Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ουκρανικό, ευδιάκριτα όρια μεταξύ σκληρής πραγματικότητας και ευσεβών πόθων !

Η Ουκρανία θα πρέπει να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερα και η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τα πάντα και τότε ας δούμε εξ αρχής την ευρωταλαντική αρχιτεκτονική ασφαλείας καθόσον αυτήν δεν μπορεί να δομηθεί χωρίς την συμπεριληψη της Ρωσίας ότι και αν λέει η υστερική και ακατάλληλη Κάγια Καλάς Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας!

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Μπορεί ο Τραμπ να εκτέθηκε με τον επικό καύχημα του ότι αν θα έλυνε το Ουκρανικό (άλλωστε έχει πει πάμπολλα τέτοια) σε μία ημέρα αλλά για να είμαστε δίκαιοι η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι προσπαθεί να κάνει διαχείριση ήττας της Ουκρανίας!

Η Ουκρανία από την στιγμή που ουδόλως έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να ανακτήσει την κατεχόμενη από τη Ρωσία επικράτεια της στα σύνορα του 1991 ανεξαρτήτως των ευφραντικών φαντασιώσεων κάποιων στην λεγόμενη Δύση πολύ απλά έχει ηττηθεί.

Η ηγεσία του Κιέβου διέπραξε ολέθρια στρατηγικά και επιχειρησιακά λάθη κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου. Ενός πολέμου που θα μπορούσε να αποφευχθεί ή θα μπορούσε να σταματήσει στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου 2022.

Όσα όπλα και πυρομαχικά και αν πάρει, έχει “ξεμείνει” πρωτίστως από στρατιώτες ενώ δεν έχει πλέον όπως είπε και ο POTUS κάποιο “χαρτί” απέναντι στον Πούτιν που γίνεται όλο και πιο αδιάλλακτος μην κάνοντας παραχωρήσεις . Αναντίρρητα είναι γελοίο το επιχείρημα του Τραμπ ότι “παραχώρηση είναι το ότι δεν καταλαμβάνει όλη την Ουκρανία και δεν του είπε κανείς ότι στον Ρωσικό Στρατό πήρε 8 μήνες για να ανακαταλάβει τηνπεριοχή του Κουρσκ που είχαν οι Ουκρανοί, ούτε ότι δεν μπορεί να πάρει το Ποκρόφσκ. (Αυτά για την ιστορία).

Η επιτυχία στον πόλεμο μετριέται όχι από το επίπεδο προσπαθείας και διάφορες ασύμμετρες επιτυχίες αλλό από τον βαθμό που μία χώρα που πολεμάει επιτυγχάνει τους πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει.

Η ήδη ζοφερή κατάσταση γίνεται ζοφερότερη τόσο σε φόρο αίματος όσο και σε επίπεδο καταστροφής.

Το διλημμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η πολιτική ηγεσία στο Κίεβο είναι αν δέχεται μία άσχημη διπλωματική ήττα ή αν θα διακινδυνεύσει μία ακόμα πιο άσχημη στρατιωτική ήττα που θα της επιβληθεί! Αν κάποια στιγμή ο Ουκρανικός Στρατός καταρρεύσει το Κρεμλίνο θα απαιτήσει παράδοση χωρίς όρους.

Προσωπικά θεωρώ ότι ήλθε η ώρα για να πάρει ο Ζελένσκι και ο Γιέρμακ την καλύτερη άσχημη συμφωνία η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιλαμβάνει και εγγυήσεις ασφαλείας. Και εγγυήσεις ασφαλείας δεν μπορεί να δώσει ο Μακρόν και ο Στάρμερ οι οποίοι έχουν γελοιοποιηθεί με τις πρωτοβουλίες για συνασπισμό των προθύμων. Θα πρέπει να δώσει και η Αμερική. Συλλογική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με τις αυτοσχέδιες συνόδους κορυφής του Μακρόν και του Στάρμερ.

Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία κατέχει το 20-22% της ουκρανικής επικράτειας και έχει συνενώσει με μία ευρεία χερσαία ζώνη την Κριμαία μέσω Μελιτούπολης και Μαριούπολης με το Ντόνμπας και την Ρωσία στερώντας τους Ουκρανούς από οποιαδήποτε πρόσβαση στην θάλασσα τους Αζόφ. Παράλληλα έχει και στρατηγικό και τακτικό πλεονέκτημα αποκομίζοντας σταθερά αλλά πολύ αργά πρόσθετα εδαφικά κέρδη.

Το κρίσιμο σημείο είναι ότι Ζελένσκι ζητάει πρώτα κατάπαυση πυρός και εκεχειρία και μετά συζήτηση για το πλαίσιο συμφωνίας με το εδαφικό στην κορυφή ενώ ο Πούτιν που φαίνεται ότι δεν βιάζεται πρώτα αποδοχή ενός πλαισίου συμφωνίας και μετά εκεχειρία.

Εν κατακλείδει η Ουκρανία θα πρέπει να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερα και η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τα πάντα και τότε ας δούμε εξ αρχής την ευρωταλαντική αρχιτεκτονική ασφαλείας καθόσον αυτήν δεν μπορεί να δομηθεί χωρίς την συμπεριληψη (για να χρησιμοποιοήσουμε και μία λέξη της μόδας) της Ρωσίας ότι και αν λέει η υστερική και ακατάλληλη Κάγια Καλάς Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας!

Είναι Αντιστράτηγος ε.α. και γεωστρατηγικός αναλυτής. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1981. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Υπηρέτησε σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ. Διατέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο ΥΠΕΘΑ/ΓΓΟΣΑΕ, εκπαιδευτής και διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή του ΝΑΤΟ (NATO School) στο Oberammergau στην Γερμανία (2001-2004). Ήταν επισκέπτης διδάσκων στην ουκρανική Σχολή Εθνικής Άμυνας. Επί τριετία ήταν Συντονιστής Αμυντικής Σχεδίασης στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο (IMS) στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και πρόεδρος της αρμόδιας ομάδας εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής. Έχει περατώσει στρατηγικές σπουδές ασφάλειας στο George Marshall Center of Security Studies. Έχει, επίσης, αποφοιτήσει από Σχολή Πολιτικών Υποθέσεων και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ κι από τη Σχολή Πληροφοριών και Επικοινωνίας των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μεσογειακής Γεωστρατηγικής και Ασφάλειας και αναλυτής-εμπειρογνώμων στο αμερικανικό International Security and Strategy Group.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Συμμαχία που θα “πονέσει” την Τουρκία

Συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στη Βεργίνα Τηλεόραση

Δημοσιεύτηκε

στις

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συμμαχία με την Ινδία, με ασκήσεις στο Αιγαίο. Το Νέο Δελχί δηλώνει πρόθυμο να μας υποστηρίξει απέναντι στην Τουρκία. Βλακεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η είσοδος της Τουρκίας στον κανονισμό SAFE αλλά και η γενικότερη διαχείριση της κατάστασης με την Ουκρανία. Υπονομεύει την προσπάθεια των ΗΠΑ για ειρήνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Το Πακιστάν ζήτησε στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα!

Αποκαλυπτική συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Ελευθέριου Καραγιάννη στον Παντελή Σαββίδη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ελευθέριος Καραγιάννης: Εάν γίνουν οι κατάλληλες προσεγγίσεις, γιατί οι Τούρκοι σύνηψαν σχέση με το Πακιστάν από την ανεξαρτησία του όχι για λόγους θρησκείας αλλά για γεωπολιτικά συμφέροντα, θα ωφελούταν η Ελλάδα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Είμαστε ανάξιοι να υπερασπιστούμε τον πνευματικό μας πλούτο

Παρέμβαση του διευθυντή της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μανώλης Κοττάκης: Η υπόθεση του Σινά αποδεικνύει, ότι είμαστε ανάξιοι να υπερασπιστούμε τον πνευματικό μας πλούτο. Τα δεδομένα είναι δύο. Ή οι Αιγύπτιοι δεν μας σέβονται και αυτό είναι μια διδαχή για το πως γίνεται η εξωτερική πολιτική και να κάνει να σε σέβονται ή υπάρχει μια άλλη εκδοχή πιο σκοτεινή, ότι υπάρχει άλλου είδους διαπραγμάτευση. Δεν θέλω να το πιστέψω. Ελπίζω να υπάρξει κάτι για να το ανατρέψει. Έχω την εντύπωση ότι θα έχουμε επικοινωνιακό σόου.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

O Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα αποθεώνει την Τουρκία! Χώρα υπόδειγμα – Καλύτερα drones στον κόσμο τα Bayraktar

O Τομ Μπάρακ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας

Διεθνή2 ώρες πριν

Gigachat: Το ρωσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων...

Διεθνή3 ώρες πριν

Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη...

Οικονομία4 ώρες πριν

Bloomberg: Παγώνουν τα σχέδια της Gazprom για φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας!

Με τους αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία εκτός λειτουργίας, και τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας να έχει...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Συμμαχία που θα “πονέσει” την Τουρκία

Συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στη Βεργίνα Τηλεόραση

Δημοφιλή