Αναλύσεις
Πόσο μακράν πια κείται η Κύπρος;
Στόχος του Ερντογάν είναι να ενώσει τον λεγόμενο «τουρκικό κόσμο», με την Τουρκία να αποτελεί την «πύλη» προς τη Δύση.

Το Σάββατο, 3 Μαΐου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου. Τα εγκαίνια του κτηριακού συμπλέγματος που θα φιλοξενήσει τις αρχές του ψευδοκράτους ήταν η πρόφαση. Ο Ερντογάν πήγε στα κατεχόμενα τη συγκεκριμένη στιγμή για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι το κίνημα διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων κατά της πολιτικής της Άγκυρας για ισλαμοποίηση και της παιδείας των κατεχομένων, με την εγκύκλιο με βάση την οποία επιτρέπεται η ισλαμική μαντίλα. Να σημειωθεί ότι, μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους, με βάση την οποία επιτρέπεται η μαντίλα σε λύκεια, αφήνοντας τα γυμνάσια να αποφασίσουν εάν θα κάνουν το ίδιο ή όχι, ξεσηκώθηκε σύσσωμα η τουρκοκυπριακή κοινωνία, με διαδηλώσεις που υποστηρίχθηκαν από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις των κατεχομένων. Το τουρκικό κράτος, θεωρώντας ότι χάνει τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων, ήταν που επιτάχυνε την έλευση Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο οποίος, για να αποφύγει τη μήνιν του κόσμου, κουβάλησε χίλιους υποστηρικτές του από την Τουρκία, με έκτακτες πτήσεις. Με τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Ερντογάν, στοχεύει να εκφοβίσει τους διαμαρτυρομένους, για να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο της κοινωνίας, Τουρκοκυπρίων και εποίκων.
Ο δεύτερος λόγος είναι η ήττα που υπέστη ο ίδιος και η εξωτερική του πολιτική στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Ο Ερντογάν είναι αυτός που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, με μέλη τα κράτη Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, ως κράτος παρατηρητή.
Στόχος του Ερντογάν είναι να ενώσει τον λεγόμενο «τουρκικό κόσμο», με την Τουρκία να αποτελεί την «πύλη» προς τη Δύση.
Παρεμπίπτων στόχος είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, γι’ αυτό και κατάφερε, με τη βοήθεια του Αζερμπαϊτζάν, να αναγνωριστεί στο ψευδοκράτος καθεστώς παρατηρητή, ως προθάλαμος για την πλήρη ένταξη και άρα την αναγνώρισή του. Στη Διακήρυξη της Σαμαρκάνδης, οι ηγέτες των κρατών Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζίας, Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν, δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν ποτέ το ψευδοκράτος. Αυτό δημιούργησε ένα τραύμα στο καθεστώς Ερντογάν, αλλά και στην κοινωνία σε Τουρκία και κατεχόμενα. Αυτό το τραύμα προσπάθησέ να επουλώσει ο Ερντογάν με την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.
Όμως οι ήττες Ερντογάν, όσον αφορά την πολιτική του στο Κυπριακό, που είναι η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ότι στο νησί υπάρχουν δύο ισότιμα, διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη, δεν σταματούν εδώ. Την Τετάρτη 7 Μαΐου και ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για την αναβίωση του διαλόγου στο Κυπριακό και με την Τουρκία να προτάσσει τη λύση δύο κρατών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της τουρκικής πρότασης, την οποία χαρακτηρίζει ως παντελώς εκτός του διεθνώς αναγνωρισμένου πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού. Με 367 ψήφους υπέρ, το ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα πως η ΕΕ δεν θα ανεχθεί παρεκκλίσεις από τη συμφωνημένη λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές για την έγκριση έκθεσης σχετικά με την πρόοδο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για τα έτη 2023-2024. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η μόνη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι μια δίκαιη, συνολική, βιώσιμη και δημοκρατική διευθέτηση», συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών του πτυχών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, βάσει μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζητεί δε επειγόντως την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν-Μοντάνα το 2017 και καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την «απαράδεκτη πρόταση» για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και να επιστρέψει στη συμφωνημένη βάση για μια λύση και στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Όμως η ήττα δεν περιορίζεται στο εν λόγω ψήφισμα. Κατόπιν συντονισμένης δράσης ευρωβουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, την οποία καταδίκασαν ακόμα και βουλευτές που δεν προέρχονται από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο Κυπριακό, ενώ ξένοι ευρωβουλευτές καταδικάζουν ρητώς την ΠΑΡΑΝΟΜΗ επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, αναρωτιέται κανείς ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να μην εκδώσει επίσημα ανακοίνωση καταδίκης της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ επίσκεψης του Τουρκού πρόεδρου και να αρκεστεί σε διαρροές μέσω «πηγών».
Πόσο μακράν πια κείται η Κύπρος;

Αναλύσεις
Συμμαχία που θα “πονέσει” την Τουρκία
Συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στη Βεργίνα Τηλεόραση

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συμμαχία με την Ινδία, με ασκήσεις στο Αιγαίο. Το Νέο Δελχί δηλώνει πρόθυμο να μας υποστηρίξει απέναντι στην Τουρκία. Βλακεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η είσοδος της Τουρκίας στον κανονισμό SAFE αλλά και η γενικότερη διαχείριση της κατάστασης με την Ουκρανία. Υπονομεύει την προσπάθεια των ΗΠΑ για ειρήνη.
Αναλύσεις
Το Πακιστάν ζήτησε στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα!
Αποκαλυπτική συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Ελευθέριου Καραγιάννη στον Παντελή Σαββίδη

Ελευθέριος Καραγιάννης: Εάν γίνουν οι κατάλληλες προσεγγίσεις, γιατί οι Τούρκοι σύνηψαν σχέση με το Πακιστάν από την ανεξαρτησία του όχι για λόγους θρησκείας αλλά για γεωπολιτικά συμφέροντα, θα ωφελούταν η Ελλάδα.
Αναλύσεις
Είμαστε ανάξιοι να υπερασπιστούμε τον πνευματικό μας πλούτο
Παρέμβαση του διευθυντή της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Μανώλης Κοττάκης: Η υπόθεση του Σινά αποδεικνύει, ότι είμαστε ανάξιοι να υπερασπιστούμε τον πνευματικό μας πλούτο. Τα δεδομένα είναι δύο. Ή οι Αιγύπτιοι δεν μας σέβονται και αυτό είναι μια διδαχή για το πως γίνεται η εξωτερική πολιτική και να κάνει να σε σέβονται ή υπάρχει μια άλλη εκδοχή πιο σκοτεινή, ότι υπάρχει άλλου είδους διαπραγμάτευση. Δεν θέλω να το πιστέψω. Ελπίζω να υπάρξει κάτι για να το ανατρέψει. Έχω την εντύπωση ότι θα έχουμε επικοινωνιακό σόου.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία