Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας: Βίντεο με τον εμβολισμό του ουκρανικού σκάφους

Δημοσιεύτηκε

στις

  • Ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο και ένα ρυμουλκό στο λιμάνι της κριμαϊκής πόλης Κερτς όπου οδηγήθηκαν από τη ρωσική συνοριοφυλακή (φωτ.: EPA / Stringer)
Σκηνικό έντασης, παρόμοιο με αυτό που υπήρξε όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η Κριμαία, έχει στηθεί στον Πορθμό Κερτς που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Αζόφ. Ρωσία και Ουκρανία απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο σήμερα (στις 18:00 ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να συζητηθεί η στρατιωτική κλιμάκωση.

Αφορμή είναι το χθεσινό θερμό επεισόδιο κατά το οποίο ρωσικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ κατά ουκρανικών κοντά στις ακτές της Κριμαίας. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας καταγγέλλει επιπλέον ότι Ρώσοι κομάντο κατέλαβαν δύο κανονιοφόρους και ένα ρυμουλκό.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται καρέ-καρέ ο εμβολισμός του ουκρανικού σκάφους το οποίο μαζί με άλλα δύο είχε αποπλεύσει από την Οδησσό με προορισμό το λιμάνι της Μαριούπολης μέσω της Αζοφικής. Όπως φαίνεται, και παραδέχονται και οι Ουκρανοί, το πλοίο χτυπήθηκε με την πλώρη και δεν βυθίστηκε, παρά μόνο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Τα ουκρανικά πλοία οδηγήθηκαν στο λιμάνι της πόλης Κερτς της Κριμαίας από τη ρωσική συνοριοφυλακή. Τρεις Ουκρανοί δέχτηκαν ιατρική βοήθεια.
Τι λένε Μόσχα και Κίεβο
Το Κίεβο κατήγγειλε μια άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον εγκλωβισμό των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού ότι επιδίδονταν σε παράνομες ενέργειες και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».
Λαβρόφ: Το Κίεβο χρησιμοποιεί επικίνδυνες μεθόδους στον Πορθμό Κερτς.
«Τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας) της 25ης Νοεμβρίου […]. Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού ΠΝ συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι στενό του Κερτς είναι πλέον ανοιχτό. Η Εταιρεία Κριμαϊκών Θαλάσσιων Λιμένων αποφάσισε το κλείσιμό του μετά το θερμό επεισόδιο, το οποίο για τη Ρωσία είναι μια ουκρανική πρόκληση.

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Η Ρωσία απορρίπτει γερμανική πρόταση για διχοτόμηση της Ουκρανίας

Το σενάριο δεν έχει ρεαλιστική βάση λέει ο εξ απορρήτων του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση, δήλωσε ο Peskov εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το λεγόμενο γερμανικό σενάριο για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη Δύση.

«Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα τώρα, πολλοί διαφορετικοί σχολιασμοί, συλλογισμοί και ούτω καθεξής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανένα από αυτά τα σκεπτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή