Αναλύσεις
Νικόλας Φαραντούρης: «Η Ευρώπη πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα στο Κάιρο – Η σιωπή δεν είναι επιλογή»
«Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν λέει τίποτα. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω αντιπολίτευση στο θέμα αυτό – αλλά το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και υπήρξε ολιγωρία», ανέφερε με έμφαση.

Δυναμική παρέμβαση στην υπόθεση της Μονής Σινά και της απόφασης του Αιγυπτιακού Εφετείου που αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ιστορικής Ορθόδοξης Μονής πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον σταθμό ΚΡΗΤΗ TV και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Σαλαπάτα.
Ο κ. Φαραντούρης, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι ήδη από τις 29 Μαΐου έχει προχωρήσει σε παρέμβαση για την επανεξέταση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Αίγυπτο, ύψους 4 δισ. ευρώ, ως μέτρο πίεσης προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός της θρησκευτικής και ιστορικής κληρονομιάς.
«Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν λέει τίποτα. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω αντιπολίτευση στο θέμα αυτό – αλλά το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και υπήρξε ολιγωρία», ανέφερε με έμφαση.
Ο ευρωβουλευτής επισήμανε πως τον Δεκέμβριο υπήρξε τεχνική συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για τη διαφύλαξη της Μονής, αλλά δεν αξιοποιήθηκε πολιτικά όταν ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επισκέφθηκε την Αθήνα. Αντίθετα, σήμερα η Ελλάδα «αντιμετωπίζει τετελεσμένο γεγονός», με τις συνέπειες να είναι ήδη ορατές.
«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ευχολόγια και παραινέσεις», τόνισε. «Το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι η πίεση μέσω της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας».
Ο κ. Φαραντούρης υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διακομματικού χαρακτήρα, καθώς «δεν υπάρχουν κομματικά στεγανά όταν διακυβεύονται ζητήματα που αφορούν την αξιοπιστία της χώρας μας και οικουμενικά σύμβολα όπως η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά».
Τέλος, προειδοποίησε για τη γεωπολιτική διολίσθηση της Αιγύπτου προς την Τουρκία αν η Ελλάδα εμφανιστεί ξανά ως «σιωπηλός και δεδομένος σύμμαχος»:
«Η Ελλάδα πρέπει να δείξει στιβαρότητα και αξιοπιστία. Αν δεν το κάνει, οι στρατηγικοί της εταίροι μπορεί να αναζητήσουν άλλες, ακόμα και εχθρικές σήμερα, συμμαχίες».
Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες, από τις Βρυξέλλες, θα προωθήσει την πολιτική πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναδείξει το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δείτε το βίντεο:

Αναλύσεις
Η συρρίκνωση του ελληνικού κόσμου και η γεωπολιτική υποχώρηση του Ελληνισμού
Τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από επιθέσεις και προκλήσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Η συνεχιζόμενη γεωπολιτική υποχώρηση της Ελλάδας υποδηλώνει όχι μόνο αδυναμία εθνικής στρατηγικής, αλλά και την απουσία σεβασμού από το ίδιο το κράτος προς τον ιστορικό και πολιτιστικό του ρόλο στην περιοχή.
Η απουσία της Ελλάδας από κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις σε περιοχές όπου διατηρεί άμεσο συμφέρον, αντικατοπτρίζει μια εξωτερική πολιτική χωρίς κατεύθυνση. Αντί η χώρα να διαμορφώνει τις εξελίξεις, παραμένει παρατηρητής, ενώ άλλες δυνάμεις, χωρίς άμεση γεωγραφική ή πολιτιστική σύνδεση, αποκτούν λόγο και επιρροή.
Αλβανία: Η υπόθεση Μπελέρη και οι διώξεις των Βορειοηπειρωτών
Η φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και οι καταπατήσεις περιουσιών Βορειοηπειρωτών αποκαλύπτουν μια συστηματική προσπάθεια εκφοβισμού και αλλοίωσης της ελληνικής παρουσίας στη Βόρειο Ήπειρο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, υιοθέτησε εχθρική ρητορική χωρίς καμία επίσημη ελληνική αντίδραση.
Σκόπια: Συμφωνία Πρεσπών και συνεχείς προκλήσεις
Παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια από σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, οι βόρειοι γείτονες συνεχίζουν να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” σε διεθνή φόρα, αγνοώντας τους περιορισμούς της συμφωνίας. Η Ελλάδα, αντί να απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, περιορίζεται σε παθητική στάση.
Τουρκία: Απειλές, αναθεωρητισμός και αποδοχή της διμερούς ατζέντας
Η Άγκυρα συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, να προβάλλει τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” και να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Παρά τις επιθετικές δηλώσεις και τις κινήσεις της Τουρκίας, η ελληνική πολιτική ηγεσία επέλεξε την προσέγγιση και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, την ώρα που η Τουρκία κερδίζει έδαφος στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική.
Κύπρος: Σιγή απέναντι στις προκλήσεις
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και εγκαινίασε το “προεδρικό μέγαρο” του ψευδοκράτους, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα περί δύο κρατών. Η Ελλάδα περιορίστηκε σε σιωπηλή παρακολούθηση, χωρίς να προβάλλει την ιστορική της ευθύνη απέναντι στον Κυπριακό Ελληνισμό.
Συρία: Σιωπή για την ελληνορθόδοξη κοινότητα
Παρά τις εκκλήσεις των Ελληνορθόδοξων της Συρίας για προστασία από τις επιθέσεις και τις απαγωγές εξτρεμιστικών στοιχείων, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση ή πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά. Το γεγονός αυτό μαρτυρά απώλεια επαφής με την ευρύτερη ορθόδοξη παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Αίγυπτος: Κίνδυνος για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης
Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ένα από τα σημαντικότερα ελληνορθόδοξα μοναστικά κέντρα με ιστορία 1.500 ετών, κινδυνεύει να περάσει υπό την κυριότητα του αιγυπτιακού κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να έχει διασφαλίσει την προστασία της, τρέχει πίσω από τα γεγονότα.
Λιβύη: Χαμένες ευκαιρίες και απώλεια επιρροής
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο εξακολουθεί να δημιουργεί γεωστρατηγικά τετελεσμένα, ενώ η Ελλάδα παραμένει στο περιθώριο. Η εμπλοκή της Τουρκίας με τον στρατηγό Χαφτάρ δυσχεραίνει περαιτέρω τη θέση της ελληνικής διπλωματίας.
Ιταλία: Παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα
Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία περιλάμβανε παραχωρήσεις αλιευτικών δικαιωμάτων στα 6 ν.μ. που ενισχύουν την εικόνα ενός ελληνικού κράτους που υποχωρεί ακόμη και σε θαλάσσια κυριαρχικά του δικαιώματα.
Ο Ελληνισμός της Ανατολικής Ουκρανίας στο περιθώριο του πολέμου – Μονόπλευρη στάση της Αθήνας
Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους αμάχους και την ευρύτερη περιοχή, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της Ουκρανίας έχει προκαλέσει ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Ανατολική Ουκρανία.
Πρόκειται για μια ιστορική κοινότητα που μετρά πάνω από 3.000 χρόνια παρουσίας στην περιοχή της Μαριούπολης και άλλων πόλεων της Ανατολικής Ουκρανίας. Ένας γηγενής ελληνισμός, που βρέθηκε ξαφνικά στη δίνη ενός πολέμου χωρίς ξεκάθαρη μέριμνα από την ελληνική Πολιτεία για την ασφάλειά του, ούτε από τις επιθέσεις της Ρωσίας ούτε από την αδιαφορία των ουκρανικών αρχών.
Παρά τη σαφή ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Δύση και το Κίεβο, η φωνή της Αθήνας δεν έχει ακουστεί με την ίδια ένταση όταν πρόκειται για την τύχη των Ελλήνων της Ουκρανίας. Πολλοί εξ αυτών έχουν χάσει τις περιουσίες τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή ζουν υπό συνεχή φόβο και ανασφάλεια, με απειλές να προέρχονται και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.
Η στάση αυτή εγείρει προβληματισμούς: Πόσο αποτελεσματικά υπερασπίζεται το ελληνικό κράτος τις ιστορικές του κοινότητες όταν αυτές βρίσκονται μακριά από τα σύνορά του αλλά στο επίκεντρο της γεωπολιτικής αστάθειας; Και ποιο είναι τελικά το κόστος μιας εξωτερικής πολιτικής που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες της διασποράς;
Ο ελληνισμός της Μαριούπολης δεν ζητά τίποτα περισσότερο από αυτό που δικαιούται: αναγνώριση, φροντίδα και προστασία. Σε μια εποχή που η εθνική ταυτότητα και η ιστορική συνέχεια δοκιμάζονται, η σιωπή ή η αδιαφορία δεν μπορούν να είναι επιλογές.
Η ευθύνη μιας σοβαρής εξωτερικής πολιτικής
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα μοιάζει ανίκανο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να υπερασπιστεί τον Ελληνισμό, είτε πρόκειται για εθνικά ζητήματα είτε για την προστασία του ιστορικού και πολιτιστικού του αποτυπώματος. Απαιτείται μια ριζική αναπροσαρμογή στρατηγικής, με επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής και ενίσχυση του εθνικού αφηγήματος.
Αν η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από τα στενά γεωγραφικά της όρια, τότε οφείλει να διαμορφώνει και να ασκεί εξωτερική πολιτική με συνέπεια, σοβαρότητα και εθνική στρατηγική βάθους.
Μόνο ένα κράτος που εμπνέει αξιοπιστία, σέβεται τον εαυτό του και υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα και τις κοινότητές του εντός και εκτός συνόρων, μπορεί να υπολογίζεται από συμμάχους και ανταγωνιστές. Η διεθνής αναγνώριση δεν προκύπτει από τοποθετήσεις ευκαιρίας ή τυφλή ευθυγράμμιση με γεωπολιτικές επιταγές τρίτων, αλλά από τη σαφή και τεκμηριωμένη υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας, της ιστορικής συνέχειας και της στρατηγικής θέσης της χώρας.
Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι απλώς ρητορική. Οφείλει να βασίζεται σε πράξεις που καταδεικνύουν ότι η χώρα γνωρίζει πού στέκεται, ποιες είναι οι υποχρεώσεις της, αλλά και πού χαράζει τις κόκκινες γραμμές της. Μόνο έτσι θα μπορεί να μιλά με κύρος και να έχει ουσιαστικό λόγο στις εξελίξεις της περιοχής.
Αθλητικά
Γιατί είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ λόγω του Δημήτρη Χατζηχρήστου, ενός χαρισματικού ηγέτη που την αναγνώρισή του θα ζήλευαν και πολιτικοί
Είχε φοβερή ρητορική, πνεύμα και πειθώ. Μπορούσε να μιλάει για ώρες, σαν τον Φιντέλ Κάστρο. Και όμως υπήρχε πολύς κόσμος που γούσταρε να τον ακούει ακατάπαυστα. Πολλές φορές μπορεί να ερχόταν σε κόντρα με διάφορους παράγοντες. Ήξερε πότε να υποχωρεί σαν τον Θεμιστοκλή τον Αθηναίο, πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. «Παταξον μεν, άκουσον δε». Μιλούσε με σοφία και δεν του έλειπε ποτέ το χιούμορ από τα λεγόμενά του. Ήταν λεξιπλάστης και δημιουργούσε μοναδικές εκφράσεις.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, Sportdog.gr
Οι Ενωσίτες συνηθίζουν να λένε «είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ» και πολλές φορές δέχονται ειρωνικά σχόλια από οπαδούς άλλων ομάδων για αυτήν τη ρήση. Είναι όμως αλήθεια. Αυτήν τη διαφορετικότητα τη χρωστούν στη μορφή του Δημήτρη Χατζηχρήστου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ορφανό συνολικά το οπαδικό κίνημα, όχι μόνο την οικογένεια της ΑΕΚ και την οργάνωση που δημιούργησε, την Original 21. Ο Δημήτρης κατάφερε να εμπνεύσει γενιές οπαδών, οι οποίες μπολιάστηκαν με τα χαρακτηριστικά της αγάπης που έτρεφε εκείνος για αυτήν την ομάδα.
Αυτό που διέκρινε όλη την ύπαρξη του Αρχηγού, όπως τον φώναζαν μέχρι να εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο, για να οργανώσει την κερκίδα στην Original Παραδείσου, η οποία τον περιμένει να τον υποδεχτεί μετά το τελευταίο αντίο το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025, στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας, στη Νέα Φιλαδέλφεια, απέναντι από το γήπεδο της ΑΕΚ, ήταν ο ρομαντισμός. Αγαπούσε την ΑΕΚ. Ήταν ερωτευμένος μαζί της παράφορα. Ήταν το πάθος του, στο οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Γι’αυτό το πάθος δημιούργησε, ταξίδεψε, τραγούδησε, σκαρφίστηκε απίστευτα συνθήματα, έκλαψε, χάρηκε, γλέντησε, έκανε φίλους, παρέες, αδελφούς. Έφτιαξε μια τεράστια οικογένεια (στην κυριολεξία). Γιατί αυτό ήταν η Original! Μια οικογένεια, η οποία προήλθε από μια μαγιά ανθρώπων άρρωστων με την Ένωση οποία έμελλε να εξελιχθεί σε μια οργάνωση, ένα έργο που κάποτε ίσως αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
Και το έκανε με άδολη αγάπη για την ΑΕΚ χωρίς μισαλλοδοξία. Το επαναλαμβάνω. Αγαπούσε παράφορα την ΑΕΚ, δεν μισούσε τις άλλες ομάδες. Δεν έτρεφε αισθήματα εκδικητικότητας. Δεν προκαλούσε τους άλλους οπαδούς. Καταλάβαινε, ότι και οι άλλοι οπαδοί είχαν την καψούρα τους. Γι’αυτό αν κάνετε μια πρόχειρη αναζήτηση σε οπαδικές σελίδες άλλων ομάδων θα δείτε ότι αποχαιρέτησαν με απόλυτο σεβασμό τον Δημήτρη Χατζηχρήστο, ο οποίος με την Original 21 καινοτόμησε.
Το Δωματιάκι, το εφημεριδάκι, το 64, το Κιτρινόμαυρο μονοπάτι
Οι πρωτοτυπίες είναι αμέτρητες. Η πιο μεγάλη; Αναμφισβήτητα η αγορά του συνδέσμου στα Παναθήναια. Το θρυλικό Δωματιάκι αποτελεί η μεγάλη υπερηφάνεια κάθε οριτζιναλίστα. Γιατί ποτέ κανείς στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει σύνδεσμο μέσα στην καρδιά της περιοχής του μεγαλύτερου αντιπάλου. Από εκεί και πέρα το Εφημεριδάκι της Original υπήρξε σήμα κατατεθέν και ένα έντυπο, τη διανομή του οποίου υπηρετούσε με ευλάβεια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ιερή κατήχηση που έκανε σε κάθε ντίλερ που αναλάμβανε την ευθύνη να διαθέσει το “κιτρινόμαυρο” οπαδικό ευαγγέλιο, το οποίο μέσα σε τέσσερα φύλλα έδινε οπαδική γραμμή και επικοινωνούσε τα νέα της Original. Και ήταν γραμμένο από 21… άρρωστους. Γιατί ΑΕΚ είναι η καρδιά σου και χτυπά Original. Δυνατά χτυπούσε και η τηλεφωνική γραμμή του θρυλικού 64, στο οποίο οι Ενωσίτες μπορούσαν να μαθαίνουν τα νέα για ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη ΑΕΚ 24 ώρες το 24ωρο.
Η Original και ο Χατζηχρήστος έχουν κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύονται, ότι δημιούργησαν την πρώτη τηλεοπτική οπαδική εκπομπή Το «Κιτρινόμαυρο Μονοπάτι» γαλούχησε και αυτό με τη σειρά του γενιές οπαδών και παρήγαγε αξιοθαύμαστο περιεχόμενο χάρη στους συντελεστές του, το οποίο μέχρι και σήμερα έχει τρομερή πέραση στο Youtube. Γιατί τα βίντεο, τα ρεπορτάζ και οι συνεντεύξεις ήταν φτιαγμένα από ρομαντικούς που αγαπούσαν την ΑΕΚ και εκτός από αγάπη είχαν περίσσιο μεράκι. Αυτό που ενέπνεε ο Αρχηγός σε κάθε μύστη της Ιδέας, της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού δηλαδή.
Τα εμπνευσμένα συνθήματα
Ο Χατζηχρήστος είχε τρομερή έμπνευση και μεγάλη αρετή να δημιουργεί συνθήματα πνευματώδη, πανέξυπνα, ρυθμικά και τραγουδιάρικα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ενός ξέφρενου γηπεδικού γλεντιού. Έπαιρνε τον Τσιτσάνη και τον διασκεύαζε, κάνοντάς τον νοητό μαέστρο της κιτρινόμαυρης εξέδρας, όπως και άλλες επιτυχίες του ελληνικού λαϊκού ρεπορτορίου. Μοναδικά συνθήματα όπως «Έλα να νιώσεις πως είναι η ζωή και όλα τα ωραία μέσα στη Σκεπαστή» ή «Ουσίες και οινοπνεύματα» έκαναν τον κόσμο να ξεσαλώνει στις εξέδρες και να ανεβάζει τη διάθεση της ομάδας, επηρεάζοντας το παιχνίδι της. Ναι υπήρξαν αυτές οι εποχές που πολλές νίκες έρχονταν από την εξέδρα.
Η Σκεπαστή είχε φωνή. Αυτή η φωνή δεν σιγούσε ποτέ μέχρι να λήξει ένα παιχνίδι. Από το πρώτο λεπτό μέχρι το 90′. Αλλά και εκτός έδρας, οι οπαδοί της ΑΕΚ ήταν πάντοτε μοναδικοί αλλά και πάντα κοντά στην ομάδα τους.
Όπου και αν παίζεις πάντα θα σ’ακολουθώ
Το «όπου και αν παίζεις πάντα θα σ’ακολουθώ» που λέει το σύνθημα ήταν η πεμπτουσία και το νόημα της Original. Το πρέσβευαν (γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω Πολιτείας) σε κάθε άθλημα. Ήταν η ιερή παρακαταθήκη του Χατζηχρήστου. ΑΕΚ δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά το μπάσκετ, το βόλεϊ και κάθε τμήμα που φέρει τα τρία μαγικά γράμματα συνήθιζε να λέει αλλά και να γράφει στο Εφημεριδάκι.
Οι εκδρομές άλλωστε είναι οι μεγάλες στιγμές που θέλει να ζήσει κάθε οπαδός. Για τους οργανωμένους οποιασδήποτε ομάδας. Η ΑΕΚ και εδώ όμως χάρη στην Original και τον Χατζηχρήστο κατάφερε να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική στις εκδρομές. Κατάφερνε να προσεγγίζουν έδρες που άλλοι οπαδοί δεν τα κατάφερναν είτε από φόβο είτε λόγω έλλειψης οργάνωσης. Κάποια στιγμή ο Λευτέρης, ξακουστός οπαδός του ΠΑΟΚ, μου είχε δώσει μια συνέντευξη έξω από την Τούμπα (Δείτε τη στο παρακάτω βίντεο). Είχε παραδεχτεί, ότι δεκαετία ’80 και ’90 οι μόνοι οπαδοί που έρχονταν στη Θεσσαλονίκη ήταν οι ΑΕΚτζήδες. «1,2,3 την Τούμπα βλέπετε από φωτογραφία» φώναζαν οι Ενωσίτες στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Αυτή η πραγματικότητα, την οποία παραδέχονται ακόμα και ΠΑΟΚτσήδες ήταν έργο Χατζηχρήστου.
Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα που αναφέρεται στις εκδρομές. «ΑΕΚάρα σε χιόνια και βροχές, ΑΕΚάρα σε δύσκολες στιγμές, ΑΕΚάρα όπου και αν παίζεις θα είμαι, με την Original μαζί και στον θεό θα πάμε».
Οι μαγικές Παρασκευές
Η Κυριακή είναι η “ιερή” μέρα των οπαδών, λόγω της αγωνιστικής δράσης. Για τους Οριτζιναλίστες ιερή μέρα ήταν και η Παρασκευή λόγω της σύναξης στο Δωματιάκι. Εκεί συγκεντρώνονταν από κάθε κλαμπ της Αττικής και της επαρχίας προκειμένου να ακούσουν τον αρχηγό να μεταφέρει νέα και παρασκήνια που αφορούσαν την ομάδα. Γίνονταν συζητήσεις και παίρνονταν αποφάσεις για δράσεις ή προτείνονταν λύσεις για προβλήματα που ίσως προέκυπταν και για τα οποία χρειαζόταν εφαρμογή αλληλεγγύης. Γιατί η Original είχε ενεργή κοινωνική δράση.
Οι Παρασκευές ήταν μαγικές. Όποιον οριτζιναλίστα να ρωτήσεις θα σου επιβεβαιώσει ότι εκτός από το γήπεδο και τις εκδρομές ζούσε και για αυτές τις συναντήσεις, όπου ο Αρχηγός με τον λόγο του έδινε τη γραμμή, διηγούταν ιστορίες, προκαλούσε συζητήσεις και ναι, ψυχαγωγούσε.
Είχε φοβερή ρητορική, πνεύμα και πειθώ. Μπορούσε να μιλάει για ώρες, σαν τον Φιντέλ Κάστρο. Και όμως υπήρχε πολύς κόσμος που γούσταρε να τον ακούει ακατάπαυστα. Πολλές φορές μπορεί να ερχόταν σε κόντρα με διάφορους παράγοντες. Ήξερε πότε να υποχωρεί σαν τον Θεμιστοκλή τον Αθηναίο, πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. «Παταξον μεν, άκουσον δε». Μιλούσε με σοφία και δεν του έλειπε ποτέ το χιούμορ από τα λεγόμενά του. Ήταν λεξιπλάστης και δημιουργούσε μοναδικές εκφράσεις.
Μεγάλη ψυχή
Παρότι τον πίκραναν πολλοί με σχόλια και κατηγορίες δεν είχε ποτέ πρόβλημα με κανέναν και μπορούσε να συζητήσει ακόμα και με τον σκληρότερο επικριτή του. Αυτό δείχνει ένα σπάνιο μεγαλείο ψυχής.
Επίσης με μνημονικό που θυμίζε ηλεκτρονικό υπολογιστή, θυμόταν κάθε άνθρωπο που είχε γνωρίσει, ακόμα και αν τον είχε δει μια φορά στη ζωή του. Είχε το χάρισμα να κάνει όποιον συνομιλεί μαζί του να νιώθει μοναδικά αλλά και μοναδικός. Με απλά λόγια, ο Χατζηχρήστος ήταν ο ορισμός της ψυχικής ανάτασης.
Ένας μάνατζερ ανεκτίμητος
Παραπάνω σας αναφέραμε ότι η Original μπορεί να μελετηθεί επιστημονικά. Ο Χατζηχρήστος οργάνωσε μια οπαδική κατάσταση αξιοθαύμαστη. Υπήρχε εποχή που η Original διέθετε πάνω από 20 κλαμπ σε πολλούς νομούς της επαρχίας και την Αττική, ενώ είχε επεκταθεί και στο εξωτερικό. Το μότο του ήταν κάθε γειτονιά και κλαμπ.
Αυτή η δυναμική που δημιούργησε οργανώνοντας κόσμο σε κάθε άκρη της Ελλάδας και του κόσμου καταστούν μοναδικό το έργο του Δημήτρη Χατζηχρήστου, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, μια ιδιότητα που ποτέ του δεν γούσταρε, αλλά όπως είχε πει το έκανε από ανάγκη για να σωθεί η Μάνα ΑΕΚ. Και όμως η Ερασιτεχνική με Original διοίκηση έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας με επιτυχίες όπως αυτής της ομάδας Χάντμπολ και αποτέλεσε το αποκούμπι του Ενωσίτη μια εποχή που η ποδοσφαιρική ομάδα παρέπεε. Σίγουρα αν είχε ακολουθήσει άλλη πορεία στη ζωή του, θα μπορούσε να ήταν μεγάλος μάνατζερ κάποιας πολυεθνικής εταιρείας. Ο ίδιος όμως ποτέ δεν μετάνιωσε που αφιερώθηκε στην ΑΕΚ. Άλλωστε σε συνεντεύξεις του είχε παραδεχτεί, ότι ήταν το γλυκό του λάθος, στο οποίο επένδυσε όλο του το πάθος.
Η αναζήτηση για τις ρίζες του
Τα τελευταία χρόνια έδινε τη δική του μάχη, στην οποία δεν ήταν μόνος. Είχε συμπαραστάτη τη σύντροφο ζωής, την Κατερίνα, αλλά και τα παιδιά του που συμπαραστάθηκαν και όπως είχε παραδεχτεί αυτή η ενέργεια που του μετέφεραν του έδωσαν δύομιση παραπάνω χρόνια ζωής. Στις συζητήσεις που κάναμε έδειξε ενδιαφέρον να μάθει για τις ρίζες του. Είχε μοιραστεί κάποια στοιχεία προς αναζήτηση της καταγωγής του από τον Πόντο και βρήκαμε ότι οι πρόγονοί του προέρχονταν από τον νομό Κερασούντας.
Η τελευταία συμβουλή
Με το φευγιό του Δημήτρη Χατζηχρήστου κλείνει και μια ολόκληρη εποχή. Αν μπορούσαμε να κρατήσουμε ένα και μόνο στοιχείο από τον Αρχηγό είναι ο ρομαντισμός! Προσωπικά κρατώ και μια συμβουλή:
«Μην αφήνετε καμία πουτ@ν@ εκεί έξω να επηρεάζει την αγάπη σας για την ΑΕΚ».
Ο Δημήτρης δεν έφυγε! Πέταξε. Και όλοι μας θα τον θυμόμαστε:
Για την αγνή αγάπη για την ΑΕΚ
Για τη μεγαλύτερη οπαδική οργάνωση που έγινε οικογένεια
Για τις εκδρομές
Για τις μαγικές Παρασκευές
Για τα τρομερά συνθήματα
Για τα νικηφόρα μηνύματα
Για τις Κυριακές που έγιναν γιορτές
Για όλες τις αξέχαστες στιγμές
Γιατί ήταν και είναι φωτεινό μονοπάτι της ζωής κάθε Ενωσίτη
ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Αναλύσεις
Το οθωμανικό φάντασμα
Σε ένα διαχρονικό Σύνδρομο της Στοκχόλμης το πολιτικό μας σύστημα εθελοδούλως καθυποτάσσεται στις ξένες αυλές αοράτως χειραγωγούμενο από έναν φαντασμιακό Οθωμανό καραγκιοζοπαίκτη που το εκφοβίζει εδώ και αιώνες.

Γράφει ο Μανώλης Σκούληκας
Πριν από 204 χρόνια οι Έλληνες ξεκίνησαν άλλον ένα απελευθερωτικό αγώνα -από σειρά πολλών- που τελεσφόρησε στη δημιουργία Ελληνικού Κράτους. Μεγάλο μέρος όμως του αλύτρωτου ελληνισμού στέναζε υπό τα δεσμά της τυραννικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας για πολλά χρόνια μέχρι να απελευθερωθεί από τον Ελληνικό Στρατό και να συμπεριληφθεί στην Ελλάδα. Για έναν αιώνα περίπου το Ελληνικό Κράτος δεν είχε πετύχει να απελευθερώσει καμία από τις υπόδουλες περιοχές που επαναστατούσαν ξανά και ξανά με την πρώτη ευκαιρία που δινόταν -και δίνονταν πολλές- μόνο και μόνο για να αφεθούν στη εθνοκαθαρτική μανία των Οθωμανών από κυβερνήσεις και βασιλείς πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Αυτή η τραγική εποχή εξηγείται μόνο αν αναλογιστούμε ότι η ελληνική Βουλή -από την εποχή της επαναστάσεως κιόλας- είχε απαρτιστεί με δικτατορικό τρόπο -με εκβιασμούς και δολοφονίες- όχι από τους γνήσιους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού αλλά από τα ελληνόφωνα όργανα των Τούρκων: τους κοτζαμπάσηδες και τα δουλικά τους φερέφωνα τους που έθεσαν τις βάσεις για ένα κίβδηλο ψευδοαντιπροσωπευτικό σύστημα που βασιζόταν στην εξωτερική οικονομική και πολιτική υποστήριξη στον προστατευτισμό («ημέτεροι») στη διαφθορά, το ρουσφέτι, τον νεποτισμό και τις μικροπολιτικές που δεν άφηναν το νεοσύστατο κράτος να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει κοινωνικές και οικονομικές υποδομές, έστω και υπό το άχθος των λεόντειων αγγλικών δανείων. Οι πολιτικοί τους απόγονοι ήταν καταδικασμένοι να λειτουργούν κάτω από τις κατεστημένες συστημικές εντολές και τον φαύλο κύκλο της μικροπολιτικής που άφηνε την Ελλάδα έρμαιη στην τοξική επιρροή των μεγάλων δυνάμεων, να άγεται και να φέρεται από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ελπίζοντας ότι θα «ελεηθεί» από κάποια εξ αυτών όταν θα επέρχονταν το πλήρωμα του χρόνου, ενώ ο υπόδουλος ελληνισμός στέναζε κάτω από τα δεσμά του δυνάστη που τον σφαγίαζε και τον εξανδραπόδιζε με περισσή μανία.
Μέσα στην απελπισία και την αφέλεια του, ο ελληνικός λαός από την εποχή της επαναστάσεως κιόλας ταυτιζόταν με τις μεγάλες δυνάμεις της Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας αναμένοντας την υποστήριξή τους στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Και ενώ τα φαινόμενα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως τέτοια, η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο στυγνή και απάνθρωπη. Η μεταστροφή της Ρωσίας έγινε όταν ο Μέτερνιχ ειρωνεύτηκε τον Τσάρο ότι μπορούσε να τον κάνει ότι θέλει και κατόπιν αυτού η Αγγλία εξαναγκάστηκε να αλλάξει την πολιτική της κατά παράβαση και αυτή των αρχών της Ιεράς Συμμαχίας, για να αποτρέψει την επιρροή της Ρωσίας σε ένα πιθανό νέο ελληνικό κράτος και για να εξασφαλίσει τα τοκογλυφικά δάνειά της στην κοτζαμπάσικη επαναστατική κυβέρνηση. Το Ναυαρίνο δεν έδιωξε τον καταπονημένο Ιμπραήμ (ο οποίος παρέμεινε μέχρι να τα συμφωνήσει με τους γάλλους επικυριάρχους του) και δεν θα συνέβαινε αν ο βαθιά φιλέλληνας Κόδρικτον δεν το προκαλούσε -για το οποίο μάλιστα καθαιρέθηκε και έπεσε σε δυσμένεια μέχρι το θάνατό του. Η μάχη της Αδριανουπόλεως ήταν τελικά η ευνοϊκή συγκυρία που άδειασε την Ελλάδα από τα τουρκικά στρατεύματα που έσπευσαν να ανασχέσουν τον εκστρατεύοντα Τσάρο και έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να ανακαταλάβει τις περιοχές που είχαν ξαναυποδουλωθεί από τον Ιμπραήμ και τον Κιουταχή. Οι κοτζαμπάσηδες του Βουλευτικού όμως και ο εθελόδουλος πολιτικός λακές των Άγγλων Μαυροκορδάτος φρόντισαν να επικρατήσει η αγγλική προπαγάνδα περί Ναυαρίνου για να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται τα δάνεια παρά το γεγονός ότι ο Όθων ήταν κατά των Άγγλων. Η αυταπάτη αυτή του τρικομματισμού τελείωσε δια παντός το 1854 όταν, μεσούντος το Κριμαϊκού πολέμου, η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Κρήτη επαναστάτησαν και απελευθερώθηκαν κατά μεγάλο μέρος τους καθώς τα Οθωμανικά στρατεύματα είχαν πάλι εκστρατεύσει στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και μόνο Τουρκαλβανοί είχαν μείνει να φυλάνε αυτές τις ελληνικές επαρχίες. Η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να υποστηρίξει με το Στρατό τους επαναστάτες για να ολοκληρωθεί η απελευθέρωσή τους, όταν οι Αγγλογάλλοι που ήταν με το μέρος των Οθωμανών σε αυτόν τον πόλεμο, κατέλαβαν με τους στόλους τους τον Πειραιά και κράτησαν την Κυβέρνηση και το βασιλιά ομήρους, καταδικάζοντας τους δύστυχους επαναστάτες στην υποταγή και τα κτηνώδη αντίποινα των βαρβάρων τυράννων τους. Μόνο όταν η κυβέρνηση Θεοτόκη οργάνωσε το Στρατό και το Ναυτικό μετά την εθνική ταπείνωση του 1897 -πάλι αρχιτεκτόνημα των ανθρωπιστών «συμμάχων» μας- μπορέσαμε να διεκδικήσουμε ένα σημαντικό μέρος του αλύτρωτου ελληνισμού και να φτάσουμε την Ελλάδα στα σημερινά της σύνορα. Βεβαίως οι «σύμμαχοί» μας, όπως πάντα, ήταν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων για να φροντίσουν να παραχωρήσουμε τη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο σε έναν ανιστόρητο λαό -δύο φορές μάλιστα, το 1913 και το 1945- και την Ανατολική Θράκη το 1923 αφού τα συμφέροντά τους επέβαλαν να μην ελέγχει η Ελλάδα ούτε τα στενά της Αδριατικής, ούτε των Δαρδανελίων. Οι τραγωδίες και οι ταπεινώσεις συνεχίζουν με την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ΠΠ, τον Εμφύλιο, τη δικτατορία, την Κύπρο, το Αιγαίο, τα μνημόνια και τώρα την σχεδόν προαναγγελθείσα εθνική ταπείνωση με τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ μας «α λα τούρκα».
Απ’ ότι φαίνεται, η υποταγή μας σε ξένες δυνάμεις προκειμένου να διατηρήσουν οι πολιτικοί μας τους κυβερνητικούς τους θώκους και να συνεχίσει απρόσκοπτο το φαγοπότι, δεν έχει αλλάξει από την εποχή των κοτζαμπάσηδων που ως αρχιραγιάδες υποτάσσονταν δουλικότατα στον Οθωμανό δυνάστη και ήλπιζαν στην «μεγαλοψυχία» του σαδιστικού κτήνους.
Σε ένα διαχρονικό Σύνδρομο της Στοκχόλμης το πολιτικό μας σύστημα εθελοδούλως καθυποτάσσεται στις ξένες αυλές αοράτως χειραγωγούμενο από έναν φαντασμιακό Οθωμανό καραγκιοζοπαίκτη που το εκφοβίζει εδώ και αιώνες.
Αναρωτιέται εύλογα κάποιος αν η ελληνική κοινωνία επιθυμεί κάποιο πατριώτη ηγέτη να την εκπροσωπήσει με αξιοπρέπεια -ακόμα και υφιστάμενη τις συνέπειες- ή απλώς περιμένει τους βαρβάρους με τον φραπέ και τα κλειδιά της χώρας ανά χείρας;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!