Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους S-400 στην Κριμαία

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/PAVEL REBROV
Η διαμάχη για τον έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ και του Πορθμού του Κερτς δεν είναι καινούργια ιστορία. Εντάσεις υπάρχουν ήδη από το 2003 κατά την πρώτη κιόλας θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας.
Συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην χερσόνησο της Κριμαίας φέρεται πως θα αναπτύξει σύντομα η Ρωσία επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Ουκρανού προέδρου περί «απειλής ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία».
Απέναντι σε αυτήν την απειλή, ο Πέτρο Ποροσένκο επέβαλε στρατιωτικό νόμο για 30 ημέρες στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας, κλιμακώνοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάσχεση τριών σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας την Κυριακή στη Θάλασσα του Αζόφ, ανοιχτά της Κριμαίας.

«Ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», τόνισε ο  Ποροσένκο στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατήγγειλε μία «επίθεση» των ρωσικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των πλοίων του. Από την πλευρά της, η Ρωσία έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια» της Ουκρανίας, η οποία εισήλθε σε ρωσικά ύδατα.
Το επεισόδιο της Κυριακής ήταν η πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.
Η διαμάχη ωστόσο για τον έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ και του Πορθμού του Κερτς δεν είναι καινούργια ιστορία. Εντάσεις υπάρχουν ήδη από το 2003 κατά την πρώτη κιόλας θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας.
Οι ισορροπίες επανήλθαν κάπως με μία διμερή συνθήκη, την ίδια χρονιά, η οποία ορίζει ότι και οι δύο χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν τον Πορθμό του Κερτς και τη Θάλασσα του Αζόφ ελεύθερα για εμπορική ναυτιλία και πρέπει να ενημερώνουν η μία την άλλη για τυχόν αποστολή σκαφών πολεμικού ναυτικού. Η ένταση ωστόσο κλιμακώθηκε φέτος με τη μεν Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για κατάσχεση πλοίων της από τα λιμάνια της και τη δε Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία για παρενόχληση των δικών της πλοίων.
Ο Τραμπ μπορεί να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Πούτιν
Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος είναι και η ενδεχόμενη ακύρωση της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Σε συνέντευξή του στην «Washington Post», ο Ντόναλτ Τραμπ εξήγησε ότι αναμένει «πλήρη αναφορά» από τους συμβούλους για θέματα εθνικής ασφαλείας σχετικά με την κατάσχεση των τριών σκαφών του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.
«Αυτό θα είναι πολύ καθοριστικό. Μπορεί να μην κάνω τη συνάντηση» είπε, προσθέτοντας ότι δεν του αρέσει καθόλου αυτή η «επιθετικότητα». «Δεν θέλω καθόλου αυτή την επιθετικότητα» ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως ούτε στην Ευρώπη θα έπρεπε να αρέσει αυτή η επιθετική στάση.
Αναφερόμενος στην κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είχε κάνει λόγο τη Δευτέρα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επικίνδυνη κλιμάκωση, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Η Ρωσία απορρίπτει γερμανική πρόταση για διχοτόμηση της Ουκρανίας

Το σενάριο δεν έχει ρεαλιστική βάση λέει ο εξ απορρήτων του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση, δήλωσε ο Peskov εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το λεγόμενο γερμανικό σενάριο για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη Δύση.

«Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα τώρα, πολλοί διαφορετικοί σχολιασμοί, συλλογισμοί και ούτω καθεξής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανένα από αυτά τα σκεπτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή