Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

ΗΠΑ: Σήμερα η δίκη Τραμπ για την αμοιβή στην της Στόρμι Ντάνιελς – Θα επηρεάσει προεκλογικά το κλίμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωτ. αρχείου: REUTERS/ Mary Altaffer

Λίγο περισσότερο από τρία χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο σε συνθήκες χάους, ο Τραμπ κινδυνεύει θεωρητικά με ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει σήμερα ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ποινικά δικαστήρια, καθώς αρχίζει στη Νέα Υόρκη μια δίκη που καθιστά περισσότερο απρόβλεπτη τη μονομαχία του με τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος πρόκειται να εμφανισθεί σήμερα στις 09.30 (τοπική ώρα, 16.30 ώρα Ελλάδας) ενώπιον δικαστηρίου στο Μανχάταν για υπόθεση πληρωμών για την εξαγορά της σιωπής μιας πρώην σταρ πορνογραφικών ταινιών, της Στόρμι Ντάνιελς, μερικές ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, που τον ανέδειξαν 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγο περισσότερο από τρία χρόνια αφότου εγκατέλειψε το Λευκό Οίκο σε συνθήκες χάους, ο Τραμπ κινδυνεύει θεωρητικά με ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών. Αυτό δεν θα τον εμπόδιζε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες ονειρεύεται να πάρει τη ρεβάνς από τον Τζο Μπάιντεν, όμως θα έβαζε την προεκλογική εκστρατεία σε μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανή.

Αν κριθεί αθώος, θα πρόκειται αντίθετα για μια μείζονα νίκη για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

«Πολύ υψηλά διακυβεύματα»
«Τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά, επειδή ο Τραμπ και οι δικηγόροι του έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να επιβραδύνουν τις άλλες δίκες» στις οποίες κατηγορείται για παράνομες απόπειρες ανατροπής των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 και για παράνομη διαχείριση εκ μέρους του διαβαθμισμένων εγγράφων, υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ Τομπάιας, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Ετσι η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, η οποία χαρακτηρίζεται εύθραυστη από τους ειδικούς, «μπορεί να είναι η μοναδική που θα εκδικασθεί πριν από τις εκλογές», προσθέτει.

Μέχρι τις τελευταίες ημέρες, οι δικηγόροι πολλαπλασίασαν ματαίως τις προσφυγές για να καθυστερήσει η δίκη. Το βράδυ του Σαββάτου, σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίσθηκε για ακόμα μία φορά ως θύμα δικαστικού και πολιτικού διωγμού.

«Οι εχθροί μας θέλουν να μου στερήσουν την ελευθερία μου επειδή δεν θα τους αφήσω ποτέ, ποτέ, να πάρουν τη δική σας», είπε στους οπαδούς του. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως θα καταθέσει στη δίκη.

Το δικαστήριο του Μανχάταν θα τεθεί υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αναμένονται διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Τραμπ, όπως και οι κάμερες μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Οι ακροαματικές συνεδριάσεις δεν θα μεταδοθούν πάντως τηλεοπτικά.

Πρώτος σταθμός σήμερα είναι η επιλογή των δώδεκα ενόρκων που θα αναλάβουν να κηρύξουν ομόφωνα τον Ντόναλντ Τραμπ «ένοχο» ή «μη ένοχο», μια διαδικασία που θα μπορούσε να πάρει μέρες.

Τουλάχιστον εκατό κάτοικοι του Μανχάταν θα βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα μακροσκελές ερωτηματολόγιο για τις πολιτικές συγγένειές τους και για το αν συμπαθούν ή όχι τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κατηγορίες κατά Τραμπ και η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορείται για 34 πλαστογραφίες λογιστικών εγγράφων της επιχείρησής του, της Trump Organization, με στόχο να κρυφτούν, με τον χαρακτηρισμό «δικαστικά έξοδα», πληρωμές που έγιναν στην τελευταία ευθεία για τις προεδρικές του 2016 για να εξαγορασθεί η σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς.

Εναντι 130.000 δολαρίων, αυτή η τελευταία είχε δεχθεί να σιωπήσει αναφορικά με μια σεξουαλική σχέση της με τον δισεκατομμυριούχο Ρεπουμπλικανό δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν ήδη παντρεμένος με τη Μελάνια Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνούνταν ανέκαθεν αυτή τη σχέση και η υπεράσπισή του σκοπεύει να καταδείξει ότι οι πληρωμές ήταν ιδιωτικές.

Ομως η κατηγορούσα Αρχή υπό τον εισαγγελέα Αλβιν Μπραγκ, που έχει εκλεγεί με ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, θέλει να καταδείξει ότι έγιναν απάτες για να κρυφτούν πληροφορίες από ψηφοφόρους μερικές ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Ρεπουμπλικανός με μικρή διαφορά από τη Χίλαρι Κλίντον.

Ενα από τα διακυβεύματα της δίκης θα είναι θα προσδιορισθεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε για αυτές τις πληρωμές όταν έγιναν. Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του, ο Μάικλ Κοέν, ο οποίος είχε δώσει τα χρήματα στη Στόρμι Ντάνιελς –όπως του είχε ζητήσει το αφεντικό του, διαβεβαιώνει– και έχει ήδη καταδικασθεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για αυτή την υπόθεση, θα είναι ένας από τους σημαντικούς μάρτυρες κατηγορίας.

Η υπεράσπιση σκοπεύει να σφυροκοπήσει αυτόν τον μάρτυρα, ο οποίος έχει γίνει ορκισμένος εχθρός του Ντόναλντ Τραμπ και έχει ήδη καταδικασθεί για ψεύδη ενώπιον του Κογκρέσου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, dpa

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή