Ακολουθήστε μας

Οικονομία

The Straight Times: Τί σημαίνουν για τις χώρες της Ασίας τα φθηνά κινεζικά προϊόντα;

Η εισροή κινεζικών προϊόντων, που ανατρέπει βιομηχανίες και τοπικές οικονομίες όπως του Μουάρ, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πιθανότατα θα επιδεινωθεί αν η κυβέρνηση Τραμπ επιμείνει σε υψηλούς δασμούς στο Πεκίνο, ενώ οι οικονομίες της ASEAN αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των δικών τους αμοιβαίων δασμών που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον.

Δημοσιεύτηκε στις

Εργάτες σε εργοστάσια στο Μουάρ, γνωστό για το άφθονο υψηλής ποιότητας καουτσούκ που προέρχεται από φυτείες καουτσούκ στο τέλος του κύκλου ζωής τους, εργάζονται γρήγορα για να γυαλίσουν έπιπλα έτοιμα προς συναρμολόγηση και να τα συσκευάσουν σε επίπεδες συσκευασίες.

Η έντονη δραστηριότητα στην παραθαλάσσια πόλη στο βορειοδυτικό Τζοχόρ, το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής επίπλων της Μαλαισίας, κρύβει τη σύγκλιση προβλημάτων που συμβάλλουν σε ένα κλίμα ανησυχίας και απαισιοδοξίας.
Υπάρχει μια βάσιμη αίσθηση επείγοντος: Ενώ ορισμένες παραγγελίες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη σταματήσει, άλλες επισπεύδονται για να εξασφαλιστούν οι αποστολές πριν τεθεί σε πλήρη ισχύ η πολιτική των «αμοιβαίων δασμών» του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν λήξει η 90ήμερη αναστολή τον Ιούλιο.

Εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τις προσαρμογές των δασμών, ο κλάδος φοβάται τη μείωση της ζήτησης από μια αγορά που αντιπροσώπευε το ήμισυ των εξαγωγών ξύλινων επίπλων της Μαλαισίας, ύψους 9,89 δισ. RM (2,99 δισ. S$) το 2024.
Ωστόσο, οι παραγωγοί επίπλων της Μαλαισίας, όπως η κ. Κάντις Λιμ, ιδρύτρια της Natural Signature, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνισμό από την Κίνα. Η πρόκληση αυτή ξεκίνησε το 2019, όταν τα έπιπλα ήταν μεταξύ των κινεζικών προϊόντων που επλήγησαν από δασμούς κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, με αποτέλεσμα οι Κινέζοι κατασκευαστές που αποκλείστηκαν από την αμερικανική αγορά να αναζητήσουν νέους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας.
«Αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα δασμών, οι Κινέζοι ανταγωνιστές μείωσαν τα κόστη σε πρώτες ύλες, ενοίκια και μισθούς για να επιβιώσουν», δήλωσε η κ. Λιμ, που απασχολεί πάνω από 100 εργάτες, κυρίως μετανάστες, στις δραστηριότητές της στο Μουάρ. «Η στρατηγική τους ‘στοίβαξε ψηλά, πούλα φτηνά’ τους επέτρεψε να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές μέσω του Taobao», είπε η 56χρονη στην εφημερίδα The Straits Times, αναφερόμενη στη δημοφιλή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της κινεζικής τεχνολογικής γίγαντα Alibaba.

Η εισροή κινεζικών προϊόντων, που ανατρέπει βιομηχανίες και τοπικές οικονομίες όπως του Μουάρ, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πιθανότατα θα επιδεινωθεί αν η κυβέρνηση Τραμπ επιμείνει σε υψηλούς δασμούς στο Πεκίνο, ενώ οι οικονομίες της ASEAN αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των δικών τους αμοιβαίων δασμών που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον.

Στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, βιομηχανικές ενώσεις και συνδικάτα αναφέρουν ότι περίπου 250.000 εργαζόμενοι στους κλάδους της ένδυσης και υφαντουργίας απολύθηκαν μεταξύ 2022 και 2024, με άλλους μισό εκατομμύριο να κινδυνεύουν το 2025. Ο γίγαντας υφαντουργίας Sritex, που απασχολεί περίπου 50.000 εργαζομένους και ράβει ρούχα για παγκόσμια εμπορικά σήματα όπως Uniqlo, Zara και H&M, εισήλθε σε διαδικασίες πτώχευσης στις αρχές του 2025, κατηγορώντας την «υπερπροσφορά υφαντουργικών προϊόντων από την Κίνα» για την οικονομική του κατάρρευση.

Στην Ταϊλάνδη, περίπου τα δύο τρίτα των εργοστασίων κεραμικών και χειροτεχνιών στην επαρχία Λαμπάνγκ έχουν κλείσει τα τελευταία πέντε χρόνια, αφήνοντας μόνο 89, σύμφωνα με τοπικές βιομηχανικές ενώσεις. Η εισροή κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει πλήξει σοβαρά τους Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων, προκαλώντας περικοπές στην παραγωγή και χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ των τοπικών κατασκευαστών ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Ταϊλάνδη.

Ο κοινός παρονομαστής είναι η Κίνα, όπου η οικονομική δυσπραγία μετά την πανδημία και η πτώση του κλάδου ακινήτων έχουν οδηγήσει σε απογοητευμένους καταναλωτές και ασθενή εγχώρια ζήτηση.

Μεταξύ των φιλόδοξων λύσεων του Πεκίνου είναι η διπλασιασμός των επενδύσεων σε παραγωγή και εξαγωγές, ωθώντας το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε ιστορικό υψηλό, κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ (1,3 τρισεκατομμύρια S$) το 2024, οδηγώντας σχεδόν το ένα τρίτο της αύξησης του ΑΕΠ της για το έτος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διατήρησε τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, και με μεγάλο μέρος της Δύσης να υψώνει φραγμούς για να κρατήσει μακριά μεγάλα κινεζικά προϊόντα όπως ηλεκτρικά οχήματα, χάλυβας και ηλιακά πάνελ, μεγάλο μέρος της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας έχει χυθεί στη Νοτιοανατολική Ασία, ακόμη και πριν από τις νέες εμπορικές βολές της κυβέρνησης Τραμπ.
Ωστόσο, είναι τα προϊόντα χαμηλότερης αξίας, όπως τα ρούχα, τα παπούτσια, τα εξαρτήματα κατασκευής, καθώς και τα αμέτρητα πακέτα που αποστέλλονται από κινεζικούς γίγαντες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Temu και η Taobao απευθείας στους καταναλωτές, που προκαλούν ιδιαίτερο χάος στις τοπικές βιομηχανίες.

Με το εμπόριο προς την αντίθετη κατεύθυνση να μην συμβαδίζει, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τα κράτη-μέλη της ASEAN έχει υπερδιπλασιαστεί από 90 δισ. δολάρια το 2021 σε 190 δισ. δολάρια το 2024. Η περιφερειακή ομάδα των 10 εθνών, στην οποία ορισμένα κινεζικά εργοστάσια έχουν μετεγκατασταθεί για να αποφύγουν τους δασμούς, ξεπέρασε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Κίνας το 2023. Οι κινεζικές εξαγωγές προς την ASEAN αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 60,4 δισ. δολάρια για τον μήνα Απρίλιο.

Η αδυναμία της εγχώριας αγοράς της Κίνας και οι αυξανόμενοι εμπορικοί φραγμοί στις υψηλού εισοδήματος δυτικές οικονομίες έχουν οδηγήσει τα κινεζικά εργοστάσια να ανταγωνίζονται πιο επιθετικά στην τιμή, αποδεχόμενα χαμηλότερα κέρδη μόνο για να κρατήσουν τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία.

«Για οποιοδήποτε προϊόν, δεν υπάρχει χαμηλότερη τιμή – μόνο χαμηλότερες τιμές», δήλωσε ο κ. Φεν Νι, πωλητής στην εταιρεία επίπλων Fujian Provincial Yao Hua Foreign Trade, που θεωρεί τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη αγορά της.
Από τότε που ο Τραμπ άρχισε να αυξάνει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές το 2018, οι Αμερικανοί αγοραστές διαπραγματεύονται τις τιμές προς τα κάτω, τις οποίες τα εργοστάσια «δεν έχουν άλλη επιλογή» παρά να αποδεχτούν, είπε. «Υπάρχουν πάρα πολλά εργοστάσια στην Κίνα, και αν δεν το κάνεις εσύ, κάποιος άλλος θα το κάνει».
Σήμερα, η τιμή πώλησης των τραπεζιών και των ντουλαπιών που παράγει η εταιρεία του στη νοτιοανατολική πόλη Φουτζού είναι χαμηλότερη από αυτή πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε.

Η εταιρεία κατασκευής επίπλων της επαρχίας Φουτζιάν, Γιάο Χούα, θεωρεί τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη αγορά της. ST ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JOYCE ZK LIM

Αντιμέτωποι με τους αυξανόμενους δασμούς από τις ΗΠΑ, τα εργοστάσια στην Κίνα αναγκάστηκαν επίσης να πωλούν τα προϊόντα τους σε πιο διαφορετικό εύρος αγοραστών για να επιβιώσουν.
Η εξάρτηση από τους Κινέζους καταναλωτές για την απορρόφηση αυτών των αποθεμάτων δεν είναι βιώσιμη λύση, λένε πολλοί. «Η εγχώρια αγορά είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική», δήλωσε η κ. Κούμπι Γιου, διευθύντρια πωλήσεων σε έναν κατασκευαστή επίπλων με έδρα το Σεντζέν. «Δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, επειδή η αγορά ακινήτων δεν πηγαίνει καλά».
Για να κρατήσουν τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία, η μεταποιητική βιομηχανία έχει διπλασιάσει τις προσπάθειες για επέκταση των πωλήσεων σε άλλες αγορές. Η Νοτιοανατολική Ασία είναι ένας τέτοιος προορισμός: Αν και οι καταναλωτές της είναι λιγότερο εύποροι από αυτούς στις ΗΠΑ, η περιοχή είναι καλά συνδεδεμένη με την Κίνα μέσω χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών διαδρομών.
Στην Shaoxing Sinewy Garment στην ανατολική επαρχία Τζετζιάνγκ, ο διευθυντής Ζενγκ Ντα είδε τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας του σε αθλητικά ρούχα να μειώνονται από 20% σε 5% το 2025. Προσπαθεί να πωλήσει φθηνότερα σε αγοραστές στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη για να αναπληρώσει την έλλειψη αμερικανικών παραγγελιών, που κάποτε αποτελούσαν το ήμισυ των δραστηριοτήτων της εταιρείας.
«Δεν πρόκειται για το να θέλουμε να πουλήσουμε περισσότερα στη Νοτιοανατολική Ασία καθεαυτή… αλλά για το άνοιγμα άλλων αγορών τώρα που οι αμερικανικές παραγγελίες έχουν σταματήσει», δήλωσε στις αρχές Μαΐου. «Για να ταΐσουμε τους εργαζομένους, όλοι συμπιέζουν τα κέρδη όλο και περισσότερο. Δεν μπορείς να μην έχεις παραγγελίες».
Η μεταποιητική βιομηχανία αντιπροσώπευε σχεδόν το 16% των θέσεων εργασίας στην Κίνα το 2023.

Η Shaoxing Sinewy Garment προσπαθεί να πωλήσει φθηνότερα σε αγοραστές στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη για να αναπληρώσει την έλλειψη αμερικανικών παραγγελιών. ST PHOTO: JOYCE ZK LIM

Εκτός από την περιοχή, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν επίσης ρίξει ένα ευρύ δίχτυ από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, στοχεύοντας όποιον θα αγοράσει τα προϊόντα τους. Στην πορεία, δίνουν σκληρό ανταγωνισμό στους εξαγωγείς της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Όλοι στριμώχνονται στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο κ. Γου Γκουάνγκουει, γενικός διευθυντής της Cao County Lianyun Arts and Crafts, ενός κατασκευαστή επίπλων στο Σαντόνγκ που στρέφεται σε αυτή την αγορά μετά τις αυξήσεις δασμών των ΗΠΑ το 2025. Εκτός από τους Κινέζους ανταγωνιστές, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει κατασκευαστές επίπλων από τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.

Με «λιγότερο κρέας και περισσότερους λύκους» στην ευρωπαϊκή αγορά, η εταιρεία του αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές κατά 20 έως 25% για να παραμείνει ανταγωνιστική, και είναι ακόμα διατεθειμένη να υποστεί μια μικρή ζημία για να κρατήσει τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία. Ήδη, η εταιρεία αναγκάστηκε να απολύσει προσωρινούς εργαζομένους που διαφορετικά θα παρέμεναν αδρανείς.

Η Cao County Lianyun Arts and Crafts στρέφεται στην ευρωπαϊκή αγορά μετά τις αυξήσεις δασμών των ΗΠΑ φέτος. ST PHOTO: JOYCE ZK LIM

Ακονισμένοι από τον ανελέητο ανταγωνισμό στο εσωτερικό, τα κινεζικά εργοστάσια παραμένουν τα πιο ανταγωνιστικά στον κόσμο, παράγοντας σε τεράστια κλίμακα και με υψηλή ταχύτητα, αφήνοντας τους παραδοσιακούς παραγωγούς της Νοτιοανατολικής Ασίας να υστερούν.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές λένε ότι επωφελούνται από πλήρεις αλυσίδες εφοδιασμού και ένα εργατικό δυναμικό στη χώρα τους που, αν και πιο ακριβό από πολλές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι πιο παραγωγικό.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια πληρώνονται συχνά με την ώρα, και επομένως έχουν λιγότερα κίνητρα για να είναι αποδοτικοί, δήλωσε ο κ. Ζενγκ, ο κατασκευαστής ενδυμάτων. Αλλά στην Κίνα, οι εργαζόμενοί του πληρώνονται με βάση τον αριθμό των τεμαχίων που παράγουν.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι άλλοι είναι ότι η κινεζική αγορά είναι απλά τρομερή. Ο ανταγωνισμός είναι απίστευτα σκληρός στην Κίνα, οπότε οποιοδήποτε προϊόν προκύπτει από αυτόν τον ανταγωνισμό είναι πολύ καλό σε αυτό που είναι, και έχει χαμηλό κόστος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε εταιρεία οπουδήποτε παράγει αγαθά να ανταγωνιστεί», δήλωσε η Δρ. Ντέμπορα Έλμς, επικεφαλής της πολιτικής εμπορίου στο Ίδρυμα Χίνριχ.

Ειδικευμένη σε έπιπλα από μοριοσανίδες και σετ καθιστικών, ο κατασκευαστής με έδρα το Μουάρ, Γκοχ Σονγκ Χουάνγκ, δήλωσε ότι η βιομηχανία επίπλων της Μαλαισίας βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με την Κίνα, λόγω της ισχυρής υποστήριξης του Πεκίνου στον εξαγωγικό τομέα επίπλων της Κίνας.

«Η κινεζική κυβέρνηση παρέχει φορολογικές εκπτώσεις που υποστηρίζουν το περιθώριο κέρδους των Κινέζων κατασκευαστών. Οι Μαλαισιανοί κατασκευαστές, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται υψηλότερο περιθώριο για να επιβιώσουν ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος», δήλωσε ο 33χρονος στην ST.

Οι Κινέζοι προμηθευτές είναι επίσης διατεθειμένοι να προσφέρουν μεγαλύτερους όρους πίστωσης στους πελάτες τους, κάτι που οι Μαλαισιανοί κατασκευαστές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, πρόσθεσε ο κ. Γκοχ.

Η Κίνα, από το 1985, προσφέρει στους κατασκευαστές της φορολογικές εκπτώσεις για τα εξαγόμενα αγαθά, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε ξένες αγορές. Τον Δεκέμβριο του 2024, εν μέσω αυξανόμενων διεθνών ανησυχιών για την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων που πλημμυρίζουν ξένες αγορές, το Πεκίνο αφαίρεσε ή μείωσε τις εκπτώσεις για ορισμένα είδη, όπως αλουμίνιο, χαλκό και ηλιακά προϊόντα.

Οι πωλητές στις πολυσύχναστες αγορές υφασμάτων στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, όπως οι Σενέν και Τανάχ Αμπάνγκ, ανέφεραν μια εμφανή πτώση στην κίνηση τα τελευταία χρόνια.

Σε αρκετά σημεία γύρω από την αγορά Σενέν, οι πωλητές εμφανίζουν πανό διαμαρτυρίας που κατηγορούν τα κινεζικά υφαντουργικά προϊόντα ότι «έχουν σκοτώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ινδονησίας».

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι βιομηχανικές ενώσεις λένε ότι πολλά από τα κινεζικά υφαντουργικά προϊόντα που πλημμυρίζουν την αγορά εισάγονται παράνομα χωρίς να πληρώνουν τελωνειακούς και άλλους φόρους, επιτρέποντάς τους να πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα τοπικά προϊόντα. Οι παράνομες εισαγωγές δεν φέρουν κατάλληλη σήμανση, δεν χρησιμοποιούν την ινδονησιακή γλώσσα όπως απαιτείται από τους κανονισμούς και συχνά είναι απομιμήσεις γνωστών εμπορικών σημάτων.

«Ζητάμε να σταματήσουν αυτές οι παράνομες πρακτικές – γιατί πώς μπορούμε να επιβιώσουμε; Πληρώνουμε τους μισθούς των εργαζομένων μας, κι όμως ξαφνικά υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που είναι 20 έως 30% φθηνότερα, απλά επειδή παρακάμπτουν τους φόρους», δήλωσε ο κ. Ίαν Σιαρίφ, αναπληρωτής πρόεδρος βιομηχανικών σχέσεων της Ινδονησιακής Ένωσης Υφαντουργίας, σε δημόσια κοινοβουλευτική ακρόαση στις 28 Απριλίου.

Ο κ. Ίαν είπε ότι το παράνομο εμπόριο είναι πιθανό να επιδεινωθεί λόγω ενός «σοκ ζήτησης» που θα συμβεί καθώς οι εξαγωγικές χώρες που πλήττονται από τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ αναζητούν εναλλακτικές αγορές, με την Ινδονησία να είναι μία από τις μεγαλύτερες καθιερωμένες.

Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει σταθερά το Πεκίνο ότι τροφοδοτεί σκόπιμα την υπερπαραγωγική ικανότητα της Κίνας μέσω αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς, όπως οι βιομηχανικές επιδοτήσεις που έχουν οδηγήσει σε υπερ-επενδύσεις και «παραγωγική ικανότητα αποκομμένη από την παγκόσμια ζήτηση».

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες και λέει ότι η υποστήριξη των εγχώριων βιομηχανιών της μέσω επιδοτήσεων και άλλων πολιτικών είναι συνήθης πρακτική παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το Πεκίνο λέει ότι οι κριτικές των ΗΠΑ και οι εκκλήσεις για τιμωρητικά μέτρα είναι απλώς προσπάθειες να εμποδίσουν την πρόοδο της Κίνας στην ανάπτυξη της οικονομικής της αξίας.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας που διεξήχθησαν στη Γενεύη το Σαββατοκύριακο της 10ης και 11ης Μαΐου, ωστόσο, οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, με τις ΗΠΑ να μειώνουν τους συνολικούς δασμούς στην Κίνα από 145% σε 30%, και το Πεκίνο να μειώνει τους αντίστοιχους δασμούς του κατά το ίδιο ποσοστό, από 125% σε 10%. Αυτές οι μειώσεις δασμών θα διαρκέσουν 90 ημέρες καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Η απροσδόκητη συμφωνία δασμών έχει προκαλέσει ανανεωμένη αισιοδοξία από άλλες επηρεαζόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Νοτιοανατολική Ασία, ότι μπορούν να διαπραγματευτούν σημαντικές μειώσεις στους αντίστοιχους δασμούς που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, η κάποτε ακμάζουσα βιομηχανία επίπλων στο Μουάρ έχει παρακμάσει. Οι όγκοι εξαγωγών μειώθηκαν από 7.000 έως 8.000 κοντέινερ το 2021 σε 5.000 έως 6.000 κοντέινερ το 2024, σύμφωνα με τον κ. Στιβ Όνγκ, πρόεδρο της Ένωσης Επίπλων Μουάρ, που εκπροσωπεί πάνω από 800 εταιρείες-μέλη. Εκτός από τον άμεσο ανταγωνισμό από την Κίνα, ο κ. Όνγκ είπε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κινεζικών εταιρειών έχει μεταφέρει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στο Βιετνάμ.

«Τα κινεζικά εργοστάσια τώρα ευδοκιμούν στο Βιετνάμ, όπου το κόστος εργασίας και πρώτων υλών είναι σημαντικά χαμηλότερο», δήλωσε ο κ. Όνγκ στην ST. «Μπορούν να μας πάρουν τις παραγγελίες, αλλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάση».

Η κ. Λιμ της Natural Signature είπε ότι το χάσμα τιμής 30% σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό την ανάγκασε να μειώσει τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους της σε μια προσπάθεια να παραμείνει ανταγωνιστική. Επικεντρώνεται επίσης στη διαφοροποίηση της εταιρείας ως premium μάρκα με ποιοτικά προϊόντα.

Παρά τις προκλήσεις, ο κ. Όνγκ είπε ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να παρουσιάσει νέες ευκαιρίες για τους Μαλαισιανούς εξαγωγείς, εάν καταφέρουν να διατηρήσουν πιο ευνοϊκές δασμολογικές συνθήκες σε σύγκριση με την Κίνα και άλλους ανταγωνιστές στην περιοχή.

«Με σχετικά χαμηλότερους δασμούς, η εξαγωγική μας αγορά θα μπορούσε δυνητικά να επεκταθεί δύο ή ακόμα και τέσσερις φορές», είπε. Ωστόσο, η τοπική βιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού, που είναι κρίσιμη για τις δραστηριότητές της.

«Λιγότεροι Μαλαισιανοί είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε εργοστάσια», δήλωσε ο κ. Όνγκ. «Υποστηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για αυτοματοποίηση ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από ξένο εργατικό δυναμικό, αλλά βραχυπρόθεσμα, οι εξειδικευμένοι μετανάστες εργαζόμενοι παραμένουν απαραίτητοι».

Ο κ. Κου Γιόου Τσονγκ, διευθύνων σύμβουλος της Dynamic Furniture, συμφώνησε ότι ο συνεχιζόμενος δασμολογικός πόλεμος παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για τον τομέα επίπλων της Μαλαισίας να αποκτήσει ισχυρότερο έρεισμα στην αμερικανική αγορά, εάν οι δασμοί της είναι χαμηλότεροι από αυτούς των ανταγωνιστικών χωρών.

Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Iwaba Sejahtera Garmen στην Ινδονησία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ST: STANIA PUSPAWARDHANI

Η κυβέρνηση Τραμπ στις 2 Απριλίου εξαπέλυσε ένα κύμα «αμοιβαίων δασμών» στις παγκόσμιες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας (24%), της Ταϊλάνδης (36%) και της Ινδονησίας (32%) – πριν ανακοινώσει μια 90ήμερη αναστολή στις 9 Απριλίου για όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα.

Ωστόσο, ο κ. Κου με έδρα το Σελανγκόρ εξέφρασε ανησυχία για την ευκολία με την οποία ξένοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μπορούν σήμερα να εισέλθουν στην αγορά της Μαλαισίας και κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην προσέλκυση κατασκευαστών υψηλής αξίας και premium αντί να γίνει προορισμός για φθηνό ντάμπινγκ.

«Θέλω να δω προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας να εισέρχονται – προϊόντα που μπορούν να απαιτήσουν premium τιμή, όχι τα φθηνά είδη που πλημμυρίζουν την αγορά και ανταγωνίζονται μαζί μας», είπε.

Η ροή κινεζικών προϊόντων στη Νοτιοανατολική Ασία έχει διευκολυνθεί από την έλευση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου όπως η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου ASEAN – Κίνας και η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση, και τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από την έκρηξη της κορυφαίας παγκοσμίως αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας και τις αναβαθμισμένες σιδηροδρομικές γραμμές και λιμάνια που έχουν απλοποιήσει την εφοδιαστική.

Η πλημμύρα εκπτωτικών κινεζικών προϊόντων έχει δημιουργήσει διλήμματα για τους ηγέτες των χωρών της ASEAN που βρίσκονται όλο και περισσότερο παγιδευμένοι στη μέση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και είναι προσεκτικοί στο να μην φαίνονται ότι ευνοούν τη μία πλευρά έναντι της άλλης.

Οι τοπικοί έμποροι λιανικής και οι κατασκευαστές, ειδικά σε παραδοσιακούς κλάδους χαμηλότερης αξίας όπως τα εργοστάσια ενδυμάτων της Ινδονησίας, ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να λάβουν ισχυρότερα μέτρα κατά αυτού που θεωρούν αθέμιτα επιδοτούμενο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Υπογραμμίζοντας τη πολιτική σημασία της προστασίας των τοπικών θέσεων εργασίας και βιομηχανιών, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο έχει απειλήσει να βυθίσει πλοία που μεταφέρουν λαθραία υφαντουργικά προϊόντα στη χώρα και έχει επίσης δεσμευτεί προσωπικά για προσπάθειες διάσωσης του υφαντουργικού γίγαντα Sritex.

«Δεν είναι χαμένη υπόθεση»

Οι κυβερνήσεις της ASEAN είναι γενικά προσεκτικές στο να μην ξεχωρίζουν την Κίνα, ιδιαίτερα καθώς δίνουν προτεραιότητα στην προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές και μεταφορά γνώσης σε προηγμένες τεχνολογικές βιομηχανίες από το Πεκίνο.

Η Δρ. Έλμς του Ιδρύματος Χίνριχ λέει ότι αντί να ανταγωνίζονται κατά μέτωπο την Κίνα σε ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού, οι χώρες της ASEAN θα μπορούσαν να εντοπίσουν τμήματα μιας αλυσίδας εφοδιασμού για να εξειδικευτούν και να διαφοροποιηθούν, να επιδιώξουν να ανέβουν ψηλότερα στην αλυσίδα αξίας και επίσης να προσαρμόσουν τα προϊόντα και το μάρκετινγκ στις εγχώριες αγορές τους. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση σε δάνεια και κεφάλαια για τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής, καθώς και να βελτιώσουν τις υποδομές.

«Είναι πολύ ανησυχητικό, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες που βλέπουν αυτό ως μια σημαντική οδό, όπως η μεταποίηση που απασχολεί ανθρώπους, και αν δεν πρόκειται να παράγουν εγχώρια με τον τρόπο που το έκαναν, τότε τι πρόκειται να κάνουν», είπε. «Αλλά δεν νομίζω ότι είναι χαμένη υπόθεση».

Η Μαλαισία στρέφεται προς πιστοποιημένα βιώσιμα προϊόντα ξυλείας για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της στη διεθνή αγορά, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Φυτειών και Εμπορευμάτων Τσαν Φουνγκ Χιν.

«Με την αυξανόμενη παγκόσμια έμφαση στη βιωσιμότητα, η Μαλαισία εκμεταλλεύεται τα πιστοποιημένα δάση της, όπως το Σχέδιο Πιστοποίησης Ξυλείας της Μαλαισίας – Πρόγραμμα για την Έγκριση Πιστοποίησης Δασών και το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών, για να προωθήσει και να εξάγει μια ευρύτερη γκάμα πιστοποιημένων προϊόντων ξυλείας πέρα από το καουτσούκ», δήλωσε ο Ντατούκ Τσαν στην ST.

Οι κατασκευαστές επίπλων ελπίζουν ότι η διαχρονική φήμη του Μουάρ για αξιοπιστία θα το βοηθήσει να υπερισχύσει έναντι των μικτών εμπειριών των πελατών από τις διαδικτυακές αγορές.

Η Μαλαισιανή γραφίστρια Λίντια Σονγκ, 32 ετών, ήταν ενθουσιασμένη όταν έκανε παραγγελία για δύο ξύλινα ντουλάπια από το Taobao στις αρχές Μαρτίου. Φαντάστηκε την τέλεια προσθήκη στη νεοαποκτηθείσα μονάδα διαμερίσματός της.

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση όταν έφτασε μόνο ένα ντουλάπι μετά από αρκετές εβδομάδες, διαταράσσοντας τα σχέδιά της για τη διακόσμηση του σπιτιού. Παρά τις πολλαπλές προσπάθειες να επιλύσει το ζήτημα μέσω της διαδικτυακής υποστήριξης πελατών, η καταγγελία της παρέμεινε ανεπίλυτη μέχρι τις 25 Απριλίου.

«Πλήρωσα 1.000 RM για δύο όμορφα σχεδιασμένα ντουλάπια. Οι κριτικές και τα σχόλια ήταν πολλά υποσχόμενα. Δεν μπορούσα να βρω παρόμοια ποιότητα σκληρού ξύλου στα τοπικά καταστήματα», είπε.

«Αλλά μετά από αυτή την εμπειρία, δεν θα αγόραζα ξανά μεγάλα έπιπλα διαδικτυακά από το Taobao».

Και παρά τις αναποδιές της, η υφαντουργική βιομηχανία της Ινδονησίας προσπαθεί να ανασυνταχθεί, με αρκετές μεγάλες υφαντουργικές εταιρείες να ανοίγουν ή να μετεγκαθίστανται σε αναδυόμενες βιομηχανικές περιοχές για να μειώσουν τα γενικά έξοδα.

Η Iwaba Sejahtera Garmen άνοιξε τις εγκαταστάσεις της το 2024 στο απομονωμένο χωριό Τσιμπουρούι, περίπου μία ώρα οδήγησης από την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντούνγκ. Μέσα στο μέτριο εργοστάσιο ενδυμάτων, περίπου 20 εργαζόμενοι ήταν απασχολημένοι με το ράψιμο, την κοπή και το σιδέρωμα στοίβων από κόκκινα και μαύρα φανελένια πουκάμισα, έτοιμα για την αγορά.

Η διευθύντρια του εργοστασίου, κ. Ερίσκα, που όπως πολλοί Ινδονήσιοι χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα, είπε ότι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με σύμβαση ανάλογα με τα επίπεδα παραγγελιών, με τον αριθμό του προσωπικού να κυμαίνεται από 20 έως 50 ανά πάσα στιγμή.

«Οι περισσότερες παραγγελίες μας προέρχονται από πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Shopee και το TikTok», πρόσθεσε.

Μια άλλη φιλόδοξη επιχειρηματίας στον κλάδο της ένδυσης είναι η κ. Σάνι Σαντιάνι, ιδρύτρια της μάρκας ρούχων Glory Nine Degrees που ξεκίνησε το 2020.

«Ξεκινήσαμε με μόνο ένα τηλέφωνο, μια μοτοσικλέτα και το πάθος να πουλήσουμε προσαρμοσμένα ρούχα σε πιθανούς αγοραστές», θυμήθηκε.

Σήμερα, η μάρκα της καταγράφει μέσες ετήσιες πωλήσεις από 800 εκατομμύρια ρουπίες (63.000 S$) έως 1 δισ. ρουπίες, συμπεριλαμβανομένων μέτριων εξαγωγικών ποσοτήτων στο Τιμόρ-Λέστε, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

«Οι παραγγελίες από το Τιμόρ-Λέστε μπορεί να είναι μικρές, αλλά συνεχίζουν να επιστρέφουν», δήλωσε η κ. Σάνι στην ST στο στούντιο εργαστηρίου της στο Μπαντούνγκ, Δυτική Ιάβα.

ΠΗΓΗ: The Strait Times

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Οικονομία

Στις 14 Ιουλίου τα αντίμετρα της ΕΕ κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς στον αγροδιατροφικό τομέα

Ο Επίτροπος Sefcovic σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την εξεύρεση λύσης και εάν δεν αυτές δεν αποδώσουν, τα αντίμετρα της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου 2025.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορικής και Οικονομικής Πολιτικής Maroš Šefčovič, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη αναφορικά με την ενδεχόμενη επιβολή αυξημένων δασμών από τις ΗΠΑ στον αγροδιατροφικό τομέα, αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει «μέτρα επανεξισορρόπησης στις 14 Ιουλίου» εάν όπως διαφαίνεται δεν υπάρξει κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ μέχρι τότε.

Ο Νικόλας Φαραντούρης, με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τον αμπελοοινικό και εν γένει τον αγροτοδιατροφικό τομέα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δασμούς όπως έχουν εξαγγείλει.

Ο Επίτροπος Sefcovic σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την εξεύρεση λύσης και εάν δεν αυτές δεν αποδώσουν, τα αντίμετρα της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου 2025.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νικόλας Φαραντούρης έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και ειδικά μέτρα για την ευρωπαϊκή αμπελουργία, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου και το 60% της αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών οίνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Bloomberg: Παγώνουν τα σχέδια της Gazprom για φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας!

Με τους αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία εκτός λειτουργίας, και τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας να έχει λήξει το 2024, η Gazprom μελετούσε να ανοίξει «κερκόπορτα» για το φυσικό της αέριο προς την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά, μέσω της Τουρκίας, που είναι ήδη συνδεδεμένη με δύο μεγάλους ρωσικούς αγωγούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ράφι, μπήκαν από την ρωσική εταιρεία Gazprom  τα σχέδια για την ανάπτυξη ενός νέου κόμβου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία, κλείνοντας την πόρτα σε μια πιθανή προοπτική να ανακτήσει η Ρωσία τα ερείσματά της στις ευρωπαϊκές αγορές που έχασε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Με τους αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία εκτός λειτουργίας, και τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας να έχει λήξει το 2024, η Gazprom μελετούσε να ανοίξει «κερκόπορτα» για το φυσικό της αέριο προς την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά, μέσω της Τουρκίας, που είναι ήδη συνδεδεμένη με δύο μεγάλους ρωσικούς αγωγούς.

Αλλά μετά από μήνες εξέτασης των επιλογών, η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδέα δεν ήταν βιώσιμη και σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, στο Bloomberg.

Τα εσοδα της  Gazprom, από την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πριν τον πόλεμο άγγιζαν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Οι «προκλήσεις»

Στελέχη της εταιρείας, ήταν εξαρχής επιφυλακτικοί ως προς το αν το σχέδιο θα λειτουργούσε, δήλωσαν οι πηγές. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διαφημίσει δημοσίως για το σχέδιο, η πρόταση πάντα αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις

Η Τουρκία δεν διαθέτει πλεονάζουσα χωρητικότητα των αγωγών προς τη νότια Ευρώπη και η Άγκυρα δεν ήταν πρόθυμη να αφήσει τη Gazprom να εμπορεύεται το φυσικό αέριο από κοινού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά εξάλλου πρόταση για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2027.

Θα «ισοφάριζε» τις ροές του Nord Stream

Ο Πούτιν εξέφρασε για πρώτη φορά την ιδέα ενός κόμβου διανομής φυσικού αερίου με βάση την Τουρκία, τον Οκτώβριο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά τη μυστηριώδη έκρηξη των αγωγών Nord Stream. Με την ενεργειακή επιρροή του Κρεμλίνου στην περιοχή να συρρικνώνεται ραγδαία, ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε ένα σχέδιο ώστε το δίκτυο να δέχεται ροές ίσες με τη χωρητικότητα του κατεστραμμένου συνδέσμου Nord Stream, δηλαδή περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Το σχέδιο απαιτούσε υψηλή δαπάνη για επιπλέον αγωγούς  διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι  θα ήταν «οικονομικά βιώσιμο» και πιο ασφαλές από άλλες ευρωπαϊκές διαδρομές.

Η πρόταση έτυχε της υποστήριξης της Τουρκίαε, η οποία έχει τη φιλοδοξία να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου.

Ωστόσο, παρά το ενδιαφέρον της Άγκυρας και τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας το 2022 και το 2023 ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκούσαν μόνο μήνες, το έργο δεν προχώρησε.

Έχανε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της

Καθώς η Gazprom εξέταζε τις λεπτομέρειες της πρότασης, έχανε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της. Σύμφωνα με τις αρχικές συζητήσεις, η Τουρκία σχεδίαζε να διαθέσει στην αγορά το φυσικό αέριο, η ίδια, με την Gazprom να ενεργεί μόνο ως προμηθευτής, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Η ρωσική εταιρεία δεν ήταν πρόθυμη να δώσει στην Τουρκία τόσο μεγάλο έλεγχο.

Η στάση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και παραμένει πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ωστόσο, η διαδικασία έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετό καιρό, παραδέχτηκε.

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Botas, η οποία διαχειρίζεται τους αγωγούς φυσικού αερίου της χώρας, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η αναβολή του έργου δεν επηρεάζει τις τρέχουσες συναλλαγές της Gazprom με την Τουρκία, η οποία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου της. Ωστόσο, δείχνει πώς η Ρωσία, κάποτε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη, έχει λίγες επιλογές για να ανακτήσει την επιρροή της στην περιοχή στο τρέχον πολιτικό κλίμα.

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Υπό διπλό ασφυκτικό κλοιό η ελληνική κονσερβοποιία

Ο δασμολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, έχει διαμορφώσει ένα απολύτως αβέβαιο σκηνικό πωλήσεων, καθώς η αγορά των ΗΠΑ απορροφά παραδοσιακά το 20-22% των ελληνικών εξαγωγών κομπόστας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Υπό διπλό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται στα μέσα του 2025 η ελληνική κονσερβοποιία, αφενός λόγω της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ, αφετέρου λόγω της συνέχισης αλλά και επέκτασης της νέας επιδημίας που πλήττει – ιδιαίτερα από πέρυσι – τις ροδακινοκαλλιέργειες (συμπύρηνα ροδάκινα) όπως και τα βερίκοκα.

Ο δασμολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, έχει διαμορφώσει ένα απολύτως αβέβαιο σκηνικό πωλήσεων, καθώς η αγορά των ΗΠΑ απορροφά παραδοσιακά το 20-22% των ελληνικών εξαγωγών κομπόστας (σ.σ. και η Ε.Ε. το 45%). Το απόθεμα της τρέχουσας παραγωγικής χρονιάς (αρχές Ιουλίου 2024-τέλη Ιουνίου 2025), δηλαδή οι ποσότητες που δεν πωλήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερες από τις περσινές.

«Εμείς σταθερά αντιμετωπίζαμε στην Αμερική δασμούς ύψους 17%-18% μέχρι πρότινος. Όταν ήρθε ο Τραμπ το πήγε 37% και μετά 27% και δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά τις 9 Ιουλίου. Στη συνέχεια είπε για 50%, το πήρε πίσω μετά από δυο ημέρες κ.ο.κ., και μείναμε στο ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., με στόχο την ολοκλήρωσή τους 9 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε γιατί δεν μιλάμε για λογικές διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις», επισημαίνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει: «Αυτό όμως έχει προβληματίσει έντονα τους εισαγωγείς στην Αμερική, οι οποίοι μην ξέροντας κάθε φορά τι τους ξημερώνει και τι δασμούς θα πληρώσουν είναι επιφυλακτικοί και για τις τρέχουσες φορτώσεις και για καινούρια συμβόλαια για τη νέα χρονιά. Υπάρχει δηλαδή μια αναταραχή που λόγω αυτών των έντονων αλλαγών μας έχει οδηγήσει σε σχετικά αδιέξοδα στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά ο μεγάλος μας ανταγωνιστής στην αγορά της Αμερικής είναι η Κίνα , η οποία όταν εμείς είχαμε δασμούς 17% εκείνη είχε 42%, μετά την πήγε μέχρι 164%, τώρα την κατέβασε στο 72%, μιλάμε για καταστάσεις τρελές, που δεν τις έχουμε ξαναζήσει, είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία. Οι ΗΠΑ, όμως, παραδοσιακά παίρνουν περίπου το 20%-22% των εξαγωγών μας – είναι μια πάρα πολύ σημαντική αγορά για την ελληνική κομπόστα – και η Ε.Ε. 45%».

Επιδημία μικροκαρπίας

Την ίδια ώρα, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και επεκτείνεται φέτος και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα τόσο με τον κ. Αποστόλου όσο και με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστο Γιαννακάκη,  η επιδημία της μικροκαρπίας και παραμόρφωσης των καρπών που «χτύπησε» τις ροδακινοκαλλιέργειςς κυρίως από πέρυσι και μάλιστα φέτος εκδηλώθηκε νωρίτερα από πέρυσι. Ενώ πέρυσι το πρόβλημα επικεντρωνόταν κυρίως στην περιοχή των Γιαννιτσών (στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας) και υπήρχαν μόνο διάσπαρτα μεμονωμένα φαινόμενα στην υπόλοιπη Πέλλα και στην Ημαθία, φέτος παρατηρείται μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου αλλά και έχει επεκταθεί ευρέως στην Ημαθία. Στις δυο αυτές περιφερειακές ενότητες – σημειωτέον – υπάρχουν περί τα 155.000 στρέμματα ροδακινοκαλλιεργειών από τα συνολικά 180.000 στρέμματα πανελλαδικά.

Το ίδιο φαινόμενο πλήττει επίσης φέτος ακόμη περισσότερο και τα βερίκοκα, τα οποία φέτος υπέστησαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία μεγάλο πλήγμα λόγω των παγετών του Μαρτίου. Η ζημία στην Κεντρική Μακεδονία – με εξαίρεση τη Χαλκιδική – και στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ποσοστό 80%.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 ώρες πριν

Νέα κρίση στην κυβέρνηση Νετανιάχου! Το κόμμα των υπερορθόδοξων απειλεί με αποχώρηση – Η στρατιωτική θητεία ξανά στο προσκήνιο

Μέχρι στιγμής ο Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία του Ισραήλ, τηρεί σιωπή απέναντι στην κρίση.

Διεθνή3 ώρες πριν

Κινέζοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να φέρουν στις ΗΠΑ επικίνδυνο μύκητα

Η υπόθεση έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με επίκεντρο τους δασμούς που επέβαλε η...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Νικόλαος Χατζόβουλος: Όταν οι πράκτoρες της EYΠ παρακολουθούν πoινικoύς, κάτι δεν πάει καλά

Ο σύμβουλος εσωτερικής και διεθνούς ασφάλειας, Νικόλαος Χατζόβουλος, μιλώντας στο ράδιο SDW και τον Μουρτζούκο Χρήστο, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για...

Διεθνή4 ώρες πριν

Συνεχίζεταθ η προέλαση των Ρώσων την περιφέρεια Σούμι

Ο χάρτης που παρουσιάζει ο ουκρανικός ιστότοπος Deep State δείχνει ότι ο ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν 154,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια...

Διεθνή4 ώρες πριν

Ξυπνούν τα σενάρια πυρηνικού ολέθρου! Η Ρωσία απειλεί με απάντηση στον «ιστό της αράχνης» της Ουκρανίας

Για ακόμη μία φορά η Ρωσία εμφανίζεται «σιωπηλή» και είναι αυτή η σιωπή που πάντοτε ακολουθείται από ένα σημαντικό ρωσικό...

Δημοφιλή