Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

«Είναι πολλά που δεν ξέρουμε για την 17Ν»: Ο πρώην πράκτορας της CIA στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ (ΣΚΑΪ, 25/4/18)

Δημοσιεύτηκε

στις


Ο πρώην πράκτορας της CIA αφηγείται στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ τον πολυετή αγώνα του κατά της «17 Νοέμβρη» και εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα μέλη που έδρασαν για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για την «17 Νοέμβρη» κι ότι μέλη της δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί εξέφρασε, μιλώντας στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο ελληνοαμερικανός πρώην κατάσκοπος της CIA Τζον Κυριάκου, ενώ μίλησε και για το πώς αποκάλυψε την πολιτική βασανιστηρίων που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Κυριάκου, που εργάστηκε επί χρόνια στην Ελλάδα ερευνώντας τη 17Ν, επισήμανε πως η τρομοκρατική οργάνωση ήταν πολύ καλή στην «τέχνη» και στην διατήρηση μυστικών, ενώ το χρονικό εύρος της δράσης της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν πολλές γενιές μελών.

«Ποτέ δεν πίστεψα πως όλα τα μέλη από όλα αυτά τα χρόνια έχουν ταυτοποιηθεί», είπε ο Κυριάκου. «Πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω».

Ένα από τα άγνωστα πρόσωπα είναι η γυναίκα που εξ όσων γνωρίζουμε συμμετείχε στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, το 1975, χτύπημα που επί χρόνια απασχολούσε την υπηρεσία και τον ίδιο τον Κυριάκου προσωπικά.

«Ουδέποτε αναγνωρίσαμε την γυναίκα. Ποτέ. Μπορούμε κατά πάσα πιθανότητα να περιορίσουμε [τους υπόπτους] σε πέντε ή έξι άτομα, αλλά πιστεύω ότι ποτέ δεν θα μάθουμε ποια ήταν η γυναίκα».

Τόνισε πως πολλά αντικείμενα-σύμβολα της οργάνωσης, όπως η γραφομηχανή όπου συντάσσονταν προκηρύξεις και τουλάχιστον ένα πιστόλι 45 χιλιοστών παραμένουν άφαντα. «Κάποιος πρέπει να τα κρατά», εκτίμησε.

Παρακολουθούσαν το σπίτι του

Ο Κυριάκου εξιστορεί μάλιστα πώς απομακρύνθηκε εν μια νυκτί από την θέση του στην Αθήνα αφότου η 17Ν φάνηκε να αναφέρεται στο πρόσωπό του σε μια από τις προκηρύξεις της για τη δολοφονία του βρετανού αξιωματικού Σόντερς, το 2000.

Σημειώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρομοκρατική οργάνωση παρακολουθούσε το σπίτι του στην Κηφισιά, κάτι που ήλθε στην προσοχή του τυχαία, αφότου εμφάνισε φωτογραφίες που είχε βγάλει με τους δύο γιούς του στον κήπο τους. Στις φωτογραφίες είδε ένα κόκκινο αυτοκίνητο μάρκας Toyota, το οποίο, όπως αναφέρει, αποδείχτηκε ότι έφερε πλαστές πινακίδες.

Παρά την ικανότητά της να επιβιώνει, η 17Ν τελικά έκανε το αναπόφευκτο λάθος όταν βόμβα εξερράγη στα χέρια του Σάββα Ξηρού.

Ο Κυριάκου αναγνωρίζει πως η εξάρθρωση της οργάνωσης ήταν επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και των ελληνικών Αρχών, ενώ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στον νόμο που επιτρέπει σε βαρυποινίτες όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας να βγαίνουν με άδεια από την φυλακή.

«Έκανες μια επιλογή στη ζωή και πρέπει να ζήσεις με τις συνέπειες των επιλογών σου […] Πιστεύω πως αυτός ο νόμος πρέπει να αλλάξει».

Η αποκάλυψη των βασανιστηρίων και η φυλάκισή του

Λίγα χρόνια αργότερα ο Κυριάκου παραιτείται από την CIA για οικογενειακούς λόγους, όμως το 2007 γίνεται ο πρώτος που μιλά ανοιχτά για την πολιτική βασανιστηρίων που υιοθέτησε η υπηρεσία στις ανακρίσεις πιθανών τρομοκρατών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο Κυριάκου μιλά για τον εικονικό πνιγμό (waterboarding), τονίζοντας πως πρόκειται για βασανιστήριο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν διότι η Αμερική πρέπει να βάζει τον πήχυ υψηλότερα.

Η στάση του ενοχλεί την CIA. Κατηγορείται ότι διέρρευσε σε δημοσιογράφο το όνομα ενός μυστικού πράκτορα. Τελικά δικάζεται και καταδικάζεται για προδοσία. Η ποινή του είναι 30 μήνες φυλάκισης. Ο δικαστής συνέστησε να εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστικό κατάστημα ελάχιστης ασφάλειας, όμως την ημέρα που παρουσιάζεται τον οδηγούν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

«Με βάλανε στην κανονική φυλακή, με τους φονιάδες και τους παιδεραστές κι ένας από τους δικηγόρους είπε ‘ω θεέ μου, μπορούμε να υποβάλλουμε πρόταση ενώπιων δικαστηρίου αλλά θα περάσουν 2 χρόνια πριν λάβουμε δικάσημο κι έως τότε θα έχεις πάει σπίτι’». Ο Κυριάκου χρησιμοποιεί την εκπαίδευσή του για να επιβιώσει.

Μετά την έξοδό του από την φυλακή, ο Κυριάκου φτάνει κοντά στο να χάσει το σπίτι που είχε χτίσει με τις οικονομίες μίας ζωής, όμως τελικά στέκεται στα πόδια του. Έχει δική του ραδιοφωνική εκπομπή, μόλις εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Ο φυλακισμένος πράκτορας» και δίνει συμβουλές ανά τον κόσμο για τον χειρισμό προστατευόμενων μαρτύρων.

Με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να έχει μιλήσει θετικά για τον βασανισμό υπόπτων για τρομοκρατία, ο Κυριάκου κοιτά πίσω και αισθάνεται ντροπή που άργησε να μιλήσει, αλλά δεν μετανιώνει που τελικά το έκανε.

«Για πεντέμισι χρόνια έμενα σιωπηλός. Γιατί, Γιατί προστάτευα τον εαυτό μου. Ντρέπομαι τώρα, μετά από τόσα χρόνια όταν σκέφτομαι ότι έβαλα τον εαυτό μου πάνω από τη χώρα μου».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/371997/tzon-kuriakou-ston-skai-einai-polla-pou-den-xeroume-gia-tin-17n/#ixzz5EuCDIWC8
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή