Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Πώς ο Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να χάσει τις προεδρικές εκλογές

Δημοσιεύτηκε

στις

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Του Κώστα Ράπτη 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οδεύει προς τη μάχη της επανεκλογής του τον Νοέμβριο χάνοντας ψήφους τόσο από τα δεξιά του, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, όσο και από τα αριστερά, καθώς σημαντικό μέρος της εκλογικής του βάσης αδυνατεί να αποδεχθεί την πολιτική του στο Μεσανατολικό.

Οι προκριματικές της Τρίτης στην πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου θεωρητικά ο Μπάιντεν έπαιζε χωρίς αντίπαλο για το χρίσμα των Δημοκρατικών και απέσπασε το 81%, έδωσαν ηχηρό μήνυμα. Περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι τού γύρισαν την πλάτη, επιλέγοντας να ρίξουν “αδέσμευτο” (uncommited) ψηφοδέλτιο, ήτοι το αντίστοιχο του λευκού, σε μια οργανωμένη χειρονομία αποδοκιμασίας του προέδρου για ό,τι καταγγέλλεται ως απάθεια ή και συνέργειά του στη μαζική σφαγή των Παλαιστινίων της Γάζας.

Σημειώνεται ότι το Μίσιγκαν αποτελεί μία από τις λιγοστές πολιτείες που κρίνουν, ως ταλαντευόμενες (swing states), το αποτέλεσμα των εκάστοτε προεδρικών εκλογών. Στην “κατάκτηση” της πολιτείας αυτής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εκλογική έκπληξη της ανάδειξης του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ενώ το 2020 ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε με διαφορά μόλις 11.000 ψήφων.

Πανεθνική η τάση

Το Μίσιγκαν αποτελεί, βέβαια, την κατεξοχήν εστία της διόλου αμελητέας αραβο-αμερικανικής κοινότητας, η οποία και αποξενώθηκε το τελευταίο διάστημα από τους Δημοκρατικούς και τον Μπάιντεν. Όμως το αποτέλεσμα της Τρίτης αποτυπώνει μια συνολική, πανεθνική τάση.

Το 56% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δηλώνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει έναν προεδρικό υποψήφιο που υποστηρίζει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, έναντι του 40% που δηλώνει το αντίθετο, αποκαλύπτει πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης μετατόπισης, που φέρει πλέον το 22% των ερωτηθέντων Δημοκρατικών να επιρρίπτει στην ισραηλινή κυβέρνηση την ευθύνη για τον πόλεμο στη Γάζα, έναντι 13% σε δημοσκόπηση του Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι τάσσονται επίσης υπέρ ενός προεδρικού υποψηφίου που θα ζητήσει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Αντιθέτως, το 62% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δηλώνει στη δημοσκόπηση ότι προτιμά έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, ενώ το 34% τάσσεται κατά. Αλλά στη δική τους περίπτωση δεν ανοίγεται κάποιο χάσμα στις τοποθετήσεις κομματικής βάσης και ηγεσίας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Τζο Μπάιντεν και ο πιθανότερος αντίπαλός του από πλευράς των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώνουν ποσοστό πρόθεσης ψήφου 36% έκαστος σε περίπτωση μονομαχίας. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν υπέρ κάποιου από τους δύο.

Στη “δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων”, που πραγματοποιεί η ιστοσελίδα FiveThirtyEight του γνωστού αναλυτή Νέιτ Σίλβερ, το ποσοστό αποδοκιμασίας του προέδρου Μπάιντεν ανέρχεται στο 55,2%, έναντι 39,2% θετικών γνωμών.

Το πόσο ισχυρή, πάλι, είναι η θέση του Τραμπ στο εσωκομματικό του μέτωπο καταδεικνύει και η νίκη του με διπλάσιο αριθμό ψήφων επί της ανταγωνίστριάς του, Νίκι Χέιλι, στις προκριματικές της Νότιας Καρολίνας, όπου αυτή υπήρξε κυβερνήτρια.

Μονομαχία στο Τέξας

Την ίδια στιγμή, η προεκλογική μάχη μεταφέρεται στα νότια σύνορα, με τον Μπάιντεν να επισκέπτεται την Πέμπτη το Μπράουνσβιλ του Τέξας για επαφές με εκπροσώπους της μεθοριακής αστυνομίας και τοπικούς αξιωματούχους, ενώ την ίδια μέρα στην ίδια πολιτεία ο Τραμπ μετέβη στο Ιγκλ Πας για να εξαπολύσει μύδρους για τη μεταναστευτική κρίση. Μάλιστα, το επιτελείο του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος μιμείται τις κινήσεις του αντιπάλου του ακολουθώντας τον κατά πόδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, έχει ανοίξει πολιτικο-δικαστική “βεντέτα” το τελευταίο διάστημα με τον Λευκό Οίκο, διεκδικώντας την επιβολή περιορισμών στα σύνορα, καίτοι η μεθοριακή πολιτική αποτελεί ομοσπονδιακή δικαιοδοσία.

Ο Τραμπ άσκησε προσφάτως όλη του την επιρροή στους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για να μπλοκάρει κυβερνητικό νομοσχέδιο με αντικείμενο τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση, αλλά ταυτοχρόνως και την πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Οι “γνωστικές δεξιότητες” και οι ποινικές εκκρεμότητες

Πέρα από τις ακολουθούμενες πολιτικές, η σύγκρουση Μπάιντεν και Τραμπ εστιάζεται και στην ευρωστία καθώς και τις (ανοιχτές ή επαπειλούμενες) ποινικές εκκρεμότητες των δύο υποψηφίων.

Ασυγκίνητος από τα αποτελέσματα του ετήσιου τσεκ-απ στο οποίο υποβλήθηκε ο 81χρονος Μπάιντεν την Τετάρτη, κριθείς “ακμαίος” από τους ιατρούς, ο 77χρονος Τραμπ ζήτησε να υποβληθεί ο πρόεδρος και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, χλευάζοντας προφανώς τις ποικίλες γκάφες του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Η απάντηση ήταν η ανάρτηση από τον Μπάιντεν ενός βίντεο όπου ο Τραμπ κάνει σαρδάμ σε πρόσφατες ομιλίες του.

Παράλληλα, ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, στο πλαίσιο έρευνας εναντίον του πατέρα του στην οποία επιμένουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ειδικότερα, ο Χάντερ Μπάιντεν ερευνάται για τον ρόλο που έπαιξε στην κινεζική εταιρεία CEFC και την ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Burisma, της οποίας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου όσο ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι μάρτυρες που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα είπαν ότι ο πρόεδρος δεν είχε καμία ανάμειξη, εμμέσως ή ευθέως, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες συγγενικών του προσώπων. Οι Ρεπουμπλικανοί, ωστόσο, στέκονται στην αρχική μαρτυρία του πρώην πληροφοριοδότη του FBI, Αλεξάντερ Σμιρνόφ, ο οποίος όμως είχε τον Νοέμβριο επαφές με Ρώσους αξιωματούχους ασφαλείας και έκτοτε συνελήφθη και διώκεται.

Προεδρική ασυλία;

Από την άλλη πλευρά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη να εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας που επικαλείται ο Τραμπ σε ό,τι αφορά την κατηγορία για προσπάθεια παράνομης ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020. Η απόφαση αυτή όμως “παγώνει” τη διαδικασία που επρόκειτο να αρχίσει σε ομοσπονδιακό εφετείο στις 6 Μαρτίου, μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αντιμέτωπος με τέσσερις διώξεις ποινικής φύσης, ο Τραμπ επιδιώκει, καταθέτοντας διάφορες προσφυγές, να δικαστεί όσο αργότερα γίνεται και σε κάθε περίπτωση μετά την εκλογική αναμέτρηση. Αν εκλεγεί ξανά στην προεδρία, ο Τραμπ θα είναι σε θέση να διατάξει να τερματιστούν οι ομοσπονδιακές ποινικές διώξεις σε βάρος του.

capital.gr

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή