους Έλληνες στην εθνική ολοκλήρωση και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180120.jpg
Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180131.jpg

Η Σχολή μετεξελισσόταν διαρκώς στα σύγχρονα στρατιωτικά πρότυπα, και μάλιστα πέρσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μάλιστα και την έκτη θέση.

Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, ήταν πολύ υψηλή, αλλά πρόσφατα έπεσε αρκετά, εξαιτίας των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Πάντως με έναυσμα τις σημαντικές αυξήσεις στον μισθό που λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα φοίτησης οι Ευέλπιδες, αλλά και με τις προοπτικές που διανοίγονται για μια ενδιαφέρουσα καριέρα, γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η τάση.

Οι Ευέλπιδες που ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτηση ορκίζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται στα ανάλογα Όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού) ή στα τρία Σώματα (Τεχνικό, Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών). Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών σπουδών, ενώ οι Αξιωματικοί μπορούν να φοιτήσουν στη συνέχεια σε σχολές του εξωτερικού, αλλά και να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, όπως στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, σε πρεσβείες, ειρηνευτικές αποστολές κ.α.

Η εκπαίδευση

Η Σχολή προσφέρει επίσης ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180518.jpg
Ο τριτοετής φοιτητής ξεναγεί τον φακό του Newsbomb στη Σχολή

Η στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστεί άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180104.jpg

Οι φοιτητές διαμένουν σε θαλάμους της σχολής, συνηθίζοντας έτσι την στρατιωτική ζωή.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180243.jpg
Επιθεώρηση θαλάμου από τον Υπολοχαγό Θεόδωρο Γκιρεμέζη

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180204.jpg
Η τριτοετής φοιτήτρια επιδεικνύει ένα στρατιωτικό όργανο σε μαθήτρια λυκείου

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180800.jpg
Η στίγμης της φοίτησης για τους φοιτητές

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180330.jpg
Οι Ευέλπιδες μαθαίνου άριστα τον χειρισμό των όπλων, ενώ εξασκούνται και σε βολές

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180405.jpg

Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει και η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180112.jpg
Οι ασκήσεις και εκπαιδεύσεις με όπλα, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις μάχης, είναι συνεχείς

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180631.jpg
Οι ασκήσεις αυτοάμυνας αποτελούν βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180450.jpg

Ο Υπολοχαγός Θεόδωρος Γκιρεμέζης αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι οι βασικοί λόγοι που έχει κάποιος για να φοιτήσει στη Σχολή, είναι «η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, η στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, η προσφορά στην πατρίδα, η προσωπική ανάπτυξη και περιπέτεια, καθώς και η προσωπική εξέλιξη και ειδίκευση».

Ο τριτοετής φοιτητής Ζαννής Βεντούρης προσθέτει ότι όσοι το σκέφτονται, θα πρέπει να κατανοήσουν τις ειδικές απαιτήσεις της σχολής, και για το ειδικό πρόγραμμα, καθώς και αν εκφράζει κάποιον αυτό το επάγγελμα. «Το αίσθημα της πειθαρχίας και της ομαδικότητας είναι απαραίτητο», τονίζει, όπως και οι επαγγελματικές προσδοκίες από αυτή την καριέρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή27 λεπτά πριν

Financial Times: Το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας! Το χτύπημα της Ουκρανίας θα υποχρεώσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στρατηγική της

Κάθε απώλεια σε ένα πόλεμο «μετρά» περισσότερο αν η αναπλήρωσή της είναι δύσκολη ή, πολύ περισσότερο, αν είναι αδύνατη. Αυτό αντιπροσωπεύει...

Διεθνή41 λεπτά πριν

Τρίωρη συνάντηση Μελόνι-Μακρόν για να αμβλυθούν οι διαφορές Ρώμης-Παρισίων

Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν το Ουκρανικό και η στάση της Ευρώπης, οι ευρωατλαντικές σχέσεις και το Μεσανατολικό.

Διεθνή56 λεπτά πριν

Υποκρισία της Τουρκίας! Πιέζει να κλείσει πυρηνικό εργοστάσιο στην Αρμενία εγείροντας περιβαλλοντικούς λόγους.

Στις 1 Ιουνίου, μια συμμαχία 33 περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Τουρκία διοργάνωσε διαμαρτυρία στην ανατολική επαρχία Ιγντίρ, ζητώντας το...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Καμπουρίδης: Το πιθανότερο σενάριο πίσω από τη Μονή στο Σινά

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους μηχανισμούς του κράτους, καθώς έχουν αλωθεί από τους μουσουλμάνους, που υποστηρίζει...

Άμυνα2 ώρες πριν

South China Morning Post: Η απάντηση της Ινδίας στα κινεζικά μαχητικά του Πακιστάν – Το 5ης γενιάς stealth AMCA

H αμυντική βιομηχανία της Ινδίας βρίσκεται στο κατώφλι μιας εποχής-ορόσημου μετασχηματισμού.

Δημοφιλή